Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Aktualne.cz: Mezi separatisty v Donbasu bojuje Čech

Mezi proruskými separatisty na východě Ukrajiny podle servru Aktualne.cz bojuje i povstalec z Česka. Jde o bývalého zápasníka v bojových sportech, který je v Donbasu jako dobrovolník. Představil se jako Pavel Botka. V řadách separatistů prý bojuje bezmála čtyři měsíce a nedávno přešel do zvláštní jednotky zahraničních bojovníků, které velí bývalý francouzský voják Erwan Castel. Botka uvedl, že se o něj už zajímá česká policie. Minulý měsíc slovenský server aktuality.sk tvrdil, že na východě Ukrajiny bojuje po boku doněckých separatistů "samostatná jednotka", složená ze čtyř Čechů a čtyř Slováků. České ministerstvo zahraničí však tyto informace nemá. Na Ukrajině už údajně v bojích zahynul Čech Ivo Stejskal z Brna. Loni v září to v České televizi potvrdila sestra zemřelého Monika. Média spekulovala ještě o dalším mrtvém Čechovi, Vojtěchu Hlinkovi z Žatce, který prý se Stejskalem bojoval v řadách proruských separatistů.

Hanák: Lidé by měli vědět, kde se budou prolamovat limity

Obyvatelé dotčených oblastí by měli jasně vědět, kde se budou prolamovat takzvané těžební limity hnědého uhlí. Po jednání tripartity to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v červnu navrhl odložit o pět let rozhodnutí o další těžbě na Dole ČSA společnosti Severní energetická. Hanák ale s odkladem nesouhlasí. "Není to zodpovědné k občanům, kteří v těchto lokalitách žijí. Měli by natvrdo vědět, zda mají svoje byty a domy v zónách, kde se budou prolamovat limity, nebo nemají," uvedl. Podle posledních informací by vláda měla o limitech rozhodnout nejdříve v září. Ráno demonstrovala před úřadem vlády, kde tripartita jednala, asi stovka hornických odborářů převážně ze společnosti Severní energetická. Horníci požadovali úplné prolomení limitů těžby uhlí. Proti jakémukoliv prolamování se naopak bouří převážná část místních obyvatel i ekologové.

Kultura dostane z rozpočtu 750 mil. navíc

Návrh rozpočtu ministerstva kultury na příští rok se proti původní představě ministerstva financí zvyší přibližně o tři čtvrtě miliardy. Po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to řekl šéf resortu kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Původní návrh byl téměř 10,5 miliardy korun. Spokojený by ale Herman byl, kdyby konečná suma peněz pro rok 2016 "oscilovala kolem 12 miliard korun". Chce zejména stabilizovat platy, které jsou hluboko pod celostátním průměrem. Tato položka bude navýšena minimálně o 70 milionů, řekl Herman. Další navýšení prý vyjednal pro film. Celkem by rozpočet na příští rok měl zahrnovat 800 milionů na pobídky a 400 milionů pro Státní fond kinematografie. Podle Hermana se zvýšily i peníze na investice, ministerstvo kultury má pod sebou financování rekonstrukce Klementina či Národního muzea. Připravují se nové projekty pro čerpání evropských peněz, kde se vyžaduje spoluúčast státu.

Policie v Česku zadržela od pátku rekordní počet 91 běženců

Cizinecká policie zadržela od pátku do pondělního rána v Česku 91 běženců, což je podle policistů rekordní počet. Sdělila to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Za první pololetí letošního roku bylo podle ní odhaleno celkem 3018 nelegálních migrantů, téměř o polovinu více než loni. S přílivem běženců, zejména z oblastí zasaženými boji, se v poslední době potýká celá Evropa. Ve srovnání s loňskem běženců výrazně přibylo. V první polovině minulého roku odhalili policisté na území České republiky 2028 nelegálních migrantů, kdežto za stejné období letos již 3018. Nárůst tak činí zhruba 49 procent.

