Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Na Václavském náměstí se v noci zapálil muž, je v nemocnici

Krátce před úterní půlnocí se na Václavském náměstí v Praze zapálil šestapadesátiletý muž. Podle informací mluvčího vinohradské nemocnice Lukáše Matýska leží muž v kritickém stavu na popáleninovém centru. Vyvrátil tak původní informaci mluvčí pražské záchranky Jiřiny Ernestové o tom, že muž po předání do nemocnice zemřel. Podle Ernestové utrpěl muž rozsáhlé popáleniny celého těla. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan ČTK řekl, že šlo o pacienta Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, který se nevrátil z vycházky. Podle tn.cz lehké popáleniny utrpěla dívka, která se muže snažila zachránit.

Zeman: Ekonomické problémy Ruska jsou překonatelné

Současné ekonomické problémy Ruska jsou podle českého prezidenta Miloše Zemana otřesem, který je překonatelný. Destabilizace v zemi se neobává. Podle něj zůstane Ukrajina i přes zájem vstoupit do NATO neutrálním státem. Česká republika by měla podporovat stabilizaci Ukrajiny a pokračování mírových rozhovorů. O situaci na Ukrajině chce mluvit také s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, který se chystá na návštěvu Česka. Ruský rubl od počátku roku ztratil přes 50 procent své hodnoty a v posledních dnech jeho propad výrazně zrychlil. České firmy pád rublu většinou bezprostředně příliš nepocítily, řada z nich s ruskými partnery obchoduje v eurech nebo dolarech. Téměř všechny firmy ale mají z budoucího vývoje a klesající kupní síly v Rusku obavy. Ministr financí Babiš v této souvislosti řekl, že stát a ministerstvo průmyslu a obchodu by měly českým exportérům pomoci.

Zeman nebude vetovat zákon o platech ústavních činitelů

Prezident Miloš Zeman nebude vetovat zákon o platech ústavních činitelů, který počítá s růstem platů o zhruba tři procenta v příštím roce a dalším nárůstem v letech následujících. Řekl to na Hradě na společné tiskové konferenci s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Zeman připomněl, že byl připravený vetovat původní dohodu sněmovních klubů, podle níž měly příští rok platy poslanců, senátorů a dalších činitelů růst o 14,4 procenta. V souvislosti s tím tehdy hovořil o nenažranosti. Návrh, který má nyní na stole Senát, se mu ale zamlouvá výrazně lépe. Počítá totiž s nárůstem platů o 2,9 procenta. Podle novely, kterou schválila Sněmovna, se budou příští rok platy politiků vypočítávat ze základny ve výši 2,25násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za rok minulý. Pokud by Parlament neschválil žádnou úpravu, mzdy politiků by vzrostly od ledna po několikaletém zmrazení automaticky o 26 procent.

Zeman s Babišem rozstřihli dluhopis ve výši čtyř milionů

Prezident Miloš Zeman spolu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) znehodnotili dluhopis ve výši čtyř milionů korun. O tuto částku, kterou Zeman nastřádal ve svém fondu, tak snížili státní dluh Česka. Ten nicméně ke konci letoška dosáhne zhruba 1,663 bilionu korun. Zeman s Babišem jeden dluhopis ve výši milionu korun společně rozstřihali již v červnu. Prezident se tehdy nechal slyšet, že další částky budou vždy dvojnásobné, tedy dva miliony, čtyři miliony, osm milionů a tak dále. Teď ale uvedl, že jeho fond roste rychleji, než se původně očekávalo, a je tak možné znehodnotit dluhopis ve výši čtyř milionů korun. Poznamenal také, že jeho fond má nyní kolem 500 přispěvatelů a jejich počet stále roste. Zeman fond na snižování státního dluhu založil loni a měsíčně do něj posílá 30 procent svého platu, tedy 60.000 korun. Babiš už dříve daroval půl milionu. Státní dluh Česka se podle něj letos sníží meziročně o zhruba 20 miliard korun. Klesne tak poprvé od roku 1995. Na konci roku má státní dluh činit 1663 miliard korun.

