Denní souhrn zpráv

Soud uznal Ratha a Novanskou vinnými z korupce při zakázkách

Soud uznal bývalého poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha a slovenskou podnikatelku Luciu Novanskou vinnými z korupce a ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Rath byl odsouzen k nepodmíněnému trestu ve výši 8,5 roku a propadnutí zhruba 20 milionů korun. Novanská byla odsouzena k nepodmíněnému trestu 5 let a peněžitému trestu 500 tisíc korun. Soud jí rovněž na 5 let zakázal činnost. Rath podle soudu coby krajský hejtman bral platky v souvislosti s tendry financovanými Evropskou unií a Novanská organizovala údajně upravené soutěže o zakázky. Šlo především o rekonstrukce kladenské nemocnice nebo zámku Buštěhrad. Zakázky na opravy budov a modernizaci nemocnic byly podle soudu domluvené pro předem vybraného vítěze, což provázela korupce v řádu desítek milionů korun. Rath už předem prohlásil, že se proti rozsudku odvolá. On ani Novanská se vynesení rozsudku nezúčastnili.

Srážka vlaku a kamionu ve Studénce má třetí oběť

Srážka vlaku Pendolino a kamionu ve Studénce na Novojičínsku si v noci vyžádala třetí oběť. Informovala o tom krajská mluvčí policie Gabriela Holčáková. Úmrtí potvrdil i mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Podle něj šlo o staršího muže, cestujícího ve vlaku. Oborný dodal, že další tři lidé zůstávají i nadále ve velmi vážném stavu. Už v den nehody zemřeli dva muži ve věku 39 a 49 let, dalších 18 lidí se zranilo.

Materiální škody po srážce vlaku s kamionem u Studénky na Novojičínsku dosahují téměř 160 milionů korun, z toho 150 milionů korun jsou na vlaku. Výši škod upřesnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. První odhady hovořily o škodě skoro 90 milionů korun. Příbuzní obětí dostanou od Českých drah zálohu odškodného v minimální výši 21.000 eur (téměř 570.000 korun). V případě zraněných částka stanovena není, bude ale přiměřená. ČTK to řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Peníze podle něj bude společnost posléze vymáhat na viníkovi nehody.

Policisté pokračují ve vyšetřování nehody. Ve středu večer vyslechli polského řidiče kamionu, který najel na železniční přejezd v době, kdy už svítila červená světla. Potvrzují to kamerové záznamy. Mezi závorami zůstal stát, místo toho, aby je prorazil. Krátce na to do něj ve vysoké rychlosti, až 160 kilometrů v hodině, narazil vlak. Policie řidiče obvinila z obecného ohrožení. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest. Policisté budou žádat jeho vzetí do vazby. Novinářům to řekl zástupce ředitele moravskoslezské policie Radim Witta.

Stav zraněných z nehody ve Studénce je stabilizovaný

Zdravotní stav tří pacientů Fakultní nemocnice v Ostravě je po středeční nehodě kamionu s vlakem ve Studénce na Novojičínsku stabilizovaný. Lékaři ho sice stále hodnotí jako velmi vážný, ale neočekávají, že se zhorší. Řekl to mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. V nemocnici bylo po nehodě hospitalizováno pět zraněných. Ze čtyř pacientů, kteří v nemocnici zůstávají, jsou tři umístěni na jednotce intenzivní péče. Ve dvou případech jde o pacienty s mnohočetnými zraněními. Ředitel nemocnice David Feltl už ve středu uvedl, že pacienti utrpěli například zhmoždění mozku, plic, krvácení do dutiny břišní, natržení různých orgánů i amputace. Čtvrtý pacient v ostravské nemocnici má komplikovanou zlomeninu.

