Denní souhrn zpráv

Ministr Zaorálek v Číně ujistil, že ČR nepodporuje samostatnost Tibetu

Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a Česká republika nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli podobě. Konstatuje to prohlášení, které na jednání v Pekingu přijali český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a jeho čínský protějšek Wang I. Obě země se v dokumentu ujistily, že se nebudou vměšovat do vnitřních záležitostí druhého státu, a podpořily ochranu lidských práv. Tibet k sobě Čína násilně připojila v 50. letech minulého století a dnes je autonomní součástí asijské země. Právě tato otázka vyvolala v Česku debatu už před Zaorálkovou návštěvou Číny. Opozice obvinila vládu Bohuslava Sobotky, že vyměnila obranu lidských práv v Číně za její peníze. Zaorálek to ale rozhodně popřel. Podle Zaorálka žádná z předchozích českých vlád, ani za prezidenta Václava Havla, o odtržení Tibetu od Číny neusilovala. Česko a Čína v prohlášení také vyjádřily přání prohlubovat spolupráci v oblasti vědy a technologií, vzdělání, energetiky, zemědělství a v cestovním ruchu. Zaorálek na jednání konkrétně zmínil zájem Česka na vybudování čínského technologického parku v Moravskoslezském kraji.

Prezident Zeman je pro ekonomy na ambasádách namísto diplomatů

Na českých ambasádách v zahraničí by měli pracovat hlavně ekonomové a nikoli kariérní diplomati. Odborníci na hospodářství snáze podpoří český export. Na Žofínském fóru to řekl prezident Miloš Zeman. Cesty politiků a podnikatelských delegací jsou pro obchod sice užitečné, ale nedostatečné, řekl prezident. Zeman je od počátku svého vládnutí zastáncem takzvané ekonomické diplomacie. Nedávno podpořil cestu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) do komunistické Číny. Šéf diplomacie dnes dostal v Pekingu pozvání pro českého prezidenta k návštěvě Číny.

Šéf slavjanských vzbouřenců žádá zrušení sankcí výměnou za jednání o misi OBSE

Šéf slavjanských vzbouřenců Vjačeslav Ponomarjov podmiňuje rozhovory o propuštění vězněných členů evropské vojenské mise odvoláním sankcí, které Evropská unie vyhlásila proti vůdcům povstaleckých skupin na východě Ukrajiny. Členy vojenské mise OBSE včetně českého podplukovníka zadržují radikálové od pátku. "Jednání o statusu válečných zajatců obnovíme až tehdy, když Evropská unie tyto sankce odvolá," řekl povstalecký vůdce, který dosud o zadržovaných příslušnících vojenské mise OBSE hovoří jako o "hostech". Pokud Brusel sankce neodvolá, budou prý slavjanští vzbouřenci evropské vyjednávače ignorovat.

Evropská unie zveřejnila seznam lidí, jimž kvůli jejich podílu na nepokojích na východě Ukrajiny zmrazí majetek a zakáže vstup do unijních států. Mezi jmény na seznamu je i šest vzbouřeneckých velitelů z Doněcké a Luhanské oblasti. Sám Ponomarjov na seznamu nefiguruje, zato se tam objevují jména tří jeho nejbližších spolupracovníků z vedení takzvané Doněcké lidové republiky.

Rusko dnes silnými slovy odmítlo nové sankce, které Evropská unie a Spojené státy uvalily na vybrané ruské představitele a podniky ve snaze přimět Moskvu k větší snaze o urovnání ukrajinské krize. Ukrajinskou krizi totiž vyvolal státní převrat podporovaný Západem, a urovnat ji lze jednáním se zapojením všech ukrajinských stran sporu, soudí šéf ruské diplomacie.

Ukrajina má prý plán na osvobození vojenských kontrolorů OBSE

Ukrajina spolu s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vypracovala plán osvobození vojenských inspektorů, které proruští radikálové od pátku zadržují ve Slavjansku. Na tiskové konferenci v Kyjevě to oznámil náměstek ukrajinského ministra zahraničí Danylo Lubkyvskyj. Postup při osvobozování rukojmích se podle něj vyhne jakýmkoli akcím, které by mohly ohrozit životy lidí.

