Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Vláda přečkala hlasování o nedůvěře

Koaliční vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v úterý přečkala ve Sněmovně pokus opozice o vyslovení nedůvěry. Proti kabinetu hlasovalo 47 poslanců TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu. Ke svržení vlády by bylo nutných o 54 hlasů víc. Poslanci TOP 09, ODS a Úsvitu žádali vyslovení nedůvěry vládě hlavně kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv. Upozorňovali na údajný střet zájmů ministra financí a majitele skupiny Agrofert Andreje Babiše (ANO). Hlasování předcházela více než sedmihodinová debata, v níž byl Babiš hlavním terčem kritiky části opozice. V tomto volebním období se jednalo o první pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu, výsledek se předpokládal.

Zeman chce navázat s Dudou na úspěšnou spolupráci ČR a Polska

Prezident Miloš Zeman věří, že s novým polským prezidentem Andrzejem Dudou navážou na předchozí úspěšnou spolupráci Polska a Česka. Zeman to svému polskému protějšku napsal v blahopřejném telegramu, jehož znění zveřejnil Hrad na svém webu. Duda v nedělních volbách zvítězil nad dosavadním prezidentem Bronislawem Komorowským. Duda ve volbách získal 51,55 procent hlasů voličů, Komorowski obdržel 48,45 procenta. Po pondělním potvrzení výsledků blahopřáli Dudovi také například premiér Bohuslav Sobotka nebo bývalý český prezident Václav Klaus. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) věří, že úspěch kandidáta konzervativní euroskeptické opozice nezmění zahraniční politiku Varšavy.

Verdikt v kauze Nagyové padne v pátek

Před soudem skončily závěrečné řeči obžalovaných v kauze bývalé ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové) a údajného zneužití vojenské tajné služby. Verdikt v případu zazní v pátek v 10:00. Jednání bude podle soudkyně veřejné. Žalobce navrhuje tresty mezi třemi a čtyřmi roky vězení. Čtveřice obžalovaných vinu odmítá a žádá zproštění obžaloby. Případ projednává Obvodní soud pro Prahu 1. Nagyová je obviněná také z údajného uplácení poslanců funkcemi, v případu je obviněný i Nečas. Žalobci ji nedávno obvinili ještě z krácení darovací daně, kterou údajně neodvedla z kabelek a šperků. Stát podle obvinění připravila o 705.925 korun.

Evropská komise požádala o prověrku českých IT projektů

České úřady čekají audity některých IT projektů, na které čerpaly evropské peníze v minulém dotačním období. Na žádost Evropské komise kontroly provádí ministerstvo financí. Prověřuje se mimo jiné pět tendrů na ministerstvu vnitra hlavně z doby ministra Ivana Langra, mezi kterými je Czech POINT, elektronická sbírka zákonů nebo informační systém datových schránek. Kontroluje se také dosavadní monitorovací systém, přes který v letech 2007 až 2014 plynuly žádosti o dotace. Napsal to server IHNED.cz. Celkem audit do konce letoška prověří 16 počítačových zakázek, které se platily z unijních peněz. Kontroly se týkají pouze dokončených projektů. V případě pochybení by Česká republika část dotací musela vrátit.

Rakousko nevylučuje podání žaloby na ČR kvůli jaderným elektrárnám

Rakousko nevylučuje, že na Českou republiku podá žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Vadí mu, že Česko chce postavit nové reaktory. Zatím však Vídeň čeká na to, zda česká vláda pro takový projekt schválí státní podporu. Řekl to rakouský ministr životního prostředí Andrä Rupprechter. Rakouští politici dávají opakovaně najevo, že státní dotace do jaderné energetiky by považovali za nepřijatelné. Český premiér Bohuslav Sobotka v sobotu při návštěvě Dukovan připomněl, že vládní koncepce rozvoje jaderné energetiky počítá se stavbou dvou nových bloků v jaderných elektrárnách v Dukovanech i v Temelíně.

Ministerstvo kultury bude mít víc peněz na památky

Rozpočet ministerstva kultury pro letošní rok se navýší o 184 milionů korun. Většina z nich půjde na záchranu a obnovu kulturních památek. Novinářům to po pondělním jednání vlády řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který o navýšení žádal. Celkem se letošní rozpočet ministerstva kultury vyšplhá na 11,5 miliardy korun, což je podle Hermana zatím nejvyšší částka pro jeho úřad.