Únos pěti Čechů v Libanonu má prý nejspíš kriminální pozadí

Únos pěti českých občanů, ke kterému došlo minulý týden v Libanonu, má podle všeho kriminální pozadí. Uvedl to libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk, jehož citovala agentura AFP. Podle prvních zjištění vyšetřovatelů zmizení pěti mužů souvisí "s mafiemi, s pašováním drog a zbraní", dodal ministr během návštěvy Paříže. Jde o první prohlášení libanonského vládního představitele k případu od chvíle, kdy Češi v sobotu zmizeli. Češi se pohřešují od soboty, kdy policie nalezla jejich vůz a osobní věci v údolí Bikáa. Skupinu tvořili dva novináři z regionální televize, kteří do Libanonu údajně jeli točit reportáž o uprchlících na libanonsko-syrské hranici, tlumočník a advokát Alího Fajáda, který podle své právní kanceláře navštívil Libanon kvůli případu svého klienta. Pátý zmizelý Čech má podle tisku zkušenosti jako armádní zpravodajec a v minulosti působil v Afghánistánu. Do Libanonu podle advokátní kanceláře cestoval jako bezpečnostní poradce skupiny.

Sobotka: Policie zadrží denně 20 až 50 nelegálních migrantů

Cizinecká policie v současné době zadrží na základě zvýšených bezpečnostních opatření denně mezi 20 až 50 nelegálními migranty. Je nutné posílit kapacitu záchytných zařízení, protože jinak by nebylo kam tyto lidi umístit. Senátorům to řekl premiér Bohuslav Sobotka v debatě nad závěry evropského summitu, který se uskutečnil koncem června a zabýval se především problémem s migrací. Senátoři o migraci debatovali víc než dvě hodiny. Ministr vnitra Milan Chovanec řekl před týdnem, že migrační vlna sílí. Po nedávném zvýšení ostrahy policie podle něj zadržela 15 migrantů denně, minulou středu jich už bylo ale už pět desítek a minulý čtvrtek kolem tří desítek.

Šéf marocké diplomacie odmítl tábory pro azylanty na severu Afriky

Marocký ministr zahraničí Saláhaddín Mizuár odmítá vznik uprchlických táborů na severu Afriky. Řekl to po jednání se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem v Praze. Pro vznik takových táborů se nedávno vyslovil jak Zaorálek, tak vicepremiér Andrej Babiš. Podle Mizuára je to ale to nejhorší, s čím mohla Evropa přijít. Je přesvědčen, že v těchto střediscích by docházelo k dalším dramatickým událostem. Maroko se z tranzitní země stalo cílovým státem pro uprchlíky ze subsaharské Afriky a samo se snaží co nejvíce ilegální migraci omezovat. Za cestu, jak snížit migraci Afričanů do Evropy, Mizuár považuje pomoc africkým ženám či obyvatelům venkova. Podle Zaorálka je nyní nejdůležitější stabilizace v Libyi, přes kterou míří do Evropy nejvíce uprchlíků z Afriky. Souhlasí s názorem marockého ministra, že klíčová je pomoc migrantům v zemích, odkud pocházejí.

V čele ÚOOÚ bude Ivana Janů

V čele Úřadu pro ochranu osobních údajů bude od září bývalá ústavní soudkyně Ivana Janů. Senátoři jí ve středu v tajné volbě dali přednost před inspektorem úřadu Josefem Vaculou. Janů po jmenování prezidentem Milošem Zemanem nahradí Igora Němce, který po dvou funkčních obdobích už znovu kandidovat nemohl. Nominaci devětašedesátileté Janů, která byla před nástupem k Ústavnímu soudu lidoveckou poslankyní a podílela se na tvorbě ústavy, doporučily senátorské kluby KDU-ČSL, ANO a Starostové. ÚOOÚ vznikl před 15 lety, má za úkol především bránit zneužívání osobních dat.

