Denní souhrn zpráv

Premiér se sedmi ministry míří na jednání s izraelskou vládou

Premiér Bohuslav Sobotka společně se sedmi ministry zamíří v pondělí na třídenní cestu do Izraele, během které se uskuteční společné zasedání izraelské a české vlády. Při návštěvě bude podepsáno několik memorand či dohod o spolupráci v oblasti vědy, výzkumu, obrany a sociální péče. Českou delegaci přijme i prezident Reuven Rivlin. Ministři navštíví památník obětem holokaustu Jad vašem. Za českou stranu se do Izraele kromě ministerského předsedy chystá vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová, šéf zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr kultury Daniel Herman.

Zaorálek: Diplomati v Kyjevě trestný čin nespáchali

Inspekce ministerstva zahraničí nepotvrdila podezření, že se pracovníci velvyslanectví v Kyjevě dopustili trestného činu ohledně žádosti krajanů na Ukrajině o přesídlení do Česka. V Otázkách Václava Moravce České televize to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvažuje naopak o podnětu policii kvůli možné pomluvě. V případu jde o to, že si někteří volyňští Češi stěžovali, že byli vystaveni nátlaku ze strany velvyslanectví, aby o svém přání na přesun do Česka nemluvili. Ministerstvo zahraničí už dřív jakýkoli nátlak na tyto lidi odmítlo.

Nespokojenost s prací velvyslanectví v Kyjevě vyjádřil v minulosti prezident Miloš Zeman, podle něho nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Prezident kritizoval především velvyslance Ivana Počucha, jenž podle něho původně Prahu informoval, že přání přesunout se do Česká mají jen tři krajanské rodiny. Hrad ale následně obdržel žádost od 232 lidí.

Zeman předal ministerstvu vnitra podklady, které údajně mohly svědčit o tom, že zástupci Česka na Ukrajině spáchali trestné činy. Vnitro předalo dokumenty ministerstvu zahraničí, informace z nich prošetřovala její inspekce.

Stropnický: Armáda by měla mít v záloze 10.000 až 15.000 lidí

Pro případ ohrožení by česká armáda měla mít připravených 10.000 až 15.000 mužů a žen v záloze. Tato skupina by měla být vycvičena již v době, kdy vláda zaznamená potenciální nebezpečí. V televizi Prima to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zálohy jsou podle něj běžným řešením, jak doplnit profesionální armádu. V profesionálním vojsku by podle Stropnického mělo být kolem 27.000 lidí, ČR na takový počet vojáků ale nemá peníze. Nový branný zákon, který by umožnil opět odvody do armády i v době míru, tak podle Stropnického zeefektivní současný stav. S odvody souhlasí i armádní expert opoziční TOP 09 Marek Ženíšek. K novele zákona se kladně staví i další poslanci jak z vládní koalice, tak z opozice.

Novým pražským arcibiskupem pravoslavné církve je Michael Dandár

Pražská eparchie Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku v sobotu zvolila za svého nového biskupa Michaela Dandára. Informoval o tom Úřad eparchiální rady Pražské pravoslavné eparchie (diecéze). Touto volbou byly ukončeny vnitřní personální spory v Pražské pravoslavné eparchii. Ty trvají zhruba rok a půl od doby, kdy funkci pražského arcibiskupa a metropolity českého a slovenského opustil vladyka (biskup) Kryštof. Po jeho odchodu vedení církve dosadilo na post arcibiskupa vladyku Jáchyma, ale velká část církve ho neuznávala. Stejný názor na Jáchyma zastává cařihradský patriarcha Bartoloměj, hlava celosvětového pravoslaví.

VZP letos skončí s přebytkem

Hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny skončí v letošním roce přebytkem asi čtvrt miliardy Kč. V pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. V příštím roce bude podle něj hospodaření podobné a pojišťovna naplní rezervní fond částkou do jedné miliardy Kč. Loni měla VZP ztrátu téměř miliardu Kč, předloni 3,3 miliardy Kč.