Hospodaření obcí už počtvrté skončilo v plusu

Hospodaření obcí skončilo v roce 2014 již čtvrtý rok po sobě v plusu. Přebytek obecních rozpočtů meziročně sice klesl na sedm miliard, přesto je od roku 2009 druhým nejvyšším. Dluh obcí se snížil o 2,9 miliardy Kč na 54,9 miliardy korun, což je nejnižší úroveň za posledních pět let. Vyplývá to z hodnocení iRating, kterým společnost CRIF - Czech Credit Bureau každoročně hodnotí ekonomický stav obcí. Kladné saldo vykázalo 73 procent obcí, nejvyšší přebytek rozpočtu na obyvatele dosáhly nejmenší obce (v průměru 2955 Kč).

Hospodaření Prahy skončilo loni s přebytkem téměř dvou miliard

Hospodaření hlavního města skončilo za rok 2014 přebytkem ve výši zhruba 1,927 miliardy Kč. Praha letos hospodaří s rozpočtem ve výši asi 56 miliard korun. To je zhruba stejně jako rozpočet, který byl schválen na loňský rok. Konečné příjmy hlavního města byly v loňském roce nakonec asi 69,98 miliardy korun. Výdaje pak dosáhly částky 68,055 miliardy Kč. Závěrku hospodaření města musí ještě projednat a schválit pražští zastupitelé. Schvalovaný rozpočet a skutečné hospodaření se tak nemusí v konečné závěrce shodovat.

Vodohospodáři zkoumají potrubí v Dejvicích

Vodohospodáři v úterý ráno začali s kamerovým průzkumem potrubí v Dejvicích. Hledání slepého ramene, kterým se nejspíš do vody dostaly bakterie, zabere dva dny. Uvedl to mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. PVK zkoumá asi kilometrový úsek od vodovodu Andělka ve Střešovicích do Dejvic. Výsledky hledání nebudou mít vliv na to, kdy budou moci obyvatelé Dejvic a Bubenče znovu pít vodu z kohoutku. Očekává se, že to hygiena povolí ve středu. Ve vodě byly v neděli zjištěny koliformní bakterie, které způsobují střevní potíže. Na 32.000 lidí je tak bez pitné vody z vodovodního řadu.

Zakladatel H-Systemu uspěl se žádostí o propuštění z vězení

Zakladatel vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka uspěl u soudu se žádostí o podmínečné propuštění z vězení. Potvrdila to mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungová. Rozhodnutí ale ještě není pravomocné, takže Smetka zatím zůstává za mřížemi. V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 zájemců o byt či dům o více než 980 milionů korun. Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné firmy, odsouzen byl na 12 let vězení. Podle Jungové mu soud při odvolání opět stanovil sedmiletou zkušební dobu a zaplacení škody poškozeným.

Soud začal projednávat kauzu soudce Havlína

Bývalý soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín údajně nezákonně ovlivňoval řízení ve prospěch pachatelů trestných činů, například těch, kteří řídili pod vlivem alkoholu. Havlín se rozhodl, že nebude vypovídat. Spolu s ním je souzeno dalších šest mužů včetně státního zástupce Františka Fialy, advokáta Karla Matějky a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Členové skupiny čelí obvinění z přijetí úplatku, podplacení, nepřímého úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a vydírání. Údajně dostávali například 50.000 korun za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení.

Vrchní soud zrušil rozsudek nad guruem Járou za znásilnění

Olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném zasedání rozsudek nad zakladatelem esoterické školy Poetrie Jaroslavem Dobešem a jeho spolupracovnicí Barborou Pláškovou, kteří čelí obžalobě ze znásilnění. Případ znovu projedná zlínský krajský soud. Dobeše známého jako "guru Jára" loni Krajský soud ve Zlíně potrestal za znásilňování studentek školy deseti lety vězení a Plášková dostala 9,5 roku. Oba byli dosud stíháni jako uprchlí. V polovině května byli zadrženi na Filipínách. Proti rozsudku krajského soudu se odvolali prostřednictvím svých obhájců.

