Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman: přijetí eura se dá stihnout do roku 2017

Podle prezidenta Miloše Zemana lze stihnout přijetí eura v Česku do roku 2017. Řekl to na setkání se zaměstnanci sklářské společnosti Preciosa v Jablonci nad Nisou. Pro společnou evropskou měnu se podle Zemana vyslovují všechny české proevropské strany, ANO, TOP 09 a sociální demokracie. K tomu je ale podle prezidenta také třeba něco udělat: stanovit plán i termín přijetí eura a zvolit strategii přechodu z koruny na euro. "Já sám se domnívám, že se to dá stihnout do roku 2017, doufejme, že se to podaří," dodal. Na Slovensku a v Rakousku, kde už euro mají, je s ním podle Zemana spokojeno 70 procent obyvatel, není to ale podle něj jediný ani hlavní argument pro jeho zavedení. "Česká ekonomika je malá exportní ekonomika, 80 procent naší produkce se vyváží a tři čtvrtiny exportérů podporují zavedení eura, aby nebyli vystaveni takzvaným kurzovým rizikům," řekl prezident. To zvyšuje náklady českých podnikatelů a snižuje jejich konkurenceschopnost. Vláda prozatím pouze schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie, což zemi zaváže přijmout pravidla hlídající rozpočtovou kázeň.

Zeman s Babišem se shodli na nutnosti posílit investice

Prezident Miloš Zeman se shodl s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), že k ekonomickému růstu je potřeba posílit investiční výdaje státu. Zeman to řekl novinářům na Sychrově při ukončení třídenní návštěvy Libereckého kraje. Prezident bude s Babišem jednat i v dalších dnech, výsledky chtějí veřejně prezentovat příští úterý. Další schůzka Zemana s Babišem je naplánována na sobotu v Lánech. Přítomen bude i ministr dopravy Antonín Prachař (ANO 2011), investice v této oblasti totiž komplikuje nedostatečná projektová příprava. Liberecký kraj tuto iniciativu vítá. Hejtman Martin Půta poslal Babišovi seznam připravených investičních akcí pro silnice nižších tříd. "Letos můžeme zahájit rekonstrukce a opravy za 377 milionů korun, příští rok za dalších 574 milionů korun," dodal hejtman.

Česká podpora zelené elektřiny není proti pravidlům soutěže v EU

Český systém podpory produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů je v souladu s evropskými pravidly o státní podpoře. Uvedla to Evropská komise. V Česku od začátku loňského roku platí zákon o podporovaných zdrojích energie a před rokem si u komise stěžovala česká společnost Solar Global kvůli 26procentnímu odvodu z výnosů fotovoltaických elektráren. Podle eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunii ale schéma podpory pomáhá Česku plnit cíle spojené s využíváním energie z obnovitelných zdrojů. Tisková zpráva komise uvádí, že v letošním českém rozpočtu je na ně vyčleněno okolo 91 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun). Obnovitelné zdroje v loňském roce pokryly 13,17 procenta spotřeby elektřiny v ČR, předloni to bylo 11,43 procenta. Vyrobily 9243,4 GWh elektrické energie, což je zhruba o 15 procent více než v roce 2012. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ). K nárůstu výroby elektřiny z OZE přispěly nejvíce bioplynové stanice. Loni výroba z bioplynu meziročně vzrostla o zhruba 60 procent na 2243 gigawatthodin, uvedl energetický expert konzultační firmy ENA Jiří Gavor.

Sněmovna podpořila výjimky pro nekvalifikované učitele

Sněmovna podpořila v úvodním kole zavedení výjimek pro některé nekvalifikované učitele, kteří by jinak museli školství k lednu příštího roku opustit. Vládní novela o pedagogických pracovnících přečkala zhruba po dvouhodinové debatě návrh TOP 09 a Starostů na zamítnutí a nyní ji posoudí sněmovní výbory. Návrh ministerstva školství o výjimkách se týká několika skupin pedagogů. Na školách by mohli zůstat například nekvalifikovaní učitelé starší 55 let minimálně s dvacetiletou praxí. Předloha upravuje také výuku cizích jazyků rodilými mluvčími. Pokud budou mít maturitu, mohli by vyučovat konverzaci, pro výuku jazyka jako celku by potřebovali alespoň bakalářské vzdělání. Jako na kvalifikované by se pohlíželo rovněž na umělce, trenéry a odborníky, kteří učí na částečný úvazek. Podmínka kvalifikace je v zákoně podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) deset let, tisíce učitelů ji ale nesplňují. V některých školách nemá kvalifikaci více než 60 procent sboru a v několika školách není kvalifikovaný vůbec nikdo.

