Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Česká diplomacie vyzvala Rusko ke stažení vojáků z Ukrajiny

Česká diplomacie považuje pronikání ruských sil na Ukrajinu za zásadní ohrožení míru a stability v celé Evropě. Ministerstvo zahraničí to uvedlo v prohlášení, v němž vyzvalo Moskvu, aby své vojáky z Ukrajiny stáhla, zastavila ostřelování ukrajinského území, přerušila zvyšující se dodávky výzbroje proruským povstalcům a umožnila nezávislou kontrolu ukrajinsko-ruské hranice. Kroky Ruska jsou podle ministerstva v příkrém rozporu nejen se základními normami mezinárodního práva, ale také s nedávnými ujištěními ruského prezidenta Vladimira Putina na summitu v Minsku o jeho vůli k dosažení mírového řešení krize na Ukrajině. "Česká republika proto vyzývá Ruskou federaci, aby okamžitě stáhla příslušníky svých ozbrojených sil z ukrajinského území," apeloval Černínský palác na Moskvu.

K ruské intervenci na východě Ukrajiny se vyjádřil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO. "Zdá se to jako součást určitého načasování k vytvoření ještě většího tlaku, tak aby vyjednávací pozice Ruska byla co nejsilnější," uvedl Stropnický v souvislosti s blížícím se summitem NATO ve Walesu. Podle ministra se fronta na Ukrajině rozšiřuje směrem na jih, což vede k oprávněným obavám, že se Rusko snaží vytvořit koridor na Krym. Ukrajinský poloostrov se v březnu jednostranně odtrhl od Ukrajiny a následně ho k sobě připojilo Rusko. Kyjev ani Západ to ale neuznávají.

TOP 09: Rusko vede válku vůči Ukrajině, je třeba dalších sankcí

Rusko vede válku vůči Ukrajině, a proto je nutné jí nabídnout veškerou pomoc. Uvedla to TOP 09 v tiskovém prohlášení. Představa, že se lze s ruským prezidentem Vladimirem Putinem domluvit po dobrém, je podle strany lichá. Česko by i proto mělo podpořit další kolo evropských sankcí proti Moskvě, dodala TOP 09. "Okupace části sousední země, vysílání vojáků a ostřelování dělostřelectvem jsou jednoznačně akty válečné. Je nutno jasně říci, že Rusko vede válku vůči Ukrajině. A proto je pomoc Ukrajině pro nás nejen politicky nutná, ale je to i nanejvýš morální požadavek," stojí v prohlášení TOP 09. Praha zatím podle ministerského předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD) na další sankce tlačit nebude. "Další eskalace sankcí poškodí jak Rusko, tak Evropu a já si ji nepřeji," napsal premiér ČTK. Na otázku, jestli ČR chystá pomoc pro Ukrajinu, neodpověděl.

Česko zvažuje vyslat letos vojáky na Golanské výšiny

Česko zvažuje, že ještě letos vyšle vojenský kontingent na Golanské výšiny. Novinářům to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V misi by se podle něj mělo v říjnu uvolnit místo, protože filipínská armáda zvažuje stažení. O vyslání vojáků dlouhodobě stojí prezident Miloš Zeman. O tom, zda Česko skutečně své vojáky nabídne, chce Stropnický se Zemanem ještě jednat. Podle informací ČTK se zatím armáda staví k této možnosti rezervovaně, a to i z finančních důvodů. Pokud by souhlasila, chtěla by v misi mít hlavní slovo. V současné době misi na Golanských výšinách řídí irská armáda.

Generál Pavel se o vysoký post v NATO utká s Italem a Řekem

Náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel bude podle ministerstva obrany o vedení Vojenského výboru NATO soupeřit s náčelníky generálních štábů Itálie a Řecka. Volba druhého nejvýše postaveného muže v Severoatlantické alianci se uskuteční 21. září v Litvě. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) považuje šance Pavla na zvolení za vysoké. Český kandidát totiž pochází z nové členské země NATO a Itálie i Řecko v minulosti už tento post zastávaly. Nový šéf výboru se funkce ujme v červnu 2015 na tři roky, jeho mandát může být prodloužen.

