Denní souhrn zpráv

Zeman při návštěvě Číny podpořil české investice v Číně

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Číny podpořil české investice v oblasti odstraňování znečištění ovzduší a vody, stejně jako dodávek letadel. Ve městě Tchien-ťin navštívil pobočku firmy Home Credit a setkal se s představiteli města. Zeman se také zúčastnil podpisu dokumentů o partnerství mezi Tchien-ťinem a Jihočeským krajem. V podvečer místního času (v poledne SEČ) přejel rychlovlakem do Pekingu. Prezident bude na čtyřdenní návštěvě Číny do pondělí.

MfD: Zeman udělí státní vyznamenání slovenskému premiérovi Ficovi

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října státní vyznamenání mimo jiné i slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, uvedla Mladá fronta Dnes (MfD). Předseda slovenské vlády je podle deníku mezi pozvanými hosty na slavnostní večerní ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu. Jaké konkrétní vyznamenání dostane, není známo. Pravděpodobně ale podle MfD půjde o Řád bílého lva, nebo o Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Vyznamenání má být podle listu poděkováním za dobré sousedské vztahy mezi ČR a Slovenskem, které přetrvávají od rozdělení federace. V médiích se už objevila i další jména lidí, které zřejmě prezident vyznamená, například režiséra Roberta Sedláčka a cestovatele Miroslava Zikmunda. Česká televize v pátek uvedla, že Zeman ocení státním vyznamenáním in memoriam faráře z Lidic Josefa Štemberku.

Hrad neposkytne seznam hostů, jde prý o osobní údaje

Prezidentská kancelář odmítla poskytnout seznam hostů, kteří se zúčastní oficiálního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě v úterý 28. října. O přehled hostů slavnostní recepce požádal Český rozhlas na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle prezidentské kanceláře jde ale o osobní údaje, které by mohla zveřejnit pouze se souhlasem dotčených osob. Státní vyznamenání prezident Miloš Zeman předá na Pražském hradě 28. října při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu. O ceremoniálu se v posledních dnech píše především v souvislosti s rozhodnutím prezidenta nepozvat na předávání rektory, s nimiž se v minulosti dostal do sporu. Hluboké znepokojení kvůli tomu již v tomto týdnu vyjádřilo předsednictvo Rady vysokých škol.

Sobotka: Vláda je stabilní a může dělat i nepopulární věci

Vláda je devět měsíců od ustavení stabilní a má dostatečnou většinu i pro to, aby dělala nepopulární kroky. Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v komentáři k ročnímu výročí od předčasných parlamentních voleb. Pochválil vládu i za přípravu reformy státní správy, rezervy vidí ve výběru daní a v boji s kriminalitou. Podle něj by byla velká škoda, kdyby vláda o tuto výhodu přišla. "Česká republika teď potřebuje pár let stability, kdy se nepovedou permanentní volební kampaně, ale budou se řešit věci, které velmi často třeba nejsou populární, ale je potřeba je udělat," uvedl premér. Zmínil přitom trh práce, kvalitu vzdělávání v České republice, investice do vědy a výzkumu, rozhýbání výstavby dopravní infrastruktury. Podle něj situaci v ČR neprospělo časté střídání vlád i ministrů v minulých letech.

NKÚ našel v nákupu sídla Úřadu práce řadu chyb

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) našel v nákupu sídla Úřadu práce ČR (ÚP) za 299 milionů korun řadu chyb. Pracovní úřad prý dokonce uvedl nepravdivé údaje. Uvedl to server ceska-justice.cz. Zda to bylo důvodem pátečního odvolání šéfky ÚP Marie Bílkové, není jasné. Bílková řekla České televizi, že výsledky kontroly nedokládají porušení žádných předpisů. Odvolání šéfky ÚP, které překvapilo opozici i koalici, ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) zdůvodnila rozdílným pohledem na směřování úřadu. Nákup budovy na pražské Letné za tři stovky milionů korun schválila loni přechodná úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka v demisi. Vysloužila si tím kritiku.

