Denní souhrn zpráv

Zeman jednal s Putinem o obchodní výměně a boji s terorismem

Český prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v Pekingu setkal s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Putin před zahájením schůzky vyjádřil naději ve zlepšení rusko-české obchodní výměny poznamenané sankcemi. Ruský prezident ocenil Zemanův postoj k hodnocení válečné minulosti. Zeman při setkání hovořil o potřebě čelit kampani teroristů z Islámského státu vytvořením mezinárodních sil. Požádal přitom Putina, aby se k této iniciativě připojil. Zeman o této otázce hodlá mluvit na nadcházející schůzi Valného shromáždění OSN v New Yorku. Tam má v plánu promluvit i Putin. Zeman se s Putinem letos setkal už podruhé, obě schůzky se přitom uskutečnily při příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války. V květnu český prezident s Putinem jednal v Moskvě.

Zemana by prezidentem volila třetina lidí

Současné hlavě státu Miloši Zemanovi by opět dala hlas třetina voličů, jako ve druhém kole prezidentské volby v roce 2013. Vyplývá to z výsledků srpnového průzkumu agentury ppm factum. Kromě Zemana by měli podle dotázaných v příští volbě prezidenta v roce 2018 kandidovat například předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš, neúspěšný kandidát z minulé volby Jan Fischer či předseda strany TOP 09 a Zemanův soupeř ve finále předchozí volby Karel Schwarzenberg. Když Zeman v lednu 2013 zvítězil ve druhém kole nad Schwarzenbergem, dostal hlas zhruba od 32 procent oprávněných voličů. Nyní by mu v příští volbě dalo hlas podle průzkumu asi 33 procent lidí. Dalších 11 procent dotázaných uvedlo, že neví, zda by Zemana volilo, a 56 procent lidí by nynějšímu prezidentovi hlas nedalo.

Chovanec: Zařízení pro běžence jsou zaplněna z 90 procent

Záchytná zařízení pro běžence jsou zaplněna zhruba z 90 procent. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Některá uprchlická zařízení chce navštívit, aby se seznámil se situací na místě. V Česku jsou záchytné tábory pro uprchlíky v Zastávce u Brna, středočeské Bělé pod Bezdězem a Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Celkem je v těchto zařízeních přes 1100 míst. Vnitro už v minulosti oznámilo, že by do konce roku chtělo mít v záchytných zařízeních 1400 míst. Kapacity by se mohly brzy zvýšit o bývalou věznici Drahonice na Lounsku. Ministr však zatím nechce o otevření zařízení spekulovat. Ve věznici v Břeclavi-Poštorné tento týden vyrostl stanový tábor pro 300 běženců. Tento tábor by však měl sloužit pouze pro krátkodobé ubytování běženců při mimořádné situaci.

Cizinecká policie propustí Syřany žádající v Maďarsku o azyl

Policie ve čtvrtek začala z českých uprchlických zařízení propouštět běžence ze Sýrie, kteří již dříve požádali v Maďarsku o azyl. Celkem je jich okolo 230. První den jich policie propustila asi 50. Je na cizincích, zda se vydají zpět do Maďarska, nebo vycestují do Německa. Uvedla to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Všichni podle ní budou informováni o tom, že mohou v ČR požádat o azyl. Pokud tuto možnost nezvolí, dostanou tzv. výjezdní příkaz, podle něhož by měli opustit ČR do sedmi dní. V záchytných zařízeních ale skončí Syřané, kteří v Maďarsku před příjezdem do ČR o azyl nepožádají. ČR se připravuje na příliv uprchlíků. V Břeclavi-Poštorné vznikl pro běžence ve střeženém policejním areálu stanový tábor.

Policie bude označovat uprchlíky rozlišovacími páskami

Česká policie už nebude označovat uprchlíky nápisy fixou, což se v minulých dnech stalo terčem kritiky některých tuzemských i zahraničních organizací. Nově bude vybavena speciálními páskami na ruce, na kterých budou potřebné identifikační údaje o běžencích. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Česká cizinecká policie označovala migranty číslem, které jim napsala na ruku, Stalo se to při úterním zadržení 214 lidí v mezinárodních vlacích v Břeclavi. Podle vnitra i policie to nebyl standardní postup. Běženci tak byli označeni proto, že šlo o mimořádně velkou skupinu uprchlíků.

