Denní souhrn zpráv

V obecních volbách jsou zatím nejúspěšnější nezávislí kandidáti, v senátních ČSSD

Volební komise v Česku sčítají výsledky komunálních voleb a voleb do třetiny Senátu. Ve volbách do zastupitelstev byla po sečtení poloviny okrsků ze sněmovních stran kandidujících samostatně nejúspěšnější KDU-ČSL před ČSSD a KSČM. Lidé ale jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů místním sdružením nezávislých kandidátů. V senátních volbách v nejvíce okrscích zatím postupují do druhého kola kandidáti ČSSD a ANO. Účast v komunálních volbách se podle průběžných čísel v pátek navečer pohybuje zhruba na 47 procentech, tedy na téměř stejné úrovni jako před čtyřmi lety. V senátních volbách je pod 40 procenty, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

V komunálních volbách bylo zatím zvoleno 33.380 zastupitelů. Lidovci měli po sečtení poloviny okrsků 1554 zastupitelů, sociální demokraté 1014. Komunisté získali podle průběžných výsledků 654 zastupitelských křesel a Starostové a nezávislí (STAN) 606 míst v obecních zastupitelstvech. ODS jich zatím obsadila 359. Hnutí ANO mělo po sečtení poloviny okrsků 102 zastupitelů a TOP 09 šestaosmdesát. Do výsledků se ale teprve začínají promítat údaje z velkých měst.

V senátních volbách po sečtení hlasů v polovině okrsků kandidáti ČSSD postupovali do finálového duelu v 17 obvodech, ANO ve 13, KDU-ČSL i se Stranou zelených v deseti a TOP 09 a ODS shodně ve čtyřech obvodech. Ve dvou obvodech měli velkou naději na postup kandidáti STAN, ve čtyřech pak adepti KSČM, Strany práv občanů a Starostů pro Liberecký kraj. V Praze 5 se kandidáti ANO a STAN dělili o druhé postupové místo. Jistý postup do druhého kola senátních voleb má v Pelhřimově podle propočtu ČTK šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Možnost obhájit místo v horní komoře Parlamentu bude mít také nynější senátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl (ČSSD). V Přerově má šanci vrátit se do Senátu bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za SZ).

Šéf Senátu Štěch má jistý postup do druhého kola senátních voleb

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) má podle propočtu ČTK jistý postup do druhého kola senátních voleb. Po sečtení hlasů v 84 procentech okrsků vede se ziskem 36,16 procenta. O druhém postupujícím ještě není rozhodnuto. Bojují spolu nezávislí kandidáti v barvách pravice Ivo Jahelka (za TOP 09) a Josef Fučík (za ANO). Štěch může být senátorem ve čtvrtém funkčním období za sebou.

Babiš: Ve velkých městech bude ANO mluvit do sestavování koalic

Vedení ANO bude chtít mluvit do sestavování koalic ve velkých a okresních městech. Novinářům to při příjezdu do štábu ANO řekl předseda hnutí Andrej Babiš. Chce sestavit jen takové koalice, které hnutí nepoškodí v očích voličů. V případě senátních voleb by Babiš byl spokojen, pokud by do druhého kola postoupila polovina z 26 kandidátů. Podstatné pro ANO podle Babiše je, jak dopadnou volby v Senátu a ve velkých a okresních městech. Současné volební klání označil za souboj ANO s tradičními politickými stranami. ANO podle něj ukázalo, že je součástí českého politického systému.

Hudeček: koalice TOP 09 s ANO v Praze je velmi nepravděpodobná

Dosavadní pražský primátor Tomáš Hudeček považuje koalici jeho TOP 09 a hnutí ANO na pražském magistrátu za velmi nepravděpodobnou. Řekl to novinářům po příchodu do volebního štábu TOP 09 v žižkovském hotelu Don Giovanni. Samotnou kampaň označil za asi nejradikálnější v historii hlavního města. Lídryně ANO Adriana Krnáčová zatím možné koaliční partnery nechtěla uvést. Do složení koalice by po volbách velmi ráda promluvila ČSSD. Pražský lídr ČSSD Miloslav Ludvík doufá, že budou schopni ovlivnit složení městské rady. Podle lídra pražské kandidátky ODS Bohuslava Svobody je situace v Praze složitá. Zatím si netroufá mluvit o koalici. Optimistická vize pro ODS je podle něj kolem 15 procent.

