Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident Zeman zahajuje návštěvu Číny

Prezident Miloš Zeman zahajuje návštěvu Číny. V Čcheng-tu, hlavním městě provincie S'-čchuan, otevřel Západočínský mezinárodní veletrh. Navštívil na něm české vystavovatele i sekci věnovanou místní provincii. Na veletrhu se setkal mimo jiné s místopředsedou čínské vlády a zúčastnil se podpisu několika česko-čínských dohod. Během návštěvy české části výstavy si Zeman prohlédl expozici společnosti Škoda. Zeman do Číny přiletěl ve čtvrtek večer SELČ. V asijské zemi zůstane až do pondělí, kdy se v Pekingu setká s nejvyššími čínskými představiteli. Mezi podnikateli, kteří prezidenta doprovázejí, je i bývalý premiér Petr Nečas, který zastupuje firmu Delta Capital, nebo bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa za společnost StrategyOne. Do Číny se vydali i zástupci českých strojírenských podniků, pivovaru Lobkowic, vinařství nebo vysokých škol.

Sobotka: Nedočerpané peníze z evropských fondů by se mohly vrátit jako investice

Peníze, které se ČR nepodaří příští rok dočerpat z evropských fondů, by se do české ekonomiky přesto mohly dostat v podobě investic. Při odchodu ze summitu EU v Bruselu to řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Předseda nové Evropské komise Jean-Claude Juncker má do prosince členským zemím předložit konkrétní návrh podoby svého balíčku na podporu růstu ve výši 300 miliard eur (asi 8,4 bilionu Kč). Česko a další země visegrádské skupiny nyní podporují, aby se do těchto peněz počítaly i prostředky z fondů, o které by jinak mohly přijít. Premiér připomněl, že rok 2015 je poslední, kdy podle unijních pravidel může Česko čerpat peníze z minulého období 2007 až 2013. ČR je z pohledu jejich čerpání nejhorší z celé EU. České ministerstvo pro místní rozvoj, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 60 miliard korun. Různými opatřeními se nyní snaží, aby se tato částka snížila.

EU do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o 40 procent

Evropská unie do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o 40 procent proti roku 1990, dohodl v noci na pátek summit osmadvacítky v Bruselu. Na twitteru dohodu oznámil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Dohoda podle něj také obsahuje ke stejnému roku v EU výrobu nejméně 27 procent energie z obnovitelných zdrojů, zvýšení energetické účinnosti nejméně o 27 procent a posílení propojenosti energetických sítí. - Česká republika získá díky kompenzacím z klimatické dohody Evropské unie 50 až 70 miliard korun během deseti let, které hodlá vložit do zvýšení energetické účinnosti, řekl premiér Bohuslav Sobotka. Během stejné doby si přechod na ekologicky šetrnější energetiku vyžádá investice ve stovkách miliard, uvedl dnes premiér na vrcholné schůzce EU v Bruselu.

Poslanci přehlasovali Zemanovo veto služebního zákona

Sněmovna potvrdila novelu služebního zákona. V dolní komoře pro ni hlasovalo 123 ze 166 přítomných poslanců. Proti bylo hnutí Úsvit, komunisté se hlasování zdrželi. Zákon upravuje práva a povinnosti úředníků ve správních úřadech. Měl by zajistit odpolitizování, profesionalizaci a stabilizaci státní správy. Účinný má být od ledna. Poslanci přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana, který v předloze kritizuje zejména takzvané politické náměstky. Už dříve avizoval, že se kvůli normě obrátí na Ústavní soud. Veto zdůvodnil taky zásadními ústavněprávními pochybnostmi, počínaje nestandardní procedurou projednávání až po mezery v zákoně a neurčitá a nejasná ustanovení.

Poslanci odložili rozhodnutí o zákonu o dětské skupině

Poslanci odložili rozhodnutí o zákonu o dětské skupině. Na žádost vládních lidovců by měli o předloze hlasovat příští pátek. Poslanci KDU-ČSL už dřív oznámili, že pro zákon možná nebudou hlasovat. Chtějí od ministerstev záruky, že zákon nepoškodí alternativní vzdělávací zařízení, jako jsou například lesní školky, dětská centra a kluby. Kvůli lesním školkám vetoval normu Zeman. Nelíbí se mu, že poslanci nepřijali její senátní verzi, jež by umožnila jejich pokračování. Senátní návrh předpokládal dobrovolnou registraci zařízení pro děti, nemusely by tedy splňovat různé podmínky. Proti odkladu hlasování se vyslovil předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) tvrdí, že zákon lesní školky nelikviduje a že jejich registrace už začala. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slibuje novelu.

