Denní souhrn zpráv

Policie evakuovala 1400 lidí z okolí muničního skladu na Zlínsku

Policie ráno evakuovala zhruba 1400 lidí z dalších obcí v okolí muničního skladu na Zlínsku. Pyrotechnici totiž v areálu objevili poškozenou budovu, ve které jsou uskladněny granáty. Na její střeše navíc našli zaklíněný dělostřelecký granát. V pátek večer se z prostoru, ve kterém explodovaly už dvě budovy s municí, ozval další výbuch. Své domovy museli opustit obyvatelé obcí Vlachovice a Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří. Obyvatelé obcí Haluzice a Lipová byli znovu evakuováni už v pátek večer, celkem šlo o 400 lidí. Ve Vlachovicích-Vrběticích mělo dnes odpoledne zasednout předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Obec ale byla také evakuována, úřad vlády proto jednání přesunul do nedalekého Slavičína.

Pyrotechnici sundali granát z poškozené budovy muničního skladu

Pyrotechnikům se podařilo zlikvidovat v areálu muničního skladu na Zlínsku dělostřelecký granát, který byl zaklíněn na střeše poškozené budovy číslo 11. Novinářům to řekla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V budově číslo 11 jsou uskladněny granáty. Kvůli operaci bylo evakuováno na 1800 lidí z okolních obcí. Zatím nebylo rozhodnuto o tom, kdy se budou moci vrátit do svých domovů. Pyrotechnici podle mluvčí uložili granát bezpečně v areálu, kde ho s největší pravděpodobností i zlikvidují.

Síť v Česku už dodává elektřinu bez problémů

V Česku byly plně obnoveny dodávky elektřiny, které v posledních dnech narušovala námraza a popadané stromy. Společnost ČEZ v pátek večer odvolala kalamitní stav na Sokolovsku a Karlovarsku. Na Šumavě energetická společnost E.ON už připojila všechna místa se stálým odběrem. ČTK to večer řekli mluvčí firem. Ještě ráno byly bez proudu stovky domácností.

ČR a Rakousko mají novou policejní dohodu pro zásahy za hranicí

Česká republika a Rakousko mají novou smlouvu o policejní spolupráci, která řeší mimo jiné i zásahy policistů za hranicemi domovského státu. Příslušný dokument podepsali v Bruselu ministři vnitra Česka a Rakouska Milan Chovanec a Johanna Miklová-Leitnerová. Obdobnou dohodu se chystá Praha uzavřít i s Německem, podpis se předpokládá počátkem roku 2015. Díky novým pravidlům bude podle českého ministerstva vnitra možné lepší nasazování policistů na území sousední země. Zásah policistů v příhraničí byl za určitých podmínek možný již dříve, nyní ale jejich pravomoci budou posíleny a administrativně usnadněny.

MfD: Policie podezřívá Nagyovou z krácení daně při přijímání dárků

Bývalou šéfku premiérova kabinetu Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, prověřuje policie kvůli možnému krácení daně. Policisté ji podezřívají, že z drahých šperků a kabelek neodvedla daň. Může jí hrozit až osm let vězení. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). Kabelky či šperky Nečasová dostávala jako šéfka kabinetu svého nynějšího manžela od vlivných ředitelů firem či právníků. Podle vyšetřovatelů bylo povinností Nečasové z darů dražších než 20.000 korun zaplatit daň, protože je nedostala od příbuzných. Policisté při loňské prohlídce u Nečasové našli luxusní zboží, jehož hodnotu odhadli na více než deset milionů korun. Nečasová zatím čelí obvinění kvůli údajnému zneužití vojenské rozvědky, uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS).

Při požáru domu s pečovatelskou službou byli zraněni lidé

Šest lidí utrpělo zranění při požáru, který v noci na sobotu vypukl v domě s pečovatelskou službou v Kopřivnici na Novojičínsku. Nejvážněji zraněn byl jednasedmdesátiletý muž, který utrpěl rozsáhlé popáleniny až na 40 procentech těla, uvedli lékaři. Jeho stav je kritický. Podle hasičů byla příčinou požáru neopatrná manipulace s otevřeným ohněm, škoda dosahuje asi 700.000 korun. V době požáru bylo v objektu více než 100 lidí.

Projekt Plzně jako města kultury zahájí i největší videomapping

Největší videomappingová show, tedy umělecká projekce ve volném prostoru, bude 17. ledna součástí slavnostního zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Promítat se bude nejen na fasádu katedrály sv. Bartoloměje, ale také na historické domy po obdobu plzeňského náměstí Republiky. ČTK o tom informoval Jan Hrdlička, ředitel společnosti 3dsense, která videomapping připravuje. Světelné představení bude součástí programu, který se odehraje pod režisérskou taktovkou Petra Formana. Plzeň v něm představí své velikány jako Ladislava Sutnara, Jiřího Trnku nebo Františka Křižíka.

