Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Babiš bude řešit spory na ministerstvu spravedlnosti i kandidaturu Kasla

Vedení ANO bude o víkendu řešit dva zásadní spory, které v poslední době hnutí rozdělují. V sobotu by mělo předsednictvo s krajskými lídry diskutovat o tom, zda lídrem kandidátky pro pražské komunální volby zůstane exprimátor Jan Kasl. Uvedl to šéf hnutí Andrej Babiš, který Kasla navrhl. Kasl se totiž neshodne s šéfkou pražské organizace ANO Radmilou Kleslovou a nechce, aby se dřívější členka ČSSD Kleslová objevila na kandidátce. Proti Kaslovi se zase ozývají hlasy přímo z pražské organizace. Podle některých členů není Kasl týmový hráč a chce si na kandidátku dosazovat svoji lidi. V neděli se pak Babiš sejde s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a její náměstkyní Hanou Marvanovou, které se mezi sebou také přou. Podle médií se Válková s Marvanovou neshodly například na snížení odměn advokátů a jmenování některých soudních funkcionářů. Ministryně v minulých dnech uvedla, že Marvanovou odvolávat nebude, podle pátečního Práva zřejmě náměstkyně odejde sama. Už ve středu Babiš novinářům řekl, že by byl rád, aby Marvanová za ANO kandidovala na podzim v Praze do Senátu.

CVVM: Nejdůvěryhodnějším politikem je Babiš, následuje Sobotka

Nejdůvěryhodnějším čelným představitelem politických stran, které jsou zastoupeny ve Sněmovně, je předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mu věří 59 procent lidí. Na druhém místě skončil předseda ČSSD a vlády Bohuslav Sobotka, následovaný šéfem Úsvitu přímé demokracie Tomiem Okamurou a dosluhující europoslankyní Zuzanou Roithovou (KDU-ČSL). V porovnání s březnovým průzkumem si Babiš polepšil o šest procentních bodů a udržel si pozici jedničky. Polepšil si i Sobotka, který se tak od března posunul na pomyslném žebříčku před Okamuru.

Dryml neuspěl s odvoláním proti pokutě za slovní útok na lékaře

Senát nevyhověl odvolání bývalého zemanovce Vladimíra Drymla (dříve ČSSD) proti verdiktu imunitního výboru, který mu udělil pokutu 20.000 korun za slovní útok na jiného lékaře. Dryml žádal horní komoru, aby případ vrátila výboru k novému projednání. Senát ale potvrdil rozhodnutí výboru. Dryml dostal finanční sankci za to, že jako ředitel vrchlabské nemocnice počátkem loňského června na adresu jemenského lékaře z královéhradecké letecké záchranky pronesl slova: "Vrať se, odkud jsi přišel". Jeho slova byla výborem vyhodnocena jako přestupek a jako výrok s rasovým podtextem. Proti tomu se Dryml ohradil. Argumentoval posudkem soudního znalce, který si nechal vypracovat a podle něhož výrok nemohl být rasově motivovaný, či podjatostí některých členů výboru z Královéhradeckého kraje.

IHNED.cz: Sesazený šéf svazu obchodu se stal viceprezidentem

Nedávno sesazený šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka zůstává ve vedení organizace. Stal se viceprezidentem svazu, uvedl server IHNED.cz na základě informací od Juračky. Svaz obchodu a cestovního ruchu je druhý největší zaměstnavatelský svaz v Česku. Zastupuje přes 6000 podnikatelů, kteří vytvářejí půl milionu pracovních míst. Juračka, který je zároveň ředitelem družstevních prodejen COOP, byl šéfem svazu posledních šest let. V polovině května jej ale valná hromada ve funkci nahradila ředitelkou společnosti U&Sluno Martou Novákovou. Juračkovi svaz podle serveru vytýkal odliv členů. "Za poslední tři roky nám ze svazu ubylo asi deset firem. Šedesát procent z toho nicméně zmizelo kvůli spojení podniků, což je třeba teď případ řetězce Spar, který převezme Ahold. Zároveň ale neexistovala žádná výrazná strategie, jak získat členy nové," řekla serveru nová prezidentka svazu Nováková.

Průzkum: Energetická závislost na Rusku vadí polovině Čechů

Více než polovině Čechů, 55 procentům, vadí energetická závislost Česka na dovozech plynu z Ruska. Dalším 44 procentům to nevadí a procento neví. Vyplývá to z průzkumu společnosti Bohemia Energy. Za opatření, jež by závislost snížila, by byla zhruba polovina Čechů ochotna si připlatit. Většina z nich ale maximálně deset procent z celkové ceny za plyn, kterou platí nyní. "Do České republiky k nám proudí z Ruska přes Ukrajinu zhruba 70 procent plynu, zbytek tvoří zejména dodávky plynu z Norska. Ještě závislejší je v tomto ohledu Slovensko, které z Ruska dováží 100 procent zemního plynu," uvedl jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík. Upozornil, že trh senzitivně reaguje na geopolitické změny a ceny plynu tak může nynější ukrajinská krize v dlouhodobém horizontu ovlivnit.