Poslanci odložili projednávání smlouvy mezi EU a Ukrajinou

Poslanci se zatím nebudou zabývat asociační smlouvou mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Po dohodě s ministrem zahraniční Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) ji Sněmovna vyřadila z programu nynější schůze. Stejně poslanci postupovali při zářijové schůzi. Dohodu o přidružení mezi unií a Kyjevem už dřív ratifikovaly evropský a ukrajinský parlament. Nyní musí projít stejným procesem v jednotlivých členských státech osmadvacítky. Klíčová pasáž dohody o vytvoření zóny volného obchodu vstoupí v platnost počátkem roku 2016.

Exprezident Klaus zatím Radu pro vzdělávání nevede

Bývalý prezident Václav Klaus není předsedou Národní rady pro vzdělávání, ale vede její přípravný výbor. Ten by měl o budoucí podobě tohoto orgánu teprve jednat. V rozhovoru s ČTK to upřesnil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Velmi předčasné je podle ministra v současné době také hovořit o jejím budoucím složení. Informaci o tom, že Klaus stojí v čele rady, uvedl Deník. Zpráva mezitím vyvolala nesouhlasné reakce. Rada by měla být zřízena na základě novely školského zákona v příštím kalendářním roce. Měla by tím být zajištěna kontinuita vzdělávací koncepce bez ohledu na to, kdo bude stát v čele ministerstva. V patnáctičlenné radě zasedne podle ministra řada výrazných osobností včetně dvou rektorů. Regionální Deník zmiňuje mimo jiné rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, předsedu Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého či Jana Mühlfeita, který působí v Microsoftu jako reprezentant pro Evropu, ale ke konci roku z funkce odejde a bude poradcem investičního fondu Atlantic Bridge.

Ministryně Marksová odvolala ředitelku Úřadu práce Bílkovou

Ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) odvolala generální ředitelku Úřadu práce ČR Marii Bílkovou. Důvodem je rozdílný pohled na další fungování a směřování úřadu. Sdělil to mluvčí ministerstva Petr Habáň. Potvrdil tak informaci o odvolání, kterou přinesla Česká televize. Úřad práce má nyní kolem 10.000 zaměstnanců. Bílková ho vedla od loňského května. Bílková musela řešit hlavně nedostatek personálu a potíže s informačními systémy, které řádně nefungovaly. Úřad práce se podařilo posílit o stovky úředníků a sociálních pracovníků. Naposledy vláda před pár měsíci schválila přijetí 600 stovek lidí, dalších 600 bylo v plánu pro příští rok.

Z ÚSTRu se má propustit skoro pětina lidí

V Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se bude propouštět. Změny se mají týkat především odboru digitalizace, jedno z jeho oddělení má zcela zaniknout. Příští rok v březnu v ústavu skončí zhruba dvacítka zaměstnanců, což je téměř pětina ze současného počtu pracovníků. Vyplývá to z dopisu, který v pondělí poslal odborovým organizacím nový ředitel ústavu Zdeněk Hazdra. O propouštění informoval v rámci nového organizačního řádu. Zeštíhlit se má také řízení ústavu. Některé odbory ÚSTR s propuštěním nesouhlasí. Místopředseda Nezávislé odborové organizace ÚSTR Miroslav Vodrážka řekl, že se bude propouštět i přesto, že má ústav o téměř deset milionů korun vyšší rozpočet. Změny jsou prý jen pokračující čistkou, která začala loni.

MF zhoršilo pro letošek odhad růstu HDP na 2,4 pct

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zhoršilo odhad růstu domácí ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta. Důvodem je podle úřadu revize ekonomického růstu v předchozích čtvrtletích směrem dolů v souvislosti s přechodem na nový evropský standard ESA 2010. V červenci úřad počítal s letošním růstem ekonomiky o 2,7 procenta. V tiskové zprávě to sdělilo ministerstvo financí. Ministerstvo zároveň pro letošní rok počítá s deficitem veřejných financí ve výši 1,5 procenta HDP, loni byl na základě aktuálních dat vycházejících z revize národních účtů 1,3 procenta HDP. EU požaduje deficit pod třemi procenty. Příští rok MF počítá s růstem deficitu veřejných financí na 2,4 procenta. Revizi údajů o hrubém o domácím produktu představil Český statistický úřad 1. října. Revize se konala celoevropsky a byla koordinována Eurostatem.

