Denní souhrn zpráv

Zeman předal Babišovi dluhopis na splácení dluhu státu

Prezident Miloš Zeman předal ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) milionový dluhopis, který pořídil za peníze ze svého fondu na splácení státního dluhu. Cenný papír společně rozstříhali, částka tak propadne státu právě na umoření dluhu. Oba přitom uvedli, že jde o symbolickou sumu. Zeman fond založil loni a měsíčně do něj posílá 30 procent svého platu, tedy 60.000 korun. Babiš daroval půl milionu. Podle hlavy státu je ve fondu nyní po splacení prvního milionu něco přes tři miliony korun. Každý měsíc prý Zeman milionový dluhopis předávat nechce, proto přijde vždy s dvojnásobnou částkou - s dvoumilionovým, čtyřmilionovým, osmimilionovým či šestnáctimilionovým dluhopisem. Babiš uvedl, že státní dluh loni překročil 1,68 bilionu. Od roku 2009 do roku 2012 ČR byla podle Babiše nejrychleji se zadlužující zemí v Evropě. Loni se zadlužování zastavilo, bylo to ale v důsledku zastavení investic, zpomalení růstu penzí a zmrazení platů.

Zeman na Hradě jmenoval 17 nových soudkyň a soudců

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval 17 nových soudkyň a soudců, kteří posílí především okresní soudy v Ústeckém kraji. Hlava státu 13 ženám a čtyřem mužům popřála, aby se jim dařilo řešit případy a měli čistý stůl. Noví soudci zamíří na území celkem tří krajských soudů - středočeského, ústeckého a královéhradeckého. Celkem 11 z nich poslal návrh ministryně do obvodu Krajského soudu v Ústí nad Labem: čtyři souhlasili se svým přidělením k okresnímu ústeckému soudu, dva se chystají do Mostu a dva do České Lípy. Po jednom má přijít do Teplic, Děčína a Jablonce nad Nisou. Jedné posily se mají dočkat také okresní soudy na Praze-západ a Praze-východ, dále v Mělníku, Kladně, Příbrami a Ústí nad Orlicí. Slavnostní ceremoniál související s justicí se na Hradě odehraje i ve čtvrtek, kdy Zeman jmenuje ústavním soudcem dosavadního prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka.

Zaorálek: Česko je proti spojování víry s násilím

Česko nesouhlasí s tím, aby bylo jakékoli náboženství automaticky spojováno s násilím. Arabským diplomatům to na schůzce v Černínském paláci řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ujistil je také, že Česká republika bude vždy podporovat náboženskou toleranci a spolupráci s arabským světem. Napětí vyvolalo vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který na konci května u příležitosti oslav dne izraelské nezávislosti uvedl: "Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu. Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají." Jeho vyjádření odsoudila Organizace islámské spolupráce a žádala prezidentovu omluvu. Ten ji ale odmítl. V Saúdské Arábii musel Zemanova slova vysvětlovat český velvyslanec v Rijádu Jiří Slavík.

Válková odvolala náměstka Šterna, premiér jí dává "poslední šanci"

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) odvolala svého náměstka Pavla Šterna (za ČSSD). Vyvrcholil tak jejich spor kvůli přípravě tendru na elektronické náramky pro lidi v domácím vězení. Hnutí ANO zatím za svou ministryní stojí, premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale uvedl, že pokud Válková projeví ve funkci jakékoliv další zaváhání, bude ČSSD chtít její odchod. Z ministerstva po rozmíšce s Válkovou odešla už před Šternem z pozice náměstkyně i Hana Marvanová. Podle premiéra tyto opakované personální pře vrhají stín na celý kabinet. Štern v minulých dnech odmítl Válkové dát podrobnější údaje k přípravě tendru na elektronické náramky pro domácí vězně a obrátil se kvůli tomu na protikorupční policii. Podle něj se Válková snažila získat o průběhu řízení informace, na které nemá nárok. Ministryně pak tendr zrušila.

Europoslanci Babišova hnutí ANO jsou součástí liberální frakce EP

Čtveřice europoslanců z vládního hnutí ANO se v nově zvoleném Evropském parlamentu formálně stala součástí středové frakce Evropských liberálů a demokratů (ALDE). Jak připomněl lídr kandidátky Pavel Telička, mělo hnutí vedené ministrem financí Andrejem Babišem o svém směřování do této frakce jasno už delší dobu. Frakce má podle něj jednoznačně reformní ráz. ALDE se tak opět stalo třetí největší frakcí v Evropském parlamentu. Po určitou dobu liberály předstihli Evropští konzervativci a reformisté (ECR), kam patří také česká ODS. Ti mají 64 z celkem 751 europoslanců. Největší frakcí v europarlamentu je Evropská lidová strana (EPP). Spolu s druhými socialisty disponují nadpoloviční většinou.