Slováci si za účasti Zemana připomněli výročí povstání

Několik tisícovek Slováků a politici a diplomaté řady zemí se v Banské Bystrici na středním Slovensku zúčastnili oslav 70. výročí zahájení Slovenského národního povstání. Vzpomínkové ceremonie k protifašistickému vystoupení Slováků na konci druhé světové války se zúčastnil také český prezident Miloš Zeman. "Každý národ má ve svých dějinách světlé i temnější stránky a SNP byla bezpochybně stránka světlá," řekl v projevu Zeman. Přitom zmínil také plány nacistů za války podrobit slovanské národy. "Bylo úplně jedno, zda jsou to Češi, Slováci, Rusové, Ukrajinci, Jugoslávci nebo kdokoli jiný - všichni jsme byli v očích těchto nadlidí podlidé." Připomněl, že SNP se zúčastnily i tři tisícovky Čechů.

Hamáček: I díky fóru otevřely ČR a Čína novou kapitolu vztahů

Čínské investiční fórum v Praze přispělo k otevření nové kapitoly vztahů mezi Českou republikou a Čínou. Na závěr dvoudenní akce to řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a vyzval k větší spolupráci na parlamentní úrovni a v oblasti kultury. Účastníci fóra debatovali o česko-čínské spolupráci v informačních technologiích, průmyslu, vědě a výzkumu či zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Němeček čínským partnerům nabídl mimo jiné kooperaci v lázeňství a lázeňské turistice, o níž jednal i se svou čínskou kolegyní. Připomněl také, že na jaře příštího roku bude jeho ministerstvo pořádat zdravotnický summit 16 zemí střední a východní Evropy a Číny. Jedním z cílů fóra, pořádaného Smíšenou česko-čínskou komorou, bylo přilákat do Česka čínské investory. Podle Jana Spáčila ze společnosti Deloitte, se pohled čínských investorů na Českou republiku začíná zásadně měnit v český prospěch.

O rozšíření spolupráce s Čínou v oblasti finančních služeb má zájem ministerstvo financí. Chce například navázat spolupráci mezi Českou exportní bankou a jejím čínským protějškem Export Import Bank nebo dosáhnout otevření pobočky čínské Industrial & Commercial Bank of China v Praze.

Škoda chce do roku 2020 zvýšit odbyt v Číně na 30 pct

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chce zvýšit odbyt v Číně do konce desetiletí z 25 na 30 procent. Novinářům to řekl předseda představenstva Škody Auto Winfried Vahland u příležitosti návštěvy místopředsedy čínské vlády Čanga Kao-li. V prvním pololetí zvýšila Škoda své prodeje v Číně na 130.700 vozů, do budoucna tam plánuje vyrábět další větší SUV. Čína je největším samostatným trhem automobilky, své vozy tam prodává od roku 2007. Ve spolupráci se společným podnikem firmy Volkswagen vyrábí v Číně ve třech závodech šest modelů - Fabii, Rapid, Rapid Spaceback, novou Octavii, Yetiho a Superb. Z Česka tam automobilka dováží Škodu Superb Combi a Škodu Yeti s pohonem všech čtyř kol. Plánuje tam také dovážet Octavii Scout. Roční objem prodeje v Číně se zvýšil z 27.300 vozů v roce 2007 na 227.000 vozů v roce 2013. V prvním pololetí zvýšila Škoda své prodeje v Číně o 8,7 procenta na 130.700 vozů.

Sněmovní výbor podpořil Sikorského na post šéfa unijní diplomacie

Česká republika by do funkce vysokého představitele unie pro zahraniční politiku měla podporovat šéfa polské diplomacie Radoslawa Sikorského. Premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) to na čtvrtečním uzavřeném zasedání doporučil sněmovní evropský výbor. Sobotka, kterého na zasedání zastupoval státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, nemá prý s podporou Sikorského problém. Sikorski získal podporu i díky postojům k ukrajinské krizi, zaznělo od členů výboru. Sikorski ale podle všeho k favoritům nepatří. Na obsazení funkce unijního ministra zahraničí by se měli dohodnout prezidenti a premiéři evropské osmadvacítky s budoucím předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem na sobotním summitu v Bruselu.