Pacienti ze Studénky jsou už jen v nemocnici v Ostravě

Po středeční nehodě vlaku Pendolino s kamionem na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku zůstávají čtyři zranění už jen ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO). Z nemocnice v Novém Jičíně byla propuštěna poslední pacientka, řekla mluvčí zdravotnického zařízení Radka Miloševská. Stav dalších čtyř pacientů v ostravské nemocnici je stabilizovaný. Při nehodě tři lidé zemřeli, 17 jich bylo zraněno. Sedm lidí už požádalo České dráhy o náhradu škody. Novojičínský okresní soud v pátek poslal do vazby polského řidiče kamionu, který vjel na přejezd, přestože už svítila červená světla. Padesátiletému řidiči, který svého činu litoval, hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti tři až deset let vězení.

Nehodu vlaku na Masarykově nádraží zřejmě zavinil strojvůdce

Vykolejení vlaku na pražském Masarykově nádraží, k níž došlo předminulý týden, zavinil zřejmě strojvůdce. Vypnul automatickou brzdu, která vlak ve stanici zastavuje, a sám se o brzdění nepokusil. Vyplývá to z dosavadních výsledků vyšetřování Drážní inspekce. Další vyšetřování by mělo ukázat, zda šlo o úmysl, nebo omyl. Uvedla to v neděli televize Nova.

Průjmy na Plzeňsku způsobila bakterie salmonely

Průjmy desítek lidí z Plzeňska způsobila bakterie salmonely. Podle krajských hygieniků ji zřejmě obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS. Ta v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. ČTK to řekl krajský hygienik Přemysl Tomašuk. Vzhledem k velkému počtu nakažených jde o epidemii. Plzeňská fakultní nemocnice ošetřila od noci z pátku na sobotu do nedělního odpoledne 60 lidí s bolestmi břicha a průjmem; 28 ambulantně a zbytek hospitalizovala. Další šest je podle Tomašuka hospitalizováno na interně krajské Klatovské nemocnice.

Za vraždu a znásilnění udělil soud 22 let vězení

Ústecký krajský soud potrestal vraždu a znásilnění mladé ženy z Rumburku 22 lety vězení. Recidivistu Zdeňka Streleckého odhalil vůbec největší plošný screening DNA v historii české policie. Vzorek odebrali zhruba 1500 mužů ve věku 25 až 35 let. Soud Streleckému zároveň nařídil ústavní sexuologickou léčbu. Znalci u něj odhalili závažnou deviaci, útočný sadismus.

Škopán se policii přiznal k vraždě historika

Městský soud v Praze začal projednávat loňskou vraždu historika a jeho manželky v bytě v pražských Stodůlkách. Policistům se k činu přiznal devětadvacetiletý Dalibor Škopán, který za seniorem původně docházel do bytu kvůli svému zájmu o architekturu. Později prý chtěl historika požádat o peníze, místo toho ho ale ubodal a ukradl mu šperkovnici. Škopán je ve vazbě a k soudu nedorazil. Trval na projednání kauzy v jeho nepřítomnosti. Hrozí mu až doživotní vězení. Čelí obvinění také z obecného ohrožení. Před odchodem z historikova bytu totiž otevřel plynové hořáky sporáku, takže v panelovém domě jen shodou náhod nenastal požár nebo výbuch.

Další lihová kauza míří k soudu

Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na dva muže, kteří podle nich dlouhá léta obchodovali s nelegálním lihem pocházejícím od podnikatele Radka Březiny. Stát podle žalobců připravili na daních o 353 milionů korun. Podle informací ČTK jde o Stanislava Pražana a jeho otce, oba jsou stíháni vazebně. Případ míří k zlínskému krajskému soudu. Obžaloba postihuje období od roku 2004 až 2011, během kterého údajně obchodovali až s 1,4 miliony litrů nezdaněného lihu. Obžalovaným hrozí sazba od devíti do 13 let.

Kontrola v Praze odhalila osm nelegálních heren

Ministerstvo financí společně s Celní správou odhalilo v Praze osm nelegálních heren s 67 nehlášenými automaty. V dalších pěti podnicích bylo 34 takzvaných kvízomatů. Provozovatelům hrozí za porušení zákona až desetimilionová pokuta. Černé herny podle ministerstva financí vznikají hlavně v místech, kde byly dříve legálně provozovány hazardní hry. Poté, co je obce zrušily, změnily se některé herny v uzavřené podniky provozované pod záštitou spolků. Do nich mají přístup pouze jejich členové. Kontrola takové podniky odhalila na území Prahy 2, 3 a 12. Provozovatelům hazardních her bez povolení hrozí jeden až tři roky vězení.

