Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Vláda schválila zákon o prokazování původu majetku

Vláda schválila návrh zákona o prokazování původu majetku. Informoval o tom tiskový mluvčí vlády Martin Ayrer. Podle ministerstva financí by finanční správa měla mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud hodnota neevidovaného majetku převýší sedm milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě jej zdaní. Původně MF navrhovalo hranici neevidovaného majetku ve výši deset milionů korun. Ministerstvo již dříve upozornilo, že v případě tohoto návrhu nejde o novou plošnou povinnost pro občany ani o majetkové přiznání. Cílem je podle něj rozšířit možnosti správce daně zdanit příjmy, které zcela zjevně zdaněny nebyly, a uplatnit v takovém případě sankce. Normu ještě musí schválit parlament a podepsat prezident.

Vláda schválila konec druhého pilíře penzijního systému

Vláda schválila definitivní ukončení druhého pilíře důchodového spoření ke konci příštího roku. Podle návrhu by ve druhém pilíři nemělo být možné od začátku roku 2016 spořit a peníze by měli účastníci dostat zpět do konce uvedeného roku. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Sněmovna již na konci dubna schválila vládní novelu, která uzavírá fondy druhého důchodového pilíře pro nové klienty. Cílem je zamezit spekulativním snahám přihlásit se na poslední chvíli do systému a získat případné výhody od státu.

Zrušení druhého pilíře penzijního systému je podle části opozice nezodpovědné. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kritizoval vládu za to, že za zrušený pilíř nenabídla žádnou alternativu. Experti ODS Lenka Kohoutová a Jan Skopeček v tiskové zprávě napsali, že vláda dělá z účastníků pilíře rukojmí a ignoruje neudržitelnost průběžného systému. Naopak podle Jiřího Dolejše (KSČM) jde o ukončení nepovedeného experimentu, s rozhodnutím vlády souhlasí.

Vláda schválila energetickou koncepci, hlavní bude jádro

Vláda schválila aktualizaci státní energetické koncepce (ASEK). ČTK to sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého budou hlavním zdrojem výroby energie v Česku jaderná energetika a obnovitelné zdroje. Koncepce určuje směr, jakým se vydá česká energetika v nadcházejících desetiletích. "Schválená státní energetická koncepce znamená další krok k nízkouhlíkové energetice. Hlavním zdroji výroby energie u nás budou jádro a obnovitelné a druhotné zdroje," uvedl premiér v SMS zaslané ČTK. Koncepce obsahuje šest základních variant dlouhodobého vývoje české energetiky do roku 2040. Nejpravděpodobnější vývoj je obsažen ve variantě nazvané optimalizovaný scénář, jenž předpokládá, že primárním energetickým zdrojem by se mělo stát jádro, následované zemním plynem a ropou.

Tripartita se nedohodla na růstu minimální mzdy, rozhodne vláda

Tripartita se nedohodla na růstu minimální mzdy pro příští rok. Představy odborů a zaměstnavatelů se výrazně lišily. Zatímco předáci požadují zvýšení o tisíc korun na 10.200 korun, podnikatelé by se klonili k přidání o 500 korun. Částku bude muset stanovit vláda. Novinářům to řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). "Rozhodnutí vlády se bude pohybovat v mantinelech mezi 500 a tisíci korunami tak, jak na jedné straně navrhují zaměstnavatelé a na druhé odbory. Pokud bychom do konce volebního období měli dodržet to, aby se česká minimální mzda dostala na 40 procent mzdy průměrné, museli bychom navyšovat o tisícikorunu ročně," uvedla Marksová. Podle ní o částce bude jednat koaliční rada, podle výsledku rozhodne kabinet. Rozhodnutí by mělo padnout v červnu či v červenci.

