Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman bude novinářům odpovídat "do vyčerpání otázek"

Prezident Miloš Zeman bude mít v pondělí tiskovou konferenci, na níž se vyjádří k aktuálním tématům. Posléze bude novinářům odpovídat do vyčerpání otázek. Uvedl to hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Témata, o nichž chce Zeman mluvit, mluvčí neupřesnil. Dá se ale předpokládat, že se mimo jiné vyjádří k návštěvě Číny nebo k migrační krizi a k Islámskému státu. Zeman odcestuje na druhou návštěvu Číny příští týden. Chce tu oslavit výročí konce druhé světové války v Asii. Do země pojede jako jediný západoevropský státník, zúčastní se také vojenské přehlídky na náměstí Nebeského klidu. To se stalo symbolem porušování lidských práv, když na něm byly v roce 1989 zmasakrovány stovky demonstrujících studentů.

Začala Země živitelka, potrvá do úterý

V Českých Budějovicích ve čtvrtek začala Země živitelka. Zahájení 42. ročníku se účastnili prezident Miloš Zeman či ministr zemědělství Marian Jurečka. Mezi hosty prvního dne byl i bývalý prezident Václav Klaus. Češi můžou podle něj zemědělcům pomoci hlavně nákupem tuzemských výrobků. V sobotu na výstavě proběhnou celostátní dožínky, zúčastní se jich premiér Bohuslav Sobotka. Na agrosalonu je 600 vystavovatelů, novinky předvádí Zetor i Tatra. Výstava potrvá do úterý.

Finanční úřady v malých obcích se rušit nebudou

Koaliční rada se dohodla, že se nebude rušit 23 územních pracovišť finančních úřadů v menších obcích. Provoz úřadů bude pouze omezen na úřední dny, tedy pondělí a středu. Zároveň se sníží počet pracovníků. Informoval o tom generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Finanční správa v červenci oznámila, že od příštího roku zruší 23 finančních úřadů po celé ČR a uspoří tak 100 milionů korun. Jde o malé pobočky, kde dnes pracuje většinou méně než 11 lidí. Jejich fungování je prý neefektivní a představují finanční i organizační zátěž. Záměr kritizovali dotčené obce, poslanci i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

MF posunulo spuštění evidence tržeb na polovinu roku 2016

Elektronická evidence tržeb začne pravděpodobně fungovat až od poloviny příštího roku. Koaliční rada totiž schválila návrh ministerstva financí, aby se prodloužila doba mezi okamžikem platnosti a účinností zákona na sedm měsíců. Informovalo o tom ministerstvo financí. Dosud úřad uváděl, že by evidence tržeb měla být spuštěna od dubna příštího roku. Schvalování zákona chce opozice TOP 09 a ODS v Poslanecké sněmovně blokovat. Koaliční rada se na svém středečním jednání zabývala i výhradami lidovců k elektronické evidenci tržeb. Debata nad jednou z klíčových priorit koalice bude pokračovat i v pondělí. Dosavadní výpočty zmiňují přínos zavedení elektronické evidence tržeb do státní pokladny ve výši deset až 12 miliard korun.

Usnesení o průmyslové zóně Barbora koalice měnit nebude

Červencové usnesení vlády o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné koalice nehodlá měnit. Návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) nezískal většinovou podporu. Po jednání koaliční rady to řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Zároveň se koaliční rada podle něj dohodla, aby ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo materiál o všech potenciálních průmyslových zónách v Moravskoslezském kraji. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) požadoval, aby vláda své rozhodnutí zrušila. Kabinet totiž podle něj neměl před schvalováním informaci, že Moravskoslezský kraj má vykoupit za zhruba 200 milionů korun pozemky od společnosti podnikatele Zdeňka Bakaly. Moravskoslezský kraj nesouhlasil s tím, aby vláda zrušila své červencové usnesení, kterým podpořila výstavbu průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Stát hodlá do zóny vložit až 750 milionů korun.

MF opět prodalo dluhopisy se záporným výnosem

Zájem investorů o české státní dluhopisy se záporným výnosem pokračuje. Ministerstvo financí ve čtvrtek v tzv. nekonkurenční části aukce prodalo dluhopisy s tříletou splatností za 422,2 milionu korun s průměrným záporným výnosem - 0,001 procenta, tedy stejným jako ve středeční konkurenční části aukce. Celková jmenovitá hodnota takto prodaných státních dluhopisů dosáhla 4,17 miliardy korun. Ve středu MF prodalo dluhopisy se záporným výnosem za 3,75 miliardy korun. Prakticky to znamená, že někteří investoři jsou ochotni platit za to, že vládě půjčují.