ČR uspěla v arbitráži o 200 milionů Kč

Arbitráž, kterou zahájila proti České republice britská společnost Anglia Auto Accessories a Ivan Peter Busta a Jan Peter Busta, skončila předčasně z procesních důvodů ve prospěch Česka. Žalobci, kteří po Česku požadovali 200 milionů korun jako náhradu škody za zmařenou investici do výroby střešních nosičů pro auta na Hodonínsku, totiž opakovaně neuhradili náklady rozhodčího řízení. Informovalo o tom ministerstvo financí. Žalobci podali žalobu proti České republice u Stockholmského rozhodčího soudu v květnu tohoto roku na základě česko-britské dohody o podpoře a ochraně investic z roku 1992. Anglia Auto Accessories uzavřela počátkem 90. let smlouvu o společném podniku nazvaném Sprint s družstvem invalidů Kyjovan.

Stávka v ČSA nebude, odbory se dohodly na kompromisu

Ohlášená stávka v Českých aeroliniích příští čtvrtek se neuskuteční. Odbory se dohodly s vedením společnosti na kompromisním řešení. Zástupci odborů upustí od chystaných protestů a zruší současnou stávkovou pohotovost, management se pak zavázal "snížit dopad na aktuální propouštění" v Českých aeroliniích. Podle předsedy představenstva Českých aerolinií Jozefa Sinčáka jsou vítězem této dohody cestující. Základní parametry restrukturalizačního plánu, který předpokládá masivní propouštění a snižování platů zaměstnancům, ale tato dohoda nemění, dodal šéf mateřského Českého Aeroholdnigu Václav Řehoř. Letušky a stevardi chystali stávku na čtvrtek 30. října. Chtěli se tak bránit proti avizovanému propouštění, které má postihnout 170 ze zhruba 400 palubních průvodčích. Kromě nich má o místo přijít na sedm desítek pilotů a přes 60 zaměstnanců v administrativě. První výpovědi už vedení začalo rozdávat od konce minulého týdne.

USA upouštějí od chystaného cla dovoz na speciální oceli i z ČR

Spojené státy nebudou pokračovat v plánovaném uplatňování dovozních cel na některé druhy vyspělé oceli z České republiky, Číny, Jižní Koreje a Ruska. Informovala o tom agentura Reuters. Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) podle ní dospěla k závěru, že tento dovoz nepoškozuje americký průmysl. Americké ministerstvo obchodu stanovilo antidumpingová cla na dovoz transformátorové oceli, která se používá především ve velkých a středních transformátorech. Největší dovozní cla hrozila produktům z Číny poté, co úřad předtím konstatoval, že se v USA prodávají příliš levně a jejich výrobu provází nespravedlivé vládní pobídky.

Škoda JS se má podílet na dostavbě jaderné elektrárny na Ukrajině

Plzeňská Škoda JS by se měla podílet na dostavbě Chmelnycké jaderné elektrárny na západě Ukrajiny. Podle agentury TASS to prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Česká firma oznámila, že chce s ukrajinskou elektrárenskou společností Energoatom rozšířit spolupráci a nahradit jí ruské služby. Potvrdil to generální ředitel Škody JS Miroslav Fiala. Zájem o hlubší spolupráci má i ukrajinská vláda. Jaceňuk podle TASS nařídil Energoatomu, aby urychlil dostavbu reaktorů tři a čtyři Chmelnycké elektrárny ve spolupráci s evropskými společnostmi a ne ruskými. "Nejsme s Ruskem, jsme s Českou republiku, kontrakt uzavřeme se Škodou," dodal ukrajinský premiér. Chmelnycká jaderná elektrárna se nachází asi 260 kilometrů západně od Kyjeva. První reaktor tohoto zařízení byl uveden do provozu na konci roku 1987.

ÚOHS potvrdil rekordní pokutu 25 milionů Kč pro ČD

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil rekordní pokutu za zakázky pro České dráhy. Státní firma má zaplatit 25 milionů Kč za nezákonný nákup vlaků Railjet bez otevřeného výběrového řízení. Řekl to předseda ÚOHS Petr Rafaj. ČD dostaly další pokutu i za pronájem lokomotiv Taurus, které railjety tahají. Celkem dopravce nakoupil sedm railjetů od firmy Siemens za 100 milionů eur (zhruba 2,7 miliardy korun). Vlaky mohou jet maximální rychlostí 230 kilometrů v hodině, což ale v ČR není možné, rychlíky zde smí jezdit maximálně 160 kilometrů za hodinu.

