Denní souhrn zpráv

Český důstojník zadržovaný na Ukrajině je zpátky v Česku

Český podplukovník Josef Přerovský, který byl od pátku 25. dubna spolu s dalšími inspektory Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zadržovaný separatisty v ukrajinském Slavjansku, se krátce před sobotní půlnocí vrátil zpět do Prahy. Proruští ozbrojenci propustili sedm inspektorů v sobotu dopoledne, ti poté odcestovali do Berlína. Přerovský v doprovodu ministra obrany Martina Stropnického pak pokračoval českým vojenským speciálem do Prahy. Po příletu na kbelské letiště řekl, že jim únosci fyzicky neubližovali. Za nejnáročnější na psychiku označil první hodiny, kdy museli být ve sklepě se zavázanýma očima a svázanýma rukama. Po první noci jim také ozbrojenci řekli, že je budou používat jako živé štíty, hrozbu ale neuskutečnili.

Propuštění zadržovaných uvítal už v sobotu premiér Bohuslav Sobotka. Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka má mimořádný podíl na propuštění rukojmích Německo, zejména ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkelová. "Bez nich by to bylo velmi obtížné," dodal Zaorálek.

Sobotka: S novou vládou přišla i nová hospodářská politika

Současný koaliční kabinet se snaží nastartovat hospodářský růst a nikdo nemůže čekat, že se bude u státních výdajů chovat jako předchozí pravicová vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to řekl v rozhovoru s ČTK ke 100 dnům jeho kabinetu. Reagoval tak na výtky opozice, že jeho vláda příliš utrácí. Opozice vládu kritizuje především za personální výměny na ministerstvech. Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska mnozí ministři vyhodili zkušené a profesionální úředníky, kteří na ministerstvech pracovali bez ohledu na politickou příslušnost ministra. Předseda ODS Petr Fiala se navíc obává, že noví lidé, které si koalice přivedla, budou připravovaným zákonem o státní službě na jednotlivých úřadech "zafixováni".

Sobotkův kabinet za prvních 100 dní vlády dostal horší trojku

Prvních 100 dní vládnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) oznámkovali lidé podle průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi horší trojkou. Nejkritičtější byli k nakládání s veřejnými prostředky. Nejlépe byl hodnocen příklon k proevropské politice. V Otázkách Václava Moravce České televize to uvedl ředitel společnosti Bronislav Kvasnička. Podle Sobotky velkým zásahem do agendy jeho vlády byla situace na Ukrajině spolu s ruským zásahem na Krymu. Obraz kabinetu prý také poškodily důsledky kroků předchozích vlád, například pokuta kvůli údajně předraženému zajištění audiovizuální techniky pro české předsednictví EU firmou Promopro.

ANO zvýšilo náskok na ČSSD na deset procentních bodů

Hnutí ANO zvýšilo podle dubnového průzkumu společnosti TNS Aisa svůj náskok na ČSSD na deset procentních bodů. Volby do Sněmovny by vyhrálo ANO se ziskem 28,5 procenta hlasů, zatímco ČSSD na druhém místě by získala 18,5 procenta hlasů. V březnovém průzkumu společnosti pro Českou televizi obě strany dělilo sedm procentních bodů. Třetí místo ve volebním modelu TNS Aisa, jehož výsledky byly zveřejněny v pořadu Otázky Václava Moravce, by obhájili komunisté s 11,5 procenty hlasů před TOP 09 s 9,5 procenta hlasů. Na pátou příčku se vyšvihli lidovci se sedmi procenty hlasů, kteří by podle březnového průzkumu TNS Aisa dostali jen 4,5 procenta hlasů.

Ministr Chovanec je pro zavedení registru přestupků

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) míní, že by v boji proti řidičům, kteří řídí pod vlivem drog, pomohl registr přestupků. Stát by se měl snažit, aby po prvním či druhém přestupku následoval větší trest. Řekl to v pořadu TV Prima Partie. Reagoval tak na tragickou nehodu z pátku na Mělnicku, kde řidič pronásledovaný policií, srazil policistku, která zemřela. Od roku 1990 ve službě zemřelo 102 policistů, upozornil ministr.

Policie navrhla vazbu pro muže, který smrtelně zranil policistku

Mělnický soud v pondělí rozhodne, zda půjde do vazby dvaadvacetiletý muž, který v pátek večer pod vlivem drog autem smrtelně zranil policistku nedaleko Kostelce nad Labem na Mělnicku. Policie dala soudu podnět na jeho vzetí do vazby. Ostatní zadržené osoby byly po výslechu propuštěny, řekla policejní mluvčí Markéta Johnová. Kriminalisté muže v sobotu večer obvinili z násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí osm až 16 let vězení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) od roku 1990 ve službě zemřelo 102 policistů.