Solus: Podíl Čechů s dluhy po splatnosti stoupl na 8,24 procenta

Ve třetím čtvrtletí se mírně zhoršila schopnost Čechů splácet své závazky, a to ve všech krajích. Ke konci letošního září mělo dluhy po splatnosti 8,24 procenta všech dospělých obyvatel ČR, zatímco koncem června to bylo 8,07 procenta. ČTK o tom informovalo sdružení Solus s tím, že fakticky se tak zvýšil počet osob zapsaných v negativním registru sdružení o několik tisíc lidí. Schopnost hradit splatné závazky se v jednotlivých krajích významně liší. Nejhorší situace je v Ústeckém kraji, kde neplní dlouhodobě své závazky 15 dospělých obyvatel ze sta. Desetiprocentní hranici překračuje také Karlovarský kraj, Liberecký kraj a Moravskoslezský kraj. Nejméně potíží se splácením závazků eviduje Solus naopak na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde se pohybuje podíl osob s dluhem po splatnosti kolem hranice 5,5 procenta.

V potravinové sbírce se sešlo 173 tun potravin pro lidi v nouzi

Národní potravinová sbírka překonala svou loňskou premiéru. Lidé v sobotu darovali 146 tun jídla pro potřebné, dalšími 25,5 tuny přispěly firmy a 1,6 tuny věnovali lidé přes internet. Informoval o tom Jakub Unger z pořádající organizace Byznys pro společnost. V prvním ročníku se vybralo 66 tun, letos se zapojilo třikrát více obchodů a více než 2000 dobrovolníků. Vybrané jídlo, které odpovídá asi 350.000 porcím, poputuje do Potravinových bank. Ty je pak rozdělí potřebným. Darovat jídlo bylo možné v obchodech Kaufland, Penny market, Tesco, Globus, Albert a drogeriích dm nebo poslat jídlo přes portál damejidlo.cz.

Jančura: RegioJet přestal v Česku prodělávat

Provoz RegioJetu přestal být v Česku prodělečný, za posledních šest měsíců si žluté vlaky vydělaly na provoz i odpisy. ČTK to řekl Radim Jančura, majitel společnosti Student Agency, kam RegioJet patří. Žluté vlaky RegioJetu začaly jezdit na trase mezi Prahou a Ostravou v září 2011. V následujících letech skončila společnost ve ztrátě, v roce 2012 prodělala 76 milionů korun a o rok později 92 milionů korun. Ziskový byl provoz na Slovensku, kde dopravce jezdí v závazku veřejné služby na trase mezi Bratislavou a Komárnem, za což pobírá dotace. Autobusový dopravce Student Agency a jeho železniční obdoba RegioJet nejsou jedinými společnostmi podnikatele Jančury. Do skupiny Student Agency rovněž patří cestovní agentura Dovolená.cz. Nedávno se Jančura pustil do provozování taxislužby v Praze.

Ženy na plese v Třeboni vypily chemikálii, jedna je těžce zraněná

S vážným poleptáním vnitřních orgánů skončila v noci na sobotu v péči lékařů jednadvacetiletá žena z Jindřichohradecka. Na maturitním plese v Třeboni nejspíše vypila zatím neznámou chemikálii. Další žena byla ošetřena na pohotovosti. Nebezpečnou chemikálii mohl ženám do pití někdo přimíchat, policie hledá případné svědky.

Die Welt: Bavorsko a Sasko bojují z přílivem pervitinu z Česka

Bavorsko a Sasko marně bojují z přílivem pervitinu z Česka. Jenom v Sasku se počet deliktů v souvislosti s drogou od roku 2009 ztrojnásobil na téměř 5000 a množství zadržené drogy je za stejné období desetinásobný, píše německý nedělník Welt am Sonntag. Loni saská policie a celníci zachytili 27 kilogramů syntetického stimulantu, jemuž Němci říkají crystal nebo crystal meth. Bavorsko na tom prý není o mnoho lépe. Německý list konstatuje, že pervitin se v Německu stává nebezpečnou módní drogou a že z Česka, kde se vyrábí ve stovkách varen, jsou jím "zaplavovány" především Bavorsko a Sasko.