V Českém Těšíně a v Ostravě se zřejmě kupčí s volebními hlasy

V Českém Těšíně na Karvinsku a v Ostravě podle poznatků Nadačního fondu proti korupci někdo kupuje volební hlasy. Voliči v Českém Těšíně údajně dostávají za hlas až 500 korun, hlasy se kupují zřejmě pro více stran, mimo jiné pro SOS pro Český Těšín, řekl Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci. V Ostravě jsou podle zjištění ČTK pro kupčení s hlasy zneužíváni Romové. Případy se zabývá policie, stejně jako v několika městech Ústeckého kraje. Pro podezření na kupčení s voličskými hlasy se před čtyřmi lety musely volby v Českém Těšíně opakovat a zabýval se jimi soud. V Ostravě se problém týká čtvrtí Vítkovice a Slezská Ostrava.

Policie prověřuje už třetí případ údajného kupčení v Bílině

Policie prověřuje už třetí případ údajného kupčení s hlasy voličů v Bílině na Teplicku. Oznámení dostala v sobotu dopoledne, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. O údajném kupčení s hlasy voličů se v Bílině mluvilo už týdny před začátkem komunálních voleb. Sociálně slabí údajně dostávali nabídku několika set korun za vhozený hlas. Možné nakupování hlasů především od sociálně slabých voličů prošetřují kriminalisté i v Lovosicích na Litoměřicku, Litvínově na Mostecku a v Chomutově. O údajném kupčení se mluvilo také v ústecké čtvrti Mojžíř a v Teplicích.

Klaus: Z politického systému se vytratily jasně definované strany

Volební účast v komunálních a senátních volbách může být ovlivněna rozkladem politického systému, kdy se vytratily jasně definované politické strany s ideovým názorem. Řekl to bývalý prezident Václav Klaus, který odevzdal svůj hlas v komunálních volbách v pražských Kobylisích. Doplnil, že i pro něj bylo letos těžké si mezi kandidujícími stranami vybrat. Poprvé prý použil metodu křížkování, kdy mohl vybírat kandidáty na více kandidátních listinách. Exprezident se prý nebude divit tomu, pokud účast v nynějších volbách bude nižší než před čtyřmi lety.

Současně s komunálními volbami proběhla i místní referenda

Z místních referend konaných souběžně z volbami měla zatím dostatečnou účast čtyři. Lidé z pražských Klánovic odmítli připojení nových domů na území Horních Počernic na klánovické silnice, obyvatelé Jenišova rozhodli, že nechtějí v obci těžbu kaolinu. Lidé v Bystřici nad Pernštejnem v místním referendu odmítli, aby ve městě vznikl závod na výrobu jaderného paliva. Obyvatelé z Vranova u Brna rozhodli, že si nepřejí výstavbu nových rodinných domů u rybníka nedaleko motokrosové dráhy. Neplatná byla kvůli nízké účasti referenda o zákazu hazardu v Praze 8, v Ústí nad Orlicí, Lovosicích, Ústí nad Labem a také ve Štětí na Litoměřicku. Platné není ani třetí referendum v Praze 10, v němž mohli voliči rozhodovali například o privatizaci bytů či opravě silnic. Dostatek voličů se nezúčastnil ani referenda v Mikulově na Břeclavsku o přeměně historické hasičské zbrojnice na tržnici.

Ministři: Sankce proti Rusku byly nezbytné

Sankce proti Rusku byly nezbytné a plní významnou funkci. Shodli se na tom v pátek v Praze ministři zahraničí Česka a Polska Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Grzegorz Schetyna. K ruskému postupu na Ukrajině chtějí oba ministři přistupovat společně a za důležitý také označili jednotný postup v rámci visegrádské skupiny (V4), jejímiž členy jsou ještě Slovensko a Maďarsko.

Z Kosova se vrátili čeští policisté

Do Česka se v pátek vrátilo 12 policistů, kteří jeden rok sloužili v rámci justiční a policejní mise v Kosovu (EULEX). Většina z nich působila v policejní jednotce, která například hlídkovala v neklidné oblasti na severu země, zatýkala podezřelé nebo eskortovala vězně k soudu. Nyní v bývalé jihosrbské provincii slouží 13 českých policistů, z toho dva na vysokých řídích pozicích. ČTK to na vojenském letišti v pražských Kbelích řekl policejní prezident Tomáš Tuhý, který přijel kolegy přivítat.

