Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Češi budou potřetí volit europoslance, ve hře je 21 křesel

Češi si v nadcházejících dvou dnech vyberou své zástupce v Evropském parlamentu. Bude to potřetí v historii a svými hlasy rozhodnou o obsazení pouze 21 ze 751 europoslaneckých křesel. Přesto svým hlasováním mohou ovlivnit nejen výběr nového předsedy Evropské komise, ale hlavně podobu evropských předpisů, které budou muset být přetaveny v české zákony. Volby budou tradičně také testem spokojenosti občanů s politikou parlamentních, zejména vládních stran. Lidé si budou moci vybírat z rekordní nabídky 38 stran a hnutí, které mají ve hře aktuálně 849 kandidátů. Na jedno obsazované křeslo tak připadá přes 40 uchazečů. Navzdory k výzvám k vyšší účasti v eurovolbách ale podle analytiků není pravděpodobné, že by ty letošní přiměly k hlasování více než obvyklou třetinu českých voličů. Volby do europarlamentu v Česku začnou v pátek po 14:00. První den hlasování skončí tradičně ve 22:00. Po noční přestávce budou volební místnosti znovu otevřeny od 08:00 do 14:00. Na výsledky si Češi budou muset počkat na nedělní noc. Kvůli dokončení hlasování v Itálii budou moci být české výsledky zveřejněny až před půlnocí na oficiálním volebním http://www.volby.cz/pls/ep2014/ep?xjazyk=CZ webu .

Zeman nepřímo varoval před vítězstvím Tymošenkové na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman v Moldavsku nepřímo varoval před vítězstvím expremiérky Julije Tymošenkové v nedělních prezidentských volbách na Ukrajině. Jeho protějšek Nicolae Timofti doufá v ukončení vojenských akcí v sousední zemi a uskutečnění klidných voleb hlavy státu, které přispějí ke zmírnění vyhrocené situace v regionu. Oba prezidenti to řekli na tiskové konferenci po společném jednání v moldavské metropoli Kišiněvu. Zeman do Kišiněva přiletěl ze sousedního Rumunska. V moldavské metropoli bude do pátku. Podle Timoftiho mají české firmy zájem investovat v Moldavsku do energetiky, dopravy a logistiky. Zástupci obou zemí podepsali také zahájení nového rozvojového projektu, který se týká podpory budování vinařského registru v zemi, která je proslulým producentem nápoje z hroznů. Celkový rozpočet projektu je přibližně 22 milionů korun, přičemž polovinu nákladů bude hradit Česká rozvojová agentura a polovinu agentura pro mezinárodní rozvoj Spojených států (USAID).

Česko žádá zrušení trestu smrti pro těhotnou Súdánku

Jako nepřijatelný a nepřiměřený odsoudili čeští představitelé nedávný trest smrti nad těhotnou Súdánkou za to, že údajně konvertovala ke křesťanství. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) při setkání se súdánským ministrem zahraničí Alím Ahmadem Kartim v Praze vyzval africkou zemi, aby dodržovala své mezinárodněprávní závazky a zbavila odsouzenou ženu všech obvinění. Karti při jednání se šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) slíbil, že súdánská vláda udělá vše proto, aby rozsudek nebyl vykonán. Súdánský soud vynesl trest smrti s odkladem na dva roky nad sedmadvacetiletou Meriam Ishagovou před týdnem za údajné odpadlictví od islámu. Ishagová vinu popírá a tvrdí, že byla od mládí vychovávána matkou jako ortodoxní křesťanka. Soud také nařídil mladou ženu zbičovat sta ranami za údajné smilstvo. Její manželství s křesťanem totiž neuznal za platné. Rozsudek v zemi, která se řídí tradičním islámským právem šaría, vyvolal vlnu kritiky ze západních zemí i humanitárních organizací. K vystoupení proti "neslýchanému zlu, které má být spácháno ve jménu islámského práva" v tomto týdnu české muslimy vyzval v otevřeném dopise katolický duchovní Tomáš Halík. Ti jeho výzvu podpořili. Žena podle nich nikdy muslimkou nebyla, a proto nemůže být shledána vinou z odpadlictví a z nelegálního sňatku s nemuslimským mužem.