Ekonomika mezičtvrtletně stagnovala

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala. Odpovídá to původnímu odhadu. Meziročně se vyvíjela lépe, podle zpřesněného odhadu hrubý domácí produkt vzrostl o 2,7 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). V prvním odhadu v polovině srpna statistici uváděli meziroční růst o 2,6 procenta.

Domácnosti se v červenci zadlužily o dalších šest miliard

České domácnosti se v prvním prázdninovém měsíci zadlužily o dalších šest miliard korun. Bankám a finančním institucím tak ke konci července dlužily celkem 1,227 bilionu korun. Naproti tomu podnikům se podařilo dluhy proti červnu snížit o 2,5 miliardy na 1,003 bilionu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Proti konci loňského července byly dluhy domácností vyšší o 43,3 miliardy korun a dluhy podniků o 38,95 miliardy korun.

Začnou podzimní maturity, mělo by je dělat přes 20 tisíc žáků

Didaktickými testy z matematiky začne v pondělí podzimní zkušební období státních maturitních zkoušek. Přihlásilo se k němu 20.129 žáků, přičemž pro 14.056 z nich půjde o opravný termín. Nejvíce maturantů bude opakovat test z matematiky, který na jaře nezvládla bezmála čtvrtina těch, kteří tuto zkoušku skládali poprvé. K opravnému termínu z tohoto předmětu se přihlásilo 6601 žáků. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl mluvčí centra pro přípravu maturit Cermat Jan Pohanka. Nejde však pouze o ty žáky, kteří se o maturitu neúspěšně pokoušeli na jaře. Každý maturant má totiž nárok na celkem tři pokusy (řádný a dva opravné), přičemž maturitu musí vykonat nejdéle pět let po absolvování posledního ročníku středoškolského studia.

Věřitelé schválili restrukturalizaci NWR, firma sníží zadlužení

Věřitelé těžařské společnosti New World Resources (NWR) v Londýně schválili plán kapitálové restrukturalizace firmy. NWR, které patří černouhelná OKD, sníží nominální zadlužení z 825 milionů eur (asi 23 miliard Kč) na 500 milionů eur (zhruba 14 miliard Kč). ČTK to potvrdil ředitel vnějších vztahů společnosti Petr Jonák. Výsledkem hlasování se nenaplnil alternativní scénář, který by NWR poslal do insolvence a OKD do rukou zajištěných věřitelů.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44.000 bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Pečivo i přes dobrou úrodu nezlevní, obilí má horší kvalitu

Ceny pekařských výrobků i přes dobrou úrodu obilí v Česku nejspíš nezlevní. Výkupní ceny sice klesají, ale kvalita pšenice a žita nevyhovuje pekařům. Potravinářské obilí přesto podle agrární komory půjde na odbyt, i kdy ne za loňské a předloňské ceny. Problémy s ním mají i v západní Evropě. Novinářům to dnes na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích řekl předseda komoditní rady Agrární komory ČR Josef Kubiš. Kvalita chlebového obilí je podle Pavla Filipa ze Společenstva pekařů a mlynářů ČR velmi špatná, jak u pšenice, tak u žita. Letošní žně jsou podle Kubiše dlouhé, začaly o zhruba 14 dnů dříve a na konci nabraly kvůli dešťům stejně dlouhé zpoždění. Část zemědělců na Moravě stačila sklidit za hezkého počasí, ale když žně přešly do vyšších poloh, nastaly potíže s vlhkostí zrna. Tam, kde nemají sušičky, může začít při skladování plesnivět. Rok je úrodný díky příznivé zimě bez mrazů.

