Denní souhrn zpráv

Zaorálek: Referendum situaci na Ukrajině nevyřeší

Referendum o samostatnosti v Doněcké a Luhanské oblasti nevyřeší problémy Ukrajiny. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měla začít diplomatická jednání, k nimž by měli být přizváni i zástupci oblastí, které se chtějí od Ukrajiny odtrhnout. Zaorálek to uvedl v diskusním pořadu České televize (ČT). Podle Zaorálka jsou referenda nelogická, protože prosazují separatismus ve chvíli, kdy dala kyjevská vláda najevo, že je připravena jednat o decentralizaci Ukrajiny. "Já vidím daleko větší šanci právě v tom, že by se akceptovalo diplomatické jednání, byť se zástupci jihu a východu Ukrajiny," řekl Zaorálek v Otázkách Václava Moravce.

Schwarzenberg považuje sankce proti Rusku za příliš mírné

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v diskusním pořadu České televize (ČT) kritizoval mírné sankce vůči Rusku v souvislosti se situací na Ukrajině. Podle něj se hned po obsazení poloostrova Krym měly zavést co nejpřísnější sankce, aby se zastavila ruská agrese. "Okupace cizího území je jasné porušení všech dohod, které by mělo být potrestané ihned všemi nejpřísnějšími opatřeními, aby se zastavila agrese," uvedl Schwarzenberg. Podle Schwarzenberga je snížena věrohodnost ruského prezidenta Vladimira Putina, protože připojením Krymu k Rusku porušil smlouvu, v níž se Ukrajina vzdala jaderných zbraní výměnou za garanci nedotknutelnosti hranic. Podle exministra také "krymský scénář" nepřestal, protože začaly akce v dalších městech na jihu a východě Ukrajiny.

Jurečka: Rozpočet zemědělství by neměl klesnout pod 16,5 mld. Kč

Rozpočet ministerstva zemědělství v příštím roce by neměl klesnout pod 16,5 miliardy korun, což je letošní rozpočet úřadu. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ministerstvo financí přitom podle něj v posledním návrhu rozpočtu počítá pro zemědělství se 14 miliardami korun. "Při této sumě nebudeme schopni plnit podporu dotací, podporu lesní infrastruktury nebo protipovodňových opatření," uvedl ministr. Zároveň dodal, že bude jednat tak dlouho, dokud ministra financí Andreje Babiše nepřesvědčí. Jurečka by rád chtěl také část peněz, které státu plynou z Lesů ČR a státního Budvaru. "My z našeho resortu odvádíme 7,3 miliardy z Lesů a Budvaru a trvám na tom, abychom část vrátili do sektoru," uvedl.

Vietnamci protestovali v Praze proti čínské akci v Jihočínském moři

Stovky Vietnamců protestovaly před čínským velvyslanectvím v Praze proti postupu Číny v Jihočínském moři. Podle nich Čína porušila mezinárodní dohody, vnikla do vietnamských vod a její plavidla narážejí do vietnamských lodí. Akci pořádalo sdružení vietnamských vojenských veteránů v Česku. Podle organizátorů se protestu zúčastnily 2000 lidí. Na demonstraci dohlížela policie. Na vody v Jihočínském moři si dělají nárok obě země. Jejich spor se vyhrotil poté, co Peking počátkem května ve sporné oblasti instaloval těžební plošinu a Hanoj tam na obranu svých zájmů vyslala plavidla.

Szórád: Podniku Lesy ČR letos asi kvůli restitucím klesne zisk

Státní podnik Lesy ČR by měl v letošním roce hospodařit se ziskem necelé čtyři miliardy korun. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád. Pokles zisku bude podle něj způsoben vydáváním majetku v souvislosti s církevními restitucemi. Lesy musely kvůli restitucím najmout na dobu určitou 60 lidí. Podnik eviduje 2010 výzev na vydání 1400 staveb a téměř 47.000 pozemků. Z toho je již 165 dohod o vyrovnání podle Szórád podepsáno.

