Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Dopravu v ČR komplikoval od rána sníh

Dopravu v České republice komplikoval od pondělního rána sníh. Vozovky jsou sjízdné, většinou ale se zvýšenou opatrností. Dálnice a silnice první třídy jsou udržované, převážně jsou sjízdné bez omezení. Problémy se vyskytují především na silnicích nižších tříd. K opatrnosti nabádali silničáři zejména na Šumavě, Jindřichohradecku, Vysočině, v Krušných horách, v severní části Olomouckého kraje, na Vsetínsku a Kroměřížsku, v některých částech Pardubického nebo Libereckého kraje. V hlavním městě způsobil sníh potíže také v městské hromadné dopravě. Počasí způsobilo řadu nehod, které se převážně obešly bez vážných zranění. Tragickou nehodu však řešili policisté na Českolipsku, kde při střetu kamionu s policejní dodávkou zemřeli dva policisté. Odpoledne na většině území sněžit přestalo, přeháňky se vyskytovaly pouze ojediněle. Na horách se ale místy mohou tvořit sněhové jazyky. Teploty, které například v jižních Čechách poklesly až k minus 11 stupňům Celsia, zůstanou pod bodem mrazu.

Pyrotechnici přes sněžení ve Vrběticích dál pracují

Pyrotechnici i přes sněžení pokračují v čištění areálu s muničními sklady ve Vrběticích na Zlínsku. Soustředí se na cesty v areálu, aby byly bezpečně sjízdné, řekl zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš. Pyrotechnici by museli práci přerušit, pokud by napadlo více sněhu. Zatím v ní však pokračují, i když pomaleji než dříve. Areál, ve kterém vybuchly dva muniční sklady, začali čistit před týdnem. Odvoz munice by měl začít v lednu. V sobotu pyrotechnici v areálu řízeně odpálili poškozenou munici, která nebyla schopná převozu. "Další řízené výbuchy se zatím neplánují," podotkl Jaroš. Asi 14 kilometrů dlouhý bezpečnostní okruh střeží armáda. Na místě je vždy kolem 200 vojáků. Dnes se mají vojáci vystřídat, na místě jsou vždy šest až osm dní.

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci dál vzrostla

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci stoupla na 11,6 bodu, proti listopadu byla výše o 1,5 bodu. Dále tak zrychlila svůj předchozí růst. Zvýšil se optimismus podnikatelů i spotřebitelů. Proti počátku roku se ukazatel důvěry víc než zdvojnásobil. Informoval o tom Český statistický úřad. Celkový ukazatel důvěry podnikatelů proti listopadu vzrostl o 1,5 bodu na 13,8 bodu. Důvěra spotřebitelů se zvýšila také o 1,5 bodu na 2,8 bodu, její růst se ale proti listopadu zpomalil.

V čerpání eurodotací v Praze jsou chyby za miliony korun

Nejvyšší kontrolní úřad objevil v čerpání v evropských dotací chyby za několik milionu korun. Týká se to programu programu Praha - Konkurenceschopnost v letech 2007 až 2013. Například Praha 11 si podle kontrolorů nechala proplatit 10,5 milionu Kč za práce, jejichž provedení neumí prokázat. Informovala o tom mluvčí NKÚ Olga Málková. Praha 11 získala z EU a státního rozpočtu peníze i na projekt "Revitalizace nevhodně využívaných ploch", šlo o 33,4 milionu korun. Rekultivováno mělo být 63 dětských hřišť, další tři dětská hřiště měla být rekonstruována. Při revitalizaci hřišť odvezl dodavatel na skládku 362,8 metru krychlových železobetonu, městské části přitom vyfakturoval téměř desetinásobek. Projekt systému pro automatické informování a varování Pražanů prostřednictvím sms stál 8,6 milionu korun s tím, že ho bude využívat až osm tisíc uživatelů. Po třech letech fungování ho ale využívalo jen 444 lidí.

