Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Kiska v Lidicích uctil oběti masakru

Slovenský prezident Andrej Kiska se v Lidicích poklonil památce obětí druhé světové války. Položil kytici ke společnému hrobu obětí lidického masakru a také k pomníku dětských obětí. Kiska do Lidic, které nacisté zničili před 73 lety po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, přijel jako vůbec první slovenský prezident. K vypálení Lidic a vyvraždění jejich občanů se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož tento akt symbolizuje pro celý svět zvěrstva a zvůli nacistického režimu a hrůzy druhé světové války. Silám nenávisti a zla je podle něj nutno i dnes důsledně čelit, "aby se podobné tragédie, symbolizované obcí Lidice, už nikdy neměly šanci opakovat".

Kiska se Zemanem řešili euro i situaci na Ukrajině

Slovenský prezident Andrej Kiska velkou část setkání s českou hlavou státu Milošem Zemanem strávil debatou o euru. Kiska, podle něhož přijetí eura Slovensku výrazně pomohlo, to řekl novinářům při návštěvě Lidic. Se Zemanem se prý bavili i o řadě dalších témat, včetně situace na Ukrajině. "Dotkli jsme se všech témat, od voleb v Turecku, v Polsku, přes situaci v Rusku, na Ukrajině," uvedl slovenský prezident. "Hodně jsme rozebírali momentální diskusi, která se vede v Česku o možném přijetí eura, kde jsem vyjádřil a potvrdil to, že na Slovensku bylo přijetí eura spojené s velkým pochopením a byl to velmi významný krok," řekl.

Zeman jmenoval Rafaje do funkce šéfa antimonopolního úřadu

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval Petra Rafaje do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rafaj vede úřad již v současnosti. Druhé funkční období zahájí 9. července, úřad by měl vést do července 2021. Pokračování dosavadního šéfa ve funkci nedávno navrhla vláda, ale jednoznačná shoda na Rafajovi nebyla. Rafaj u vlády prošel většinou jediného hlasu. Prosadila ho hlavně ČSSD. Od ní měl nominaci i před šesti lety. Nezvedl pro něj ale ruku ani jeden ministr za ANO a zdržela se dvojice ministrů KDU-ČSL. Podle Lidových novin nebyl s nynějším ředitelem spokojen ani Zeman. V čele ÚOHS by podle deníku raději viděl Františka Lukla, někdejšího ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. Zeman ale minulý týden prohlásil, že rozhodnutí vlády respektuje a Rafaje jmenuje.

Kandidátku na ministryni školství čeká schůzka u prezidenta

Kandidátka na ministryni školství Kateřina Valachová (nestr.) se ve čtvrtek od 11:00 sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu se pravidelně setkává s kandidáty na ministra před jejich jmenováním. Valachová považuje schůzku s prezidentem za možnost zásadní a oboustranné výměny názorů na to, jak by mělo české školství fungovat, sdělila ČTK její mluvčí Jarmila Balážová. Valachová by do čela resortu školství měla nastoupit z pozice náměstkyně ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ji na ministryni školství navrhl v pátek, kdy prezident zároveň odvolal z ministerské funkce Marcela Chládka (ČSSD).

Babiš: Důchodci letos dostanou jednorázový příspěvek 600 korun

Všichni důchodci dostanou letos jednorázový příspěvek 600 korun. Už před pondělním jednáním vlády se na tom domluvili předsedové koaličních stran. ČTK to sdělil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Státní pokladnu to podle něj bude stát 1,7 miliardy korun. V příštím roce se tak penze budou valorizovat podle zákona, tedy o inflaci a třetinu růstu reálných mezd, dodal Babiš. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka předtím v tiskové zprávě uvedl, že jednorázový příplatek 600 korun pro všechny důchodce navrhne sociální demokracie, pokud se koalice nedohodne na zvýšení penzí na příští rok v průměru o 200 korun. Příplatek by podle představ ČSSD měli důchodci obdržet v prosinci letošního roku. Podle současného zákona vzrostou penze v příštím roce průměrně přibližně o 100 korun.

Penze na příští rok by v průměru vzrostly o 200 korun, pokud by vláda schválila zákon o zvýšení důchodů od ledna 2016 o 1,8 procenta, což navrhla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Projednávání této předlohy kabinet v pondělí kvůli neshodám přerušil. Už v pondělí zmínili možnost jednorázového příplatku šéf lidovců Pavel Bělobrádek i Marksová. O věci měla podle dosavadních informací ještě jednat koaliční rada.