Pražský divadelní festival německého jazyka uvádí Inscenaci roku

Inscenací berlínského Divadla Maxima Gorkého s názvem "Co je venku, do toho mi nic není" pokračuje Pražský divadelní festival německého jazyka. Německý soubor, který letos získal titul Divadlo roku, uvádí text oceněný jako nejlepší německojazyčná hra roku. Inscenace se zrodila ve spolupráci s Junges Theater v Basileji a uvádí se na jevišti Divadla v Dlouhé. Autorkou textu je Sibylle Bergová, režisérem Sebastian Nübling.

Inscenace Čechova zahájila přehlídku Sklepení

Bilanční přehlídku Divadla U stolu nazvanou Sklepení v sobotu v Brně zahájila nová inscenace jednoaktovek ruského klasika Antona Pavloviče Čechova. Scénické žerty Námluvy a Medvěd nastudoval s trojicí herců režisér Ondřej Elbel. Přehlídka Sklepení skončí za týden v neděli. Celkem zahrnuje deset představení. Více než polovinu z nich odehraje pořádající Divadlo U stolu.

Italský pianista Bellucci vystoupil v Rudolfinu

Skladby Franze Liszta a Fryderyka Chopina uvedl při pražském klavírním recitálu italský virtuos Giovanni Bellucci. Jeden z nejosobitějších pianistů současnosti se představil ve zcela vyprodané Dvořákově síni Rudolfina. Koncert zároveň uzavřel druhý ročník Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného. Minulou sobotu ho zahájila Berlínská filharmonie s pianistou Ivem Kahánkem u příležitosti 25. výročí sametové revoluce v někdejším Československu a pádu Berlínské zdi. Následovaly recitály Jitky Čechové a Pierra-Laurent Aimarda. Přehlídku, nazvanou podle světoznámého českého pianisty, který emigroval na protest proti komunistickému puči roku 1948, pořádá festival Pražské jaro.

Koncert The Tap Tap je vyprodaný

Čtvrtý ročník charitativního mikulášského koncertu kapely handicapovaných hudebníků The Tap Tap, který se bude konat 1. prosince, je opět vyprodaný. Vybrané vstupné stačí na pokrytí nákladů na koncert, pořadatelé však chtějí pokračovat ve shánění financí na dostavbu Jedličkova ústavu. Využít k tomu chtějí přímého televizního přenosu Prima love, během kterého budou mít diváci možnost zasílat darovací zprávy DMS. ČTK o tom informoval Ladislav Angelovič, moderátor a člen The Tap Tap.

Brněnský koncert amerického Kronos Quartetu byl vyprodaný

Vyprodaný sál brněnského hudebního klubu Sono v sobotu sledoval vystoupení amerického Kronos Quartetu, který patří k nejproslulejším interpretům moderní vážné hudby. Vedle skladby Sergeje Rachmaninova zazněly i tóny z Konga nebo adaptace jedné ze skladeb populární islandské rockové skupiny Sigur Rós. Soubor letos slaví 40 let existence, v Brně vystoupil poprvé, když zahrál v rámci festivalu Janáček Brno. Před dvěma lety je slyšeli návštěvníci festivalu Colours of Ostrava. Slavný kvartet nedávno hrál i v Praze.

Britští Klaxons roztancovali pražský Lucerna Music Bar

S velkým úspěchem v sobotu v zaplněném pražském Lucerna Music Baru vystoupila britská skupina Klaxons. Vedle svých hitů představila i písně z nového alba Love Frequency. Na koncert s nimi přijela i anglická filmová herečka Keira Knightleyová, přítelkyně hráče na klávesové nástroje Jamese Rightona. Klaxons vznikli v Londýně v roce 2005. V České republice se představili loni na festivalu Rock for People. V roce 2009 byli jednou z hvězd Planet Festivalu na letišti Čápův Dvůr u Tábora. V Praze Klaxons vystoupili poprvé.