Jednání o výkupu pozemků v památníku Ležáky se chýlí ke konci

Jednání státu s majitelkou pozemků v areálu památníku Ležáky se po mnoha letech zřejmě blíží k úspěšnému konci. Zástupci obou stran se letos několikrát sešli a našli kompromis pro jejich odkoupení. Sdělila to mluvčí ministerstva kultury Helena Markusová. Jaká by měla být konečná dohodnutá částka a kdy by se mohla podepsat smlouva, není zatím jasné. Pietní území Ležáky bylo prohlášeno za národní kulturní památku 16. června 1999. Pozemky se vrátily do soukromých rukou při restitucích v první polovině 90. let. Stát za ně nikdy nájemné neplatil. Majitelce před několika lety nájemní smlouvu nabízel, odmítla ji ale a trvala na prodeji. V roce 2012 však majitelka na své území zakázala přístup, ministerstvo kultury proto v roce 2013 rozhodlo, že o soukromé pozemky se stát starat nebude. Před konáním pietního aktu však nakonec ministerstvo ustoupilo a nařídilo uvést území znovu do pořádku.

MfD: Finančník Rattaj prodal šest českých skiareálů

Společnost Snowhill, která provozuje v Česku šest horských středisek, získali od slovenského finančníka Igora Rattaje místní podnikatelé Daniel Kučera a Martin Vokatý. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD), které to potvrdil Vokatý i Rattaj. Podle deníku se cena transakce pohybovala mezi 47 až 50 miliony Kč. Snowhill, který provozuje mimo jiné krkonošské Herlíkovice, koupil Rattaj před necelým rokem. Podle něj se lyžařské areály, které jsou součástí Snowhillu, nehodily do jeho plánů. Snowhill provozuje ještě další tři krkonošské areály Kozinec, Kamenec a Šachty, dále Kašperky v Kašperských Horách a lyžařské středisko Mariánky u Mariánských Lázní. Snowhill loni hospodařil se ztrátou bezmála devět milionů korun při tržbách kolem 65 milionů.

V muničním skladu ve Vrběticích se znovu ozývaly detonace

Z vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku se znovu ozývaly neřízené detonace. Místo i v sobotu prozkoumávali pyrotechnici, v neděli by nad areál měl zamířit znovu vrtulník s termovizí. Evakuace obyvatel z okolí už v plánu není, řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Výbuch a následný požár zničily sklad munice, který má pronajatý ostravská firma Imex Group, minulý týden ve čtvrtek. Pohřešováni jsou stále dva její zaměstnanci, muži ve věku 56 a 59 let. Právní zástupce firmy uvedl, že škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun. Na místě jsou veškeré druhy munice od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní a dělostřeleckou munici až po letecké pumy.

Film z České televize Brno získal ocenění na festivalu v Berlíně

Film Osmy z produkce brněnského studia České televize získal na festivalu Prix Europa 2014 prestižní ocenění v kategorii TV Drama. Černou komedii z období tuhé normalizace natočil režisér Jiří Strach. Výsledky soutěže vyhlásili porotci v pátek večer na slavnostním ceremoniálu v Berlíně. Scenárista Marek Epstein děj filmu zasadil do přelomu 70. a 80. let minulého století. Úředník Richard v opilosti podepíše Chartu 77 a od té chvíle se mu problémy a smůla lepí na paty. Hlavní roli ztvárnil Ivan Trojan, ve filmu účinkují také Zuzana Stivínová, Josef Dvořák a Tomáš Töpfer. Snímek už letos získal několik festivalových ocenění. Na Novoměstském hrnci smíchu obdržela Stivínová cenu za nejlepší ženský herecký výkon. V mužské kategorii tam zvítězil Ivan Trojan, film dostal také cenu Zlatý prim. Prix Europa je největší evropský festival televizních, rozhlasových a online pořadů Pořady České televize jsou do soutěže nominovány téměř v každém ročníku. Prestižní nominaci proměnil v roce 2008 dokumentární film René.

