Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Rompuy i Sobotka chtějí nižší energetickou závislost EU na Rusku

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy se s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou shodl na tom, že unie by měla snížit svou energetickou závislost na Rusku. Evropská komise by podle Van Rompuye měla do června předložit plán, jak je možné tohoto snížení dosáhnout. Unie by podle něj měla podporovat stabilizaci situace na Ukrajině nejen diplomatickými kroky, ale i finančně. Podle Sobotky by měla unie poskytnout Ukrajině veškerou podporu také při blížící se volbě nového prezidenta. Měla by rovněž působit na Rusko tak, aby stáhlo jednotky od hranic s Ukrajinou a nepodporovalo ozbrojené rebely na východě a jihovýchodě Ukrajiny. Státníci diskutovali také o připravovaném klimatickém balíčku. Podle Sobotky bude ČR usilovat o to, aby byla pro členské země zachována maximální autonomie v rozhodování, jaký energetický mix budou preferovat. Sobotka řekl, že bude chtít takové rozhodnutí, které zachová konkurenceschopnost nejen tuzemské ekonomiky.

Premiér Sobotka: Česko nedokázalo dosud členství v EU plně využít

Česko nedokázalo doposud plně využít členství v Evropské unii. Na Podnikatelském fóru: 10 let ČR v EU to řekl premiér Bohuslav Sobotka. "Nejde jen o čerpání z evropských fondů, jde také o naši schopnost prosazovat český pohled, české zájmy na evropské úrovni. My jsme tuto schopnost v minulých letech neměli a toto musíme rozhodně změnit," uvedl. Nová vláda se podle premiéra snaží vrátit Česko do hlavního proudu evropské integrace. Premiér dále řekl, že ČR se v tabulkách mezinárodní konkurenceschopnosti stále propadá.

Od loňska přibylo Čechů, kteří jsou spokojeni se členstvím v EU

Se členstvím České republiky v Evropské unii je po deseti letech spokojeno 28 procent Čechů, tedy mírně víc než před rokem. Nespokojenost za poslední rok mírně klesla na 31 procent. Neutrální postoj ani spokojen, ani nespokojen v průzkumu vyjádřilo 38 procent lidí. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Proti loňsku se zvýšil také podíl lidí, kteří se cítí nejen občanem ČR, ale i občanem EU. U české veřejnosti celkově převažuje přesvědčení o prospěšnosti evropské integrace. Jako prospěšná je nejsilněji vnímána integrace v oblasti obrany, ekologie a kultury. O prospěšnosti hospodářské integrace je přesvědčeno 53 procent dotázaných. Nejskeptičtěji je hodnocena integrace v oblasti politiky, i zde však převažuje pozitivní hodnocení nad negativním.

Více než tři čtvrtiny podnikatelů jsou pro přijetí eura

Více než tři čtvrtiny tuzemských podnikatelů míní, že Česká republika by dříve či později měla přijmout euro. Ukázal to průzkum Svazu průmyslu a dopravy a České spořitelny. Dubnového dotazování se účastnilo přes 200 respondentů. Průzkum se konal v souvislosti s desátým výročím vstupu Česka do EU. K Evropské unii, respektive k důsledkům českého vstupu do EU, se podnikatelé někdy vyjadřovali kriticky, přes 80 procent z nich si myslí, že Česko nemá v institucích EU dostatečné renomé, a má tak malou možnost něco ovlivnit. Pokud ale jde o přijetí eura, většina z podnikatelů je pro. Čtvrtina soudí, že "včera bylo pozdě", skoro 30 procent je pro jeho přijetí v roce 2018 až 2020 a zhruba 22 procent se domnívá, že země by měla na euro přejít po roce 2020. Proti tomu, aby ČR euro přijímala, je 23 procent podnikatelů. Ve veřejnosti je poměr právě opačný, jen čtvrtina zavedení eura podporuje, ukázal nedávno průzkum agentury STEM.

EK pozastavila operační program ministerstva zdravotnictví

Evropská komise pozastavila certifikaci integrovaného operačního programu Služby v oblasti veřejného zdraví, takže momentálně není možné čerpat evropské dotace v této oblasti. Oznámil to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něj problematické projekty spadají především do let 2009 a 2010. Program se zaměřuje na nákupy zdravotnické techniky do nemocnic. V médiích se objevily spekulace, že v souvislosti s tímto operačním programem hrozí Česku až třímiliardová pokuta. Podle Němečka by však případná sankce v žádném případě neměla být tak vysoká.

