Denní souhrn zpráv

Sobotka: Zájemci o dotaci EU by měli projekty připravovat už teď

Zájemci o dotaci z fondů EU by si už teď měli připravovat své projekty tak, aby je mohli předložit co nejdříve. Po jednání s ministry premiér k tomu vyzval Bohuslav Sobotka (ČSSD). Oficiálně by se mělo žádat od přelomu dubna a května, kdy Česko očekává schválení prvních čtyř operačních programů Evropskou komisí. Podle premiéra nejlépe připravenými operačními programy jsou OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, OP Zaměstnanost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání a OP Životní prostředí. Na ně je vyčleněna zhruba polovina všech peněz, které může ČR získat. Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun).

Ministerstvo chce omezit utrácení stran před volbami

Politické strany a hnutí při kampani ve volbách do Sněmovny nebudou moct utratit více než 80 milionů korun. Budou si muset zřídit transparentní účet a na jejich hospodaření bude dohlížet nový úřad. Navrhuje to ministerstvo vnitra v novelách zákonů, které se týkají politických stran. Materiál byl zveřejněn na webových stránkách vlády, na vládu by se mohl dostat již na konci dubna.

Čeští vojáci byli oceněni za misi v Mali

Přes tři desítky českých vojáků bylo v pátek v Praze oceněno za působení v misi v africkém Mali. V zemi, která bojuje s islámskými extremisty, měli na starosti ochranu velitelství výcvikové mise Evropské unie a zajišťovali doprovod důležitých lidí a konvojů. Čtyři instruktoři se podíleli na výcviku malijských vojáků. Jednotka 38 vojáků v Mali působila od září.

Státní zástupce obžaloval bývalou sestru z vraždy 6 pacientů

Státní zástupce obžaloval bývalou zdravotní sestru Věru Marešovou z vraždy šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Uvedl to krajský státní zástupce Jan Jakovec. Ženě hrozí až doživotní vězení. K motivaci obžalované sestry nechtěl říct bližší informace s tím, že zazní u soudu. Znalci neodhalili, že by trpěla duševní nemocí či poruchou, podle informací ČTK vraždila proto, že neměla ráda pacienty. Padesátiletá Marešová byla původně stíhána kvůli zabití jedné pacientky. Sedmdesátiletá žena zemřela v Lužické nemocnici v Rumburku loni v noci na 6. června. Vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala Marešová. Na případ upozornil lékař Petr Vondráček, který zemřelé pacientce nechal odebrat krev. Po dalším vyšetřování a na základě znaleckých posudků kriminalisté rozšířili obvinění o dalších pět skutků.

Ministerstvo přiznalo Rathovi odškodné za nezákonnou vazbu

Ministerstvo spravedlnosti přiznalo Davidu Rathovi odškodné 19.421 korun za období, kdy byl ve vazbě a které později Ústavní soud označil jako protiprávní. Bývalý poslanec a středočeský hejtman chtěl náhradu škody přes 45.254 korun. Sdělil to ředitel tiskového odboru ministerstva Miroslav Konvalina. Ratha zadržela policie v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Ústavní soud loni v lednu rozhodl, že byl ve vazbě nejméně od června 2013 protiprávně. Rath je obžalován z korupce a manipulování veřejných zakázkách na modernizaci nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici. Hrozí mu až 12 let vězení. Rath obžalobu odmítá.

Soud vzal do vazby bývalou účetní Nemocnice na Homolce

Soud na návrh žalobce uvalil vazbu na bývalou hlavní účetní účetní Nemocnice na Homolce Emilii Bialešovou. Důvodem je obava, že by na svobodě ovlivňovala svědky. Uvedla to Česká televize. Někdejšího ředitele pražské nemocnice Vladimíra Dbalého podle ČT naopak státní zástupce navrhuje z vazby propustit, musí ale složit záruku půl milionu korun. Dbalý je ve vazbě od loňského června. Dbalý, Bialešová a další lidé jsou obvinění z manipulování zakázek. Protikorupční policie již dříve obvinila sedm lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože pro Nemocnici na Homolce. Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný v souvislosti se zakázkou na nákup gama nože prý přijali úplatek 5,7 milionu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům údajně způsobili škodu nejméně 57 milionů korun.

Lidé v termínu podali 1,85 mil. přiznání

Lidé do středečního termínu odevzdali 1,85 milionu přiznání k daním z příjmů. Je to o 200.000 méně než loni, Finanční správa ale čeká další přiznání v příštích dnech. Podat daňové přiznání bez sankce mohou lidé do 9. dubna. Za pozdější podání už může úřad vyměřit pokutu. Daně z příjmů fyzických osob se týkalo 1,6 milionu podaných přiznání, 250.000 se vztahovalo k dani z příjmů právnických osob. Proti loňsku vzrostl podíl lidí, kteří daňové přiznání podali elektronicky.