ČOI zkontrolovala 207 předváděcích akcí, nedostatky mělo 170

Česká obchodní inspekce zkontrolovala ve druhém čtvrtletí 207 předváděcích prodejních akcí, z nichž její inspektoři zjistili nedostatky ve 170 případech. Trvalým problémem zůstává odstoupení od smlouvy spotřebitelů, kteří na akci uzavřeli kupní smlouvy. "Doporučuji se těchto akcí nezúčastnit," uvedl na tiskové konferenci ředitel inspekce Mojmír Bezecný. Spotřebitelům také radí neposkytovat při těchto akcích o sobě žádné údaje a nezvat prodejce do bytu. Od dubna do konce června uložila při kontrolách sankce za nedostatky při předváděcích akcí přesahující pět milionů korun.

Policie dopadla v Ostravě dva dealery drog, prodali 5 kg heroinu

Moravskoslezští policisté dopadli dva dealery drog. Muž a žena v Ostravě a okolí podle policie rozprodali víc než pět kilogramů heroinu v hodnotě kolem pěti milionů korun. Prodejem narkotik údajně vydělali přes 1,4 milionu korun. Drogu nakupovali v Praze. Kriminalisté zjišťují další okolnosti a nevylučují obvinění dalších lidí. "Při domovní prohlídce jsme našli 80 dávek připravených k distribuci a dalších 20 gramů heroinu, který se měl teprve dávkovat," uvedl zástupce moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita. Vyšetřování případu bylo podle něj velmi náročné, hlavně s ohledem na kriminální minulost obviněného dealera.

Průzkum: Situace neziskovek v ČR se mírně lepší

Česká republika patří mezi postkomunistickými státy k zemím s rozvinutějším občanským sektorem a jeho podmínky se dál zlepšují. Uvádí to Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID). V hodnocení udržitelnosti občanského sektoru, které agentura provádí každý rok, skončilo Česko v roce 2013 na třetí příčce. Před ním bylo stejně jako v předchozích letech Estonsko a Polsko. Výsledky představil prezident Asociace veřejně prospěšných organizací (AVPO) Marek Šedivý. USAID hodnotí právní prostředí v zemi, finanční zajištění neziskových organizací i jejich organizační základnu, prosazování zájmů, poskytování služeb, infrastrukturu a obraz v očích veřejnosti. Index udržitelného rozvoje občanského sektoru se hodnotí od jedničky do sedmičky. Známka od jedné do tří představuje zlepšování, od tří do pěti další vývoj, od pěti do sedmi pak žádný pokrok. Česko si loni vysloužilo zhruba dvě minus, mělo index 2,6. Stejně na tom bylo v roce 2012. Mezi lety 2004 a 2011 získalo vždy 2,7. V letech 2000 až 2003 se index pohyboval mezi 2,3 a 2,5.

Kladrubský hřebčín bude připravovat žádost do UNESCO

Žádost o zapsání na seznam UNESCO by Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem na Pardubicku mohl mít připravenou do jednoho až dvou let. Nechce nic podcenit, řekl ČTK ředitel hřebčína Jiří Machek. Podle ministra kultury Daniela Hermana, který Kladruby navštívil, má hřebčín značné šance se o prestižní ohodnocení ucházet. "Je to světově unikátní chov koní. Právě to propojení s kulturní krajinou, která je tady kultivována díky chovu koní plus minus 500 let, je na nejvyšší úrovni, což nemůže nabídnout každý," uvedl Herman. Od roku 2002 je chovné stádo starokladrubských běloušů s celým komplexem hřebčína národní kulturní památkou.

Pavel Haas Quartet získal svého třetího "Oscara"

Světově uznávaný český soubor Pavel Haas Quartet získal třetího "Oscara" klasické hudby, jak jsou prestižní britské ceny Gramophone Awards označovány. Soubor získal cenu v kategorii komorní hudby za loňské album se skladbami Franze Schuberta Smrt a dívka a Smyčcový kvintet C dur, který nahrál za doprovodu německého cellisty Danjula Ishizaka. Ocenění bude uděleno 17. září v Londýně. První cenu časopisu Gramophone získal Pavel Haas Quartet v roce 2007 a druhou o čtyři roky později, kdy obdržel nejprestižnější ocenění Nahrávka roku. Kvarteto je nyní na třítýdenním turné v Británii a 7. září ho uzavře koncertem v londýnské Wigmore Hall. Počátkem září se objeví i v Česku. V rámci Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha se představí 13. září a o pět dní později zahraje na Svatováclavském hudebním festivalu v Ostravě. Ke konci roku soubor zavítá do Itálie, Německa či Lucemburska, letošní poslední koncert pak odehraje 13. prosince v Londýně.