V anketě Neviditelný herec zvítězili Munzar a Balzerová

V divácké anketě Neviditelný herec Týdeníku Rozhlas zvítězili Luděk Munzar a Eliška Balzerová. Výsledky 18. ročníku vyhlásili v přímém přenosu pořadu Tobogan Českého rozhlasu (ČRo) z divadla U Hasičů. Nominováno bylo letos celkem 29 herců a hereček za výkony v rozhlasových hrách, četbách na pokračování a dramatizovaných četbách, které zazněly na vlnách Českého rozhlasu v sezoně 2013/2014. Své hlasy za hereckého výkony v rozhlasovém vysílání zaslalo přes 4000 posluchačů, sdělil moderátor pořadu Aleš Cibulka. V kategorii herců zvítězil Luděk Munzar za dramatizaci díla Ježíškovy první Vánoce. Současná ředitelka divadla Na Fidlovačce Eliška Balzerová zvítězila za hru Osudy - Teď něco ze života.

Na přírodní památku Plachta se vrátila vojenská technika

V lokalitě přírodní památky Plachta v Hradci Králové se po dvou letech opět objevila těžká vojenská technika. Její pásy a kola rozjezdí půdu, aby se v ní lépe dařilo některým vzácným rostlinám a živočichům. Akce se účastní dvacítka vozidel, řekl Martin Hanousek z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Nezvyklou úpravou terénu se obnovují především raná stádia tůní, což umožní rozšíření populace obojživelníků, například kriticky ohrožených druhů žábronožky letní a listonoha letního. V minulých letech se zde objevily vzácné rostliny jako stozrník lnovitý, zeměžluč spanilá, bahnička vejčitá a jehlicovitá a rosnatka okrouhlolistá. Lokalita Plachta byla od konce 19. století vojenským cvičištěm, kde pravidelně jezdila těžká technika. Když armáda před více než deseti lety cvičiště úplně opustila, začala Plachta rychle zarůstat náletovými dřevinami. Poprvé se tanky na Plachtu vrátily v roce 2003, potom ještě v letech 2011 a 2012.

Aš obnovila velký lesopark na okraji města

Třináctitisícová Aš obnovila za evropské peníze 14hektarový lesopark na okraji města za zhruba osm milionů korun. Vznikla tam síť stezek, pět vodních ploch, silnice, cedule, lavičky a altán. Jde o česko-německý projekt s názvem Centrum dětí a mládeže pro ochranu přírody a životního prostředí Hammerpark Plavno/lesopark Aš. V dříve zanedbané části Aši vznikl odpočinkový a rekreační areál, řekl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. V parku vznikl 300metrový haťový chodník, umožňující přístup do podmáčených míst a originální dětské brouzdaliště. Areál by se mohl v příštích letech vyrovnat známému lesoparku Amerika s kempem nebo Národní přírodní rezervaci Soos, obojí u nedalekých Františkových Lázních na Chebsku.

V Plzni příští jaro rozkvetou tisíce narcisů

Tisíci květů žlutých narcisů rozkvete příští jaro Plzeň. V projektu Pěstuj prostor - Evropské hlavní město kultury rozdá občanské sdružení Envic 10.000 cibulí narcisů. Jejich pořízení přišlo na zhruba 40.000 korun. Před školami, zařízeními pro seniory, podél chodníků i na dalších veřejných prostranstvích je budou v nejbližších dnech sázet děti z mateřských a základních škol, senioři, pracovní kolektivy, rodiny i jednotlivci, kteří se chtějí podílet na zkrášlení města. Podrobnosti o projektu jsou na http://www.envic-sdruzeni.cz/krajina-verejny-prostor/rozkvetla-plzen/ stránkách sdružení Envic.

Mění se čas, v noci se posune o hodinu zpátky

V sobotu v noci se ručičky hodin ve 03:00 vrátí o 60 minut zpět na 02:00. Evropa se tak opět bude řídit podle astronomického času. Přizpůsobí se tomu i jízdní řád vlaků nebo noční linky pražské dopravy. Kvůli změně letního času na zimní bude 13 nočních vlaků Českých drah v noci hodinu stát a čekat na odjezd podle středoevropského času. Výjimkou bude noční vlak EN 444 Slovakia z Košic do Prahy, který na českém území zastavuje pouze pro výstup cestujících a po změně času pojede s náskokem. Kritici posunu času zatím neúspěšně usilují o jeho sjednocení. Přechody na letní a zimní čas hůře snášejí lidé chronicky nebo těžce nemocní a také staří lidé i malé děti.