Česko na podzim obnoví ambasádu v Lucembursku

Česko na podzim znovu otevře velvyslanectví v Lucembursku. Po jednání s lucemburským ministrem zahraničí Jeanem Asselbornem to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zavření ambasády na konci roku 2012 označil šéf české diplomacie za chybu. Zaorálek jako důvod obnovení ambasády uvedl ekonomický a politický význam malé země Beneluxu v Evropské unii, odkud pochází i horký kandidát na příštího předsedu Evropské komise Jean-Claude Juncker. Česko s Lucemburskem také pojí silné historické vazby; pocházel z něj rod císaře Karla IV. Ambasádu v Lucemburku Česko zavřelo k 31. prosinci 2012. Rozhodla o tom vláda tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli škrtům v rozpočtu. O obnovení tamního zastupitelského úřadu rozhodl už loni na podzim předchozí úřednický kabinet Jiřího Rusnoka.

ČNB: Banky zůstaly odolné, záložny rizikové

Tuzemský bankovní sektor jako celek je nadále odolný i v případě velmi nepříznivého vývoje ekonomiky. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka. Výsledky jsou podobné předchozím testům. Dostatečnou odolnost proti nepříznivému vývoji ukázaly i pojišťovny, naopak segment družstevních záložen zůstává v porovnání s bankami více rizikový. Podíl úvěrů v selhání na celkových úvěrech meziročně prudce vzrostl na téměř 23 procent a nepříznivé ukazatele vykazují záložny podle centrální banky i u dalších ukazatelů. V ČR působí 45 bank a poboček zahraničních bank, 12 družstevních záložen, 51 pojišťoven a poboček zahraničních pojišťoven a deset penzijních společností.

Belgická majitelka ČSOB vrátí státní pomoc z krize do roku 2017

Majitelka české banky ČSOB, belgická finanční skupina KBC, splatí zbytek státní pomoci z doby globální finanční krize do roku 2017, tedy o tři roky dříve, než plánovala. KBC státu stále ještě dluží dvě miliardy eur (55 miliard Kč) z celkové sumy sedm miliard eur, kterou od něj získala na konci minulého desetiletí. KBC použije ke splácení dluhu vůči státu třetiny kapitálových přebytků, které společnost do roku 2017 vytvoří. Další třetinu chce skupina investovat a poslední třetinou bude od roku 2016 financovat výplaty dividend. KBC rovněž uvedla, že mimo své hlavni trhy, za něž považuje Belgii, Česko. Slovensko, Maďarsko a Bulharsko, již expandovat nehodlá.

HN: Tatra prodá čínské firmě licenci na výrobu 10.000 aut

Kopřivnická automobilka Tatra prodá za stamiliony korun čínské státní společnosti Aviation Industry Corp. (AVIC) licenci na výrobu svých vozů. Čínská firma by měla licenci dostat na pět let a má se týkat modelové řady TERRNo 1. Podle informací z ministerstva obchodu a průmyslu by mělo jít o výrobu minimálně 10.000 aut. Uvedly to Hospodářské noviny (HN). AVIC bude tatrovky vyrábět v nově vybudované továrně nejprve z dílů zaslaných z Česka, které bude postupně nahrazovat součástkami vyrobenými přímo v Číně. Konečná dohoda by měla být podepsána nejpozději letos v říjnu při plánované návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně.

ČR se dostalo mezi největší exportéry lehkých zbraní na světě

Česká republika se dostala mezi největší exportéry lehkých ručních zbraní malé ráže na světě, jejichž roční vývozy dosáhly nejméně 100 milionů dolarů (dvě miliardy Kč). Uvedla to letošní výroční zpráva Small Arms Survey (SAS) s odvoláním na údaje OSN za rok 2011. Projekt SAS vypracovává zprávy od roku 2001 a Česko zahrnul mezi hlavní exportéry z pohledu finančního objemu poprvé. Největším exportérem lehkých zbraní v roce 2011 byly Spojené státy před Itálií, Německem, Brazílií, Rakouskem, Švýcarskem, Izraelem, Ruskem, Jižní Koreou, Belgií, Čínou, Tureckem, Španělskem a Českou republikou. USA byly i největším dovozcem těchto zbraní před Kanadou, Německem, Rakouskem, Thajskem, Británií, Francií a Itálií. Předloni tak bylo z ČR exportováno mimo jiné přes 56.000 kusů pistolí a revolverů v hodnotě 405 milionů korun, zejména do USA, Thajska a Pákistánu. České firmy vyvezly také 353 milionů nábojů za 749 milionů korun. V roce 2011 bylo z ČR vyvezeno téměř 37.000 revolverů a samonabíjecích pistolí za 234 milionů korun. Většina z nich mířila do USA, Kanady a Thajska.

