Denní souhrn zpráv

Zeman pozval čínského prezidenta do Česka

Český prezident Miloš Zeman se v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Po jednání řekl českým novinářům, že pozval čínského vůdce na návštěvu České republiky v příštím roce. Ten jeho nabídku přijal. Nejvyšší představitel druhé největší ekonomiky světa by se tak měl stát prvním čínským prezidentem, který Česko navštíví. Zeman připomněl, že od jeho loňské říjnové cesty do Číny se podařilo realizovat některé dohody, konkrétně zmínil otevření pobočky Bank of China v Praze a zavedení letecké linky Peking - Praha. Zahájení jejího provozu se plánuje na 23. září. Další významné smlouvy mezi českou a čínskou stranou mají být uzavřeny během stávající návštěvy. Obsah smluv, které završí některé investiční akce, ale český prezident zveřejní až v sobotu v Šanghaji. Na setkání s čínským prezidentem vzal Zeman i držitele Zlatého míče Pavla Nedvěda, který chce založit v Číně fotbalovou školu. Přítomen byl také šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta.

Pravice: Zeman by měl rozvíjet vztahy i se západními státy

Miloš Zeman by měl rozvíjet vztahy i se západními zeměmi. Tak opozice reaguje na to, že český prezident pozval k návštěvě Prahy čínskou hlavu státu Si Ťin-pchinga. "Zvát hlavy států je jedním z úkonů prezidenta. Byl bych velmi rád, kdyby sem mnohem častěji jezdili státníci ze západních demokratických zemí, takto to vypadá poněkud nevyváženě," řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Předsedovi ODS Petrovi Fialovi nevadí, že Zeman rozvíjí obchodní vztahy s Čínou. "Vadí mi, že se v Pekingu účastní vojenské přehlídky, která jako by z oka vypadla těm, které známe z komunismu," řekl ČTK. Opoziční KSČM vnímá pozvání čínského prezidenta jako diplomatický krok. Zeman je nyní v Číně na několikadenní návštěvě, zúčastnil se tam mimo jiné vojenské přehlídky k výročí konce druhé světové války v Tichomoří.

Visegrád odmítá návrh na další přerozdělování migrantů

Země visegrádské skupiny důrazně odmítly chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120.000 uprchlíků v rámci Evropské unie. Klíč k řešení současné migrační krize vidí jinde. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že jakákoliv diskuse o kvótách je pouze zástupná, podstatou problému je podle něj situace v zemích, jako je Sýrie nebo Libye. Země Visegrádu jsou podle společného prohlášení připraveny poskytnout experty a vybavení pro ochranu vnějších hranic Schengenu, zesílit boj proti pašerákům lidí nebo podporovat boj proti Islámskému státu. Český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že migrace je celoevropský problém. Je podle něj třeba rychlé a společné reakce EU. Mluvčí Evropské komise potvrdila, že jarní plán na redistribuci 40.000 žadatelů o azyl by se měl navýšit na 160.000 lidí.

Ministři vnitra Česka a Slovenska odmítli kvóty pro běžence

Ministři vnitra Česka a Slovenska Milan Chovanec a Robert Kaliňák znovu odmítli snahy o zavedení povinných evropských kvót pro přijímání uprchlíků. Nemají podle nich žádný smysl, běženci by stejně šli do cílových zemí. Ministři to řekli novinářům po pátečním jednáním v Praze. Podle Chovance není známo, podle jakého klíče by kvóty vznikaly a jak by úřady utečence v Česku nebo na Slovensku udržely. Kvóty nejsou akceptovatelné ani pro Kaliňáka. Oba ministři se prakticky shodují v tom, že se musí chránit schengenská hranice a musejí se podnikat akce proti pašerákům lidí včetně potápění jejich lodí. Evropa by se podle nich taky měla zasazovat o stabilizaci situace v zemích, z nichž běženci přicházejí.