Vlaky spojující Česko s Maďarskem budou končit na hranicích

Vlaky spojující Česko s Maďarskem budou končit jízdu v pohraniční stanici Szob, která je kousek od maďarských hranic se Slovenskem. Cestující do a z Budapešti přepraví maďarské vnitrostátní linky. Vlaky přijíždějící z Maďarska a Slovenska mohou nabírat kvůli tomuto opatření zpoždění. Sdělil to mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský na základě informací maďarského partnera, železnice MÁV-START. Opatření je reakcí na situaci na budapešťském nádraží Keleti, odkud nejsou prozatím vypravovány žádné mezinárodní spoje. Vlaky nejedou ani do Rakouska a Německa, kam se snaží dostat stovky migrantů. České dráhy vypravují denně sedm spojů do Budapešti a zpět, jeden spoj pak jede v noci.

Češi chtějí pomáhat uprchlíkům

Na nevládní organizace se obracejí lidé, kteří chtějí pomáhat uprchlíkům. Nabízejí ubytování, zaměstnání, podporu rodinám s dětmi či dobrovolnickou práci. ČTK to řekla ředitelka Sdružení pro integraci a migraci (SIMI) Magda Faltová. Podle ní přibývá těch, kteří se s nabídkou hlásí. V Praze a v dalších městech se konají sbírky oblečení, hygienických potřeb a dalších věcí. Lidé mohou poslat i peníze na konta humanitárních organizací, z nichž se platí pomoc přímo v Iráku či Sýrii.

Špičky pražské koalice se opět nedohodly

Členové znesvářené pražské koalice se ani po tříhodinovém jednání nedohodli. ČSSD a ANO nadále trvá na odchodu primátorčina náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ), Trojkoalice to odmítá. Jednání se nikam neposunula. ČSSD se cítí být vydírána Trojkoalicí, řekli předseda krajského výkonného výboru ČSSD Miloslav Ludvík a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). O případném odvolání Stropnického může rozhodnout jedině zastupitelstvo. Zastupitelé za ČSSD se na začátku týdne shodli, že by pro případný návrh ruce zdvihli. Nikdo ale s návrhem zatím nepřišel. Pokud by hlasování o odvolání Stropnického iniciovala některá z koaličních stran, šlo by podle šéfa pražských zelených Ondřeje Mirovského o porušení platné koaliční smlouvy.

Za házení vajec na prezidenta policie obvinila dva lidi

Kvůli loňskému házení vajec na prezidenta Miloše Zemana obvinila policie dva lidi. Napsala to čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD), které to potvrdil pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. Incident, který se stal loni v listopadu na pražském Albertově, začala policie na pokyn žalobce vyšetřovat jako trestný čin výtržnictví počátkem prázdnin. Předtím ho vyhodnotila jako maximálně přestupek proti občanskému soužití a předala ho úředníkům. Při listopadovém odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Soud skončil výslechy obžalovaných v kauze opencard

Soud dokončil výpovědi obviněných v kauze opencard. Všech deset pražských radních a pět úředníků od úterý, kdy začalo hlavní líčení, shodně uváděli, že se necítí vinní a nejednali by jinak. Jednání pokračuje dalšími důkazy a výslechy svědků. Skupina čelí obžalobě kvůli dvěma smlouvám, které Praha uzavřela s firmou Haguess. Městu tak údajně způsobili škodu 24,9 milionu korun. Případ řeší Městský soud v Praze. Politikům hrozí až osm let vězení. Shodně tvrdí, že uzavření smluv byla jediná možnost, jinak by se musel systém opencard zastavit nebo by zkolaboval. Termíny dalšího jednání jsou zatím nařízené do konce listopadu.

Soud posoudí zákonnost loňské razie v muslimských centrech

Loňským zásahem policistů v pražských muslimských centrech se bude zabývat soud. Ústředí muslimských obcí se domáhá vydání rozsudku, který by konstatoval, že ta část zásahu, jež narušila pravidelnou modlitbu muslimských věřících, byla nezákonná. Žaloba směřuje proti Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, krajskému policejnímu ředitelství hlavního města a proti ředitelství cizinecké policie. Pražský městský soud ji veřejně projedná 22. září.