Lidé více uzavírají smlouvy o stavebním spoření, úvěry klesají

Tuzemské stavební spořitelny letos do konce dubna uzavřely přes 270.000 nových smluv o stavebním spoření, tedy o téměř 100.000 meziročně více. Úvěrů poskytly za 12 miliard korun, což je o 17 procent méně než loni. Vyplývá to z výsledků všech tuzemských spořitelen. Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za 44,7 miliardy korun, což byl meziroční růst o dvě procenta. Spořitelny uzavřely přes 611.000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. O rok dříve to bylo 580.000 nových smluv. Zájem o úvěry letos ke konci dubna klesl u všech pěti spořitelen. Naopak větší zájem, v některých případech až dvojnásobný, zaznamenaly všechny finanční ústavy u nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek.

Hasiči poměří síly při zdolávání výškové budovy v Olomouci

Osm desítek hasičů z celé země si v úterý poměří své síly při zdolávání 18 pater výškové budovy v Olomouci. V plné výstroji a s dýchacími přístroji budou muset absolvovat ještě další fyzické disciplíny. Soutěž TFA (Toughest Firefighter Alive - Nejtvrdší hasič přežije) má v Olomouci tradici. Do soutěže je přihlášeno na osm desítek soutěžících z celé České republiky z řad jak profesionálních, tak i dobrovolných hasičů. Česko patří mezi evropskou špičku v soutěžích TFA, což dokazují i výsledky z mezinárodních soutěží.

V Tiských stěnách spadl další horolezec

V Tiských stěnách na Ústecku spadl v neděli před polednem další horolezec. Pětatřicetiletý muž udělal v podstatě identickou chybu jako Němec, který se ze skal zřítil v sobotu. Nedbal pravidel lezení na pískovci, uklouzl na mokré skále a zřítil se, sdělil náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Muž padl na záda a zřejmě utrpěl poranění v oblasti hrudní páteře. Kolegové horolezce zavolali o pomoc na dispečink záchranné služby, která požádala o spolupráci horskou službu.

V pondělí začne největší tuzemský festival klasiky Pražské jaro

Přes pět desítek koncertů předních symfonických i komorních těles, písňových i klavírních recitálů a operních představení nabídne 69. mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Začíná 12. května a potrvá do 3. června. Zaměří se více na prezentaci české tvorby i vzhledem k mezinárodnímu projektu Rok české hudby, který je pro letošní rok vyhlášen. Připomíná rovněž stoleté výročí narození legendárního dirigenta Rafaela Kubelíka, zakladatele festivalu. K největším hvězdám festivalu patří například Vídeňská filharmonie s dirigentem Christophem Eschenbachem a světoznámým čínským pianistou Lang Langem, Mahlerův komorní orchestr s dirigentem a klavíristou Leif Ove Andsnesem, Bamberští symfonikové i virtuoska Julia Fischerová, která se jako rezidenční umělkyně festivalu představí na dvou koncertech v dvojroli houslistky a klavíristy.

V Náchodě byla odhalena lavička Josefa Škvoreckého

Na Masarykově náměstí v Náchodě byla slavnostně odhalena lavička Josefa Škvoreckého (1924 až 2012). Poctu místnímu rodákovi vytvořil sochař Josef Faltus ze Záryb u Kostelce nad Labem. Lavička s realistickou sochou spisovatele v nadživotní velikosti nabízí kolemjdoucím dvě místa k sezení, její podstavce tvoří hřbety jeho knih. Spisovatel rodný Náchod zachytil v několika svých knihách, vedle Prima sezony také v Příběhu inženýra lidských duší a ve Zbabělcích. V roce 1969 odešel do exilu a založil nakladatelství Sixty-Eight Publishers, v němž společně se svou ženou Zdenou Salivarovou vydávali díla autorů, kteří nemohli publikovat v komunistickém Československu. Spisovatel město naposledy navštívil v roce 2004 u příležitosti svých 80. narozenin.

