Denní souhrn zpráv

Zaorálek pojede do Libanonu kvůli pětici zmizelých Čechů

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si chce v Libanonu s tamními partnery vyměnit informace o pátrání po pěti zmizelých Češích. Šéf české diplomacie to uvedl po pátečním jednání krizového štábu. Termín cesty zatím nezná, dohodne se na něm telefonicky se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem. Podle dřívějších neoficiálních informací by do Bejrútu měl letět příští týden. Zaorálka bude do Libanonu doprovázet policejní tým, jenž případ vyšetřuje v Česku. Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Fotografie pěti Čechů nově zveřejnila policie v databázi pohřešovaných lidí. Jde o dva novináře regionální televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec a působil v Afghánistánu; do Libanonu ale prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Policie zasáhla proti běžencům v zařízení v Bělé

Policie opět musela zasáhnout proti cizincům, kteří se vzbouřili v zařízení v Bělé pod Bezdězem. Podobně jako ve čtvrtek večer migranti překonali branky v prostoru pro vycházky a přes plot se chtěli dostat ven z areálu. Nikdo neutekl. Uvedla to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Další z řady protestů v zařízení pro uprchlíky se stal krátce po odjezdu ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého, kteří debatovali se zástupci uprchlíků a nařídili posílení ochrany zařízení. Před zákrokem proti cizincům zazněly výzvy v češtině, angličtině a arabštině. Policie dala lidem čas na to, aby se vrátili zpět na ubytovnu. "Neuposlechli a začali demolovat zařízení, vykopávat okna a podobně," popsala Rendlová důvody, proč policie musela zasáhnout. Po zákroku cizinci skončili zpátky na ubytovně.

Policie zadržela kamion s desítkami běženců

Na dálnici D5 na Tachovsku zadržela v pátek dopoledne policie kamion s několika desítkami běženců. ČTK to řekla policejní mluvčí Ivana Jelínková. Podle České televize bylo v maďarském kamionu zadrženém u Ostrova u Stříbra na Tachovsku 80 běženců. Policie podle mluvčí nyní zjišťuje totožnost zadržených osob a jejich státní příslušnost. Kamion podle ní řídil cizinec. Řidič a jeho spolujezdec byli zadrženi pro podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Jakmile je policie obviní, bude zvažovat návrh na jejich vzetí do vazby.

V Česku se školí iráčtí piloti

V Česku se školí 31 iráckých pilotů vrtulníků. Jejich výcvik má na starosti státní podnik LOM Praha, řekl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Zástupci ministerstva obrany původně novinářům řekli, že se v Česku školí 31 pilotů, kteří budou létat na českých bitevnících L-159.

Novým velvyslancem v Londýně bude Libor Sečka

Novým českým velvyslancem v Londýně se má stát dosavadní velvyslanec v Číně Libor Sečka. Ve středu o tom rozhodla vláda. Sečka nahradí Michaela Žantovského, který od 1. září povede Knihovnu Václava Havla v Praze. Oficiálně nominaci Sečky nikdo nepotvrdil, v případě velvyslanců to ani není zvykem, dokud nesouhlasí země, která je přijímá. "Velvyslance projednává vláda vždy ve vyhrazeném režimu a proto nemohu tuto věc nijak komentovat," řekl serveru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Sečka zastupuje ČR v Číně od roku 2009. Dříve působil také na velvyslanectví ve Španělsku, poté byl velvyslancem v Mexiku, zástupcem České republiky při Evropské unii, později velvyslancem v Itálii a na Maltě.

Fond ohrožených dětí chce dál státní podporu

Fond ohrožených dětí (FOD) bude dál usilovat o mimořádnou podporu od státu, na níž se ve středu nedohodla vláda. Organizace, která provozuje klokánky pro děti v tísni, bude chtít od úřadu vlády informaci, co by měla doplnit do svého krizového plánu. Plánuje také prodat dvě rozestavěné budovy, v nichž se nyní stará o zhruba 20 dětí, a ještě víc snížit počet poboček. Po čtvrtečním večerním jednání předsednictva FOD řekl šéf fondu Jan Vaněk.