Odpad třídí většina Čechů, energiemi a vodou šetří půlka lidí

Odpad třídí naprostá většina Čechů, energiemi a vodou šetří pravidelně již více než polovina lidí. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Čechů, kteří se snaží chovat k životnímu prostředí šetrně, v posledních letech přibývá. Například podíl lidí třídících běžný odpad se zvýšil od roku 2002 zhruba o polovinu. Jen pět procent lidí uvedlo, že běžný či nebezpečný odpad netřídí nikdy. Více než polovina účastníků průzkumu řekla, že rovněž šetří energiemi a vodou. Výjimečně to dělá další čtvrtina lidí, méně než pětina dotázaných prý kvůli životnímu prostředí nešetří nikdy. Výrazně méně už je Čechů, kteří šetří pohonnými hmotami nebo cíleně nakupují výrobky šetrné k životnímu prostředí a biopotraviny. Biopotraviny nakupuje podle průzkumu pouze 15 procent Čechů.

Soud: Policie nemá tajit práci policistů u StB

Policie nemá tajit informace o tom, kteří policisté byli v minulosti u Státní bezpečnosti, jaké funkce u komunistické tajné policie vykonávali nebo na jakých případech pracovali. Rozhodl tak Městský soud v Praze v případě sporu vyšetřovaného muže a krajského policejního ředitelství pro Prahu. Napsal to server Aktuálně.cz. Policie musí vydat také údaje o hodnocení policistů včetně jejich případných pracovních pochybení. "Neobsahují žádné údaje o jeho privátní sféře (údaje o rodině, o zdraví a podobně), a soud proto nevidí důvod, proč by takové informace nemohly být veřejně dostupné," rozhodli soudci. Muž si podle Aktuálně.cz stěžoval na chování a postup příslušníků kriminální policie, kteří ho vyšetřovali, a nebyl spokojený s tím, jak policie s jeho stížností naložila. Policie podle serveru dlouhé roky odmítala vydat přesné informace o příslušnících bývalé komunistické tajné policie ve svých řadách. Teprve před šesti roky ministerstvo vnitra oficiálně přiznalo, že v policejních složkách pracuje 800 bývalých příslušníků StB.

Člen Švábova gangu: Chtěli jsme peníze, ne násilí

V porotní síni pražského vrchního soudu začalo hlavní líčení s údajnou organizovanou skupinou recidivisty Michaela Švába, která podle obžaloby zavraždila v zahraničí dva české podnikatele. Ve výpovědi Švábovy údajné pravé ruky Libora Skopalíka zaznělo, že gang chtěl "jen" získat peníze bez použití násilí. Se Švábem se Skopalík seznámil ve vězení. Podle státního zástupce Vladimíra Mužíka skupina fungovala tak, že si Šváb vyhlížel movité lidi, které následně pod různými záminkami lákal do ciziny. Tam je prý jeho komplicové věznili a vydíráním nutili k vyplacení částek ve výši desítek milionů korun. Ve dvou případech pak tato akce skončila smrtí unesených podnikatelů. Vedle Švába a Skopalíka se prý na činnosti organizované skupiny podíleli Daniel Dimitrov, Petr Klement, Skopalíkův bratr Petr, Miloslav Malík a Jiří Přeučil. Dimitrov v kauze vystupuje jako spolupracující obviněný, v soudní síni jej proto chrání trojice těžkooděnců.

Pražští památkáři odmítli umístění "okřídleného lva"

Pražští památkáři vydali odmítavé stanovisko k umístění památníku československým válečným letcům na Klárově. Ředitel magistrátního odboru památkové péče Jiří Skalický v úterý odpoledne podepsal příslušný dokument. Zároveň chce zahájit s Prahou 1 sankční řízení a podat žádost o přezkum rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 1, který umístění sochy umožnil. Prý byl porušen zákon. Památník v podobě okřídleného lva, jehož autorem je britský sochař Colin Spofforth, byl odhalen na Klárově v úterý odpoledne. Praze ho darovala britská komunita žijící v Česku jako poděkování československým letcům, kteří za druhé světové války sloužili v britském vojenském letectvu.

Živá ulice v Plzni nabídne přes 600 umělců, čeká 40.000 lidí

Přes 600 tuzemských i zahraničních umělců se letos vystřídá v Plzni na festivalu Živá ulice. Za 15 dní programu nabídne 21 divadelních představení a 80 hudebních formací, očekává 40.000 návštěvníků. Hlavní blok bude od 11. do 17. srpna, na sedmi scénách v centru zahrají Lenka Dusilová, Monika Načeva, Jiří Schmitzer, The Prostitutes a další. Festival má rozpočet 3,6 milionu korun. Třetí ročník festivalu, jenž navazuje na legendární Struny na ulici a později festival zvaný Na ulici, podobně jako v minulých ročnících nejprve zahájí pouliční a alternativní divadlo. Od 17. do 20. července přijedou do Plzně umělci z ČR i zahraničí, mj. česko-ruští Teatr Novogo Fronta, portugalský soubor Teatr SÓ a další. V Proluce se budou denně hrát tři představení pro děti. "Do festivalu se zapojí i menšiny žijící v Plzni, budou vařit svá jídla a podobně," uvedla Táňa Švehlová z týmu organizátorů. V rámci festivalu se uskuteční i kulturní hydepark, výstava Barvy na ulici, prodejní veletrh alternativní módy a designu Plzeň Fashion Days a další. Multižánrovou akci uzavře 7. září Festival Polévky.

