Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka chce více peněz z unie na energetickou infrastrukturu

Brusel by měl podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) hledat způsob, jak posílit spolufinancování významné energetické infrastruktury z unijních zdrojů. Podle premiérů visegrádské čtyřky je nutné lépe propojit evropské trhy, zejména s plynem, a oslabovat závislost na Rusku. O energetické bezpečnosti hovořili na mezinárodní konferenci Globsec v Bratislavě. Unie má podle Sobotky seznam projektů s celoevropským významem. "Tady bychom mohli hledat mechanismy pro kofinancování," řekl Sobotka. Právě dodatečné unijní peníze by podle českého premiéra mohly motivovat soukromé investory, kteří se na budování energetické infrastruktury významně podílejí.

Visegrádská čtyřka musí podle Sobotky posílit obrannou spolupráci

Země visegrádské čtyřky by měly posílit spolupráci v obranné politice. Český premiér Bohuslav Sobotka to řekl na bratislavské bezpečnostní konferenci Globsec. Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen tamtéž vyzval středoevropské země k tomu, aby zastavily pokles ve výdajích na obranu. Jejich rozpočty postavil do kontrastu s Ruskem, jehož výdaje na obranu v posledních letech podle Rasmussena rostly každoročně o deset procent. Polský premiér Donald Tusk se vyjádřil pro větší přítomnost jednotek NATO ve státech na východní hranici aliance. Za pilíř bezpečnosti středoevropského regionu Sobotka považuje Severoatlantickou alianci. Některé státy se však podle něj v minulosti soustředily spíše na zahraniční mise a nevěnovaly dostatečnou pozornost zajištění teritoriální obrany. Výdaje na obranu klesaly také v Česku, připustil Sobotka. Dění na Ukrajině přitom dokazuje, že bezpečnostní situace v Evropě se může rychle měnit, doplnil. Státy V4 by měly podle dosavadních záměrů do roku 2016 vytvořit společné vojenské uskupení o síle 3000 až 4000 vojáků.

Historik: Babišovy svazky byly vedeny řádným způsobem

Archivní svazky, které poukazují na údajnou spolupráci současného ministra financí Andreje Babiše s komunistickou tajnou policii StB, byly vedeny v souladu s tehdy platnými předpisy. Před bratislavským soudem to prohlásil Jerguš Sivoš, badatel slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN), který v souvislosti se svazky čelí žalobě ze strany Babiše. Obhajoba se u soudu snaží prokázat, že Babiš je ve dokumentech československé Státní bezpečnosti veden coby její agent neoprávněně a že svazky byly zfalšovány. "Evidence (svazků Babiše) byla v souladu s interními normami ministerstva vnitra Československé socialistické republiky," prohlásil Sivoš. Zpochybnil rovněž argument obhajoby, že údajný příslib Babiše ke spolupráci s StB se nemohl uskutečnit v jedné z bratislavských vináren. V dosavadním procesu, který začal loni v červnu, jako svědci vypovídali mimo jiné bývalí pracovníci StB. Tvrzení těchto svědků vyzněla v Babišův prospěch. Za klíčové je v médiích označováno svědectví, v němž někdejší důstojník StB Július Šuman před soudem popřel informace z archivních svazků, že v 80. letech získal Babiše ke spolupráci s tajnou policií. Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Loni v červnu u soudu pouze připustil, že za komunismu jako pracovník zahraničního obchodu přišel do kontaktu s StB. Příslušníci tajné policie se podle něj zajímali o dovoz nekvalitních fosfátů ze Sýrie.

Státní zastupitelství obžalovalo Dalíka v kauze nákupu Pandurů

Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na lobbistu Marka Dalíka v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Za pokus o podvod mu hrozí až deset let vězení. Na webu o tom informoval státní zástupce Jan Kořán. Blízký spolupracovník expremiéra Mirka Topolánka si údajně řekl v roce 2007 zhruba o půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu vozidel s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr. Dalík kauzu již dříve označil za nesmysl.

