Denní souhrn zpráv

Prezident Zeman odletěl na návštěvu Číny

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek ráno odletěl na oficiální návštěvu Číny, kde se sejde s předními čínskými představiteli a bude u podpisu několika smluv. Jednou z nich má být memorandum o zavedení pravidelné letecké linky mezi Šanghají a Prahou. Prezident chce jednat o ekonomických tématech a o čínských investicích a turistech v Česku. Oficiální program začne v pátek a potrvá do pondělí. Zeman svou cestu začne v Čcheng-tu, hlavním městě provincie S'-čchuan, kde zahájí Západočínský mezinárodní veletrh. Navštíví na něm českou výstavní plochu se zástupci leteckého a sklářského průmyslu a firem Škoda a Home Credit. V sobotu prezident pojede rychlovlakem do Pekingu, kde stráví dva dny. Zúčastní se česko-čínského podnikatelského semináře, potká se s vedením finančního ústavu Bank of China a bude besedovat s čínskými studenty. V sobotu večer bude na české ambasádě zahájena výstava k 65. výročí navázání diplomatických vztahů mezi tehdejším Československem a Čínou. V pondělí se setká s čínským premiérem Li Kche-čchiangem a posléze i s prezidentem Si Ťin-pchingem. Po jejich schůzce budou podepsány smlouvy a dohody mezi Českem a Čínou. Zástupci Hradu již dříve uvedli, že k podpisu je připravena asi desítka smluv. Předpokládá se, že jednou z nich by mohla být dohoda o zřízení pravidelného leteckého spojení mezi Prahou a Šanghají. To by mohlo do Česka nalákat tisíce čínských turistů.

Sobotka: ČR podpoří snížení emisí, nechce ale zdražit energii

Česká republika podpoří snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent, které chce Evropská unie dosáhnout do roku 2030 oproti hodnotám z roku 1990. Na závazek týkající se zvýšení poměru elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů však hodlá Česko přistoupit pouze tehdy, pokud jej neomezí v rozhodování o vlastním energetickém mixu či nepovede k přílišnému nárůstu cen energií. Českým novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka před začátkem bruselského summitu EU. Klimaticko-energetický balíček je hlavním tématem jednání dvoudenního summitu, během nějž se očekává obtížné hledání kompromisů mezi jednotlivými zeměmi. Česko hodlá spolu s dalšími státy východní Evropy - mezi nimiž platí v tomto ohledu za rebela zejména Polsko - dosáhnout kompromisů zvláště v otázce zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie ve výrobě elektřiny.

Senát schválil vznik třetí sazby DPH

Zavedení snížené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty Senát podle očekávání schválil. Od příštího roku se má tato sazba vztahovat na knihy, kojeneckou výživu a léky včetně veterinárních léčiv. V současné době pro ně platí základní sazba 21 procent, například potraviny podléhají snížené patnáctiprocentní sazbě. Nově tak budou tři sazby DPH. Vládní novelu o DPH nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, který již na jaře podpořil nižší sazbu u léků a výživy kojenců. Namísto snížení DPH pro knihy by ale raději podpořil finančně veřejné knihovny. Koaliční vláda si od nové sazby slibuje snížení cen pro koncové spotřebitele. Podle expertů však nějaké velké zlevňování nelze očekávat. Nová sazba bude znamenat dodatečné administrativní náklady nejen pro obchodníky, ale i pro stát. Zavedení druhé snížené sazby není v zemích EU výjimkou. V současné době má zavedeny dvě snížené sazby DPH 15 zemí EU a nižší z obou snížených sazeb DPH zpravidla zdaňují knihy a léky. Dvě snížené sazby má například Belgie, Francie, Irsko nebo Maďarsko.

Senát schválil novelu o daních z příjmů

Senát schválil nejtěsnější většinou novelu o daních z příjmů, která zvyšuje daňovou slevu na druhé a další dítě a navrací slevu na dani pracujícím důchodcům. Norma také změní zdanění investičních fondů, i když senátní hospodářský výbor doporučil zachovat jeho současnou úroveň. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Novela dále obnovuje zdanění důchodu těm důchodcům, kteří si prací, podnikáním nebo pronájmem přivydělají ročně víc než 840.000 korun. Současně s tím omezuje výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun. Týká se to paušálů ve výši 60 i 80 procent.