Desátým operním představením v Šárce bude Dvořákova Čert a Káča

Opera Čert a Káča Antonína Dvořáka bude uvedena v sobotu 6. září na jubilejním desátém ročníku akce Opera v Šárce. V místech původního přírodního divadla budou účinkovat sólisté, orchestr a sbor opery Národního divadla v Praze a Pražský komorní balet. V hlavních rolích se objeví Martin Šrejma, Kateřina Jalovcová a Luděk Vele. Orchestr povede dirigent Jan Chalupecký. Vstup je tradičně zdarma. Divadelní představení v Šárce začala roku 2005 Prodanou nevěstou, následovala dvě představení Rusalky, pak Jakobín, v roce 2010 slavnostní představení Libuše, před třemi roky odehráli operu Dalibor, předloni Smetanovu Hubičku. Na loňské představení opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta v pražské Šárce se podle policie přišlo podívat přes 16 tisíc lidí.

V Brně začne festival Divadelní kontejner

Festival nezávislé kultury nazvaný Divadelní kontejner začíná pod širým nebem ve Středově ulici v centru Brna. Velký transportní kontejner poslouží jako specifický prostor pro divadelní i hudební produkci. Přehlídka potrvá do 7. září, každý den v podvečer jsou na programu nejméně dvě vystoupení. V 18:00 většinou začne divadelní představení pro dospělé, případně improvizační show nebo stand-up komedie. Pořadatelé pozvali například Divadlo DNO nebo brněnské soubory Aldente a Líšeň. Po divadle obvykle následuje hudební program s žánrovým zastoupením folku, swingu, ale i romské muziky. O víkendech přibudou ještě odpolední programy pro děti. Přesný program je na webových stránkách http://www.divadelnikontejner.cz www.divadelnikontejner.cz .

Památkáři schválili podobu nové Petrovy boudy

Památkáři po několika odmítavých stanoviscích schválili podobu nové Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš. Bouda vyhořela před třemi lety a její majitel, firma Snowy Chalet, ji chce obnovit v menší velikosti, než byla před požárem. Měly by ji tvořit dva menší objekty místo tří. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj. Památkáři dosud trvali na vybudování věrné kopie památkově chráněné boudy v podobě před vyhořením. Majitelé však chtějí navázat na podobu Petrovy boudy z přelomu 19. a 20. století. Tehdy byla mnohem menší než před požárem. Náklady stavby se odhadují na 100 milionů korun. Nová Petrovka by měla nabídnou ubytování pro přibližně 50 lidí ve společné noclehárně i samostatných pokojích, stravování ve venkovním i vnitřním bufetu či welness s vířivkou, parní lázní a saunami.

Hnutí Duha dostalo cenu nadace EuroNatur za ochranu Šumavy

Ekologické sdružení Hnutí Duha dostalo jako první ze střední Evropy ocenění od evropské nadace EuroNatur. Cenu, mezi jejíž laureáty patří například Nelson Mandela či princ Charles, si podle nadace vysloužilo díky ochraně přírodního dědictví v mezinárodním kontextu a zapojení do ochrany Národního parku Šumava. Nadace se pro Hnutí Duha rozhodla také v souvislosti s letošním 25. výročím pádu železné opony. Předána bude 8. října na zámku Mainau na Bodamském jezeře v Německu. Nadace také ocenila dlouholetou práci ekologické organizace na ochraně celoevropsky významného šumavského národního parku. Podle nastupujícího ředitele Hnutí Duha Jiřího Koželouha nastavuje cena EuroNatur kritické zrcadlo domácím politikům. "Zatímco na západ od Šumavy ctí ochranu přírodního dědictví a její zastánce jako stavitele kulturních mostů k budoucí trvale udržitelné, mírové Evropě regionální spolupráce, v naší zemi jsou napadáni a považováni za brzdu pokroku," komentoval udělení ceny.

