Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman se nezúčastní vojenské přehlídky v Moskvě

Prezident Miloš Zeman se nezúčastní vojenské přehlídky při květnových oslavách konce druhé světové války v Moskvě. V době přehlídky se sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem a oběti války uctí položením věnce během pietního aktu. Na tiskové konferenci to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zdůraznil, že jde o nezávislé rozhodnutí Zemana nesouvisející s kritikou jeho cesty. Se Zemanovou plánovanou účastí na vojenské přehlídce nesouhlasila část opozice i koalice.

Politici vítají, že se Zeman nezúčastní přehlídky v Moskvě

Politici uvítali rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana neúčastnit se vojenské přehlídky v Moskvě. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) tak vláda Zemanovu cestu do Moskvy asi schválí. "Myslím, že postoj prezidenta Zemana nyní umožňuje i koaličním partnerům, aby příští středu na vládě jeho cestu na oslavu 70. výročí konce války podpořili," uvedl premiér. Podle něj je dobré, že vláda v týdnu projednávání Zemanovy cesty přerušila a počkala na podrobnější informace o programu. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ČTK řekl, že prezidentův krok vítá. Stejně se na svém Twitteru vyjádřil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek také na Twitteru označil Zemanovo rozhodnutí za "správné a moudré".

Svět zaznamenal, že se Zeman nezúčastní moskevské přehlídky

Oznámení mluvčího českého prezidenta, že Miloš Zeman se při květnových oslavách konce druhé světové války v Moskvě nezúčastní vojenské přehlídky, vzápětí zaznamenaly americké, ruské a další tiskové agentury. Některé to interpretují jako krok, který Zeman činí s ohledem na kritiku, že by na Rudém náměstí přihlížel defilé armády, která se angažuje v bojích na východní Ukrajině. Agentura Reuters připomněla, že americký velvyslanec v Praze označil za nešťastné, že by se Zeman zúčastnil ruské přehlídky v době, kdy ruští vojáci destabilizují sousední zemi, a že předáci Evropské unie ruské oslavy bojkotují kvůli ruské roli na Ukrajině. Ruská agentura RIA Novosti napsala, že český prezident se nezúčastní moskevské vojenské přehlídky na počest vítězství, přičemž tento čas využije ke schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem. Podle německé agentury DPA Zeman obrátil ve sporu kolem své cesty na oslavy v Moskvě. DPA připomíná, že koaliční lidovci pohrozili, že se postaví proti financování sporné Zemanovy cesty, bude-li prezident přítomen vojenské přehlídce.

Poslanci schválili novelu energetického zákona

Sněmovna schválila rozsáhlou a kontroverzní vládní novelu energetického zákona. Podle ní se například bude platit poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů nově podle kapacity jističe odběratelů místo podle spotřeby. Poslanci neschválili sporný návrh, který by umožnil rozdělování solárních elektráren na menší. Panovaly obavy, že solární elektrárny by se tak vyhnuly odvodu solární daně. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) řekl, že s úpravou podmínek pro rozdělování elektráren počká až na další novelu zákona. Novela prošla nejtěsnější většinou: hlasovalo pro ni 86 poslanců a přesně toto množství bylo zapotřebí. Podpořila ji koalice, opozice se převážně zdržela. Poslanci Úsvitu, kteří patřili mezi nejhlasitější kritiky, byli proti. Proti novele protestoval především Energetický regulační úřad. Varoval, že ministerstvo průmyslu nevyčíslilo její dopady. O novele nyní bude jednat Senát.

Mynář prý zveřejní svůj plat, když to svolí úřad

Kancléř Vratislav Mynář je připraven zveřejnit platy všech vedoucích pracovníků kanceláře prezidenta včetně svého, jakmile k tomu získá souhlas šéfa Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Igora Němce. Kvůli neochotě zveřejnit své příjmy kancléř nedávno kritizovala poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová a opakovaně na to upozornil tisk. Mynář tuto kritiku odmítl jako hysterické a účelové výkřiky. Ve spolupráci s legislativním odborem kanceláře prezidenta prý nechal připravit několik variant zveřejnění platů vedoucích úředníků na Hradě a tu výslednou poslal k posouzení ÚOOÚ. Mynář také čelí dlouhodobě kritice kvůli tomu, že stále nemá bezpečnostní prověrku. Loni vyvolal diskusi jeho nákup vily v pražských Strašnicích, který byl podle odborníků podezřele levný. Prezident Miloš Zeman se ho ale při všech kontroverzních situacích zatím zastal.

Monacký kníže přijede i na oslavy výročí Karla IV.