Sobotka čelí trestnímu oznámení kvůli slovům o extremistické DSSS

Trestní oznámení na premiéra a předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku podal šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas. Sobotka se výroky o DSSS jako o rasistické nebo fašistické podle něj dopustil trestného činu pomluvy. Premiér sdělil, že si za svými názory stojí. Sobotka o DSSS mluvil kvůli tomu, že s ní místní buňka ČSSD v Duchcově uzavřela koalici. "Já jsem přesvědčen o tom, že není možné, aby sociální demokracie na kterékoliv úrovni vytvářela koalice se stranami, které mají rasistický nebo fašistický charakter, a to nepochybně Dělnická strana je," řekl Sobotka v pátek novinářům. V sobotu pak ústřední výkonný výbor sociální demokracie buňku v Duchcově zrušil. Vandas už minulý týden Sobotku vyzval, aby podal návrh na rozpuštění DSSS, nebo se omluvil. Vandas má za to, že se Sobotka vedle pomluvy dopustil trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Štěch: Senát se stal komorou regionálních osobností

Senát se stal podle svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) komorou regionálních osobností, které nemají potřebu na sebe lacině upozorňovat a dohánět chybějící sebevědomí. Štěch to uvedl na shromáždění k 18. výročí vzniku horní komory. Ve svém projevu podpořil zavedení finančních sankcí pro zákonodárce za neúčast na jednání Parlamentu. Senátoři by podle něj měli své ostatní aktivity mimo rámec mandátu utlumit. O zavedení sankcí za neomluvenou absenci zákonodárců se mluvilo v souvislosti se zákonem o zvýšení platů ústavních činitelů, který má horní komora schvalovat ve čtvrtek.

Úhradová vyhláška přidá na zdravotní služby 10 mld. Kč

Úhradová vyhláška přidá příští rok na zdravotní služby deset miliard korun, nemocnice dostanou na pětiprocentní navýšení platů i kompenzaci zrušených poplatků. Uvedl to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Celkem na zdravotní péči by v příštím roce mělo jít 239 miliard korun. Nárůst o devět miliard oproti letošnímu roku je z vyššího výběru pojistného, miliarda z rezervních fondů zdravotních pojišťoven. Z navýšení půjde 4,2 miliardy na náhradu regulačních poplatků, navýšení úhrad za péči o 1,6 miliardy dostanou ambulance, 0,5 miliardy specializovaná centra a 3,8 miliardy lůžková péče. Ministr poznamenal, že při přípravě vyhlášky vyšli co nejvíce vstříc požadavkům lékařů i nemocnic, s každým splněným požadavkem se ale objevil další, a kdyby je měl splnit, potřeboval by navýšení o 50 miliard korun.

Praha zatím pokračuje ve spolupráci s EMS ohledně opencard

Firma eMoneyServices (EMS) bude jako vlastník majetkových práv k projektu opencard zatím dál zajišťovat servis karet. Po prvním jednání na magistrátu to řekli primátorka Adriana Krnáčová a mluvčí EMS Martin Opatrný. Další jednání nad konkrétními návrhy se uskuteční v lednu. Podle primátorky jsou možné různé varianty řešení. Krnáčová tvrdí, že i přes končící smlouvu mezi EMS a dopravním podnikem cestujícím žádné potíže nehrozí. Primátorka zároveň nevyloučila možnost dočasného přechodu na papírové kupony. Kartu opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Projekt, který vyšel zhruba na 1,35 miliardy Kč, je spojen s řadou problematických smluv, město se s nimi dlouho neúspěšně vyrovnává. Údajné dluhy Prahy vůči EMS řeší soud.