Prodej aut v prvním čtvrtletí stoupl o 24 procent

Prodej nových osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí stoupl o 24 procent na 53.265 vozů. Téměř 76 procent aut nakoupily firmy nebo si je zákazníci pořídili na operativní leasing. Nejprodávanější je Škoda s podílem skoro 32 procent. Oznámil to Svaz dovozců automobilů na tiskové konferenci. Škoda Auto zvýšila prodej na domácím trhu o téměř 29 procent na 16.884 vozů, v samotném březnu o 40 procent. Následuje Volkswagen se zvýšením odbytu o 65 procent na 6493 aut, třetí je Hyundai s růstem o 17 procent na 4615 vozů. Na dalších místech jsou Ford a Dacia.

Obchodníkům vzrostly tržby v únoru o 6,3 pct

Tržby obchodníků se v únoru zvýšily meziročně o 6,3 procenta. Jde o nejrychlejší tempo růstu od října 2008, uvedl dnes Český statistický úřad. Lidé utráceli více zejména za pohonné hmoty. Nejvíce vzrostly tržby internetovým prodejcům, naopak menší zájem zákazníků zaznamenali prodejci oblečení a bot.

O Velikonocích nebude jezdit metro na velké části trasy C

Od pátečního večera nebude po více než tři dny jezdit pražské metro na velké části trasy C. Provoz bude do úterý přerušen mezi stanicemi Muzeum a Roztyly. Místo metra bude jezdit po stejné trase náhradní autobusová doprava XC. Navíc bude částečně omezen od Roztyl po konečnou stanici Háje. Metro nebude jezdit kvůli opravám trati, oznámil pražský dopravní podnik.

V zásilce banánů v supermarketu byl kokain za miliardu

V zásilce banánů pražskému supermarketu, v níž se ve středu našel kokain, bylo přes 100 kilogramů této drogy. Na ulici, naředěná pro zákazníky, by stála až miliardu korun. ČTK to řekla mluvčí protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Šlo o náhodný nález. Droga se našla v zásilce banánů v prodejně Lidl na pražské Zbraslavi. Policie nechtěla upřesnit, jestli kokain našel přímo některý ze zaměstnanců prodejny, ani to, z jaké země zásilka pocházela. Server tn.cz ve čtvrtek uvedl, že kokain byl v krabici s banány z Kolumbie. Při kontrole ostatních beden z dané dodávky banánů se další drogy nenašly.

Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Krista

Křesťané si na Velký pátek připomínají smrt Ježíše Krista. Je to den přísného půstu, obřady na památku Kristova ukřižování chystají katolické kostely, bohoslužby se konají také v evangelických sborech. V mnoha zemích je Velký pátek státním svátkem, v Česku tomu tak není. Někteří poslanci zavedení svátku prosazují, zejména lidovečtí, pro jejich aktuální návrh se vyslovil i předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka nebo předseda ODS Petr Fiala.

Klíčníci korunovačních klenotů se setkají kvůli varhanám

Držitelé klíčů ke korunovačním klenotům se setkají kvůli novým varhanám pro katedrálu. Připravují také výzvu pro všechny občany, aby se do sbírky na nové varhany zapojili. Nový nástroj by mohl v 21. století být definitivní tečkou za dostavbou katedrály, která dnes patří církvi i státu zároveň. Iniciátoři tohoto projektu by nový nástroj chtěli v katedrále mít v roce 2018, v roce 100. výročí vzniku samostatného československého státu.

Rekonstrukce Národní knihovny je ve skluzu

Rekonstrukce Klementina, sídla Národní knihovny (NK) má proti svému původnímu harmonogramu rok a půl skluz. Mohou za to rozsáhlé archeologické a památkové průzkumy, které se proti původním plánům výrazně protáhly, řekl náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský, který je řízením Národní knihovny pověřen.

Česká televize uvede filmy o Romech

Česká televize v následujícím týdnu uvede sérii pořadů věnovaných Mezinárodnímu dni Romů. V televizní premiéře diváci uvidí mimo jiné dokument Zatajené dopisy o experimentální romské škole v 50. letech či psychologické drama Marian. Sdělila to mluvčí Alžběta Plívová.

Buchlovický zámek ozdobily řezané tulipány

Zámek v Buchlovicích na Uherskohradišťsku zdobí výstava řezaných tulipánů. Padesát různobarevných druhů je instalováno v zámecké sala terreně. Expozice připravená pro velikonoční svátky na zámku potrvá do středy 8. dubna. Tulipány zkrášlují zámek v podobné míře letos již pošesté. Buchlovický zámek je výstavami květin znám léta. Kromě tulipánů zde bývá v červenci každoročně i expozice růží. Symbolem zámku se staly fuchsie, lidé si zdejší sbírku mohou prohlédnout od 1. června do konce září.

V Izraeli našli ukradenou knihu o českých Židech

Izraelská policie zajistila vzácný hebrejsky psaný rukopis, který byl v lednu 2007 ukraden z pražského Židovského muzea. Záznamy židovské náboženské obce v Kyjově z let 1654 - 1854 objevili odborníci muzea letos v lednu v nabídce izraelské aukční síně Asufa. Izraelská policie v souvislosti s případem zadržela několik lidí. Předmět má pro českou židovskou komunitu neocenitelnou historickou a náboženskou hodnotu, finančně se podle vyšetřovatelů jeho cena odhaduje na 500.000 korun.