Manažeři MUS kritizují švýcarský soud

Manažeři nepravomocně odsouzení v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) kritizují soud ve švýcarské Bellinzoně za to, že stále nevypracoval písemné odůvodnění loňského rozsudku. Jejich advokátka Karolina Zelenková uvedla, že soud nedodržel původní lhůtu 90 dnů, kterou si na vyhotovení rozsudku sám stanovil, a prodloužil si ji o další tři měsíce. Federální trestní soud v Bellinzoně nepravomocně potrestal v říjnu Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze MUS nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz. Muži trvají na své nevině.

Při raziích v Potůčkách našla policie drogy za dva miliony korun

Drogy za více než dva miliony korun a čtyři lidi zadrželi policisté při dvou raziích na tržnici v Potůčkách na Karlovarsku. Akce byla zaměřena proti vietnamským prodejcům drog. Ti zásobovali hlavně německé zákazníky, informovala krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Razie se na tržnici uskutečnily po několikaměsíční přípravě 13. května a dnes. Do akce byla zapojena zásahová jednotka, policisté z pořádkové jednotky a policisté se speciálně vycvičenými psy na hledání drog. Při akci a následných domovních prohlídkách bylo zajištěno kolem 4000 dávek pervitinu. Cizinci ve věku 46, 46, 51 a 58 let jsou podezřelí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými či psychotropními látkami a s jedy.

Analytici: I přes stagnaci čeká ekonomiku letos solidní růst

I když tuzemská ekonomika v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně stagnovala, za celý letošní rok by měla podle odhadů analytiků růst zhruba dvouprocentním tempem. Výsledek ve čtvrtletí byl totiž ovlivněn předzásobením cigaretami na konci loňského roku. Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu ekonomika v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně stagnovala, meziročně stoupla o dvě procenta. "Česká ekonomika potvrdila zlepšující se kondici a svým meziročním růstem obnovila proces dohánění většiny západoevropských ekonomik," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Mezičtvrtletní stagnace je vysvětlitelná mimořádným výběrem spotřební daně v předchozím období a nevytváří nejistotu ohledně skutečného oživení. Zpřesněné údaje se strukturou vývoje ekonomiky vydá Český statistický úřad 4. června.

MMR pošle na rozvoj venkova 133,8 mil. Kč, podpoří 421 projektů

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle na rozvoj venkova více 133,8 milionu korun. Celkem schválilo 421 projektů z 1324 přijatých žádostí o dotace z podprogramu Podpora obnovy a rozvoje venkova. Informovala o tom mluvčí resortu Radka Burketová. Hodnotitelská komise následně doporučila ke schválení 421 žádostí v celkové výši přes 133 milionů korun. Podpořené projekty jsou většinou zaměřeny na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, úpravu veřejných prostranství, obnovu a zřizování veřejné zeleně, rekonstrukci nebo vybudování zařízení pro volnočasové aktivity, prezentaci úspěšných projektů zaměřených na obnovu a rozvoj venkova a na výměnu zkušeností při jejich přípravě.

Nexen sníží nezaměstnanost v Ústeckém kraji o 0,25 pct bodu

Zhruba tisíc nových pracovních míst, která vzniknou v nové továrně jihokorejské společnosti Nexen na výrobu pneumatik v průmyslové zóně Triangle u Žatce, by mohlo snížit míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji zhruba o 0,25 procentního bodu. ČTK to řekl analytik krajského úřadu práce Michal Tuček. Kraj je s podílem nezaměstnanosti 11,3 procenta nejpostiženějším regionem v zemi. V dubnu se tam ucházelo o práci 64.820 lidí. Investice společnosti Nexen by mohla vytvořit i dalších šest až deset tisíc pracovních míst v návazných dodavatelských firmách, odhaduje Asociace exportérů. V samotné firmě by mohlo časem vzniknout až 2300 míst. Podle analytiků by investice ale zvýšila závislosti české ekonomiky na automobilovém průmyslu. O investici Nexenu jednal se zástupci firmy před několika měsíci také prezident Miloš Zeman.

