Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Ústavní soud bude znovu jednat o platech soudců

Ústavní soud bude muset znovu zvážit otázku výpočtu platu soudců. Návrh na zrušení části příslušného zákona podal Obvodní soud pro Prahu 7, který řeší žalobu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Šéf úřadu Miloslav Kala už předtím uvedl, že chce změnit loňské rozhodnutí Ústavního soudu. Podle tohoto rozhodnutí se mzdová základna pro výpočet platů soudců od letoška zvýšila z dřívějšího 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře na trojnásobek. Podle Kaly mohou platy soudců v příštích letech růst geometrickou řadou na rozdíl třeba od platů učitelů. Mohly by se tak prý vymknout reálným společenským měřítkům. Problém s platy soudců, respektive s jejich doplacením, letos intenzivně řešila i vláda.

První uprchlíci by do ČR mohli přijet v září

První uprchlíci, kterým chce Česko nabídnout útočiště i nový domov, by měli do republiky dorazit v září. Do konce roku by pak mělo přijet 400 lidí. Po prvním jednání pracovní skupiny, která přijetí přesídlenců připravuje, to řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka obce na podzim dostanou návod, jak mají s rodinami migrantů pracovat. Měly by na to od státu získat i peníze. Česká vláda schválila, že republika přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Zhruba 1100 lidí by měla ČR převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů - tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě.

Saská policie: Roste počet běženců přicházejících přes Česko

Německá policie v sousedním Sasku od ledna do konce května dopadla na hranicích s Polskem a Českou republikou 138 převaděčů, drtivá většina z nich se pokoušela do Německa dostat běžence přes Česko. Největší počet uprchlíků zadržených v Sasku mířil do Německa z Česka, ze 485 nelegálních migrantů jich z české strany hranice přišlo 408. Většina běženců byla ze Srbska, Kosova a Makedonie, trasu přes Polsko využívají i občané Ruské federace. Počet běženců zadržených do konce května odpovídá 60 procentům bilance za celý loňský rok. Ačkoli není cesta do Německa přes Sasko mezi převáděči tolik využívaná jako přes Bavorsko, zůstává podle policie důležitou součástí takzvané balkánské trasy. Ta vede přes Maďarsko a Rakousko.

Horníci budou moci odejít do penze dřív

Horníci, kteří dělají pod zemí a odpracovali určitý počet směn, budou možná moci chodit do penze o pět let dřív než ostatní pracovníci. Počítá s tím návrh novely, který se chystá ve středu na svém zasedání v Ostravě projednat vláda. Dřívější penzi pro havíře navrhuje ministerstvo práce. Chce tak řešit propouštění kvůli zavírání dolů. Ministerstvo financí je zásadně proti. Podle něj není možné kvůli hrozbě nezaměstnanosti měnit důchodový systém, nutné je spíš investovat do rozvoje regionu.

Poslanec Holík vystoupil z klubu Úsvitu a zamířil k Okamurovi

Poslanec Jaroslav Holík vystoupil z klubu Úsvitu. Přidal se ke hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), které založil po vnitřních sporech v hnutí Úsvit jeho bývalý předseda Tomio Okamura. Poměry ve Sněmovně Holíkův přestup prakticky nezmění. Podle dřívějších informací z Úsvitu uvažoval Holík o odchodu z klubu už dřív. Frakce ho koncem dubna nechala odvolat ze sněmovních výborů. Opoziční klub Úsvitu má nově ve dvousetčlenné Sněmovně devět členů, původně jich měl 14. Okamurovo hnutí frakci založit nemůže. Muselo by získat nejméně deset poslanců, má nyní tři.

Premiérovým poradcem bude Rudolf Jirák

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má nového poradce pro zahraniční politiku. Na úřad vlády dnes nastoupil kariérní diplomat Rudolf Jindrák. V tiskové zprávě to dnes oznámil mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Jindrák bude mít na starosti posilování vztahů s Německem a agendu středoevropské regionální spolupráce.

Policisté údajně mučili vyslýchaného muže

Státní zástupce obžaloval tři policisty z Brna z mučení a jiného krutého nelidského zacházení. Údajně přinutili vyslýchaného muže vyskočit z okna. Případ se podle vyšetřování stal loni v listopadu a muž přežil se zraněním. Řekl to mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Výběr spotřební daně z lihu je nejvyšší za pět let

Výběr spotřební daně z lihu činil za první pololetí 3,68 miliardy korun. To je meziroční nárůst zhruba o 170 milionů korun a zároveň nejvyšší výběr v prvním pololetí za posledních pět let. Informovalo o tom Generální ředitelství cel. Za celý letošní rok by měl stát na spotřební dani z lihu vybrat 6,5 miliardy korun. Na dani z tabákových výrobků by se mělo podle odhadu vybrat 47 miliard korun.