Koalice: Jednání o sloučení ČT a ČRo není na programu

Vládní koalice nejedná o případném sloučení veřejnoprávní České televize a Českého rozhlasu, nemá to ani v koaliční dohodě a nyní má navíc naléhavější úkoly. Po koaličním jednání o služebním zákonu, rozpočtu a dalších záležitostech to řekli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. O návrhu na sloučení obou institucí debatovali poslanci v úterý při jednání sněmovního volebního výboru. Poslanci z volebního výboru, který má na starosti média, v úterý uvedli, že budou jednat o někdejším návrhu na sloučení České televize s Českým rozhlasem. "Měli bychom otevřít problémy typu sloučení rozhlasu a televize," řekl předseda výboru Martin Komárek (ANO). Člen výboru a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD), který již dříve s tímto návrhem přišel, poukázal na to, že na Slovensku se stejná změna již uskutečnila.

Ministerstvo zemědělství dá na protipovodňová opatření 650 mil. Kč

Ministerstvo zemědělství hodlá pro letošní rok uvolnit na stavbu protipovodňových opatření 650 milionů korun. Zatím není jasné, do jakých lokalit peníze zamíří. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Českých Budějovicích uvedl, že přesnější informace by mohl mít do měsíce až šesti týdnů. Povodně v loňském roce způsobily v Jihočeském kraji škodu za více než dvě miliardy korun. Ministr při schůzce s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) mluvil i o možnosti investice do oprav vodního díla Rožmberk. Největší rybník v zemi slouží při povodních jako retenční nádrž a dokáže zadržet hodně vody. Rožmberk ale patří soukromé společnosti, kterou je Rybářství Třeboň, a stát proto do něj zatím nehodlá investovat.

Londýnský soud zamítl nároky Diag Human ve sporu s ČR

Obchodní soud v Londýně zamítl nároky firmy Diag Human a uložil jí uhradit České republice zálohu na náklady soudního řízení, které přesahují devět milionů korun. Sdělil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll. Firma s Českem dlouhodobě vede spory o mnohamiliardové odškodné za údajně zmařený obchod s krevní plazmou. Podle Štolla soud v Londýně ale dospěl k závěru, že rozhodčí nález, který Diag Human již několik let před zahraničními soudy vydává za konečné rozhodnutí, se dosud nestal ani závazným, ani vykonatelným. Soud proto vyhověl žádosti českého státu a zrušil soudní příkaz, podle kterého by měla firma Diag Human za zmařené obchody nárok na osm miliard korun a úroky.

IMD: ČR se v konkurenceschopnosti po čtyřech letech zlepšila

Česká republika si v letošním žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD po čtyřech letech poklesu polepšila o dvě příčky a vrátila se na předloňské 33. místo z celkem 60 hodnocených zemí. V minulých letech Česko ztrácelo kvůli rekordně dlouhé ekonomické recesi. Na nejvyšších dvou příčkách indexu konkurenceschopnosti zůstaly Spojené státy a Švýcarsko, na třetí pozici se dostal Singapur před Hongkong a Švédsko.

Prezidentem Hospodářské komory se stal Vladimír Dlouhý

Novým prezidentem Hospodářské komory ČR se stal Vladimír Dlouhý. Vystřídal tak Petra Kužela, který mandát z rodinných důvodů neobhajoval. Dlouhý získal od delegátů 122 hlasů. O funkci prezidenta se původně ucházeli čtyři kandidáti. Vedle někdejšího ministra průmyslu a obchodu a prezidentského kandidáta Dlouhého to byli současný viceprezident komory a její bývalý šéf Zdeněk Somr a prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl. Vladimír Opatrný z Okresní hospodářské komory Jablonec nad Nisou kandidaturu podle mluvčí komory Lenky Vodné na sněmu stáhl. Hospodářská komora ČR sdružuje 14.000 podnikatelů zaměstnávajících přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva ČR.