Chovanec: Policejní zásah při muslimské modlitbě se musí prověřit

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce od policejního prezidenta, aby zjistil okolnosti pátečního zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v mešitě v centru Prahy. Otázkou podle něho stále zůstává, kdo načasování akce nařídil - zda vedení útvaru, nebo státní zastupitelství. Muslimové byli shromáždění při pravidelné modlitbě, která pro ně má zvláštní význam. Chovanec dodal, že pokud se pochybení nezjistí, bude za policií stát. Informaci o Chovancově požadavku přinesl server Aktuálně.cz, ministr k tomu dodal, že mu šéf policie Tomáš Tuhý řekl o několika trestních oznámeních. Policie po zásahu obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Na zásah si stěžovala řada přímých účastníků včetně indonéských diplomatů.

Ministr Brabec ujistil prezidenta, že na Šumavě nehrozí chaos

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ujistil prezidenta Miloše Zemana, že na Šumavě nehrozí chaos ani změny v bezzásahovém území parku. Poté, co odvolal ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka, se některé šumavské obce obávají neklidu i nezaměstnanosti. Prezident řekl, že odvolání ředitele bylo v ministrově kompetenci a že ho respektuje, řekl Brabec po setkání na Hradě. Dohodli se také, že v létě podniknou společnou cestu na Šumavu a potkají se se starosty. Zeman se o dění na Šumavě zajímá delší dobu. Ještě jako bývalý premiér poukázal na to, že kůrovcová kalamita napáchala na Šumavě rozsáhlé škody. Nezasahování proti kůrovci pak označil za zločin. Odvolání Mánka přivítali ekologové a vědci, starostové některých šumavských obcí a někteří politici ho kritizují. Ministr Brabec odvolal šéfa parku Mánka minulý pátek. Melíbily se mu "megalomanské plány" parku, například na otevření sítě restaurací nebo opravy zámku Vimperk. Podle Brabce by státní správa měla věnovat peníze spíše na ochranu přírody.

Sněmovna podpořila vznik nové CHKO Kokořínsko - Máchův kraj

Sněmovna podpořila rozšíření Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko o Máchův kraj v okolí Doks, jak to navrhla vláda. Rozšíření má umožnit lepší ochranu unikátní přírody a krajinného rázu oblasti včetně bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko. Ministerstvo životního prostředí pokládá tuto lokalitu za jedinečnou. Její výjimečnost dokládá i návrat vlka po 100 letech, který potvrdily instalované fotopasti. Sedm let připravované rozšíření kokořínské CHKO podpořili ekologové i dotčené obce. Podle Brabce je nový status příležitostí k rozvoji turistického ruchu.

Zeman odmítá snahu EU zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie

Prezident Miloš Zeman odmítá snahy Evropské unie co nejvíce zvýšit podíl obnovitelných zdrojů v české energetice. Souhlasí se snižováním emisí oxidu uhličitého, které je podle něj možné s využitím jaderných zdrojů. Zeman to řekl v Praze na Žofínském fóru. Upozornil na německé utlumování atomových elektráren, které podle něj není výhodné pro české národní zájmy. Obnovitelné zdroje prezident kritizoval jako nestabilní, musejí být podle něho stejně zálohovány standardní strukturou elektráren. Postavil se také proti jejich dotování.

Některé projekty vnitra jsou podle ministra Chovance v žalostném stavu

Řada projektů ministerstva vnitra, na které lze čerpat peníze EU, je podle šéfa úřadu Milana Chovance (ČSSD) v žalostném stavu. Chybí například dokumentace a různé materiály. Ukázaly to kontroly, které ministr nařídil. Pokud se u rizikových projektů zjistí pochybení konkrétních lidí, nevyloučil trestní oznámení. Problém je prý také s projektem registru zbraní, který nakonec není připravený. "Policie nám dva roky sdělovala informace, které nebyly pravdivé. Sdělovala, že registr je připraven tak, jak zákon ukládá. Zjistili jsme, že to není pravda, a sama policie to přiznala zhruba před měsícem," uvedl Chovanec.

Klaus: Česko má nulový vliv na Evropskou unii

Česká republika má nulový vliv na Evropskou unii, postavení malých evropských zemí ponížila zejména lisabonská smlouva, uvedl na tiskové konferenci u příležitosti 10. výročí vstupu Česka do unie bývalý prezident Václav Klaus. Opětovně se také vyslovil pro zachování národní měny a odmítnutí přechodu země na placení eurem.

EY: Důvěra českých manažerů v ekonomiku roste

Zatímco důvěra v globální ekonomiku se za uplynulý rok zvýšila jen nepatrně, domácí ekonomika si podle českých manažerů vede lépe. Na 40 procent oslovených českých manažerů míní, že domácí ekonomická situace se zlepšuje, zatímco před rokem zastávala tento názor pouze čtvrtina manažerů. Vyplývá to z Barometru investiční důvěry, tradičního průzkumu poradenské firmy EY, kterého se v únoru a březnu zúčastnilo přes 1600 vedoucích pracovníků firem ze 48 zemí celého světa včetně 48 generálních a finančních ředitelů z České republiky.