Senát dal novelu o platech vojáků do souladu se zákonem o dávkách

Senátoři podpořili zavedení nového systému odměňování příslušníků ozbrojených sil. Novelu se ale rozhodli uvést do souladu se zákonem o státní sociální podpoře, bude ji tak muset znovu projednat Sněmovna. Nově by podle ní měli mít vojíni základní služební tarif ve výši nejméně 8800 korun měsíčně, svobodníci ale už 19.300 korun, rotní 25.200 korun, poručíci 29.000 korun, kapitáni 38.000 korun. O 20.000 korun vyšší tarif mají mít plukovníci, u generálů se má zvýšit po 10.000 korunách až na 98.000 korun u armádního generála. Služební plat vojáků ale kromě tarifu budou tvořit výkonnostní příplatek nebo příplatky za službu v zahraničí (minimálně 500 korun denně), za zvýšenou odpovědnost a za služební pohotovost a také zvláštní příplatek například za službu v podmínkách spojených s mimořádnou neuropsychickou zátěží, rizikem ohrožení života nebo zdraví (600 až 8000 měsíčně). Novela má také upravit služební příspěvek na bydlení ve výši od 3000 do 7200 korun měsíčně. Předloha má přispět k udržení kvalitních vojáků v ozbrojených silách a současně být dostatečně motivační pro získávání nových rekrutů.

Senát schválil plán zahraničních misí armády

Senát schválil vládní plán zahraničních misí české armády pro příští dva roky. Vojáci mají působit například v Afghánistánu, v Mali nebo na Balkáně. Pro bylo 44 z 51 přítomných senátorů, zbývajících sedm se hlasování zdrželo. Sněmovna by měla plán schvalovat příští středu. Náklady na zahraniční operace se příští rok předpokládají přibližně ve výši 1,48 miliardy korun. O rok později mají stát 1,72 miliardy korun, uvedl předseda senátního výboru pro obranu František Bublan (za ČSSD). Plán podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) počítá s nasazením vojáků do konkrétních zemí a vyčlenění určitého počtu příslušníků, kteří by mohli jet do mise NATO, EU nebo OSN v Africe a na Blízkém východě operativně podle konkrétních potřeb.

Vyplácení doplatku v ubytovnách bude omezeno zákonem

Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách bude omezeno zákonem. Doplatek bude stát poskytovat provozovatelům ubytoven na prostory, nikoli na počet lidí žijících v jednom bytě. Výše nájemného nemá převýšit částky v místě obvyklé. Předpokládá to vládní novela o pomoci v hmotné nouzi, kterou ve středu téměř jednomyslně schválil Senát. Novela také stanoví požadavky, které budou muset byty s doplatkem splňovat. Budou moci být například i v rekreačních objektech. Novelu, která má zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách ve prospěch jejich provozovatelů, nyní dostane k podpisu prezident. Počet lidí s doplatkem na bydlení a objem vyplacených peněz se v posledních letech zvyšoval. V roce 2011 bylo 24.400 příjemců, stát vydal 850 milionů korun. Loni už bylo příjemců 65.100 a objem vyplacených peněz vzrostl na 2,8 miliardy korun.

Limit pro bezhotovostní platby se sníží na 270.000 korun

Limit pro povinné bezhotovostní platby se sníží ze současných 350.000 na 270.000 korun. Počítá s tím vládní novela zákonů o finančním trhu, kterou bez úprav schválil Senát. Omezení plateb v hotovosti se bude vztahovat i na případy, kdy závazek zaplatit teprve vzniká, tedy na dary a půjčky. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Snížení limitu má podle vlády přispět k omezení korupčního rizika. Zákon také výslovně stanoví, že příjemce je povinen odmítnout platbu nad nově stanovený limit, pokud není bezhotovostní. Předloha má být účinná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Ministři nebudou podléhat lustračnímu zákonu

Lustrační zákon se bude vztahovat jen na místa vedoucích úředníků státní správy, nikoli na členy vlády a jejich náměstky. Senát to potvrdil v rámci novel 60 zákonů souvisejících se služebním zákonem. O jejich schválení beze změn rozhodli sociální demokraté. Normu tak dostane k podpisu prezident. Senát o přijetí beze změn rozhodoval dvakrát, výsledek prvního hlasování totiž zpochybnil předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera. V konečném hlasování bylo pro přijetí 24 z 41 přítomných senátorů. Služební zákon už obě komory parlamentu schválily, vetoval ho ale prezident Miloš Zeman, který kritizuje úpravu takzvaných politických náměstků. Budou podle něho bez práce a jen pobírat plat. Zeman hrozí i případnou ústavní stížností. Sněmovna má o prezidentském vetu rozhodnout v pátek.