V pátek v Praze končí návštěva monackého knížete Alberta II. Kníže se setká v předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem a předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou. Albert II. přijede i příští rok v květnu na 700. výročí narození krále a císaře Karla IV. Po setkání s Albertem II. to na Pražském hradě řekl prezident Miloš Zeman. Pozvání na oslavy podle něj přijal i španělský král Felipe VI. nebo lucemburský velkovévoda Henri.

Babiš bude jednat v USA, letenky zaplatí ze svého

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pondělí odletí na týdenní oficiální návštěvu USA. Zúčastní se výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a sejde s vlivnými politiky i podnikateli. Setká se například s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, bývalým starostou New Yorku Michaelem Bloombergem, někdejší ministryní zahraničí USA a pražskou rodačkou Madeleine Albrightovou, šéfem ekonomických poradců v Bílém domě Jasonem Furmanem a také s několika kongresmany. Má v plánu i schůzky se zástupci firem. Babiš jako jeden z nejbohatších Čechů si podle serveru IHNED.cz letenky na cestu zaplatí ze svého. Podle servru je Babišův postup neobvyklý. "Není tak zcela jasné, zda politik vystupuje jako reprezentant své země, nebo jestli jedná sám za sebe. Babiš by přitom měl v USA oficiálně hájit zájmy ČR," uvedl server.

MF: ekonomika nadále poroste o 2,7 procenta

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze nadále počítá v letošním roce s růstem ekonomiky o 2,7 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Ekonomice letos pomohou nízké ceny ropy a rozpočtová politika podpořená snahou vyčerpat maximální množství peněz z evropských fondů. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni ekonomika rostla o dvě procenta.

Průmyslová výroba zrychlila růst na 4,5 procenta

Průmyslová výroba v únoru zrychlila meziroční růst na 4,5 procenta z lednových 2,8 procenta. Přispěla k tomu hlavně výroba aut, energií a elektrických zařízení. Produkce naopak klesala těžařům. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad. Tržby z průmyslové činnosti v únoru meziročně vzrostly o 3,5 procenta, hodnota nových zakázek se zvýšila o deset procent.

Stavebnictví v ČR v únoru opět rostlo

České stavebnictví v únoru meziročně vzrostlo o šest procent a navázalo tak na lednový pozitivní vývoj. Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) se dařilo pozemnímu i inženýrskému stavitelství. Přibylo vydaných stavebních povolení a stavebníci započali v meziročním srovnání i s výstavbou více bytů, dokončili jich však méně.

Pošta vypsala tendr na stejnokroje za 153 milionů Kč

Česká pošta vypsala tendr na dodávku stejnokrojů pro své zaměstnance v hodnotě 153 milionů korun bez DPH. Hlavním výběrovým kritériem má být nejnižší cena. S vybranou firmou pošta podepíše rámcovou smlouvu na tři roky. Naposledy pošta velký tendr na dodávku stejnokrojů vypsala v roce 2011, tehdy se o zakázku za 240 milionů na čtyři roky podělily firmy Koutný, Xena a Blažek Praha. Neúspěšní uchazeči se proti výsledkům odvolali k ÚOHS, ten je ale potvrdil. Nové stejnokroje dostalo 21.750 zaměstnanců, zejména přepážkoví pracovníci, doručovatelé, vedoucí pošt a někteří pracovníci v provozu. Česká pošta zaměstnává celkem přes 31.000 lidí a má 3300 poboček.

V Ralsku skončila sanace území

V oblasti Ralska, které využívala v minulosti sovětská armáda, skončila po více než 20 letech likvidace ekologické zátěže. Stát a EU stála skoro půl miliardy korun. Nyní ještě pokračuje monitorování zhruba 30 vrtů, zejména v okolí letiště Hradčany. Měl by potvrdit názor odborníků, že zásadní část znečištění je odstraněna. Novinářům to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Sterilizované ženy by mohly získat odškodnění

Oběti protiprávních sterilizací by mohly v příštích letech získat od státu odškodné 300.000 korun. Dostat by ho mohly osoby, které zákrok podstoupily mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012 a nedaly k němu informovaný souhlas. Dosáhli by na něj i lidé, za které rozhodl jejich opatrovník. Počítá s tím návrh obrysů zákona, který připravil tým ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Odškodnění se má týkat třeba romských žen či postižených osob.

Exřediteli Vězeňské služby byl snížen plat

Bývalému řediteli Vězeňské služby Petru Dohnalovi snížil jeho nástupce Pavel Ondrášek o 60 procent plat. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize (ČT). Ondrášek zdůvodnil snížení tím, že Dohnal nepracuje. Bývalý ředitel ale tvrdí, že je doma z donucení, protože mu služba neumožnila po loňském odvolání přejít na jiné místo. Podle televize se chce Dohnal kvůli platu soudit. Již dříve podal na stát žalobu kvůli údajné nečinnosti ve vyřizování rozkladu proti odvolání.