Češi už podali 2500 žádostí o dotaci z eurofondů

Češi za čtvrt roku od ostrého spuštění monitorovacího systému evropských fondů MS2014+ podali 2500 žádostí o dotace v novém programovém období 2014 až 2020. Na své projekty chtějí z evropských fondů 76,79 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj, které systém provozuje. Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

ČSSD zatím nepodnikne nic proti Chocovi

Středočeská ČSSD zatím nepodnikne žádné kroky kvůli kauze jejího člena Kamila Choce, který je podezřelý z požadování úplatku. Měl ho navrhnout kvůli řešení sporu s Českou poštou. Krajský výbor počká na výsledky policejního vyšetřování. Členové krajského výboru se na tom usnesli ve středu. Uvedl to hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který je předsedou středočeských sociálních demokratů. Sociální demokraté Praha západ v úterý pozastavili Chocovi členství ve straně. Jeho případné vyloučení může řešit okresní i krajský výbor sociálních demokratů.

Americký vojenský konvoj projede Českem v září

Zářijový konvoj americké armády na cvičení do Maďarska projede Českem ve třech proudech mezi 9. a 14. zářím. Každá z jednotek přenocuje ve Vyškově, v Česku tak stráví nejvýše dva dny. Sdělil to tiskový mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Průjezd americké jednotky v pondělí projedná vláda. Hlavní část konvoje bude tvořit maximálně 550 vojáků a 150 vozidel. Tzv. Danube Ride (Dunajská jízda) 2. mechanizovaného pluku z bavorského Vilsecku míří na cvičení NATO Brave Warrior 2015. Českem podobný americký konvoj projel na přelomu března a dubna. Vzbudil tehdy značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při samotném průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců.

Policie v kauze České pošty zahájila řízení s dvěma lidmi

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zahájil zkrácené přípravné řízení proti dvěma lidem v kauze České pošty. Podezírá je z nepřímého úplatkářství. Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to uvedl žalobce Zdeněk Matula. Z kontextu vyplývá, že policie sdělila podezření podnikateli Lukáši Čadkovi a sociálnímu demokratovi Kamilu Chocovi, který údajně po Čadkovi chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. Peníze prý měly jít do pokladny ČSSD a přímo ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), což strana i Chovanec odmítají.

Dahlgren se odvolal proti vydání do ČR

Američan Kevin Dahlgren podal v USA k dalšímu soudu odvolání, kterým se chce bránit vydání do České republiky. Zde je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích. Uvedla to Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Soud v USA už v úterý jedno odvolání Dahlgrenovi zamítl. Dahlgren si ale podal další k soudu jiné instance. Podle České televize se obrátil na Nejvyšší soud USA.

Nejméně osm Čechů bylo zadrženo pro pašování kokainu

Nejméně osm Čechů bylo zadrženo při zátahu na mezinárodní síť pašeráků kokainu. Informuje o tom policie na svém webu. Tři čeští občané byli zadrženi přímo v Česku a nejméně dalších pět v jiných evropských zemích. Informace o celkovém počtu lidí chycených při zátahu podle mluvčí české Národní protidrogové centrály Barbory Kudláčkové zatím není znám. Část Čechů měla při dopadení u sebe několik kil velmi čistého kokainu.

Český překupník kradených aut dostal v Německu mnohaletý trest

Soud v Drážďanech poslal na osm a půl roku do vězení muže z Ústí nad Labem. Nakoupil od zlodějů desítky aut ukradených v Německu, které následně rozebíral a prodával na náhradní díly. Vozidla ukrýval v nevyužívaném lomu poblíž Ústí nad Labem. Podle státního zastupitelství muž nakoupil nejméně 38 ukradených aut, převážně značky Škoda. Německé vyšetřovatele upozornil na překupníka jeden z jeho obchodních partnerů, který poté v procesu vystupoval jako korunní svědek. Policie proti Čechovi zasáhla loni v dubnu, kdy objevila v kamenolomu několik autodílů. Muž podle státního zastupitelství nepřestal v trestné činnosti ani po nástupu do vazby, údajně přes mobilní telefon dával pokyny své ženě, aby v prodávání dílů z kradených aut pokračovala.