Fond vyplatil letos klientům zkrachovalých záložen přes 14 mld.Kč

Fond pojištění vkladů (FPV) vyplatil letos tisícům klientů zkrachovalých záložen Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) a WPB Capital přes 14 miliard korun. Většina nároků klientů obou kampeliček byla uspokojena, stále však zbývá vyplatit 350 milionů korun. Výplatu náhrad vkladů klientům těchto dvou velkých družstevních záložen zahájil FPV letos. V případě MSD šlo o druhou, u záložny WPB Capital o čtvrtou nejvyšší výplatu ve dvacetileté historii fondu. Klienti MSD měli nárok na 12,02 miliardy korun, klienti WPB Capital na 2,8 miliardy Kč. Klienti dvou zkrachovalých záložen, kteří si dosud peníze nevyzvedli, mají v případě MSD čas do 27. ledna 2017, klienti WPB Capital do 14. října 2017. Přes vysoké výplaty náhrad má FPV k dispozici téměř 18 miliard korun. Příští rok přinese fondu vyšší příspěvky od družstevních záložen.

V Dukovanech se protáhne odstávka čtvrtého bloku kvůli opravám

V Jaderné elektrárně Dukovany se o den protáhne plánovaná odstávka bloku číslo čtyři, který je mimo provoz od 28. listopadu. Elektřinu začne do rozvodné sítě znovu dodávat během Silvestra. Zpoždění způsobily opravy u bloku tři, jenž kvůli poruše stál minulý týden téměř pět dnů. Do provozu byl blok číslo tři znovu uveden v neděli. Sdělil to mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V listopadu se už bloky číslo tři a čtyři zastavily neplánovaně kvůli poruše potrubí. Mimo provoz byly oba tyto bloky zhruba dva týdny. Elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Vloni dodala do sítě rekordních 15,68 terawatthodin (TWh) elektřiny.

Praha ani letos neotevřela tunel Blanka

Praze se ani letos nepodařilo otevřít tunelový komplex Blanka, důležitou dopravní stavbu, která je s rozpočtem téměř 37 miliard korun nejvýznamnější investicí města posledních let. Zprovoznění tunelu, který se v průběhu stavby prodražil o zhruba o šest miliard korun, vedení města opakovaně odložilo. A zcela jistý není ani aktuální termín stanovený na jaro příštího roku. Původně měl přitom tunel řidičům sloužit už v roce 2011. Téměř dokončená stavba zůstává pro řidiče dále uzavřena. Auta se letos nakonec rozjela jen po Trojském mostě, který je součástí komplexu. Šestikilometrový tunel provází i další problémy. Stavební firma Metrostav před rokem kvůli dluhům Prahy pozastavila práce a spor o miliardové částky několik měsíců řešil rozhodčí soud.

Úseky D1, o které se soudili ekologové, mají opět stavební povolení

Dvojice úseků dálnice D1, jejichž stavební povolení letos napadlo ekologické sdružení Děti Země, má opět potřebná povolení. Rozhodl o tom ministr dopravy Dan Ťok a komise ministerstva dopravy, která se rozkladem ekologů zabývala. U prvního úseku mezi Měřínem a Velkým Meziříčím rozhodnutí už nabylo právní moci, v úseku z Hvězdonic do Ostředka nabude povolení platnosti na konci tohoto týdne. Řekl to mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Děti Země podaly rozklad proti stavebním povolením na obou úsecích letos v únoru. Předseda hnutí Miroslav Patrik tehdy jako hlavní důvod uvedl, že se u plánovaného rozšíření dálnice neprojednával dopad stavby na životní prostředí. Kromě zmíněných úseků napadlo sdružení kvůli podobným nedostatkům povolení na opravy úseku mezi Psáři a Souticemi.

Ostravský soud zastavil stíhání exšéfa Krajského soudu v Brně

Krajský soud v Ostravě zastavil trestní stíhání bývalého šéfa Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka kvůli předražené stavbě brněnského justičního areálu. Soud rozhodl při neveřejném zasedání, řekl jeho mluvčí Dalibor Zecha. Rozhodnutí ještě není pravomocné. Státní zástupce proti němu může podat stížnost. Dlouholetého šéfa brněnského krajského soudu Pořízka kriminalisté obvinili na podzim roku 2012. Stavba brněnského areálu měla podle předpokladů z roku 2005 stát 805 milionů korun. Po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun, tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady ale nakonec dosáhly 1,938 miliardy. Pořízek, který byl stíhán výhradně kvůli stavbě budovy pro státní zastupitelství, své pochybení vždy odmítal. Uvedl, že při stanovení prvotní částky nebyly známy všechny údaje z dokumentace, například napojení na dopravní infrastrukturu či na sítě.