Odbory zdravotníků a sociálních služeb žádají růst platů o 5 pct

Odbory zdravotníků a pracovníků v sociálních službách požadují pro příští rok růst platů o pět procent. Přidání o 3,5 procenta, které slíbila vláda, považují za nedostatečné. Poukazují na velmi nízké výdělky těch, co se starají o postižené či seniory. Vyzvaly kabinet a politiky, aby problém s nedostatkem financí v jejich resortech řešili. Podle předáků totiž v lázních, domovech pro handicapované a seniory i v nemocnicích ubývá personálu a klesají výdělky. Varují před zhoršením péče. Řekli to v Praze na tiskové konferenci po svém jednání. Odbory žádají, aby se jejich požadavek na vyšší růst platů promítl do státního rozpočtu na příští rok. Chtějí o tom s vládou nejdřív vyjednávat, žádnými případnými nátlakovými akcemi a protesty proto nyní nehrozí, uvedla Žitníková. Kromě víc peněz na zvýšení výdělků žádají odbory také to, aby i pracovníci v sociálních službách měli odměnu podle vyšších tabulek zdravotníků.

Stát vydal alžbětinkám pozemky v centru Prahy

Stát vydal řádu alžbětinek pozemky na Novém Městě v Praze s kaplemi sv. Marie Lourdské a sv. Panny Barbory, které jsou kulturními památkami. Informoval o tom mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt. Přesnou rozlohu vydávaných pozemků nesdělil. Dohoda se podle úřadu týká pozemků v areálu Nemocnice sv. Alžběty, kterou vlastní Konvent sester alžbětinek v Praze, a pozemků s uvedenými kaplemi, jež slouží sestrám katolického řeholního řádu k duchovním účelům. Kaple sv. Panny Barbory s kostnicí byla postavena v roce 1768 a vysvěcena v roce 1769. Původně vznikla jako hřbitovní kaple, která slouží hřbitovu kláštera alžbětinek při kostele Panny Marie Bolestné na Slupi. Hřbitov si alžbětinky vybudovaly na místě bývalých vinic a zahrad ve svahu pod kostelem sv. Apolináře.

Správní soud již odmítl pět ze 16 stížností na evropské volby

Nejvyšší správní soud (NSS) již odmítl pět ze 16 stížností, které obdržel po volbách do Evropského parlamentu. Důvodem jsou většinou formální vady, které stěžovatelé ani po výzvě neodstranili, případně voliči požadovali po soudu rozhodnutí, které mu nepřísluší. Uvedla to mluvčí soudu Sylva Dostálová. Soud nadále řeší 11 podnětů včetně stížností Strany zelených a České pirátské strany, které kritizují pětiprocentní hranici pro vstup do europarlamentu. Na rozhodnutí o stížnostech má soud dvacetidenní lhůtu, která uplyne 26. června.

Stát opět zkouší prodat kasárny v Karlíně, chce aspoň 620 milionů

Ministerstvo obrany opět prodává bývalé kasárny v pražském Karlíně, chce za ně nejméně 620,2 milionu korun. Nabídnutá cena bude rozhodujícím kritériem soutěže, oznámil dnes úřad v tiskové zprávě. Karlínský areál se už jednou ministerstvo snažilo prodat. První soutěž, v níž vyhrála firma manželky finančníka Pavla Tykače Ivana, ale ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v únoru zastavil. Měl totiž podezření na majetkové propojení vítězné společnosti s dalším účastníkem výběrového řízení. První tendr vyhrála firma Griva Art, kterou ovládá Tykačová. Podle ministerstva byla tato společnost majetkově propojena s firmou Castullus, která se o kasárny rovněž ucházela. Firmy se tak prý mohly domluvit na nabídce. Tykačová podezření odmítla a ČTK tehdy sdělila, že Griva Art není se společností Castullus propojena majetkově, ani jakkoli jinak.