Sobotka se Zemanem: Chceme zastavit pokles výdajů na obranu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se s prezidentem Milošem Zemanem shodli na tom, že vláda by měla zastavit pokles výdajů na obranu. Podle Sobotky by jinak nemohla plnit závazky, které vyplývají z členství České republiky v NATO. Za nízké výdaje na armádu Českou republiku nedávno kritizoval i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Sobotka uvedl, že se pokusí zajistit, aby ministerstvo obrany v příštím roce dostalo stejně jako v letošním roce. Letos úřad hospodaří s téměř 43 miliardami korun. Armáda by přitom podle některých svých představitelů měla mít rozpočet zhruba o 12 miliard vyšší. Podle Sobotky ale musí obrana i nadále trvat na efektivním hospodaření či pokračovat v odprodeji nepotřebného majetku.

Ukrajina má prý plán na osvobození vojenských kontrolorů OBSE

Ukrajina spolu s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vypracovala plán osvobození vojenských inspektorů, které proruští radikálové od pátku zadržují ve Slavjansku. Na tiskové konferenci v Kyjevě to oznámil náměstek ukrajinského ministra zahraničí Danylo Lubkyvskyj. Postup při osvobozování rukojmích se podle něj vyhne jakýmkoli akcím, které by mohly ohrozit životy lidí. Separatisté ve Slavjansku, kteří drží v zajetí evropské kontrolory včetně podplukovníka české armády, nemají podle Lubkyvského jasný politický program a řídí se jen pokyny ruských agentů. Do Kyjeva přicestoval generální tajemník OBSE Lamberto Zannier, aby s ukrajinskými představiteli jednal o zajatých členech mise. O situaci zajatých pozorovatelů OBSE ve Slavjansku jednal v Kyjevě i český europoslanec Libor Rouček s prezidentem Oleksandrem Turčynovem a premiérem Arsenijem Jaceňukem. Podle Roučkovy mluvčí Turčynov prohlásil, že životy rukojmích "jsou v ohrožení", protože ozbrojení teroristé je vězní v zaminovaných budovách v centru města, "což komplikuje snahy o jejich osvobození".

Indonésie si předvolala českého velvyslance kvůli pražské mešitě

Český velvyslanec v Indonésii Tomáš Smetánka byl v úterý odpoledne předvolán na místní ministerstvo zahraničí v Jakartě. Tento krok následoval poté, co indonéská vláda poslala diplomatickou nótu české vládě kvůli pátečnímu zásahu policie v mešitě v centru Prahy. Během akce zadržela česká policie desítky lidí včetně několika indonéských diplomatů. Indonéské velvyslanectví v Praze mezitím požádalo, aby česká policie incident vysvětlila. Policie v pátek zasahovala v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. Po zásahu obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání a distribuoval knihu šířící rasismus. Hrozí mu až deset let vězení. Mezi několika desítkami zadržených bylo i deset Indonésanů - devět diplomatů a jeden student.

Na pochod radikálů dohlédne v Ústí nad Labem i tým OBSE

Několik stovek radikálů se ve čtvrtek podle odhadů policie sejde v Ústí nad Labem na shromáždění a následném pochodu centrem města. Akci na 14:00 svolala jako předvolební mítink Dělnická strana sociální spravedlnosti. Protiakci chystají i antifašisté. Akci bude monitorovat i tým Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ve městě budou panovat mimořádná bezpečnostní opatření. Už od ranních hodin bude policie kontrolovat příjezdové cesty do města, hlídat bude i nádraží. Nasadí stovky těžkooděnců, antikonfliktní týmy nebo psovody. Pořádkové jednotky z Ústeckého kraje posílí jednotky z Libereckého kraje a Prahy. Pochod na několik hodin částečně ochromí i městskou hromadnou dopravu.

Funkci šéfa asociace krajů obhájil Hašek, byl jediným kandidátem

Předsedou Asociace krajů ČR se na další dva roky stal dosavadní šéf asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Hašek se minulý týden vzdal poslaneckého mandátu a zůstane hejtmanem. Naplnil tak předvolební slib ČSSD, že její členové nebudou kumulovat funkce. Podle prezidenta Miloše Zemana je osobní věcí každého hejtmana, zda se rozhodne sloučit funkci šéfa kraje s funkcí poslance. Prezident to řekl při setkání s hejtmany. "Na rozdíl od těch, kdo se domnívají, že funkce hejtmana a poslance jsou absolutně neslučitelné, já si kladu otázku, proč jsou v takovém případě slučitelné funkce ministra a poslance, funkce primátora a poslance nebo funkce starosty a poslance," řekl Zeman. Hašek je dlouholetým stranickým rivalem současného předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky, kterého se neúspěšně pokusil sesadit po říjnových předčasných sněmovních volbách. Hašek v minulých dnech oznámil, že příští rok na sjezdu strany neplánuje kandidovat do nejvyšších funkcí ve vedení sociální demokracie.