Vláda se podle komunistů musí postavit nátlaku Evropské komise

Komunisté vyzvali vládu, aby na mimořádném summitu visegrádské skupiny (V4) k migrační krizi požadovala od svých partnerů jednotný postup vůči "nelegitimnímu nátlaku Evropské komise". Evropská komise podle KSČM nic k řešení současné situace neučinila a zmohla se pouze na snahu o přerozdělení uprchlíků. Největší opoziční strana v tiskové zprávě po jednání svého vedení uvedla, že setkání V4 považuje za důležité, ale opožděné. Česká vláda, která nyní Visegrádu předsedá, měla prý summit iniciovat dříve a předejít tak nátlakovým vyjádřením některých evropských politiků.

Policie zajistila v rychlíku ze Slovenska 66 Syřanů

Cizinecká policie zadržela v pátek na železničním nádraží v Břeclavi ve vlaku ze Slovenska 66 uprchlíků ze Sýrie. Podle mluvčí Kateřiny Rendlové jde o první početnější skupinu běženců od úterý, kdy policie zajistila ve vlacích ze Slovenska a Rakouska 214 syrských uprchlíků. Cizinci jsou nyní na policejních služebnách, kde se ověřuje jejich totožnost. Syřané mohou v ČR požádat o azyl. Pokud mají o azyl požádáno již v Maďarsku, budou zřejmě propuštěni s tím, aby do sedmi dní opustili ČR. Měli by se vrátit do Maďarska. Zřejmě se ale pokusí vycestovat do Německa, kam většina z nich směřuje. ČR postavila ve věznici v Břeclavi-Poštorné stanový tábor pro 300 uprchlíků. Zatím není využíván. Ministr vnitra Milan Chovanec očekává, že příliv běženců do ČR bude kulminovat.

Červený kříž dá propuštěným Syřanům jídlo a hygienické potřeby

Syřané propuštění z uprchlických zařízení v Česku dostanou od pracovníků Českého červeného kříže základní humanitární pomoc, například jídlo, pití nebo hygienické potřeby. Humanitární organizace se na tom dohodla s ministerstvem vnitra. Opatření začne fungovat od pátku, řekl ČTK prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. Policie propuštěné Syřany doprovází z uprchlických zařízení na vlak, výjimkou je pouze Zastávka u Brna. Tamní nádraží je od uprchlického zařízení vzdáleno jen 300 metrů, takže si tam dojdou migranti sami. Právě v Zastávce se ale běženci mohou setkat při koupení lístků na vlak s nemalými problémy. Schází tam směnárna, takže někteří Syřané měli ve čtvrtek potíže s výměnou peněz na nákup jízdenek. Nakonec jim pomohli kolemjdoucí.

Zaorálek zamířil s podnikateli do Íránu

Na čtyřdenní návštěvu Íránu v pátek odjel ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Dlouhodobě napjaté vztahy mezi oběma zeměmi mohou podle něj nabrat nový směr. Šéf české diplomacie, kterého doprovázejí zástupci padesátky českých firem, se totiž setká s nejvyššími íránskými představiteli včetně prezidenta Hasana Rúháního a ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa. Bude se přitom snažit otevřít dveře českým investorům, kteří chtějí využít zrušení protiíránských ekonomických sankcí. Zároveň by mohl odstartovat novou etapu diplomatických vztahů, které v roce 1998 narušilo zahájení pražského vysílání Rádia Svobodná Evropa. Posledním českým ministrem, který navštívil Írán, byl v polovině 90. let tehdejší šéf resortu průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Naopak z Íránu do Česka naposledy zamířil íránský ministr zahraničí Kamál Charrazí, který se v roce 2004 sešel s premiérem Vladimírem Špidlou.

BIS: V Česku terorismus zatím nehrozí

Bezpečnostní informační služba (BIS) loni nezjistila hrozbu teroristického útoku na území ČR. Musela ale prověřit několik cizinců, u kterých bylo podezření, že odjeli bojovat do Sýrie za tzv. Islámský stát (IS). BIS to napsala ve své výroční zprávě. Kvůli hrozbě terorismu zvýšila spolupráci se zahraničními tajnými službami při výměně poznatků. Do tzv. svaté války v Sýrii a Iráku odjeli z Evropy podle tajných služeb dobrovolníci "v poměrně nebývale vysokých počtech". Navrátilci z těchto válečných konfliktů jsou prý největším rizikem z hlediska členských států Evropské unie.

