Denní souhrn zpráv

Klaus jako první podepsal petici proti migraci

Bývalý prezident Václav Klaus stojí za novou peticí proti imigraci. Dokument, který v sobotu představil v Lysé nad Labem, vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády. Volá také po odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků. O případných změnách imigrační politiky by měli rozhodovat lidé v referendu nebo by vláda měla o takový mandát požádat v předčasných volbách. Za výzvou podle Klause nestojí jen on, ale i jeho kolegové a přátelé a věří, že má i podporu tisíců občanů. Přiměly ho k ní prý mimo jiné žádosti veřejnosti, aby stál za iniciativou, která by byla protiváhou nedávné výzvy českých vědců k toleranci vůči uprchlíkům. Klaus pokládá návrh kvót za "žert" za žert ze strany EU. Bývalý prezident je přesvědčen, že čeští politici zbytečně otálejí a nehájí bezpečnost občanů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sice podle něj svou rétoriku proti předchozím týdnům trochu posunul, přesto podle Klause problém podceňuje. "Máme pocit, že se naše vláda staví váhavě a alibisticky a že dostatečně jasně nečelí narůstajícímu tlaku lídrů evropských velmocí, abychom jako už tolikrát v minulosti dali přednost něčemu jinému než naším vlastním národním zájmům," prohlásil. Vadí mu také, že je lídry EU kritizován postoj Maďarska, které se podle něj snaží principy schengenského prostoru dodržovat. Masová migrace podle Klause představuje vážné ohrožení stability Evropy, členských zemí EU i ČR. Země na hranici schengenského prostoru mají podle bývalého prezidenta povinnost zajišťovat vnější hranice a vracet migranty do jejich zemí. V sobotu 5. září v 15 hodin petici podpořilo již více než 15 tisíc lidí.

Ministr vnitra Chovanec kritizuje Klause za petici

Bývalý prezident Václav Klaus podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) populisticky využívá téma uprchlické krize. Vláda dělá maximum, aby současnou situaci zvládla, uvedl dnes Chovanec v reakci na petici proti imigraci, kterou Klaus inicioval. Exprezident v ní vládu obvinil z toho, že se k vývoji u nás i v celé Evropě staví váhavě a alibisticky. "Pan Klaus není ani první, ani poslední politik, který se snaží populisticky k tomuto tématu přivázat, a bohužel asi budeme svědky i u jiných lidí než u něj, že budou v tomto trendu pokračovat," řekl Chovanec novinářům během jednání ústředního výkonného výboru ČSSD. "Tato vláda dělá maximum proto, aby Česká republika nedopadla jako okolní státy a uprchlíci byli vidět na veřejných prostranstvích, byli vidět na nádražích v zuboženém stavu," podotkl také. Na iniciativu dnes reagoval i vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který ji zhodnotil jako vlamování se do otevřených dveří.

Železniční spojení Praha - Budapešť obnoveno v plném rozsahu

Vlaky spojující Českou republiku a Maďarsko opět jezdí až na budapešťské nádraží Keleti, které v předchozích dnech nevypravovalo kvůli přílivu uprchlíků žádné přímé mezinárodní spoje. Maďarská železnice MÁV-START tamní mimořádné opatření dnes ukončila. ČTK to sdělil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Upozornil současně ale na to, že kvůli kontrolám na hranicích mezi Maďarskem a Slovenskem nebo na jejich územích mohou spoje nabírat zpoždění. Opatření byla reakcí na situaci na nádraží Keleti, z kterého se chtěly stovky uprchlíků, zejména ze Sýrie, dostat vlaky do Německa. Naposledy jimi mohli odjet z Budapešti v pondělí. Mezinárodní vlaky jedoucí z Česka poté končily jízdu v pohraniční stanici Szob, která je nedaleko od maďarských hranic se Slovenskem. Cestující do a z Budapešti přepravovaly maďarské vnitrostátní spoje. České dráhy vypravují denně sedm spojů do Budapešti a zpět.

V Špindlerově Mlýně odhalili pomník popraveným sudetským Němcům

Ve Špindlerově Mlýně dnes odhalili pomník Němcům, kteří byli popravení v roce 1945. Stojí na místě tragických událostí. Pravděpodobně se na tam nacházejí i hromadné hroby popravených lidí, řekl ČTK náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar. "Přesný počet obětí, které partyzánská skupina Nikolaj s místními obyvateli popravila, není známý. Dochoval se jmenný seznam 36 lidí, ale dost možná jich bylo víc," řekl Kašpar. Odhalení pomníku se zúčastnila asi stovka Čechů i Němců a předcházela mu ekumenická mše. Na místě původně býval improvizovaný pomníček, kam lidé nosili svíčky. Nový pomník má připomenout tehdejší události i to, že spravedlivý soud a možnost obhajoby jsou v právním státě základním předpokladem udělení jakéhokoli trestu. "Jde o smíření mezi námi Čechy a Němci, kteří byli po staletí našimi spoluobčany, než přišla ona dekáda, která všechno zhatila," dodal Kašpar. Pomník je z krkonošské žuly obroušený v řece Labi s jednoduchým nápisem 'Odpočívejte v pokoji' a datem události a rovněž s QR kódem, díky němuž si majitelé chytrých telefonů si mohou stáhnout informace o tragické události.

Začaly Dny evropského dědictví

V Českém Krumlově byly v sobotu slavnostně zahájeny národní Dny evropského dědictví. V celé zemi se během nich do 13. září veřejnosti otevře kolem 1000 památek místního i světového významu. Památky se během Dnů evropského dědictví otevírají ve zvláštním režimu. "Jsou přístupné zadarmo nebo za výraznou slevu nebo jsou otevírány takové lokace, které během roku nejsou přístupné, řekl Honzárek. Letošní ročník akce má téma Památky znovuzrozené. "Já doufám, že právě naše město je to město, které je symbolizuje," uvedl českokrumlovský starosta Dalibor Carda (ČSSD). Připomněl vrcholící revitalizaci českokrumlovských klášterů a opravené památky v jižním meandru řeky Vltavy.

Mistrovství ve vaření svíčkové

20. ročník mistrovství ve svíčkové proběhlo na malebném zámku Červený Hrádek u Jirkova na Chomutovsku. Jde o soutěž pro kuchaře amatéry i profesionály, kteří si myslí, že vaří tu nejlepší svíčkovou na světě a najdou odvahu si to ověřit. Své anonymní výtvory kuchaři předložili odborné porotě, která vybrala tu nejtradičnější a nejchutnější svíčkovou. Hodnocení probíhá v několika kategoriích ( chuť, vzhled, konzistence omáčky, zpracování masa a celkový umělecký dojem).

Kvitová po třech letech postoupila do osmifinále US Open

Tenistka Petra Kvitová porazila Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou 6:2, 6:1 a potřetí v kariéře postoupila na grandslamovém US Open do osmifinále. Čtvrté kolo posledního grandslamu sezony si Kvitová zahrála také v letech 2012 a 2009, ale dál se dosud v New Yorku nedostala.

Počasí

Velká oblačnost. Místy přeháňky, na horách na severu a severozápadě četnější. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C, na Moravě až 18 °C.