Duka zakázal akce Prague Pride v katolické farnosti

Z programu festivalu Prague Pride ubyly dvě akce, které měly být na půdě Akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora. Několik dní se uvnitř církve vedla debata o tom, zda vystoupení řádové sestry o šikaně v církvi a promítání filmu o knězi s homosexuální orientací může farnost pořádat. "Pražský arcibiskup kardinál Duka využil svého práva vydat zákaz obou akcí s odůvodněním, že sice neodmítá dialog v církvi na toto téma, ale považuje časovou souvislost s Prague Pride za nevhodnou," uvedl Tomáš Halík, který je u Salvátora farářem. Halík uvedl, že kardinálovo rozhodnutí respektuje. K oběma tématům se chce vrátit za příznivějších okolností. Spolek Logos s Akademickou farností chystal na 12. srpna besedu s americkou řeholnicí Jeannine Gramickovou a na čtvrtek 13. srpna pak promítání polského filmu Ve jménu. Obě akce se uskuteční, nicméně ne na půdě římskokatolické církve, sdělil předseda spolku Stanislav Kostiha.

Zemřela legendární krasobruslařka Ája Vrzáňová

Zemřela jediná česká mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová, bylo jí 84 let. Rodačka z Prahy a světová šampionka z let 1949 a 1950 podlehla náhlé těžké nemoci v New Yorku. Vrzáňová měla ve sbírce i kompletní sadu medailí z evropských šampionátů včetně zlata z Osla 1950. Po MS v Londýně požádala o azyl a emigrovala do USA, kde se věnovala lední revue a podnikala. V roce 2009 byla v Los Angeles uvedena do Síně slávy. O osm měsíců později byla vyhlášena českou Sportovní legendou. Ocenění označila za největší poctu, jež se jí v životě dostalo. Na kontě měla i státní vyznamenání Za zásluhy.

Dluhy domácností v červnu vzrostly o 29 miliard

České domácnosti dlužily bankám ke konci června zhruba 1,287 bilionu korun, což je o 29 miliard více než v květnu. Oproti loňsku dluhy stouply o 66 miliard. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Rostly i dluhy podniků, a to proti květnu o 12 miliard na 1,074 bilionu korun a meziročně o 68 miliard korun. Objem úvěrů domácností i firem dohromady oproti loňskému červnu vzrostl o šest procent. Růst tak ve srovnání s předchozími měsíci zrychlil. V květnu objem dluhů meziročně rostl o 4,8 procenta a v předešlých měsících letošního roku o 3,7 až 4,3 procenta.

Temelín začal po odstávce opět vyrábět elektřinu

V pátek nad ránem obnovil druhý blok jaderné elektrárny Temelín výrobu elektřiny. Stalo se tak po 20 dnech, kdy nepracoval žádný blok. Odstávka prvního bloku bude pokračovat ještě do závěru srpna. Odstávka druhého bloku trvala 104 dní, její prodloužení způsobila oprava vnitřní netěsnosti parogenerátoru. Personál elektrárny nyní bude postupně zvyšovat výkon reaktoru a na plný výkon se druhý blok dostane v neděli 2. srpna. ČTK to řekl mluvčí Temelína Václav Brom. Kvůli výměně čtvrtiny paliva stále pokračuje odstávka prvního bloku.

Student Agency chce letos přepravit 8 milionů cestujících

Dopravce Student Agency chce letos přepravit rekordních osm milionů cestujících. Pomoci by ji k tomu mělo zavedení nových spojů, posilování stávajících a nákup 16 nových autobusů. Od září se rozšíří počet spojů například na lince Praha - Chomutov/Most, posilovat bude i na mezinárodních linkách do Německa. V této souvislosti rozšíří svou flotilu o dalších 16 autobusů Volvo a Scania. Z toho deset bude jezdit na linkách v ČR a šest na Slovensku. Nově bude mít český dopravce 173 vozidel. Firma loni přepravila 6,7 milionu cestujících, což bylo o 12 procent více než v roce 2013.

Kvůli balíčku byla uzavřena ulice Čs. armády v Praze

Policie ráno uzavřela kvůli nálezu podezřelého balíčku ulici Čs. armády v Praze 6. Policisté byli informování o podezřelém předmětu před 08:00. Krátce poté uzavřeli obousměrně ulici Čs. armády. Pyrotechnik následně ale zjistil, že balíček není nebezpečný, po 09:00 tak byl provoz v ulici obnoven. ČTK to řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Doplnil, že v balíčku byla sypká potravina.