Na lodi zachvácené požárem pasažéři z Česka nejsou

Z trajektu, který cestou z Řecka do Itálie zachvátil požár, se zatím podařilo evakuovat více než polovinu osob. Na záchranu ale stále ještě čeká 149 lidí. Požár vypukl již v neděli ráno a vyžádal si nejméně jednoho mrtvého. Podle dostupných inforamcí, které má k dispozici české velvyslanectví v Aténách, nebyli na palubě trajektu žádní Češi. "Oficiálně jsme od řecké strany neobdrželi informaci, že by na palubě byli čeští občané," řekla ČTK konzulka Blanka Kovácsová z ambasády ČR v Řecku. V neděli je prý místní ministerstvo informovalo o přítomnosti deseti českých cestujících, nicméně dnes ráno jim volali a omluvili se, že šlo o omyl. "Na náš úřad se rovněž neobrátil žádný český občan ani jeho rodina," dodala.

Požár domu v Kladně způsobil škodu tři miliony Kč

Nedělní požár třípodlažního domu v centru Kladna způsobil škodu tři miliony korun. Jeho příčinu vyšetřovatelé zjišťují. ČTK o tom informovala mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Oheň likvidovalo osm jednotek hasičů. Z objektu museli být evakuováni dva lidé a pes. Hasiči vynesli i dvě propanbutanové lahve, které ochlazovali. Protože byly pouliční hydranty namrzlé, museli dovážet vodu z vodáren. Ve 23:15 se jim podařilo dostat oheň pod kontrolu, ale požářiště bylo potřeba hlídat celou noc. Hasičům pomáhaly také další složky integrovaného záchranného systému, pohotovostní služby ČEZ distribuce, RWE a další. Při zásahu nebyl nikdo nebyl zraněn.

Do Prahy přijíždějí tisíce mladých křesťanů

Do Prahy přijíždějí tisíce mladých křesťanů z více než šesti desítek zemí. Zúčastní se tu společných modliteb a rozhovorů. Evropské setkání mládeže pořádá ekumenická komunita Taizé, v Praze se koná podruhé po 24 letech. Pořadatelé očekávají až 30.000 mladých lidí. První společné modlitby je čekají v pondělí večer, kdy se pro účastníky setkání otevře katedrála sv. Víta. Ve stejný čas také bude připravena ke společnému rozjímání část výstavního areálu v pražských Letňanech. Tam se budou lidé k večerním modlitbám scházet i v dalších třech dnech. V úterý se večerní modlitby v Letňanech zúčastní i pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a bude ji přenášet Česká televize. Účastníci setkání pocházejí ze 65 zemí a nejvíc jich přijede z Polska, Ukrajiny, Německa, Itálie, Francie, Chorvatska a Běloruska. Ubytování jim nabídli i Pražané, přihlásilo se na 2500 rodin, které mladým lidem poskytnou nocleh.

Evropské peníze pomohou opravit další židovské památky

Šest židovských památek, především synagogy a rabínský dům, bude opraveno ze peníze z evropských zdrojů. Projekt s náklady 150 milionů korun navazuje na revitalizaci desítky památek židovské kultury, jejichž obnova skončila letos. V další fázi budou opraveny památky v Plzni, Čáslavi, Písku, Rychnově nad Kněžnou, Neveklově a v Polici u Jilemnice. Sdělila to Veronika Vároši z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Projekt Deset hvězd, během něhož se v uplynulých pěti letech opravilo deset lokalit, zahrnoval Úštěk, Jičín, Brandýs nad Labem, Plzeň, Březnice, Nová Cerekev, Polná, Boskovice, Mikulov a Krnov. Celkové náklady byly 282 milionů korun, Česko z toho zaplatilo 15 procent. Opravilo se šest synagog, vznikly v nich stálé expozice, které umožňují seznámit se s židovskou historií a s judaismem v autentickém prostředí. Federace židovských obcí, která byla garantem projektu, říká, že navzdory době nacismu a komunismu, kdy mnoho židovských památek zaniklo, představuje tuzemský celek více než 60 synagog, 350 hřbitovů a dalších objektů historický poklad, který zřejmě nemá v Evropě obdobu.

