Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Do Ruzyně přijela první část amerického konvoje

Do ruzyňských kasáren v Praze v pondělí po poledni dorazila první vozidla amerického armádního konvoje, jehož účastníci se přes Česko vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. V Ruzyni se během dne spojí všechny tři kolony, které ráno a dopoledne vyjely z Liberce, Pardubic a Vyškova, kde američtí vojáci strávili noc. Příjezd první části vojáků z Liberce zkomplikovala nehoda kamionů na Pražském okruhu, kvůli níž musela armádní vozidla změnit plánovanou trasu. Do ruzyňských kasáren postupně přijede všech téměř 520 vojáků a 115 armádních vozidel, tvořených převážně osmnáctitunovými obrněnými transportéry Stryker a terénními auty Humvee. V Praze budou mít američtí vojáci den volna. V úterý se kasárna od 10:00 do 18:00 otevřou veřejnosti, aby se mohla s účastníky takzvané Dragounské jízdy setkat a prohlédnout si jejich techniku. U ruzyňských kasáren je na pondělní odpoledne plánována demonstrace odpůrců přejezdu amerického vojenského konvoje. Ten už projel pobaltskými státy a Polskem jako demonstrace jednoty Severoatlantické aliance a podpory Spojených států členským zemím, které se cítí ohrožené ruskou agresí na Ukrajině.

Pražané vítají americké vojáky

Příznivci vojenské historie a americké armády dopoledne projeli Prahou asi s dvacítkou vojenských veteránů. Z Kampy přes Pražský hrad dojeli k ruzyňským kasárnám, kde budou po celý den vítat konvoj americké armády, který do Prahy míří z Liberce, Pardubic a Vyškova.Na příjezd amerických vojáků u kasáren čekají desítky lidí, někteří z nich mají v rukou vlajky Spojených států. Na situaci dohlížejí desítky policistů. Účastníky veteránské jízdy cestou pozdravil kardinál Dominik Duka a zdůraznil potřebu připomenout "páté koloně" v zemi, že Američané jsou českými spojenci.

Na demonstraci v Ruzyni proti konvoji dorazily jen dvě desítky lidí

Na plánovanou demonstraci proti průjezdu amerického konvoje před ruzyňská kasárna dorazily maximálně dvě desítky lidí. Hlouček protestujících volal na projíždějící kolonu amerických armádních vozidel "Ami go home". Překřikoval se při tom se zastánci opačného postoje, kteří u kasáren Američany vítali. Postupem času se situace vyostřila. Odpůrci, kteří byli ve výrazné menšině, megafonem provolávali hesla "Nechceme NATO" a NATO hází bomby na děti". Příznivci konvoje tentokrát skandovali "Chceme NATO". Během cesty amerického konvoje přes Českou republiku je protestujících zatím řádově méně než příznivců, kteří příslušníky zámořské armády vítají.

Zeman znovu hájil svou cestu do Moskvy

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 opět hájil květnovou cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Evropě. Řekl, že do ruské metropole nejede kvůli přehlídce vojenské techniky, ale uctít památku padlých vojáků. Zdůraznil taky, že nepodá ruku severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi, jenž se akce taky zúčastní. Zemanovu cestu do Ruska kritizují politici některých koaličních stran i pravicové opozice.

Prezident se s unesenými Češkami nesetká

Prezident Miloš Zeman se nesetká s propuštěnými Češkami, které se vrátily do vlasti. Podle něj jednaly neprozřetelně a neprospěly České republice. Naopak se nejspíš v utajení sejde s těmi, kteří k propuštění unesených mladých žen přispěli. Zeman to řekl v pořadu Pressklub na Frekvenci 1. Uvedl, že o záchraně obou mladých žen věděl už před několika dny.

Bělobrádek: Unesené Češky byly v rukou kriminálníků

Češky unesené před dvěma lety v Pákistánu byly v rukou kriminálníků, jimž se jednalo o výkupné. V České televizi (ČT) to řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Proto podle něho měly v jistém smyslu štěstí. Obě ženy se dostaly na svobodu a v sobotu ráno se vrátily do Česka. Zůstávají v péči státu na utajeném místě, k dispozici mají ostrahu, psychologa a mohou je navštěvovat rodiny, řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Bude záležet na nich, jak dlouho tu naši pomoc budou chtít využívat," doplnil.