Končí hlasování v soutěži Český slavík

Do nedělní půlnoci mohou zájemci hlasovat v anketě Český slavík Mattoni 2014 a posílat hlasy svým oblíbeným interpretům populární hudby. Výsledky budou vyhlášeny 29. listopadu ve Státní opeře Praha. Předáni budou zlatí, stříbrní a bronzoví slavíci v kategoriích Zpěvačka, Zpěvák a Hudební skupina včetně ceny Absolutní slavík. Uděleny budou vedlejší ceny Objev roku, Slavíci bez hranic za nejoblíbenějšího slovenského interpreta v ČR, Hvězda internetu a Cena pro nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls.

V Nespekách na Benešovsku porazili vánoční strom pro Prahu

V Nespekách na Benešovsku tuto neděli porazili smrk určený pro vánoční trhy v Praze. Kácení stromu se podobně jako v minulosti ujal mistr republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. Strom čeká náročný převoz do Prahy, jeho rozsvícení na Staroměstském náměstí je plánováno příští sobotu. Šestadvacetimetrový smrk vyrostl na soukromém pozemku a svou výškou začal ohrožovat nedaleký dům, proto ho majitel nabídl pořadatelům trhů. Loňský čtyřiadvacetimetrový vánoční strom pocházel z parku v Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku.

V Krkonoších začali zasněžovat sjezdovky

Na Černé hoře v Krkonoších začalo zasněžování první sjezdové tratě, sněžná děla pracovala v horní části svahu na sjezdovce Anděl. Zatím se bude zasněžovat jen v noci. Skiresort Černá hora - Pec pod Sněžkou před letošní sezonou investoval kolem 30 milionů korun, zejména do technického zasněžování. Nově bude mít technický sníh šest sjezdovek, a to Zalomená a dvě sjezdovky Formánek na Černé hoře a sjezdovky Lyžařská, Vysoký svah a Zahrádky v Peci pod Sněžkou. Další novinkou bude sjezdovka s tunely a klopenými zatáčkami v Peci, v Černém Dolu a v Peci si budou moci lyžaři změřit radarem rychlost.

Sport

Rychlobruslařka Martina Sáblíková poprvé v kariéře ovládla závod s hromadným startem. Trojnásobná olympijská šampionka si premiérový triumf připsala na Světovém poháru v Soulu. Ve druhém dílu seriálu se dařilo i Karolíně Erbanové, která po třetím místě v sobotním závodu na 500 metrů získala bronz i na dvojnásobné trati.

Skokan na lyžích Roman Koudelka poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru. V úvodní individuální soutěži sezony v německém Klingenthalu úspěšně zaútočil ze čtvrtého místa po prvním kole a zvítězil před Rakušanem Stefanem Kraftem a domácím Andreasem Wellingerem. Koudelkovým maximem v SP bylo dosud druhé místo z předloňského závodu ve Willingenu, o rok dříve byl třetí v Harrachově.

Petr Skoták s Pavlem Šmídem mají na mistrovství světa v sálové cyklistice v Brně jistou medaili v kolové. V klíčovém utkání o postup mezi elitní trojici porazili Němce 4:3 a doplnili v bojích o cenné kovy Švýcary a Rakušany. V odpoledním programu se nejprve vítězové skupiny A Švýcaři utkají s Rakouskem o postup do finále, poražený tým nastoupí v semifinále proti českým reprezentantům.

Házenkáři pražské Dukly vyhráli úvodní zápas 3. kola Vyzývacího poháru nad makedonským týmem Pelister Bitola 34:24. Desetibrankový náskok budou hájit na půdě soupeře v sobotu, v případě úspěchu Dukla postoupí do osmifinále.

Hokejový útočník Jakub Voráček přihrál v sobotním utkání NHL na dva góly Philadelphie, která porazila 4:2 Columbus a přerušila sérii čtyř porážek. Český kanonýr si zároveň upevnil první místo v kanadském bodování, kde má tříbodový náskok před Tylerem Seguinem z Dallasu a Sidneym Crosbym z Pittsburghu. Povedený večer prožil také Tomáš Plekanec, jenž se zasloužil o oba góly Montrealu při výhře 2:0 v Bostonu. Plekanec nejprve v první třetině přihrál na vedoucí branku a ve 29. minutě se pak sám zapsal mezi střelce.