Ze sportu

Petra Kvitová i popáté vyhrála souboj nejlepších českých tenistek nad Lucií Šafářovou, v Eastbourne se však hodně nadřela. Opory české fedcupové reprezentace na sebe narazily poprvé na turnaji WTA na trávě a Kvitová v generálce na Wimbledon roli favoritky potvrdila až po obrovské dvouhodinové bitvě a výsledku 6:1, 5:7, 7:6.

Ve fotbalové Slavii končí sedm hráčů. Klub už nepočítá se záložníkem Mariem Ličkou, Jihoafričanem Keeganem Ritchiem či Slovákem Matúšem Čonkou. Smlouva vypršela také čtyřicetiletému brankáři Radku Černému, který by měl v klubu začít působit u mládeže. Slavia oznámila změny v kádru při představení nového kouče Miroslava Beránka, který podepíše tříletou smlouvu. Ve středu do přípravy na novou sezonu nenastoupí ani další Slovák Milan Bortel a jeho krajan brankář Kamil Čontofalský, který neprodloužil smlouvu. Hostování pak vypršelo stoperu Michalu Smejkalovi.

Barbora Záhlavová-Strýcová ve wimbledonské generálce v Hertogenboshi na finálovou účast z Birminghamu z minulého týdne nenaváže. Česká tenistka nedokázala v Nizozemsku ani při svém pátém startu zvítězit a v prvním kole podlehla čtvrté nasazené Španělce Carle Suárezové 4:6 a 2:6. Ze hry venku je i čerstvý vítěz pražského challengeru Lukáš Rosol, který nezvládl přechod z antuky na trávu. S německým tenistou Janem-Lennardem Struffem prohrál v prvním vzájemném zápasu rovněž 4:6, 2:6.

Klára Koukalová vykročila vítězně do turnaje na trávě v Hertogenboschi. Španělské tenistce Marii Terese Torróové vrátila porážku z nedávného antukového French Open a po třísetové vítězné bitvě 7:6, 2:6 a 6:2 si zahraje v Nizozemsku o čtvrtfinále.

Skifař Ondřej Synek by se o víkendu měl téměř po dvou letech opět utkat se svým hlavním rivalem Mahém Drysdalem z Nového Zélandu. Olympijský vítěz z Londýna a pětinásobný mistr světa prakticky vynechal loňskou sezonu, stejně jako Synek je ale přihlášen do druhého závodu Světového poháru ve francouzském Aiguebelette. Český reprezentant se už na soupeře těší.

Hokejový útočník Aleš Hemský je podle informací zámořských médií připraven vyzkoušet trh s volnými hráči v NHL. Třicetiletému hráči skončila po sezoně smlouva s Ottawou a podle webu kanadské televizní stanice TSN odmítl nabídku na nový tříletý kontrakt, který by mu zaručoval celkový příjem deset milionů dolarů.

Čeští basketbalisté na vozíku vyhráli kvalifikační turnaj v Brně a postoupili na mistrovství Evropy, které se uskuteční od 24. srpna do 6. září příštího roku v britském Worcesteru. Ve finále čeští vozíčkáři porazili Izrael 60:56 a do závěrečné části evropského šampionátu se probojovali potřetí v historii.

Start Jessiky Kordové na golfovém turnaji Pilsen Golf Masters v rámci evropské série LET na hřišti Golf Park Plzeň - Dýšina byl na spadnutí, dcera tenisty Petra Kordy ale nakonec v Česku od 25. do 27. července hrát nebude. Pořadatelé teď mimo jiné jednají o účasti Isabelle Lendlové, dcery Ivana Lendla. Mezi přihlášenými nechybí česká hvězda Klára Spilková, spolu s ní dostanou šanci hrát turnaj i další české hráčky, ale golfová federace i pořadatel karty teprve přidělí. Organizátor tak učiní po turnaji Pilsen Golf Challenge od 9. do 11. července ze série LET Access, určené pro talentované profesionálky i amatérky.

Počasí:

Ve středu bude slunečno, během dne řechodně až oblačno a ojediněle i přeháňky. Teploty 21 až 25 stupňů, na horách kolem 17.