PPF o koupi Novy ani CME prý nikdy nejednala, spekulace odmítá

Finanční skupina PPF odmítla spekulace, podle nichž jedná o koupi televize Nova nebo jejího vlastníka Central European Media Enterprises (CME). Zveřejňování zavádějících informací, které podle firmy mohou ovlivnit hodnotu společností obchodovaných na burze, se hodlá bránit. PPF o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. O údajném záměru finančníků Petra Kellnera, hlavního vlastníka PPF, a Pavla Tykače píše dnešní MF Dnes.

Novým šéfem Národního zemědělského muzea je Milan Půček

Novým šéfem Národního zemědělského muzea je Milan Půček, dosavadní manažer Svazu měst a obcí ČR. Ministr zemědělství Marian Jurečka KDU-ČSL jej jmenoval do funkce. Půčkovu předchůdkyni Evu Balaštíkovou Jurečka v první polovině dubna odvolal v souvislosti s krátce předtím medializovaným případem muže, který po útěku z vězení vyhrál pod falešným jménem konkurz na hlavního ekonoma muzea. Následně vyvedl z jeho účtů zhruba deset milionů korun a utekl policistům. Půček měl ve Svazu měst a obcí na starosti strategické řízení meziobecní spolupráce.

Žalobkyně navrhla Janouškovi 10 let vězení za pokus o vraždu

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková chce pro lobbistu Romana Janouška trest na samé spodní hranici sazby za pokus o vraždu, tedy deset let vězení. Ve své závěrečné řeči pro něj navrhla také pětiletý zákaz řízení. Podnikateli hrozí za sražení ženy po dopravní nehodě až 18 let za mřížemi. Jeho advokát Vít Široký označil právní kvalifikaci žalobkyně za absurdní, o pokus vraždy podle něj nešlo. Soud vynese verdikt ve středu. Janoušek se hlavního líčení na vlastní žádost neúčastní. Obžaloba uvádí, že 23. března 2012 narazil v pražské Vyskočilově ulici svým porsche do volva, které řídila jedenapadesátiletá žena. Kolizi neřešil, a když ho rozčílená řidička na následující křižovatce doběhla a postavila se mu před kapotu, srazil ji a ujel. "Nepopírám, že došlo k těžké újmě. Nepopírá to ani klient. Ale tato právní kvalifikace je pro mě absurdní," kontroval podnikatelův advokát. Připomněl například dopravní nehodu zpěvačky Dary Rolins, která při ní na rozdíl od Janouška usmrtila člověka a "nikoho ani nenapadlo kvalifikovat to jako vraždu".

Policie viní 5 chovanců ústavu z nebezpečného vyhrožování

Ostravští policisté obvinili pět chovanců ostravského ústavu z nebezpečného vyhrožování. Slovně vyhrožovali vychovatelům, jednoho dokonce napadli. Kriminalisté prostřednictvím státního zástupce požádali o vzetí obviněných do vazby. ČTK to dnes řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Soud definitivně osvobodil šéfku Unie porodních asistentek

Městský soud v Praze dnes definitivně zprostil obžaloby prezidentku Unie porodních asistentek Ivanu Königsmarkovou, jíž obžaloba viní z údajných chyb při vedení domácího porodu, který se zkomplikoval a dítě později zemřelo. Původně dostala dvouletý podmíněný trest a zákaz činnosti na pět let. Navíc měla zdravotní pojišťovně zaplatit 2,7 milionu korun. Verdikt však kvůli pochybnostem o vině loni v srpnu zrušil Ústavní soud a nařídil, aby byla kauza znovu projednána.

Téměř polovina evropských zemí má problém s přeplněností věznic

Dvaadvacet z 47 členských zemí Rady Evropy má podle organizace problém s přeplněností věznic. Obecně platí, že nápravná zařízení jsou v Evropě vytížená. V průměru připadá 98 vězňů na 100 míst, vyplývá ze zprávy pro rok 2012, kterou zveřejnila Rada Evropy. Největší přeplněností věznic trpěly na konci roku 2012 Srbsko (160 vězňů na 100), Itálie (145), Kypr (140), Maďarsko (139) a Belgie (132). V České republice připadalo k 1. lednu 2013 106 vězňů na 100 míst. Absolutní počet vězňů, včetně vazebně stíhaných, byl 22.638. Zpráva ale upozorňuje na skutečnost, že to rychle změnila prezidentská amnestie. A tak k 31. lednu 2013 už bylo v Česku jen 16.160 vězňů, zatímco kapacita českých věznic činí 21.330 míst.

