Denní souhrn zpráv

O azyl v ČR zatím požádalo celkem 60 Syřanů

O azyl v České republice zatím požádalo asi 60 Syřanů. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při návštěvě přijímacího zařízení pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna. Policie přitom každý den zadrží desítky uprchlíků, v některých případech i stovky. Přesná souhrnná čísla policie nezveřejnila. Podle Chovance zájem o azyl jasně ukazuje, že Česká republika je pouze tranzitní zemí na cestě uprchlíků dál na západ, tedy zejména do Německa. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který s Chovancem zařízení navštívil, je Česká republika na okraji hlavního migračního proudu. Sobotka, Chovanec i policejní prezident Tomáš Tuhý navštívili zařízení v Zastávce, které má kapacitu 216 míst a v současné době je obsazeno asi 170 běženci. Uprchlíci návštěvy využili a v hloučcích skandovali "freedom" (svoboda). Poukazovali na to, že chtějí dál na západ. Čeští policisté ale jednají podle zákona a zadržují všechny cizince, kteří nemají povolení k pobytu nebo ke vstupu na území ČR. Policisté denně zajistí desítky uprchlíků. Podle Chovance by se měla situace zlepšit, až Maďarsko dokončí oplocení své jižní hranice a přijme taková opatření v zákonech, která povedou k omezení uprchlické vlny. "Tím se dostaneme na okraj migračních tras a počet běženců bude klesat. Nejsme jejich cílovou zemí, nejsme u nich oblíbení, protože ví, že je zadržíme a umístíme do zařízení," dodal.

EU selhává při řešení imigrační krize, míní Stropnický a Fiala

Evropská unie na migrační vlnu podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) reaguje zkostnatěle, projevují se všechny nedostatky její "chatrné nebo téměř neexistující společné zahraniční a bezpečnostní politiky". Evropa selhává v tom, že nedokáže dostatečným způsobem chránit svoji bezpečnost, poznamenal předseda Občanská demokratické strany Petr Fiala. "Jestli Evropa v něčem páchá sebevraždu, tak je to způsob řešení té migrační krize formou kvót; přerozdělováním lidí tam, kde ty lidi ani být nechtějí," míní šéf opoziční ODS. Stropnický ve shodě s ním ke kvótám podotkl, že být proti nesmyslu nevyžaduje zvláštní inteligenci. Za jednu z cest k řešení migrační krize vidí oba politici stabilizaci Blízkého východu a zemí, odkud uprchlíci přicházejí.

ČNB neuvolní kurz koruny dřív než za rok

Česká národní banka (ČNB) bude držet kurz koruny nad hranicí 27,00 Kč/EUR nejméně do druhé poloviny příštího roku. V České televizi to dnes řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Poradce ministra financí a ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl naopak míní, že správný čas k ukončení devizových intervencí, které drží kurz koruny nad 27 korunami za euro, nastal právě teď. Světová ekonomika podle Singera stále není na úrovni, aby se nemusela obávat recese. Patrně se tak ve funkci ukončení intervencí nedočká. "V zásadě platí, že těžko se dožiji ve funkci konce intervenčního režimu. To je prostá koincidence (náhodná shoda) toho, že bankovní rada je názoru, že odchod z režimu hrozí nejdříve ve druhé půlce příštího roku a můj mandát funkce guvernéra končí v polovině příštího roku," uvedl Singer. Michl by uvolnil kurz koruny na hranici 26,00 Kč/EUR. Problémem je podle něj zejména to, že banky nevědí, co s penězi. Obává se rovněž toho, že se centrální banka po ukončení intervencí dostane do obrovské ztráty. Singer míní, že rozvaha ČNB ovlivňuje jen množství peněz v ekonomice. "Když ČNB zvyšuje svoji ztrátu, paradoxně množství peněz v ekonomice stoupá. To nám v tuto chvíli nijak nevadí," dodal.

V Liberci oslavili výročí narození konstruktéra Ferdinanda Porscheho

Na setkání vozů značky Porsche se do Liberce sjelo rekordní množství aut. Letos se akce konala podvaadvacáté a byla spojena s oslavou 140. výročí narození vratislavického rodáka a automobilového konstruktéra Ferdinanda Porscheho. Na čtyřdenní akci se sjelo 160 aut značky Porsche. ČTK to dnes řekl organizátor akce a prezident Porsche Classic Club ČR Milan Bumba. Kvůli kulatému výročí narození konstruktéra, který je známý především jako tvůrce legendárního "brouka", bylo navíc letošní setkání o den delší než obvykle. Ve čtvrtek odstartovalo vzpomínkou na vratislavickém hřbitově, kde je rodinná hrobka Porscheho rodičů a sourozenců. Obnovy se také v brzké době dočká Porscheho rodný dům ve Vratislavicích. Mladoboleslavská Škoda, která ho vlastní, zahájí rekonstrukci ještě v září, hotovo by mělo být do konce léta příštího roku. Dům bude mít vzhled, který měl kolem roku 1880, tedy v době Porscheho mládí.