DPP zastaví provoz metra C mezi Muzeem a Budějovickou

Pražský dopravní podnik (DPP) v pátek v 19:30 zastaví provoz metra na trase C mezi Muzeem a Budějovickou. Důvodem je výměna výhybky ve stanici Pražského povstání. Metro začne opět jezdit v pondělí ráno. DPP bude rovněž měnit pražce mezi stanicemi Pražského povstání a Pankrác. Oprava bude stát asi šest milionů korun. Dopravní podnik zavede náhradní autobusovou dopravu XC na trase Hlavní nádraží - Kačerov. V rámci výluky bude metro jezdit mezi stanicemi Budějovická a Kačerov pouze kyvadlově po jedné koleji. V provozu tady bude jedna souprava.

Ústavní soud potvrdil verdikt v kauze žhářského útoku ve Vítkově

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti dvou pachatelů žhářského útoku na domek Romů ve Vítkově na Opavsku. Nezjistil nic protiústavního, justice postupovala a rozhodla správně. David Vaculík a Jaromír Lukeš si za pokus o rasově motivovanou vraždu odpykávají 22 let ve vězení. Další dva odsouzení Václav Cojocaru a Ivo Müller stížnosti proti dvacetiletým trestům nepodali. Podle obžaloby čtyři sympatizanti krajní pravice zaútočili na dům obývaný početnou romskou rodinou v noci na 19. dubna 2009. Do oken hodili zápalné lahve, dům začal okamžitě hořet. Tři lidé utrpěli zranění, nejvážněji plameny postihly tehdy ani ne dvouletou Natálii. Dítě mělo popáleniny na 80 procentech těla. Přežilo jen díky špičkové lékařské péči, má však trvale poškozené zdraví. Podle Krajského soudu v Ostravě i Vrchního soudu v Olomouci se pachatelé dopustili pokusu o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu a poškozování cizí věci. Verdikt bez výhrad potvrdil Nejvyšší soud. Obhájci útočníků, ale i někteří odborníci považovali právní kvalifikaci za nesprávnou a tresty za nepřiměřeně přísné vzhledem k okolnostem i následku.

Krnáč má za vraždu Housky strávit 17,5 roku ve vězení

Bývalý voják Michal Krnáč má za vraždu vlivného člena ČSSD Romana Housky strávit 17,5 roku ve vězení. Rozhodl tak Krajský soud v Ústí nad Labem. Přiklonil se k názoru obžaloby, podle níž šlo o předem plánovanou vraždu s loupežným motivem. Kvůli tomu, že po činu prohledal dům oběti, uznal Krnáče vinným i z porušování domovní svobody. Roman Houska zemřel loni 18. listopadu u svého domu. Krnáč ho podle soudu zastřelil čtyřmi ranami z pistole. K usmrcení vlivného sociálního demokrata se přiznal, podle své verze ho ale zastřelil po vzájemné potyčce.

Z okolí muničního skladu na Zlínsku muselo odjet asi 770 lidí

Obyvatelé Vrbětic a části obce Vlachovice na Zlínsku museli v pátek opustit své domovy. Pyrotechnici prozkoumávají blízký areál, kde před týdnem vybuchl muniční sklad. Asi 770 lidí proto muselo být z preventivních důvodů evakuováno, vracet se budou kolem 16:00. Evakuace proběhla bez problémů, řekla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Stejné opatření se konalo ve čtvrtek, kdy musela být vyklizena jiná část Vlachovic, sousední obec Lipová a areál bývalých Vlárských strojíren. Evakuováno bylo asi 300 lidí. Průzkum areálu skladů začal v sobotu. Pyrotechnici nacházejí munici, kterou výbuch rozházel po okolí. Některou na místě zneškodnili, ostatní skladují a odvezou později. Při čtvrtečním zásahu však nic zásadního ani nebezpečného nenašli, poprvé použili také pyrotechnického robota.