Krejčíř prý žije ve vězení v luxusu

Uprchlý Čech Radovan Krejčíř prý vede ve věznicích v jihoafrické metropoli Pretorii poměrně luxusní život. Ve vazební cele má nyní televizor i tělocvičné nářadí. Prý si může i kdykoli objednat vychlazenou coca-colu. V objednané zásilce pizzy nebo konvi s mlékem však už ostraha našla i mobilní telefony určené pro Krejčíře. Napsal to jihoafrický server Sunday World. Krejčíř, který byl zatčen koncem roku 2013 kvůli podezření z řady závažných zločinů, byl před letošními Velikonocemi "z bezpečnostních důvodů" přemístěn do jiné pretorijské věznice Zonderwater, kde jeho život na vysoké noze zjevně pokračuje.

Policie loni zabavila 569 kg marihuany

Policie v Česku loni zabavila přes 569 kilogramů marihuany a přes 50 kilogramů pervitinu. U obou drog jde o pokles proti rekordnímu roku 2013. Tehdy policie zajistila o 166 kilogramů marihuany a 20 kilogramů pervitinu více. Drogové podsvětí loni ovládaly hlavně gangy z ciziny. Šlo o Vietnamce, kosovské Albánce, Nigerijce a Turky. Češi se zapojovali spíše do výroby a následné distribuce drog. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou zveřejnila Národní protidrogová centrála. Marihuana s pervitinem se v Česku podílejí na 91 procentech drogové kriminality.

Úřady chtějí přemístit osm sourozenců do Ústeckého kraje

Ústecký magistrát podal návrh na předběžné opatření, kterým chce přemístit osm sourozenců z výchovného ústavu na Karlovarsku do jiného zařízení. Děti byly do minulého týdne v ústeckém Klokánku. Protože ale překročily roční lhůtu, kterou pro pobyt v zařízení pro okamžitou pomoc stanovuje zákon, obrátil se odbor sociálně právní ochrany dětí na soud. Ten děti poslal předběžným opatřením do ústavu. Jako jediný měl dostatečnou kapacitu, aby přijal všechny, právě ústav na Karlovarsku. Tři chlapci a pět dívek ve věku od jednoho do 15 let byli v Klokánku od loňského dubna.

Zemřela nejstarší občanka ČR, bylo jí 110 let

V Plzni minulou středu zemřela nejstarší občanka České republiky Marie Behenská. Bylo jí 110 let. S odvoláním na rodinu to napsal server Deník.cz. Behenská své 110. narozeniny oslavila letos 2. dubna. Nejstarší Češkou byla od letošního 7. ledna, kdy zemřela tehdy 109letá Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku. Vůbec nejstarším obyvatelem ČR byla Emílie Doležalová z Ochozu u Brna, která zemřela 17. listopadu 2004 ve věku 110 let a 153 dní.

Vodárny odškodní lidi, kteří onemocněli kvůli znečištěné vodě

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) odškodní lidi, kteří kvůli střevním potížím způsobeným znečištěnou vodou v pražských Dejvicích a Bubenči vyhledali lékaře, 5000 korunami. Hospitalizovaní dostanou řádově více. Vodohospodáři navíc nebudou odběratelům v době odstávky vody v Praze 6 účtovat vodné a stočné. Po jednání rady hlavního města to řekl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Vodohospodáři ráno začali s kamerovým průzkumem potrubí v Dejvicích a vodovodní řad současně proplachují vodou. Výsledky odběrů jsou řádově lepší, než byly v pátek. Stále však ještě není voda pro koncové uživatele pitná.

Palubní personál vyhlásí ve středu stávkovou pohotovost

Letušky a stevardi Českých aerolinií se rozhodli vyhlásit stávkovou pohotovost. Platit bude od středečního poledne. Protest zvolili poté, co během dvoudenního sjezdu odmítli kolektivní smlouvu navrženou vedením firmy. Uvedla to předsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Petra Posová. Letuškám a stevardům v únoru klesly mzdy o desítky procent. Navýšení v řádu tisíců korun navržené zprostředkovatelem nepřijala firma a navrhla výrazně nižší růst. Pro zahájení stávkové pohotovosti hlasovalo 95 procent letušek a stevardů. Ve středu o ní budou rozhodovat také piloti ČSA.