Do Prahy přijede americký kosmonaut Parazynski

Do Prahy koncem prázdnin přijede někdejší americký astronaut Scott Parazynski. Zúčastnil se pěti vesmírných misí na palubě amerického raketoplánu a sedmkrát vystoupil do volného kosmického prostoru. Veřejnost se s ním bude moci setkat 24. srpna na dvou přednáškách v Akademii věd na Národní třídě v Praze. Parazynski před šesti lety kariéru astronauta ukončil. V průběhu pěti letů raketoplánu strávil ve vesmíru 57 dní 15 hodin a 34 minut a ve volném kosmickém prostoru 47 hodin a 5 minut. Mimo jiné je také jediným astronautem na světě, který zdolal nejvyšší vrchol světa Mount Everest.

Film Domácí péče míří na zahraniční festivaly

Po úspěchu filmu Domácí péče režiséra a scenáristy Slávka Horáka na 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde získala představitelka hlavní role Alena Mihulová cenu za nejlepší ženský herecký výkon, míří tento snímek na zahraniční festivaly. V americkém magazínu Variety ho přirovnali k nejlepším dílům Miloše Formana, Jiřího Menzela či Bohdana Slámy. "Kromě Severní Ameriky projevilo o Domácí péči zájem i několik dalších festivalů, takže v nejbližších měsících vyrazí Slávek Horák s filmem například do Německa, Chorvatska, ale také třeba do Izraele. V jednání je i asijský festivalový trh," oznámila mluvčí tohoto projektu Gabriela Vágner. Film o pečovatelce Vlastě, která zjistí, že vlastně sama potřebuje pomoc, ale zaujal i české diváky. Z českých snímků přilákal do kin suverénně nejvíc návštěvníků - téměř 30.000.

Chystá se kniha o Karlu Zemanovi

Knihu o filmaři Karlu Zemanovi a jeho dílu připravuje jeho dcera Ludmila Zemanová společně se svou dcerou Lindou Zeman-Spálenou. Pracují na ní řadu let, vyjít by měla letos na konci roku. Kniha by měla být výrazně obrazová. Chce ukázat, jak Zeman dělal vizuální filmy, ke každému filmu by mělo být něco zajímavého, popsaný je i každý trikový záběr. Zemanová to uvedla na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Jeden z nejvýznamnějších českých režisérů, scenáristů a výtvarníků Karel Zeman (1910-1989) natočil řadu krátkých, středometrážních i celovečerních filmů, známé jsou například Cesta do pravěku, Baron Prášil či Vynález zkázy.

Pokračuje Sázavafest

V zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou pokračuje 15. ročník festivalu Sázavafest. Po čtvrtečních koncertech na dvou pódiích se jejich počet zdvojnásobí. Jednou z hvězd druhého dne festivalu bude skupina Mig 21. V programu se dále mimo jiné představí Michal Hrůza, Ewa Farna, Rytmus, Sto zvířat, Škwor a Tata Bojs. Festival končí v sobotu, kdy vystoupí zahraniční hvězdy Kosheen a Alphaville.

Festival v Tasově představí bigbítové kapely

Čtyři desítky kapel zahrají na festivalu Beseda u bigbítu v Tasově na Hodonínsku. Festival podporovaný Visegrádským fondem tradičně dává prostor kapelám z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, přijedou však také hosté z dalších evropských zemí. Pořadatelé kladou důraz na interprety, kteří hledají nové umělecké cesty a ukazují nastupující trendy.

Sport

Beachvolejbalisté Přemysl Kubala a Jan Hadrava vybojovali na mistrovství Evropy v Klagenfurtu postup do vyřazovací fáze. V rozhodujícím zápase základní skupiny porazili tureckou dvojici Murat Giginoglu, Volkan Gögtepe po odvráceném mečbolu 16:14 ve třetím setu.

České fotbalisty do 20 let bude trénovat Martin Svědík. Bývalý kouč Baníku Ostrava na lavičce nahradí Michala Petrouše. Svědíkovým asistentem u mladých reprezentantů bude Aleš Čvančara.

Novým generálním partnerem fotbalového Poháru FAČR se stala ropná a plynárenská společnost MOL, která v ČR provozuje síť čerpacích stanic. Soutěž se tak bude nově jmenovat MOL Cup. Smlouva je podepsaná na tři roky s dvouletou opcí. Jelikož stejná společnost sponzoruje i pohár na Slovensku, nyní probíhají jednání o tom, že by od příští sezony mohl vzniknout Československý Superpohár, ve kterém se utkají vítězové pohárových soutěží z obou zemí.