Každý Čech loni vytřídil téměř 40 kg odpadu

Každý Čech loni vytřídil v průměru 39,7 kilogramu odpadu. Množství tak opět vzrostlo, o pět let dříve to bylo zhruba 36 kilogramů nepotřebných plastů, papíru, skla a nápojových kartonů. Spolu s množstvím roste i zájem občanů - loni třídilo odpady 71 procent Čechů. Podařilo se tak zrecyklovat 72 procent obalů uvedených na trh, což zemi řadí na čtvrté místo v Evropské unii. Vyplývá to z informací obalové společnosti EKO-KOM. Nejvíce se loni vytřídilo papíru, lidé do kontejneru vrátili 87 procent papírových obalů uvedených na trh. Skla se takto zrecyklovalo 76 procent, plastů 67 procent a nápojových kartonů 21 procent. Množstvím zrecyklovaných plastů Češi loni mezi Evropany dosáhli na pomyslnou stříbrnou medaili. Aktivitu lidí pozitivně ovlivňuje narůstající počet barevných kontejnerů, do kterých odpady vhazují. Loni jich přibylo 12.000, v ulicích měst a obcí je tak nyní 241.000 nádob.

V Temelíně unikla nízkoaktivní voda, bezpečnost neohrozila

V jaderné elektrárně Temelín unikla nízkoaktivní voda, bezpečnost prý ale nijak neohrozila. Během zkoušky části záložního systému, který slouží k doplňování vody do primárního okruhu, se přes netěsný uzávěr dostalo zhruba 150 litrů nízkoaktivní vody do vnějšího potrubí. Zdraví zaměstnanců ani životní prostředí podle něj nebylo ohroženo. O události provozovatel informoval Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který pak v souladu s Dohodou z Melku informoval rakouskou stranu. Na druhém výrobním bloku pokračuje podle harmonogramu odstávka spojená s výměnou části paliva a dalšími pracemi. Aktuálně technici zavážejí palivo do reaktoru. Všech 163 palivových souborů by mělo být zavezeno v noci na pátek.

Památkový ústav odmítl vydat v rámci restitucí hrad Bouzov

Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl vydat v rámci církevních restitucí hrad Bouzov. Podle ústavu byl hrad konfiskován na základě Benešových dekretů, a tudíž se na něj současný zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi nevztahuje. ČTK to sdělila Simona Juračková z NPÚ. Žadatelem o státní hrad Bouzov byla Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě. Požadovala vydat také hradní mobiliář. I tuto výzvu NPÚ odmítl. Kromě faktu, že věci byly zabaveny dle Benešových dekretů, nepatřily podle NPÚ do původního majetku žadatele a žadatel také neprokázal, že nemovité i movité věci užíval v rozhodném období, tedy od 25. února 1948 do 1. ledna 1990, pro duchovní či pastorační účely, jak to vyžaduje zákon. Podle starosty Bouzova na Olomoucku se dalo předpokládat, že otázka kolem vydání hradu bude problematická. Obec by vítala, kdyby hrad zůstal v rukou státu. Německý řád bude o majetek žádat znovu soudní cestou. Nemovitosti se dožadoval již dříve. "Řád rozhodnutí nepřekvapilo. Argumenty, které stát uvádí, shledali zástupci řádu jako obzvláště nevydařené. Výrazně s argumentací nesouhlasí," řekl ČTK mediální zástupce řádu Mikoláš Černý.

Soud potvrdil Jakubiskové za usmrcení chodce 2,5letou podmínku

Za usmrcení chodce na přechodu potvrdil odvolací Městský soud v Praze herečce a producentce Deaně Horváthové-Jakubiskové 2,5letý podmíněný trest se čtyřletou zkušební dobou. Žena také dostala čtyřletý zákaz řízení a pozůstalým musí uhradit zhruba milion korun. Soud tak zamítl hereččino odvolání proti loňskému rozsudku obvodního soudu. Verdikt je pravomocný. Jakubisková svou vinu odmítá. Nehoda se stala v říjnu roku 2011 v pražské Krči, a to na křižovatce, kterou neřídí semafory. Přes viditelně označený přechod přecházel dvaašedesátiletý muž. Auta v prvním pruhu mu dala přednost, ve druhém pruhu ho však smetl mercedes Jakubiskové. Svědkyní nehody byla lékařka, která chodci začala okamžitě poskytovat první pomoc. Zhruba hodinu po nehodě zraněný přesto zemřel. Herečka tvrdí, že chodce neviděla přes vysoké odbočující auto a že jí vběhl pod kola, aniž by s ní navázal oční kontakt. S tím ale soud nesouhlasí.