Pacienta zachránila unikátní transplantace jater v IKEM

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) představil pacienta, kterému po otravě paracetamolem zachránila život unikátní transplantace jater. Bez pomoci by do několika hodin zemřel. K záchraně využili lékaři kombinaci několika metod a postupů, která dosud nebyla nikde na světě provedena. Loni v IKEM jako první v ČR provedli u jiného muže s akutním selháním jater operaci, při níž mu odstranili polovinu jater a místo ní transplantovali lalok jater zemřelého dárce. V Česku je sedm transplantačních center, játra transplantují jen dvě, vedle pražského IKEM brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Obě pracoviště loni provedla 169 transplantací jater, letos do konce července 104. Pravidelný program transplantace jater zahájil IKEM v roce 1995.

Válečného letce připomene pamětní deska

Válečného letce Bohumíra Fürsta-Fiřta bude v Ledči nad Sázavou připomínat pamětní deska. Pilot, který se za druhé světové války zařadil mezi stíhací esa a účastnil se bitvy o Británii, byl později vězněn komunistickým režimem. V Ledči strávil poslední čtvrt století života, své plné rehabilitace se nedožil. Deska bude odhalena druhou zářijovou sobotu na Husově náměstí. ČTK to dnes řekl Bohdan Koumar, který letcův osud několik let mapuje. Slavnost pořádá s Nezávislým podmelechovským spolkem.

Oprava Státní opery má stát 800 milionů

Národní divadlo (ND) vypsalo veřejnou zakázku na opravu budov Státní opery Praha (SOP). O rekonstrukci se mluví několik let a cena, kterou za ni chce ministerstvo kultury zaplatit, mezitím vzrostla více než třikrát. Předpokládaná hodnota zakázky je 800 milionů korun bez DPH za rekonstrukci historické i provozní budovy opery. V roce 2011 tehdejší vedení opery uvádělo, že na komplexní rekonstrukci tří objektů by potřebovalo 480 milionů korun. V dubnu vláda schválila předpokládanou hodnotu zakázky 540 milionů bez DPH, tedy celkem asi 653 milionů. Rekonstrukce by měla začít po skončení sezony 2015/2016.

Hradozámecká noc v Brně proběhne v opravených vilách

Šestý ročník Hradozámecké noci v Brně se odehraje ve čtyřech nově zrekonstruovaných vilách, které patří ke skvostům moderní architektury přelomu 19. a 20. století a meziválečného období. Každá vila má jiného majitele či správce. Vila Tugendhat patří Brnu, Jurkovičovu vilu spravuje Moravská galerie, vilu Stiassni Národní památkový ústav a Löw-Beerovu vilu Muzeum Brněnska. V sobotu se vily otevřou pro návštěvníky výjimečně večer. V Jurkovičově vile se budou konat komentované prohlídky a v zahradě bude hrát cimbálová muzika. Ve vile Stiassni budou komentované prohlídky, proběhne i promítání fotografií na lodžii. Ve vile Tugendhat vystoupí jazzový trumpetista Jaromír Hnilička a Trio komorního jazzu. V závěru programu bude možné navštívit obytné prostory.

Svitavy chtějí postupně zrestaurovat cenný betlém

Svitavy chtějí postupně zrestaurovat a vystavit celý svitavský betlém. Nedávno byl zapsán na seznam kulturních památek. Veřejnost z něj však může zatím vidět jen polovinu, zbytek je v depozitáři. Betlém je souborem prací několika betlémářských spolků z let 1826 až 1942. Opravy vyjdou odhadem na víc než pět milionů korun a mohou trvat i deset let, řekl historik Radoslav Fikejz. Podle Fikejze je srovnatelný se známým betlémem Josefa Probošta v Třebechovicích pod Orebem, který je národní kulturní památkou. Na restaurování chce radnice získat státní nebo krajské dotace. Peníze by také mohly pocházet z programu přeshraniční spolupráce s Polskem či Česko-německého fondu budoucnosti.