ČSÚ: Vývozní ceny v květnu opět klesly, dovozní stouply

Ceny vyváženého zboží v květnu meziročně klesly o 0,3 procenta, naopak dovozní ceny rostly o 0,1 procenta. V meziměsíčním srovnání vývozní i dovozní ceny klesly. Informoval o tom Český statistický úřad. Květnový vývoj exportních cen ovlivnilo zejména zlevnění minerálních paliv o 10,1 procenta. Vedle toho však klesly i ceny potravin, ostatních surovin a chemikálií. Z významnějších skupin zdražily stroje a dopravní prostředky a průmyslové spotřební zboží. Na ceny importu měly vliv především stroje a dopravní prostředky, které byly proti loňskému květnu o 4,2 procenta dražší. Stouply i ceny průmyslového spotřebního zboží a polotovarů, zatímco u minerálních paliv, ostatních surovin a chemikálií klesly.

ČSA jsou po letech v zisku

České aerolinie jsou po letech v zisku. V prvním pololetí letošního roku firma vydělala 12,9 milionu korun, loňské pololetí přitom skončilo ztrátou 408,2 milionu. Podle společnosti zafungovala ozdravná opatření, kterými dopravce v posledních letech prošel. Mezi důležité změny patří například nedávné citelné snížení platů letušek, stevardů a pilotů. Zatímco piloti již avizovali, že snížení platů akceptují, letušky a stevardi zvažují, zda kvůli němu nepřejdou do stávky. ČSA zaměstnávají méně než 700 lidí.

Hradecká nemocnice nemusí platit miliony za smrt dítěte

Fakultní nemocnice v Hradci Králové nemusí platit za smrt jednadvacetiměsíční holčičky, která v nemocnici zemřela v roce 2008. Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu, v níž rodina dítěte po nemocnici žádala tři miliony korun. Rodina tvrdí, že nemocnice podávala dítěti nadměrné dávky tekutin a zbytečně vysoké dávky sodíku. Znalci v postupu hradecké nemocnice však neshledali pochybení. U dítěte šlo podle znalce o poruchu energetického metabolismu. Holčička byly převezena do hradecké fakultní nemocnice ve vážném stavu v únoru 2008 ze svitavské nemocnice.

V Olomouci začíná letní škola pro bohemisty

Do Olomouce se sjíždějí v těchto dnech desítky studentů z celého světa studovat český jazyk. Tradiční Letní škola slovanských studií, kterou pořádá Univerzita Palackého, začne v sobotu. Letos přivítá 98 studentů ze 30 zemí, například Španělska či Tchaj-wanu. Se záludnostmi české gramatiky se budou cizinci vypořádávat příští čtyři týdny. Mezi zájemci o studium češitny jsou studenti bohemistiky či slavistiky, ale také tlumočníci. Některé motivovala snaha poznat řeč svých předků či to, že se chystají na olomoucké univerzitě studovat. Jiní potřebují umět češtinu z profesních důvodů. Součástí školy je doprovodný program, projekce českých filmů, výlety za památkami v okolí, v plánu je také týdenní divadelní workshop.

Výstava na Hradě přibližuje Karla Velikého

V Tereziánském křídle Starého královského paláce na Pražském hradě je ode dneška přístupna výstava Dědictví Karla Velikého. Výstava vznikla v rámci mezinárodního projektu Kolébky evropské kultury. Podíleli se na něm partneři z Belgie, Nizozemska, Německa, Slovenska, Slovinska, Chorvatska a Itálie.

Slavnosti v Bečově připomenou 30 let od objevu relikviáře

Město Bečov nad Teplou pořádá o víkendu tradiční Bečovské slavnosti. Letos připomínají 30. výročí vypátrání relikviáře svatého Maura. Do slavností se zapojí celé město včetně hradozámeckého areálu a nově i botanické zahrady. Sobotní program slibuje návštěvníkům šermířská vystoupení, soutěž o nejchutnější koláč a dobový průvod. Novinkou bude nedělní program v bečovské botanické zahradě. Záštitu nad letošním ročníkem slavností převzal iniciátor nálezu relikviáře svatého Maura Denny Douglas. Právě letos uběhne 30 let od jeho vypátrání pod podlahou věže bečovského hradu. Bečovský hrad a zámek v letošní sezoně mimo jiné nabízí zvýhodněné vstupné čtenářům z Krajské knihovny v Karlových Varech a od srpna bude hostit také putovní výstavu.

Pokračuje festival Colours of Ostrava

V Ostravě druhým dnem pokračuje hudební festival Colours of Ostrava. Jeho hlavní hvězdou bude večer britská indie rocková skupina Kasabian. Návštěvníci se mohou těšit i na americkou zpěvačku St. Vincent a fanoušci české muziky na písničkáře Xindla X a skupiny Jelen a Stromboli. Festival v úvodní den nabídl koncert islandské zpěvačky Björk, která je letos největší hvězdou hudební přehlídky. V programu čtyřdenního festivalu je téměř 300 koncertů, divadelních představení a dalších uměleckých aktivit na 16 otevřených i krytých scénách. Do Ostravy dorazí umělci z 31 zemí.