Kellnerovo Sotio je v konečné fázi testů léku na rakovinu

Pražská firma Sotio z investiční skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera postoupila do konečné fáze testů lék na rakovinu prostaty. Uvedl to server iDnes.cz. Do mezinárodní studie nazvané Viable se již zapojil první pacient, celkem se testování léku zúčastní 1170 lidí z Evropy, Ruska a USA. Lékový ústav povolil v ČR už 36 studií léčby rakoviny prostaty, z nich 16 nyní běží a 20 už skončilo. S výjimkou Sotia vedou všechny studie zahraniční firmy. Vakcína firmy Sotio už má za sebou dvě fáze testů, kterých se zúčastnilo několik set pacientů. Třetí fáze je nejrozsáhlejší a nejnákladnější, cílem je ověřit účinnost a bezpečnost vakcíny. "V moderní historii je to vůbec poprvé, co do takovéto fáze klinického vývoje vstoupila firma z České republiky," řekl serveru ředitel komunikace Sotia Richard Kapsa. "Je to jednoznačně úspěch, byť to ještě nemusí znamenat vítězství. Rozhodně to ale představuje naději, že může jít o účinný lék," uvedl předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Pořad představí spisy pražského rodáka Maxe Broda

Vybrané spisy Maxe Broda, jednoho z významných pražských židovských německy píšících spisovatelů, představí pořad ve Společnosti Franze Kafky. Dílo Maxe Broda, který byl svého času literární celebritou, dnes není příliš známé, a právě proto připravilo německé nakladatelství Wallstein edicí Vybraných spisů Maxe Broda. V deseti svazcích představí Brodovu tvorbu od raných pražských próz z období před první světovou válkou po zralé romány napsané v Izraeli. Večer se bude odehrávat v němčině s tlumočením do češtiny a pořadatelé připravili také české texty. Hosty jsou Hans Dieter Zimmermann, emeritní profesor literární vědy z Technické univerzity v Berlíně, který v roce 2008 dostal spolu s Eckhardem Thielem cenu Magnesia Litera za iniciování a vedení třiatřicetisvazkové Tschechische Bibliothek, a Barbora Šrámková z knihovny Pražského literárního domu autorů německého jazyka, který večer pořádá.

Novinářskou cenu K. H. Borovského získal Martin Veselovský z ČRo

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2013 v Havlíčkově Brodě získal Martin Veselovský. Odborná porota v čele s Martinou Riebauerovou ho ocenila za bezkonkurenční úroveň rozhovorů v Dvaceti minutách Radiožurnálu a dlouhodobě vysokou kvalitu moderování v pořadu Události, komentáře České televize. ČTK to oznámila Helena Hájková z pořádající Nadace Český literární fond. Držiteli Novinářské křepelky, ceny pro novináře do 33 let věku, se stali Jan Kaliba z Českého rozhlasu a Ondřej Koutník z Lidových novin. Kaliba podle Hájkové oslovil porotu mimořádnou schopností hledat v životech sportovců lidský rozměr. Koutník byl oceněn za kvalitní práci se zdroji, vyhledávání nových témat a jejich odvážné zpracování. Letos podruhé udělila porota také Cenu Opus Vitae. Za celoživotní noblesní komentátorskou a reportérskou činnost, glosující zejména nelehký rozvoj Evropské unie a také našeho místa v ní, ji dostal Zdeněk Velíšek.