Konference v Praze řeší sociální péči o přeživší holokaustu

V Černínské paláci se v úterý a ve středu koná mezinárodní konference o sociální péči o lidi, kteří přežili holokaust. Pořádá ji Evropský institut odkazu šoa. Konference se účastní zástupci 36 vlád a více než 50 nevládních organizací ze 17 zemí. Přijeli i přeživší holokaustu a oběti nacistické perzekuce. Účastníci budou debatovat o tom, zda současná společnost nezanedbává péči o židovské spoluobčany, kteří prošli nacistickými vyhlazovacími tábory. Akce reaguje i na zprávy světových médií, které v poslední době upozornily na tíživou situaci některých přeživších. Například deník Wall Street Journal v březnu napsal, že v New Yorku žije mnoho těchto lidí pod hranicí chudoby. V Česku žije podle údajů organizátorů konference zhruba tisíc lidí, kteří přežili holokaust. Asi 800 z nich je registrováno pod židovskými obcemi.

Výstava představí české Romy, vězněné v nacistických táborech

Příběh původních českých Romů a Sintů, kteří zažili věznění v nacistických táborech, představí výstava Zaniklý svět. Přiblíží osudy romských mužů, žen a dětí z tábora v Letech u Písku či Osvětimi. Akce začíná toto úterý v Českém centru v Praze a potrvá do 13. června. Výstavou při jejím zahájení provede předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička. Jeho rodina věznění v nacistických táborech zažila. Akce je součástí světového romského festivalu Khamoro. Podle odhadů může v ČR žít čtvrt milionu Romů, většina z nich přišla ze Slovenska.

Zlatá stuha ocenila Jiřího Žáčka a Stanislava Kolíbala

Za celoživotní dílo byli v rámci vyhlašování výsledků soutěže Zlatá stuha oceněni dva letošní jubilanti, básník Jiří Žáček a sochař a kreslíř Stanislav Kolíbal. Zlatou stuhu jako prestižní ocenění knih pro děti a mládež dostalo 12 titulů. Cenu za nakladatelský počin si odnesl Baobab za knihu přibližující život a dílo Miroslava Šaška s texty Martina Salisburyho, Olgy Černé a Pavla Ryšky. Ocenění převzaly dále spisovatelky Daniela Fischerová (Pohoršovna) a Daniela Krolupperová (Zločin na Starém Městě pražském) a František Tichý v kategorii literatura faktu za knihu Princ se žlutou hvězdou, která přibližuje život a tvorbu nadaného pražského chlapce, který byl internován v terezínském ghettu a v necelých 17 letech zavražděn v koncentračním táboře Birkenau.

Choreograf Kylián získal maďarskou Seregiho cenu

Světoznámý choreograf českého původu Jiří Kylián získal jako první zahraniční choreograf maďarskou Seregiho cenu. Vedení budapešťské opery se rozhodlo toto ocenění věnovat právě Kyliánovi jako jednomu z nejvlivnějších tvůrců tanečního umění na světě. Seregiho cena se v Maďarsku uděluje teprve od smrti László Seregiho v roce 2012. Předtím ji získali András Lukács a Tamás Juronics.

Šporcl převezme platinové ocenění za prodej CD Gipsy Fire

Houslista Pavel Šporcl 13. června na koncertu v pražském Rudolfinu převezme Platinovou desku Supraphonu za prodej více než 6000 kusů alba Gipsy Fire. Vystoupí společně s kapelou Gipsy Way Ensemble. Vedle písní z nového studiového počinu zazní také skladby z úspěšného alba Gipsy Way nebo i filmové melodie a úpravy lidových písní. Šporcl u příležitosti desetiletého výročí spolupráce s vydavatelstvím Supraphon převzal v roce 2013 Jubilejní platinovou desku za 190.000 prodaných CD. Na svém kontě má celkem 14 alb a dva DVD tituly. V současné době připravuje nahrávku Sonáty a partity pro sólové housle Johana Sebastiana Bacha, které Supraphon vydá na podzim.

Loutkový snímek Malý Pán byl přijat na festival v Šanghaji

Nová loutková pohádka režiséra Radka Berana a scenáristy Lumíra Tučka Malý Pán byla přijata na Mezinárodní filmový festival v Šanghaji. Ten se uskuteční od 13. do 21. června. Letos poprvé se na této přehlídce prestižní kategorie "A" uskuteční soutěž animované sekce. Malý Pán si světovou premiéru odbyl začátkem května na Filmovém festivalu animovaného filmu Animayo v Las Palmas na Kanárských ostrovech, kde zaznamenal velký úspěch. V českých kinech se promítá od 14. května.

