Denní souhrn zpráv

Poslanci rozhodnou po podobě novel o DPH a o lázních

Poslanci rozhodnou v pondělí o konečné podobě předlohy o dani z přidané hodnoty, která má zejména zamezit daňovým únikům. Senátoři v ní mimo jiné chtějí odložit o rok zavedení jedenadvacetiprocentní sazby daně na prodej stavebních pozemků. Sněmovna bude hlasovat taky o novele, jež některým pacientům prodlouží hrazené lázeňské pobyty. Horní komora z ní navrhuje vyjmout ustanovení o povinném zveřejňování smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními, jak je v dolní komoře prosadil pro zprůhlednění systému lidovec Ludvík Hovorka.

Ve Vrběticích večer uplyne lhůta pro bezpečné čištění areálu

Ve Vrběticích na Zlínsku v neděli večer uplyne devítidenní bezpečnostní lhůta, kterou stanovili pyrotechnici pro přípravu areálu na odvoz munice. Poslední výbuch v této oblasti zazněl minulý pátek, od té doby je v prostorách skladů klid. Pokud nedojde k dalšímu náhodnému výbuchu, budou se pyrotechnici moci začátkem pustit do čištění příjezdových cest i bezprostředního okolí. Teprve poté se bude moci munice z Vrbětic začít odvážet. V případě příznivého počasí by se mohlo začít počátkem příštího roku. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny.

Strážník zastřelil člena ochranky

Jeden člověk zemřel a další byl zraněn při noční střelbě ve Vysokém Mýtě. Střílelo se po půlnoci před jedním ze zábavních podniků ve městě, řekla ČTK mluvčí krajské policie Jitka Vavřinová. Starosta František Jiraský uvedl, že údajně střílel městský strážník. Podle serveru tn.cz mrtvý i zraněný patřili ke členům ochranky jedné z místních diskoték. Vyšetřovatelé stanovili předběžnou právní kvalifikací případu na vraždu a dvojnásobný pokus o vraždu. Střelec totiž ohrožoval pistolí i dalšího muže.

Chrenek získá největší síť soukromých nemocnic

Miliardář Tomáš Chrenek se stane jediným majitelem společnosti Agel, která je největší soukromou sítí nemocnic v Česku. Menšinový vlastník Martin Polach prodal Chrenkovi svůj čtvrtinový podíl. Cena nebyla zveřejněna. Napsal to časopis Týden ve svém pondělním vydání. Spolumajitelé měli podle médií mezi sebou spory. Týdeník cituje ze společného prohlášení Polacha a Chrenka, podle nějž má být transakce vypořádána v nejbližší době.

Národní divadlo má nové šéfy činohry a baletu

Novým uměleckým šéfem činohry Národního divadla v Praze (ND) bude od příští sezony kmenový režisér Daniel Špinar. Vystřídá Michala Dočekala, jemuž končí mandát v červnu 2015, ve funkci byl 12 let. Vybral ho generální ředitel české první scény Jan Burian. Současně oznámil, že do vedení baletního souboru jmenuje prvního sólistu Stuttgartského baletu Filipa Barankiewicze. Soubor převezme po Petru Zuskovi v sezoně 2017/2018, který tu působil 15 let.

Umělecký šéf činohry Michal Dočekal po předání funkce v červnu 2015 svému nástupci režiséru Danielu Špinarovi bude i nadále působit ve vedoucí funkci činoherního souboru české první scény. Šéfa baletu Petra Zusku čeká výměna od sezony 2017/2018, pak se bude věnovat vlastním projektům, hostování v pražském Národním divadle však nevylučuje.

V Praze vystoupil soubor The New York Voices

Americké vokální kvarteto The New York Voices v sobotu vyprodalo pražský Obecní dům. Na koncertě představilo repertoár ze svého zatím posledního, vánočního alba Let it Snow. Ansámbl doprovázeli hudebníci z Českého národního symfonického orchestru i malí zpěváci z Dětské opery Praha. Zazněly nápadité aranže tradičních amerických koled, soubor ale vsadil i na klasické skladby od Johanna Sebastiana Bacha či Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a zazněl i jazz. Kvarteto The New York Voices působí na hudební scéně od roku 1987. O devět let později získalo cenu Grammy v kategorii jazzových vokálních souborů za nahrávku s orchestrem Counta Basieho.

Michal Prokop znovu křtil Kolej Yesterday

Vánočním koncertem oslavil Michal Prokop se skupinou Framus Five 30 let od vydání kultovního alba československého bigbítu Kolej Yesterday. Večer v zaplněné karlínské hale Forum byl spojen se křty CD a LP s reedicí tohoto úspěšného alba a navíc i CD/DVD kompletu Krásný ztráty. Je záznamem loňského vánočního koncertu z Divadla Archa a vyšlo nákladem jednoho tisíce kusů v exkluzívní edici očíslované a podepsané Michalem Prokopem.

Bezdomovci v Olomouci navštíví Arcibiskupský palác

Olomouckým bezdomovcům se na Štědrý den otevře arcibiskupský palác. Na návštěvu je tam pozval olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který s lidmi bez domova také pojí sváteční polévku. Štědrovečerní večeře bude pro klienty připravena v denním centru charity. Nepřijdou ani o cukroví či dárky, které pocházejí z darů účastníků listopadové benefiční akce Noc venku. ČTK o tom informoval vedoucí střediska Samaritán olomoucké charity Petr Prinz.