Vojáci, policie a energetici nacvičují obranu Dukovan

U Dukovan začali vojáci, policisté a energetici nacvičovat obranu jaderné elektrárny před vnějším útokem. Cvičení Safeguard potrvá do 3. června, zúčastní se ho kolem 200 osob. Vyzkouší si ostrahu a odrážení různých simulovaných způsobů napadení elektrárny. Zapojí se rovněž vrtulníky z náměšťské armádní základny, psovodi a policejní pyrotechnici. Akce zaměřená na zvyšování bezpečnosti jaderného zařízení byla připravena na základě doporučení Evropské komise. Navazuje na podobné loňské cvičení u jihočeské Jaderné elektrárny Temelín. Cvičení by se mělo pravidelně opakovat.

Úřad práce nabízí pomoc lidem i starostům obcí zasažených povodní

Úřad práce ČR nabízí pomoc obcím, které v uplynulých dnech zasáhly záplavy. Starostům obcí zajistí v rámci veřejně prospěšných prací potřebný počet pracovníků na odstraňování povodňových škod. Lidem, kterým voda vzala majetek, pomůže s rychlým vyřízením mimořádné okamžité pomoci, která může být až 51.150 Kč. ČTK to sdělila mluvčí úřadu Kateřina Beránková. V polovině týdne záplavy zasáhly Jesenicko a Plzeňsko, ve Středočeském kraji Kolínsko, Příbramsko a Nymbursko.

Od úterý se na téměř dva měsíce uzavře sjezd z D1 na Jihlavu

Od úterý 3. června do 25. července uzavřou silničáři sjezd z dálnice D1 na 112 kilometru na Jihlavu. Během uzavírky budou odstraňovat původní povrch a pokládat novou vozovku. Objízdné trasy povedou přes následující sjezd na Velký Beranov, odkud se řidiči budou moci vrátit zpět v opačném směru dálnice, nebo sjet dříve na 104 kilometru u Větrného Jeníkova. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo dopravy.

Soud potrestal exsoudce Knotka za korupci 5,5 lety vězení

Okresní soud v Jičíně poslal v korupční kauze litoměřických soudců na pět a půl roku do vězení bývalého soudce Josefa Knotka. Jednání soudce Ladislava Jelínka postoupil jako kárné provinění litoměřickému soudu. Další tři obžalovaní dostali podmíněné tresty. Oba soudci za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz. Podle obžaloby šlo ve třech případech o manipulaci s termíny hlavních líčení, v jedné věci o manipulaci se zákazem řízení a v jedné o ovlivnění trestního řízení. Ministr spravedlnosti oba soudce předloni dočasně zprostil soudcovské funkce. Knotek na ni loni v květnu rezignoval. Obžalovaní při zahájení hlavního líčení před soudem odmítli vypovídat, například Jelínek pouze řekl, že trvá na tom, že se nedopustil ničeho nezákonného. Obhájci obžalovaných opakovaně upozorňovali, že některé důkazy, například odposlechy, byly pořízeny v rozporu se zákonem. V případu byl původně obžalovaný ještě jeden člověk, tento případ však soud vyloučil k samostatnému projednávání.

Metropol TV z ekonomických důvodů ukončí v pololetí činnost

Mladá fronta po ročním provozování ukončí činnost televize Metropol, které se nepodařilo naplnit obchodní cíle. Spolu s televizí skončí dceřiná firma MF TV, která televizi provozovala. Vydavatelství to uvedlo v tiskové zprávě. Metropol TV zahájila vysílání prostřednictvím kabelových operátorů v roce 2010, Mladá fronta stanici převzala loni v březnu. vydavatelství se bude nadále koncentrovat především na projekty divize Euro E15, divize Časopisy, divize Online a divize Knihy. Mladá fronta je jedním z největších vydavatelství v Česku. Od roku 2007 vydává ekonomický deník E15, od roku 2012 ekonomický týdeník Euro a od roku 2013 zpravodajský týdeník v anglickém jazyce E15 weekly.

Zlínský dětský filmový festival začal prvními projekcemi

Prvními projekcemi začal zlínský filmový festival pro děti a mládež. Děti obsadily místa v několika sálech ve městě, slavnostní zahájení se konalo ve Velkém kině, promítal se tam brazilský film Taina a Amazonská legenda. Festival nabídne až do 5. června 365 filmů z 55 zemí. Letošní 54. ročník festivalu je věnován polské kinematografii, promítat se bude více než 40 polských filmů. Pro malé děti je letos připravena nová lokace na zlínském zámku, čekají je tam projekce, dílny, workshopy, zábavné aktivity se budou konat také v přilehlém parku. Mládeži je určena plocha pod Domem umění s party stanem, budou tam koncerty i projekce letního kina. Široké veřejnosti jsou určeny celodenní programy na náměstí Míru. Odborná veřejnost může využít Industry programu, který přinese debaty s tvůrci filmů a odborníky, mluvit se bude o distribuci zahraničních filmů v Česku či dětském zpravodajství.