Začal první výslech Dahlgrena kvůli čtyřnásobné vraždě

Kriminalisté ve čtvrtek zahájili první výslech Američana Kevina Dahlgrena v ČR, ve kterém by jim mohl vysvětlit motiv čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích. Výslech proběhl ve věznici v Brně-Bohunicích. Doplnění spisu o výslechy, znalecké posudky a další informace potrvá měsíce. Pak bude možné předat státnímu zástupci návrh obžaloby. Právě motiv vraždy je pro kriminalisty záhadou. Samotné důkazy svědčící proti Dahlgrenovi byly tak jasné, že jej USA vydaly k trestnímu stíhání do ČR.

Soud chce odborné vyšetření paměti napadené kadeřnice

Hradecký krajský soud chce v kauze Lukáše Nečesaného zajistit odborné vyšetření paměti poškozené kadeřnice. Vyšetření navrhli znalci obhajoby, kteří při čtvrteční výpovědi uvedli, že žena mohla mít kvůli poranění mozku poruchu paměti i zraku. Paměť se jí však mohla vrátit. Soud hlavní líčení odročil na neurčito. Hradecký soud již dříve Nečesaného potrestal 16 lety vězení, Vrchní soud trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud letos v květnu původní rozsudek zrušil, případ vrátil k hradeckému soudu a Nečesaného propustil z vězení. Hradecký soud začal případ znovu projednávat ve středu, kdy Nečesaný opět vinu odmítl. Poškozená žena ho však nově označila za útočníka, předtím si tím nebyla zcela jistá.

Žena podezřelá z vraždy zatím zůstane ve vazbě

Třiatřicetiletá Martina Moláčková, která je podezřelá z brutální vraždy šperkařky v Praze 10, prozatím zůstane ve vazbě. Její stížnost odmítl Ústavní soud, podle kterého jsou důvody k vazbě dostatečně silné. Žena vinu popírá. Za trýznivou vraždu s majetkovým motivem jí hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Případem se v srpnu začal zabývat pražský městský soud. Vražda se stala loni 18. července v pražské části Malešice.

Soud propustil z vazby kněze obžalovaného ze znásilnění

Krajský soud v Hradci Králové pustil z vazby havlíčkobrodského kněze Erika Tvrdoně, který je obžalovaný ze znásilnění a z pohlavního zneužívání několika žen. Kněz se ale musí hlásit probační službě a nesmí odjet z České republiky. Ve středu to uvedla televize Nova. Tvrdoň byl ve vazbě od předloňského února. Jeho případ má nyní posoudit Vrchní soud v Praze.

Pražský dopravní podnik dostal pokutu 8,5 milionu

Dopravní podnik hlavního města Prahy dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 8,5 milionu korun. V zakázce na dostavbu metra A nestanovil transparentně způsob hodnocení nabídek na plán organizace výstavby. Rozhodnutí není pravomocné, řekl ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Evropská komise schválila další podporu biopaliv

Evropská komise (EK) schválila české vládě plán na další podporu biopaliv první generace. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). Návrh zákona, který podporu v souladu s plánem prodlužuje a snižuje, Sněmovna od dubna opakovaně projednávala v prvním čtení. V ostrých debatách o zákonu opoziční poslanci tvrdili, že návrh podpoří podnikání ministra financí a předsedy vládního hnutí ANO Andreje Babiše. Opozice kritizuje mimo jiné to, že ministerstvo zemědělství navrhlo nadále podporovat jen biopaliva první generace z řepky olejky, zatímco ostatní evropské státy zkouší i výrobu efektivnějších biopaliv druhé a třetí generace.

Zdravotnictví chce přidat od státu 1,2 mld. na investice

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce přidat od státu na investice nejméně 1,2 miliardy korun. Peníze na příští rok chce vyjednat na zasedání vlády 9. září. Zatím vyjednal s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) navýšení investic o 698 milionů korun. Zdravotnictví by v roce 2016 mělo mít 300 miliard korun, z nich jen necelých sedm miliard přímo spravuje Němeček. Jsou to peníze od státu na investice do nemocnic, výzkum či pandemický plán.

