Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Gauck a Zeman ve Škodě Auto chválili investici i zaměstnance

Německý prezident Joachim Gauck a jeho český protějšek Miloš Zeman ve středu, v poslední den Gauckovy státní návštěvy v České republice, společně navštívili mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto. Tu v roce 1991 získal koncern Volkswagen. Gauck míní, že koncernu se vyplatilo, když vsadil na to, že v ní pracují kvalifikovaní a schopní lidé. Řekl to při besedě se studenty a učni automobilky. Zeman zase Škodovku pochválil za to, že její zaměstnanci mají platy výrazně převyšující republikový průměr, ocenil práci odborů i to, jakým způsobem se firma vyrovnala s ekonomickou krizí. Studentům a učňům český prezident pogratuloval k dobrému výběru oboru, který studují. Prezidenti si poté prohlédli expozici muzea a společně vyzkoušeli vůž Superb ze 40. let, jakým jezdil československý prezident Edvard Beneš. Následovala prohlídka montážní linky, na které se vyrábí nová Škoda Octavia a Rapid. Škoda Auto nyní tvoří asi deset procent celkového objemu výroby koncernu Volkswagen. Od roku 1991 investovala Škoda Auto v ČR zhruba 280 miliard korun. Ve svých třech českých výrobních závodech zaměstnává okolo 24.000 lidí.

Gauck chválil Havla, podle Pitharta má nést jeho odkaz

Německý prezident Joachim Gauck při debatě na německém velvyslanectví v Praze vyzdvihl odkaz bývalého disidenta Václava Havla. První polistopadový prezident Československa a České republiky podle něj patřil k mimořádně inspirativním osobnostem, které dokážou dát do pohybu společenská hnutí. Podle někdejšího předsedy Senátu Petra Pitharta by dnes Havlův odkaz v Evropě měl dál nést právě Gauck. Německý prezident vystoupil společně s Pithartem na diskusním fóru v rámci projektu Evropské dialogy Václava Havla. Už v úterý při přednášce na Univerzitě Karlově označil Gauck Havla za svůj velký vzor. "I pro nás Němce byl a je velmi obdivovanou osobností. Mezi Němci, kteří vědomě prožili konec komunistické diktatury, nebyl nikdo, kdo by si při slovu disident nevzpomněl na Václava Havla," poznamenal k tomu dnes Gauck, který sám v bývalé Německé demokratické republice bojoval za lidská práva.

Německá média chválí Gaucka, že zmínil odsun sudetských Němců

Německá média chválí prezidenta Joachima Gaucka za to, že během druhého dne své návštěvy Česka promluvil o zločinech nacistů i o poválečném vysídlení sudetských Němců, aniž vyvolal negativní emoce. Podle deníků je to dáno jednak osobností prezidenta, který v minulosti bojoval za lidská práva v komunistickém východním Německu, jednak proměnou české i německé společnosti. Média si z úterního Gauckova programu všímají především jeho projevu na Univerzitě Karlově v Praze. Gauck v něm mluvil o Praze jako o místu unikátní kulturní symbiózy v srdci Evropy, kterou násilně přerušil až nacismus. Řada médií označuje jeho projev za odvážný a všímá si, že prezident za něj v Praze sklidil chválu. Podle deníku Märkische Oderzeitung se ukazuje, že česká i německá společnost už překonala trauma z temné kapitoly společných dějin.

Česko si připomene 69. výročí ukončení druhé světové války

Česko si ve čtvrtek připomene 69. výročí ukončení druhé světové války. Tradiční pietní akt se za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana a armádních špiček uskuteční u památníku na pražském Vítkově. Během pietní vzpomínky na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově vojáci a politici položí věnce. Piety na Vítkově se kromě Zemana zúčastní mimo jiné ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel. Odpoledne si připomene oběti domácího odboje proti nacistické okupaci na Klárově Český svaz bojovníků za svobodu. Další akci má pražský magistrát nahlášenou na Hradčanské náměstí před sochu Tomáše Garrigua Masaryka.