Předáním cen skončí festival outdoorových filmů

Předáním cen vyvrcholí v sobotu vpodvečer v pražském kině Lucerna Mezinárodní festival outdoorových filmů. Putovní přehlídka navštívila od začátku října čtyři desítky měst. Koná se podvanácté a uvádí 95 filmů z jednadvaceti zemí. Jednotlivé kategorie se zaměřují na cestopisy, snímky z vodáckého prostředí či s horskou tematikou. Soutěží také filmy zachycující extrémní sportovní výkony. Organizátoři přivítají například akrobatického letce a medailistu z mistrovství světa Martina Šonku, španělského horolezce Juanita Oiarzabala či rakouského horolezce Petera Habelera. Ten jako první na světě s Rainholdem Messnerem pokořil Mt. Everest bez kyslíkového přístroje.

V Brně vydražili gotický deskový obraz za 3 miliony Kč

Za 3,1 milionu korun se tuto sobotu v Brně vydražil deskový obraz od Mistra Litoměřického oltáře ze španělské soukromé sbírky. Získal jej neznámý kupec, který přihazoval po telefonu. Dražba začínala na částce 820.000 korun. Obraz kdysi představoval vnitřní stranu levého křídla takzvaného Strahovského oltáře, jehož zbývající část vlastní kanonie premonstrátů v Praze. Námětem draženého obrazu je biblické vraždění neviňátek. Autor jej namaloval temperami na dřevěnou desku o rozměrech přibližně 57 krát 35 centimetrů. Mistr Litoměřického oltáře tvořil v Praze na počátku 16. století. Spolu s Benediktem Rejtem dokonce podle odborníků patří k nejvýznamnějším představitelům výtvarného umění jagellonských Čech.

Ve skanzenu na Veselém Kopci začala vánoční výstava

Ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska na Chrudimsku začala tradiční vánoční výstava. Akce přiblíží návštěvníkům až do 14. prosince lidové vánoční zvyky, dárky, ozdoby a pečivo. Ukáže, jak se svátky slavily na Vysočině od druhé poloviny 19. století do poloviny 20. století. Letošní rok byl pro skanzen úspěšný, i díky lepšímu počasí než bylo loni. Do konce října expozice na Veselém Kopci a v Betlémě v Hlinsku navštívilo téměř 62.000 návštěvníků, což je asi o 12.500 více než vloni. Do konce roku asi návštěvnost přesáhne 70.000 lidí, rekordní tak nebude.

V Jáchymově zahájili první zimní lázeňskou sezonu

V Jáchymově zahájili první zimní lázeňskou sezonu. Umožnilo to přímé napojení lázní lanovkou na lyžařský Skiareál Klínovec. Podle generálního ředitele Léčebnách lázní Jáchymov Eduardy Bláhy se tak otvírá nová etapa. Před sedmi lety jáchymovské lázně vybudovaly aquacentrum. Pořád ale chybělo rychlé a snadné napojení na sjezdovky. To vyřešila investice Skiareálu Klínovec, který s pomocí dotace z Regionálního operačního programu Severozápad postavil novou lanovku Jáchymovská. Vede z města až na vrchol Klínovce.

NP Šumava letos navštívilo přibližně dva miliony lidí

Šumavský národní park za letošní rok navštívilo kolem dvou milionů turistů. Nejvíce lidí dorazilo tradičně do oblasti kolem řeky Vydry a do obce Modrava na Klatovsku. Oblast Povydří navštívilo 100.000 lidí, do Modravy dorazilo 72.000 turistů. Šumava však dlouhodobě eviduje i další turisticky exponovaná místa. Mezi ně tradičně patří vrchol Březníku, Kvilda nebo okolí vrchu Plechý. Odhadovaná návštěvnost v porovnání s loňským rokem o jedno až dvě procenta klesla. ČTK to řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Sport

Českým biatlonistům se vydařil sprint Světového poháru v Östersundu. Ondřej Moravec dnes nestačil pouze na Francouze Martina Fourcada a skončil druhý. Jen těsně unikly stupně vítězů Michalu Šlesingrovi, který na čtvrtém místě ztratil na Jakova Faka ze Slovinska deset vteřin.

Česká biatlonistka Veronika Vítková napodobila Ondřeje Moravce a také ona skončila druhá v sprintu Světového poháru ve švédském Östersundu. Prohrála o 4,6 sekundy jen s Tiril Eckhoffovou z Norska, třetí místo obsadila o tři sekundy zpět Finka Kaisa Mäkäräinenová, byť byla dvakrát na trestném okruhu. Vítková se dostala počtvrté na stupně vítězů i díky bezchybné střelbě.