Růst tržeb v maloobchodě zpomalil na 5,5 pct

Tržby v maloobchodě bez aut v červenci meziročně vzrostly o 5,5 procenta. Růst tak proti červnu, kdy stouply podle revidovaných údajů o 6,7 procenta, zpomalil. Uvedl to Český statistický úřad. Nárůst tržeb zaznamenaly všechny hlavní skupiny sortimentu. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel stouply o šest procent. Nejvyšší růst tržeb proti loňsku znovu zaznamenal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby, a to o 19 procent. U výrobků pro kulturu, sport a rekreaci se zvýšily tržby o 5,7 procenta, u farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží o 5,3 a u výrobků pro domácnost o pět procent.

Čínská CEFC kupuje Martinický palác na Hradčanech

Čínská privátní společnost CEFC China Energy Company Limited kupuje další historickou budovu v Praze. Od společnosti Martinický palác získá Martinický palác na Hradčanském náměstí. Firmy zatím podepsaly dohodu o koupi, finální kupní smlouva ještě není uzavřena. Cenu transakce společnosti nezveřejnily. Ve středu realitní a investiční skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka oznámila, že čínské CEFC prodá budovu bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě. Ta v ní chce zřídit své evropské sídlo pro chystanou expanzi na evropské trhy. Čínská společnost chce pokračovat v rekonstrukci paláce ze 16. století, kterou zahájil dosavadní vlastník.

Viktoriagruppe prodá své nádrže v Chlumci nad Cidlinou

Zkrachovalá firma Viktoriagruppe, v jejíchž skladech v bavorském Kraillingu uložilo Česko strategické zásoby nafty v hodnotě 1,2 miliardy korun, prodá svůj areál s nádržemi v Chlumci nad Cidlinou. Část věřitelů s tím souhlasila. Česká republika ale z prodeje nemusí dostat nic, protože insolvenční správce její nároky už dříve neuznal. Informuje o tom server Lidovky.cz. Vláda už dříve oznámila, že je připravena domáhat se nafty soudní cestou.

V Česku roste počet nakažených HIV

V Česku přibylo za sedm měsíců letošního roku 137 nakažených HIV, z toho v červenci 16. Od počátku testování v roce 1985 do konce letošního července tak celkové počty potvrzených nákaz virem, který způsobuje selhání imunity, dosáhly 2491. Z toho u 442 nakažených propuklo onemocnění AIDS a 232 nemoci podlehlo. Vyplývá to z dat Národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu.

Čeští vědci za polárním kruhem mapují znečištění

Čeští vědci společně s norskými kolegy vyvíjejí v severonorském kraji Finnmark na pomezí Finska a Ruska novou metodu stopování rozsahu a zdrojů kontaminace životního prostředí. Ze vzorků půdy, rašeliny, lišejníků, mechů a sněhu analyzují původ a šíření izotopů kovů. Ty v oblasti po osm desetiletí produkuje ruská huť na zpracování niklu. Češi v rámci tříletého projektu spolupracují vedle Bioforsku také s Norskou geologickou službou. Výzkum je financován z takzvaných norských fondů, které dotace projektu přidělily loni.

Na Moravský podzim přijedou filharmonici z Prahy a Rotterdamu

Orchestrální koncerty filharmonií z Prahy, Rotterdamu a Brna tvoří osu letošního Moravského podzimu. Vystoupí také cenami ověnčený Armida Quartett z Berlína, přijedou skotský bubeník Colin Currie a makedonský klavírista Simon Trpčeski.Rezidenčním festivalovým skladatelem je Estonec Erkki-Sven Tüür. V Brně zazní v české premiéře jeho Čtvrtá symfonie Magma se sólovými bicími nástroji a ve světové premiéře komorní duet Conversio II, který vznikl přímo na objednávku Moravského podzimu. Do Brna osobně přijedou také tři další autoři - Litevka Justé Janulyté, Nizozemec Michel van der Aa a český skladatel působící ve Francii Kryštof Mařatka. Zahajovací koncert odehraje 3. října v Janáčkově divadle Česká filharmonie s houslistou Josefem Špačkem. Přehlídka v prvních dvou říjnových týdnech nabídne celkem dvacet akcí.

Výstava na Hradě přibližuje českou krajinomalbu

Obsáhlá výstava nazvaná Má vlast - pocta české krajinomalbě začala tento čtvrtek v Jízdárně Pražského hradu. Hrad pro přehlídku poskytl některá díla ze svých sbírek. Samotnou akci inicioval, připravil a financoval spolek Mánes. Většina výtvarníků prezentovaných na výstavě byla či je jeho členy. Expozici uvozuje několik obrazů Antonína Slavíčka. Vedle něj představují díla Mánesů, Adolfa Kosárka, Mikoláše Alše, Antonína Chittussiho, Julia Mařáka, Jindřicha Pruchy, Františka Kavána, Otakara Nejedlého, Václava Špály, Jana Zrzavého, Josefa Lady či Josefa Šímy.