Senátoři nechtějí Sváčka na pražském vrchním soudu

Senátoři a zástupci iniciativ vyzvali ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (za ANO), aby nenavrhovala soudce Jana Sváčka na post místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Vadí jim, že údajně zatajoval informace o své komunistické minulosti či navrhoval problematické lidi do funkcí soudců. Uvedl to nezařazený senátor Libor Michálek a Václav Němec z iniciativy Vraťte nám stát! Senátor Michálek připomněl, že Sváček byl opakovaně posuzován Senátem kvůli kandidatuře na ústavního soudce a nebyl schválen. Sváček už dříve veškerou kritiku odmítl. Válková si podle své mluvčí Kateřiny Hrochové chce všechny podklady prostudovat a teprve poté se rozhodne. Sváček byl v letech 1999 až 2013 předsedou Městského soudu v Praze, pak se stal soudcem vrchního soudu. Dvakrát byl nominován do funkce ústavního soudce, ale Senát se v obou případech postavil proti.

Česko ve výdajích na výzkum poprvé přeskočilo průměr EU

Výdaje na výzkum a vývoj loni činily 77,9 miliard korun a oproti roku 2012 vzrostly o osm procent (o 5,5 miliardy). Intenzita výzkumu a vývoje dosáhla loni téměř dvou procent HDP. Česká republika tímto podílem výdajů poprvé přeskočila průměr Evropské unie a například Velkou Británii i Irsko. Meziročně ale výdaje rostly pomaleji než ve dvou předcházejících letech. Na rozdíl od předchozích dvou let se na růstu výdajů v roce 2013 podílely z velké části podnikatelské zdroje, uvedl Český statistický úřad na tiskové konferenci. Z veřejných zdrojů bylo vynaloženo 27 miliard a nejvíce směřovalo do vysokých škol (11,8 mld. Kč, meziroční nárůst 4,7 procent), naopak pokles zaznamenala Akademie věd ČR, a to o 1,2 procenta oproti předloňskému roku.

ANO, ČSSD a Trojkoalice si rozdělily resorty na pražském magistrátu

Hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) si na pražském magistrátu rozdělily kompetence v budoucí radě. ANO, které bude mít post primátora, bude mít na starosti například finance a rozpočet, ČSSD dopravu a sociální politiku a Trojkoalice mimo jiné životní prostředí a infrastrukturu. Jednička volební kandidátky ANO Adriana Krnáčová řekla, že by mohla být novou primátorkou. Primátor má mít na starosti boj s korupcí, veřejnou správu a legislativu. Radní za ANO budou mít na starosti také bezpečnost, zdravotnictví a bydlení. Trojkoalice má řídit i oblast kultury a památkové péče. Sociálním demokratům připadne i problematika evropských fondů a školství. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Vedení ČSA začalo rozdávat výpovědi, letušky chtějí stávkovat

Vedení ČSA začalo rozdávat výpovědi. Restrukturalizaci spočívající ve snižování mezd a v masivním propouštění ve středu podpořil jejich menšinový vlastník Korean Air. Informaci potvrdil mluvčí společnosti Daniel Šabík. Většina letušek a stevardů, kterých se propouštění nejvíce týká, se vyslovila pro stávku. Celkem ČSA v rámci restrukturalizačního plánu hodlá propustit 77 pilotů, 66 pracovníků v administrativě a přes 170 palubních průvodčích. Korean Air, který ve ČSA drží 44 procent, se ve středu připojil k plánu ministerstva financí podpořit hospodaření finanční injekcí. Jako podmínku ale korejská společnost uvedla právě pokračování v restrukturalizačním plánu, proti kterému se odbory bouří. Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

Stovky zaměstnanců dvou firem v Kopřivnici hodinu stávkovaly

Zhruba dvě stovky zaměstnanců kopřivnických firem Tafonco a Taforge se sešly na mítinku během hodinové výstražné stávky. Tou chtějí odboráři dosáhnout dohody se zaměstnavatelem, mimo jiné o navýšení mezd. Odboráři požadují navýšení tarifní složky mzdy o 500 korun měsíčně od 1. ledna 2014. Předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Metalurgie Tatra, jež zaměstnance obou společností sdružuje, Jaroslav Nováčik ČTK řekl, že například ve slévárně Tafonco činila v roce 2013 průměrná mzda 22.327 korun. V Moravskoslezském kraji byla loni průměrná mzda 23.212 korun. Podle Nováčika jsou zaměstnanci v případě neúspěchu hodinové stávky ochotni jít do stávky neomezené. O dodatku kolektivní smlouvy se podle něj vyjednávalo 11 měsíců.