Jáchymu Topolovi udělili slovinskou literární cenu

Spisovatel Jáchym Topol dostal v sobotu večer Vilenickou cenu, kterou mu udělil Slovinský svaz spisovatelů za mimořádnou literární činnost ve střední Evropě. Uvedla to dnes agentura STA, podle které český autor cenu převzal na závěr šestidenního, již 30. Vilenického mezinárodního literárního festivalu. Do slovinštiny byly dosud přeloženy tři Topolovy romány - Sestra, Anděl a Chladnou zemí, uvedla slovinská agentura.

Velké Meziříčí si připomnělo třicetiletou válku

Historické slavnosti ve Velkém Meziříčí připomněly, jak se tam lidem žilo za třicetileté války. Během úvodního pátečního večera se na náměstí odehrávalo verbování domobrany, o víkendu mohli diváci v zámeckém parku sledovat nástupy vojenských jednotek i šarvátky vojáků. Program doplněný dobovou hudbou, tancem a divadlem v sobotu podle odhadu organizátorů přilákal kolem 1500 lidí. V neděli byla návštěvnost nižší kvůli studenému počasí. Scénář slavnosti vycházel z událostí v letech 1618 až 1622, tedy z prvních válečných let, kdy Velké Meziříčí plenily pluky polských vojsk. "Během třicetileté války procházela krajem různá vojska, ať to byli Poláci nebo Švédi. Města, která během svého pochodu potkali, vyplundrovali," řekla ČTK Irena Tronečková, ředitelka velkomeziříčského muzea. Muzeum uspořádalo slavnost ve spolupráci s radnicí a Českou asociací přátel vojenské historie. Kromě uniforem, mušket, šavlí a jiných zbraní ve vojenském ležení se diváci na přehlídce dobových kostýmů seznámili i s tím, jaké oblečení nosili na přelomu renesance a baroka měšťané. V dobových kostýmech se na slavnosti pohybovalo dohromady 150 lidí.

Příští rok má být na D1 ještě více uzavírek než letos

V příštím roce má být na dálnici D1 ještě více uzavírek než letos. K trojici modernizovaných úseků, které budou rozestavěné ještě z letoška, má přibýt další pětice staveb. U nich ale bude záležet na tom, jak dopadnou výběrová řízení na zhotovitele, řekl ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. Pokud se soutěže na modernizaci dálnice nebudou komplikovat, může se počet uzavírek z aktuálních maximálně čtyř výrazně rozšířit. K tomu je nutné přidat ještě rozsáhlé opravy komunikace mezi Brnem a Vyškovem. Od zahájení rozsáhlé modernizace dokončili silničáři rozšíření tři úseků mezi Loktem a Hořicemi, Šternovem a Psáři a ve čtvrtek mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Na konci měsíce má pak být dokončený poslední z úseků rozestavěných v roce 2014, kterým je úsek mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Rozestavěná pak nadále zůstane dvojice úseků Hvězdonice - Ostředek a Ostrovačice - Kývalka, které začaly letos. K nim ještě přibude úsek mezi Měřínem a Velkým Meziříčím, na němž by přípravné práce měly začít dnes. Z úseků, které jsou chystané pro zahájení napřesrok, jsou připravené peníze pro stavbu pěti částí. Jde o úseky u Devíti Křížů, Velkého Beranova, Koberovic, Humpolce a mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou. K tomu ještě Ředitelství silnic a dálnic v aktuálním plánu uvádí úsek mezi Psáři a Souticemi, pro které zatím v Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI) finanční prostředky vyhrazeny nejsou.

Synek je opět veslařským mistrem světa, Knapková má stříbro

Skifař Ondřej Synek obhájil na veslařském mistrovství světa ve Francii loňský titul a získal čtvrtou zlatou medaili. Ve finiši odrazil útok Novozélanďana Maheho Drysdalea a zvítězil o 34 setin sekundy. Stříbro přidala Miroslava Knapková, která ve finále skifařek dojela do cíle o tři vteřiny za suverénní Australankou Kim Crowovou.

Štěpánek i Hlaváčková s Hradeckou na US Open vypadli

Čeští tenisté Radek Štěpánek i Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou vypadli na US Open ze čtyřhry ve 3. kole. Štěpánek s Tommym Haasem z Německa dnes nestačili na britsko-švédský pár Dominic Inglot, Robert Lindstedt a prohráli 4:6, 3:6. Newyorské vítězky z roku 2013 Hlaváčková s Hradeckou letos jako sedmé nasazené prohrály s Američankou Coco Vandewegheovou a Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou 2:6 a 4:6. O postup do čtvrtfinále bude ještě bojovat Barbora Strýcová s Michaellou Krajicekovou. Jejich soupeřkami budou nasazené i světové deblové jedničky Švýcarka Martina Hingisová a Sania Mirzaová z Indie.