BIS: Ruské špiony zajímají vědecké projekty a peníze z grantů

Ruské špiony začala zajímat účast Česka v mezinárodních vědeckotechnických projektech a přístup k penězům z grantů. Používají k tomu české prostředníky, píše Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě za loňský rok. Ruská strana prý usiluje o konkurenční výhodu a o to, aby Česko a Evropská unie její aktivity financovaly. Na ruské špiony upozorňuje BIS dlouhodobě. Jejich množství na českém území neupřesnila, hovoří ale o "vysokém počtu".

BIS: Čínští špioni v Česku posilují svůj vliv

Špioni z Číny loni v Česku rozvíjeli svůj vliv a pronikali do státních struktur. Za pomoci politiků a úředníků sbírali zejména zprávy z politiky. Bezpečnostní informační služba (BIS) to uvedla ve výroční zprávě o činnosti za rok 2014. Důležitým partnerem pro "vlivové operace" jsou pro zpravodajce z Východu vybraní Češi, kteří jim prý pomáhají vědomě nebo nevědomě. BIS dříve také upozornila na rizika ohledně kybernetické bezpečnosti, zejména rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém trhu. "Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách," napsali zpravodajci.

BIS: V krajích a obcích se zneužívaly veřejné peníze

Bezpečnostní informační služba (BIS) zaznamenala loni rozsáhlé zneužívání veřejných financí v krajích a obcích. Kvůli zákonům ale zůstává většinou skryté a nepostižené, napsali zpravodajci ve výroční zprávě za rok 2014. Situaci by podle kontrarozvědky zlepšila výraznější kontrola na lokální úrovni a větší pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu. BIS se podle zprávy zaměřila na regionální zájmové skupiny, které se prý specializují na zneužívání veřejných peněz. Zpravodajci sledovali kontrolu hospodaření správních celků. Stále více se podle nich využívá externích služeb, například k vyřízení žádostí o evropské dotace, zadávání veřejných zakázek a právní služby.

Sobotka: ČR do roku 2020 sníží počet lidí na hranici chudoby o 100 tisíc

Česko chce do roku 2020 snížit počet lidí ohrožených chudobou a sociálním vyloučením o 100.000. Na konferenci o sociálním rozměru evropské integrace v Praze to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). EU si předsevzala, že do roku 2020 sníží počet lidí na hranici chudoby o 20 milionů. Podle Sobotky se však zdá, že se osmadvacítka svému cíli nyní vzdaluje. Za krize se průměrná nezaměstnanost v unii zvedla ze sedmi na 11 procent a bez místa je kolem 23 milionů obyvatel. Za poslední tři roky přibylo dalších pět milionů lidí ohrožených chudobou, podotkl premiér. Česko patří v EU k zemím s nejnižší mírou chudoby a nezaměstnanosti. V červenci bylo bez práce 5,2 procenta lidí. Loni chudoba a vyloučení hrozily 14,8 procenta Čechů a Češek, tedy zhruba 1,5 milionu.

Průměrná mzda v ČR ve 2. čtvrtletí vzrostla na 26.287 Kč

Průměrná mzda v Česku se v letošním 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 875 Kč na 26.287 korun. Nominálně růst činil 3,4 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 2,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Výsledek tak předčil odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst mezd zhruba o dvě procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Spotřebitelské ceny ve druhém čtvrtletí stouply o 0,7 procenta, objem mezd se zvýšil o 5,5 procenta a počet zaměstnanců vzrostl o dvě procenta.

Čínská CEFC jedná o nákupu aerolinií Travel Service

Čínská skupina CEFC jedná o nákupu soukromého tuzemského leteckého dopravce Travel Service. Serveru Lidovky.cz to potvrdil prezident Smíšené česko-čínské komory a bývalý šéf ČSA Jaroslav Tvrdík. Zatím ale není jasné, o jak velký podíl ve společnosti, která je spoluvlastníkem Českých aerolinií, jde. Spolumajitel Travel Service Jiří Šimáně informaci nevyvrátil. Čínská skupina již v Česku koupila fotbalovou Slavii, Martinický palác na Hradčanském náměstí, budovu Živnobanky v Praze a zvýšila svůj podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T Finance. CEFC (China Energy Company Limited ) je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně.