Ashyova léčba v Praze skončila

Léčba pětiletého britského chlapce Ashyi Kinga v pražském protonovém centru pátečním třicátým ozařováním skončila. Společně s rodiči a sourozenci v neděli zamíří do Španělska, kde bude v léčbě pokračovat. Na návrat do Británie, odkud rodiče hocha s nádorovým onemocněním mozku tajně odvezli, se zatím rodina necítí. Novinářům to řekl chlapcův otec Brett King. Šestitýdenní léčbu snášel Ashya bez větších problémů. Má chuť k jídlu a je schopen i pít. Během pobytu v Praze se navíc výrazně zlepšila jeho motorika, do sanitky ho převezli vsedě na vozíku. Léčba v pražském protonovém centru vyjde zahraniční pacienty na 1,8 milionu korun. Veřejnost osud hocha zaujal, konala se sbírka, nakonec ale částku uhradí britské zdravotnictví. Ze sbírky tak může rodina uhradit další péči související s léčbou.

Na Slapské přehradě zahynula potápěčka

Na Slapské přehradě zemřela v noci na pátek dvaatřicetiletá potápěčka. Při nočním ponoru zůstala po vodou. Hlášení o pohřešované ženě policie přijala od jejích kolegů hodinu před půlnocí. Na místo byla kromě poříčního oddělení a policejních potápěčů převezena i komora pro hlubinné potápění. Policejní potápěči tělo potápěčky hledali zhruba pět hodin a dopoledne ho vyzvedli na hladinu. Uvedla to policejní mluvčí Monika Schindlová.

Oběti železné opony mají u hranic s Rakouskem památník

Oběti železné opony na hranicích mezi jižní Moravou a Dolními Rakousy připomíná nový památník, který vyrostl nedaleko Mikulova na Břeclavsku. Tvoří jej 53 ocelových stél zapuštěných do země, na každé je laserem vypálené jedno jméno oběti. Lidé při pokusech o přechod hranice nejčastěji umírali po střelbě pohraničníků nebo po zásahu elektrickým proudem. Uvedl to Miroslav Kasáček z občanského sdružení Paměť. Slavnostní otevření sdružení naplánovalo na 21. listopadu, kdy se v Mikulově uskuteční také mezinárodní konference. S financováním památníku za dva miliony korun pomohla Evropská unie. Sdružení letos v létě představilo také nového průvodce pro chytré telefony, který popisuje příběhy spjaté se železnou oponou. Spojuje text, obraz, video a zvuk. Konkrétní příběh si mohou zájemci prostudovat na základě GPS souřadnic nebo QR kódu přímo v místech, kde se odehrál.

Milerův Krteček se dočká nových příběhů v Číně

Animovaná postavička Krtečka se dočká nových příběhů. Koprodukční smlouvu s největší čínskou televizí CCTV uzavře vnučka po legendárním animátorovi a režisérovi Zdeňku Milerovi Karolína Milerová. Oznámila to česká společnost Little Mole Cartoon. Krteček v Číně patří mezi nejoblíbenější dětské postavičky, v nových příbězích se vedle něj objeví také panda. Milerová podepíše kontrakt s čínskou stranou v pondělí v Pekingu za přítomnosti prezidentů obou zemí. Hodnota smlouvy podle ní může dosáhnout stovek milionů korun. O projektu animovaného seriálu, v němž se vedle Krtečka objeví také panda, při zahájení oficiální návštěvy Číny hovořil prezident Miloš Zeman s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem. "Je to takové symbolické spojení české typicky animované postavičky a čínského národního symbolu," komentoval to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Šéfdirigentem FOK bude od září 2015 Pietari Inkinen

Pietari Inkinen převezme od září 2015 roli šéfdirigenta Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Čtyřiatřicetiletý Fin bude podle tříleté smlouvy FOK řídit minimálně v šesti abonentních programech, při speciálních příležitostech v Praze a na zahraničních zájezdech. Jedním z jeho nejdůležitějších úkolů bude prosazování nových repertoárových dominant, které by navázaly na uměleckou tradici orchestru. Inkinen se ujme funkce po čestném šéfdirigentovi Jiřím Koutovi, který už dva roky nemohl kvůli vážné nemoci u orchestru působit. Pražské publikum i abonenti měli možnost za dirigentským pultem vidět Inkinena minulou středu a čtvrtek, kdy ve Smetanově síni Obecního domu orchestr řídil v Sibeliově Finlandii, po ní v Houslovém koncertu e moll Mendelssohna-Bartholdyho a Brahmsově Symfonii č. 4.