Rodina: Propuštěné dívky jsou zdravé, potřebují klid

Propuštěné dívky, které se po dvou letech v zajetí vrátily do Česka, jsou podle svých rodin zdravé. Potřebují ale hlavně klid na zotavenou. V prohlášení, které zaslaly ČTK, to uvedly rodiny Hany Humpálové a Antonie Chrástecké. Poděkovaly za projevy solidarity a radosti, turecké humanitární organizaci pak za pomoc a vládě za podporu. "Jsme velmi vděční za projevy solidarity i radosti z návratu Haničky a Toničky, kterých se nám ze strany veřejnosti dostalo. Pocity štěstí a úlevy z toho, že máme holky zpět doma, se ani slovy vyjádřit nedají... Hanička a Tonička jsou zdravé a šťastné, že jsou doma, mají ale za sebou dva těžké roky. Nyní potřebují především klid," uvedly rodiny obou dívek ve společném prohlášení. Požádaly média i veřejnost o pochopení a respektování jejich soukromí.

LN: Se záchranou unesených Češek pomohl Katar

K osvobození dvou Češek unesených před dvěma lety v Pákistánu významně přispěl emirát Katar, který ČR diskrétně oslovila s žádostí o zprostředkování vyjednávání. Píšou to Lidové noviny (LN). Katařané mimo jiné lokalizovali dívky na jihu Afghánistánu. Čeští představitelé tvrdí, že za jejich záchranu nezaplatila ČR výkupné, podle týdeníku Respekt se o něm ale minimálně vyjednávalo. Mluvilo se prý o částce zhruba dvou milionů dolarů (více než 50 milionů korun). Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se do Česka vrátily minulý týden. Jejich propuštění předcházely dlouhé měsíce práce několika zpravodajských služeb. Podle oficiální verze nakonec zprostředkovala propuštění dívek turecká humanitární organizace IHH. Zdroje LN ovšem tvrdí, že se tak stalo právě ve spolupráci s Katarem, jehož tajná služba má kontakty v různých radikálních muslimských organizacích.

Nový zákon o žalobcích chce zrušit vrchní státní zastupitelství

Nový zákon o žalobcích navrhuje zrušit vrchní státní zastupitelství. Vzniknout by podle návrhu měl také speciální tým žalobců, kteří se zaměří na boj proti závažné hospodářské kriminalitě. Návrh podpořilo Nejvyšší státní zastupitelství, má podporu Unie státních zástupců a vyhovuje i vládní koalici. Novinářům to řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Návrh zákona v nejbližších dnech půjde do připomínkového řízení.

Vláda schválila novelu o vysokých školách

Fungování vysokých škol by se mohlo výrazně změnit. Vláda schválila návrh novely vysokoškolského zákona, která zavádí nová pravidla pro akreditace studijních oborů a systém hodnocení kvality škol. Upravuje také možnost odebírání neoprávněně získaných titulů, poplatky za uznávání vzdělání či působení zahraničních škol a jejich poboček v Česku. Zvyšuje i sociální stipendia. Aby změny začaly platit, musí je podpořit Parlament a prezident. Podle ministra školství Martina Chládka by měl zákon výrazně napomoci ke zvýšení kvality škol a jejího hodnocení. Novela má podle něj podporu z vysokoškolského prostředí, tedy konference rektorů a rady vysokých škol. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Chládka za novelu pochválil. Ministrovi se podle něj podařilo to, čeho nedosáhla "série jeho předchůdců". O novele se jednalo léta. Česko má v porovnání s jinými vyspělými zeměmi nízký podíl vysokoškoláků. Vysokoškolské vzdělání má asi pětina obyvatel mezi 25 a 64 lety.

Pyrotechnici opět začali asanovat vrbětický areál

Dvacítka policejních a armádních pyrotechniků opět začala odstraňovat z okolí areálu muničních skladů ve Vlachovicích - Vrběticích na Zlínsku munici rozházenou po loňských výbuších. V čištění areálu pyrotechnikům nebrání ani současně probíhající vyskladňování, kontrola a vývoz munice. Specialistům při práci pomáhá šest policistů, kteří nalezenou munici sbírají a ukládají na určená místa. Dosud opustilo vrbětický areál 84 nákladních vozidel munice a výzbrojního materiálu. Některé z nich putovaly do muničních skladů v Květné na Pardubicku, část z nich si majitelé odvezli k novým zákazníkům, případně do svých vlastních skladů.