Česko poskytne Slovensku dokumenty StB

Česká republika poskytne Slovensku archivní dokumenty tajné policie (StB) z dob komunistického Československa, které se nacházejí na území ČR a které obsahují i informace o slovenských občanech. Vyplývá to z dohody, kterou ve středu v Bratislavě podepsali ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zdeněk Hazdra a šéfka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková se šéfem slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) Ondrejem Krajňákem. Slovensko dostane z ČR také centrální registr svazků StB, kterým ÚPN podle Krajňáka nedisponuje. Slovenští badatelé tak už nebudou muset jezdit do Prahy, uvedl Krajňák. Celkový rozsah předaných dokumentů na Slovensko v současnosti prý nelze odhadnout. Slovensko z větší části obdrží z ČR digitální kopie dokumentů.

V areálu muničních skladů ve Vrběticích je klid

V areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku je již pět dnů klid. Potvrdila to zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Zatím poslední neřízený výbuch byl zaznamenán v pátek ve 22:45. Pyrotechnici stanovili bezpečnostní devítidenní lhůtu bez náhodné detonace. Teprve po jejím uplynutí se pustí do přípravy areálu na odvoz munice. Pyrotechnici se nyní soustředí na kontrolu okolí vně areálu. Po uplynutí lhůty vyčistí od rozházené munice příjezdové komunikace ke skladům, okolí cest a skladů. Vybudují i točnu pro nákladní automobily a techniku. V případě příznivého počasí by se podle policie munice z Vrbětic mohla začít odvážet začátkem příštího roku. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny.

Policisté obvinili sedm lidí kvůli legalizaci Březinova majetku

Policisté obvinili sedm lidí kvůli legalizaci majetku pocházející z trestné činnosti šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Podle státního zástupce Petra Šeredy jde o majetek v hodnotě 384 milionů korun. Případ úzce souvisí s tzv. lihovou mafií, která řadu let obchodovala s nelegálním lihem. Stát podle obžaloby připravila na daních o rekordních 6,7 miliardy korun. Případ policisté se státním zastupitelstvím odkryli v souvislosti s rozkrýváním trestné činnosti takzvané lihové mafie, kterou již řeší olomoucký krajský soud. Policie již část Březinova majetku zabavila, jde především o peníze či nemovitosti, které mají spojitost s nelegálními obchody s lihem.

Policie zadržela skupinu výrobců a prodejců pervitinu

Zlínská policie odhalila organizovanou skupinu výrobců a distributorů pervitinu, která působila v několika krajích. Deset mužů a jedna žena bylo obviněno z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, řekl vedoucí oddělení obecné kriminality krajského policejního ředitelství Pavel Trnka. Obviněným hrozí až 12 let vězení, pět z nich je ve vazbě. Skupina lidí ve věku od 25 do 39 let byla zadržena na začátku prosince. Na zákroku se podílelo asi 100 policistů. Při domovních prohlídkách zajistili krystalickou látku, peníze, sušené konopí i několik autPodle policie mohla skupina vyrobit jen za letošní rok v domě na Slovácku nejméně osm kilogramů pervitinu, za který mohla na černém trhu utržit až 12 milionů korun.

Exšéf odboru informatiky si za opencard odpyká 3,5 roku

Bývalý ředitel odboru informatiky pražského magistrátu Ivan Seyček si odpyká 3,5 roku vězení za zvýhodnění firmy Haguess v projektu opencard. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze mu zpřísnil původně podmíněný trest za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Šéf hodnotící komise Jiří Chytil odešel s podmíněným trestem 1,5 roku odnětí svobody, další tři obžalované úředníky soud zprostil viny. Chytila soud potrestal za to, že od Haguess nevymáhal smluvní pokutu za opožděné plnění smlouvy, čímž prý městu způsobil třímilionovou škodu. Rozhodnutí je pravomocné. Obžalovaní úředníci Seyček, Chytil, Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík nesli odpovědnost za průběh veřejné zakázky na vybudování pražského centra kartových služeb v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS). Ten však v kauze figuroval pouze jako svědek.

ČNB nechala sazby beze změny

Bankovní rada České národní banky opět nechala úrokové sazby na historických minimech a bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Informoval o tom mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Úrokové sazby drží centrální banka na nejnižší úrovni přes dva roky. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB před více než rokem. ČNB zopakovala, že intervence neukončí dříve než v 2016. Upozornila, že v případě rostoucí hrozby poklesu cen by mohla oslabit korunu více.