Večer 25 let svobody nabídne Buty, SBB a happening Davida Černého

Společným koncertem tuzemské kapely Buty a polských SBB vyvrcholí komponovaný večer s názvem 25 let svobody, který se uskuteční 4. června v pražském centru současného umění MeetFactory. Na stejném místě se bude konat výtvarný happening pod uměleckým vedením Davida Černého a jeho přátel. Právě 4. června před pětadvaceti lety se v Polsku uskutečnily první částečně svobodné volby ve východním bloku, zakončené vítězstvím hnutí Solidarita. Následoval pád Berlínské zdi a sametová revoluce v tehdejším Československu. Akci doprovodí výstava plakátů Takoví jsme. Poláci 1989-2014, která je místy radostným a místy hořce ironickým shrnutím událostí za poslední čtvrtstoletí. Prezentovány budou také vítězné plakáty letošního ročníku soutěže Galerie AMS.

Prahou prošel průvod romských muzikantů a tanečníků

Tanečníci s vlajkami, hudebníci, dívky v krojích či tanečníci na chůdách v pátek v rámci celosvětového romského festivalu Khamoro prošli centrem Prahy. Zazněly písně maďarských Romů, španělské rytmy a nechyběla ani dechovka z Balkánu. "Průvod měl asi 200 účastníků a celkem 17 souborů ze zahraničí i Česka," uvedla Denisa Tišerová ze sdružení Slovo 21. Vystoupili v něm například zástupci Rumunska, Španělska, Švédska a Francie. Festival Khamoro neboli Slunce má za cíl představit romské umění. Letošní šestnáctý ročník začal v neděli 25. května na pražské náplavce, v sobotu 31. května večer vyvrcholí galakoncertem. V sobotu čeká na zájemce živá instalace Khamoro Obscuro na náměstí Republiky. Součástí festivalu jsou také přednášky a semináře o romské kultuře nebo taneční workshop.

Na světelském zámku je vystaveno 1100 exponátů evropského skla

Ve Světlé nad Sázavou, tradičním městě sklářů, byla otevřena Expozice historického evropského skla. Na 1100 skleněných předmětů vytvořených od období baroka až do 20. století zaplnilo hlavní část nově zrekonstruovaného křídla tamního zámku. Soubor pochází ze sbírky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. V takovém rozsahu zatím nebyl vystaven, řekla při slavnostním otevření expozice ředitelka muzea Helena Koenigsmarková. Muzeum zapůjčilo sklo do Světlé, protože v nejbližších letech nebudou jeho vlastní sbírky kvůli rekonstrukci jeho budovy v Praze přístupné. Světelská expozice obsahuje z valné části produkci sklářů z českého území. Zámek vlastní od loňského léta společnost Zámek Světlá rodiny Degerme, která tehdy památku koupila za 17,1 milionu korun od města. První zámecké sály poničené přestavbami v minulých desetiletích, kdy v budově sídlila střední zemědělská škola, se jim podařilo vrátit do historické podoby za necelý rok.

V liberecké zoo se vylíhl orel křiklavý, je třetí na světě

Liberecká zoo se po dvou letech opět chlubí velkým úspěchem v chovu orla křiklavého (Aquila pomarina). Orlí mládě vylíhnuté 28. května je teprve třetím svého druhu, které v zoologických zahradách přišlo na svět. ČTK o tom informoval mluvčí liberecké zoo Ivan Langr. První mládě se podařilo přirozeně odchovat v roce 1991 v Rize v Lotyšsku, druhé pak inseminací v roce 2012 v liberecké zoo. I druhé liberecké mládě se vylíhlo po umělém oplodnění. Mládě zatím krmí ošetřovatelé. Zhruba na pátém dni života pak bude podloženo pod náhradní rodiče, kteří budou v krmení pokračovat sami, a vtisknou tak mláděti příslušnost ke správnému živočišnému druhu. Liberecká zoo momentálně chová 11 orlů křiklavých. Orel křiklavý je zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů. V současné době se jeho evropská populace odhaduje asi na 14.000 až 19.000 párů. V české přírodě není od roku 1990 potvrzeno úspěšné hnízdění.