Schikanederův obraz se v Londýně prodal za téměř deset milionů Kč

Obraz českého malíře Jakuba Schikanedera Zákoutí Prahy se v Londýně vydražil za 278.500 liber (téměř 9,5 milionu korun). Odhadovaná cena plátna datovaného do let 1900 až 1910 byla přitom zhruba poloviční. Dílo, které se prodalo v rámci dražby evropských obrazů 19. století v aukční síni Sotheby´s, bylo po dlouhá léta považováno za ztracené. Obraz byl od roku 1924 v majetku pražského starosty Josefa Rotnágla. Podle informací v katalogu Sotheby´s šlo dílo do dražby ze soukromé německé sbírky, kam se dostalo nákupem v roce 1950. Kdo jej nyní vydražil, není podle dostupných informací známé. Schikaneder na plátně zachytil pražské zákoutí s nostalgickým nádechem svých vzpomínek a představ. Právě noční výjevy z pražských zákoutí byly jedním z hlavních témat tvorby malíře, který žil mezi lety 1855 až 1924. Vedle nich se v jeho tvorbě odrážela sociální tématika, maloval také obrazy domovních interiérů či díla inspirovaná cestou po Severním moři.

Práce českých a německých výtvarníků připomínají výročí války

Malby, kresby, instalace a umělecké objekty českých a německých výtvarníků, které se vztahují k letošnímu 100. výročí vypuknutí první světové války, představuje putovní výstava Mluví se o válce. Od pátku bude přístupná v Galerii Millennium na Malé Straně. Potrvá měsíc a poté ji uvidí například ve Vídni, Sarajevu či Berlíně. Iniciativa k uspořádání výstavy vzešla od umělecké skupiny Projekt Bremen-Böhmen a umělců spřízněných s Galerií Millennium. Tématem války se umělci zabývali dva roky. V Praze lidé uvidí díla umělců současných i již nežijících - Jiřího Anderleho, Otto Guttfreunda, Adolfa Hoffmeistera, Xenie Hoffmeisterové, Miroslava Jiránka, Bohumila Kubišty, Tomáše Lahody, Vojtěcha Preissiga, Jana Saudka a dalších.

Novinka Divadla Minor se odehrává v autobusu

Na netradičním místě - náplavce Rašínova nábřeží a v netradičním prostoru se uskuteční premiéra hry pražského Divadla Minor. Má název Autobus, režie se ujala Apolena Novotná a představení prý překvapí i dlouholeté diváky této scény.Odehrává se totiž ve funkčním autobusu souboru divadla Bufet. Vozidlo má cestovat po mateřských školkách, které se do Minoru nemohou dostat. O výpravu se postaral výtvarník Robert Smolík. Inscenace je určena dětem od pěti let, které v ní potkají nerudného řidiče a zjistí, že autobus umí zpívat. Režisérka Novotná, dříve známá pod dívčím jménem Vynohradnyková, v Minoru od roku 2005 nastudovala inscenace Velké putování Vlase a Brady, Popelka, Psina, Pod hladinou ticha a naposledy letos v březnu Zahradu Jiřího Trnky. V současné době působí také v Českém rozhlase. Je spjatá i s Divadlem Nablízko, které v roce 1999 založili studenti DAMU.

Začíná Bambiriáda, přehlídka spolků pro děti a mládež

V Praze, Chrudimi a Náchodě začíná 16. ročník Bambiriády, přehlídky volnočasových aktivit pro děti a mládež. Spolky zaměřené na aktivity pro tuto věkovou skupinu se pak od pátku představí v dalších 12 městech napříč republikou. Přehlídka, kterou organizuje Česká rada dětí a mládeže, skončí v neděli. Letošní Bambiriáda má motto "Už nás znáte? Jsme zde znovu 25 let". Má připomenout, že až po pádu komunistického režimu v roce 1989 mohla některá sdružení znovu začít svobodně fungovat. Mezi ně patří například Junák. Na Bambiriádách se představí také celá řada dalších zájmových spolků, tradičně se k akci připojí rovněž Armáda České republiky. Například v Praze nebudou chybět ani zástupci Červeného kříže a sdružení hasičů, celkem se na Vítězném náměstí v Dejvicích usídlí zhruba tři desítky uskupení.

