Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman jmenoval Pelikána ministrem spravedlnosti

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ministrem spravedlnosti Roberta Pelikána. Ve vládě nahradí Helenu Válkovou, která rezignovala k 1. březnu. Oba vybralo hnutí ANO. Pelikán dosud působil na ministerstvu jako první náměstek pro legislativu a justici a ministerstvo po demisi Válkové řídil.

Pelikán chce zrychlit trestní řízení a zamezit obchodu s chudobou

Nový ministr spravedlnosti Robert Pelikán chce zrychlit a zkvalitnit trestní řízení a v rámci regulace exekucí zamezit obchodu s lidskou chudobou. Řekl to poté, co jej premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oficiálně uvedl do úřadu. Předseda vlády pokládá za další priority resortu například snížení nákladů na vězeňství, posílení elektronizace justice, nový zákon o státním zastupitelství či novelu občanského zákoníku.

Z EU svého lídra na 9. května do Moskvy posílá prý zatím jen ČR

Český prezident Miloš Zeman je jedinou hlavou státu v rámci Evropské unie, která zatím potvrdila účast na vojenské přehlídce v Moskvě, jež se koná 9. května u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války v Evropě. Uvedl to web EUObserver. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru sdělil, že prezident by neúčast považoval za urážku Rusů zemřelých při osvobozování Československa.

Zeman předpokládá, že guvernéra ČNB Singera nahradí Rusnok

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že příští rok nahradí současného guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera bývalým premiérem Jiřím Rusnokem. Řekl to v rozhovoru pro iDnes.cz. Zeman ČNB opětovně kritizoval a nedávno řekl, že při jmenování nových členů rady nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny. Singerovi za rok vyprší mandát. Rusnok je členem bankovní rady ČNB, kam jej loni v březnu právě Zeman jmenoval. Prezident minulý týden při návštěvě Plzně řekl, že při jmenování nových členů bankovní rady vybere lidi, kteří "napraví nesprávný krok ČNB", který úspory znehodnotil o šest až deset procent.

Zaorálek věří, že Čech pohřešovaný v Libyi je naživu,hledá se kde

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) věří, že Čech pohřešovaný v Libyi s dalšími cizinci po pátečním útoku na ropné pole Ghaní je naživu. Šéf diplomacie to řekl novinářům. Česko se nyní podle něj snaží především zjistit, kde se pohřešovaný muž nachází. Variant je podle ministra několik.

TOP 09 má zahraniční politiku ČR za zmatenou, Zaorálek nesouhlasí

Podle opoziční TOP 09 je česká zahraniční politika zmatená a pro partnery nečitelná. Tvrdí to ve svém opozičním auditu ministerstva zahraničí, který představil předseda strany Karel Schwarzenberg. TOP 09 kritizuje i odklon české zahraniční politiky od podpory lidských práv ve světě a růst počtu náměstků na ministerstvu na devět. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) všechny výtky opozice odmítl.

ODS je připravena blokovat Sněmovnu kvůli registračním pokladnám

ODS udělá vše proti přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb, který je jednou z hlavních priorit koaliční vlády. Opoziční strana je kvůli zákonu připravena zablokovat jednání Sněmovny tak, aby z ní neodešel žádný nový zákon. Zástupci ODS to řekli na tiskové konferenci ve Sněmovně. Vláda ale podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na zavedení elektronické evidence tržeb trvá. S opozicí je však ochotna jednat. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že strana je připravena využít všech možností, které jí dává jednací řád Sněmovny. Návrh podle něj představuje návrat do socialismu a nesmysl, který nikomu neprospěje. Ústupky vůči vládě v této záležitosti si proto příliš nedokáže představit.

BIS odhalila v Praze tři ruské špiony, museli opustit Česko

Bezpečnostní informační služba (BIS) v poslední době odhalila v Praze tři ruské špiony, kteří museli v tichosti opustit Českou republiku. Napsal to týdeník Respekt s odvoláním na vládní zdroje. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odhalení špionů odmítl potvrdit. Uvedl ale, že podobné záležitosti jsou stále se opakujícím příběhem. Česká diplomacie kvůli obavám z eskalace konfliktu ruské diplomaty podle Respektu nevyhostila, ale neprodloužila jim víza či povolení k pobytu. "První pracoval na české ambasádě v Moskvě, druhý tam směřoval. Aniž byli z něčeho obviněni, ruské úřady jim neumožnily pokračování pobytu v Rusku, respektive příjezd do země (rovněž prostřednictvím víz)," uvedl Respekt. Rusko reagovalo odvetou vůči dvěma pracovníkům českého velvyslanectví v Moskvě.

ČR kvůli migrantům z Kosova muselo posílit zařízení pro uprchlíky

Česká republika musela kvůli výraznému nárůstu migrantů z Kosova v poslední době asi o sto míst posílit kapacitu svých zařízení pro uprchlíky. V Bruselu to ČTK a Českému rozhlasu řekl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček. Na jednání ministrů vnitra EU ale podle něj zazněla informace, že migrační tlak z Balkánu směrem do Německa se nyní už zmenšuje. "Naše zařízení pro uprchlíky nebyla na tento zvýšený počet uchazečů připravena, a proto jsme museli navýšit kapacity jak v Zastávce u Brna tak v Bělé pod Bezdězem," uvedl Nováček. Původní kapacita 270 osob byla naplněna a bylo nutné ji o stovku míst doplnit, aby do nich mohli být soustředěni ti, které čeští policisté v zemi objeví.