ČR vede v toleranci neetických praktik pro získání zakázky

Česká republika je ve světě lídrem v toleranci neetických praktik pro získání zakázky, jako jsou nadstandardní náklady na reprezentaci a poskytování osobních darů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu EY o podvodech a korupci mezi více než 2700 respondenty z 59 zemí. Výsledky průzkumu společnost EY prezentovala na tiskové konferenci. Zatímco v ČR je ochotno využít nadstandardní náklady na reprezentaci 63 procent manažerů, ve světě je to 29 procent, v západní Evropě 30 procent a v okolních zemích 31 procent. Získat zakázku pomocí osobního daru je ochotno 37 procent tuzemských manažerů, celosvětově je to 14 procent. V případě finančních úplatků ovšem podle průzkumu vedou Řekové s 58 procenty. Česká republika je s šesti procenty až ve druhé polovině žebříčku. "Korupce je tak v ČR rozšířeným jevem a neetické jednání přetrvává," řekla šéfka tuzemské pobočky EY Magdaléna Souček. Celkem 69 procent tuzemských respondentů podle ní považuje korupci ve své zemi za rozšířený jev. Globálně je to 39 procent manažerů.

Nové byty v ČR jsou nejdražší z regionu

Ceny nových bytů v Česku se průměrně pohybují kolem 1186 eur (32.556 korun) za metr čtvereční, což je nejvíce ze zemí v regionu. Nejlevnější byty jsou v Maďarsku, kde metr čtvereční vyjde na 917 eur (25.172 korun). Vyplývá to z aktuálních výsledků studie společnosti Deloitte s názvem Property Index, která analyzovala vývoj cen nemovitostí a rezidenčních trhů v 14 zemích Evropy, Ruska a Izraele. Vůbec nejdražší byty jsou ve Velké Británii a Francii, kde ceny nových dosahují téměř 4000 eur (109.800 korun) za metr čtvereční. Praha je dražší i v porovnání s okolními hlavními městy. Ceny nových rezidenčních nemovitostí v Praze převyšují ty ve Varšavě o 750 eur (20.587 korun) za metr čtvereční a jsou srovnatelné například se španělským Madridem. Nejdražšími městy v Evropě jsou Londýn a Paříž. Průměrná cena za pořízení bytu v blízkosti centra Londýna se pohybuje přes 10.000 eur (274.500 korun) za metr čtvereční. V Paříži průměrné tržní ceny starších bytů dosáhly 8140 eur (223.443 korun) za metr čtvereční.

Celníci na letišti v Praze našli v zavazadle 47 želv

Dvě plastové krabice se 47 želvami našli v pátek celníci v zavazadle sedmačtyřicetiletého cizince na letišti v Praze. Zvířata patřící k ohroženému druhu pašerák převážel z Asie ve velmi špatných podmínkách, dvě želvy už byly mrtvé. Zbylé želvy si převzali do péče pracovníci pražské zoo. Šlo o druh želva Spenglerova, nebo také želva zuboštítá, dravé želvy dorůstající 13 až 15 centimetrů a žijící v Číně, Vietnamu či Indonésii. Tento druh želv je zařazen do seznamu nejpřísněji chráněných živočichů podle úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy. Případ dále vyšetřují ruzyňští celníci pro podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Při havárii autobusu na Novojičínsku se zranilo deset lidí

V Odrách na Novojičínsku havaroval ve středu před polednem autobus. Podle policie sjel ze silnice a v příkopu se převrátil na bok. Při nehodě bylo zraněno deset lidí, z toho šest zranění je vážnějších, řekl mluvčí novojičínských policistů Petr Gřes. Jednoho zraněného museli hasiči z autobusu vyprostit. Na místě zasahoval vrtulník. V nemocnici skončil i řidič autobusu, podle policejního mluvčího však nebyl zraněn vážně. "Zkouška na alkohol u řidiče byla negativní," řekl Gřes. Žádné ropné látky v místě nehody z autobusu neunikly.