Zaorálek v Bruselu tlumočil nesouhlas ČR s kvótami na uprchlíky

Členské země EU musí mít pod kontrolou rozhodování o tom, koho přijmou na své území, aby za takový krok mohly nést plnou odpovědnost, uvedl v Bruselu český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Na schůzce s eurokomisařem pro vnitro Dimitrisem Avramopulosem tak odůvodnil český nesouhlas s návrhem Evropské komise z minulého týdne, který při řešení nynější migrační krize počítá kromě jiného se zavedením kvótového klíče pro přijímání imigrantů. "Je to zcela nový přístup, který je do určité míry revoluční," komentoval návrh komise Zaorálek. Evropská exekutiva minulý týden ve snaze pomoci nejzatíženějším jižním zemím EU zvládat výraznou migrační vlnu přes Středozemní moře navrhla "přidělování" uprchlíků do jiných členských států. Klíčem by měla být velikost dané členské země, výkon její ekonomiky, míra nezaměstnanosti či počet v minulosti udělených azylů. Na ČR by podle podkladů komise připadla necelá tři procenta takto rozdělovaných osob. Zaorálek zdůraznil, že podobný postup je pro ČR, ale zřejmě také mnohé další země unie, prakticky nepřijatelný. Mezi nedořešenými problémy je podle něj také faktická neexistence "návratového mechanismu" v případech, kdy přijatí lidé nebudou mít nárok na azyl.

Do ČR přiletí šéf ukrajinské diplomacie, aby podpořil dohodu s EU

V úterý do Prahy přiletí na krátkou návštěvu šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin. ČTK to sdělilo české ministerstvo zahraničí. Jednat bude se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem a s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (oba ČSSD) mimo jiné o asociační dohodě mezi Evropskou unií a Ukrajinou, jejíž ratifikaci má dolní komora schvalovat. Na nadcházející schůzi Sněmovny ale její projednávání zatím zařazeno není. Kromě ní bude ukrajinský ministr s českými představiteli jednat o aktuální situaci na Ukrajině, vzájemných vztazích obou zemí a o nadcházejícím summitu Východního partnerství v Rize, který se v lotyšské metropoli uskuteční od čtvrtka.

Rath nemá obhájce; dostal den, aby sehnal nového advokáta

Bývalý hejtman David Rath obžalovaný z korupce nemá advokáty. Původním obhájcům vypověděl minulý týden v pátek plnou moc a soudu tvrdil, že ho zastupuje Michal Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského, který případ u Krajského soudu v Praze projednává. Advokát Pacovský ale poslal soudu e-mail s ověřeným podpisem, ve kterém píše, že případ dělat nebude, protože se mylně domníval, že jde o novou věc. Soudce hlavní líčení, které mělo pokračovat závěrečnou řečí advokátů, přerušil a dal Rathovi den na sehnání nové obhajoby.

U soudu zazněly odposlechy v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství

Soud přehrál v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství odposlechy, které zachycují vztah obžalované Jany Nagyové (nyní Nečasové) k někdejší manželce expremiéra Petra Nečase Radce. Tehdejší ředitelka Nečasova kabinetu Nagyová podle státního zástupce zneužila ke sledování své sokyně Nečasové vojenskou tajnou službu. Obhajoba tvrdí, že zpravodajci prověřovali informace o nebezpečí hrozícím rodině premiéra. Akce prý nebyla sledováním. U Obvodního soudu pro Prahu 1 zazněly odposlechy hovoru mezi šéfkou premiérovy kanceláře Nagyovou a její osobní asistentkou. Ženy spolu o Radce Nečasové mluvily vulgárně. U soudu se přehrávaly také odposlechy hovorů mezi Nagyovou a tehdejším premiérem Petrem Nečasem. V nich mimo jiné řešili situaci ohledně postu šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu, na který se Nagyová snažila prosadit Ondreje Páleníka. Páleník je bývalý šéf vojenského zpravodajství, který je v této kauze také jedním z obžalovaných.

Proti přehrávání rozhovorů Nagyové s Nečasem se ohradili advokáti obžalovaných. Právník Nagyové uvedl, že jsou dehonestující. Soudkyně však po krátké přestávce, kterou si vzala na rozmyšlenou, námitky zamítla s tím, že záznamy objasňují motiv jednání obžalovaných. Kromě Nečasové a Páleníka jsou v kauze obviněni ještě bývalý ředitel rozvědky Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek, který jediný k soudu přišel osobně.