Policie odhalila na Táborsku skupinu distributorů pervitinu

Policisté odhalili osmičlennou skupinu distributorů pervitinu z Táborska. Osoby ve věku od 21 do 52 let drogu vyráběly a nabízely ji dalším osobám především v okolí Tábora a Bechyně. Nejstaršímu z obviněných hrozí až desetiletý trest vězení. Zadržená skupina se skládala z pěti mužů a tří žen. Kriminalisté skupinu dealerů odhalili v minulých dnech. Obvinili je z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Pražské metro oslaví 40 let od zahájení provozu

Pražské metro v pátek oslaví 40 let od zahájení provozu na prvním úseku. Vedení pražského dopravního podniku (DPP) proto připravilo několik akcí, které mají historický okamžik připomenout. Oslavy začnou v pondělí ve stanici Kačerov křtem Encyklopedie MHD a otevřením výstavy historických fotografií z výstavby metra. V úterý bude otevřena další výstava na Florenci s názvem Metro ve světě. Ve středu proběhne 45 koncertů do šesti stanic v rámci akce Nalaďte se v metru. Hlavní oslavy jsou připraveny na sváteční čtvrtek, kdy dopravní podnik lidem otevře od 10:00 depo Kačerov. Ve stejný den vyjede z Kačerova historická souprava metra Ečs. Cestující sveze do bývalé stanice Sokolovská, současné Florence, tedy přesně tak, jak vyjela před 40 lety první souprava při zahajovací jízdě. Historickými soupravami se lidé budou moct svézt po celý den, speciální jízdní řád je zveřejněn na http://www.m40.cz www.m40.cz .

Plzní projel Convoy of Liberty

Kolona více než 150 vojenských vozidel vyrobených do roku 1945 projela Plzní. Takzvaný Convoy of Liberty, již tradiční vrchol Slavností svobody, sledovaly podél Klatovské třídy tisíce lidí. Z vozidel je zdravily posádky v dobových stejnokrojích příslušné armády. První ze stovky džípů vezly i veterány druhé světové války, kteří před 69 lety osvobozovali západní Čechy. Plzeňany z vozu zdravil i vnuk generála Pattona, George Patton Waters. Součástí konvoje byla také československá obrněná armáda, neboli Čechoslováci, kteří bojovali v řadách vojáků Velké Británie. Účastníci kolony se do Plzně sjíždí z celé Evropy, jsou mezi nimi Britové, Francouzi, Holanďané a další.

Týcův film Jako nikdy vyhrál na festivalu Finále v Plzni

Intimní psychologické drama Jako nikdy režiséra Zdeňka Tyce získalo hlavní cenu Zlatého ledňáčka na festivalu Finále Plzeň. Snímek o popudlivém malíři v podání Jiřího Schmitzra, který umírá na rakovinu, zaujal tématem i profesionálním zpracováním. Porota vyzdvihla herecké výkony, a to nejen u hlavního představitele, ale i u obou žen, které ve snímku o umírajícího pečují, v podání Petry Špalkové a Taťjany Medvecké. V sekci dokumentů si hlavní cenu odnesl snímek ze světa pražských heren, nóbl klubů a laciných hospod Velká noc režiséra Petra Hátleho. Zvláštní uznání poroty získal film Pojedeme k moři režiséra Jiřího Mádla. Celkově porota vybírala ze 14 celovečerních filmů.

V pražské zoo se otevře replika protileteckého krytu z války

V zoologické zahradě v pražské Troji bude otevřena replika protileteckého krytu z období druhé světové války. Zoo ji vybudovala v historické skalní štole poblíž Velké voliéry dravců. Ve vstupní části štoly, která jako protiletecký kryt za války skutečně sloužila, tehdejší dobu připomene vybavení a zvuková kulisa. Návštěvníkům také zprostředkuje informace o období nacistické okupace v pražské zoo. Program s dobovou atmosférou je připraven i na pondělí 5. května, tedy ve výroční den vypuknutí Pražského povstání. Zpřístupněná historická štola je první novinkou v areálu pražské zoo pro letošní sezonu. V následujících týdnech čeká návštěvníky ještě otevření velemlokária či herního areálu pro děti s názvem Rezervace Bororo.

Sport

Český tenista Tomáš Berdych ztratil nadějně rozehrané finále na antukovém turnaji v Oeiras a jubilejní desátý titul na okruhu ATP nezískal. První nasazený hráč Portugal Open podlehl při svém třetím letošním finálovém startu Argentinci Carlosi Berlocqovi 6:0, 5:7 a 1:6.

Tenistka Petra Kvitová postoupila do druhého kola turnaje Madridu po dvouapůlhodinové bitvě s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, kterou porazila 6:1, 5:7 a 7:6. Dál jdou také Lucie Šafářová a kvalifikantka Petra Cetkovská, naopak vypadli Lukáš Rosol a Klára Koukalová.

