Denní souhrn zpráv

Dienstbier: Neučme se stabilizovat společnost podle Číny

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier odmítá, aby se Česko učilo stabilizovat společnost v Číně, jak o tom při své návštěvě země mluvil prezident Miloš Zeman. Podle Dienstbiera je možné s různými zeměmi současně obchodovat i mluvit o lidských právech. "Ale zcela jistě bychom se neměli a nemohli učit, jak stabilizovat společnost po čínském vzoru," řekl Dienstbier v Partii na TV Prima. Bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (LES) v Partii řekla, že Zemanovi zametal cestičku v Číně při své návštěvě už ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Dienstbier se ale svého kolegy z vlády zastal, Zaorálek podle něj neříkal nic o čínském vzoru při stabilizaci české společnosti.

Palouš: Do české zahraniční politiky se vkrádá duch normalizace

Do české zahraničí politiky se 25 let po pádu komunismu vkrádá duch normalizace a vytrácí se z ní odvaha stát si za svou pozicí. V rozhovoru pro ČTK to řekl bývalý signatář a mluvčí Charty 77, spoluzakladatel Občanského fóra a později diplomat Martin Palouš. Aktivní politika lidských práv, jejímž výrazným aktérem byl exprezident Václav Havel, podle Palouše není v rozporu s podporou obchodu, o který usilují současní čeští představitelé. Nynější snahy Česka o navazování obchodních kontaktů s kontroverzními režimy na úkor vystupování na obranu lidských práv v těchto zemích sleduje Palouš prý s malým nadšením.

Pithart: Převrat v Česlovensku nebyl revolucí, ale předáním moci

Společenský převrat v Československu v roce 1989 podle bývalého premiéra a předsedy Senátu Petra Pitharta revolucí nebyl. Tím se podle něj situace lišila od konce totalitních režimů v jiných východoevropských zemích. "My jsme ten režim nezbourali, zhroutil se sám. Nebyla to revoluce, bylo to vyjednané předání moci," řekl Pithart v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Bývalý poradce prezidenta Václava Havla a diplomat Michael Žantovský s ním polemizoval. Souhlasí s tím, že komunisté moc předali velmi rychle, pro většinu občanů ale převrat znamenal skutečnou revoluci.

Průzkum: ANO by volilo 35 pct lidí, dvojnásobek proti volbám

Hnutí ANO posílilo rok po předčasných volbách svou pozici téměř dvojnásobně. Letos by ho podle volebního modelu TNS Aisa volilo 35 procent lidí. Sociálním demokratům by nyní u voleb dalo svůj hlas 18 procent lidí, což je o 2,5 procentního bodu méně než u voleb. Na třetím místě by byla TOP 09, která je nyní s 9,5 procenty hlasů místo KSČM nejsilnější opoziční stranou. Komunistům, kteří při loňských volbách skončili třetí téměř s 15 procenty hlasů, by dnes dalo hlas osm procent voličů.

Na Sinaj zamířila už třetí letecká jednotka české armády

Na šestiměsíční misi na Sinajský poloostrov odletěl z Prahy letoun CASA české armády s 12 muži na palubě. Vystřídají tam své kolegy, kteří na místě působí od května. Nová, v pořadí již třetí jednotka, bude pod velením majora Miloše Domina z 24. základny dopravního letectva pokračovat v následujících šesti měsících v plnění transportních a přepravních úkolů v rámci mise MFO (Multinational Force and Observers). Hlavním úkolem letecké jednotky je zajišťovat monitorovací lety nad egyptsko-izraelskou hranicí a přepravu lidí i materiálu. Nynější letecká jednotka na Sinaji by se měla do Prahy vrátit 18. listopadu.

Do prostějovské nemocnice byl převezen muž s podezřením na ebolu

Na infekční oddělení Nemocnice Prostějov byl v sobotu večer převezen muž s podezřením na onemocnění ebola. Pacient se vrátil z Nigérie, podle výsledků lékařských vyšetření a klinických příznaků je ale u něj ebola málo pravděpodobná. Uvedl to ředitel Krajské hygienické stanice v Olomouci Zdeněk Nakládal. Muž ještě několik dní zůstane pod dohledem lékařů infekčního oddělení.U převozu pacienta ze Šternberka do Prostějova asistovali v sobotu večer i hasiči vybavení speciální technikou. Po odjezdu pacienta dezinfikovali ordinaci šternberské nemocnice a přilehlé prostory.

Demolice zchátralých objektů v Milovicích se opozdí

V bývalém vojenském výcvikovém prostoru Mladá v Milovicích na Nymbursku pokračuje demolice hangárů a zchátralých panelových domů, které tam zůstaly po odchodu okupačních sovětských vojsk v roce 1991. Původně se počítalo s dokončením demolic do konce tohoto roku. Nyní je strženo asi 90 procent objektů, v případě příznivé zimy bude demolice hotová v prvním čtvrtletí příštího roku. Demolice se týkají více než 300 budov, náklady na jejich likvidaci se odhadovaly na asi 160 milionů korun. Jeden hangár zůstane zachován, bude z něj kulturní památka. Po demolicích by měla v areálu na ploše více než 600 hektarů vzniknout průmyslová zóna. Bývalý vojenský prostor v Milovicích je největším brownfieldem v Česku.