Zemřel herec Pavel Landovský

V pátek večer zemřel herec Pavel Landovský. Osmasedmdesátiletý herec, dramatik, bývalý disident a signatář Charty 77 zemřel doma. Napsal to server iDnes, kterému to potvrdila hercova rodina. Landovský byl jedním z nejoblíbenějších herců 60. let, zahrál si mimo jiné v oscarových snímcích Ostře sledované vlaky nebo Marketa Lazarová. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77, v roce 1978 byl nucen opustit republiku. Odešel do Rakouska, kde také působil jako herec.

Pražanům se představí replika vlaku legionářů

Na pražském Nákladovém nádraží Žižkov se v sobotu představuje replika vlaku, pomocí kterých českoslovenští legionáři za první světové války ovládali Transsibiřskou magistrálu. Vlak má zatím sedm z plánovaných deseti vagonů, mezi nimi je i replika plně vyzbrojeného obrněného vozu, který sloužil k ochraně vlakových souprav. Vytvořen byl při příležitosti 100 let od vzniku legií. Na pražském Vítkově se také při této příležitosti uskuteční na den přesně po 100 letech rekonstrukce slavné přísahy České družiny. Přísaha České družiny, první dobrovolnické jednotky Čechoslováků na východní frontě, se uskutečnila 11. října 1914 na Sofijském náměstí v Kyjevě. Jednotku tvořilo několik set mužů. Datum přísahy je bráno jako datum vzniku legií v Rusku. Oslavy připomenou i dobrovolnickou rotu Nazdar, která svůj praporec získala jen o den později ve francouzském Bayonne. Legiovlak bude od jara příštího roku po pět let křižovat republiku a umožní lidem seznámit se na vlastní oči s tím, jak se ve vlaku žilo a bojovalo.

Výstava v Táboře připomíná výročí úmrtí Jana Žižky

Vrchní část lebky husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova je nejvýznamnějším exponátem výstavy, která v sobotu začala v Táboře. Výstava s názvem Žižka 1360? - 1424 na Staré radnici připomíná letošní 590. výročí Žižkova skonu. Důležitým exponátem je také originální hlavička Jana Žižky z kamenného znaku Tábora zapůjčená Národním muzeem. Část lebky se našla ve zdi kostela sv. Petra a Pavla v Čáslavi a je připisována Janu Žižkovi. Nález z roku 1910 ale nelze stoprocentně identifikovat. Žižkovu lebku viděli v minulých dnech také návštěvníci Prácheňského muzea v Písku. V sále Staré táborské radnice ji lidé budou moci vidět až do soboty 18. října. Výstava s řadou dalších dokladů Žižkovy památky ze sbírek Husitského muzea v Táboře, Městského muzea v Čáslavi a Národního muzea v Praze potrvá do 21. března 2015.

V Bohumíně budou vystaveny staré zvony

V renovovaném Národním domě ve Starém Bohumíně na Karvinsku budou po opravách vystaveny dva zvony z roku 1620. Větší ze zvonů váží 1,5 tuny, menší 900 kilogramů. Zvony byly původně umístěny v místním kostele Narození Panny Marie. V roce 1942 je zkonfiskovali Němci, řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová. Spolková republika podle Balcarové po dlouhých jednáních uznala nárok na jejich vrácení. Dokonce slíbila uhradit jejich demontáž z německých kostelů, kde od války slouží, i jejich převoz do Bohumína. Přestavba Národního domu přijde město na 50 milionů korun. Součástí secesní kulturní památky bude po rekonstrukci restaurace, taneční sál, hotel a nově také výstavní prostory a informační centrum.

Univerzita představuje celoživotní vzdělávání

Univerzita Karlova dnes poprvé pořádá Den celoživotního vzdělávání, na němž veřejnosti představí zájmové a profesní vzdělávací programy pro všechny věkové kategorie. Akce, na níž budou svou nabídku prezentovat všech 17 fakult a některé další součásti univerzity, se uskuteční od 9 do 16 hodin v Karolinu. Vstup je zdarma.

Hospice pořádají den otevřených dveří

Česká republika je jednou ze zhruba sedmi desítek zemí, kde se slaví Světový den hospiců a paliativní péče. Většina tuzemských hospiců při této příležitosti pořádá například dny otevřených dveří, přednášky, koncerty nebo divadelní představení.