Při oslavě Chanuky otevřou v Třebíči expozici košer řeznictví

Otevření expozice košer řeznictví v Domě Selimanna Bauera, sváteční kostýmované prohlídky Zadní synagogy, divadelní představení, nebo třeba tvořivé dílny jsou v Třebíči součástí oslav židovského svátku Chanuka. Návštěvníci židovského města mohou také ochutnat židovské speciality a seznámit se s tradičními zvyky, které se ke svátku světel pojí. Dům Selimanna Bauera je součástí historické zástavby třebíčského židovského ghetta. Od roku 2011 je zpřístupněn pro návštěvníky a nachází se v něm stálá expozice židovského bydlení. Svátek Chanuka připomíná dobu povstání Makabejských před 2000 lety.

V Hradci Králové proběhlo historické fotbalové utkání

Stovka diváků v sobotu na Velkém náměstí v Hradci Králové sledovala symbolickou rekonstrukci neobvyklé válečné události. Členové klubu vojenské historie zopakovali fotbalové utkání, v němž se během vánočního příměří v roce 1914 na západní frontě 1. světové války střetli skotští a němečtí vojáci. Před 100 lety se hrálo u belgického města Ypres.

V Klášterci je výstava Lega

Zámek Klášterec nad Ohří na Chomutovsku rozšířil expozici tvorby z kostek Lega ze soukromé sbírky. Právě na Zlatou neděli načasovali pořadatelé workshopy a druhou vernisáž k výstavě, která je otevřena od října. Výstava se teď rozšiřuje třeba o modely významných staveb na území ČR. Přes 511 exponátů z půl milionu kostek stavebnice Lego vidělo už přes 3000 lidí.

U Nového Města na Moravě byl nalezen kousek meteoritu

Členové astronomické expedice našli u Nového Města na Moravě jeden z menších meteoritů. Je to první část tělesa, které se střetlo ze Zemí 9. prosince a podle výpočtu Astronomického ústavu Akademie věd ČR dopadlo na Žďársku. Velmi jasný meteor, takzvaný bolid, tehdy ozářil zejména východní část země a jeho úlomky dopadly na Českomoravské vrchovině. ČTK to řekl mluvčí Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan. Nález musí být ještě potvrzen v laboratoři.

Sport

Radek Štěpánek se kvůli zranění pravé nohy v lednu nezúčastní úvodního grandslamu sezony Australian Open ani Hopmanova poháru, na němž měl hrát s Lucií Šafářovou. Šestatřicetiletý tenista to oznámil na facebooku, v týmové soutěži v Perthu ho nahradí Adam Pavlásek.

Český trenér Dušan Uhrin mladší povede fotbalisty Dinama Minsk. Běloruský klub podle svého oficiálního webu podepsal s bývalým koučem Plzně roční smlouvu.

Renata Chlumská, která v roce 1999 jako první Češka zdolala nejvyšší horu světa Mt. Everest, úspěšně završila projekt zvaný Koruna planety (Seven Summits). Jednačtyřicetiletá rodačka z Malmö tento týden vystoupila na nejvyšší horu Antarktidy Mount Vinson (4892 metrů). Pokořila tak nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů - šest v letošním roce.

Žokej Filip Minařík si na závěr sezony připsal jubilejní 100. vyhraný dostih. Na pískové dráze v německém Neussu mu ho zajistil Call Me Number One, který měl v dostihu pro dvouleté koně jen dva soupeře.

Biatlonistka Gabriela Soukalová skončila čtvrtá v závodu s hromadným startem na SP v Pokljuce, Vítková byla desátá. Vyhrála Finka Mäkäräinenová.

Krasobruslař Michal Březina se podruhé v kariéře stal českým šampionem. Účastník olympijských her ve Vancouveru a v Soči suverénně ovládl mistrovství čtyř zemí v Budapešti, kde se představili zástupci ČR, Slovenska, Maďarska a Polska. Březina v maďarské metropoli ovládl krátký program i volnou jízdu a celkem nasbíral 210,69 bodů. Druhý skončil Petr Coufal, třetí byl Pavel Kaška. Mezi ženami se z titulu radovala Březinova sestra Eliška, která celkově skončila třetí.

Tenistka Petra Kvitová se podruhé v kariéře stala vítězkou ankety Zlatý kanár. Stejně jako v roce 2011 jí k vítězství v hlavní kategorii ankety časopisu Tenis a tenisového svazu pomohl wimbledonský titul. Kvitová vyhrála také kategorii o nejlepší hráčku roku, mužům vládl Tomáš Berdych.

Závodu mistrovství světa silničních motocyklů v Brně hrozí, že přijde o třicetimilionovou dotaci pro letošní rok. Vláda bude v pondělí znovu projednávat uvolnění finančních prostředků, které v červenci schválila. Autoklub České republiky ani Automotodrom Brno se totiž nehlásí k roli příjemce dotace, z čehož plynou povinnosti. Navíc není jasné, zda může situaci vyřešit žádost Jihomoravského kraje, aby byla dotace převedena na něj.

Počasí

Bude proměnlivá oblačnost, odpoledne a večer se začne zatahovat. Ojediněle se přidají přeháňky, na horách i sněhové. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, na horách kolem -1 °C. Foukat bude čerstvý západní vítr na horách s nárazy až 90 km v hodině, večer zeslábne.