Turisté z Číny v útratách v Česku dohánějí Rusy

Útraty čínských turistů v Česku rychle rostou. V březnu a červnu dokonce Číňané poprvé utratili v tuzemských obchodech víc než Rusové. V prvním letošním pololetí vzrostly nákupy Číňanů meziročně o 119 procent, v případě ruských návštěvníků klesly o 42 procent. Další růst se očekává od podzimu po zavedení přímého leteckého spojení Peking - Praha. Uvedla to společnost Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH. Čínských turistů by letos mohlo přijet do ČR zhruba 270.000.

Zemřel slavný pianista Ivan Moravec

V Praze toto pondělí zemřel světově uznávaný pianista Ivan Moravec. Bylo mu 84 let. Známý virtuos se jako jediný Čech dostal mezi sedm desítek světových pianistů, jejichž umění zachycuje na CD prestižní edice Velcí klavíristé 20. století. Koncertoval prakticky na všech významných světových pódiích a byl zván jako sólista předními orchestry a dirigenty. Jeho diskografie zahrnuje desítky snímků, z nichž mnohé se pyšní titulem "nahrávka roku" a dalšími cenami. Díla Mozarta, Beethovena, Debussyho, Francka a Chopina hrál s velkým úspěchem. Jeho interpretační mistrovství bylo již oceněno mnoha uznáními, včetně prezidentem udělené medaile Za zásluhy v roce 2000, Ceny Karla IV. či Ceny Antonína Dvořáka.

Juraj Herz představí v U. Hradišti svou biografii Autopsie

V Uherském Hradišti pokračuje čtvrtým dnem Letní filmová škola. Pondělní program nabízí besedu s režisérem Jurajem Herzem, který představí svou biografii nazvanou Autopsie. Osmdesátiletý Herz natočil více než 30 celovečerních filmů a získal desítky ocenění. Na filmové škole bude večer v letním kině promítán také jeho snímek Spalovač mrtvol s Rudolfem Hrušínským. Připravena je i kolekce finských a polských filmů a rovněž nejnovější film íránského režiséra Mohsena Makhmalbafa Prezident o tzv. arabském jaru. Filmová škola začala v pátek, potrvá do 1. srpna.

Skauti letí na jamboree do Japonska

Tři stovky českých skautů a skautek většinou ve věku mezi 14 a 17 lety se zúčastní celosvětového jamboree, které proběhne od úterý do 8. srpna v Japonsku. Část české výpravy odletí večer z pražského letiště Kbely na palubě vládního speciálu, v němž na zahraniční cestu do Tokia míří předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a další poslanci. Desetidenního jamboree se zúčastní celkem 30.000 skautů ze 161 zemí, kteří se sejdou v japonské prefektuře Jamaguči. Účastníci světového setkání se v rámci programu podívají také do měst Hirošima a Nagasaki, kde se zúčastní pietního aktu k uctění památky obětí výbuchů atomových bomb.

Sport

Radek Štěpánek po dvou letech vyhrál čtyřhru na turnaji ATP. Šestatřicetiletý český tenista zvítězil s Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem na tvrdém povrchu v Bogotě, ve finále porazili třetí nasazenou chorvatsko-novozélandskou dvojici Mate Pavič, Michael Venus 7:5, 6:3. Titul ve dvouhře obhájil druhý nasazený Australan Bernard Tomic.

Kvůli herní krizi se rozpadl nejlepší český pár v plážovém volejbalu Kristýna Kolocová, Markéta Sluková. S návrhem na rozchod pátého páru z olympijských her v Londýně 2012 přišla Sluková, která by měla vytvořit novou dvojici s Barborou Hermannovou. Kolocová svoji budoucnost řeší.