Česku hrozí, že přijde o 40 miliard na dopravu

Česku hrozí, že přijde až o 40 miliard korun z prostředků EU, pokud se nepodaří znovu schválit dopravní projekty, na které se vztahuje novela zákona o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Ta bude účinná od 1. dubna. Na Žofínském fóru to uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Podle něj jde o projekty, které jsou většinou již postavené a i z velké části zaplacené, Česko však na ně nebude moci čerpat finance z evropského operačního programu doprava. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše novela zákona o EIA komplikuje investorskou přípravu staveb. Státní fond dopravní infrastruktury počítá v rozpočtu na letošní rok s výdaji v rekordní výši 94 miliard korun. V polovině letošního roku by mělo být schváleno financování projektů z evropského operačního programu doprava na roky 2014 až 2020.

Loňské tržby Philip Morris ČR vzrostly o 10 pct

Kutnohorskému výrobci cigaret Philip Morris ČR loni meziročně vzrostly konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH o deset procent na 14 miliard korun. Čistý zisk stoupl o 1,3 procenta na 2,3 miliardy Kč. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 880 korun, uvedla v pozvánce na výroční valnou hromadu a ve výroční zprávě na své webové stránce.

Prodeje Pivovarů Staropramen loni mírně vzrostly

Společnost Pivovary Staropramen loni mírně zvýšila prodeje v Česku i zahraničí na 3,16 milionu hektolitrů piva. Meziročně je to o 15.000 hektolitrů víc. Za pozitivním vývojem stál především růst prodejů Staropramenu v zahraničí, Braníku v Česku a neustálé hledání nových příležitostí na trhu. Export Staropramenu vzrostl o osm procent.

Dvě třetiny autobazarů porušují předpisy

Dvě třetiny (63 procent) prodejců ojetin porušují předpisy, zjistila kontrola České obchodní inspekce. Zejména najeté kilometry u nabízených aut neodpovídají skutečnosti. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka závěry jasně ukazují, že se v prodeji automobilů stále ve velkém podvádí. Chce proto, aby se přetáčení kilometrů stalo trestným činem.

Soud potvrdil roční trest pro zdravotní sestru z Orlové

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě potvrdil roční trest pro zdravotní sestru Ivanku Barochovou, která v Orlové v diabetologické ambulanci nechala budoucí matku vypít jedovatý roztok místo glukózy. Žena později zemřela. Oproti původnímu rozsudku Okresního soudu v Havířově obžalované navíc na čtyři roky zakázal práci ve zdravotnictví. Také zmírnil kategorii věznice, kde by měla trest odpykat. Podle předsedy odvolacího senátu je trest přiměřený a splňuje zákonné podmínky.

Na Šumavě spadl soukromý vrtulník, pilot zemřel

Na Šumavě nedaleko Filipovy Hutě u Modravy spadl v neděli soukromý vrtulník, jeho pilot na místě zemřel. Šlo o vrtulník pro jednu osobu, model Raven II Robinson, řekl ČTK policejní mluvčí Jan Koželuh. "Nehoda se pravděpodobně stala ve chvíli, kdy se pilot pokoušel s vrtulníkem vzlétnout," uvedl Koželuh. Také sdělil, že oznámení ohledně přistání vrtulníku na území národního parku policisté prověřovali. To potvrdil i starosta Modravy Antonín Schubert. Podle mluvčího Národního parku Šumava Jana Dvořáka se nehoda stala v lesích v nepřístupném terénu. Zaměstnanci národního na místě pomáhají s odklízením následků nehody.

Ženu střelce z U. Brodu poslal soud do léčebny

Manželka střelce, který v Uherském Brodě 24. února zastřelil osm lidí a pak i sebe, je rozhodnutím soudu v kroměřížské psychiatrické nemocnici. Server Aktuálně.cz uvedl, že žena nedala k léčbě písemný souhlas. Jelikož může být nebezpečná svému okolí nebo sobě, rozhodl o jejím umístění do léčebny soud. Podle serveru není zatím jasné, jak dlouho bude žena pod dozorem. Sousedé se jejího návratu bojí. Soud kvůli jejímu zdravotnímu stavu rozhodoval v ženině nepřítomnosti a ustanovil jí opatrovníka. Soud nezveřejnil přesné důvody, proč žena nuceně zůstává pod dozorem lékařů a kdo o její hospitalizaci požádal - zda lékař, příbuzní nebo policie a státní zástupce.