IDS hrozí, že kvůli dluhům za Blanku vyhlásí insolvenci

Firma Inženýring dopravních staveb (IDS), která má na starosti stavbu pražského tunelu Blanka, několik dnů před otevřením tunelu pohrozila, že kvůli dluhům hlavního města vyhlásí insolvenci. Informaci potvrdil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Co by to pro problematickou stavbu znamenalo a zda by insolvence jejího správce ohrozila otevření plánované na 20. září, není jasné. Firma IDS kvůli nazaplaceným fakturám na konci loňského roku pohrozila, že ze stavby odejde. Hrozbu následně odvolala, ale původně požadovaných 150 milionů zvýšila na dvojnásobek. Problematický tunel Blanka včetně napojení na Strahovský tunel vyjde na 43 miliard. Šestikilometrová stavba, která je součástí městského okruhu, měla původně řidičům sloužit už v roce 2011. Vedení města ale otevření několikrát odsunulo.

Daňové úniky při výrobě tabáku na Svitavsku dosáhly 142 milionů

Policie ukončila vyšetřování daňových úniků za 142 milionů korun při výrobě tabáku, původní odhad byl poloviční. Obviněno bylo osm mužů a dvě firmy. V případu s názvem Tabáček v listopadu před dvěma lety policisté zasahovali v pěti krajích a zadrželi 14 lidí. Obvinění legálně dováželi tabákové listy, které zpracovávali a distribuovali v tuzemsku i zahraničí. Neodváděli však spotřební daň a při vývozu tabák deklarovali jako jiné zboží. Případ zasahuje do Polska, Slovenska a Německa. Na objasňování případu se podílelo v Česku asi 250 policistů a celníků, další desítky zaměstnal v cizině. Před dvěma lety policisté udělali tři desítky domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Pět lidí skončilo ve vazbě, z níž byli později propuštěni.

Žalobci podali odvolání v kauze Nečasové

Žalobci podali odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, a údajného zneužití vojenské tajné služby. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová se nevypořádala s řadou důkazů, namítají. Odvolání Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, bude řešit Městský soud v Praze. Uvedl to olomoucký žalobce Pavel Komár. Podle obžaloby nechala na podzim roku 2012 Nagyová sledovat manželku tehdejšího premiéra a svého partnera Petra Nečase Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály. Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se později s Radkou rozvedl a vzal si Nagyovou.

Policie obvinila kvůli tendrům deset IT manažerů

Ostravský policejní útvar pro boj s organizovaným zločinem pod dohledem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci obvinil deset manažerů z oboru informačních technologií a osm firem. Policie je podezírá z porušování zákona o veřejných zakázkách v několika městech. Napsal to ve čtvrtek server Echo24.cz s odvoláním na policejní usnesení, které má k dispozici. Policie podle serveru stíhá mimo jiné majitele společnosti Tesco SW a z firem dále AutoCont, Gordic, Mois, Merit Group, A-Scan, Eunice Consulting a telekomunikační společnost Telefónica O2. Podezřelí jsou z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednávání výhod při veřejných soutěžích, poškození zájmů Evropské unie a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Vědci na cenu Česká hlava navrhli překladatele Hilského

Vládní Rada pro vědu, výzkum a inovace (RVVI) v tajném hlasování zvolila překladatele Martina Hilského na prestižní cenu Česká hlava. Rada ho na nejvyšší vědecké vyznamenání v Česku vybrala z 12 kandidátů. Nominaci ještě bude schvalovat vláda. Dvaasedmdesátiletý profesor Hilský je anglista, překladatel a znalec díla Williama Shakespeara. Podle Bělobrádka mu česká obdoba Nobelovy ceny právem náleží. S cenou, která se předává obvykle na podzim, je spojena odměna milion korun. Ocenění se uděluje od roku 2002 a získal ho například chemik Antonín Holý nebo onkolog Pavel Klener. Hilský do češtiny přeložil celé Shakespearovo dramatické dílo. V roce 2001 byl za zásluhy o šíření anglické literatury v Česku jmenován čestným členem Řádu britského impéria. V roce 2011 obdržel od prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství a Státní cenu za překladatelské dílo.