Zálezlice postaví skladovací haly pro rodiny postižené povodní

Zálezlice na Mělnicku vybudují na vyvýšeném místě skladovací haly pro rodiny z místní části Kozárovice ohrožené povodní. Před příchodem povodňové vlny do nich bude možné nastěhovat majetek a zachránit ho. Krajští zastupitelé povolili použít na tento projekt 2,3 milionu korun, které obec ušetřila při výstavbě protipovodňové hráze. Obec se inspirovala v Německu, v Česku podle Čížka dosud nic podobného nevzniklo.

Po dvaceti letech se otevře podzemí bývalého Stalinova pomníku

Po dvaceti letech budou mít lidé ve čtvrtek možnost navštívit podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné. Při komentovaných prohlídkách se od historika dozví podrobnosti o vzniku pomníku i tajemstvím obestřené okolnosti jeho likvidace. Dvaadvacet metrů dlouhý žulový pomník zapuštěný v letenském svahu vznikl na počest sovětského vůdce Stalina. Ve své době se stal největším, nejdražším a nejbizarnějším sousoším v Evropě. S velkou pompou byl odhalen 1. května 1955. Pomník stál pouhých sedm let. V listopadu 1962 musel kvůli změně poměrů a sovětského vedení zmizet. Byl odstřelován a zničen. Prostory dosud nenašly žádné využití.

Zpěvačka Iveta Bartošová spáchala sebevraždu

Zpěvačka Iveta Bartošová spáchala sebevraždu, sdělil serveru tn.cz její manžel Josef Rychtář. Svůj život ukončila skokem pod vlak v Uhříněvsi. Jedna z nejoblíbenějších zpěvaček české populární hudby 80. a 90. let byla trojnásobnou Zlatou slavicí z let 1986, 1990 a 1991. Její doménou byly romantické písně, ale i diskotékové melodie. Výrazně na sebe upozornila v pěveckém duu s Petrem Sepéšim, po jeho tragické smrti se na několik měsíců odmlčela. Na jaře roku 1987 začala spolupracovat s orchestrem Ladislava Štaidla, Štaidl se na mnoho let stal jejím životním partnerem. V roce 1996 se jim narodil syn. Koncem téhož roku jí vyšlo první sólové album I.B., za které dostala Zlatou desku. A následovala série dalších úspěchů. Statisíce prodaných alb Blízko nás, Natur, Václavák a téměř dvě desítky hitů. Úspěch mělo i CD Ve jménu lásky z roku 1998 s hity Léto nebo Tři oříšky, které se dočkalo označení comeback století. Svůj hlas uplatnila Bartošová také v muzikálech. Po závratné kariéře se Iveta Bartošová v posledních letech stala tváří bulvárních médií. V posledních letech se potýkala se závislostí na alkoholu a pokoušela se navázat na svou úspěšnou kariéru. Bartošová má sedmnáctiletého syna Artura, jehož otcem je Ladislav Štaidl. Poprvé se provdala v roce 2008 za herce a producenta Jiřího Pomeje, loni si vzala podnikatele Josefa Rychtáře.

Někteří spolupracovníci Ivety Bartošové upozorňují na podíl bulvárních médií na této tragédii. Producent a hudebník František Janeček, který pro Bartošovou napsal například hit Léto, uvedl, že by se nad sebou měli zamyslet zejména zástupci bulvárního tisku, protože "Ivetu uštvali". Na hrozící tragédii upozornil také Lukáš Rejmon, kdo se dříve staral o koncerty Bartošové a komunikaci s fanoušky, později převzal i agendu manažera. "Pokud se sebou něco neudělá, tak do půl roku zemře," varoval. "Přitom by se ještě mohla zachránit. Musela by se ale kompletně stáhnout ze showbyznysu," uvedl nedávno. K úmrtí Bartošové se na svých facebbookových stránkách vyjádřil Karel Gott. "Milí příznivci, je to pár minut, co jsem dozvěděl tu hroznou zprávu. Je to velká lidská tragédie, proto upouštím od jakýchkoli vzpomínek na Ivetu... Cokoli v tuto chvíli říct, je zcela zbytečné," napsal.