Podle RE je podíl Romů ve speciálních třídách stále příliš vysoký

Podíl romských žáků ve školách dětí s mírným mentálním postižením je v České republice stále nepoměrně vysoký, ale pozitivní změnu by mohla přinést opatření usilující o inkluzivní vzdělávání, tedy zařazování všech dětí do běžných škol. Usnesl se na tom výbor delegátů ministrů Rady Evropy. Orgán RE, který sdružuje velvyslance při RE, každoročně na jednom ze svých zasedání posuzuje, jak se Praha řídí rozsudkem Evropského soudu pro lidská práva z roku 2007. Soud v něm Českou republiku odsoudil za diskriminační zařazování romských dětí do speciálních škol. V hodnocení výbor RE konstatoval, že nástroje, které předpokládá akční plán inkluzivního vzdělávání z roku 2012, jsou uplatňovány, ale vyjádřil znepokojení nad tím, že podle aktuálních statistik je podíl romských žáků ve zvláštních třídách nadále příliš vysoký, sdělil ČTK velvyslanec ČR při Radě Evropy Tomáš Boček. Výbor uvítal legislativní změny, které vyplývají z připravovaného školského zákona a vyzval české úřady, aby je uplatňovaly a aby v této oblasti rozšířily svou spolupráci s občanskou společností.

Honeywell v Brně investuje čtvrt miliardy, přijme 300 lidí

Koncern Honeywell v Brně investuje asi čtvrt miliardy korun (10 milionů amerických dolarů) a přijme 300 zaměstnanců. Ve čtvrtek společnost zahájila provoz tří výzkumných a vývojových laboratoří. V následujících měsících otevře dalších pět. Zástupci firmy to řekli novinářům. V Brně vznikne největší výzkumné centrum společnosti v Evropě.

Analýza: Ve vedení státních a velkých firem je malé procento žen

V dozorčích radách státních podniků v Česku připadla ženám necelá pětina křesel, obsadily zhruba desetinu postů ředitelů a jejich zástupců. Ženy pak tvoří pět procent členů dozorčích rad a 13 procent členů představenstev společností kotovaných na pražské burze. Ukázala to analýza Národohospodářského ústavu Akademie věd pro organizace Byznys pro společnost a Otevřená společnost. Autoři se zaměřili na 33 státních podniků a 13 společností na burze. ČTK o tom informovali zástupci platformy Byznys pro společnost. Podle návrhu evropské směrnice by ve velkých firmách měly ženy tvořit alespoň 40 procent osazenstva rad.

CRIF: Češi měli loni půjčky za 1,7 bilionu Kč,o 220 miliard více

Lidé měli v Česku ke konci roku 2014 půjčky v celkové hodnotě 1,7 bilionu korun, což bylo o 220 miliard korun více než předloni. Úvěr mělo 3,1 milionu Čechů, meziročně o 163.000 více. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které zveřejnil provozovatel registrů, společnost CRIF - Czech Credit Bureau. Loni rostl i nadále zájem o hypotéky, i když pomalejším tempem.

PwC: Obsazenost hotelů v Praze byla loni nejvyšší od roku 2007

Průměrná obsazenost pražských hotelů byla loni nejvyšší od roku 2007, když dosáhla 70,5 procenta. Hoteliéři těží ze slabé koruny. Podle studie PwC Trendy evropského hotelnictví 2015 a 2016 letos průměrná cena za pokoj v českém hlavním městě poprvé překoná 2000 korun. Praha se také letos zařadí mezi pět evropských měst s nejrychlejším růstem výnosů na pokoj. Z pohledu hoteliérů by tak podle studie letos měla Praha patřit mezi pět nejzajímavějších měst v Evropě.

V pražských Holešovicích začala netradiční výstava o kosmonautice

Na více než třech tisících metrech čtverečních se rozkládá ojedinělá výstava Gateway to Space (Brána do vesmíru). Ve čtvrtek se otevřela na holešovickém výstavišti v Křižíkových pavilonech. Návštěvníky provede tajemstvím vesmíru i cestou při jeho dobývání. Vyzkouší si, jak například vypadá výcvik kosmonautů, prohlédnou si makety ve skutečné velikosti známých kosmických lodí i originální skafandry a seznámí se také s českou účastí v kosmonautice. Výstava by měla trvat do 28. června.

V českobudějovickém archivu začala výstava Město králů

Středověká panovnická privilegia i zápisy o pobytu českých králů v Českých Budějovicích si mohou prohlédnout návštěvníci v okresním archivu. Soubor jako celek nebyl dosud nikdy vystaven. Nejstarší listina pochází z roku 1296, řekl ČTK ředitel archivu Daniel Kovář. Expozice pojednává o vývoji vztahů mezi městem a českými panovníky od založení až po zánik monarchie v roce 1918. Výstava Město králů - České Budějovice a čeští panovníci v průběhu staletí je součástí oslav 750. výročí založení města Přemyslem Otakarem II. a potrvá jen do 27. března.

Sport

Biatlonista Ondřej Moravec vybojoval bronz ve vytrvalostním závodu na mistrovství světa v Kontiolahti. Zvítězil Martin Fourcade z Francie.

Počasí v pátek

Zataženo až oblačno. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.