Na pražském Albertově vznikne univerzitní Kampus

Na začátku září byla vyhlášena architektonická soutěž na dlouho připravovaný Kampus Albertov, jehož první plány začaly vznikat před deseti lety. Dvě nová výzkumná centra Univerzity Karlovy (UK) za 2,5 miliardy korun by měla být zprovozněna v roce 2022. Jde o největší výstavbu UK v centru Prahy za posledních sto let, řekl rektor univerzity Tomáš Zima. Biocentrum a Globcentrum budou sloužit jako vědecká pracoviště Matematicko-fyzikální, Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty UK. Biocentrum se bude věnovat poznávání živých systémů pro potřeby lidského zdraví, nových biotechnologií a ochrany biodiverzity. Projekt bude financovaný ze státního rozpočtu. Dohromady by v obou budovách mělo pracovat více než 1200 lidí. Nové prostory by podle Zimy mohly přilákat na UK špičkové vědce a studenty ze zahraničí.

Archeologové našli v Podyjí stopy pravěkého osídlení

V prostoru dnešní viniční trati Šobes v Národním parku Podyjí se zachovaly stopy pravěkého osídlení. Archeologové na místě našli například kus jantaru, který může svědčit o obchodním styku místních lidí s Pobaltím a oblastmi jižní Evropy. Uvedl to archeolog David Rožnovský z Jihomoravského muzea ve Znojmě. Vědci na místě udělali několik sond. Díky nim zjistili, že většinu nálezů lze datovat do doby bronzové, konkrétně do kulturního okruhu tzv. středodunajských popelnicových období. Jde o dobu 1250 až 750 let před naším letopočtem.Vinice Šobes, jejímž většinovým vlastníkem je Znovín Znojmo, aspiruje na zápis do seznamu dědictví UNESCO.

Iniciativa Zachraň jídlo chce upozornit na plýtvání potravinami

Až třetina zeleniny zůstává nesklizená na polích, a to hlavně z estetických důvodů. Supermarkety totiž nechtějí nevzhlednou zeleninu a ovoce přijímat. Tvrdí to aktivisté, kteří na toto plýtvání upozorňují v rámci iniciativy Zachraň jídlo. V sobotu proto uspořádají na pražské Piazzetě Národního divadla hapenning, v jehož rámci chtějí uvařit 2000 porcí "křivé" polévky právě z nevzhledné zeleniny. Za organizátory akce to uvedl Adam Podhola. Dobrovolníci několikrát vyjeli na pole v Polabí, kde nasbírali více než 3,5 tuny zeleniny, která by se jinak zaorala či vyhodila. Většinu z ní rozdělili charitativním organizacím. Sobotní akce začne v deset hodin. "Křivá" polévka by se měla vydávat od 12 hodin. Během dne budou moci zájemci jít na workshopy, kde se například naučí vyrábět pesto z mrkvových natí či ochutnají vařenou mrkev v rohlíku.

Film Domácí péče se vydává na mezinárodní festivaly

Po úspěchu filmového debutu režiséra Slávka Horáka Domácí péče v Karlových Varech je o něj zájem i na dalších prestižních festivalech v zahraničí. "Za dvacet let natáčení reklam po světě jsem nezažil tolik hektického cestování, jako mě čeká teď celý podzim s tímto moravským filmem. Poprvé doslova obletím celou zeměkouli po trase Praha - Pusan - Vancouver - Los Angeles - Mannheim - Praha," těší se režisér snímku, který v českých kinech zhlédlo zatím přes 70.000 diváků. Kromě toho čekají Horáka jen na podzim také festivaly v Lucembursku, Španělsku, Francii, Egyptě, Estonsku, Chorvatsku a účast na spoustě dalších významných mezinárodních akcí. V americkém magazínu Variety Domácí péči přirovnali k nejlepším dílům Miloše Formana, Jiřího Menzela či Bohdana Slámy.