NP Šumava chystá pro turisty 14 tras výletů do divočiny

Do osmi šumavských oblastí a na 14 tras se mohou turisté letos vydat při takzvaných výletech do divočiny. Poprvé se zájemci za asistence průvodce podívají například do horní části kaňonu Křemelné. Správa šumavského národního parku chystá na letošní sezonu 129 vycházek do divočiny, řekl ČTK její mluvčí Pavel Pechoušek. Některé trasy z loňského roku organizátoři změnili. Jde například o cesty kolem Vltavského luhu nebo na Trojmeznou. Další novinkou letošního roku je rozšíření nabídky dobrodružných výprav za poznáním velkých zvířat i unikátních biotopů v Chráněné krajinné oblasti Šumava. S průvodcem je možné vyrazit do šesti oblastí po šesti různých trasách. "Jde vždy o rozsáhlé přírodní rezervace, které svou přírodní hodnotou směle konkurují přírodě v národním parku," uvedl ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

Nejstarší jilm Česka v Bukovci se dočkal odborného ošetření

Tři certifikovaní arboristé bezplatně odborně ošetřili největší jilm v České republice, který roste v Bukovci na Frýdecko-Místecku. Strom je starý minimálně 360 let a jeho hodnota se odhaduje na 1,7 milionu korun. Odborníci s pomocí šetrné stromolezecké techniky ořezali větve, aby nezasahovaly do silnice a elektrického vedení. V koruně stromu také upevnili bezpečnostní vazby kvůli jeho stabilizaci. Ošetření takto starého a vzácného stromu je velmi náročné i pro samotné arboristy. Odhadují, že strom může bez problémů růst minimálně dalších 50 až 100 let. Jilm horský v Bukovci je vysoký zhruba 35 metrů a průměr kmene je 244 centimetrů. Místní obyvatelé ho nazývají "Hraničář", protože roste asi kilometr od státní hranice s Polskem.

Sport

Radek Štěpánek se s antukovým grandslamem Roland Garros rozloučil v třetím kole. Český tenista za necelé dvě hodiny prohrál 3:6, 2:6 a 5:7 s Lotyšem Ernestsem Gulbisem, který mu nastřílel devatenáct es. Z Paříže, kde hrál třetí kolo poprvé od roku 2009, se Štěpánek přesune do Prostějova a příští týden tam bude obhajovat titul na challengeru Czech Open. O osmifinále bude v Paříži hrát ještě Tomáš Berdych. Šestý hráč světa vyzve v třetím kole Španěla Roberta Bautistu, s kterým má bilanci 1:2 na zápasy.

Čtyři české posádky postoupily na veslařském mistrovství Evropy z úvodních rozjížděk přímo do sobotních semifinálových bojů. Do semifinále podle očekávání prošli z prvních míst skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, kteří na kontinentálním šampionátu obhajují zlaté medaile. Synek ve svém premiérovém startu v sezoně porazil i dvojnásobného olympijského vítěze Olafa Tufteho z Norska. Mezi nejlepší dvanáctku postoupila i dvojka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč a dvojskif lehkých vah Daniela Nacházelová, Ricky Nencini.

Český motocyklový závodník Karel Abraham zajel v tréninku na Velkou cenu Itálie mezi jezdci v královské kubatuře MotoGP sedmnáctý čas. Za vítězným Španělem Marcem Márquezem zaostal o 2,323 vteřiny. V kategorii Moto3 uzavřel Jakub Kornfeil první dvacítku jezdců, o dvě příčky za ním se umístil v pětatřicetičlenném poli závodníků nováček v seriálu mistrovství světa Karel Hanika. Nejlepší výkon předvedl Márquezův mladší bratr Álex.

Basketbalový reprezentant Jiří Welsch bude dál hrát za Nymburk, s vedením jedenáctinásobných mistrů republiky podepsal novou dvouletou smlouvu. Bývalý hráč NBA působí ve středočeském klubu od roku 2012 a získal s ním dva tituly. Welsch se jako druhý Čech po Jiřím Zídkovi dokázal prosadit do NBA, v elitní zámořské lize odehrál včetně play off přes 250 zápasů. Po návratu do Evropy hrál čtyři sezony za Málagu, poté působil v Estudiantes Madrid a Charleroi.

Kariéra skokana na lyžích Jakuba Jandy nekončí. Bývalý vítěz Turné čtyř můstků a král Světového poháru sice před uplynulou olympijskou sezonou vyhlásil, že bude jeho poslední, ale nyní se rozhodl ještě pokračovat. K prodloužení Jandu motivoval Japonec Noriaki Kasai, který v 41 letech získal dvě medaile na olympiádě v Soči a vyhrál závod Světového poháru. Impulzem pro Jandu přehodnotit rozhodnutí byl i rozhovor s Finem Jannem Ahonenem, s kterým společně vyhráli Turné čtyř můstků v roce 2006.

Počasí

Oblačno, místy přeháňky. Večer srážky ustanou a bude ubývat oblačnost. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.