Sazby hypoték klesly opět na rekordní minimum 2,44 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v listopadu dále klesla na 2,44 procenta, a dostala se tak na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v říjnu, kdy průměrná sazba činila 2,51 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu, jenž sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. V meziměsíčním srovnání zájem o hypotéky ovšem i přes pokles sazeb klesl. V listopadu si hypoteční úvěr sjednalo 7351 lidí, což je o 373 méně než v říjnu. Objem nových úvěrů v listopadu klesl o 343 milionů na 12,482 miliardy korun.

ČR uspěla v arbitráží o 800 milionů

Česká republika zvítězila v mezinárodní arbitráži, ve které se kyperská společnost Forminster domáhala náhrady škody 802 milionů korun kvůli údajnému poškození její investice ve společnosti Kotva. Informovalo o tom ministerstvo financí. Žaloba byla podána letos v lednu. Mezinárodní rozhodčí tribunál se sídlem v Ženevě podle MF konečným nálezem nárok na náhradu škody v plném rozsahu zamítl. Tribunál zároveň České republice přiznal náhradu nákladů za vedení arbitráže, Česko tak získá 351.543 korun a 20.000 eur. ČR nedávno také uspěla v arbitráži s Anglia Auto Accessories o 200 milionů korun. Arbitráž skončila předčasně z procesních důvodů ve prospěch Česka, když žalobci opakovaně neuhradili náklady rozhodčího řízení.

Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je Babišův Uniles

Vítězem miliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2015 je společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Z 30 dosud uzavřených smluv na jednotlivých územních jednotkách má Uniles podepsáno osm smluv. Celkem se soutěžilo o 33 kontraktů pokrývajících asi pětinu lesů podniku. ČTK to řekl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Za Babišovým Unilesem se umístily se čtyřmi kontrakty lesnické společnosti PETRA, Kloboucká lesní a LST. Celkem si kontrakty zatím rozdělilo 11 subjektů. Ještě jednu smlouvu by LČR měly podepsat tento týden. Na zbývající dvě dosud nepodepsané části veřejné zakázky podali účastníci tendru námitky. LČR patří polovina lesů v zemi.

Automobilka TPCA propustí stovky agenturních zaměstnanců

Kolínská automobilka TPCA propustí na začátku března příštího roku stovky agenturních zaměstnanců. Důvodem je menší poptávka po jejích nových modelech. ČTK to řekl mluvčí automobilky Radek Kňava. Kmenových pracovníků by se výpovědi týkat neměly. Firma v roce 2015 vyrobí kolem 220.000 aut, což je zhruba o deset procent méně, než předpokládala. Japonsko-francouzská automobilka v květnu zahájila sériovou výrobu nové generace vozů Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C a v létě přijala zhruba 700 lidí. Nyní v továrně pracuje kolem 3700 zaměstnanců, což je nejvíc od jejího vzniku. V březnu výroba v TPCA přejde z třísměnného provozu na dvousměnný a následně se zrychlí linka. V továrně tak bude muset na jaře pracovat zhruba o 500 zaměstnanců méně než v těchto dnech.

Čeští lékaři transplantovali současně srdce a plíce

Čeští lékaři provedli unikátní a v tuzemsku teprve druhou transplantaci současně srdce a plic. Vůbec poprvé v Česku se na ní podílely dva špičkové týmy - přednosty Roberta Lischkeho z Fakultní nemocnice v Motole a přednosty Kardiocentra Jana Pirka z Institutu klinické a experimentální medicíny. Čtyřiatřicetiletý pacient Jiří zákrok postoupil kvůli cystické fibróze, závažnému genetickému onemocnění, kvůli němuž mu selhávaly plíce. Jeho stav komplikovalo srdeční onemocnění. Bez transplantace by nepřežil. Pacient podstoupil zákrok zhruba před třemi týdny a jeho stav se zlepšuje. Učí se dýchat, začíná chodit a podle svých slov se cítí výborně. Pokud se bude dál zotavovat, mohl by motolskou nemocnici opustit už začátkem příštího roku.