MfD: Nový Roomster se bude vyrábět v Polsku, starý z Kvasin končí

Škoda Roomster se bude od května příštího roku v nové podobě vyrábět v polské Poznani. Produkce roomsterů se sem přestěhuje z Kvasin na Rychnovsku, kde v příštích letech začne výroba nové velké terénní škodovky nebo dalšího vozu pro španělskou automobilku Seat, která je stejně jako Škoda součástí koncernu Volkswagen. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). Informaci získala od dodavatelů. Škoda Roomster, která na trh přišla v roce 2006, je nyní nejméně žádaným modelem automobilky. Loni Škoda Auto vyrobila přes 31.000 roomsterů. Výroba tohoto modelu v současné podobě tak skončí, v Polsku se bude montovat nová větší a dražší verze.

Praha zváží kvůli hrozbě blackoutu stavbu záložní elektrárny

Praha se kvůli hrozbě výpadku proudu, takzvaného blackoutu, pokusí postavit záložní rychlonabíhací elektrárnu. V případě potřeby by měla pokrýt třetinu spotřeby elektřiny Prahy. Zástupci města o tom budou jednat se státem, řekl na tiskové konferenci primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) v reakci na výsledky letošního cvičení Blackout 2014. Podobná zařízení jsou podle něj ve světě běžná. Praha se pokusí získat na stavbu peníze od státu. Pokud by neuspěla, do financování by se měly podle Hudečka zapojit pražské energetické firmy. Ty Praha částečně vlastní. Náklady odhadl na řádově stamiliony až miliardy korun.

T-Mobile sníží v červnu cenu roamingového volání v EU o 16 pct

Mobilní operátor T-Mobile sníží od poloviny června ceny roamingového volání v Evropě o 16 procent. Ceny SMS klesnou o pětinu a dat o 53 procent. Minuta odchozího hovoru ze zemí EU a Norska, Lichtenštejnska, Islandu a Andorry v rámci tarifu T-Mobile Roaming zlevní na 6,29 Kč, SMS nově vyjde na 1,98 Kč a jeden MB dat bude stát 6,63 Kč. Operátor dále na léto chystá nabídku roamingových datových balíčků. Zákazníci získají vyšší datové limity, navíc budou moci stahovat data po celém světě za ceny platné pro země EU.

V maturitních testech se studenti zhoršili

V maturitních testech se žáci oproti loňsku zhoršili. Nejslabší byli v matematice, propadlo z ní 24 procent studentů. Ministr Marcel Chládek (ČSSD) chce zlepšit výuku, maturanti prý prokazovali neznalosti učiva základní školy. U maturity z cizích jazyků byla neúspěšnost 3,6 procenta, u češtiny 2,7 procenta. Výpis s výsledky dostanou studenti v pátek, kdy také začínají ústní zkoušky státních maturit. Loni byla neúspěšnost v maturitních testech z matematiky přes 20,5 procenta, z češtiny dvě procenta a z cizích jazyků 2,6 procenta. Letošní ročník maturit nepřinesl žádné větší změny. Zkoušky letos vyšly na 154 milionů korun. Kromě státních maturit si školy pořádají ještě vlastní, takzvané profilové zkoušky z odborných předmětů.

V Praze začal veletrh Svět knihy, rozdělily se první ceny

V Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti začal veletrh Svět knihy. V jubilejním 20. ročníku je jeho hlavním hostem Maďarsko a jeho literatura. K veletrhu už dlouho patří bohatý doprovodný program, takže vedle desítek stánků s knižními novinkami čekají na návštěvníky autorská čtení, besedy, autogramiády, ale i projekce filmů. K hlavním tématům programu budou letos patřit fantasy a sci-fi nebo odraz historie v literatuře. Ocenění Český bestseller potřetí dostal scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Letos to bylo za knížku Po strništi bos vydanou v nakladatelství Fragment. Svěrákova kniha zvítězila v hlavní kategorii, tedy v kategorii Česká beletrie pro dospělé, pořadatelé rozdali ceny v dalších deseti kategoriích. Mezi překladovou beletrií pro dospělé se Českým bestsellerem stal román Dana Browna Inferno vydaný v Argu.