Německá ambasáda připomene exodus z NDR roku 1989

Před 25 lety začali na tehdejší západoněmecké velvyslanectví v Praze přicházet uprchlíci z Německé demokratické republiky, kteří se přes ně snažili dostat na Západ. Na zahradě Lobkovického paláce jich nakonec našlo útočiště okolo 4000, než NDR svolila s odjezdem svých občanů k "imperialistickému" sousedovi. Ve čtvrtek si zájemci během dne otevřených dveří na německém velvyslanectví mohou tyto události znovu připomenout, setkat se s účastníky tehdejšího dění a prohlédnout si vnitřní prostory barokního paláce na Malé Straně. V rámci doprovodného kulturního programu vystoupí spisovatel Jaroslav Rudiš, bývalí čeští fotbalisté v bundeslize František Straka a Vratislav Lokvenc nebo výtvarník David Černý, jehož socha kráčejícího trabantu zdobí zahradu ambasády.

Karlovarský festival zahájí Michael Pitt s filmem I Origins

Úvodním filmem 49. MFF v Karlových Varech bude americký snímek I Origins. Mezinárodní premiéru filmu oceněného na festivalu Sundance uvedou představitel hlavní role Michael Pitt, režisér Mike Cahill a herečka Astrid Bergèsová Frisbeyová. Na slavnostním zakončení bude promítnut divácký hit letošní canneské soutěže, argentinská černá komedie Divoké historky z produkce bratrů Almodóvarových. Představitel hlavní role Michael Pitt se na karlovarský festival vrátí po devíti letech. V roce 2005 zde uvedl film Guse Van Santa Poslední dny (Last Days).

Čínská režisérka v Praze natočí filmovou romanci

Čínská režisérka, scenáristka a herečka Sü Ťing-lej v Praze od konce června do půlky srpna natočí romanci Jen my víme kde. Na výrobě snímku se podílejí držitelé Českého lva architekt Milan Býček a kostýmní výtvarnice Katarína Hollá, dále třeba skladatel Varhan Orchestrovič Bauer. Jednu ze čtyř hlavních postav ztvární britský herec Gordon Alexander. ČTK to oznámila Alice Titzová ze společnosti 2media. "Natáčení se v Praze uskuteční díky investičním pobídkám Státního fondu kinematografie. Čínský štáb tu utratí přes 50 milionů korun," uvedl Radomír Dočekal z filmové produkční společnosti Milk and Honey Pictures. Film podle něj bude devadesátiminutovou reklamou na malebná zákoutí a památky Prahy. "Sü Ťing-lej v Číně patří k největším hvězdám. Dosud natočila pět celovečerních filmů, za které získala řadu domácích i mezinárodních ocenění," uvedla Titzová.

Filmaři chtějí na pobídky alespoň 800 milionů ročně

Na filmové pobídky pro zahraniční filmaře by Česko potřebovalo ročně v příštích dvou letech alespoň 800 milionů korun. Shodli se na tom ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) a ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Letos jde na pobídky půl miliardy. Některé okolní země výši pobídek neomezují, což by podle Jermanové bylo ideální i v případě ČR. Má také za to, že financování se do budoucna musí nastavit systematicky, aby Státní fond kinematografie věděl, co může čekat. Česko zahraničním filmařům pobídky nabízí znovu od roku 2010. Filmaři tak mohou získat zpět 20 procent "uznatelných nákladů" na výrobu snímku v ČR. Většinou jsou ale pobídky rozebrány již začátkem roku.