Šumavský park má infocentrum v Bruselu

Nové informační centrum má od tohoto týdne v Bruselu šumavský národní park a chráněná krajinná oblast. Šumavská příroda se prezentuje v domě Plzeňského kraje, který je hojně navštěvován, a to nejen Čechy a Slováky. Infocentrum nabízí letáky, fotografické prezentace a informační materiály, návštěvníci uvidí i ukázku šumavského smrkového dřeva, řekl mluvčí parku Jan Dvořák. Infocentrum v Plzeňském domě, který v Bruselu funguje už několik let a v němž kraj nabízí prostor i Jihomoravskému a Pardubickému kraji, považuje park za startovací zázemí.

Ve Zlíně padl světový rekord ve skládání obřího puzzle

Parta nadšenců v sobotu ve zlínské sportovní hale pokořila světový rekord v rychlosti složení největšího sériově vyráběného puzzle na světě. Obří puzzle ze 33.600 dílků se dobrovolníkům podařilo dát dohromady za 47 hodin a 33 minut. Organizátoři pokusu chtějí zažádat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Akce byla součástí třídenního Puzzle festivalu. Největší puzzle na světě má motiv džungle se zvířaty, po složení má rozměry 5,7 krát 1,5 metru.

Sport

Čeští fotbalisté zvítězili v druhém utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v Turecku 2:1 a navázali na úvodní výhru nad Nizozemskem. Reprezentace v Istanbulu prohrávala od osmé minuty po trefě Umuta Buluta, Tomáš Sivok ale brzy vyrovnal a po pauze otočil stav Bořek Dočkal. Češi jsou ve skupině A bez ztráty bodu druzí o skóre za Islandem a další zápas je čeká hned v pondělí v Kazachstánu.

Fotbalisté Slavie prohráli v přípravném utkání na hřišti účastníka druhé bundesligy Norimberku 2:3. Pražané postrádali několik opor, v dresu německého soupeře nastoupili i čeští reprezentanti Jan Polák a Ondřej Čelůstka. Góly Slavie dali Martin Dobrotka a Jan Kuchta.

Hokejisté Třince vyhráli v 10. kole Tipsport extraligy na ledě Komety Brno 2:1 a upevnili si vedení v soutěži. Oceláři mají po šestém utkání za sebou, ve kterém naplno bodovali, náskok tří bodů na druhý Litvínov. Doposud neporažení Severočeši však v pátek nehráli, mají tak zápas k dobru. Na třetí místo postoupila Sparta, která vyhrála před rekordní návštěvou sezony - 9067 diváky - na ledě Pardubic 3:0 a Východočechy přeskočila.

Tenistka Karolína Plíšková si na turnaji v Linci zahraje popáté v sezoně ve finále. Němku Annu-Lenu Friedsamovou v semifinálovém utkání zdolala 2:6, 6:3, 6:3. O druhý letošní titul a třetí turnajový triumf v kariéře se dvaadvacetiletá česká hráčka v neděli utká s Italkou Camilou Giorgiovou.

Jakub Kornfeil zajel v kvalifikaci na motocyklovou Velkou cenu Japonska třináctý čas a do nedělního závodu třídy Moto3 vyrazí z páté řady. Karel Abraham bude v MotoGP na startu v sedmé řadě, Karel Hanika v Moto3 v osmé.

Václav Milík se stal podruhé českým šampionem na ploché dráze. Ve druhém finále v Březolupech sice pardubický jezdec nepotvrdil svoji neporazitelnost z úvodního závodu v Praze a bodově se na něj dotáhli rivalové z pražské Markéty Josef Franc a Matěj Kůs, v dodatečné rozjížďce o medaile je ale porazil.

České plážové volejbalistky Martina Bonnerová a Barbora Hermannová obsadily na turnaji Světového okruhu v čínském městě Sia-men pátou pozici. Vyrovnaly tak své nejlepší umístění v kariéře, jehož dosáhly v květnu v ruské Anapě.

Počasí

Zataženo až oblačno, teploty 16 až 20 stupňů C.

Ve zbytku měsíce bude pokračovat na říjen nezvykle teplé počasí, bude se ale postupně ochlazovat. Příští týden se maxima udrží nad 15 stupni.