V roce 2015 opět proběhne Pražské quadriennale

Jedenáct dní, 64 národních expozic, přes 500 živých akcí na více než stovce míst v centru Prahy a kolem 50.000 očekávaných návštěvníků slibuje mezinárodní přehlídka Pražské quadriennale scénografie a divadelního prostoru (PQ). Její 13. ročník se uskuteční od 18. do 28. června 2015. Program se bude poprvé odehrávat na mnoha místech převážně v centru Prahy. "Návštěvníky tak čeká světová moderní výstava zasazená do historického jádra metropole," řekla Eliška Míkovcová z pořádajícího Institutu umění - Divadelního ústavu. Vedle expozic zemí a regionů, výstavy divadelní architektury, studentské sekce a programu pro rodiny nabídne PQ živé akce ve veřejném prostoru, přednášky a workshopy. Tématem 13. ročníku je SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika. Pražské quadriennale pořádá ministerstvo kultury a realizuje Institut umění - Divadelní ústav. Projekt byl podpořen z programu Kultura Evropské unie.

Brněnští polárníci vyrazili na expedici do Antarktidy

V ponděli vyrazila z Brna vědecká expedice na antarktickou stanici Masarykovy univerzity. Výprava stráví na stanici asi dva měsíce. Tvoří ji 15 odborníků a techniků. Masarykova univerzita stanici vybudovala s přispěním státu za 50 milionů korun. S financováním výzkumu ledového kontinentu v budoucnu pomůže nově založený Český antarktický nadační fond. Oborníci z Masarykovy univerzity i dalších vědeckých pracovišť dlouhodobě zkoumají na ostrově Jamese Rosse lokální klima, měří rychlost ústupu ledovců a rozmrzání vrstvy trvale zmrzlé půdy. Dále monitorují UV záření, sledují reakci vegetace na měnící se klimatické podmínky a zkoumají antarktickou přírodu.

Plzeňská zoo otevře expozici nejjedovatějších hadů světa

Velkou expozici věnovanou nejjedovatějším hadům světa otevře příští rok plzeňská zoologická zahrada. Přestavbou v nejstarším pavilonu zoo vznikne asi největší kolekce jedovatých hadů v zemi. Expozice si vyžádá i mimořádná opatření a několikanásobné jištění terárií pro bezpečnost chovatelů i návštěvníků. Expozice, která se připravovala víc než dva roky, bude stát do tří milionů korun, řekl ředitel zoologické a botanické zahrady Jiří Trávníček. "Bude tam pestrá směsice jedovatých hadů všech rodů, čeledí od užovkovitých, kober normálních a plivajících, mamby zelené, mamby černé, budeme mít obávané africké jedovaté hady, budou tam některé druhy chřestýšů i stromových zmijí ze Střední a Jižní Ameriky," vyjmenoval Trávníček.

Indický stát Gudžarát věnuje do České republiky tři lvy

Tři indičtí lvi by se už brzy mohli přestěhovat do Česka. Vláda indického státu Gudžarát schválila návrh darovat české vládě lva, lvici a lvíče. Trojice lvů ovšem nebude odchycena z volné přírody, ale daruje je zoologická zahrada Sakarbaugh ve městě Džúnágadh. Informoval o tom list Times of India. Podle šéfa pražské zoo Miroslava Bobka dostane lvy právě Zoo Praha, a to pravděpodobně ve druhé polovině příštího roku. Česká zoo společně se lvy dostane podle indického listu seznam toho, jak o ně pečovat a co naopak nedělat. Do Česka lvy doprovodí také jejich ošetřovatel ze zoo v Džúnágadhu, který je bude krmit.

Trať Jizerské padesátky je připravena

Běžci na lyžích se mohou těšit na Jizerskou padesátku. Díky sněžení a mrazivým teplotám, které umožnily výrobu technického sněhu, je podle organizátorů celá trať připravena a vzhledem k příznivé předpovědi počasí se dálkový závod 11. ledna téměř jistě uskuteční. Na hlavní závod na 50 km klasickou technikou zbývá posledních 250 čísel ze 4800. Volná místa jsou i na dalších individuálních závodech včetně novinky - Nyč Sport Sprintu soupaží na 1,5 kilometru. Zvýhodněné startovné je možné získat do 31. prosince při registraci online na www.jiz50.cz nebo v síti prodejen Intersport. Přihlásit se bude možné i v lednu, nicméně za dražší startovné. Na startu by se měli objevit Lukáš Bauer a trojnásobný vítěz Stanislav Řezáč. Jizerská padesátka je již tradičně součástí seriálu Ski Classics, takže dorazí také kompletní špička dálkových běžců.

Sport

Lyžařka Šárka Strachová se po více než pěti letech probojovala na stupně vítězů ve Světovém poháru. Ve slalomu v rakouském středisku Kühtai skončila druhá. Prohrála pouze s olympijskou vítězkou a úřadující mistryní světa Američankou Mikaelou Shiffrinovou, která triumfovala suverénně s náskokem osmi desetin sekundy.