V brněnské katedrále postavili vyřezávaný betlém

V brněnské katedrále na Petrově najdou návštěvníci vyřezávaný betlém, zatím ovšem bez Ježíška, který se do jesliček tradičně vkládá až na Štědrý den. Tvůrcem petrovského betléma je řezbář Heřman Kotrba. S vyřezáváním začal v roce 1950 a skončil o tři roky později. Betlém je z lipového dřeva. Před letošními Vánoci dostal betlém novou konstrukci. Na konci adventu začnou betlémy stavět také v dalších brněnských chrámech. Jejich přehled najdou zájemci na webu http://www.krestanskevanoce.cz. Na různých výstavách bývají betlémy k vidění po celý prosinec.

Sport

Novým trenérem hokejistů Slavie Praha byl jmenován Dušan Gregor. Poslední tým extraligové tabulky povede společně s Josefem Beránkem, který u mužstva již působil. Dvaapadesátiletý slovenský kouč naposledy trénoval Vladivostok v Kontinentální lize.

Fotbalisty Liberce povede na jaře trenérská dvojice Jiří Kotrba a Josef Csaplár. Na lavičce předposledního týmu prvoligové tabulky nahradí Samuela Slováka, který po podzimu skončil. Csaplár se vrací do Slovanu po jedenácti letech.

Basketbalisté Nymburka vyhráli v posledním utkání základní skupiny Evropského poháru nad Sevillou 91:82 po prodloužení a pošesté za sebou si zajistili postup do jarní fáze. Ve skupině by měli obsadit druhé či třetí místo, definitivně jejich soupeře pro jaro určí až středeční závěrečné zápasy.

Tenistka Petra Kvitová se poprvé od triumfu ve Fed Cupu objevila v soutěžním utkání a vyhrála. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu zdolala v české extralize smíšených družstev v dresu Agrofertu Prostějov bez problémů Lucii Hradeckou z pražského I. ČLTK 6:1 a 6:2. Prostějov nakonec vyhrál až po boji 5:4 na zápasy.

Tenista Tomáš Berdych v úterý oznámil, že jeho novým koučem se stal Daniel Vallverdu z Venezuely a že se rozešel s Tomášem Krupou i s kondičním trenérem Davidem Vydrou. Důvodem je podle Berdycha nutnost změny, aby se mohl posunout dál. S Krupou spolupracoval od konce roku 2008. Pod jeho vedením se dostal do finále Wimbledonu 2010 a zahrál si semifinále na zbylých třech grandslamech. V žebříčku vystoupal až na páté místo a přes pět let se drží v desítce dvouhry ATP.

Jen dva automobiloví závodníci dokázali obhájit loňská vítězství v anketě Zlatý volant. Stejně jako před rokem cenu pro nejlepšího jezdce své kategorie získali autokrosař Václav Fejfar a Petr Fulín, jenž opět ovládl závody na okruzích. Další tři hlavní kategorie mají nové či staronové vítěze, ke změně došlo i ve Zlatých řidítkách. Cenu pro nejlepšího motocyklového jezdce převzal v úterý v Praze freestylový motokrosař Libor Podmol.

Volejbalisté Dukly Liberec postoupili přes Omonii Nikósie do lednového osmifinále evropského Challenge Cupu. Čeští vicemistři porazili kyperského soupeře i v domácí odvetě 3:1 a mohou se těšit na další fázi, v níž s největší pravděpodobností narazí na italskou Ravennu.

Autoklub České republiky (AČR) po vyšetřování listopadové tragické nehody posádky Miloš Vágner - Petr Gross na Rallye Krkonoše suspendoval její pořadatele. Stávajícímu organizačnímu výboru už nesvěří přípravu žádného ze svých podniků a pěti činovníkům v čele s ředitelkou závodu Blankou Hlavatou pozastavil činnost.

Počasí

Bude oblačno až polojasno, ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 1 až 5 stupňů, na horách kolem nuly.