Gripeny znovu odstartovaly na Island

Pět stíhaček JAS-39 Gripen znovu z vojenského letiště v Čáslavi odstartovalo na Island, kde mají měsíc chránit islandský vzdušný prostor. Piloti vzlétli už ve středu, kvůli závadě se ale museli vrátit. Při další islandské misi je bude doprovázet český pozemní personál. Jeho první část na ostrov zamířila v pondělí a zbytek tam přeletí v pátek. Celkem by mělo být do konce srpna na Islandu nasazeno sedm desítek vojáků. Čeští piloti na ostrově vystřídají kanadské kolegy, kteří se více zaměří na letecké operace proti Islámskému státu. Severoatlantická aliance proto požádala Česko o výpomoc. Islandské nebe budou hlídat čtyři stroje, jeden bude záložní. Island nemá vlastní armádu a poblíž jeho vzdušného prostoru údajně v posledních měsících narůstala aktivita ruských vzdušných sil.

Evropská komise schválila podporu pro firmu Nexen

Evropská komise schválila Česku investiční pobídku pro společnost Nexen Tire. Továrna na pneumatiky u Žatce tak může získat regionální podporu ve výši téměř 117 milionů eur (přes 3,2 miliardy Kč). Česko oznámilo Bruselu, že plánuje podpořit výstavbu nové továrny na pneumatiky celkovou částkou 116,8 milionu eur. Tato suma sestává z přímé dotace ve výši 39,7 milionu eur (přes miliardu Kč), z příspěvku na vytvoření pracovních míst ve výši 10,1 milionu eur (asi 272 milinů korun) a z daňových úlev a zvýhodněné ceny pozemku vyčíslených přibližně na 67 milionů eur (cca 1,8 miliardy Kč). Továrna na pneumatiky pro osobní a lehké nákladní vozy by měla v zóně Triangle na bývalém vojenském letišti u Žatce začít vznikat letos na podzim. Jihokorejská firma podle českých úřadů investuje do stavby přes 22 miliard korun a slibuje vznik 1384 pracovních míst.

Unipetrol se z loňské ztráty dostal do zisku

Petrochemický holding Unipetrol v letošním prvním pololetí vykázal čistý zisk 5,27 miliardy Kč, zatímco loni byl za prvních šest měsíců ve ztrátě 2,55 miliardy. Výnosy klesly o zhruba sedm procent na 56,5 miliardy. V samotném druhém čtvrtletí byl Unipetrol v čistém zisku 3,277 miliardy Kč. Společnost uvedla, že ve druhém čtvrtletí vykázala nejlepší provozní zisk ve své historii. Využití jejích rafinérských kapacit vzrostlo meziročně o pět procent. Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Automobilka Hyundai vyrobila v pololetí 166.830 aut

Automobilka Hyundai vyrobila v letošním prvním pololetí ve své továrně v Nošovicích na Frýdecko-Místecku 166.830 vozidel. ČTK o tom informoval mluvčí automobilky Petr Vaněk. Loni za stejné období bylo vyrobených aut téměř 160.000. Automobilka má letos v plánu vyrobit 330.000 vozů, o desetinu více než loni. Slezská automobilka má více než 3400 zaměstnanců. Kvůli navýšení výroby letos téměř 150 lidí nabrala. Firma uvádí, že 96,5 procenta zaměstnanců jsou obyvatelé Moravskoslezského kraje. Dalších asi 7000 lidí zaměstnávají v regionu subdodavatelské firmy.

Krajský soud v Plzni zamítl žádost o obnovu Kajínkova procesu

Krajský soud v Plzni zamítl žádost doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka o obnovu procesu. Při veřejném jednání o tom rozhodl soudce Tomáš Bouček, který už dříve dvěma Kajínkovým žádostem o obnovu nevyhověl. Čtyřiapadesátiletý Kajínek, který chtěl s novým psychologickým posudkem dosáhnout nižšího trestu, se jednání na vlastní žádost nezúčastnil, přítomen byl jen jeho advokát. Plzeňský soud uložil nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998 kvůli nájemné vraždě podnikatele a jeho bodyguarda.