Zeman jmenuje nové generály, mimo jiné syna Píky Milana

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek na Pražském hradě nové generály. Nejvyšší armádní hodnost by měl získat náčelník generálního štábu Petr Pavel, namísto generálporučíka bude armádním generálem. Brigádním generálem bude jmenován syn Heliodora Píky Milan. Dosavadní plukovník ve výslužbě byl účastníkem bojů druhé světové války. Návrh na jmenování generálů už v dubnu schválila vláda. Hlava státu jmenuje nové generály tradičně u příležitosti oslav Dne vítězství, který připomíná konec druhé světové války.

Zeman letos nepůjde na oslavu na ruské ambasádě

Prezident Miloš Zeman se v pátek nezúčastní recepce, kterou pořádá ruské velvyslanectví v Praze k 69. výročí konce druhé světové války. Sdělil to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Loni se Zeman recepce na ruské ambasádě účastnil, na slavnost k 9. květnu chodil i jeho předchůdce Václav Klaus. V posledních týdnech ale Zeman opakovaně tvrdě vystoupil proti Moskvě kvůli jejímu angažmá na Ukrajině. Podle Ovčáčka bude kancelář prezidenta na ruském banketu zastupovat ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Zeman se zúčastní čtvrtečních oslav u příležitosti českého státního svátku Dne vítězství. Na ruské velvyslanectví v pátek nedorazí ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ani nikdo z jeho náměstků, řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová. Českou diplomacii bude podle ní zastupovat některý z nižších úředníků.

Česká diplomacie varuje před cestou na východ Ukrajiny a do Oděsy

Ministerstvo zahraničí důrazně doporučilo Čechům zrušit nebo odložit cesty do některých oblastí na východě Ukrajiny a do jihoukrajinské Oděsy, které jsou dějištěm střetů mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty. České občany, kteří v těchto regionech pobývají, pak ministerstvo vyzvalo k tomu, aby odjeli. Kvůli blížícím se prezidentským volbám v neklidné zemi také doporučilo vyhýbat se místům s velkou koncentrací lidí a neúčastnit se shromáždění. Česká diplomacie nedoporučuje Čechům cestovat do Charkovské oblasti na východě země a na poloostrov Krym, který se v březnu odtrhl od Ukrajiny a požádal o připojení k Rusku. Obezřetní mají být čeští občané rovněž při cestách do Dněpropetrovské, Záporožské, Chersonské a Mykolajivské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny.

Lavrov: O svou bezpečnost se na Ukrajině bojí i Češi

Hluboké obavy o svá práva a o svou bezpečnost mají prý na Ukrajině nejen etničtí Rusové, ale i Češi, Maďaři a příslušníci dalších národnostních menšin. Na schůzi ministrů zahraničí států Rady Evropy ve Vídni to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle ruského ministra nejsou jejich obavy náhodné. Ukrajinská zákonná státní moc byla podle ruského představitele během únorového převratu "svržena na bodácích extremistů". Nová vláda v Kyjevě nechce nebo nedokáže přivést k rozumu Pravý sektor a podobné spolky, řekl Lavrov. Místo odzbrojení nezákonných skupin vládní koalice vytváří z extremistů Národní gardu, která spolu s armádou podniká trestné výpravy na jihovýchod Ukrajiny.

Sobotka: Služební zákon a posuzování staveb musí být od ledna

Novela služebního zákona a změna zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (EIA) musí být účinné od příštího ledna, jinak bude ohroženo čerpání evropských dotací. Poslancům to při projednávání zprávy o vývoji nezaměstnanosti řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl také, že vláda letos připraví programy výstavby sociálních bytů nebo rozšíření kapacit mateřských a základních škol. Práce na konečném znění služebního zákona musí být podle Sobotky urychleny. Koalice se na něm dosud nedohodla a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v úterý zpochybnil harmonogram, podle kterého by předloha měla být schválena ve Sněmovně v červnu a v Senátu o měsíc později. Lidovci postrádají mimo jiné vyčíslení dopadů normy na státní rozpočet. Sobotka zdůraznil, že novela může být připravena tak, že náklady nebudou prakticky žádné. K zákonu o posuzování vlivu staveb na životní prostředí Sobotka poznamenal, že není v souladu s evropským právem. Vláda podle něho každý týden jedná s Bruselem o podobě změn a v "krátké době" chce předlohu poslat do legislativního procesu.