Trnkovy Staré pověsti české uvede MFF v Londýně

Restaurovaná verze filmu Staré pověsti české Jiřího Trnky se 17. října představí na 59. ročníku Londýnského filmového festivalu. Jde o největší filmovou přehlídkou v Británii, která tento animovaný snímek uvede v programové sekci Treasures (Poklady). Trnkův snímek je prvním českým celovečerním animovaným filmem, který prošel náročným digitálním restaurováním. Zajistil je Národní filmový archiv s významnou finanční podporou projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 a ministerstva kultury. U příležitosti restaurování vydal archiv o Trnkově filmu knihu. Vedle podrobné zprávy o tomto procesu se čeští i zahraniční autoři studií podrobně věnují vzniku filmu. Kniha je doplněna edicí archivních materiálů a mnoha fotografiemi.

Kupkův Tvar modré zůstane kulturní památkou

Obraz Františka Kupky Tvar modré zůstane kulturní památkou. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery, která v roce 2012 v dražbě zprostředkovala prodej plátna za rekordní částku 55,75 milionu korun. Teprve poté se ukázalo, že zahraniční kupec nemůže obraz kvůli památkové ochraně volně vyvézt do ciziny. Aukční síň se už před dražbou dotazovala Národního památkového ústavu, zda je obraz zapsán jako kulturní památka. Tehdy ještě dostala zápornou odpověď. Později ale ústav dospěl k závěru, že Tvar modré se stal památkou v roce 1997 jako součást širšího konvolutu - takzvané Waldesovy sbírky. Kupkův Tvar modré dosud drží rekord českých aukcí. Právě Kupka se z českých autorů prodává nejlépe, a to i v zahraničí. Jeho Studie na červeném pozadí se v roce 2013 v Londýně prodala za 58 milionů korun.

Muzeum Kampa pořádá výstavu Toyen

Jako poctu své zakladatelce Medě Mládkové uspořádalo pražské Muzeum Kampa výstavu malířky a významné představitelky surrealismu Toyen. Výstava začala v pátek, kdy známá mecenáška slaví své 96. narozeniny. Zároveň se koná Den otevřených dveří, kdy si mohou návštěvníci zdarma prohlédnout stálou expozici Františka Kupky a Oto Gutfreunda a výstavu Kamila Lhotáka.

Na Jindřichohradecku se srazil vlak s nákladním autem

Na železničním přejezdu u Suchdola nad Lužnicí na Jindřichohradecku se necelé tři hodiny po půlnoci srazil projíždějící nákladní vlak s kamionem. Nákladní vůz prorazil již sklopené závory a narazil do jednoho z 18 vagonů, který po nárazu vykolejil. Uvedl to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Řidič kamionu vyvázl z nehody s lehkým zraněním. Škoda je podle Drápala zhruba 300.00 korun, z toho 100.000 na trati a zbytek na nákladním automobilu.

Sport

České atletky Zuzana Hejnová a Barbora Špotáková ovládly poslední závod Diamantové ligy v Curychu a díky tomu vyhrály i celkové hodnocení lukrativního seriálu. Překážkářka Hejnová zvítězila v času 54,47 sekundy, Špotáková hodila 64,31 metru.

Tenistka Petra Kvitová si počtvrté za sebou zahraje na US Open třetí kolo. Turnajová pětka v New Yorku porazila Američanku Nicole Gibbsovou 6:3 a 6:4. Uspěl i šestý nasazený Tomáš Berdych po výhře nad Rakušanem Jürgenem Melzerem 7:6, 6:1 a 6:3. Lukáš Rosol se s posledním grandslamem sezony rozloučil po prohře s Philippem Kohlschreiberem z Německa 6:7, 2:6 a 2:6.

Tenistka Petra Cetkovská se postarala o největší překvapení letošního US Open. Třicetiletá Češka odvrátila v bitvě za umělého osvětlení na centrkurtu Arthura Ashe ve 2. kole proti Dánce Caroline Wozniacké čtyři mečboly a loňskou finalistku a čtvrtou nasazenou soupeřku porazila 6:4, 5:7 a 7:6.