V opavském kostele svatého Václava začala instalace obřího obrazu

V opavském kostele svatého Václava začala instalace obřího obrazu Antona Pettera vyobrazujícího zavraždění svatého Václava. Dílo, které má za sebou kompletní renovaci, se bude v sobotu věšet na speciální stojan vyrobený podle návrhu architekta Josefem Pleskota. Až do 6. září ale bude obraz zahalen a nepřístupný. Jeho odhalení bude součástí programu národního zahájení Dnů evropského dědictví v Opavě. Náklady na obnovu díla včetně jeho instalace na kovový, tři tuny vážící stojan dosáhnou 2,5 milionu korun. Peníze se sešly při sbírce na speciálním kontě.

Obraz vytvořený na objednávku olomouckého arcibiskupa Maxmiliána Sommerau-Beckha nebyl v minulosti nikdy vystaven. I přesto, že jej autor řady obrazů s náboženskými výjevy přepracoval, arcibiskupovi se nelíbil. Skončil svinutý na zámku v Kroměříži. Až v únoru 2012 jej nechal snést arcibiskup Jan Graubner. Dílo je zajímavé svým pojetím slovanské mytologie. Zatímco svatý Václav je vyobrazen v romantickém oděvu, odkazujícím k jeho slovanské minulosti, jeho bratr s mohutným knírem připomíná balkánského ozbrojence hajduka. Přesné rozměry díla jsou 510 na 850 centimetrů. Je tedy větší, než jsou plátna Muchovy Slovanské epopeje.

Jeřáb naložil ve Studánkách 60 tun těžký kámen

Jeden z nejtěžších menhirů v Evropě přenesl speciální jeřáb ve Studánkách na Českorumlovsku na kamion. Na něm zhruba 60 tun vážící kámen poputuje v sobotu do Holašovic na Českobudějovicku. Monolit neobvyklých rozměrů se tam stane součástí komplexu, který je obdobou slavného Stonehenge. Nakládání menhiru trvalo několik desítek minut. Celému procesu předcházel druidský rituál, kdy tři představitelé Keltů poděkovali přírodě za to, že jim dala tento unikátní kámen.

Sport

Skifařka Miroslava Knapková nečekaně nepostoupila do finále veslařského mistrovství světa v Amsterodamu. Úřadující olympijská šampionka a obhájkyně bronzu z loňského šampionátu skončila v semifinále poslední. Ondřej Synek boj o postup do finále bez problému zvládl a v neděli bude obhajovat zlato z korejského Čchungdžu.

Fotbalisté Sparty porazili v odvetě 4. předkola Evropské ligy v Praze na Letné Zwolle 3:1 a po remíze 1:1 z Nizozemska prošli do základní skupiny. V základní skupině Evropské ligy se utkají s Neapolí, Young Boys Bern a Slovanem Bratislava, který vede bývalý dlouholetý hráč a trenér letenského celku František Straka. Rozhodl o tom los v Monaku.

Český oštěpař Vítězslav Veselý potřetí za sebou Diamantovou ligu nevyhrál, ve finále v Curychu skončil pátý za hod dlouhý 84,04 m a v celkovém hodnocení je s osmi body třetí společně s Egypťanem Ihabem Abdelrahmanem. Závod nečekaně vyhrál Němec Thomas Röhler, který si vytvořil osobní rekord 87,63 metru a zvítězil tak i v celkovém hodnocení lukrativního seriálu.

Miroslav Vraštil a Jiří Kopáč obsadili čtvrté místo ve finále veslařského mistrovství světa v disciplíně dvojka bez kormidelníka lehkých vah.

Počasí

Bude většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 21 až 25 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C.