Sněmovna schválila růst zdravotnických plateb za pojištěnce státu

Sněmovna schválila zrychleně už v úvodním čtení vládní návrh na navýšení plateb za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám. Opatření by mělo letos přinést do zdravotnictví 2,1 miliardy korun. Peníze dostanou nemocnice jako náhradu za zrušené stokorunové poplatky za den hospitalizace. Novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění míří k posouzení do Senátu.

ČSSD nominuje na eurokomisaře ekonoma Pavla Mertlíka

Sociální demokracie nominuje na eurokomisaře bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, píšou Novinky.cz. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vidí výraznou šanci, aby ČR tentokrát získala pozici komisaře s důležitým portfoliem a aby český komisař úspěšně prošel schvalováním v Evropském parlamentu. Mertlík je nyní rektorem soukromého Bankovního institutu. Sociální demokracie zatím nevyjednávala o podpoře Mertlíka s koaličními partnery. Podle některých dřívějších informací médií by hnutí ANO preferovalo lídra své kandidátky a bývalého eurokomisaře Teličku. Jeho nominace by ale podle Sobotky mohla být problematická. "Je velmi obtížné stát se z evropského lobbisty eurokomisařem. To by mohlo být vnímáno jako silný konflikt zájmů, proto nabízíme jiného kandidáta," uvedl Sobotka. Podle vicepremiéra Andreje Babiše o kandidátovi na eurokomisaře za ČR rozhodnou volby. ANO má nyní vyšší preference.

Brabec chce ztrátu z eurodotací snížit až o 4 mld. Kč

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odhaduje, že ministerstvo bude schopno snížit ztrátu evropských dotací v Operačním programu životní prostředí na tři až čtyři miliardy korun. Letos v tomto programu hrozí České republice ztráta 13 miliard. Kolik miliard se zachrání, se podle Brabce bude vědět v polovině roku. Situace je podle něj tak časově a technicky složitá, že snížit hrozící ztrátu 13 miliard korun i jen na polovinu bude obtížné. "Dnes si troufám, říct, že ztrátu v této chvíli budeme schopni snížit o tři čtyři miliardy korun," řekl Brabec. Ministerstvo za tři měsíce od jeho nástupu do funkce vypsalo pět nových výzev za 12,2 miliardy korun z Operačního programu životní prostředí. Jde o projekty mimo jiné na energetické úspory ve veřejných budovách nebo ochranu ovzduší a vod. V současnosti také MŽP dokončuje přípravu nového programového dokumentu OPŽP na dalších šest let. Do roku 2020 by mělo být k dispozici zhruba 70 miliard korun, tedy téměř o polovinu méně, než dosud.

ČNB nechala dle očekávání sazby beze změny

Bankovní rada České národní banky opět ponechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Petruš. Úrokové sazby drží ČNB na nejnižší úrovni již rok a půl, základní úroková sazba je 0,05 procenta. K devizovým intervencím kvůli hrozbě deflace přistoupila rada přesně před půl rokem. Ve středu konstatovala, že pravděpodobnost pozdějšího opuštění režimu devizových intervencí se zvyšuje. Na tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Centrální banka současně v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta. V předchozí únorové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP o 2,2 procenta a o 2,8 procenta příští rok.