Brusel schválil pro ČR šestý operační Program rozvoj venkova

Evropská komise Česku schválila šestý operační program, tentokrát Program rozvoje venkova. Vyčleněno je na něj v období 2014 až 2020 celkem 2,31 miliardy eur (63,3 miliardy korun). Informovala o tom mluvčí českého ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veronika Vároši. Nově schválený program bude řídit ministerstvo zemědělství. Program se zaměřuje především na investice pro konkurenceschopnost, inovace zemědělských podniků a také na vytvoření nových pracovních míst na venkově. Očekává se, že díky němu vznikne 1850 nových pracovních míst.

Češi na zápasy hokejového šampionátu prosázeli přes miliardu Kč

Skončené mistrovství světa v hokeji přepsalo české sázkařské rekordy, sázkaři na zápasy prosázeli více než miliardu korun. Šampionát se tak stal nejsázenější sportovní událostí v Česku, řekli ČTK zástupci největších českých sázkových kanceláří. Nejvíce se sázelo na zápas českých hokejistů s Francií, kdy vklady dosahovaly desítek milionů korun.

ČEZ dostal v Bulharsku pokutu 17,5 milionu Kč

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi české elektrárenské společnosti ČEZ pokutu 1,25 milionu leva (17,5 milionu Kč) za zneužívání dominantní pozice na trhu. Oznámil to úřad. ČEZ podle něj odkládal podpis dohody o koupi trafostanic, tj. zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová ČTK řekla, že společnost s rozhodnutím úřadu nesouhlasí a obrátí se na soud.

Účená společnost ocenila právníka Pavlíčka a endokrinologa Stárka

Medaili za zásluhy o rozvoj vědy, nejvyšší vyznamenání Učené společnosti České republiky, získali ústavní právník Václav Pavlíček a endokrinolog Luboslav Stárka. Učená společnost je předala v pražském Karolinu. Ocenění pro vědce mladší 40 let si odnesli matematik Vít Jelínek a fyzikální chemik Petr Slavíček. Další ceny dostali také dva středoškolští učitelé za podporu zájmu o vědu a výzkum a středoškolští studenti s jedenácti nejlepšími badatelskými projekty, mimo jiné o dopadech těžby uhlí, salesiánském řádu nebo o výzkumu kosatců.

Průzkum: Téměř nikdo nepovažuje čtení dětem za přežitek

Téměř nikdo nepovažuje čtení dětem za přežitek. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Jako přežitek označilo tuto činnost jen dvanáct procent z 514 respondentů od 18 do 65 let. Pravidelněji vlastním dětem čtou ti, kterým rodiče v dětství také četli. Pokud rodiče dětem čtou, tak se to velmi často odehrává před spaním. Tuto příležitost využívá 52 procent z nich pravidelně a 36 procent občas. Nejčastějšími důvody pro čtení dětem jsou rozvoj slovní zásoby a řeči dítěte a snaha vytvořit pozitivní vztah ke knihám. Následují upevnění vztahu s potomkem a vytváření uspávacího rituálu. Průzkum ukázal, že čtení dětem podporuje čtenářství v dospělosti. Rodiče v dětství pravidelně četli 45 procentům dospělých, kteří jsou vášnivými čtenáři. Naopak mezi dospělými nečtenáři si třicet procent respondentů nepamatuje, že by to jejich rodiče dělali.

Moskva kritizuje Samaru za neúctu k československým legionářům

Ruské ministerstvo obrany pokáralo úřady povolžské Samary za jejich liknavý přístup k vybudování pomníku československým legionářům, kteří v létě roku 1918 padli v bojích s bolševiky o město. Oznámila to státní agentura TASS s odvoláním na odpovědné pracovníky ruského ministerstva. Moskva se obává, že Praha by na nedbalou péči o válečné hroby mohla odpovědět stejně. Šéf ministerské správy pro uctění památky válečných obětí Vladimir Popov do Samary vzkázal, že postup tamních úřadů poškozuje vztahy mezi Ruskem a Českou republikou, zejména s ohledem na závazky vyplývající z mezivládní smlouvy z roku 2010, napsal TASS. "Dochází k případům, kdy závěry mezivládního protokolu Samara neplní. Veškeré výzvy z vládních úřadů a ministerstva obrany Ruské federace zůstávají bez odpovědi, případně se v reakci objevuje odkaz na negativní nálady veřejného mínění," uvedl Popov. Čeští legionáři porazili v červnu 1918 u Samary přesilu rudoarmějců a ovládli město. V bojích o přístupy k Samaře zahynulo 53 legionářů, ruské ztráty byly mnohonásobně vyšší.