Dopravní nehody si vyžádaly již deset obětí

Již deset obětí si ve čtvrtek vyžádaly nehody na českých silnicích. K tragickému výsledku přispěly zejména ranní havárie dodávky a kamionu poblíž Prunéřova na Chomutovsku a odpolední nehoda dodávky s motocyklem a osobním autem u Spomyšli na Mělnicku. Při každé z nich zemřeli tři lidé. Jde o nejhorší den letošního roku. Doposud nejvíce obětí zaznamenali letos policisté v neděli 22. března, kdy při kolizích zahynulo osm lidí. V tomto měsíci byl zatím nejtragičtějším dnem pátek 17. července, který si vyžádal sedm životů.

Rektor Bek převzal na ministerstvu školství jmenovací dekret

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek převzal na ministerstvu školství z rukou ministryně Kateřiny Valachové jmenovací dekret. Prezident Miloš Zeman ho před týdnem jmenoval rektorem pro další období, proti zvyklostem se s ním ale nesetkal na Pražském hradě a dekret s dopisem poslal ministryni školství. Podle Valachové je Masarykova univerzita jedním z lídrů vysokých škol, dlouhodobě dosahuje vysokých výsledků, unikátních v českém i mezinárodním srovnání. Od Beka, který od 1. září nastoupí své druhé čtyřleté funkční období, očekává, že se zaměří na posilování vědy a výzkumu. Padesátiletý muzikolog řídí druhou největší univerzitu v Česku od roku 2011.

Před deseti lety zemřel ministr kultury Pavel Dostál

Před deseti lety, 24. července 2005, podlehl onemocnění rakovinou nejdéle sloužící polistopadový ministr Pavel Dostál. Byl prvním českým členem vlády, který zemřel při vedení svého úřadu. Do čela kulturního rezortu jej přivedl v roce 1998 premiér a dnešní prezident Miloš Zeman. Ve funkci jej ponechali i tři Zemanovi nástupci. Přesto, že se dlouhá léta pohyboval v politice, patřil Dostál spíše mezi divadelníky a umělce. Divadlu se začal věnovat v polovině 60. let. Režíroval, psal do novin i pro televizi, v srpnu 1968 se podílel na protiokupačním vysílání rozhlasu a režim mu další kariéru v divadle znemožnil. Poté pracoval jako topič či skladník a k divadlu se vrátil teprve v polovině 80. let. Napsal například s Miroslavem Horníčkem hru Premiéra aneb Nad smetištěm hvězdy (1988).

V Brdech začalo natáčení historického filmu Anthropoid

V lesích ve Vojenském újezdu v Brdech začalo natáčení koprodukčního snímku Anthropoid britského režiséra Seana Ellise. Film připomíná atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. V rekordních červencových vedrech se natáčely zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze a připravují svou další činnost. Režisér Ellis obsadil hlavní role parašutistů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka herci Jamie Dornanem a Cilianem Murphym. Gabčíkovu partnerku Lenku Fafkovou si zahraje Aňa Geislerová. Partnerkou Jamieho Dornana bude Charlotte Le Bon známá z filmu Láska na kari. Kromě Brd se má natáčet i v Praze a okolí.

V Brně vystoupí Robert Plant z Led Zeppelin

V Brně tento čtvrtek poprvé vystoupí britský rockový zpěvák Robert Plant. Představí se v hale Rondo s kapelou The Sensational Space Shifters, která spojuje různé žánry a generace hudebníků. Momentálně jsou společně na evropském turné, do Brna přijedou z Polska, poté zamíří do Švýcarska. Šestašedesátiletý Plant se proslavil jako frontman skupiny Led Zeppelin, úspěchy však slavil i na sólové dráze. Se svou současnou kapelou se představil loni na festivalu Colours of Ostrava.