Růst českého průmyslu v březnu zrychlil na 8,7 procenta

Tuzemská průmyslová výroba v březnu meziročně zrychlila růst na 8,7 procenta z únorových 6,7 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Hodnota nových zakázek stoupla o 16,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Meziměsíčně se březnová průmyslová produkce očištěná od sezonních vlivů zvýšila o 0,3 procenta. Podle analytiků výkon průmyslu v březnu překonal očekávání, průmyslový sektor je nyní hlavním tahounem současného ekonomického oživení. "Největší zásluhu na vynikajícím výsledku průmyslu mají jednoznačně automobilky, jejichž produkce expandovala o více než čtvrtinu," uvedl Petr Dufek z ČSOB. Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka je průmysl i nadále primárně tažen zahraniční poptávkou. "Skvělá zpráva přišla opět ze statistiky nových objednávek. Ty v březnu zaznamenaly růst o 16,6 procenta. Ke zvýšení objednávek přispěly už tradičně zahraniční zakázky, ale i domácí objednávky vykázaly slušný růst. Ukazuje se tak, že postupně ožívá i domácí poptávka," uvedl Vejmělek.

Stavebnictví v březnu opět rostlo, meziročně o 12,8 pct

Stavební výroba v březnu počtvrté za sebou rostla, meziročně o 12,8 procenta po únorovém růstu o 6,1 procenta. Ubylo sice stavebních povolení, ale orientační hodnota staveb byla vyšší. Zahájených a dokončených bytů bylo méně než před rokem, uvedl Český statistický úřad. Meziměsíčně stavební výroba po očištění od sezonních vlivů klesla o 1,1 procenta. Podle ČSÚ k meziročnímu růstu přispělo letošní velmi teplé počasí a nízká srovnávací základna. Pozemním stavitelství bylo meziročně o 19 procent vyšší, naopak inženýrské kleslo o 3,3 procenta. Stavebníci zahájili 2159 bytů a dokončili jich 1819. V porovnání s loňským březnem se tak počet zahájených bytů snížil o 3,1 procenta a dokončených o 11,4 procenta.

Lidé v březnu v obchodech více utráceli

Lidé v březnu utratili v obchodech o 5,2 procenta meziročně více. Meziměsíčně tržby maloobchodu přitom reálně klesly o 0,4 procenta, uvedl Český statistický úřad. Růst tržeb, který trvá nepřetržitě od loňského listopadu, tentokrát ovlivnily především prodeje motoristického a nepotravinářského zboží. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziročně vzrostly o 14 procent a za prodej nepotravinářského zboží o 7,6 procenta. Naopak zákazníci méně utráceli za potraviny, kde tržby klesly o 5,5 procenta. Podle ČSÚ to částečně ovlivnil posun termínu velikonočních svátků, s nimiž jsou spojeny větší nákupy potravin. Zatímco loni se na ně lidé připravovali ještě v březnu, letos až na začátku dubna. Za celé 1. čtvrtletí se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu meziročně reálně zvýšily o 6,5 procenta.

Hudeček: Praha o osudu opencard rozhodne do několika týdnů

Praha chce otázku dalšího osudu problematického projektu opencard vyřešit do několika týdnů. S vlastníkem licencí, společností eMoneyServices (EMS), bude dál jednat. Požadavek firmy, která chce po městu za licence a další provoz bezmála půl miliardy korun, ale akceptovat nehodlá. Uvedl to primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle EMS mohou potíže nastat po 15. červnu, kdy vyprší dohody s městem. Problémy hrozí zejména s vydáváním nových karet. Hlavní město zaplatilo za opencard, která slouží především jako tramvajenka, přes 1,2 miliardy korun. Výhradním vlastníkem práv se stala firma Haguess (dnes eMoneyServices), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Nové vedení města se pokouší z údajně nevýhodných smluv vymanit. Chtělo práva ke kartě koupit a projekt spravovat vlastními silami.

Maďarský MOL podepsal dohodu o koupi podílu v České rafinérské

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL podepsal dohodu o koupi menšinového podílu italského konkurenta Eni v České rafinérské. Přednostní právo na podíl má ale Unipetrol, který je většinovým vlastníkem České rafinérské. Podíl Eni činí 32,4 procenta. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny, napsaly agentury MTI a Reuters.