Zaorálek: Na jihu Evropy rekreantům riziko nehrozí, na rozdíl od IS

V souvislosti s přílivem uprchlíků na jih Evropy nehrozí českým turistům v těchto oblastech nyní žádné nebezpečí. Před zahájením letní turistické sezony o tom novináře ujistil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Varoval naopak před cestami do zemí, kde působí radikálové z hnutí Islámský stát (IS). "Není to tak, že bychom dnes příliv uprchlíků na jihu v zemích jako Itálie a Řecko, především na ostrov Kos, pokládali za nějaké zvýšené bezpečnostní riziko. Nemáme hlášeny žádné problémy, které by tím pro turisty vznikaly. Není to nic, co by bezprostředně mělo ohrozit nebo ovlivnit cesty českých občanů na jih Evropy," uvedl Zaorálek. Vyhnout by se čeští turisté podle něj měli naopak zemím, jako je Irák, Afghánistán, Sýrie, Libye, Jemen nebo Somálsko, kde operuje IS. "To je hazard," varoval před cestami do těchto států šéf diplomacie. "Ty země dnes představují obrovská rizika a je to skutečně hraní si s životem," zdůraznil.

Ministerstvo zahraničí pro letošní letní sezonu opět otevře dočasná konzulární jednatelství v zemích, kam tradičně míří nejvíce Čechů na dovolenou. Už v polovině června se otevřou tyto úřady v chorvatské Rijece a Splitu a fungovat budou do půlky září. Na konci června se k nim přidá jednatelství v bulharském Burgasu, které bude českým rekreantům k dispozici do začátku září. Od 1. července do konce srpna budou českým turistům v nouzi pomáhat konzulární úředníci také ve španělské Barceloně. V přímořských letoviscích budou znovu asistovat také čeští policisté. Společné hlídky s chorvatskými kolegy budou mít v Omiši a Šibeniku, v Bulharsku budou nasazeni v Primorsku. V Chorvatsku bude tato praxe fungovat už osmým rokem, v Bulharsku třetím.

Rozsudek o Nagyové v srpnu: složitá kauza a soudkyně má dovolenou

Odůvodnění osvobozujícího rozsudku v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, obžalované ze zneužití vojenské tajné služby, se aktéři případu a veřejnost dozvědí zřejmě nejdřív počátkem srpna. Soudkyně rozhodla v kauze na konci května při veřejném jednání, vyhlásila však pouze takzvaný výrok, který kvůli utajovaným informacím nijak neodůvodnila. Písemný rozsudek s podrobným zdůvodněním výroku bude podle zjištění ČTK k dispozici později, protože soudkyně kvůli složitosti případu zřejmě požádá o prodloužení lhůty k jeho sepsání a má také již z dřívějška nahlášenou měsíční dovolenou. Verdikt bez odůvodnění vyvolal nesouhlasné reakce mezi odborníky a politiky.

Případ řešila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová, která v pátek 29. května zprostila obžaloby bývalou ředitelku kabinetu premiéra Nečasovou, exšéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a někdejšího zpravodajce Jana Pohůnka. Sdělila pouze výrok rozsudku, tedy jeho podstatu. Odůvodnění svého verdiktu odložila až na jeho písemnou formu, protože při rozhodování vycházela z informací v režimu utajení. Soud se totiž v důkazech zabýval také metodou práce tajné služby. Rozsudek i jeho odůvodnění ale musí být ze zákona veřejné a soudkyni běží od pondělí 1. června desetidenní lhůta pro jeho sepsání. Verdikt není pravomocný, protože se proti němu žalobce odvolal k Městskému soudu v Praze.

Ministři: V CHKO Brdy by měla být omezena rychlost na 50 km/h

Na silnicích v budoucí Chráněné krajinné oblasti Brdy by měla být omezena rychlost na 50 kilometrů v hodině. Shodli se na tom na jednání se starosty dotčených obcí v Jincích na Příbramsku ministři obrany a životního prostředí Martin Stropnický a Richard Brabec (oba ANO). Cílem je ale podle nich to, aby automobilový provoz v Brdech byl co nejmenší a lidé nechávali svá vozidla na okraji CHKO a dál pokračovali pěšky nebo na kolech. Podle Stropnického bude zřejmě nutný i limit hmotnostní, aby po Brdech nejezdila těžká nákladní auta, a také limit týkající se hlučnosti, aby se tato oblast nestala cílem neukázněných motorkářů nebo řidičů čtyřkolek.