Developeři: Přehnaná byrokracie odrazuje zahraniční firmy

Průmysloví developeři si stěžují na přehnanou byrokracii a dlouhý proces povolování staveb, podle nich to odrazuje zahraniční firmy. Potenciálním nájemcům logistických parků, skladů a výrobních hal vadí i nedostatečná dopravní infrastruktura. Uvádí to nejnovější Studie developerských společností 2014 společností CEEC Research a KPMG Česká republika. "Hlavní brzdou rozvoje jsou zákony a předpisy České republiky upravující povolení k výstavbě," říká ředitel developerské společnosti P3 pro ČR Tomáš Míček. Ředitel společnosti Reflecta Development Jakub Sklenka upozorňuje také na tristní personální politiku státu. "Politici se střídají a s nimi se střídají i různí ředitelé. To je totálně nestabilní prostředí. Politici nechápou, že existuje něco jako kontinuita, vize a hlavně to, že mají mít osobní zodpovědnost," tvrdí Sklenka. Na konci třetího čtvrtletí bylo v Česku celkem 4,77 milionu metrů čtverečních průmyslových a skladových ploch nejvyšší kategorie A určených k pronájmu. Jen letos přibylo 271.200 metrů čtverečních ploch.

Z okolí vybuchlého muničního skladu je evakuováno 375 lidí

Stovky obyvatel z okolí muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku ve čtvrtek ráno opustily své domy. Mohou se do nich vrátit až v 16:00. Sklad před týdnem zničil výbuch, evakuace pyrotechnikům umožní důkladnější průzkum areálu. V noci na čtvrtek se z muničního areálu opět ozvaly tři neřízené výbuchy. Výbuch a následný požár sklad munice, který měla v pronájmu ostravská firma Imex Group, zcela zničily. Pohřešováni jsou dva její zaměstnanci. Na místě je pěchotní munice, náboje do ručních protitankových zbraní, dělostřelecká munice i letecké pumy. Průzkum areálu skladů začal v sobotu. Areál tvoří zhruba 40 objektů, v desítce z nich je uskladněná munice. Pyrotechnici nacházejí také munici, kterou výbuch rozházel po okolí. Některou na místě zneškodnili, ostatní skladují a odvezou později.

Kvůli privatizaci OKD byli obžalováni 3 lidé

Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na tři lidi v souvislosti s privatizací Ostravsko-karvinských dolů (OKD). Jednoho z podezřelých viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku a zbylé dva z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Svým jednáním podle obžaloby způsobili státu škodu za více než 5,7 miliardy korun. Uvedl to státní zástupce Tomáš Černý. Podle dřívějších informací jedním z podezřelých v kauze je znalec Rudolf Doucha ze společnosti Vox consult, který vypracoval posudek na ocenění podílu Fondu národního majetku v OKD. Obviněni byli i dva bývalí místopředsedové fondu. Fond národního majetku měl ve společnosti OKD zhruba 46procentní podíl. Média už dříve uvedla, že Doucha vyčíslil hodnotu státní části firmy na dvě miliardy korun. Fond následně podíl prodal za 4,1 miliardy. Prodej akcií OKD skupině Karbon Invest schválila v září 2004 vláda ČSSD pod vedením Stanislava Grosse. Ministrem financí byl tehdy současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Policie na Frýdecko-Místecku odhalila varny pervitinu

Policie na Frýdecko-Místecku odhalila tři varny pervitinu. Všechny údajně používala jedna skupina výrobců a dealerů. Policie obvinila tři muže, nyní jim hrozí pětileté vězení. ČTK to řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk. Obvinění ve věku od 23 do 28 let provozovali téměř rok tři varny pervitinu v Třinci a v okolních obcích. Kriminalisté nyní zjišťují rozsah jejich nezákonného podnikání a komu drogu prodávali. Odhadují, že zisky mohly být v řádech statisíců. Všichni tři mají za sebou kriminální minulost.