Stavaři obnovili práce na tunelu Blanka

Stavební firma Metrostav po téměř pěti měsících obnovila práce na pražském tunelu Blanka. Dělníci se na stavbu vrátili ve středu ráno. Práce se zastavily na konci loňského roku kvůli sporu Metrostavu s Prahou. Neshody od té doby řeší Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR. Problematická stavba, která Prahu vyjde na 36 miliard korun, by měla být dokončena do září.

České dráhy vloni prohloubily ztrátu na téměř dvě miliardy korun

Skupina České dráhy v roce 2013 prohloubila ztrátu na 1,95 miliardy korun. Rok předtím státní společnost prodělala zhruba 1,6 miliardy korun. Důvodem jsou podle vedení kurzové ztráty, náklady na nákup vozidel a neuskutečnění převodu nádraží na správce kolejí, komentoval ve výroční zprávě výsledek generální ředitel ČD Daniel Kurucz. Se ziskem skončila dceřiná ČD Cargo, která se v minulém období potýkala s výraznou ztrátou.

ČR přijme tvrdá opatření kvůli drogám u hranic

Česká republika přijme tvrdá opatření kvůli drogové problematice v příhraničí. Stávající situace už podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) přerůstá meze, prostředky, jež policie nasazuje, nestačí, musí se najít nový způsob. Opatření budou primárně mířit na tržnice, jež jsou hlavním distribučním místem pervitinu i zázemím pro jeho přípravu. ČR také připravuje diskusi s Vietnamem o tom, aby si vietnamští delikventi odpykávali tresty ve své vlasti. Chovanec to řekl po schůzce s bavorským ministrem vnitra Joachimem Herrmannem. Podle Chovance jen drobná kriminalita, jež je navázána na drogovou, způsobuje škody za 4,5 miliardy korun, další miliardy stojí léčení závislých. Do boje s drogovou kriminalitou chce víc zapojit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu i Národní protidrogovou centrálu.

Palas podá ústavní stížnost na postup policie do 14 dnů

Senátor a bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas, v jehož domě v Ludvíkově na Bruntálsku policie v úterý provedla domovní prohlídku, na postup policie do dvou týdnů podá ústavní stížnost. Řekl to Palasův právník Matěj Zachveja. Policisté podle něj nyní prověřují, z jakých zdrojů Palas dům v Ludvíkově financoval. Právě provedenou domovní prohlídku Zachveja považuje za nezákonnou. "Nebyl k ní důvod. Klient s policií spolupracuje. Měli požádat o vydání potřebných věcí a on by je vydal. Šlo jen o to nafotit nemovitost zevnitř. To je zásadní porušení ústavního práva celé rodiny na ochranu obydlí," uvedl. Tvrdí, že policie v nemovitosti nic nenašla. Podle Zachveji policie případ vyšetřuje už druhým rokem.

Soud potrestal Janouška za sražení ženy třemi roky vězení

Pražský městský soud potrestal lobbistu Romana Janouška třemi lety vězení za sražení ženy autem po dopravní kolizi. Podle rozsudku se podnikatel dopustil těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky, nikoliv pokusu o vraždu, jak tvrdila obžaloba. Soud také Janouškovi uložil pětiletý zákaz řízení. Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala a je pravděpodobné, že odvolání podá i Janoušek. Lobbista dostal trest na samé spodní hranici sazby za těžké ublížení na zdraví, soud jej poslal do druhého nejmírnějšího typu věznice - s dozorem. Polehčující okolností byl pro Janouška čistý trestní rejstřík a také to, že sražené ženě zaplatil odškodné 900.000 korun. Podle znalců navíc nehrozí, že by trestnou činnost opakoval.

Zlínský soud ukončil dokazování v hlavní větvi metanolové kauzy

Krajský soud ve Zlíně ukončil dokazování v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy. Rozsudek bude podle předsedy senátu Radomíra Koudely vynesen 21. nebo 22. května. Ve Zlíně je kromě tří hlavních aktérů případu souzeno i sedm dalších distributorů. Za obecné ohrožení všem hrozí 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Státní zástupce podal obžalobu celkem na 31 osob.