V cizině druhý rok po sobě umíralo víc Čechů, loni jich bylo 423

V zahraničí loni zemřelo 423 Čechů, což je o 27 více než v roce 2013. Počet úmrtí za hranicemi tak rostl druhý rok po sobě. Vyplývá to ze statistiky, kterou představilo ministerstvo zahraničí. Čeští občané se podle ní loni v zahraničí také více stávali oběťmi trestné činnosti, naopak méně jich skončilo v nemocnici a bouralo.

Bývalého krajského šéfa ČSSD stíhá policie, v předsednictvu končí

Protikorupční policie obvinila zatím z blíže nespecifikovaných trestných činů dosavadního člena předsednictva ČSSD Roberta Duška. Bývalý dlouholetý předseda ČSSD v Libereckém kraji v reakci na trestní stíhání na členství v předsednictvu rezignoval. Podle Centra nezávislé investigace (CNI) a Krajského protikorupčního pracoviště (KPKP) se Duškova údajná trestná činnost týká veřejných zakázek a evropských dotací. Dušek v tiskovém prohlášení, které ČTK poskytla mluvčí strany Eva Gregorová, uvedl, že z předsednictva odchází proto, aby svým případem sociální demokracii nezatěžoval. Věří tomu, že vyšetřování ukáže, že nic neudělal. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podle Gregorové Duškovu rezignaci uvítal.

Fond ohrožených dětí rozhodne v sobotu o budoucnosti klokánků

Členové Fondu ohrožených dětí (FOD) v sobotu rozhodnou o budoucnosti klokánků. Těmto zařízením pro děti v tísni hrozí kvůli dluhům fondu zrušení. Z poboček FOD a jeho azylových domů by mohly vzniknout pobočné spolky, které by samy mohly žádat o dotace a řešit dlužné částky. Obsahuje to návrh, o němž jednali zástupci ministerstev práce, spravedlnosti a financí a České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) se zástupkyněmi FOD a poslankyněmi. Novinářům to po jednání řekla poslankyně Radka Maxová (ANO).

Fond má 22 poboček a pět azylových domů. Podle svého webu provozuje 23 klokánků a čtyři rodinné klokánky pro pět stovek dětí. Kvůli dluhům FOD hrozí exekuce, která je pozastavena. Předsedkyně fondu Marie Vodičková si v minulosti opakovaně stěžovala na nedostatek peněz a malé příspěvky od státu. Žádala pro klokánky o mimořádné dotace a výjimky. Ministerstvo práce to zamítlo, podle něj fond dlouhodobě špatně hospodařil.

U hokejové reprezentace skončil kompletní realizační tým

U hokejové reprezentace skončil kompletní realizační tým. Vedení svazu po úterním odstoupení Vladimíra Růžičky odvolalo i jeho další členy. Výkonný výbor ale nejednal o tom, kdo Růžičku na střídačce národního týmu nahradí. To má v plánu až na dalším jednání 18. června. Růžička rezignoval v úterý v reakci na kauzu údajné korupce týkající se jeho osoby z doby působení v pražské Slavii, podle které měl spolu s kamarádem Jiřím Moučkem dostat od několika rodičů peníze za to, že jejich děti budou moci dál hrát hokej. Růžička veškerá obvinění odmítl a chystá se proti nim bránit.

Za usmrcení policistky při honičce soud vyměřil 16,5 roku vězení

Za usmrcení policistky při loňské honičce u Kostelce nad Labem na Mělnicku by měl strávit Josef Novák 16,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze. Případ posoudil jako vraždu úřední osoby, což požadoval státní zástupce. Novákovi hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Podle znalců řídil pod vlivem drog. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

V Lidicích má vzniknout památník letcům RAF Horákovi a Stříbrnému

V Lidicích na Kladensku chtějí vybudovat památník letcům Britského královského letectva (RAF) Josefu Horákovi a Josefu Stříbrnému. Oba pocházeli z této středočeské obce, kterou za druhé světové války vyhladili nacisté. Výstavba památníku má být financována z prostředků získaných ve veřejné sbírce vyhlášené při příležitosti 100. výročí narození obou pilotů.

Univerzita vydává první komplexní publikaci o klíštěti

Jihočeská univerzita vydává první ucelenou publikaci pro laickou veřejnost o klíštěti. Kniha Člověk a klíště má přinést srozumitelnou formou informace o tomto parazitovi. Publikace nemá vytvářet zisk, proto bude k dispozici jen k půjčení v univerzitní a ve vědeckých knihovnách nebo na recepcích v nemocnicích a úřadu Jihočeského kraje. Autorem je novinář Marek Kerles, který se problematice klíštěte a jím přenášených onemocnění dlouhodobě věnuje.

Počasí ve čtvrtek

Většinou oblačno, ojediněle s přeháňkami a bouřkami. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.