Zlínská zoo očekává o víkendu šestnáctimiliontého návštěvníka

Zlínská zoologická zahrada očekává o víkendu jubilejního šestnáctimiliontého návštěvníka od otevření areálu v roce 1948. Zoo patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v regionu, loni do ní zavítalo 473.580 lidí. Již třetím rokem je druhou nejnavštěvovanější zahradou v zemi. Na jubilejního návštěvníka čeká klubová karta ZOO Zlín Family, dárkové předměty i originální pštrosí vajíčko s potiskem. V historických sálech zámku Lešná v areálu zahrady se od pátku do neděle bude konat svatební výstava nazvaná Svatba jako na zámku. Lidé si budou moci prohlédnout svatební šaty a doplňky, připravena bude ukázka svatebních kytic, svatebních oznámení a pozvánek. Zahrada minulý víkend otevřela novou japonskou zahradu Mu-Shin, další letošní novinkou bude nová expozice pro rejnoky mořské, ojedinělá bude tím, že lidé se budou moci rejnoků dotýkat. Loni v zahradě přibyla expozice Hala-Bala, ve které našli domov tapíři čabrakoví.

Čechy od pátečního odpoledne zasáhnou velmi silné bouřky

České kraje, Prahu a Vysočinu od pátečního odpoledne zasáhnou velmi silné bouřky, varovali dnes meteorologové. Ojediněle je může doprovázet přívalový déšť, kroupy a nárazový vítr s rychlostí nad 70 kilometrů za hodinu. Silné bouřky mohou ojediněle přijít také o víkendu a v příštím týdnu. Vyplývá to z výstražné informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bouřky s sebou přinese zvlněná studená fronta, která bude postupovat přes Čechy zvolna k východu. Varování platí od pátečních 14:00 až do 22:00 pro Karlovarský a Plzeňský kraj, od 15:00 do sobotního rána pro ostatní české kraje, Prahu a Vysočinu.

Sport

Čeští hokejisté si zahrají na mistrovství světa v Minsku o víkendu o medaile. Ve čtvrtfinále porazili Spojené státy americké po dramatickém závěru 4:3 a v sobotu je čeká souboj o finále s vítězem duelu mezi Kanadou a Finskem. Češi jsou v semifinále po dvou letech, na předloňském šampionátu ve Stockholmu a v Helsinkách získali bronz.

Tenista Jiří Veselý postoupil v Düsseldorfu poprvé v kariéře mezi nejlepší čtveřici na turnaji ATP. Dvaadvacetiletý Čech dnes ve čtvrtfinále na německé antuce po suverénním výkonu rozdrtil Rakušana Jürgena Melzera dvakrát 6:1. Jeho dalším soupeřem bude vítěz duelu mezi sedmým nasazeným Chorvatem Ivem Karlovičem a Juanem Mónakem z Argentiny.

Vítězně vstoupily plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou do premiérového turnaje Světového okruhu žen na českém území. Nejvýše nasazený pár Prague Open 2014 na Štvanici porazil v úvodním utkání skupiny A Nizozemky Roos van der Hoevenovou a Jessiku Smitovou.

Bikerka Kateřina Nash si po návratu z Ameriky chce co nejvíc užít Světový pohár v Novém Městě na Moravě. Kromě nedělního cross country se postaví také na start pátečního sprintu, i když si je vědoma toho, že v něm její ambice nejsou zdaleka tak vysoké. Před rokem skončila na Vysočině ve sprintu na 17. místě. Letos pomýšlí na umístění v první pětce.

Počasí

Teplotní rekord padl ve čtvrtek na 16 stanicích s dlouholetou tradicí meření. Nejtepleji 29,9 stupně bylo v Plzni-Bolevci, původní rekord byl 28,8. Zítra budou teploty ještě hodně vysoké 27 až 31 stupňů, na horách kolem 22. Postupně se od západu bude zatahovat a večer meteorologové varují před silnými bouřkami.