Policie navrhla obžalovat valdického vězně z pokusu vraždy

Policie navrhla státnímu zástupci obžalovat padesátiletého vězně z věznice Valdice na Jičínsku z pokusu vraždy o 14 let mladšího spoluvězně. Obviněný na spoluvězně podle policie zaútočil loni 13. května. V případě odsouzení mu hrozí až 20 let vězení či výjimečný trest. Obviněný si nyní odpykává trest vězení na 12,5 roku. ČTK o tom informovala mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková. Obviněný napadl na pracovišti věznice spoluvězně opakovanými údery kovovou tyčí. Vězeň byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice a jeho léčba si vyžádala hospitalizaci. Obviněný muž policii řekl, že motivem útoku byly nevyřízené finanční dluhy. Napadený to odmítl.

V pankrácké věznici hořelo

Kvůli požáru v pankrácké věznici v Praze bylo ve čtvrtek evakuováno 440 lidí. Hasiči zhruba za hodinu požár zlikvidovali. Dva lidé se nadýchali kouře. ČTK to řekli mluvčí hasičů a záchranné služby. Mluvčí věznice Jiří Dolejší uvedl, že vězni byli při evakuaci přesunováni jen uvnitř areálu věznice. Požár zavinil podle hasičů zatím neznámý člověk a jeho nedbalost při kouření. Na jednom z vězeňských dvorů se kvůli tomu vznítilo polystyrenové obložení. Škodu způsobenou ohněm věznice odhadla na více než 600.000 korun. Ve spojitosti s požárem se objevila v médiích i informace o úmrtí vězně, mluvčí věznice Jiří Dolejší ale řekl, že s požárem nemá žádnou souvislost. Ke zhoršení zdravotního stavu vězně došlo už před vypuknutím požáru.

Praha rozdělí v příštích letech na kulturu 300 milionů korun

Praha rozdělí v příštích letech na kulturu a umění 300 milionů korun, o 60 milionů víc než letos. Více než 200 milionů půjde na víceleté granty od roku 2017, zbytek na jednoleté granty pro příští rok. Podmínky grantového řízení dnes schválili pražští radní. Žádosti mají kulturní instituce podávat do 27. května. Letos zastupitelé schválili rozdělení 240 milionů korun na kulturu v březnu. Na jednoleté granty šlo 57,5 milionu, zbytek na čtyřleté granty od roku 2016. Grantová komise posuzovala celkem 612 jednoletých a 37 víceletých projektů. Největší částka připadla Divadlu Archa, které získalo 90 milionů na čtyři roky, a víceúčelovému prostoru klub Meet Factory s 40 miliony korun. Naopak bez podpory Prahy zůstaly například Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Komedie, Febiofest, Letní shakespearovské slavnosti nebo ceny Grand Czech Design. V jednoletných grantech připadly nejvyšší částky Divadlu Semafor (4,95 mil.), Divadlu X10 hrající ve Strašnickém divadle (4,5 mil.) a divadlu Studio Hrdinů (3,1 mil.).

Klíčníci podpořili projekt nových varhan

Držitelé klíčů od Korunní komory, mezi nimiž jsou nejvyšší představitelé státu a církve, podpořili projekt nových varhan pro svatovítskou katedrálu. Nástroj, který by měl mít lepší zvuk a také dovršit mnohasetleté budování chrámu, by měl začít vznikat v příštím roce, v roce 700. výročí narození Karla IV. Podle iniciátorů projektu, k nimž patří především pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, by se měly tisíce nových píšťal rozeznít katedrálou v roce 2018 k oslavě 100. výročí vzniku československého státu. Loni vznikl nadační fond pro zbudování varhan. Příspěvek na varhany je možné poukázat na účet (2109930876/2700) Nadačního fondu Svatovítské varhany.

Přerovská archeologická lokalita je kulturní památkou

Přerovská lokalita zvaná Na Marku, kde archeologové odkryli unikátní nálezy spjaté s osobností Jana Amose Komenského, se stala kulturní památkou. Na návrh zástupců Muzea Komenského ji do seznamu památek zařadilo ministerstvo kultury. V lokalitě archeologové objevili bratrský sbor z 16. století.

Ve Veletržním paláci jsou vystaveny kresby Jana Kaplického

Kresby a koláže Jana Kaplického vystavuje Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze. Výstava chce návštěvníky seznámit s méně známou součástí Kaplického tvorby u příležitosti architektových nedožitých 78. narozenin. Do Prahy se přesunula z londýnské Architectural Association Gallery. Vystavené práce pocházejí z archivů nadačního fondu Kaplicky Centre v Praze, kde jsou uloženy od architektova úmrtí v roce 2009. Nejstarší práce na výstavě vznikaly na počátku 70. let. Spolu se zahájením výstavy pořadatelé vyhlásili první ročník soutěže Kaplický Internship na podporu nejmladší generace českých architektů. Bakala Foundation bude hledat výrazné talenty mezi čerstvými absolventy architektonických škol. Vítěz bude mít možnost absolvovat stáž v jednom z předních architektonických studií v Británii - ten první pojede do londýnského studia Evy Jiřičné.