Kastelán zámku Valtice nechal zničit 58 výtvarných děl

Policie stíhá bývalého kastelána zámku Valtice na Břeclavsku Michala Tlustáka za to, že nechal zničit 58 obrazů současných autorů. Způsobil tak škodu 4,66 milionu korun. Jde o díla 39 výtvarníků ze šesti zemí, která vznikla od roku 1992 ve valtické zámecké jízdárně při výtvarném sympoziu Velký formát. Památkáři hrozí až tři roky vězení za poškozování cizí věci, řekl břeclavský kriminalista Josef Michálek, který se kauzou zabývá. Obrazy podle něj zničili zaměstnanci zámku na přímý pokyn kastelána. Motiv činu kriminalisté neuvedli. Mezi poškozenými tvůrci jsou současní výtvarníci z ČR, Rakouska, Německa, Maďarska, Slovenska a Polska, mimo jiné nedávný neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, slovenský výtvarník Vladimír Popovič nebo čeští výtvarníci Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček.

Historik Švácha obdržel od MOV cenu Sport a umění

Český historik a teoretik umění a architektury Rostislav Švácha se stal držitelem ceny Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Sport a umění. V sídle Českého olympijského výboru (ČOV) ji obdržel z rukou jeho předsedy Jiřího Kejvala. Švácha je autorem koncepce knihy Naprej!, která se zabývá sportovní architekturou mezi lety 1567 až 2012. Představuje první dílo tohoto druhu z rukou českých historiků architektury, které se dívá na sport jako na důležitou lidskou aktivitu. Cenu Sport a umění uděluje MOV od roku 1985, přičemž pokaždé má soutěž jiné téma. Návrhy na ocenění podávají národní olympijské výbory.

Sport

Jaromír Jágr pomohl ve čtvrtečním utkání gólem a nahrávkou k výhře Floridy nad Carolinou 6:1 a dohnal Rona Francise na čtvrtém místě v historické tabulce kanadského bodování hokejové NHL. Český útočník má nyní na svém kontě 1798 bodů za 721 branek a 1077 asistencí, na třetího Gordieho Howea ztrácí 52 bodů.

Tenista Tomáš Berdych bude v pátek večer SELČ usilovat o postup do finále turnaje Masters v Miami. Osmý nasazený hráč se utká s Britem Andym Murraym, s kterým má kladnou bilanci 6:5 na zápasy. Semifinále v Miami si Berdych zahraje počtvrté v kariéře.

České hokejisty v pátek čeká první z osmi přípravných utkání před domácím mistrovstvím světa. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se utkají v Lillehammeru s domácím Norskem, proti němuž nastoupí v aréně Kristins Hall i o den později.

Hokejisté pražské Sparty zdolali ve čtvrtém semifinále extraligy Třinec 2:1 v prodloužení a vyrovnali stav série na 2:2 na zápasy. Boj o finále bude pokračovat jak v sobotu v Třinci, tak v pondělí v Praze.

Volejbalistky Prostějova a Olympu Praha vykročily za postupem do finále play off extraligy, v němž se mohou utkat čtvrtý rok po sobě. Hanácký tým si v úvodním semifinálovém zápase hladce porazil s Ostravou, Olymp svedl s Frýdkem-Místkem pětisetovou bitvu.

Do semifinále play off extraligy volejbalistů vstoupily vítězně nejlepší týmy základní části. Liberec si poradil se Zlínem hladce 3:0, obhájci titulu z Českých Budějovic ztratili s Karlovarskem jeden set. Série pokračují v pátek.

Posílení vlakových spojů mezi Prahou a Ostravou i provozu městské dopravy kolem pražské O2 areny či odložení krátkodobých uzavírek a oprav na silnicích usnadní fanouškům přesuny při květnovém mistrovství světa v hokeji. Očekává se rekordní zájem o šampionát. Prodáno je již 456.092 vstupenek, což je 63,5 procenta z celkové kapacity.

Čeští muži skončili na mistrovství světa v curlingu devátí a oproti předchozímu šampionátu si o dvě místa pohoršili. Tým okolo skipa Jiřího Snítila se s turnajem v kanadském Halifaxu rozloučil výhrou nad nejslabším Ruskem 7:6 a na MS měl bilanci čtyř výher a sedmi porážek.

Lyžařka Tereza Kmochová proměnila také svůj čtvrtý start na deaflympiádě v zisk zlata. V Magnitogorsku vyhrála suverénně obří slalom a na vrcholné akci pro sluchově handicapované sportovce získala už devátou medaili v kariéře. Druhá česká lyžařka Veronika Grygarová byla čtvrtá se ztrátou 97 setin sekundy na bronz.

Počasí

Oblačno, místy přeháňky se sněhem, nejvyšší teploty 4 až 8 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C.