Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Evropská komise uvolní 125 milionů eur na pomoc zemědělcům

Evropská komise mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc zemědělcům, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Opatření s platností do konce listopadu se konkrétně týká pěstitelů zeleniny a ovoce. Evropská unie podpoří pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, podléhajícím rychlé zkáze. Podpora se bude provádět prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně. Zemědělci mohou o podporu žádat počínaje dneškem i zpětně.

Ruské sankce připraví potravináře v ČR letos až o 300 mil Kč

Čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Další problémy může výrobcům způsobit očekávaný přetlak nabídky zboží na trzích EU. Na svém webu to uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe). Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou škody v důsledku poklesu cen komodit být pro tuzemské producenty až miliardové. Z českých potravinářů by podle materiálu MZe měli zákaz nejvíce pocítit zpracovatelé mléka, kteří do Ruska vozí především sušené mléko, syrovátku, sýry a mražené máslo. Tržby by výrazněji měly propadnout také vývozcům drůbežího a králičího masa, masných konzerv, paštik či zmrzliny. Rusko je v oblasti agrárního zahraničního obchodu dlouhodobě nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR ze zemí mimo Evropskou unii. Z Česka se do Ruska loni vyvezlo zemědělského a potravinářského zboží za 2,4 miliardy korun, dovoz činil jen 300 milionů Kč.

Vedomosti: Rusko může v případě dalších sankcí zakázat dovoz aut

Rusko by mohlo zakázat dovoz aut, pokud Spojené státy a Evropská unie uvalí další sankce na Moskvu. Napsal to podle agentury Reuters ruský deník Vedomosti. Případné nové embargo by se prý netýkalo produkce zahraničních automobilek na území Ruska. Výrobní závody tam mají zahraniční automobilky jako Ford, Volkswagen, Toyota či Hyundai Motor. Automobily v Rusku vyrábí také mladoboleslavská Škoda Auto. Pro českou automobilku, která patří do koncernu Volkswagen, je Rusko jedním z největších trhů. Návrhy nových opatření prý již byly odeslány ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ke zvážení.

Kmoníček: Bojíme se kolotoče sankcí

Hrad se obává kolotoče sankcí mezi Západem a Ruskem a doufá, že se ho bojí i obě strany. Uvedl to ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Ocenil konání nedělní schůzky čtyř ministrů zahraničí k rusko-ukrajinské krizi, za jejíž hlavní oběť považuje vzájemnou důvěru mezi Západem a Ruskem. Její obnovení podle Kmoníčka potrvá roky. Západní státy uvalily sankce na Moskvu kvůli jejímu počínání v ukrajinské krizi. Nejnovější kolo protiruských sankcí z konce července se dotklo tamní energetiky, zbrojního průmyslu a finančního sektoru. Rusko v reakci na to na rok zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska. Politiku sankcí odmítá i prezident Miloš Zeman. Její používání hlava státu opakovaně označila za nesmyslné a neúčinné.

Miloš Zeman hodnotí pozitivně půlrok vlády, některé ministry by vyměnil

Prezident Miloš Zeman hodnotí pozitivně prvních šest měsíců vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dva až tři ministry by ale vyměnil. Zeman nyní plánuje schůzky se členy kabinetu, aby s nimi mimo jiné probral svoje připomínky k návrhu služebního zákona. Prezident to řekl v rozhovoru, který vysílala Česká televize. Sobotka uvedl, že personální změny ve své vládě nechystá. Podle Zemana vládě pomáhá to, že se začalo dařit ekonomice. "Úspěšnost vlády se dá hodnotit podle jednoduchého ukazatele, a to je hospodářský růst, se kterým následuje růst životní úrovně, to znamená v podstatě růst reálné mzdy, případně růst starobních důchodů. Já si myslím, že z tohoto hlediska vláda obstála," uvedl Zeman.