Vedení hokejistů Pardubic podalo stížnost proti výkonu rozhodčích v nedělním extraligovém zápase na ledě Zlína, který Východočeši prohráli 2:3. Východočeši se zároveň rozhodli pro zbytek sezony vetovat hlavního sudího Štěpána Součka, který podle jejich mínění vývoj duelu ovlivnil a poškodil Pardubice.

Fotbalisté Bohemians Praha 1905 začnou 5. ledna zimní přípravu na stadionu v Ďolíčku, kde by měli sehrát minimálně i jarní část sezony. A to i přesto, že jim původně majitel stadionu společnost Bohemians Real dala k 31. prosinci výpověď z nájemní smlouvy. Podle neoficiálních informací by však klub měl dostat více času, pravděpodobně až do konce sezony.

Jakub Štěpánek z Čerepovce byl vyhlášen nejlepším brankářem Kontinentální hokejové ligy za uplynulý týden. Mistr světa z roku 2010 se stal druhým českým gólmanem v sezoně, kterému se tohoto ocenění dostalo. V říjnu vedení soutěže ocenilo výkony Tomáše Pöpperleho ze Soči.

Hokejový obránce Roman Polák vstřelil v nedělním utkání NHL čtvrtou branku v sezoně, ale s Torontem prohrál na ledě Floridy 4:6. Ostravský rodák vyrovnal už před polovinou základní části své gólové maximum z ročníků 2009/10 a 2013/14. Anaheim porazil v domácím prostředí Vancouver 2:1 v prodloužení a upevnil si vedení v soutěži, které vládne se čtyřbodovým náskokem před Chicagem.

Český hokejový útočník Dominik Uher se po čtyřech dnech opět vrátil z farmy do prvního týmu Pittsburghu. Jednadvacetiletý odchovanec Frýdku-Místku si při rozsáhlé marodce Penguins odbyl v úterý premiéru v NHL na ledě Tampy Bay (3:4). Nyní si před utkáním s New Jersey vyměnil místo na soupisce s obráncem Brianem Dumoulinem.

Hokejisté Třince porazili ve 32. kole Tipsport extraligy Plzeň 4:1 a upevnili si vedení v soutěži. Na druhé místo postoupila Sparta, která podruhé v sezoně deklasovala Kometu Brno v hale Rondo. Tentokrát Pražané vyhráli 8:2, když pět gólů vstřelili ve třetí třetině. Sparta využila zaváhání Litvínova, který prohrál 1:2 v Hradci Králové. Hokejisté Slavie ukončili sérii devíti zápasů, v nichž nebodovali, když v utkání 32. kola extraligy porazili Vítkovice 4:3 po samostatných nájezdech.

Česká cyklokrosařka Kateřina Nash obsadila třetí místo v závodě Superprestige v Diegemu. Dva dny po druhém místě ve Světovém poháru v Heusden-Zolderu prohrála na další belgické trati znovu s favorizovanou Nizozemkou Marianne Vosovou, tentokrát se před ni navíc dostala i Pauline Ferrandová-Prévotová z Francie.

Český fotbalový záložník či obránce Daniel Pudil přispěl gólovou asistencí k výhře Watfordu 4:2 v utkání druhé anglické ligy v Cardiffu. Jeho krajan a spoluhráč Matěj Vydra sledoval zápas z lavičky.

Čeští házenkáři remizovali v úvodním zápase Vánočního poháru za účasti čtyř zemí v Katovicích s Maďarskem 26:26. Ve vyrovnaném duelu vedly oba celky o tři branky, reprezentanti nakonec zachránili nerozhodný výsledek dvěma góly v závěru. Dnes je čeká souboj s domácím Polskem, které vstoupilo do turnaje výhrou 28:20 nad Slováky.

Skiareály, které zahájily provoz, zaplnily o tomto víkendu tisíce lyžařů. Provozovatelé středisek mohli díky mrazivému počasí naplno spustit sněžná děla a tak byly podmínky většinou dobré. V dalších dnech by se měly postupně otvírat i další sjezdovky.

Počasí

Čekejte zataženo až oblačno, na západě Čech a na horách občas sněžení. Teploty -6 až -2 stupně, na horách kolem -10ti, v Krušných horách kolem -6ti stupňů.