Sociální sítě zaplnily informace o tragické smrti zpěvačky Ivety Bartošové.Vztah zpěvačky s médii označil mediální analytik Milan Kruml za problematický, ačkoliv podle něj šlo o jakýsi druh symbiózy. "Myslím, že média jsou do značné míry odpovědná, že ji živila v nějaké iluzi, že je celebrita a po drobném výpadku se může vrátit zpátky," popsal snahy oživit zpěvaččinu kariéru. Podle psychologa Jeronýma Klimeše zpěvačku k jejímu činu bulvár nedohnal, zároveň ale nemohla bez bulváru žít. V situaci, kdy si nevěděla rady, jí podle Klimeše chvilka v médiích přinášela úlevu. Současně se ale vedle oslavných slov dozvídala o sobě velmi nepříjemné věci, což ji zase deptalo.

Otáčivé hlediště Český Krumlov nabídne letos 90. premiéru

Sezona před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, která začne v polovině června, letos nabídne už 90. premiéru, bude jí opera Antonína Dvořáka Rusalka v nastudování generálního ředitele opery Jihočeského divadla Maria de Rose. V titulní roli budou alternovat sólistky opery pražského Národního divadla Alžběta Poláčková a Maria Kobielská. Premiéra je plánována na 17. července. Sezonu na točně zahájí 12. června Tři mušketýři - romantická komedie Alexandra Dumase, která je současně nejdéle hraným představením. Od premiéry v roce 2001 stále patří k nejnavštěvovanějším kusům a letos se přiblíží 130. repríze. Na otáčivém hledišti se každoročně odehraje průměrně 80 představení, jež navštíví kolem 55.000 diváků z tuzemska i zahraničí.

Chystá se pálení čarodějnic, hasiči varují před požáry

Na mnoha místech země se ve středu večer rozhoří ohně, které lidé tradičně zapalují na filipojakubskou noc. Jinde se jí říká noc Valpuržina a je spojena s mnoha tradicemi a obyčeji. Hasiči ale upozorňují, že by lidé měli dávat pozor, aby při pálení čarodějnic nevznikl požár. Oblíbená oslava, jejíž základ etnologové vidí v pasteveckých předkřesťanských společnostech, původně doprovázelo množství tradic a obyčejů. Ty se však z povědomí lidí postupně vytrácejí. Málokde už se vidí tradiční vyhazování zapálených košťat nebo "čarodek", smotaných hadrů ovázaných provazem.

Sport

Hokejisté Lva Praha vyhráli šesté utkání finále Kontinentální ligy v O2 areně nad Magnitogorskem 5:4 v prodloužení a vyrovnali stav série na 3:3. O vítězi Gagarinova poháru rozhodne středeční sedmý zápas na ledě Metallurgu. Lev dokázal v 58. minutě vyrovnat díky trefě Fina Mikka Mäenpääho a v čase 63:53 rozhodl Kanaďan Nathan Oystrick. "Byla to skvělá hokejová noc. Zápas číslo sedm o Gagarinův pohár, co si můžeme přát více. Budeme připravení. Jsme pyšní na to, že si ten zápas budeme moct zahrát. A chceme pohár získat," řekl kouč vítězů Kari Jalonen.

Hokejový útočník Jaromír Jágr se dnes v Praze připojil k reprezentaci a kouči Vladimíru Růžičkovi potvrdil, že bude startovat na květnovém mistrovství světa v Minsku. Dvaačtyřicetiletá opora New Jersey se představí i na turnaji Oddset Hockey Games v závěru tohoto týdne ve Stockholmu.

Otec hokejového obránce Radka Gudase z Tampy Bay se ohradil proti vyjádření reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky, který kritizoval omluvenky trojice hráčů Lightning z blížícího se mistrovství světa. Gudas, Ondřej Palát a Andrej Šustr neposílí národní tým s ohledem na zdravotní problémy v závěru sezony a v případě Paláta a Šustra i proto, že jim končí se zámořským klubem smlouvy. "Radko se nezúčastní přípravy na mistrovství světa pouze z důvodu zranění kolene. Neprošel výstupní lékařskou kontrolou ve svém klubu, proto mu nebyla povolena účast na turnaji," uvedl Leo Gudas v oficiálním prohlášení.

Radek Štěpánek a Petra Kvitová už v soukromí netvoří pár. České tenisové hvězdy se rozešly po ročním vztahu kvůli velkému vytížení obou partnerů. Za rozchodem prý není nikdo třetí. Rozchod potvrdila i Kvitová. "Skloubit kariéru vrcholového tenisty s partnerským životem je někdy prostě nemožné," zdůvodnila rozpad vztahu v deníku Blesk.

Počasí

Oblačno až zataženo. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C.