Zeman bude v Číně jednat hlavně o ekonomických tématech

Prezident Miloš Zeman bude při letošní návštěvě Číny jednat především o ekonomických tématech. Kromě Pekingu by měl navštívit i čínské provincie, ve kterých má Česko důležité ekonomické zájmy. Řekl to ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Přesný termín asi pětidenní Zemanovy cesty Čínou by měl být podle Kmoníčka znám po česko-čínském investičním fóru, které se uskuteční 28. a 29. srpna. Český prezident se na fóru setká s prvním čínským viceprezidentem Li Jüan-čchaem. Zeman na něm bude mít podle Kmoníčka hlavní projev při večeři na Pražském hradě. Prezident přijme i delegaci až 16 čínských guvernérů. "Česká podnikatelská sféra konečně pochopila, že je pro nás někdy zajímavější jednat přímo s oblastí, která je velikosti půl Evropy než jednat s Čínou jakou s celkem," poznamenal Kmoníček.

Zeman plně podporuje českou pomoc Kurdům pro boj s islamisty

Prezident Miloš Zeman plně podporuje chystanou českou pomoc iráckým Kurdům, kterým chce vláda dodat vojenský materiál pro boj proti islámským radikálům z hnutí Islámský stát. Na tiskové konferenci to řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman by podle něj chtěl, aby se boji proti mezinárodnímu terorismu věnoval i nadcházející summit Severoatlantické aliance, který se sejde na začátku září ve Walesu. Ministerstvo zahraničí minulý týden oznámilo, že Česká republika chystá dodávku vojenského materiálu "iráckým demokratickým silám". Podle ministerstva by mohlo jít o munici nebo lehké ruční zbraně, které by mohly do Iráku zamířit na konci srpna.

Do Česka přiletěl nový americký velvyslanec Schapiro

V pondělí do České republiky přicestoval nový americký velvyslanec Andrew Schapiro s rodinou. Oznámila to ambasáda Spojených států. Právník s českými kořeny ve funkci nahradil Normana Eisena, který americké velvyslanectví v Praze vedl od ledna 2011. Schapiro, který má úzké vazby na amerického prezidenta Baracka Obamu, se oficiálně úřadu ujme, až předá své pověřovací listiny prezidentovi Miloši Zemanovi. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se tak stane v průběhu příštího měsíce. Schapirova matka Raya Czerner Schapirová pochází z Prahy, odkud v roce 1939 uprchla jako malá před nacisty. Schapiro patří k uznávaným obhájcům v kauzách takzvané kriminality bílých límečků. Jako právník se zaměřoval na případy sporných transakcí s cennými papíry, spory o duševní vlastnictví a složité obchodněprávní případy. Práva vystudoval v 80. letech na Harvardově univerzitě, kde byl spolužákem prezidenta Obamy. Tomu Schapiro také pomáhal s financováním jeho předvolební kampaně, na kterou během let údajně získal až 700.000 dolarů, tedy přes 14 milionů korun.

Výroba aut stoupla do července o 16 procent

Výroba osobních aut v Česku stoupla od ledna do července meziročně o 16 procent na 742.366 vozů. Škoda zvýšila produkci o třetinu, TPCA kvůli náběhu nových modelů ztrácela. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu. "Růst výroby vozidel v tuzemských automobilkách je dobrou zprávou pro českou ekonomiku. Jedná se o potvrzení mírné konjunktury na evropském a řadě mimoevropských trhů. Lze si jen přát, aby tento vývoj pokračoval i ve zbývající části roku," uvedl prezident sdružení Martin Jahn. Škoda Auto vyrobila celkem 461.547 vozů, což představuje podíl 62 procent, produkce nošovické Hyundai se zvýšila o dvě procenta na 178.230 vozů a TPCA vyrobila 102.589 aut. Produkce nákladních aut se snížila téměř o čtyři procenta na 455 vozů. Jediným výrobcem byla Tatra, která proti loňsku zvýšila export o 140 aut.