Vítězi 66. soutěže Pražského jara se stali Grosso a Hudeček

Vítězem 66. ročníku mezinárodní hudební soutěže Pražského jara v oboru hoboj se stal šestadvacetiletý Johaness Grosso z Francie. V oboru fagot přiřkla porota vítězství o tři roky mladšímu Janu Hudečkovi z pražské Akademie múzických umění. Do soutěže se v obou oborech přihlásilo celkem 295 účastníků z přibližně čtyř desítek států, loni to bylo celkem 134 účastníků z 28 států. Při vyhlašování laureátů v Brožíkově síni Staroměstské radnice oznámil svůj odchod z funkce předseda Soutěžní komise mezinárodní hudební soutěže Jiří Hlaváč. Jeho nástupcem bude Michal Kaňka. "Jediným důvodem mého rozhodnutí je věk. Já již v šestašedesáti letech další perspektivu nenabízím," uvedl Hlaváč.

Dvě Ceny Anděl získali Bratři Orffové, sošku má i Bárta a Dusilová

Dvě Ceny Anděl 2013 má skupina Bratři Orffové, získala ocenění pro skupinu roku a album roku. Zpěvačkou roku je Lenka Dusilová, zpěvákem roku Dan Bárta. Rozhodli o tom členové Akademie populární hudby, vítěze vyhlásili v pražském Hudebním divadle Karlín. Objevem roku akademici určili zpěvačku Lenny. Skladbou roku se stala píseň Cesta skupiny Kryštof s hostujícím Tomášem Klusem. Cenu za videoklip roku si odnesla skupina Monkey Business za klip Up To Speed Now. Do Síně slávy byl uveden skladatel Petr Hapka. Již 14. března byly vyhlášeny žánrové Ceny Anděl, o nichž hlasují hudební odborníci, kteří menšinové žánry celoročně sledují. Brněnská skupina Insania získala dvě žánrové ceny, když se svým albem Zapal dům poraž strom uspěla v kategoriích hard & heavy i punk & hard core. V kategorii folk & country bodoval s albem Kořeny písničkář Jiří Smrž, na alternativní scéně porotce nejvíce zaujal Kittchen (Radio), v jazz & blues dominovala Beata Hlavenková (Theodoros). Nominaci ve dvou kategoriích měla Jitka Šuranská, nakonec s albem Nězachoď slunečko proměnila tu v kategorii world music. Elektronická hudba našla vítěze v kapele Vložte kočku (Seat), v kategorii hip-hop po dvou vítězstvích Prago Union letos nasbíral nejvíce hlasů Vladimir 518 (Idiot) a kategorii ska & reggae opanovala skupina Ting (Man vs Wild).

V Praze vyhlásí výsledky soutěže o cenu Gloria musaealis

V pražském Obecním domě budou vpodvečer vyhlášeny výsledky 12. ročníku národní soutěže muzeí o cenu Gloria musaealis, a to ve třech hlavních kategoriích - Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Zúčastnilo se jí na 60 českých muzeí a galerií s 90 projekty. Smyslem soutěže je upozornit na přínos muzeí a galerií ke zpřístupňování a využívání kulturního dědictví i k jeho ochraně. Nejvyšším oceněním v každé kategorii je Cena Gloria musaealis, která se skládá z trofeje, diplomu a finančního ocenění ve výši 70.000 Kč. Zvláštní kategorií je Cena Českého výboru Mezinárodní rady muzeí (ICOM) udělovaná projektům, které přispěly k mezinárodní spolupráci, rozvoji edukační činnosti a zpřístupnění kulturního dědictví handicapovaným občanům.

Brněnská muzejní noc letos nabídne několik nových expozic

Zájemci o Brněnskou muzejní noc mají letos příležitost navštívit několik prostor, které se otevřou návštěvníkům v sobotu 17. května při této příležitosti vůbec poprvé. Je to například líšeňská Zetor Gallery či Muzeum vlakové pošty na hlavním nádraží. Expozice budou otevřené od 18:00 do půlnoci, informovali pořadatelé na tiskové konferenci. K dalším muzejním novinkám patří Muzeum loutek Divadla Radost a Nová radnice. Letošní muzejní noc se koná v Brně podesáté a zapojilo se do ní rekordních 19 institucí, míst k návštěvě se nabízí více než 30.