Ústavní soud odmítl stížnost Paroubkové ve sporu kvůli komiksu

Petra Paroubková definitivně prohrála soudní spor, v němž požadovala omluvu za karikaturu v časopisu Reflex. Její stížnost odmítl Ústavní soud (ÚS), který zdůraznil právo na svobodu projevu. Soud připomněl, že veřejně činní a mediálně známí lidé musejí akceptovat větší míru kritiky, a zmínil také důležitost smyslu pro humor. Komiks Zelený Raoul zobrazil Paroubkovou v manželském loži s bývalým premiérem za ČSSD Jiřím Paroubkem, nyní předsedou strany Národní socialisté - levice 21. století. Paroubková žádala omluvu od vydavatelství Ringier. U Městského a Vrchního soudu v Praze ale neuspěla, stejně jako u Nejvyššího soudu. Sporný díl komiksu Zelený Raoul nazvaný Paroubkovy erotické fantazie podle justice nebyl pornografií a Paroubkovu ženu před čtenáři neznevážil. Paroubková již dříve avizovala, že se případně obrátí až na Evropský soud pro lidská práva.

Vrchní soud zpřísnil tresty za brutální jihlavskou vraždu

Olomoucký vrchní soud zpřísnil dvěma mladíkům tresty za brutální vraždu patnáctileté dívky v Jihlavě. Tomáš Zavřel si odpyká místo 22 let výjimečný trest ve výši 24 let. Jakub Doležal stráví ve vězení za nadržování místo dvou let celkem čtyři roky. Soud zároveň potvrdil výjimečný trest pro hlavního aktéra činu Michala Kisiova, ten stráví ve vězení 25 let. Brutální vražda se stala loni v polovině března. Kisiov nejprve dívku vyhodil nahou z okna bytu, poté ji se Zavřelem utloukli. Doležal jim podle rozsudku pomáhal s odklízením stop a úklidem těla.

V pražské O2 areně zahraje houslista André Rieu

Nizozemský houslista a showman André Rieu v pražské O2 areně zahraje valčíky Johanna Strausse i další slavné melodie. Čtyřiašedesátiletý umělec, který si vysloužil přezdívku "valčíkový král", přijede i se svým padesátičlenným orchestrem, s nímž poprvé vystoupil 1. ledna 1988. Od té doby spolu hráli na stovkách akcí a prodali přes 30 milionů nosičů. V Praze se Rieu představí v rámci Tour 2013/2014, která čítá téměř stovku zastávek během 14 měsíců. Houslista, skladatel, aranžér a dirigent Rieu se začátkem 90. let rozhodl specializovat na takzvanou lehkou klasiku, především pak na vídeňskou salonní hudbu. Hraje na nástroj z dílny Antonia Stadivariho z roku 1667 v ceně přibližně dvou milionů eur. Loni v dubnu uspořádal Rieu v Amsterdamu pod širým nebem koncert na počest nového nizozemského panovníka Willema-Alexandera. Jeho alba Král Valčíků I i Král Valčíků II se setkala s velkým ohlasem i na tuzemském trhu.

V Praze začíná studentský divadelní festival Zlomvaz

V prostorách Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze začíná divadelní festival vysokých uměleckých škol z České republiky, Slovenska a Polska. Má název Zlomvaz a potrvá do 10. května. Kromě tradičních hostů se poprvé představí i tvorba divadelních škol z Londýna a Utrechtu. Díky spolupráci s mezinárodní scénografickou výstavou Pražské quadriennale program obohatí osm exkluzivních workshopů. Šest z nich povedou renomovaní zahraniční lektoři. V rámci "offprogramu" bude obnovena tradice fotbalového turnaje Zlomvaz Cup. Chybět nebudou koncerty kapel Vložte kočku, Wunder Bar Band, Jelení loje a Olats Otesoc. Novinkou bude výstava grafických návrhů festivalových vizuálů předložených studenty uměleckých škol z celé republiky.

Sport

Hokejová reprezentace se dnes přesouvá do dějiště mistrovství světa Minsku. Tým Vladimíra Růžičky odletí z Ruzyně v 10:30 a poprvé bude v dějišti šampionátu trénovat v Areně Čižovka od 19:15 SELČ. Do turnaje vstoupí v pátek večer zápasem se Slováky. Hokejista Jaromír Jágr věří, že pro mistrovství světa bude v pořádku. V dějišti turnaje chce dnes trénovat.