Český výrobce dodá do Bratislavy 25 autobusů

Český výrobce autobusů SOR Libchavy uspěl v tendru bratislavského městského dopravního podniku DPB na dodávku nových autobusů. SOR vyrobí pro DPB 25 kloubových autobusů za 7,7 milionu eur (215 milionů korun), informoval dopravce. SOR v soutěži porazil dva konkurenty, a to Mercedes a Solaris. První vozy z nejnovější zakázky má SOR dodat do slovenské metropole na konci letošního roku, zbytek nejpozději na jaře příštího roku. Součástí kontraktu je opce DPB na koupi dalších 25 autobusů.

Madetě se podařilo přeprodat zboží vrácené z Ruska

Jihočeské Madetě se podařilo zobchodovat zboží vrácené z Ruska. Kamiony naložené výrobky se vrátily hned poté, co Rusko zveřejnilo seznam zemědělských a potravinářských produktů, na které uvalilo embargo kvůli konfliktu na Ukrajině. Firmě se podařilo prodat do tuzemských řetězců sýr Niva. Nemusí proto propouštět zaměstnance, uvedla mluvčí společnosti Marta Faktorová. Podle ní měsíčně na ruský trh putovalo celkem 60 tun Nivy, v Česku se prodalo 20 tun. Madeta kvůli sankcím musela omezit výrobu v českokrumlovském závodě, kde se niva vyrábí. Běžně se tam pracovalo šest dnů v týdnu, tento týden se vyrábí jenom tři a příští týden výroba najede na čtyři dny. Sankce budou platit rok a na Madetu budou mít dopad. Čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny.

Hamé se snaží navýšit výrobu ve svém ruském závodě

Potravinářská firma Hamé se snaží navýšit výrobu ve svém ruském závodě, aby minimalizovala případné škody hrozící omezením exportu do Ruska. V tuto chvíli je přímý dopad ruských sankcí na naši společnost minimální, řekl zástupce společnosti Petr Kopáček. Hamé podle něj do Ruska zatím své produkty vyváží a její tamní závod, který zajišťuje 85 procent dodávek pro ruský trh, jede naplno. Hamé letos plánovalo utržit na ruském trhu zhruba 900 milionů korun, což je skoro 20 procent celkových tržeb. Z Česka dováželo přibližně 15 procent výrobků, zbytek vyrábí ve svém závodě v Rusku, kde produkuje paštiky, kečupy a kojenecké výživy.

ČT: Čaniga z kauzy lihové mafie byl propuštěn z vazby

Jednatel likérky Drak Pavel Čaniga z kauzy lihové mafie byl po více než půl roce spolu s dalšími dvěma lidmi propuštěn z vazby. Uvedla to Česká televize (ČT). Policie Čanigu viní z podílu na miliardových daňových únicích při nelegálních obchodech s alkoholem. Likérka Drak byla spojována i se sérií úmrtí po otravách alkoholickými nápoji obsahujícími metanol. V této kauze ale policie obvinění vůči Čanigovi stáhla. Čaniga skončil ve vazbě v lednu po rozsáhlé razii, zadrženo bylo ještě dalších 14 lidí. Tři z nich včetně Čanigy byli nyní z vazby propuštěni. Propuštění navrhl podle televize přímo státní zástupce. Čaniga musel složit půlmilionovou kauci a odevzdat pas a bude pod dohledem probačního úředníka. Zbylými dvěma propuštěnými jsou skladník společnosti Moravia Chem Rostislav Hanulík a spolupracovník údajného šéfa lihové mafie Radka Březiny Martin Kalakai.

VSZ podalo obžalobu na 15 lidí kvůli manipulaci losovaček

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo městskému soudu obžalobu na 15 lidí obviněných ze zmanipulování takzvaných elektronických losovaček. Podle vyšetřovatelů způsobili škodu za více než 33 milionů korun. Podle kriminalistů obvinění zmanipulovali od ledna do října roku 2011 celkem 11 zadávacích řízení na veřejné zakázky. Obvinění údajně do notebooků nainstalovali speciální program vytvořený českou firmou. Program pak vybral jen ty podnikatelské subjekty, jejichž identifikační čísla do losovacího zařízení předem zadala obsluhující osoba. Po skončení losování také automaticky odstraňoval veškerá data.