V Číně budou vystavena díla bratří Čapků i Lady

Středočeský kraj v Číně představí dílo bratrů Karla a Josefa Čapků, Josefa Lady či Antonína Dvořáka a vedle těchto umělců připomene i významné památky regionu. Počítá s tím výstava Skromnost i majestát, dějiny a kultura Středočeského kraje, která začne 9. září v provincii S'-čchuan. Expozici připravila Galerie Středočeského kraje při příležitosti cesty hejtmana Miloše Petery (ČSSD) a dalších zástupců kraje do Číny, sdělila ředitelka galerie Jana Šorfová.

Opera v Šárce letos nabídne Rusalku Antonína Dvořáka

6. září zazní v pražském přírodním divadle v Šárce opera Rusalka Antonína Dvořáka. V místech původního přírodního divadla vystoupí sólisté, orchestr, sbor a balet Národního divadla. Jako Rusalka se představí Pavla Vykopalová, princem bude Aleš Briscein, vodníkem Luděk Vele. Jako ježibaba vystoupí Kateřina Jakovcová, roli cizí kněžny zazpívá Ivana Šaková. Orchestr opět povede dirigent Jan Chalupecký. Loňské představení Čert a Káča navštívilo rekordních 17.000 lidí. Také předchozí ročníky nabídly slavná česká operní díla. Dvořákova Rusalka se v jedenáctileté obnovené historii lesního divadla hrála v letech 2007 a 2008. Představení tradičně doprovází výstava Mezi stromy, na níž Taťána Součková dokumentuje historii šáreckého divadla od roku 1913.

Sport

Česká tenistka Petra Kvitová se na turnaji v New Havenu dočkala prvního vítězství od Wimbledonu. Druhá nasazená obhájkyně titulu, jež měla na úvod volný los, porazila ve 2. kole Američanku Madison Keysovou 4:6, 6:1, 6:2 a postoupila do čtvrtfinále. Její další soupeřkou bude Polka Agnieszka Radwaňská.

Karolína Plíšková postoupila do čtvrtfinále tenisového turnaje v New Havenu po výhře nad Ukrajinkou Olgou Savčukovou 6:4, 6:1 a nyní narazí na její krajanku Lesju Curenkovou. Pátá nasazená Plíšková doplnila mezi nejlepšími osmi Lucii Šafářovou. O postup bude ještě v noci na čtvrtek středoevropského času bojovat Petra Kvitová proti Američance Madison Keysové.

Jakub Holuša nezvládl rozběh závodu na 1500 metrů na mistrovství světa v Pekingu a na startu semifinále nebude. Časem 3:43,66 minuty obsadil nakonec třicáté místo. V kvalifikaci skončila své účinkování na šampionátu výškařka Oldřiška Marešová, které výkon 189 cm stačil na dělené devatenácté místo. V kvalifikaci skončila své účinkování na šampionátu výškařka Oldřiška Marešová, které výkon 189 cm stačil na dělené devatenácté místo.

Petr Svoboda vypadl na atletickém mistrovství světa v Pekingu v semifinále závodu na 110 metrů překážek. Ve svém běhu skončil časem 13,67 osmý.

Oštěpařka Barbora Špotáková se v pátek v Pekingu vrátí po mateřské pauze na mistrovství světa. Světová rekordmanka nastoupí do druhé kvalifikační skupiny. Ve hře budou další čtyři čeští atleti včetně chodkyně Anežky Drahotové, která není bez šancí na medaili v závodu na 20 kilometrů.

Plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová nebudou startovat na domácím šampionátu, který se od pátku do neděle uskuteční v Praze v Záběhlicích a na Černém Mostě. Nedojde tak na možný souboj Slukové s Kristýnou Kolocovou, které spolu ještě nedávno hrály.

Český tenista Jiří Veselý vypadl na turnaji ve Winston-Salemu v osmifinále. Stejně jako minulý týden v Cincinnati byl nad jeho síly Brazilec Thomaz Bellucci, který zvítězil za hodinu a 51 minut 6:1, 6:7 a 6:4.

Judista Jaromír Musil skončil na mistrovství světa v Astaně ve 2. kole, v němž podlehl bývalému mistrovi světa i Evropy Ivanu Nifontovovi z Ruska.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký má na nadcházející Barum rallye ve Zlíně první šanci zajistit si mistrovský titul a chce ji využít. Kopecký má v čele průběžného pořadí seriálu náskok 115 bodů před druhým Václavem Pechem.

Počasí

Jasno, teploty 27 až 32 st. C.