Festival Dream Factory Ostrava se letos zaměří na Havlovy hry

Divadelní festival Dream Factory Ostrava letos představí oceňované inscenace Václava Havla. Na festivalu budou uvedeny nejnovější adaptace jeho her. Šestý ročník přehlídky se koná od 3. do 8. června ve všech ostravských divadlech a v industriálních prostorách Dolu Hlubina. Divadelní představení doplní filmová sekce, která nabídne návštěvníkům ostravského Minikina dokument Ivan Havel: Pozdní sběr a dokument Olga. Informace o všech představeních a programu festivalu zájemci najdou na internetové adrese http://www.dfov.cz www.dfov.cz.

Anifilm v Třeboni navštívil rekordní počet diváků

To nejlepší ze světové i domácí animované tvorby zhlédlo na mezinárodním festivalu v Třeboni zhruba 23.000 diváků. Pátý ročník Anifilmu se tak podle ředitele Tomáše Rycheckého stal zatím nejúspěšnějším, jak po stránce návštěvnického zájmu, tak svou programovou nabídkou. Největší zájem na festivalu byl o celovečerní tvorbu a soutěž. Lákala jména jako Bill Plymton či Hajao Mijazaki, jejichž celovečerní filmy, které byly na Anifilmu uvedeny premiérově, byly vyprodány během několika málo hodin. Velký zájem z doprovodného programu byl tradičně i o školičky animace.

Na výstavu Floria v Kroměříži přišlo rekordních 61.000 lidí

Jarní etapa pěstitelské výstavy Floria, která se konala na výstavišti v Kroměříži, přivítala rekordních 61.260 návštěvníků. Pořadatelé původně odhadovali, že dorazí kolem 56.000 lidí. Své produkty přijelo nabídnout na 300 prodejců; jejich počet každoročně stoupá. Výstava trvala devět dní. Návštěvníci mohli vidět jarní cibuloviny, dvouletky, trvalky, balkonové květiny, okrasné dřeviny či ovocné stromy. Podle organizátorů výstavy byl největší zájem o bylinky, stromky a zeleninové výsadby. Pěstitelskou výstavu doprovázela například soutěž mladých zahrádkářů v aranžování a vázání květin.

V Troji budou opět vystaveny bonsaje

V pražské botanické zahradě v Troji bude zahájena výstava bonsají. Uskuteční se od 16. do 25. května. Bude zpřístupněna na několika místech areálu, třeba v Japonské a Ornamentální zahradě nebo ve výstavním sálu. Návštěvníci uvidí tradiční bonsaje i některé novinky, připraveny jsou i workshopy. Lidé si budou moct například vyzkoušet, jak se tvoří kusamono, tedy trávová bonsaj, nebo ikebana, tedy japonské umění aranžování květin. K vidění budou i kaligrafie a kameny suiseki, návštěvníci si dále mohou poslechnout hru na tradiční bambusovou flétnu, zhlédnout umění japonského meče nebo ochutnat sushi. V Česku se pěstování bonsají začali lidé masověji věnovat jako koníčku před několika desítkami let. První bonsajové kluby vznikly v ČR v roce 1982.

Ze sportu

Keňan Patrick Terer vyhrál Pražský maraton a v dvacátém ročníku závodu v ulicích české metropole vylepšil loňské třetí místo. Třiadvacetiletý vítěz neoficiálním časem 2:08:07 zaostal za traťovým rekordem bezmála o dvě a půl minuty. Druhý doběhl další Keňan Evans Chebet, třetí místo vybojoval Cutbert Nyasango ze Zimbabwe.

Hokejový útočník Jaromír Jágr řekl kanadským médiím, že mistrovství světa v Minsku je jeho poslední turnaj. Dvaačtyřicetiletá hvězda to vysvětlila tím, že se stále hůře vypořádává s přechodem na větší evropské kluziště. Loni v září na startu svého angažmá v New Jersey přitom v rozhovoru pro tamní média Jágr mluvil o tom, že jej láká start na MS v Praze v roce 2015.