Sport

Čeští atleti vybojovali v předprogramu Zlaté tretry v Ostravě tři medailová umístění. Chodkyně Anežka Drahotová vyhrála závod na nemistrovské trati 3000 metrů v českém rekordu 11:52,38 minuty. Koulař Tomáš Staněk skončil třetí výkonem 20,02 metru a stejné umístění si připsal tyčkař Jan Kudlička skokem přes 555 centimetrů. Zuzana Hejnová na Zlaté tretře v Ostravě vyhrála svůj první závod na 400 metrů překážek po téměř roce. Mistryně světa, která se dlouho potýkala se zdravotními problémy, zvítězila v čase 55,13 sekundy před Denisou Rosolovou (55,45).

Výškař Jaroslav Bába obsadil na Zlaté tretře druhé místo. V nepříznivém počasí skočil 224 cm stejně jako vítězný Ukrajinec Bohdan Bondarenko.

Málo povedený vstup do sezony prožila oštěpařka Barbora Špotáková, která nedokázala na Zlaté tretře pokořit ani šedesátimetrovou hranici. Výkonem 58,37 skončila pátá hned za Ruskou Marií Abakumovovou. Vítězkou se stala Marharyta Dorožonová v izraelském rekordu 63,85.

Tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek zvládli své úvodní zápasy na Roland Garros a v druhém kole nastoupí proti sobě. Čtvrtý hráč světa Berdych porazil Japonce Jošihita Nišioku 6:0, 7:5 a 6:3 a Štěpánek si poradil s Ivanem Dodigem z Chorvatska, kterého zdolal 5:7, 6:3, 6:4 a 6:1.

Petra Kvitová vybojovala na tenisovém Roland Garros postup do 2. kola. Marinu Erakovicovou z Nového Zélandu zdolala za dvě a půl hodiny 6:4, 3:6, 6:4.

Tenistka Andrea Hlaváčková prohrála v 1. kole antukového Roland Garros v Paříži se světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA po setech 2:6 a 3:6.

Tenistka Klára Koukalová prohrála na Roland Garros s Dankou Koviničovou z Černé Hory 3:6, 6:7 a potřetí za sebou vypadla v Paříži v 1. kole.

Dvacetiletá tenistka Tereza Smitková postoupila při své premiéře na Roland Garros do druhého kola. Američanku Taylor Townsendovou porazila 6:3, 6:4.

Jiří Veselý vypadl na Roland Garros v 1. kole. V pětisetovém dramatu podlehl za čtyři hodiny Leonardu Mayerovi z Argentiny 6:3, 6:7, 3:6, 7:5, 2:6.

Třináct českých posádek v čele s hvězdami Ondřejem Synkem a Miroslavou Knapkovou se koncem týdne představí na mistrovství Evropy ve veslování. Oba skifaři budou v Poznani útočit na třetí kontinentální titul za sebou, šampionát obnovený v roce 2007 vyhráli již čtyřikrát v kariéře.

Prestižním derby podještědských rivalů vyvrcholí ve středečním finále v Mladé Boleslavi Pohár FAČR. Jablonečtí fotbalisté by vítězstvím podtrhli úspěšný ročník, v němž obsadili třetí místo v lize. Liberec chce ale soupeři vrátit předchozí dvě porážky z nejvyšší soutěže a triumfem napravit nepovedenou sezonu, v níž musel odvracet hrozbu sestupu.

Čeští fotbalisté při oslavách výročí finále mistrovství Evropy 1996 oplatili Německu tehdejší porážku 1:2 v prodloužení a v exhibičním utkání v pražském Edenu zvítězili 6:3. Svěřenci trenéra Dušana Uhrina staršího nastoupili v téměř stejném složení jako před 19 lety ve Wembley a pod dirigentskou taktovkou Pavla Nedvěda s Patrikem Bergerem přehráli německé legendy v čele s Lotharem Matthäusem.

Golfistka Klára Spilková neuspěla v evropské kvalifikaci o účast na US Open. Česká hráčka měla boj o dámský major, který se v Pensylvánii uskuteční od 9. do 12. července, dobře rozehraný a po 18 jamkách se dělila o vedení, ale na druhé osmnáctce se zhoršila a mezi pět postupujících se nevešla.

Počasí

Oblačno, s deštěm. K večeru budou srážky slábnout a částečně se vyjasní. Teploty 14 až 18 stupňů C.