Začala výstava Samorosti 2015

Ve zcela zaplněné pražské galerii NoD ve středu začala pod názvem Samorosti 2015 výstava děl profesionálních i amatérských umělců. Svá díla na přehlídku přihlásilo 229 výtvarníků z různých sociálních skupin od osoby ve výkonu trestu přes profesora až po mentálně handicapované občany. Výstava trvající do 2. září je soutěžní a vyvrcholí poslední den předáním Ceny publika, Ceny odborné poroty a Ceny za objev NoD.

Vodáci mohou kvůli suchu sjíždět jen pár úseků řek

Dlouhodobé tropické počasí bez dešťů komplikuje letošní vodáckou sezonu a je čím dál obtížnější najít řeku, kam vyrazit na vodu. Momentálně se dá sjet jen několik úseků. Jediná alespoň trochu sjízdná řeka je Vltava pod Vyšším Brodem, kde je dostatek vody díky lipenské přehradě. Uvedl to Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Na ostatních tocích je situace horší. Na Ohři je lepší se vydat až pod Žatcem. Na Berounku se mohou vodáci vydat mezi Darovou a Hýskovem. Na Otavě ze Sušice do Katovic lodě často dřou kýlem o písek, Lužnice je splavná jen na středním toku. Z ostatních toků zůstává pro jednodenní plavbu vhodný střední tok nížinné Ploučnice, dolní tok Bíliny nebo Orlice. Splavné úseky se najdou i na Jizeře a dolním Labi. Z moravských toků se dá jet Morava pod Olomoucí až do Bratislavy, vodáci mohou své kanoe či rafty spustit i na dolním toku Dyje či vyrazit na Odru pod Ostravou. Na Moravici poteče o víkendu voda z Podhradí, takže se vodáci mohou svézt na přehradní vodě, případně vypouštění využít i k plavbě po Opavě třeba až do Hlučína.

Sport

Adéla Sýkorová se v Mariboru stala mistryní Evropy v neolympijské střelbě ze sportovní malorážky vleže. S Mazurovou a Švecovou získaly týmové stříbro.

Fotbalisty Mladé Boleslavi čeká v odvetě 2. předkola Evropské ligy na hřišti norského Strömsgodsetu nelehký úkol. Po domácí prohře 1:2 totiž musejí vyhrát a vstřelit minimálně dva góly. Hrát se přitom bude na umělém trávníku.

Český záložník Vladimír Darida potřeboval na svůj první gól v dresu Herthy Berlín jen pět minut. Na soustředění v rakouském Schladmingu se v utkání s anglickým Fulhamem trefil hned v úvodu střelou z dálky. Jeho novému klubu to však na výhru nestačilo, druholigový soupeř vybojoval remízu 2:2.

Zřejmě až čtyři změny v sestavě fotbalistů Mladé Boleslavi chystá trenér Karel Jarolím do odvety 2. předkola Evropské ligy se Strömsgodsetem. Po úvodní porážce 1:2 totiž nebyl spokojen s výkonem. Věří však, že v odvetě jeho svěřenci zabojují o postup.

Oštěpař Jakub Vadlejch zvítězil na mítinku v Karlstadu v osobním rekordu 86,21 metru. Svěřenec Jana Železného si vylepšil o 106 centimetrů dva týdny staré maximum z Lausanne. Čtyřiadvacetiletý vrhač potřetí v sezoně přehodil 85 metrů a posunul se na pozici letošní české dvojky před Petra Frydrycha (85,52) a za Vítězslava Veselého (88,18). Ve světových tabulkách je Vadlejch nyní sedmý, do této sezony vstupoval s osobním rekordem 84,47 z roku 2010.

Počasí

Oblačno až zataženo, na východě zpočátku skoro jasno. Ojediněle čekáme přeháňky. Nejvyšší teploty 23 až 28 st. C.

Středa se stala v Česku nejteplejším dnem v roce. Vůbec největší horko bylo v Husinci-Řeži u Prahy, kde meteorologové naměřili 39,2 stupně. Teplotní rekordy přitom padly na téměř všech stanicích s alespoň třicetiletou měřicí tradicí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) to uvedl na svém webu.