Ondřej Trojan založil filmový festival ve Slavonicích

Režisér a producent Ondřej Trojan zakládá letní filmový a hudební festival v jihočeských Slavonicích. Pod názvem Slavonice Fest nabídne od 27. do 31. července přehlídku filmů a koncertů pod širým nebem, chybět nemají ani taneční párty. Ve filmové části uvidí diváci tři desítky filmů. V Sekci World zastoupí světovou kinematografii například britsko-irská mysteriózní novinka Frank, oceněná dokumentární fikce Nick Cave: 20 tisíc let na zemi, polsko-dánské drama Ida. Další sekce nabídne oscarový film Umělec. V České sekci se objeví novinka Miroslava Krobota Díra u Hanušovic či Tycův snímek Jako nikdy. V hudební části festivalu se vystřídá 21 kapel a šest dýdžejů. Po 21 letech se do Slavonic vrátí David Koller se svým sólovým projektem David Koller & Band. Vystoupí i Vypsaná Fixa, Prago Union, Circus Ponorka, Jasná páka, Pleas the Trees, Sunflower Caravan, Vladimír Merta, Lenka Nová, Zevláky s Vojtou Kotkem, Garage & Tony Ducháček, Vojta Lavička a Gipsy Spirit, Marimba Live Drums, Beata Hlavenková, Čokovoko a další.

Na univerzitě v Č. Budějovicích je lavička Václava Havla

České Budějovice se staly pátým místem na světě s lavičkou Václava Havla. Lidé ji najdou v kampusu Jihočeské univerzity. Slavnostního aktu se účastnilo mnoho Havlových přátel. Přijel například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, někdejší Havlův kancléř, bývalý ministr vnitra a disident Jan Ruml nebo novinář a spisovatel Karel Hvížďala. Nechyběl ani architekt Bořek Šípek, jenž podobu Havlovy lavičky navrhl. Lavička má sloužit k setkávání a dialogu občanů stejně jako ve Washingtonu, Dublinu, Barceloně či v Praze. Lavičky by se měly objevit i na dalších známých místech. "Jednáme s univerzitou v Oxfordu a s Bruselem," řekla ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková. Dodala, že právě Oxford by byl velmi symbolickou lokalitou. "Jde o univerzitu, která se v 80. letech minulého století hodně věnovala české undergroundové a disidentní kultuře," uvedla Smolíková.

V Česku roste počet soukromých rybářských revírů

V Česku v posledních letech výrazně přibývá soukromých rybářských revírů. Za šest let se jejich počet téměř zdvojnásobil a stále vznikají další. Uvedl to Martin Urbánek z Rybářského sdružení České republiky. Rybáře k soukromým rybníkům podle něj lákají především méně striktní pravidla pro lov a také větší množství možných trofejních úlovků než na státních revírech. Na řadě svazových revírů se totiž rybáři setkávají s nedostatkem ryb. Rádi si proto připlatí za povolenku na soukromý rybník. Denní povolenka "chyť a pusť" stojí zpravidla 100 až 300 Kč. Povolenky, při nichž si rybář může odnést ulovenou rybu, stojí 300 až 500 Kč. Spousta revírů nabízí i víkendové, týdenní či roční povolenky, cena je pak výhodnější. Registrovaných sportovních rybářů v Česku v posledních letech mírně ubývá. Zatímco v roce 2005 měla největší tuzemská rybářská organizace Český rybářský svaz (ČRS) zhruba 260.000 členů, loni to bylo o 22.000 méně. Nejvýraznější je odliv mezi dětmi a mládeží.

Ze sportu

Přestože čeští fotbalisté na mistrovství světa nepostoupili, získá národní federace 750.000 dolarů (asi 15,2 milionu korun) ze zisku šampionátu. Zástupci FIFA oznámili, že vyplatí jednotlivým svazům a kontinentálním konfederacím celkem 200 milionů dolarů z výnosů z finálového turnaje.

Za necelý rok a půl by se na prvoligových fotbalových stadionech mohly objevit nové kamerové systémy, které by dokázaly rozpoznat jednotlivé lidské obličeje. O chystaném opatření, které má zamezit vstupu výtržníků na stadiony, hovořil předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta v rozhovoru pro MF Dnes.

Fotbalový reprezentant Tomáš Kalas bude v příští sezoně hostovat z londýnské Chelsea v týmu bundesligového nováčka Kolína nad Rýnem. Německý klub informoval o příchodu jednadvacetiletého obránce na svých internetových stránkách, dohodu potvrdil i hráčův agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest International.