V Praze vystoupil Manfred Mann

Čtyřiasedmdesátiletý Manfred Mann se svou kapelou Earth Band ve čtvrtek v zaplněném pražském Lucerna Music Baru připomněl ducha hudby 60. a 70. let. Publikum převážně starší generace aplaudovalo originálním coververzím skladeb jiných interpretů, například Boba Dylana nebo Bruce Springsteena. Koncert si nenechalo ujít ani mnoho hudebníků. V publiku se například objevil Michal Prokop nebo Miroslav Žbirka, na jehož chystané desce se Mann podílel na jedné ze skladeb.

Začaly Dny evropského filmu

Celkem čtyři desítky titulů uvedou Dny evropského filmu, jejichž 22. ročník zahájila ve čtvrtek v pražském kině Lucerna projekce snímku Jsme mladí. Jsme silní. Strhující drama zachycující rasové nepokoje, které před více než dvaceti lety zachvátily Německo, osobně uvedl jeho režisér Burhan Qurbani.

Sport

Český tenista Jiří Veselý postoupil na antukovém turnaji v Casablance podruhé v sezoně do semifinále. Ve čtvrtfinále porazil Brita narozeného ve Slovinsku Aljaže Bedeneho 6:1 a 6:4. O postup do finále si třetí nasazený Veselý zahraje se Španělem Danielem Gimeno Traverem.

Novým trenérem hokejistů Pardubic se stal dosavadní asistent Miloš Říha mladší. Na pozici hlavního kouče střídá svého otce Miloše Říhu staršího, který vedl tým od 8. ledna letošního roku po Zdeňku Venerovi.

Jaromír Jágr opět míchal pořadím v historických tabulkách NHL, když se ve čtvrtečním utkání podílel dvěma asistencemi na výhře Floridy 4:2 nad Bostonem a stal se největší hvězdou zápasu. První přihrávkou se osamostatnil na čtvrté pozici v produktivitě hráčů všech dob od Rona Francise. Druhou asistencí zaznamenal 1800. bod v soutěži a zároveň se mezi nahrávači vyrovnal šestému Adamu Oatesovi. Oba mají 1079 asistencí.

Čeští hokejisté vyhráli i třetí přípravné utkání před blížícím se mistrovstvím světa, v Jihlavě porazili Slovensko 3:2 po samostatných nájezdech. Duel, který byl součástí seriálu Euro Hockey Challenge, rozhodl útočník Jan Kovář.

Česká tenistka Lucie Hradecká postoupila na turnaji v Charlestonu po výhře 5:7, 7:5 a 6:4 nad osmou nasazenou Caroline Garciaovou z Francie do čtvrtfinále. V něm si zahraje poprvé od loňského září a její soupeřkou bude Sara Erraniová z Itálie.

Volejbalistky Frýdku-Místku prohrály v semifinále extraligy doma s pražským Olympem 2:3 a o prostějovském finálovém soupeři tak rozhodne až pátý zápas. Ten se bude hrát v sobotu v Praze.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR zahájila řízení s ostravským hráčem Milanem Barošem kvůli jeho reakcím na sociální síti po zápase 22. ligového kola s Plzní. Bývalý reprezentační útočník je pozvaný na příští zasedání komise za týden, kde bude své výroky vysvětlovat.

České házenkářky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2016 ve Švédsku utkají se Srbskem, Ukrajinou a Itálií. Rozhodl o tom los v jednom z pěti pořadatelských měst šampionátu Kristianstadu. Na závěrečný turnaj postoupí první dva týmy z každé ze sedmi skupin a nejlepší celek z třetích míst.

Tenista Jiří Veselý oslavil na okruhu ATP první vítězství po téměř třech měsících a na antukovém turnaji v Casablance postoupil do čtvrtfinále. Třetí nasazený český hráč, jenž měl v úvodním kole volný los, porazil Michaila Južného z Ruska 7:6, 6:3.

Moderní pětibojaři David Svoboda a Ondřej Polívka postoupili z kvalifikace do sobotního závodu Světového poháru v Římě. Olympijský vítěz Svoboda, který absolvoval první individuální start po bezmála dvou letech, byl ve své kvalifikační skupině devátý, Polívka sedmý.

Počasí

Bude skoro jasno, odpoledne až polojasno. teploty vyšplhají na 16 až 20 stupňů.