Literární cenu Knižního klubu získal Radovan Menšík

Vítězem jubilejního 20. ročníku Literární ceny Knižního klubu se stal osmadvacetiletý učitel Radovan Menšík. Jde o nejmladšího laureáta v dosavadní historii ocenění. Za magický příběh ze současnosti nazvaný Vedlejší pokoje, který porota vybrala ze 136 zaslaných prací, dostane prémii 100.000 korun.

Prahou v sobotu projede 1500 motorek Harley-Davidson

Do Prahy se o víkendu na spanilou jízdu chystá 1500 majitelů motorek Harley-Davidson. Jízda Prahou odstartuje v sobotu z holešovického výstaviště, podél nábřeží směrem do centra. Pořadatelé očekávají kolem 15.000 návštěvníků, což je o 3000 více než loni. Jedním z velkých lákadel má být česká premiéra projektu elektrického motocyklu H-D LiveWire. Všichni jezdci pak budou mít možnost otestovat nové motocykly modelového roku 2016. Vedle novinek budou k vidění i historické modely od roku 1915. Celkem bude vystaveno přes 100 motorek.

Letošní srpen byl nejteplejší od počátku měření

Statistiky meteorologů potvrzují, že letošní prázdniny byly mimořádně horké. V červenci byla průměrná teplota 20 stupňů Celsia, což je 3,2 stupně nad dlouhodobým průměrem. V srpnu se vyšplhala dokonce na 21,2 stupně, tedy 4,5 stupně nad obvyklou teplotu pro toto období. Srpen byl pravděpodobně nejteplejší od počátku měření, minimálně alespoň jeden z prvních, sdělil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Sport

Čeští fotbaloví reprezentanti se v zářijovém vydání žebříčku mezinárodní federace FIFA udrželi na dvacátém místě. První příčku drží Argentina.

Českou fotbalovou reprezentaci do 21 let čeká v pátek zápasová premiéra pod vedením nového trenéra Vítězslava Lavičky. V Jablonci nastoupí k úvodnímu utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2017 proti Maltě. Český výběr dosud s Maltou vyhrál všech šest dosavadních zápasů, navíc s vysokým skóre 21:0.

Obhájce loňského vítězství Geoffrey Ronoh z Keni je největším favoritem sobotního jubilejního dvacátého ročníku běžecké Grand Prix v Praze na deset kilometrů. Organizátoři si od něj slibují zlepšení rekordu trati, která bude letos jiná. Mezi českými muži zabojuje pravděpodobně o prvenství trojlístek Jan Kreisinger, Jiří Homoláč a Vít Pavlišta. Ženskou favoritkou je rovněž Keňanka Caroline Kilelová.

Pro tenistku Terezu Smitkovou skončilo grandslamové US Open ve 2. kole. Česká hráčka v New Yorku nedokázala čelit razanci Madison Keysové z USA a devatenácté nasazené soupeřce podlehla 1:6 a 2:6.

Skifaři Miroslava Knapková a Ondřej Synek si díky vítězstvím ve svých čtvrtfinálových jízdách zajistili účast v semifinále veslařského mistrovství světa. V opravách ve francouzském Aiguebelette uspěly také česká čtyřka bez kormidelníka lehkých vah a ženský dvojskif.

Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar jako největší hvězdy a s nimi Jan Bárta, Petr Vakoč, Jiří Polnický a Karel Hník tvoří nominaci pro hlavní závod na mistrovství světa v silniční cyklistice v druhé polovině září v Richmondu. Lídrem českého týmu bude Zdeněk Štybar. V této pozici s ním počítá reprezentační trenér Tomáš Konečný. Cyklista Leopold König po náročném programu a domluvě se svou stájí Sky ukončil sezonu.

Počasí

Oblačno až zataženo, místy i polojasno. Pršet má přes den jen ojediněle, to hlavně na západě, později večer začnou srážky přibývat. Teploty 19 až 23°C, na horách kolem 14.