Česko chce víc čínských turistů - láká je i pomocí filmu či letecké linky

Česká republika má velký potenciál jako turistický cíl pro Číňany, a pokud se podaří zvýšit počet návštěvníků z nejlidnatější země, může to výrazně pomoci cestovnímu ruchu v Česku. Po jednání s předsedou Čínské národní správy pro cestovní ruch Šao Čchi-wejem v Pekingu to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Přilákat více čínských turistů má i připravovaný čínsko-český film nebo zvažovaná přímá letecká linka z Číny do Prahy. Do Česka loni přiletělo okolo 165.000 turistů z Číny. Jsou současně velmi lukrativní turisté s velkou kupní sílou.

V pátek startují státní maturity, v příštích letech se změní

V pátek startují státní maturity, jde k nim přes 87.500 žáků. Oproti loňsku se podoba jednotných zkoušek dospělosti téměř nezměnila. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) ČTK řekl, že ubylo administrativy, a organizace maturit díky tomu meziročně zlevnila o asi sedm milionů korun. I tak ale vyjdou letošní zkoušky na 154 milionů. V příštích letech Chládek plánuje elektronické testování, zlevnění má přinést i vyhlašování témat písemek v rozhlase či v televizi. Zkoušky z matematiky si vybralo 36 procent maturantů, zbytek si coby druhý povinný předmět zvolil cizí jazyk. Všichni maturující také povinně skládají zkoušku z češtiny.

Čtvrtina Čechů loni neprostonala ani jeden den

Čtvrtina Čechů loni neprostonala ani jeden den. Další třetina lidí strávila s nemocí v posteli nejvýše sedm dnů. Déle než tři měsíce v součtu stonala loni jen dvě procenta lidí. Vyplývá to z průzkumu výzkumné společnosti ppm factum. Do výzkumu nezahrnula pracovní neschopnosti po úrazech. Z hlediska příjmu přibývá zdravotně odolných jedinců zároveň s tím, jak lidem roste výdělek.

Praha 1 odmítla architektonickou soutěž na pomník Milady Horákové

Praha 1 odmítla zadat architektonickou soutěž na podobu pomníku Milady Horákové. Při hlasování zastupitelstva se zdrželi především zastupitelé za ODS, kteří navrhovali záměr upravit. Zastupitel Martin Jan Stránský, který návrh předkládal, chce hledat další cesty, jak pomník postavit. Památník by měl být umístěn před Poslaneckou sněmovnou na křižovatce ulic Sněmovní a Thunovské. Původně se uvažovalo, že bude vztyčen ve Vrchlického sadech, to se ale nelíbilo například Útvaru rozvoje hlavního města kvůli plánované opravě parku. Ke schválení záměru v zastupitelstvu chyběly dva hlasy. Někteří zastupitelé například kritizovali, že není jasné, zda by městská část nemusela nakonec zaplatit kromě soutěže i stavbu pomníku. To Stránský odmítl, podle svých slov má přislíbeny příspěvky od různých donátorů.

PPF rozšířila uměleckou sbírku o 300 obrazů českých autorů

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera rozšířila svoji uměleckou sbírku o téměř 300 obrazů a dalších děl českých autorů. Od České pojišťovny, která přešla do rukou italského vlastníka, PPF odkoupila část sbírky označovanou jako Zlatý fond. Jde například o obrazy Alfonse Muchy, Vojtěcha Hynaise, Václava Brožíka, ale také žijících autorů Jaroslava Róny či Petra Nikla. PPF cenu koupených děl tají. K transakci se ještě musí vyjádřit ministerstvo kultury. Své stanovisko k převodu děl, která tvoří průřez českou malbou od konce 19. století až po současnost a jsou evidovaná jako kulturní památka, vydá do konce června.

Žďárské Muzeum knihy letos skončí

Muzeum knihy ve Ždáru nad Sázavou vstupuje do své poslední sezony. Stálá expozice mapující vývoj knižní kultury v českých zemích je v tamním zámku od roku 1957. Uzavřena bude na konci října. Exponáty pak budou uloženy v depozitáři, řekl ředitel Knihovny Národního muzea Martin Sekera. Rodina Kinských otevře příští rok na svém zámku nové muzeum přibližující kulturní dědictví tohoto regionu. Muzeum knihy je podle Sekery v Česku výjimečné. "V republice nebude žádný podobný expoziční prostor tohoto rozměru," uvedl. Národnímu muzeu letos končí nájemní smlouva na část žďárského zámku. Muzeum knihy už ale bylo zastaralé a jeho rekonstrukce by byla drahá. Alternativou by se mělo stát virtuální Muzeum komunikace, o jehož vytvoření Sekera usiluje. S rodinou Kinských bude Národní muzeum nadále spolupracovat.