Do hradecké katedrály uloží ostatky svatého Jana Pavla II.

Královéhradecké biskupství uloží ve čtvrtek 2. dubna do katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové ostatky bývalého papeže svatého Jana Pavla II. Hradecká katedrála bude čtvrtým místem v České republice, kde budou ostatky Jana Pavla II. uložené. Uvedl to mluvčí biskupství Lukáš Peška. Ostatky budou u příležitosti desátého výročí úmrtí papeže uložené ve zhruba 35 centimetrů vysokém relikviáři ve výklenku v jedné z bočních lodí v katedrále. Relikviář podle vlastního návrhu zhotovil zlatník Pavel Šrytr. Papež Jan Pavel II. navštívil Hradec Králové v roce 1997, v čele katolické církve stál bezmála 27 let.

V Brně probíhá velikonoční hudební festival

Prvním z devíti plánovaných koncertů začal v neděli večer v Brně 24. ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby. V podání sólistů, Slovenského filharmonického sboru a Filharmonie Brno zazněly v kostele sv. Janů v Minoritské ulici skladby Miserere estonského hudebního skladatele Arva Pärta a Stabat Mater od francouzského skladatele Francise Poulenca. Festival potrvá do 12. dubna a kromě úvodního koncertu nabídne pět dalších velkých koncertů a tři menší temné hodinky při svíčkách.

Zpověď zapomenutého je filmovým portrétem skladatele Myslivečka

Filmové připomenutí významného operního skladatele Josefa Myslivečka (1737 - 1781) představuje dokumentární film Zpověď zapomenutého. Jeho režisérem je Petr Václav. Snímek ukazuje divákovi portrét skladatele, jeho osobnost, osud, hudbu a místa, kde působil. Pohlíží ale i do zákulisí příprav Myslivečkovy opery Olimpiade, kterou před dvěma lety nastudoval renomovaný dirigent Václav Luks se svým orchestrem Collegium 1704. Snímek vznikal podle Václava komplikovaně dva roky, protože mezitím natočil hraný film Cesta ven, nedávno oceněný Českými lvy a Cenami české filmové kritiky, a film Nikdy nejsme sami.

Bromův orchestr si připomíná 75 let

Rozhlasový bigband Gustava Broma, který patří k legendám českého jazzu a swingu, dnes koncertem v Brně oslaví 75. výročí svého založení. Dlouholetý saxofonista orchestru, aranžér a hudební režisér Zdeněk Novák zároveň převezme cenu pojmenovanou po Bromovi, kterou českým a slovenským jazzmanům za celoživotní dílo každoročně uděluje Český rozhlas Brno.

Collegium 1704 oslaví své výročí

Soubor Collegium 1704 a a Collegium Vocale 1704 v pražském Rudolfinu oslaví deset let své existence uvedením monumentální Mše h moll Johanna Sebastiana Bacha. Těleso hrající na dobové nástroje koncert zopakuje také 31. března, kdy druhé provedení bude zaznamenávat Česká televize. Jako sólisté vystoupí kmenoví účinkující, kteří se souborem dlouhodobě spolupracují: sopranistka Hana Blažíková, altistka Sophie Harmsenová, tenorista Krystian Adam a basista Marián Krejčík.

Deště zvedají hladiny řek

Kvůli vydatným nočním dešťům dosáhla ráno řeka Otava v Sušici třetího povodňového stupně. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu. Druhý povodňový stupeň platí na Otavě v Rejštejně na Klatovsku, na Křemelné ve Stodůlkách a na Vydře v Modravě. Velká voda je i v Krkonoších, ohrožení je od rána na Labi na Trutnovsku.

Sport

David Lafata byl zvolen českým Fotbalistou roku 2014. Útočník Sparty ukončil šestileté panování Petra Čecha v anketě pořádané Fotbalovou asociací ČR a zároveň se stal prvním vítězem z české ligy od roku 1995. Od té doby vyhrávali jen krajánci. Druhý skončil s výrazným odstupem další hráč Sparty Pavel Kadeřábek a třetí byl Tomáš Rosický z Arsenalu. Mezi trenéry popáté za sebou vyhrál reprezentační kouč Pavel Vrba. Talentem roku je obránce Jan Baránek.

