Denní souhrn zpráv

80% Čechů nevěří, že by se ruská invaze mohla opakovat

Víc než čtyřem pětinám lidí v Česku se zdá nepravděpodobné, že by Českou republiku mohlo během příštích deseti let obsadit Rusko. Podle asi desetiny Čechů je to naopak pravděpodobné. Pro skoro polovinu je ale pravděpodobné, že Rusko obsadí nečlenskou zemi NATO a Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který Česká televize zveřejnila v den 47. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

V Plzni operovali slovenského prezidenta

Slovenský prezident Andrej Kiska v sobotu krátce po 10:00 opustil plzeňskou fakultní nemocnici, kde se ve čtvrtek podrobil miniinvazivní artroskopické operaci v oblasti kyčelního kloubu. Prezident vyšel z nemocničního pavilonu o berlích. Shromážděným novinářům řekl, že se cítí úměrně prodělanému zákroku velmi dobře. Kiska uvedl, že v Plzni podstoupil operaci na doporučení slovenských lékařů a poděkoval lékařům a personálu plzeňské nemocnice. Prezident dlouhodobě pociťoval bolest v oblasti kyčelního kloubu, proto podstoupil konzervativní formu léčby, která ale nepřinesla kýžený výsledek a bolesti přetrvávaly. Slovenští lékaři doporučili dvaapadesátiletému Kiskovi operaci miniinvazivní technikou právě v Plzni. V Plzni se tomuto typu operací věnují lékaři téměř deset let. Ročně tým podle ošetřujícího lékaře Petra Zemana provede 70 až 100 operací, mezi pacienty jsou i špičkoví sportovci. Metodu přivezl v roce 2006 ze stáže v USA lékař Petr Nepraš, který byl také v operačním týmu prezidenta. Plzeňská klinika je pro tuto metodu výukovým pracovištěm pro celou střední a východní Evropu.

Nový zajišťovací tábor pro uprchlíky bude zřízen v Drahonicích

Bývalá věznice v Drahonicích na Lounsku se promění na zařízení pro uprchlíky. Obec Lubenec, pod který Drahonice spadají, s tím ale nesouhlasí. Petici proti záměru ministerstva vnitra podepsalo už více než dvanáct stovek místních. Podle místního starosty se ale rozhodnutí ministerstva stejně neubrání. „Nejsme proti věznici, ale jsme proti tomu, že k nám vozí lidi, kteří jsou třeba nemocní a zatáhnou sem nemoci. Bude se krást, protože ti lidé nemají prostředky z čeho žít,“ tvrdí Pavel Horn, který má dům hned v sousedství areálu bývalé věznice v Drahonicích. Podle oznámení ministerstva vnitra uprchlíci nebudou mít možnost ze zařízení vycházet. Půjde o velmi podobný režim, jaký platil v bývalé věznici. Včetně ostrahy, žiletkových drátů a kamerového systému. Podle nezávislého starosty Lubence Chaloupeckého nemá obec šanci se záměru ministerstva vnitra ubránit: „Nám stejně nic jiného nezbývá. My to tady budeme muset strpět, protože těch uprchlíků přibývá a my s tím nic nenaděláme.“

Stopy po kulkách z roku 1968 zůstanou na fasádě Národního muzea i po opravě

Těžce zdevastovaná fasáda budovy Národního muzea na Václavském náměstí musela být v letech 1970 až 1972 opravena, ale stopy sovětských střel ve starém ztmavlém hořickém pískovci jsou patrné dodnes. Srpnová invaze roku 1968 nepochybně podle generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše patří k nejvýznamnějším momentům československých dějin, a měla by se připomínat budoucím generacím. "Její symbolickou obětí se stala i historická budova Národního muzea, a proto chceme zachovat poškození na dvou sloupech v průčelí muzejní budovy jako z daleka viditelný památník připomínající všechny oběti, které během okupace zahynuly," uvedl Lukeš pro ČTK. Rekonstrukce Národního muzea za více než 1,35 miliardy korun začala letos, stavbaři ji mají ukončit v říjnu 2018.

Piráti jednají o budoucnosti své strany

V Praze jedná fórum České pirátské strany. Fórum je nejvyšším orgánem strany. Piráti budou mimo jiné mluvit o tom, v jakých krajích by mohli příští rok kandidovat. Členy čeká diskuse o financování, činnosti jednotlivých odborů či profesionalizaci strany. Hlasovat budou i o změně stanov. Delegáti, kteří do metropole na fórum osobně nedorazí, dostanou vždy před hlasováním upozornění. Svůj hlas budou moci poslat elektronicky. Česká pirátská strana vznikla v roce 2009. Nyní má kolem 440 členů. V loňských komunálních volbách získala čtyři křesla v pražském zastupitelstvu, které má 65 členů. Zástupce má i na některých radnicích. Volby vyhrála v Mariánským Lázních, kde jí připadl post starosty. Do Senátu se dostal společný kandidát pirátů a zelených Libor Michálek.

Zlatokopové soutěžili ve Zlatých Horách

Novodobí zlatokopové v sobotu soutěžili ve Zlatých Horách na Jesenicku v rýžování zlata. Do tradiční soutěže se zapojili i lidé, kteří rýžovací pánev dosud nedrželi v rukou. Akce s názvem O putovní zlatou pánev starosty města se koná v areálu Zlatokopeckých srubů.Při cestě ze Zlatých Hor do Ondřejovic leží Údolí Ztracených štol. Říčka Olešnice zde opouští úzce zaříznutý úsek údolí a po miliony let ukládá zlato do náplavů. Zdejší rýžoviště byla těžena povrchově i hlubinně, tzv. měkkým dolováním. Pravý břeh Olešnice je protkán nespočetnými kanály pro přívod vody do rýžovišť. Hlavní přívodní kanál je stále v provozu. Geologové v těchto místech prokázali vysoké obsahy zlata s opětovným nabohacováním. V hloubce cca 5 m bylo průzkumnou šachticí odhaleno vydřevené důlní dílo, zřejmě jedna ze ztracených štol, ukrývajících zlatonosné žíly.Zlatohorská hornická naučná stezka je ojedinělá turistická zajímavost v Evropě.

Slavnosti tří kápí v Třebíči

V Třebíči o tomto víkendu probíhají slavnosti Tří kápí, navazující na tradici Oslav zápisu do seznamu památek UNESCO a Středověkých slavností města Třebíče, konaných od roku 2003 vždy pravidelně v tomto termínu. Pro návštěvníky jsou připraveny koncerty, středověké historické městečko, velký historický průvod, a také velkolepý ohňostroj. Třebíčská židovská čtvrť a bazilika svatého Prokopa byly v roce 2003 zapsány do seznamu světového dědictví UNESCO.

Horké počasí se vrací

Konec srpna přinese do Česka opět velmi teplé počasí a málo srážek. V druhé polovině příštího týdne se teploty dostanou nad 30 stupňů a ojediněle by podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohly překročit 35 stupňů. Ani ochlazení, které očekávají meteorologové počátkem září, nesrazí teploty pod průměrné hodnoty pro toto období.Česko letos zažilo už několik vln veder, kdy denně padaly rekordy na většině meteorologických stanic.