Kajakářka Michaela Mrůzková je po návratu po mateřské vicemistryní světa ve sjezdu. Titul v dlouhém závodu mají deblkanoisté Rygel s Veselým.

České házenkářky čeká předposlední zápas kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřenkyně Jana Bašného se představí na půdě nejhoršího týmu třetí skupiny Portugalska a vítězstvím si chtějí zajistit lepší výchozí pozici pro sobotní rozhodující bitvu o postup proti Polsku v Brně.

Tři čeští atleti se představí na mítinku Diamantové ligy v Oslu. Jedním z vrcholů Bislett Games by měla být soutěž oštěpařů, v níž bude vedení průběžném pořadí seriálu hájit úřadující mistr světa Vítězslav Veselý. Český reprezentant obhajuje celkové vítězství v Diamantové lize z uplynulých dvou let.

Radek Štěpánek zvládl na turnaji v londýnském Queens Clubu vyrovnaný duel s Bernardem Tomicem a ve dvou zkrácených hrách si vybojoval postup do 3. kola. Australana porazil i ve třetím vzájemném zápase. Jeho dalším soupeřem bude domácí favorit Andy Murray, kterého v dosavadních šesti vzájemných zápasech porazil jen jednou v roce 2009. Tomáš Berdych si účast ve 3. kole zajistil už v úterý. Jeho soupeřem bude Francouz Adrian Mannarino, který vyřadil Víctora Estrellu z Dominikánské republiky.

Český duel ve druhém kole turnaje na trávě v Birminghamu nečekaně vyhrála Barbora Záhlavová-Strýcová. Pátou nasazenou Lucii Šafářovou porazila 6:3, 3:6, 7:5 a postoupila do osmifinále. O postup do čtvrtfinále se 62. hráčka žebříčku Záhlavová-Strýcová utká s Maďarkou Timeou Babosovou, jež se do hlavní soutěže dostala až z kvalifikace.

Zájem Čechů o zájezdy na mistrovství světa ve fotbale v Brazílii je bez účasti českého národní týmu minimální. Dalším důvodem nezájmu je poměrně vysoká cena zájezdů, která se pohybuje kolem 100.000 korun. Vyplývá to z vyjádření tuzemských cestovních kanceláří. Asociace českých cestovních kanceláří (AČCKA) odhaduje, že ročně za sportovním utkáním vycestuje průměrně 8000 až 9000 Čechů.

Český hokejový obránce Petr Zámorský podepsal dvouletou dvoucestnou smlouvu s finalistou Stanleyova poháru New York Rangers. Informoval o tom na svém twitterovém účtu hokejový expert Darren Dreger z televizní stanice TSN a ČTK to potvrdil hráčův agent Robert Spálenka.

Fotbalový brankář Kamil Čontofalský po třech letech skončí v pražské Slavii. Šestatřicetiletému slovenskému gólmanovi vyprší v Edenu smlouva a klub neplánuje její prodloužení.

František Straka se stal novým trenérem fotbalistů Slovanu Bratislava. Šestapadesátiletý český kouč dnes převzal slovenského mistra na startu letní přípravy a s klubem v nejbližší době podepíše smlouvu.

Hokejový brankář Tomáš Vokoun ani v 37 letech neuvažuje o konci kariéry. Podle agenta Allana Walshe chce i v příští sezoně působit v NHL. Dvojnásobný mistr světa měl přitom v minulém roce vážné zdravotní problémy a hrozil mu konec kariéry.

Počasí:

Čtvrtý den za sebou padaly teplotní rekordy, ve středu byly překonány na více než polovině stanic s minimálně třicetiletou historií. Vedra by však už měla skončit, ještě v noci na čtvrtek Čechy a Českomoravskou vrchovinu zřejmě zasáhnou silné bouřky. Na čtvrtek už meteorologové předpovídají maximální teploty v rozmezí 22 až 26 stupňů, jen na jihovýchodě republiky by měly vystoupat k 29 stupňům.

Meteorologové ve středu odpoledne vyhlásili v Praze smogovou situaci. Důvodem jsou vysoké koncentrace troposférického ozonu. ČTK to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).