Sport

Pro Petru Kvitovou skončil tenisový Turnaj mistryň v Singapuru již po základní skupině. Wimbledonská vítězka musela v posledním utkání Bílé skupiny porazit již jistou semifinalistku Caroline Wozniackou, ale s Dánkou prohrála 2:6 a 3:6.

Tenistka Karolína Plíšková je první náhradnicí na Turnaj šampionek v Sofii. Akce pro letošní vítězky turnajů WTA, které se nekvalifikovaly na Turnaj mistryň, se uskuteční v bulharské metropoli příští týden.

Fotbalisté Sparty v Evropské lize vyhráli na hřišti Slovanu Bratislava 3:0 poté, co zápas musel být kvůli řádění hostujících chuligánů asi na 35 minut přerušen. Výtržnosti poznamenaly utkání v závěru prvního poločasu. Řádění sparťanských chuligánů při utkání EL se Slovanem Bratislava ohrozilo podle trenéra Vítězslava Lavičky možné plány na federální soutěž. Podle sekretáře FAČR a člena disciplinární komise UEFA Rudolfa Řepky hrozí Spartě za násilnosti fandů v Bratislavě spíše jen finanční pokuta. Vedení Sparty chování chuligánů odsoudilo, jejich řádění však podle něj odstartoval pokus skupinky příznivců slovenského celku proniknout do sektoru hostujících fanoušků.

Hokejový útočník Jiří Hudler přispěl ve čtvrtečním utkání NHL dvěma asistencemi k jednoznačnému vítězství Calgary 5:0 nad Carolinou. Cit pro přihrávku prokázal olomoucký rodák zejména v prvním případě, kdy po jeho pasu střílel Sean Monahan do prázdné branky. Stejný hráč gólově zužitkoval i druhou Hudlerovou nabídku a svými trefami v utkání zvyšoval z 2:0 na 4:0.

Hokejisté Vítkovic v předehrávce 15. kola Tipsport extraligy porazili Karlovy Vary 2:1 po samostatných nájezdech a utnuli šňůru devíti porážek. Sérii nezdarů naopak protáhla Slavia, která neuspěla na ledě Liberce a po porážce 1:4 prohrála pošesté za sebou.

Plochodrážní jezdci pražského Auto klubu Markéta se vrátili na domácí extraligový trůn. Ve finále vyhráli také odvetu v Pardubicích a východočeskému rivalovi vrátili loňskou porážku. Úvodní finále v úterý na Markétě vyhrál domácí Olymp 48:45, ve čtvrtek v Pardubicích zvítězil 48:42.

Vydařenou premiéru v Evropské lize má za sebou basketbalový reprezentant Tomáš Satoranský, který pomohl Barceloně k výhře 78:63 na hřišti Milána pěti body a šesti asistencemi. Druhé výhry ve skupině C se dočkalo i Fenerbahce Istanbul s druhým Čechem v soutěži Janem Veselým. Ten přispěl osmi body a dvěma doskoky k vítězství 91:76 na hřišti Turů ze Zhořelce.

Český jezdec Jakub Kornfeil vstoupil do Velké ceny Malajsie, předposledního závodu mistrovství světa silničních motocyklů, druhým místem v úvodních trénincích. Jednadvacetiletý závodník nestačil v nejslabší třídě Moto3 pouze na Itala Niccola Antonelliho, za kterým zaostal o 16 tisícin sekundy.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) potvrdila, že se spolu se Světovou antidopingovou agenturou (WADA) odvolá proti zproštění viny Romana Kreuzigera v případu jeho biologického pasu ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne. Českému cyklistovi tak stále hrozí dvouleté zastavení činnosti. UCI českého cyklistu podezřívá na základě údajů v jeho biologickém pasu z porušení antidopingových pravidel. Rozhodčí komise Českého olympijského výboru však Kreuzigera 22. září podezření zbavila a člen týmu Saxo-Tinkoff se vrátil k závodění.

Novým manažerem české veslařské reprezentace se stal Miroslav Vraštil starší. Ve funkci nahradí Přemysla Panušku, který se z pozice ústředního trenéra přesune na post hlavního metodika veslařského svazu. Vraštil starší bude zastřešovat přípravu reprezentantů do olympijských her v Riu de Janeiro 2016.

Počasí

Bude zataženo až oblačno, zpočátku jen výjimečně polojasno. Odpolední teploty vystoupí na 7 až 11, na severovýchodě jen kolem 5 stupňů.