V Praze začíná 6. ročník Svatojánských slavností Navalis

Slavnostní mše v katedrále sv. Víta a následné Svatojánské procesí na Karlův most zahájí 6. ročník Svatojánských slavností Navalis. Religiózní část slavností zakončí bohoslužba v kostele sv. Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí. Svátek Jana Nepomuckého, patrona dobré pověsti a všech vodohospodářů, nabídne večer také barokní vodní koncert na hladině Vltavy nebo regatu historických a dračích lodí. V pátek program pokračuje představením Loutkového divadla souboru Baribal v Muzeu Karlova mostu.

Rozhlas spustil internetový obchod Radioteka.cz

Český rozhlas spustil internetový obchod Radioteka.cz. Nabídne mimo jiné namluvené knihy, rozhlasové hry, hudbu nebo pohádky a postupně také aplikace pro chytré telefony. Nový e-shop zástupci rozhlasu představili na veletrhu Svět knihy. Dostupné jsou záznamy na pevném nosiči jako CD nebo DVD, ale také v elektronických formátech ke stažení do počítačů, tabletů a mobilů. V plánu jsou také aplikace pro chytré telefony, které mají být k dispozici v průběhu roku. Radiotéka nabídne v několika kategoriích přes 200 alb mluveného slova a 230 hudebních alb. "Nabídku budeme trvale rozšiřovat a obohacovat o další tituly včetně nové produkce a zároveň budeme připravovat speciály k výročím a reagovat na zájem veřejnosti o vybraná témata a tituly," uvedl jeden z dramaturgů projektu Robert Tamchyna.

Na Šumavě letos vysadili přes 110.000 kusů pstruha potočního

Přes 110.000 plůdků pstruha potočního vysadili letos pracovníci šumavského národního parku do Vltavy, Křemelné a Řasnice. Umělému odchovu této ryby se park věnuje od roku 1998. Specializuje se na něj rybí líheň v Borových Ladech na Prachaticku. ČTK o tom informoval mluvčí parku Pavel Pechoušek."Plůdek pstruha, který jsme v těchto dnech vysadili, se zhruba před měsícem vykulil. V přirozeném procesu se dožije dospělosti jen pět procent pstruha potočního," uvedl vedoucí rybí líhně Josef Šperl.Ve volné přírodě se pstruh vytírá na podzim, v zimních měsících malé pstruhy postihují velké ztráty. Šperl dodal, že v případě umělého odchovu mají plůdky větší šanci na to, že přežijí.

Sport

Tenista Tomáš Berdych povede české obhájce titulu v semifinále Davis Cupu proti Francii, které se bude hrát v září na antuce v Roland Garros.

Hokejovou reprezentaci opustí na mistrovství světa v Minsku útočníci Lukáš Kašpar a Milan Gulaš. Ani jeden z nich nemá šanci, že by se dostal na soupisku, proto je trenér Vladimír Růžička poslal domů. Aktuálně je na české soupisce 20 hráčů do pole a dva brankáři. S týmem se ale v dějišti turnaje dále budou připravovat třetí gólman Pavel Francouz, obránce Lukáš Kovář a útočníci Martin Růžička s Michalem Vondrkou.

Dva fotbaloví fanoušci z Ostravy dostali tříletý podmíněný trest za napadení příznivce soupeře po zápase v Mladé Boleslavi v prosinci minulého roku. Oběma mužům byl také uložen osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území města Mladá Boleslav. ČTK o tom informoval mluvčí mladoboleslavské policie David Schön.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala Spartu Praha pokutou 120 tisíc korun za výtržnosti fanoušků v utkání 27. kola první ligy v Teplicích. Severočeský klub musí zaplatit 80 tisíc korun.

Zbývající dvě z původně devíti českých tenistek postoupily na turnaji ITF v Praze do čtvrtfinále. Své duely druhého kola na antuce ve Stromovce zvládly Karolína Plíšková a Tereza Smitková.

Tenistka Petra Cetkovská vypadla na antukovém turnaji v Římě ve třetím kole. Devětašedesátá hráčka světa nestačila na italskou favoritku Saru Erraniovou a turnajové desítce podlehla 4:6 a 6:7.

Hokejový obránce Jiří Gula podepsal nový kontrakt s vedením extraligového Litvínova. Obě strany se podle klubového webu dohodly na prodloužení dosavadní spolupráce o dva roky, součástí smlouvy je i roční opce.

Počasí

Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Teploty 11 až 15 stupňů Celsia.