O víkendu na silnicích v ČR umírali hlavně cyklisté a motorkáři

V Česku o víkendu na silnicích umírali hlavně cyklisté a motorkáři, nepřežilo jich pět. Několik dalších motorkářů bylo při nehodách zraněno. Před vysokým počtem tragických nehod motorkářů a cyklistů zejména o prázdninách varovala policie. Cyklisté a motorkáři tvořili v červenci zhruba třetinu ze 74 mrtvých na silnicích. Tento měsíc byl dosud nejtragičtějším v letošním roce. Šéf české dopravní policie Tomáš Lerch na začátku srpna ČTK řekl, že motorkáři často na silnicích umírají, protože většinou nezvládnou svůj stroj, nebo je přehlédnou řidiči ostatních aut.

Na nádraží Praha-Smíchov vykolejil osobní vlak

Osobní vlak v pondělí dopoledne vykolejil na nádraží Praha-Smíchov. Podle mluvčí pražské záchranné služby Jiřiny Ernestové se při nehodě lehce zranily tři ženy. Záchranáři zraněné převezli k preventivním vyšetřením do nemocnice v Motole. Škoda na vlaku činí 80.000 korun, na trati 100.000 Kč. Vlak nedobrzdil při dojezdu do cílové stanice, uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Nehoda neměla vliv na provoz na smíchovském nádraží. Nevyjel ale spoj, který měl využít vykolejený motorový vůz.

Česká filharmonie představí dvořákovský komplet na zájezdech

Česká filharmonie (ČF) v srpnu a září vystoupí na dvanácti koncertech v Rakousku, Velké Británii, Německu, Švýcarsku, Itálii a na Slovensku. Filharmonikové budou propagovat novou dvořákovskou nahrávku, komplet s jeho devíti symfoniemi. V Londýně na festivalu BBC Proms se ČF představí spolu s violoncellistkou Alisou Weilersteinovou, která se na nahrávce také podílela, a poprvé se svým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem.

Film Tři bratři je v čele návštěvnosti kin

Filmová hudební pohádka Tři bratři režiséra Jana Svěráka obsadila čelo žebříčku víkendové návštěvnosti českých kin. Podle informací Unie filmových distributorů ji zhlédlo 122.000 malých i velkých, kteří nechali v pokladnách kin 15,4 milionu korun. Tři bratři tak pozměnili i pořadí nejúspěšnějších popremiérových víkendů domácí tvorby. V historické tabulce skončil tento snímek na druhém místě, když ho předstihl jen první díl lidové komedie Babovřesky Zdeňka Trošky. Loni v únoru ji vidělo 140.236 diváků, tržby prvního víkendu tehdy činily 20,3 milionu korun. I v tabulce, která do statistik počítá i snímky zahraniční, Svěrákovi Tři bratři obstáli, skončili na jedenáctém místě.

Pravěcí Evropané znali a používali sádru, zjistili vědci

Pravěcí lidé, kteří kdysi obývali území Moravy, podle nového zjištění vědců znali sádru. Zřejmě nejstarší doklad jejího použití ve střední Evropě našli badatelé z Masarykovy univerzity v Brně (MU) ve zbytcích bílé vrstvy, která sloužila ke zdobení keramiky. Stáří nádoby nalezené u Milovic na Břeclavsku stanovili odborníci na 4500 let. Objev přijal k publikaci časopis Journal of Archaelogical Science, sdělila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Plzeň v premiéře pod Koubkem porazila Hradec 4:0 a vede ligu

Fotbalisté Plzně dopřáli novému kouči Miroslavu Koubkovi vítěznou premiéru. Západočeši porazili ve 4. ligovém kole Hradec Králové 4:0 a poprvé v sezoně a premiérově od loňského 7. kola vedou tabulku o bod před Slavií a Spartou. Nováček z Hradce jako jediný stále čeká v nové sezoně na gól a je předposlední.