Několik stovek pražských policistů bude v sobotu v pohotovosti kvůli utkání nejvyšší fotbalové soutěže mezi Spartou a ostravským Baníkem. ČTK o tom informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk. Zápas začne v 15:00. Na situaci v metropoli bude dohlížet i policejní vrtulník.

Hokejový útočník Jakub Voráček uzavřel v NHL novou osmiletou smlouvu s Philadelphií. Kontrakt vstoupí v platnost po nadcházející sezoně. "Letci" si tak pojistili kapitána českého týmu na letošním domácím mistrovství světa až do roku 2024. Finanční podmínky klub oficiálně nezveřejnil, podle informací společnosti TSN si však Voráček vydělá za dané období celkem 66 milionů dolarů (téměř 1,65 miliardy korun).

Jakub Holuša vytvořil na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu český rekord v běhu na 1500 metrů. Časem 3:34,26 překonal o 61 setin skoro 32 let starý nejlepší čas Jana Kubisty. Osobní rekord si sedmadvacetiletý Holuša zlepšil přesně o sekundu. V závodě doběhl po silném finiši druhý, prohrál jen s Ayanlehem Souleimanem z Džibuti (3:33,33).

Barbora Špotáková vyhrála na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu hod oštěpem ve svém letošním maximu 65,66 metru. Po triumfu v Paříži zvítězila podruhé v sezoně, upevnila si vedení v hodnocení disciplíny a zlepšením o 66 centimetrů se posunula ve světových tabulkách z osmého na šesté místo.

Zuzana Hejnová vyhrála třetí závod Diamantové ligy na 400 metrů překážek za sebou. Po triumfech v Paříži a Londýně zvítězila i na mítinku ve Stockholmu, byť tentokrát nepokořila hranici 54 sekund a dosáhla času 54,37. Ujala se zároveň vedení v hodnocení disciplíny.

Radek Štěpánek dovedl zápas druhého kola v Atlantě s nasazenou jedničkou Johnem Isnerem dvakrát do tie-breaku, ale postup do čtvrtfinále nevybojoval. Domácí Američan a dvojnásobný vítěz turnaje předvedl 33 es a šestatřicetiletého českého tenistu porazil 7:3 a 9:7.

Český tenista Jiří Veselý ve druhém kole turnaje v Hamburku potrápil antukového krále Rafaela Nadala, ale nakonec s hvězdným Španělem a nejvýše nasazeným hráčem prohrál 4:6 a 6:7. Veselý vzdoroval v prvním vzájemném duelu v kariéře devítinásobnému šampionovi Roland Garros dvě a čtvrt hodiny.

Fotbalisté Liberce vstoupili do kvalifikace Evropské ligy domácím vítězstvím 2:1 nad Hapoelem Kirjat Šmona. Úvodní duel 3. předkola soutěže rozhodli zahraniční hráči Slovanu, ve 43. minutě otevřel skóre konžský útočník Dzon Delarge a v 84. minutě se trefila čerstvá albánská posila Herolind Shala. Minutu před koncem snížil Ahmed Abed. Odveta se hraje za týden v Izraeli.

Golfistka Klára Spilková rozehrála výborně British Open a při své třetí účasti útočí poprvé na cut. Češka v prvním dnu majoru ve skotském Turnberry dosáhla i díky eaglu na skóre -3 a je na děleném 14. místě. V čele je Korejka Kim Hjo-ču, která potřebovala ještě o čtyři rány méně.

Dvacetiletá česká tenistka Tereza Martincová si nezahraje ve Florianópolis poprvé semifinále na okruhu WTA. Američance Bethanii Mattekové-Sandsové podlehla po třísetové bitvě 6:7, 6:4 a 1:6. I tak zaznamenala na antuce v Brazílii největší úspěch v kariéře.

Protikorupční policie navrhla obžalovat 22 lidí kvůli sázkařské aféře ve fotbalových soutěžích. Od listopadu 2012 do září 2013 se údajně pokusili ovlivnit 31 zápasů. Kriminalisté je viní z podplacení a přijetí úplatku, jednoho člověka navíc také z legalizace výnosů z trestné činnosti. Podle kriminalistů v uvedeném období někteří lidé kontaktovali hráče nebo rozhodčí. Měli jim nabízet částky od desítek tisíc po milion korun za to, že ovlivní průběh zápasů podle jejich instrukcí.

Počasí

Polojasno, odpolední teploty 18 až 23 stupňů C.