Slavnostní zakončení extraligy patřilo mistrovskému Zlínu a vítězi základní části Spartě. Hokejistou sezony byl v úterý večer vyhlášen útočník Pražanů Petr Ton, který si ze slavnostního večera v Top Hotelu Praha odnesl celkem tři ceny. Vedle hlavního ocenění převzal i trofej pro nejproduktivnějšího hráče základní části a také pro nejlepšího střelce. Nejlepším hráčem play off byl zvolen kapitán Zlína Petr Čajánek.

Ondřej Němec ze Lva Praha byl vyhlášen nejlepším obráncem dubna v Kontinentální lize. Reprezentační bek pomohl pražskému týmu k výhře v semifinále play off nad Jaroslavlí, v následném finále Lev prohrál 3:4 s Magnitogorskem.

Hokejovou reprezentaci do dvaceti let povede i v příští sezoně jako hlavní trenér Miroslav Přerost. Jakub Petr, který v dubnu dovedl národní tým do 18 let k zisku historické stříbrné medaile na světové světovém šampionátu ve Finsku, zůstává na střídačce osmnáctky. Složení realizačních týmů v úterý schválil výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).

Český tenista Tomáš Berdych postoupil na antukovém turnaji série Masters v Madridu do osmifinále. Šestý hráč světa porazil Kevina Andersona 6:1, 6:4 a Jihoafričana zdolal i v jedenáctém vzájemném utkání. Osmadvacetiletý Berdych, jenž minulý týden prošel na antuce v portugalském Oeiras do finále, se v duelu o čtvrtfinále střetne ve čtvrtek buď s Bulharem Grigorem Dimitrovem, nebo s Rumunem Mariusem Copilem.

V osmifinále antukového tenisového turnaje v Madridu se odehraje český souboj mezi Petrou Kvitovou a Lucií Šafářovou. Světová šestka Kvitová otočila ve 2. kole zápas s Varvarou Lepchenkovou z USA ve výhru 2:6, 6:2 a 6:1, další fedcupová vítězka Šafářová zdolala slovenskou tenistku Magdalenu Rybárikovou za necelou hodinu 6:1, 6:2.

Basketbalistky Hradce Králové obhájily třetí místo v lize. V rozhodujícím pátém utkání série o bronz zvítězily na palubovce Valosunu Brno 69:57.

Teplický brankář Tomáš Grigar a jablonecký záložník Jan Kopic se po 27. kole první fotbalové ligy dostali do všech osmi sestav médií, z nichž se tvoří ideální jedenáctka All Stars. Sedm hlasů si vysloužil znojemský Václav Vašíček.

Golfový debut Romana Šebrleho na profesionální Czech PGA Tour měl dohru kvůli možnému porušení pravidel amatérského statutu ze strany bývalého desetibojaře. Případ v pondělí řešila specializovaná komise České golfové federace (ČGF), důvodem bylo několik podnětů z golfové veřejnosti. Verdikt komise nezveřejnila.

Český fotbalista Ondřej Petrák by měl být připraven pomoci Norimberku v sobotním závěrečném utkání německé ligy se Schalke, ve kterém bude bavorský celek odvracet hrozbu přímého sestupu. Petrák měl problémy s kotníkem, ale dnes již trénoval s týmem. Podobně je na tom jeden z klíčových hráčů týmu Marcus Feulner.

Fotbalová Ostrava zaplatí 40 tisíc za chování diváků v duelu s Duklou. Disciplinárka zahájila řízení kvůli výtržnostem v utkání Teplic a Sparty.

Počasí

Zítra čekáme oblačno až polojasno, během dne místy přeháňky, odpoledne ojediněle i bouřky. K večeru by měly srážky ustávat. Teploty 15 až 19 stupňů, na horách kolem 10ti. Foukat má mírný západní vítr.