Čeští fotbaloví reprezentanti odcestují k úternímu přípravnému utkání na Slovensku bez čtyř hráčů, kteří nastoupili v základní sestavě sobotního duelu kvalifikace mistrovství Evropy s Lotyšskem (1:1). Volno pro zápas v Žilině dostali kapitán Tomáš Rosický, brankář Petr Čech, obránce David Limberský a útočník David Lafata.

Čeští hokejisté sehráli v NHL důležitou roli v nedělních zápasech týmů bojujících o postup do play off. Jaromír Jágr se dvěma trefami zasloužil o výhru Floridy 4:2 v Ottawě, David Pastrňák zařídil gólem vítězství Bostonu 2:1 v prodloužení na ledě Caroliny a Jiří Hudler gólem a dvěma asistencemi přispěl k výhře Calgary 5:2 v Nashvillu.

Hokejisté Třince zvládli i druhé semifinálové utkání se Spartou, ale o jejich výhře 5:4 rozhodl teprve čtyři minuty před koncem prodloužení Vladimír Roth. Oceláři měli v normálním čase namále, jejich porážku odvrátil v 58. minutě Milan Doudera. Na oba klíčové góly přihrál Štefan Ružička. Třetí a čtvrté utkání se bude hrát ve středu a čtvrtek v Praze.

Hokejisté Chomutova vyhráli ve 3. kole baráže o extraligu v Českých Budějovicích 4:1 a po druhém úspěchu za sebou se posunuli s pěti body na druhé místo tabulky o dva body za vedoucí Olomouc. Jihočeši i potřetí prohráli a s jediným bodem zůstávají na posledním místě příčce. Chomutov potvrdil bilanci ze vzájemných zápasů z této sezony první ligy, ve kterých pokaždé bodoval.

Hokejisté Olomouce porazili ve 3. kole baráže o extraligu pražskou Slavii 2:0 a i podruhé doma naplno bodovali. Se ziskem sedmi bodů se posunuli do čela o dva body před Chomutov a Slavii. O výhře rozhodli ve druhé třetině Jan Knotek a Jiří Řípa, brankář Jiří Trvaj udržel čisté konto díky 23 úspěšným zákrokům.

Tenista Tomáš Berdych otočil už téměř ztracený zápas 3. kola na turnaji v americkém Miami. Osmý nasazený hráč odvrátil v utkání s Australanem Bernardem Tomicem čtyři mečboly a po výhře 6:7, 7:6 a 6:1 postoupil do osmifinále. Příštím soupeřem českého reprezentanta bude Francouz Gaël Monfils.

Karel Hanika vstoupil do nové sezony mistrovství světa silničních motocyklů bodovaným 13. místem v Kataru. Druhý Čech v nejslabší třídě Moto3 Jakub Kornfeil dojel sedmnáctý. Karel Abraham závod v královské MotoGP po pádu v posledním kole nedokončil.

Golfistka Klára Spilková obsadila při svém druhém letošním startu na Ladies European Tour na turnaji v marockém Agadiru 44. místo. Na výkonu dvacetileté české hráčky se podepsala angína. V průběhu soutěže, kterou zahájila dvacátou příčkou v prvním kole, bojovala s horečkou.

Boxer Daniel Táborský se o víkendu posunul na post české amatérské jedničky ve váhové kategorii nad 91 kg a přiblížil se tak účasti na červnových Evropských hrách v Baku. Táborský na galavečeru v Jičíně porazil úřadujícího domácího šampiona Pavla Šoura.

Českou fotbalovou reprezentaci do 21 let čeká v úterý v Praze poslední přípravný zápas před domácím mistrovstvím Evropy. Výběr trenéra Jakuba Dovalila nastoupí v Edenu proti Portugalsku a pokusí se ukončit čtyřzápasovou sérii bez vítězství.

Plavkyně Barbora Závadová je prvním českým sportovcem, který má prakticky jistou účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro příští rok. Na mezinárodním mistrovství Dánska splnila v neděli A limit plavecké federace FINA v polohovém závodu na 400 metrů časem 4:41,52 minuty. Český rekord na 200 metrů volný způsob zaplavala Simona Baumrtová.

Počasí

Je proměnlivě oblačno, místy s deštěm. Teploty v Čechách 5 až 9°C, na Moravě a ve Slezsku 9 až 13, na horách kolem 0.