Běžkyně na lyžích Petra Nováková zaznamenala desátým místem v Lillehammeru nejlepší výsledek kariéry ve Světovém poháru. Závod na pět kilometrů volnou technikou v rámci minitour vyhrála Norka Therese Johaugová o pouhé tři desetiny sekundy před Marit Björgenovou.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer poprvé v sezoně bodoval. Volnou desítku Světového poháru v minitour v Lillehammeru dojel na 26. místě, Martin Jakš skončil třicátý. Závod ovládli Norové - zvítězil Martin Johnsrud Sundby před Finnem Haagenem Kroghem a Sjurem Röthem.

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil 15. místo v závodě Světového poháru v Lillehammeru. Druhý český reprezentant na startu Tomáš Portyk doběhl na 35. příčce, vyhrál obhájce celkového prvenství Eric Frenzel z Německa.

Krasobruslař Michal Březina obsadil druhé místo v mezinárodních závodech Golden Spin v Záhřebu. Bronzový medailista z loňského mistrovství Evropy nestačil v Chorvatsku jen na bronzového medailistu z olympijských her v Soči Denise Tena z Kazachstánu, za kterým zaostal o deset bodů.

Znakařka Simona Baumrtová poplave na mistrovství světa v krátkém bazénu podruhé ve finále, po dvoustovce se dostala mezi osmičku také na padesátimetrové trati. V semifinále chomutovská plavkyně dohmátla v osmém času 26,44 sekundy, finále je na programu v neděli odpoledne.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila osmé místo na trati 1000 metrů na Světovém poháru v Berlíně. I po nejhorším výsledku v této disciplíně v sezoně se posunula v celkovém hodnocení na třetí místo. Závod vyhrála při vstupu do sezony Američanka Brittany Boweová, Martina Sáblíková nastoupila v divizi B a skončila v této výkonnostní skupině sedmá.

Vedení hokejistů extraligové Slavie odvolalo po prohře v Olomouci 2:4 trenérskou dvojici Ladislav Lubina - Josef Beránek mladší. Prohra byla pro Pražany již šestou v řadě. Po 27 odehraných kolech se Slavia propadla až na dno tabulky.

Hokejový obránce Michal Rozsíval pomohl Chicagu v pátečním utkání NHL svým premiérovým gólem sezony k výhře 4:3 nad Montrealem. Šestatřicetiletý bek se v soutěži trefil po jedenácti měsících. V dresu poražených si jednu asistenci připsal Tomáš Plekanec.

Hokejisté Třince zvítězili ve 27. kole extraligy na ledě Pardubic přesvědčivě 4:0 a Východočechy porazili i potřetí v sezoně, celkově už posedmé za sebou. Oceláři udrželi vedení v tabulce, Východočeši prohráli šestý z posledních sedmi zápasů.

Český lyžař Ondřej Bank obsadil 22. místo ve sjezdu Světového poháru v Beaver Creeku. Na bodovanou pozici v nejrychlejší alpské disciplíně se probojoval teprve počtvrté v kariéře a lépe skončil jen v roce 2011 v Kvitfjellu, kde byl sedmnáctý.

Hokejový obránce Josef Hrabal předčasně končí angažmá v Lahti. S vedením Pelicans se podle oficiálních internetových stránek klubu dohodl na ukončení smlouvy a měl by se vrátit do české extraligy.

Basketbalisté Nymburku si připsali čtvrtou porážku na mezinárodní scéně za sebou. V duelu VTB ligy nestačili na VEF Riga, kterému v Lotyšsku podlehli 78:86. Ke čtyřem výhrám si tak připsali už sedmou prohru v soutěži a klesli na 12. místo, když se před ně dostala právě Riga.

Český fotbalový gólman Jan Laštůvka bude dále působit v ukrajinském Dněpropetrovsku. Dvaatřicetiletý brankář s účastníkem Evropské ligy prodloužil smlouvu o rok a půl.

Evropská fotbalová unie UEFA požádala pražskou Spartu, aby doložila, že dlouhodobě nehospodaří bez zisku. Spolu s českým mistrem musí ze stejného důvodu svou ekonomickou situaci vysvětlit dalších pět celků. Informovala o tom agentura AP.

Golfistka Klára Spilková skončila na turnaji LET v indickém Dillí čtrnáctá a zaznamenala čtvrtý nejlepší výsledek v sezoně. Ve finálovém dnu zahrála 75 ran a celkově byla po třech kolech v paru. Suverénně získala první výhru v letošním roce Francouzka Gwladys Noceraová se skóre -11.

Počasí

Zataženo, na většině území občasný déšť, na horách sněžení. Nejvyšší teploty 1 až 5 stupňů Celsia.

Smog dál trápí obyvatele Moravskoslezského kraje. Na některých místech regionu jsou maximální hodnoty pro prach překročeny o 158 mikrogramů.