Klient dětského domova v Jihlavě napadl vychovatele

Jeden z mladistvých klientů výchovného ústavu v Jihlavě je podezřelý z napadení vychovatele. Šestačtyřicetiletý muž skončil se zraněním v nemocnici. Policie případ vyšetřuje jako přestupek proti občanskému soužití. Uvedla to policejní mluvčí Jana Kroutilová. Ředitel Dětského domova se školou Radek Vovsík se k případu odmítl vyjádřit. Podle mluvčí jihlavské nemocnice Moniky Zachrlové byl zraněný muž hospitalizován v pondělí a ve středu byl propuštěn do domácího léčení.

Na Karlovarsku vykolejil vlak, najel do spadlého stromu

Provoz na železnici u Karlových Varů v úseku Nová Role - Nejdek přerušila ve čtvrtek ráno na více než dvě hodiny nehoda osobního vlaku. Vlak najel do spadlého stromu a vykolejil, nikdo nebyl zraněn. Uvedl to operátor Správy železniční dopravní cesty. Výluka na Karlovarsku se dotkla několika osobních vlaků, cestující mohli využít náhradní autobusovou dopravu. Provoz byl podle webu Českých drah obnoven krátce po 07:45. Také na jihu Čech nejezdily ráno zhruba dvě hodiny vlaky mezi Kubovou Hutí a Lipkou na Prachaticku. Na kolejích tam také ležel spadlý strom. Provoz na trati byl obnoven po 07:00.

Havlovu cenu dostali Pussy Riot, tibetský filmař a turecký herec

Letošní Cenu Václava Havla dostali turecký tanečník a herec Erdem Gündüz, ruská dívčí punková skupina Pussy Riot a tibetský filmař Döndub Wangčhen. Informovala o tom nadace Human Rights Foundation (HRF), která cenu uděluje. Ceremonie předávání cen pojmenovaných po českém exprezidentovi se uskutečnila ve středu v norské metropoli Oslu na konferenci o lidských právech Oslo Freedom Forum. Erdem Gündüz se dostal povědomí veřejnosti při protivládních protestech v Turecku v roce 2013. Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot se proslavily svými provokativními vystoupeními, při nichž upozorňují na porušování lidských práv režimem prezidenta Vladimira Putina. Döndub Wangčhen byl od roku 2008 vězněn čínskými úřady za dokument věnovaný kritice Tibeťanů vůči Číně. Z cely vyšel letos v červnu. Havel byl předsedou Human Rights Foundation od roku 2009 do své smrti v prosinci 2011. Prvními držiteli jeho ocenění se v roce 2012 stali čínský umělec Aj Wej-wej, saúdskoarabská obhájkyně práv žen Manal Šarífová a barmská opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Loni ji získali syrský karikaturista Alí Ferzat, kubánské opoziční hnutí Dámy v bílém a severokorejský prodemokratický aktivista Pak Sang-hak.

Dokument o Olze Havlové bude uveden v Jihlavě i v Lipsku

Portrét první manželky prezidenta Václava Havla nazvaný Olga bude uveden v neděli 26. října na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Svou mezinárodní premiéru bude mít na festivalu dokumentárních a animovaných filmů DOK Leipzig, který se uskuteční na přelomu října a listopadu. Oznámila to producentka Jarmila Poláková z nadace Film & Sociologie. Českou festivalovou premiéru měl film na jaře na filmovém festivalu Jeden svět v Praze. Do české kinodistribuce ho uvedla společnost Aerofilms 15. května, dodnes ho zhlédlo šest tisíc diváků. Snímek, který natočil režisér a scenárista Miroslav Janek podle námětu Anny Freimannové, přinesl množství neznámých záběrů, fotografií a vyprávění.

Struny podzimu uvedou improvizaci v perské hudbě

V prostoru Pražské křižovatky v rámci festivalu Struny podzimu vystoupí jeden z nejvýznamnějších představitelů současné perské hudby Hossein Alizadeh. Virtuózní hráč na orientální nástroje, komponista a propagátor tradiční hudby přichystal společně s perkusionistou Pejmanem Hadadim meditativní hudební exkurzi na Blízký východ. Alizadeh a Hadadi si podmanili posluchače v Evropě i USA. Alizadeh byl dokonce třikrát nominován na cenu Grammy. Sbírka melodií tisícileté hudební perské tradice je od roku 2009 na seznamu kulturního dědictví lidstva UNESCO. Letošní ročník festival Struny podzimu otevřel 6. října ve Státní opeře koncert portugalské zpěvačky Marizy považované za královnu stylu fado. Žánrově pestrý festival nabídne ještě například koncert první dámy flamenka Estrelly Morenteové. Na závěrečné klubové noci festivalu se představí 12. listopadu v klubu Roxy mladé talenty ze zahraničí i domácí scény. Více informací je na http://www.strunypodzimu.cz www.strunypodzimu.cz .