Čeští hokejisté podlehli v závěrečném utkání na Oddset Hockey Games ve Stockholmu Finsku 1:2 po samostatných nájezdech a na turnaji skončí druzí, nebo třetí. Rozhodne o tom výsledek zápasu Ruska s domácím Švédskem. Češi nastoupili i s Jaromírem Jágrem, který měl po sobotním duelu naražené stehno.

Fotbalisté Mladé Boleslavi si po dvou letech opět zahrají v evropských pohárech. Třetí tým tabulky v 27. ligovém kole doma porazil Bohemians 1905 brankou Lukáše Magery 1:0 a tři zápasy před koncem soutěže má jistotu, že skončí nejhůř na čtvrtém místě. To letos zajišťuje účast v 2. předkole Evropské ligy, neboť finále domácího poháru obstarají první s druhým celkem tabulky Sparta a Plzeň.

Fotbalisté Sparty nevyužili šanci na zisk titulu. Na hřišti Teplic podlehli 1:3 a připsali si první porážku v sezoně a po 28 zápasech. Spartu rozhodily problémy s fanoušky, což Teplice už v prvním poločase potrestaly góly Litsingiho, Nivalda a Jablonského. Hušbauer sice do poločasu snížil, ale tlak už Sparta nevyužila.

Basketbalisté Nymburka splnili roli favorita i ve druhém ligovém semifinále s Opavou, kterou na její palubovce porazili 84:76. O svém postupu do finále může úřadující desetinásobný šampion rozhodnout ve středu na domácím hřišti.

Házenkáři Plzně slaví po patnácti letech mistrovský titul. Západočeši zvítězili v sedmém kole nadstavbové části extraligy na palubovce druhých Lovosic po velkém obratu 29:28 a tři kola před koncem soutěže mají v čele tabulky nedostižný osmibodový náskok.

České juniorské florbalistky získaly na mistrovství světa v Polsku bronzové medaile stejně jako před čtyřmi lety. Po čtvrtém místě v roce 2012 se národní tým do 19 let vrátil na stupně vítězů díky vítězství 5:2 nad Švýcarskem, které při obhajobě stříbra skončilo bez cenného kovu.

Tři druhá místa vybojovali v úvodním závodu Světového poháru rychlostních kanoistů v Miláně čeští reprezentanti. Dvakrát se na stříbrný stupínek postavili na kilometru a pětistovce Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem, na trati 500 metrů byl druhý také kajakář Josef Dostál.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil dojel ve Velké ceně Španělska šestý ve třídě Moto3 po startu z jedenáctého místa. Debutant v mistrovství světa Karel Hanika v Jerezu skončil devatenáctý a podruhé za sebou nebodoval, Karel Abraham v MotoGP do cíle po pádu nedojel.

Karel Abraham po pádu nedokončil motocyklovou GP Španělska a poprvé v sezoně MotoGP zůstal bez bodů. I počtvrté vyhrál Španěl Marc Márquez.

Golfista Lukáš Tintěra vyhrál první turnaj letošního ročníku české profesionální série Czech PGA Tour. V náročných podmínkách se po dvou kolech jako jediný dostal o dvě rány pod par hřiště na brněnské Kaskádě. Bývalý desetibojař Roman Šebrle, hrající s amatérským statutem, skončil při své soutěžní golfové premiéře se skóre +25 na děleném 55. místě z 65 startujících.

Golfistka Klára Spilková skončila čtvrtá na turnaji Suisse de Golf Ladies Open ve švýcarském Gamsu, který je součástí druhé evropské ligy LET Access Series. Vyhrála Amy Bouldenová z Walesu. Devatenáctiletá Spilková zahrála první a třetí den 69 ran, v sobotu se jí tolik nedařilo a zapsala 75 ran. Celkem tak turnaj zvládla se skóre -3. Lucie Hinnerová, další česká hráčka, která prošla cutem, obsadila 31. příčku s výsledkem +5.

David Navara obhájil titul šachového mistra republiky. Devětadvacetiletý velmistr vyhrál domácí šampionát už pošesté, v Ostravě získal v devíti partiích osm bodů. Na dalších místech za ním s odstupem půldruhého bodu skončili Richard Biolek a Martin Petr.

Při oslavách dvoustého výročí od začátku Napoleonova exilu na Elbě účinkuje i česká plachetnice La Grace. Představuje loď, na jejíž palubě byl francouzský vojevůdce do vyhnanství přivezen. Napoleon Bonaparte na italský - tehdy ale francouzský - ostrov dorazil 4. května 1814. Česká školní plachetnice La Grace je replikou korzárské lodi ze 17. století, sdělila ČTK mluvčí La Grace Iva Endrychová.

Počasí

Bude oblačno až polojasno, přechodně až zataženo, na severu a severovýchodě ojediněle slabý déšť. Teploty 10 až 15°C, na jihozápadě až 17, na horách nejčastěji kolem 6, jen na Šumavě až 10°C.

V závěru května může rtuť v Česku vystoupat až nad 26 stupňů, ale teploty budou stále kolísat. Množství srážek bude podle meteorologů průměrné.