Festival v Č. Krumlově zahájí korejská sopranistka

Jihokorejská koloraturní sopranistka Sumi Jo dnes operním recitálem zahájí 24. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2015. Jejím hostem bude italský tenorista Danilo Formaggia. Oba pěvce doprovodí rezidenční těleso festivalu - Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Petra Vronského. Festival nabídne do 8. srpna 13 koncertů a široké spektrum hudby v podání renomovaných umělců.

Na zámku v Horažďovicích bude muzeum loutek

Horažďovice otevřou 1. srpna ve svém zámku muzeum loutek včetně jeviště pro loutková představení. Rekonstrukce bývalého baru přišla na téměř 12 milionů Kč, tři čtvrtiny dal evropský program ROP Jihozápad. Město má bohatou kolekci loutek i velmi činný a známý loutkový soubor. Uvedl to starosta města Michael Forman. V unikátní kolekci je asi 80 marionet vysokých přes metr, například Dlouhý, Široký, Bystrozraký, kostlivec, vodník a různé pohádkové bytosti. Místní ochotnická společnost, která se od roku 2006 jmenuje Tyjátr, letos slaví 170 let nepřetržitého fungování. Má za sebou 500 premiér. S jejími členy vystupovali i František Smolík, Ladislav Pešek, Václav Vydra, Marie Rosůlková a další. Z Práchně dopravili v roce 1868 ochotníci na voru do Prahy základní kámen Národního divadla.

Do německých kin jde film o prostituci v českém pohraničí

Do německých kin vstoupí na konci července film dánského režiséra Anderse Morgenthalera, který se z velké části odehrává v česko-německém pohraničí plném drog, násilí a prostituce. Snímek se v originále jmenuje I Am Here (Jsem tady), v německé verzi pak Um jeden Preis (Za každou cenu). Hlavní role se zhostila jednašedesátiletá americká herečka Kim Basingerová, která v něm ztvárnila ženu v domácnosti Marii. Ta se s manželem Peterem neúspěšně snaží o dítě. Marie se ale dozví, že prostitutky v českém pohraničí své děti prodávají, proto se rozhodne do Česka odjet. Film měl premiéru na americkém festivalu Fantastic Fest v Austinu.

Sport

České kluby při pátečním rozdělení do košů pro losování 3. předkola fotbalové Evropské ligy měly poměrně štěstí a vyhnou se největším favoritům v čele s Dortmundem. Mezi šesticí možných soupeřů Jablonce jsou Kodaň či St. Etienne, pro Liberec je největší hrozbou jeho loňský přemožitel Astra Giorgiu. Mladá Boleslav v případě postupu přes Strömsgodset může narazit třeba na Bilbao.

Tenistky Barbora Strýcová ani Klára Koukalová nedosáhly na semifinále antukového turnaje v Bastadu, v němž si mohly zahrát proti sobě. Třetí nasazená Strýcová prohrála 2:6, 3:6 s domácí Johannou Larssonovou, Koukalová podlehla na antuce ve Švédsku 3:6, 4:6 Julii Putincevové z Kazachstánu.

Oštěpařka Nikol Tabačková obsadila čtvrté místo na mistrovství světa atletů do 17 let v Cali. Ve finále hodila 55,97 metru a k bronzové medaili jí scházelo jen 18 centimetrů. Zvítězila Japonka Haruka Kitagučiová v osobním rekordu 60,35 metru.

Čtyři čeští atleti závodí v pátek na Diamantové lize v Monaku. Ve skoku o tyči nastoupí Jan Kudlička a Michal Balner, oštěpem hází Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch.

Fotbalisté Mladé Boleslavi vstoupili do 2. předkola Evropské ligy domácí porážkou 1:2 s norským Strömsgodsetem. Na Bartlův gól z 39. minuty ještě do poločasu odpověděl Sörum, pět minut před koncem pak rozhodl Jradi. Boleslav si tak zkomplikovala boj o postup, za týden v odvetě na soupeřově umělém hřišti musí vyhrát a vstřelit minimálně dva góly.

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych se oženil. Podle webu blesk.cz si šestý hráč světového žebříčku vzal dlouholetou přítelkyni Ester Sátorovou v Monte Carlu.

Jan Bárta obsadil šesté místo v třetí a závěrečné pyrenejské etapě 102. ročníku Tour de France. Jako první dojel po 195 km na vrchol Plateau de Beille španělský cyklista Joaquim Rodríguez a připsal si druhé letošní vítězství na "Staré dámě". Favorité zůstali opět společně, průběžně stále vede Brit Chris Froome.

počasí

Zpočátku slunečno, během dne mohou přijít přeháňky nebo bouřky, teploty 26 až 33 stupňů C.

Meteorologové rozšířili a zvýšili stupeň varování před velmi vysokými teplotami v Česku. Podle jejich zpřesněné výstrahy vysoký stupeň nebezpečí veder hrozí v sobotu na téměř celém území republiky, nejvyšší teploty mohou vyšplhat až k 37 stupňům Celsia. Na jihu a východě Moravy zůstanou i v neděli. Současně se budou ž do nedělního večera vyskytovat silné bouřky.