Divadlo v Řeznické uvede premiéru hry o Leni Riefenstahlové

Pražské Divadlo v Řeznické uvede ve čtvrtek večer premiéru inscenace Leni slovenských autorů Valerie Schulczové a Romana Olekšáka. Režisérem byl Viktor Polesný. Na komorním jevišti se objeví Vilma Cibulková, Dana Syslová, Ondřej Kavan a Daniel Krejčík. Inscenace líčí fiktivní setkání dvou skutečných osobností, moderátora Johnnyho Carsona, jehož talkshow patřila třicet let k nejsledovanějším pořadům Ameriky, a Hitlerovy dvorní režisérky Leni Riefenstahlové. Helene Amalie Berta "Leni" Riefenstahlová proslula novátorským přístupem k natáčení filmů i k fotografování. Její osoba i tvorba ale vzbuzuje kontroverzní reakce, neboť se prostřednictvím filmů a fotografií podílela na propagaci nacismu. Tuto svou roli nikdy nepřiznala a vymlouvala se na politickou nevědomost a naivitu. Zemřela ve věku 101 let v roce 2003.

Sport

Tenistka Petra Kvitová se udržela na Turnaji mistryň ve hře o semifinále. Wimbledonská vítězka v Singapuru porazila světovou dvojku Rusku Marii Šarapovovou 6:3, 6:2 a v Bílé skupině má na kontě výhru a porážku. V pátek bude hrát s Caroline Wozniackou, která má po výhře nad Polkou Agnieszkou Radwaňskou 7:5 a 6:3 na kontě už dvě výhry, ale jistý postup Dánka ještě nemá.

Fotbalová Sparta se v třetím zápase v základní skupině Evropské ligy utká se Slovanem Bratislava, který vede duo bývalých sparťanů Jozef Chovanec, Horst Siegl. Chovance čeká premiéra na lavičce slovenského mistra, poté co během reprezentační přestávky nahradil jiného bývalého sparťana Františka Straku, který byl kvůli špatným výsledkům odvolán. Slovan od té doby ještě nehrál zápas, ligová generálka se o víkendu neuskutečnila kvůli nemoci v kádru soupeře.

Baník Ostrava vypověděl smlouvu fotbalovému útočníkovi Václavu Svěrkošovi, se kterým vede exekuční řízení o dlužnou částku osm milionů korun. Důvody, které vedly k rozvázání kontraktu s třicetiletým bývalým reprezentantem a odchovancem, majitel klubu Petr Šafarčík odmítl charakterizovat. Hráčův právní zástupce Petr Kausta se k případu zatím nevyjádřil.

Mezinárodní cyklistické unie (UCI) se v případu biologického pasu Romana Kreuzigera odvolá ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne. Uvedl to prezident UCI Brian Cookson.

Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil by měl v příští sezoně mistrovství světa startovat v nejslabší kategorii Moto3 v barvách francouzského týmu CIP Moto. Naznačuje to předběžná startovní listina šampionátu, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní motocyklová federace.

Horolezci Antonín Bělík a Vít Auermüller obdrželi diplom Evropského hnutí fair play za záchranu života tchaj-wanského kolegy při výstupu na osmitisícovku Broad Peak. Za tento čin již loni získali hlavní cenu Českého klubu fair play.

Krajský soud v Praze zamítl odvolání státního zástupce v kauze, v níž byli obžalováni z korupce bývalí rozhodčí Tomáš Adámek a Pavel Býma a bývalý klubový funkcionář Martin Svoboda. Případ, známý jako "Křetínského kabela", tak byl po dvou letech definitivně uzavřen pro nedostatek důkazů.

Praha bude v roce 2016 evropským hlavním městem sportu. Komise, která město navštívila letos v květnu, ocenila její dobré a rozvíjející se sportovní zázemí. V boji o titul se hlavní město utkalo s italským Palermem, informoval tiskový odbor magistrátu v tiskové zprávě. Titul se uděluje od roku 2001, letos ho nese britský Cardiff.

Počasí

Zataženo s deštěm, teploty 10 až 14 st. C. Vydatné deště zvedly hladiny řek na Šumavě. Otava dosáhla v Sušici třetího povodňového stupně.I říčka Černá na Českokrumlovsku vystoupala na nejvyšší povodňový stupeň. Stoupá také voda v Malši a v Blanici, kde platí druhý povodňový stupeň.