Tenistka Barbora Strýcová postoupila na letošním grandslamovém US Open do 3. kola a minimálně zopakuje svůj výsledek z loňského roku. Číňanku Wang Čchiang porazila 6:2, 4:6 a 7:5. Dále jde i Jiří Veselý, který zvládl bitvu s Chorvatem Ivem Karlovičem. Přestál 43 es, vyhrál 7:6, 3:6, 3:6, 6:2, 7:6 a poprvé je v New Yorku ve 3. kole.

Čeští fotbalisté udolali ve čtvrtečním sedmém duelu kvalifikace mistrovství Evropy Kazachstán 2:1. Češi tak ukončili sérii dvou kvalifikačních zápasů bez výhry a vzhledem k dalším výsledkům se výrazně přiblížili k postupu na šampionát. Reprezentanti udrželi ve skupině A postupovou druhou příčku dva body za vedoucím Islandem a na třetí Turecko mají náskok šesti bodů. V dalším utkání se představí v neděli v Lotyšsku.

Českou fotbalovou reprezentaci do 21 let čeká dnes zápasová premiéra pod vedením nového trenéra Vítězslava Lavičky. V Jablonci nastoupí k úvodnímu utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2017 proti Maltě.

Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický se dostal do jedenáctky nejdéle zraněných fotbalistů anglické ligy v 21. století. Společně s čtyřiatřicetiletým záložníkem jsou v imaginárním týmu marodů i jeho spoluhráč z Arsenalu Theo Walcott nebo už bývalý hráč "Kanonýrů" Abou Diaby.

Fotbalovou Slavii koupila čínská finanční a energetická společnost CEFC. Deník Neovlivní.cz o tom informoval exministr obrany Jaroslav Tvrdík, který z titulu prezidenta česko-čínské obchodní komory transakci zprostředkoval. Číňané budou mít 60 procent, zbytek získá Jiří Šimáně, spolumajitel letecké společnosti Travel Service.

Baník Ostrava dostal od disciplinární komise Fotbalové asociace ČR pokutu 150 tisíc korun za chování fanoušků v duelu 4. ligového kola ve Zlíně. Ten musel být na 20 minut přerušen. Potrestán byl i Zlín, který za nedostatečnou pořadatelskou službu musí zaplatit 100 tisíc korun.

Hokejisté Liberce porazili v Lize mistrů Nitru 2:0 a zajistili si postup do 1. kola play off. Mezi 32 účastníků play off se dostali právě na úkor Nitry, kterou Bílí Tygři v sobotu na jejím ledě rozdrtili 9:0. Liberec je tak po Litvínovu druhým jistým účastníkem play off z šestice českých zástupců. Naopak naději na postup ztratily Pardubice, které podlehly na ledě Färjestadu 3:4 v prodloužení.

Olympijský hokejový vítěz z Nagana David Moravec se nedělní exhibicí v Ostravě slavnostně rozloučí s hráčskou kariérou, kterou v tichosti uzavřel už před dvěma lety. Dvaačtyřicetiletý dvojnásobný mistr světa si na rozlučkový duel pozval řadu osobností včetně spoluhráčů ze zlaté olympiády Pavla Petery, Jaroslava Špačka, Františka Kučery nebo Romana Čechmánka.

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková postoupili do finále veslařského mistrovství světa ve Francii a vybojovali pro Českou republiku účastnická místa na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Oba dokončili své semifinálové jízdy na druhém místě.

Další dvě české posádky budou o start na olympijských hrách bojovat v nedělních B finále. Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč, Jan Vetešník obsadila v semifinále páté místo, dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová byl šestý. K postupu do Ria musí porazit alespoň jednu loď, v obou disciplínách se na vrcholnou akci příští sezony kvalifikuje jedenáct posádek.

Jan Němec se stal počtrnácté v kariéře mistrem světa v travním lyžování. Na šampionátu v italském Tambre ovládl superkombinaci, přestože nebyl zdravotně zcela v pořádku.

Golfistka Klára Spilková se po úvodním kole turnaje Helsingborg Open ve Švédsku dělí o 31. místo. Zahrála par hřiště 73 úderů, dvěma birdie vyrovnala dvě bogey. Vede Dánka Nicole Brochová Larsenová, která je o pět ran lepší.

Počasí

Bude oblačno až polojasno, s přeháňkami. Teploty 18 až 22°C, na horách kolem 13.