Český zástupce se do nominací Evropské filmové ceny nedostal

Evropská filmová akademie (EFA) vyhlásila nominace na Evropské filmové ceny. Český snímek Fair Play režisérky a scenáristky Andrey Sedláčkové se do užšího výběru neprobojoval. Na ocenění za nejlepší evropský film bylo nominováno pět snímků, Nymfomanka (Dánsko), Ida (Polsko), Leviatan (Rusko), Zimní spánek (Turecko) a Vyšší moc (Švédsko). Podle agentury DPA je favoritem film Ida, který získal i čtyři nominace v dalších kategoriích.

Na pražských Olšanech se koná Den vzpomínek na vojáky

Na pražských Olšanských hřbitovech si tuto neděli lidé připomínají padlé ve válečných konfliktech. Pieta se koná při příležitosti Dne vzpomínek Britského společenství národů. Tradičně ji pořádá britské velvyslanectví v Praze. Akce se účastní přední představitelé armády a ministerstva obrany. The Commonwealth Remembrance Day Ceremony se koná vždy druhou neděli v listopadu, tedy několik dní před nebo po Dni válečných veteránů, který připadá na 11. listopad.

Na koncertu k výročí pádu Berlínské zdi vystoupil pronásledovaný umělec

V Dvořákově síni pražského Rudolfina se v sobotu konal pamětní koncert u příležitosti 25. výročí pádu Berlínské zdi a železné opony v Evropě. V podání Severoněmecké filharmonie Rostock zazněla díla Beethovena, Dvořáka a Šostakoviče. Dirigentem filharmonie byl Ulrich Backofen z Drážďan, který se sám stal v bývalé NDR obětí totalitní zvůle. Než mohl odejít na Západ, byl politickým vězněm. Jako další se představil Jens Hase, který jako jeden z prvních občanů NDR odjel z Prahy takzvaným Vlakem svobody. Ve druhé polovině večera zazpívala Modlitbu pro Martu Marta Kubišová, jeden ze symbolů listopadové revoluce v Československu.

ProArt představil projekt věnovaný deseti českým skladatelům

Umělecké sdružení ProART uvedlo v brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu projekt Motion scores. K současnému Roku české hudby oslovil umělecký vedoucí, choreograf a tanečník Martin Dvořák dalších devět tvůrců, aby vytvořili na hudbu slavných českých skladatelů minulého století deset tanečních vystoupení. Například Malajsijec Gabriel Wong pracoval s hudbou Jaroslava Ježka. Dvořáka zpracovala německá choreografka Baerbel Stenzenbergerová a například Martinů Jan Březina. Mezi choreografy, kteří přijali účast na projektu, jsou také umělci ze Slovenska, Švýcarska, Izraele nebo z Velké Británie.

V úterý se otevřou první lahve Svatomartinského vína

V úterý se v Brně a na dalších místech v zemi otevřou první lahve letošního Svatomartinského vína. Na trhu jich bude kolem 1,9 milionu. Známku letos získalo 342 vín od 107 firem, 88 vzorků hodnocením neprošlo. Už loni se zpřísnila pravidla hodnocení s cílem zachovat množství uznaných vín, ale zvýšit jejich kvalitu. Nejvíce Svatomartinských vín bude letos v tuzemsku z odrůdy Müller Thurgau s 89 víny. Bílá vína dále doplní červená odrůda Modrý Portugal s 59 víny, u růžových převládá Svatovavřinecké se stejným počtem vzorků.

Češky vyhrály FED CUP

Český tým ve vyprodané O2 aréně v Praze vyhrál nad Německem finálové utkání tenisového FED CUPu. Wimbledonská vítězka Petra Kvitová ve třetím zápase vyhrála nad Angelique Kerberovou 7:6, 4:6 a 6:4. Svěřenkyně kapitána Petra Pály získaly stříbrný pohár potřetí za čtyři roky.

Dále za sportu

Soubojem se Švýcarem Stanem Wawrinkou vstoupí Tomáš Berdych do tenisového Turnaje mistrů. K úvodnímu utkání v londýnské O2 areně nastoupí v pondělí v 15:00 SEČ a při své páté účasti se pokusí poprvé zahajovací zápas ve skupině vyhrát. S Wawrinkou má Berdych negativní bilanci 5:9. Naposledy ho porazil loni v únoru v Davisově poháru, od té době s ním čtyřikrát prohrál. Před rokem na něj nestačil rovněž v zahajovacím duelu Turnaje mistrů a znovu letos v semifinále Australian Open.