Sport

Fotbalisté Českých Budějovic remizovali ve 12. ligovém kole se Slavií 1:1. Pražané vedli od 75. minuty po penaltě proměněné Karlem Pitákem, ale na první výhru po šesti zápasech nedosáhli. Tři minuty před koncem totiž srovnal střídající Jan Vošahlík, který hostuje v Dynamu ze Slavie. Hosté podruhé za sebou remizovali 1:1 a v neúplné tabulce jsou devátí, Jihočeši figurují na dvanácté příčce.

Hokejisté Litvínova porazili v 15. kole Tipsport extraligy Plzeň 1:0 a snížili náskok vedoucího Třince na čtyři body. Oceláři totiž prohráli na ledě Olomouce 4:5 v prodloužení. O výhře Vervy nad Plzní rozhodl v 51. minutě Kamil Piroš, Olomouci zajistil třetí dvoubodový zisk za sebou druhou brankou v utkání Erik Hrňa, který v týmu extraligového nováčka hostuje právě z Třince.

Hokejisté Jihlavy porazili v předehrávce 17. kola 1. ligy Chomutov 4:3 po samostatných nájezdech a zabránili soupeři v posunu do čela tabulky. Severočechy by tam poslalo jakékoliv vítězství a měli k němu dlouho blíž díky dvěma gólům Davida Kämpfa. Na jeho trefy ale pokaždé Dukla dokázala odpovědět a v rozstřelu domácím druhý bod zajistil Tomáš Čachotský, který hned dvakrát překonal Miroslava Hanuljaka.

Jakub Kornfeil obsadil třetí místo v kvalifikaci na motocyklovou Velkou cenu Malajsie a podruhé v kariéře odstartuje do závodu z první řady. Český jezdec v Sepangu zopakoval svůj dosavadní životní výsledek z květnové italské Grand Prix, kde ale pak závod po nezaviněném pádu nedokončil. Karel Hanika zajel v kvalifikaci dvanáctý čas, Karel Abraham v nejsilnější třídě MotoGP odstartuje z 15. místa.

Hokejový útočník Ondřej Palát se v pátečním utkání NHL podílel gólem a asistencí na výhře Tampy Bay 4:2 na ledě Winnipegu, v jehož brance čtyřikrát kapituloval Ondřej Pavelec. Střelecky se naopak nedařilo Jaromíru Jágrovi, jenž neproměnil penaltu a New Jersey podlehli Dallasu 2:3 po nájezdech.

Český hokejový útočník Martin Růžička, který se v pátečním utkání nevešel do sestavy Čeljabinsku proti Atlantu Mytišci (2:1), byl zařazen na listinu volných hráčů. Podle pravidel KHL si jej nyní může během 48 hodin vybrat jiný klub soutěže. Pokud se tak nestane, Traktor má možnost poslat Růžičku na farmu do Čelmetu Čeljabinsk do Vyšší ligy. Uvedl to server championat.com.

Květa Peschkeová do finále Turnaje mistryň ve čtyřhře s Katarinou Srebotnikovou neprošla. S párem Blacková, Mirzaová prohrály 6:4, 5:7, 9:11.

Vedení Sparty odsoudilo chování chuligánů, kvůli kterým bylo ve čtvrtek přerušeno utkání Evropské ligy na stadionu Slovanu Bratislava. Jejich řádění však podle něj odstartoval pokus skupinky příznivců slovenského celku proniknout do sektoru hostujících fanoušků. Incident odsoudil také slovenský klub, podle kterého se skupina příznivců Sparty násilně dostala ze svého sektoru a napadla domácí fanoušky. Policejní mluvčí Karina Považanová ČTK sdělila, že policisté na stadionu, kde zasahovali těžkooděnci, uložili jedné osobě pokutu za divácké násilí.

Počasí

Většinou zataženo nízkou oblačností, ojediněle se přidá mrholení. Teploty 5 až 9 stupňů, při zmenšené oblačnosti až 12.

Teploty v Česku budou sice postupně klesat, přesto bude příští měsíc až nadprůměrně teplý. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V první polovině listopadu mohou denní teploty dosahovat až 16 stupňů. Rozpětí denních teplot však bude značné. Jejich průměr bude podle meteorologů zřejmě klesat od deseti stupňů v příštím týdnu na šest stupňů v týdnu od 17. do 23. listopadu.