Po neúspěšné snaze o návrat do NHL posílí obránce Tomáš Kaberle hokejisty Kladna v první lize. Bývalý mistr světa a vítěz Stanleyova poháru z roku 2011 by měl s mužstvem Rytířů poprvé trénovat ve středu 26. listopadu. Uvedl to Jaromír Jágr starší.

Lídr 1. hokejové ligy z Chomutova otočil zápas v Kadani a zvýšil vedení v soutěži na pět bodů. Druhá Třebíč totiž odjela s prázdnou z Havířova a na pouhý bod se jí přiblížily třetí Litoměřice. Kladno se po drtivé výhře nad Mostem 9:3 posunulo už na páté místo.

Fotbalisté mistrovské Sparty v 15. kole první ligy porazili nováčka České Budějovice 4:0 a poskočili do čela tabulky s dvoubodovým náskokem na Plzeň, která v neděli hostí Bohemians Praha 1905. Poslední domácí podzimní zápas Sparty v nejvyšší soutěži rozhodli dvěma góly kapitán Davida Lafata a Bořek Dočkal.

Fotbalisté Brna v 15. kole první ligy porazili doma Příbram 1:0 a ukončili tak sérii šesti zápasů bez vítězství. První výhru od 20. září, kdy Zbrojovka v 8. kole udolala Liberec, zařídil už v 5. minutě premiérovým gólem v české lize Moukanza. Příbram dohrávala od 31. minuty bez vyloučeného kapitána Zápotočného a prohrála teprve podruhé pod vedením trenéra Pavla Tobiáše. Brno se zásluhou výhry dostalo z pásma sestupu.

Fotbalisté Liberce hráli v 15. ligovém kole s Jihlavou 2:2 a připsali si už devátou remízu v sezoně. Slovan tak zažehnal pád na předposlední místo tabulky a stále má šanci splnit úkol od vedení získat v závěrečných dvou podzimních duelech čtyři body. Jihlava bodovala i v šestém duelu pod koučem Romanem Kučerou.

Fotbalisté Olomouce zdolali Frýdek-Místek na jeho hřišti 1:0 a v čele tabulky Fotbalové národní ligy mají už čtyřbodový náskok. Navíc je ještě čeká dohrávka s Varnsdorfem, který je jako jediný může připravit o to, aby přezimovali na prvním místě.

Basketbalistky IMOSu Brno porazily v 7. ligovém kole Nymburk po boji 63:60 a připravily Středočeškám druhou porážku v sezoně. V tabulce se české vicemistryně na třetí tým tabulky dotáhly, oba celky mají bilanci 5-2.

Házenkářky Mostu prohrály ve 3. kole Poháru EHF s Rostovem na Donu i podruhé a v soutěži skončily. Po pětibrankové porážce v Rusku podlehly české mistryně v domácí odvetě 20:22.

Basketbalisté Děčína porazili v rámci 15. kole NBL Svitavy 78:63 a dostali se na druhé místo tabulky před Pardubice. V dalších sobotních zápasech si Kolín poradil s USK 73:58 a Opava zdolala poslední Brno 93:81.

Házenkáři Zubří vyhráli ve 12. kole extraligy 30:25 v Jičíně a potvrdili své vedení v tabulce. Na Valachy se může v neděli zpět bodově dotáhnout druhá Plzeň, jež hraje dopoledne s Karvinou.

Mistryně republiky Martina Mikulášková dojela šestá v druhém závodě Světového poháru v cyklokrosu v belgickém Koksijde a postarala se o dosud nejlepší český výsledek v ročníku. Na sedmém místě skončila Pavla Havlíková. Obě zaostaly zhruba o dvě minuty za vítěznou Belgičankou Sanne Cantovou.

Počasí

Přes den bude zataženo nízkou oblačností, ojediněle mlhy nebo mrholení. Na horách a vyjímečně i v nižších polohách skoro jasno. Teploty 3 až 7 stupňů, na jihozápadě při vyjasnění až kolem deseti.