Čeští hokejisté prohráli ve svém závěrečném zápase na turnaji Karjala s Ruskem 2:4 a na úvodní akci seriálu Euro Hockey Tour skončili se ziskem jednoho bodu poslední. Úřadující mistři světa rozhodli utkání již v první třetině, v níž třikrát skórovali. Třetí prohru svěřenců trenéra Vladimíra Růžičky v Helsinkách zmírnili ve třetí části Ondřej Roman a Petr Holík.

Po vážné nehodě na Rallye Krkonoše u Debrného na Trutnovsku zemřel pětatřicetiletý automobilový jezdec Miloš Vágner. Jeho navigátor Petr Gross, někdejší dlouholetý účastník mistrovství světa, byl převezen vrtulníkem do nemocnice. Organizátoři soutěže po havárii rallye ukončili. Vágner s Grossem, startující s vozem Škoda Fabia S2000, havarovali kolem 09:30 asi kilometr po startu druhé rychlostní zkoušky. Ke zranění diváků či pořadatelů nedošlo. Policie okolnosti nehody nyní vyšetřuje.

Třemi asistencemi přispěl hokejový útočník Jakub Voráček v NHL k výhře Philadelphie nad Coloradem 4:3 a bodoval tak v osmém utkání za sebou. V souboji o první místo v kanadském bodování přesto ztratil, jeho hlavní konkurent Sidney Crosby si totiž při výhře Pittsburghu 6:1 v Buffalu připsal asistencí hned pět a o dva body tak Voráčkovi odskočil.

Mistryně Evropy v hodu oštěpem Barbora Špotáková byla posedmé v kariéře vyhlášena Atletem roku. V anketě Českého atletického svazu vyhrála podle očekávání se ziskem 1307 bodů. Druhý skončil další oštěpař a její kolega z tréninkové skupiny Vítězslav Veselý, který dostal 1063 hlasů. Třetí místo obsadil halový mistr světa v běhu na 400 metrů Pavel Maslák (943). Objevem roku je vícebojař Jiří Sýkora, nejlepším juniorem chodkyně Anežka Drahotová a Trenérem roku byl zvolen oštěpařský kouč Jan Železný.

Fotbalisté Jablonce ve 14. kole první ligy porazili díky brance Ruslana Mingazova doma Mladou Boleslav 1:0 a posunuli se na druhé místo tabulky o dva body před pražskou Spartu. Obhájce titulu má však k dobru nedělní zápas na hřišti Slovácka.

Na kladenské hokejisty měly hrozby Jaromíra Jága o vyhazovech evidentně pozitivní dopad. Rytíři po středeční výhře v Jihlavě tentokrát uspěli dokonce na ledě vedoucí Třebíče. Díky jejímu zaváhání se na špici první ligy dostal Chomutov, ovšem důvod k radosti jeho hráči mít také nemohou. S Havířovem přišli o výhru za tři body v poslední minutě.

Reprezentační útočník Tomáš Necid vstřelil v ním utkání 12. kola nizozemské ligy svůj pátý gól v této sezoně, utkání Zwolle s Groningenem však poté kvůli vyloučení nedohrál. Tým českého fotbalisty i v deseti dokázal udržet vedení 2:0. České hokejistky oplatily v kvalifikaci o účast v elitní skupině mistrovství světa 2015 domácím Japonkám úvodní sobotní porážku a vyhrály v Jokohamě shodným výsledkem 2:0. Vynutily si tak třetí rozhodující duel série, který je na programu v úterý opět na japonské půdě. Branky zaznamenaly Alena Polenská a Denisa Křížová, čisté konto vychytala díky 17 úspěšným zákrokům Klára Peslarová.

Orientační běžec Jan Procházka vyhrál tradiční Velkou kunratickou. Na trati s vyhlášeným výběhem na Hrádek triumfoval už počtvrté za sebou a celkově popáté. Časem 11:25,2 minuty porazil o deset sekund druhého muže v cíli Roberta Krupičku. Třetí místo obsadil Ondřej Fejfar (11:40,4). Závod žen na 1300 metrů vyhrála Kamila Gregorová, v závodu přes Hrádek byla nejlepší Pavla Schorná. Náročnou trať přes tři kopce absolvovala v rámci tréninku také veslařka Mirka Knapková, která se mezi ženami dostala do cíle ve čtvrtém nejlepším čase. Velká kunratická přišla letos o svou legendu. Karel Šerpán, který se předloni jednašedesátým absolvováním závodu stal rekordmanem, na začátku listopadu ve věku 82 let zemřel. Nejstarším mužem na startu byl dnes čtyřiaosmdesátiletý Zdeněk Švec.

Počasí

Zataženo nízkou oblačností, mlhavo, místy se může objevit mrholení. Odpolední teploty 8 až 12 stupňů, při zmenšené oblačnosti až 15, na horách kolem 10 °C.