Česká tenistka Petra Kvitová si letos finále v Madridu nezahraje. Šestá hráčka světového žebříčku, jež na španělské antuce v roce 2011 triumfovala, prohrála v semifinále se světovou pětkou Simonou Halepovou. Na rumunskou tenistku nestačila ani ve druhém vzájemném utkání a za dvě hodiny a 36 minut podlehla 7:6, 3:6, 2:6.

Radek Štěpánek postoupil na antukovém turnaji Masters v Římě do druhého kola a zahraje si proti světové dvojce Novaku Djokovičovi. Na úvod zkušený český tenista otočil zápas se Španělem Pablem Andújarem ve vítězství 5:7, 6:3 a 6:4.

Fotbalisté Sparty Praha ve 28. kole první ligy deklasovali poslední Olomouc 5:0 díky dvěma brankám Josefa Hušbauera a gólům Maria Holka, Davida Lafaty a Pavla Kadeřábka. Zatímco Letenští si nejvyšším vítězstvím v sezoně zpříjemnili první domácí zápas po zisku mistrovského titulu, Hanáci si zkomplikovali boj o udržení a dvě kola před koncem je od záchrany dělí dva body.

Fotbalisté Příbrami v 28. kole první ligy doma porazili Jablonec 3:0 a v podstatě si tak zajistili záchranu. Té se výrazně přiblížili také hráči Baníku Ostrava po výhře 3:1 nad Jihlavou. Liberec vyhrál nad Teplicemi 2:1 a před svého soupeře poskočil o dva body na čtvrté místo.

Kajakářka Štěpánka Hilgertová je v polovině bojů o reprezentaci na nejlepší cestě k tomu, aby ani v 46 letech v národním výběru nechyběla. Dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu má po dvou nominačních závodech na umělém kanálu v pražské Troji mezi ženami nejlepší bilanci, protože v sobotu skončila druhá a dnes přidala vítězství. V prvním závodě Hilgertová podlehla o necelou půlsekundu Veronice Vojtové, jež v neděli skončila čtvrtá. Dvakrát na stupních vítězů (2. a 3.) byla i Kateřina Kudějová. První a druhý byl na domácí trati i kajakář Vavřinec Hradilek, který má ale jako úřadující mistr světa místo v reprezentaci jisté. V sobotu jeho skalp získal Vít Přindiš, jemuž ale druhý závod nevyšel a v desetičlenném finále neprojel branku.

Basketbalisté Pardubic nedokázali na domácím hřišti dotáhnout semifinále play off s Prostějovem k postupu a po prohře 66:76 je stav série vyrovnaný 2:2. O finálovém soupeři obhájců titulu z Nymburka tak rozhodne až úterní pátý zápas v Prostějově.

Plážoví volejbalisté Robert Kufa s Janem Hadravou vyrovnali devátým místem na turnaji Světového okruhu v Mexiku svůj nejlepší výsledek v kariéře. V druhém kole play off v Puertu Vallarta je ve třech setech vyřadili Chilané Esteban a Marco Grimaltovi.

Golfistku Kláru Spilkovou dělilo sedm jamek od premiérové výhry v turnaji série Ladies European Tour (LET). Česká hráčka ale ve finále Turkish Open v Beleku neudržela náskok až čtyř ran, skončila šestá a "pouze" vyrovnala svůj nejlepší výsledek. Z triumfu se radovala Francouzka Valentine Derreyová.

Počasí

Zítra bude většinou oblačno, zpočátku ojediněle, postupně místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 12 až 16, na horách kolem 7 °C. Foukat bude čerstvý západní až jihozápadní vítr.

V následujících čtyřech týdnech bude nejchladněji příští týden, kdy bude v průměru 12 stupňů a bude i více pršet. Poté se už bude oteplovat.