Triatlonistka Frintová vyhrála Evropský pohár v Karlových Varech

Triatlonistka Vendula Frintová vyhrála závod Evropského poháru v Karlových Varech, druhou Francouzku Alexandru Cassanovou Ferrierovou porazila o 20 sekund. Petra Kuříková skončila čtvrtá, mezi muži byl nejlepším Čechem jedenáctý František Linduška.

Bulharky ukončily vítěznou sérii českých volejbalistek v Grand Prix

České volejbalistky i podruhé letos prohrály s Bulharskem a nevybojovaly si přímý postup do vyšší kategorie světové Grand Prix. Ve finále závěrečného turnaje třetí skupiny v Samokovu podlehly domácím Bulharkám 0:3 a stejně jako v lednové kvalifikaci mistrovství světa jim nesebraly ani set. Jejich vítězná série v GP skončila po sedmi zápasech. Zatímco v sobotu český tým vydřel pětisetové vítězství nad Chorvatskem a zajistil si účast ve finále divize, poslední zápas v letošní GP mu vůbec nevyšel. Bulharky byly od prvních míčů lepší.

Zraněný Štybar chybí v nominaci na Vueltu

Český cyklista Zdeněk Štybar zřejmě kvůli zranění ze závodu Eneco Tour v Belgii přijde o start na Vueltě. Původně účast plánoval, nakonec však nefiguruje v devítičlenné nominaci, kterou zveřejnil jeho tým Omega Pharma-Quick Step. Štybar se zranil v závěru čtvrteční etapy Eneco Tour při hromadném pádu. Obličejem narazil na asfalt a vyrazil si zuby. Po dlouhém ošetřování byl převezen do nemocnice a musel se podrobit operaci. Naštěstí se nepotvrdily obavy o vážnější zranění a zdálo se, že jeho účast na Vueltě pád neohrozí. Nakonec se však tým rozhodl neriskovat a nechal Štybara v klidu se doléčit. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu Štybar měl na Vueltě startovat potřetí v kariéře. V roce 2012 se rozkoukával po přesunu do silniční cyklistiky, loni už ale vyhrál sedmou etapu. Později však závod vzdal.

Kreuziger se ve středu dozví, zda může závodit

Ve středu skončí Romanu Kreuzigerovi týdny nejistoty, zda se může vrátit k závodění. Český cyklista očekává 20. srpna verdikt mezinárodního arbitrážního soudu (CAS) v Lausanne, který řeší jeho odvolání proti dočasné suspendaci. Tu nařídila cyklistická federace UCI kvůli nedořešenému případu s jeho biologickým pasem. Podle UCI má Kreuziger v pase nesrovnalosti z let 2011 a 2011, kdy ještě působil v týmu Astana. Nynější jezdec stáje Tinkoff-Saxo to však odmítá. V sobotu začne ve Španělsku Vuelta, o kterou už nechce přijít, v minulých dnech trénoval v italském Livignu.

Biketrialista Kolář vyhrál i druhý závod mistrovství světa

Biketrialista Václav Kolář zvítězil i ve druhém závodě mistrovství světa ve španělské Odeně. Před závěrečným závodem, který je na programu o víkendu v Tanvaldu, má Kolář v čele kategorie elite před druhým Španělem Gutierrezem Garciou čtrnáctibodový náskok. V kategorii senior skončil druhý Martin Kakáč, jenž v průběžné klasifikaci postoupil na třetí místo.

Počasí

Polojasno, během dne od severozápadu přibývání oblačnosti přechodně až na zataženo a ojediněle přeháňky. K večeru v Čechách od severozápadu ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty v Čechách 18 až 22 °C, na Moravě a ve Slezsku 22 až 26 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C.