The Guardian: Museum Kampa je v desítce nejlepších a málo známých

Pražské Museum Kampa se ocitlo mezi desítkou nejlepších a přitom málo známých muzeí v Evropě, které svým čtenářům ve svém pondělním vydání doporučil britský deník The Guardian. List upozorňuje, že návštěva některého z evropských měst se pravděpodobně neobejde také bez návštěvy některého muzea. Proč prý se ale nevyhnout těm nejznámějším a nevyzkoušet některou z "vynikajících alternativ"? Hned v čele textu doporučuje Museum Kampa, v jehož okolí lákají pozornost seřazení žlutí tučňáci a skupina mohutných lezoucích miminek z dílny tvůrce různých provokativních plastik Davida Černého.

Muzikologa Helferta připomíná v Brně výstava, zemřel před 70 lety

Život a odkaz muzikologa Vladimíra Helferta připomíná výstava Moravského zemského muzea (MZM) umístněná v brněnském Památníku Leoše Janáčka. Helfert patří k obětem nacismu, zemřel přesně před 70 lety. Dožil se osvobození Terezína, ale brzy poté podlehl nemocem a prožitým útrapám. Výstava prezentuje nejen knihy, fotografie a další dokumenty, ale také nové poznatky o jeho osudech za druhé světové války. Helfert se narodil v roce 1886 v Plánici na Klatovsku. Vystudoval v Praze a Berlíně, do Brna přišel v roce 1919, postupně se stal řádným profesorem, působil také jako děkan filozofické fakulty. Původně se odborně věnoval spíše starší české hudbě, zvláště baroku. Začínal jako ctitel a znalec Bedřicha Smetany, později se zaměřil také na moderní hudbu a dílo Leoše Janáčka. V meziválečném období shromáždil v muzejním fondu množství hudebních památek z Moravy, které tím často zachránil před devastací. Vytvořil tak hudební archiv s unikátní šíří záběru, a to i ve světovém měřítku. Jako aktivní hudebník vedl Orchestrální sdružení v Brně, dnes Helfertovo orchestrální sdružení.

Fresh Festival v Pardubicích nabídne pokrmy z krajty či zebry

Návštěvníci třetího ročníku Fresh Festivalu v Pardubicích mohou letos ochutnat pokrmy z krokodýla, zebry, krajty a žáby. Kuchaři zároveň připraví speciality z hmyzu a představí jim molekulární gastronomii. Dvoudenní festival se uskuteční třetí červnový víkend na dostihovém závodišti.

Výherce miliardového jackpotu vsadil tiket v Pardubickém kraji

Výherce rekordních 2,466 miliardy korun v evropské loterii Eurojackpot vsadil svůj tiket den před losováním v Pardubickém kraji. Použil náhodný tip a za plnou sázenku zaplatil 400 korun. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Sazka Václav Friedmann. "Přesnější údaje poskytovat nebudeme z důvodu ochrany soukromí výherce. Skutečnost, že výherce vsadil v Pardubickém kraji, ještě neznamená, že tam opravdu žije," podotkl mluvčí. V minulosti se podle něj několikrát stalo, že lidé vsadili například během dovolené nebo služební cesty.

Sport

Tenista Tomáš Berdych se poprvé v kariéře posunul ve světovém žebříčku ATP na čtvrté místo. Před českým hráčem už jsou jen vedoucí Srb Novak Djokovič, druhý Roger Federer ze Švýcarska a Brit Andy Murray. Devětadvacetiletý Berdych je čtvrtým českým rodákem, který se dostal do elitní čtyřky. Jan Kodeš sice byl od založení současné podoby žebříčku ATP Tour v srpnu 1973 nejlépe pátý, ale krátce před tím mu přisuzovali třetí příčku. Na druhé místo za své kariéry vystoupal Petr Korda a světovou jedničkou byl Ivan Lendl.

Počasí v úterý

Zataženo až oblačno, postupně s občasným deštěm nebo přeháňkami. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia, na Moravě ve Slezsku 21 až 25 stupňů Celsia.