Studentský festivalu Zlomvaz otevře celou DAMU

Divadelní festival vysokých uměleckých škol Zlomvaz, jehož 21. ročník se uskuteční od 7. do 10. května, představí v programu mimo tradičních hostů z Čech, Slovenska a Polska poprvé inscenace londýnské The Royal Central School of Speech and Drama a HKU Theatre, University of the Arts z Utrechtu. Díky spolupráci s Pražským quadriennale přiveze osm exkluzivních workshopů, z nichž šest povedou renomovaní zahraniční lektoři. Festival se uskuteční ve všech prostorách Divadelní fakulty Akademie múzických umění. Jeho program se skládá z osmi absolventských inscenací na jevišti divadla Disk a dalších 14 klauzurních projektů.

Stovky tanečníků cvičily u Národního divadla, snažily se o rekord

Pokus o zápis nejpočetnější baletní lekce do české knihy rekordů učinilo 480 tanečníků na piazzetě u Národního divadla. Odcvičili tam hodinu klasického baletu pod vedením členů Baletu Národního divadla a Laterny magiky. Akce se stejně jako další vystoupení na veřejných prostranstvích, v sálech, klubech a divadlech konala u příležitosti Mezinárodního dne tance. Velkolepé baletní lekci přihlížely desítky diváků.

Výstavu Tima Burtona vidělo za měsíc přes 30.000 lidí

Výstavu děl filmového režiséra Tima Burtona vidělo za první měsíc přes 30.000 lidí. ČTK to za pořadatele sdělila Hana Kovaříková. Expozice ve třech podlažích Domu U Kamenného zvonu představuje pět stovek děl - kresby, fotografie, loutky, makety, filmy, 150 exponátů z nich ještě nebylo nikdy vystaveno. Výstava potrvá až do 3. srpna.

Sport

Sen hokejistů Lva Praha o Gagarinově poháru se rozplynul. Pražané prohráli rozhodující sedmý duel finále play off Kontinentální ligy na ledě Magnitogorsku 4:7, celou sérii pak poměrem 3:4 na zápasy.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR se bude zabývat přerušením tří víkendových utkání 26. kola první ligy. Komise dnes zahájila řízení s domácími kluby Ostravou, Slováckem a Spartou a bude chování fanoušků řešit na příštím zasedání 7. května. Vedle toho disciplinárka udělila čtyřem ligovým celkům pokuty.

Rychlobruslařský kouč Petr Novák, který stojí za úspěchy trojnásobné olympijské vítězky Martiny Sáblíkové, se stal Trenérem roku v anketě Unie profesionálních trenérů Českého olympijského výboru (ČOV). Na vyhlášení v pražském Studiu Ypsilon bylo zároveň do Síně slávy uvedeno osm osobností včetně bývalého kouče fotbalové reprezentace Karla Brücknera a in memoriam hokejové legendy Ivana Hlinky.

Hokejový útočník Jaromír Jágr bude dál působit v týmu New Jersey Devils. Na srazu národního týmu v Praze dvaačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL uvedl, že před návratem do Evropy a před startem na světovém šampionátu se domluvil s vedením klubu na nové smlouvě. K reprezentaci se Jágr připojil dva týdny po skončení základní části NHL, předtím svou účast na mistrovství světa nepotvrdil, i když o ní měl jasno.

Fotbalový brankář Petr Čech se překvapivě zapojil do tréninku Chelsea, přestože si minulý týden poranil rameno, kvůli kterému měl chybět až do konce sezony. Trenér José Mourinho však vyloučil, že by český reprezentant mohl nastoupit do středeční odvety semifinále Ligy mistrů s Atléticem Madrid.

S výjimkou Petry Kvitové se v pátém ročníku tenisového turnaje Sparta Prague Open představí celá česká špička. Hattrick zkusí zkompletovat Lucie Šafářová, poprvé uspět na svých domovských kurtech touží Klára Koukalová a v pavouku budou i další fedcupové reprezentantky Barbora Záhlavová-Strýcová a Andrea Hlaváčková. Českou účast v hlavní soutěži turnaje ITF, který se v pražské Stromovce uskuteční od 12. do 18. května s dotací sto tisíc dolarů, rozšíří díky divokým kartám trio Kristýna Plíšková a nadějná dvojice Kateřina Siniaková a Tereza Smitková.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály v druhém finále ligy v Brně nad domácím IMOSem 61:49 a v sérii na tři vítězství vedou 2:0. O obhajobě titulu mohou rozhodnout v pátek ve třetím finále, které je na programu v Praze od 19:00.

Počasí

Bude jasno až polojasno, ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Teploty přes den pak vystoupí na 18 až 22, na východě až 24 stupňů Celsia.