Hvězdný český házenkář Filip Jícha požádal představitele Kielu, aby ho prodali do Barcelony, která má o něj zájem. Kapitán české reprezentace v dnešním otevřeném rozhovoru pro deník Kieler Nachrichten přiznal, že by čtyřletou smlouvu v katalánském velkoklubu rád přijal také z existenčních důvodů.

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet splnil limit pro účast na mistrovství světa v Pekingu. Po vleklých potížích s Achillovou šlachou dosud startoval jen v individuálních disciplínách, při prvním vícebojařském startu v sezoně na malém mítinku v anglickém Hexhamu o víkendu nasbíral 8148 bodů, což je jeho druhý nejlepší výkon v kariéře.

Fotbalisté Liberce přestříleli v úvodním kole prvoligové sezony Mladou Boleslav 4:2. Hosté vedli po trefě Lukáše Magery, poté otočili skóre Josef Šural z penalty a Marek Bakoš. Střídající Jiří Skalák sice za chvíli srovnal, ale v 69. minutě rozhodl domácí Lukáš Bartošák a pojistku přidal Ondřej Švejdík. Liberec se tak vítězně naladil na čtvrteční úvodní zápas 3. předkola Evropské ligy se Šmonou, Boleslav si naopak nespravila chuť po vyřazení v 2. předkole stejné soutěže.

Juniorský pistolář Lukáš Skoumal vybojoval na mistrovství Evropy v Mariboru druhé místo v rychlopalbě. Teprve patnáctiletý střelec se musel sklonit pouze před mistrem světa Jeanem Quiquampoixem, který už letos dokázal vyhrát soutěž Světového poháru i mezi dospělými.

Fotbalisté nováčka Zlína se po šesti letech vrátili do nejvyšší soutěže vítězstvím. "Ševci" v úvodním kole nové sezony vyhráli 1:0 na hřišti Bohemians 1905 díky gólu obránce Lukáše Pazdery z 25. minuty. Pražský tým v lize ukončil jarní sedmizápasovou šňůru bez porážky.

Vít Přindiš vyhrál na domácím šampionátu ve vodním slalomu v pražské Troji nabitou kategorii kajakářů a obhájil loňský titul. Díky bezchybné jízdě porazil o 1,43 sekundy favorizovaného Jiřího Prskavce, třetí skončil Luboš Hilgert. Medaile nezbyla na olympijského medailistu Vavřince Hradilka či třetího muže pražského Světového poháru Ondřeje Tunku.

Český brankář Petr Čech i ve druhém startu v dresu Arsenalu po přestupu z Chelsea slavil vítězství a zisk trofeje z přípravného turnaje. Po triumfu v Singapuru nad fotbalisty Evertonu pomohl vyhrát domácí Emirates Cup, když v duelu s bundesligovým vicemistrem Wolfsburgem vychytal čisté konto. Jediný gól dal v 50. minutě Theo Walcott.

Rychlostní kanoista Martin Fuksa vybojoval na mistrovství světa v kategorii do 23 let bronz na 200 metrů a po sobotní obhajobě titulu na dvojnásobné trati získal na šampionátu v Montemoru druhou medaili. Další bronz pak přidal ve stejné věkové kategorii na kilometru čtyřkajak Tomáš Veselý, Lukáš Nepraš, Patrik Kučera a Radek Šlouf.

Golfistka Klára Spilková skončila na turnaji v Dundonaldu ve Skotsku čtvrtá a dosáhla nejlepšího výsledku v seriálu Ladies European Tour. Dvacetiletá česká hráčka měla po třech kolech konečné skóre jednu ránu pod par, vítězná Australanka Rebecca Artisová byla o pět úderů lepší.

České tenistce Lucii Hradecké těsně unikl deblový triumf na turnaji v Bad Gasteinu. Se Španělkou Larou Arruabarrenaovou prohrály ve finále s černohorsko-lichtenštejnským duem Danka Koviničová, Stephanie Vogtová 6:4, 4:6 a 3:10. Ve dvouhře zvítězila Australanka Samantha Stosurová.

Počasí

Oblačno s přeháňkami a výjimečně i bouřkami. Teploty 20 až 24°C, na horách kolem 15.