Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Kanada neobnoví víza pro Čechy

Kanada neplánuje obnovit vízovou povinnost pro Čechy. Po jednání s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) to v Praze řekl jeho kanadský protějšek John Baird. Ottawa víza pro Čechy znovu zavedla v roce 2009 kvůli velkému nárůstu českých žadatelů o azyl. Po opakovaných protestech Prahy je zrušila loni v listopadu. Zaorálek vízovou povinnost s Kanadou označil za břemeno, které bránilo větší spolupráci mezi oběma zeměmi. Baird připomněl, že Kanada uzavřela s Evropskou unií obchodní dohodu, která jeho zemi umožní zintenzivnit obchodní výměnu i s Českem. Zaorálek s Bairdem mluvili také o situaci na Ukrajině. Kanadský konzervativní politik vyjádřil znepokojení nad "nelegální intervencí Ruska na Krymu, která vážně ohrozila mír a bezpečnost v Evropě". "Pro lidi na Ukrajině chceme stejnou věc: mír, prosperitu, bezpečnost a svobodu," prohlásil Baird, který Prahu navštívil poprvé ve své funkci. Z Česka míří do Polska, na Slovensko, do Lotyška a Estonska.

Průzkum: Volby do EP by vyhrálo ANO před ČSSD a KSČM

Volby do Evropského parlamentu by podle volebního modelu společností Herzmann a Data Collect vyhrálo hnutí ANO, kterému by dala hlas víc než pětina voličů. Následovaly by s odstupem ČSSD a KSČM. Do Evropského parlamentu by se dostalo celkem šest uskupení včetně Úsvitu Tomia Okamury. Výsledky novinářům představil Jan Herzmann. Hnutí ANO by dostalo 22,2 procenta hlasů, ČSSD 14,1 procenta a KSČM 11,1 procenta hlasů. Následovala by strana TOP 09/STAN s 9,6 procenta hlasů a hnutí Úsvit, které by volilo 8,9 procenta lidí. Do Evropského parlamentu by se podle modelu dostala ještě ODS s 7,6 procenta hlasů. Těsně za pětiprocentní hranicí, o 0,2 procentního bodu, by skončila Strana svobodných občanů. Nad jedním procentem by byly KDU-ČSL (3,8 procenta), Česká pirátská strana (3,4 procenta) a Strana zelených (2,9 procenta). K volbám by přišlo podle modelu 32,4 procenta voličů.

MF chce snížit deficit veřejných financí do 2017 na 1,7 pct.

Deficit veřejných financí by měl do roku 2017 klesnout na 1,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Letos počítá ministerstvo financí s deficitem 1,8 procenta, příští rok 2,3 procenta a v roce 2016 se schodkem dvě procenta. S odvoláním na aktualizovanou verzi Konvergenčního programu to na konferenci k prorůstové politice vlády uvedl náměstek ministra financí Jan Gregor. EU vyžaduje mimo jiné pro přijetí eura deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP. Gregor zároveň upozornil, že deficit pro rok 2015 může být o 0,5 procentního bodu vyšší, a to kvůli nové smlouvě o pronájmu stíhaček Gripen. Takový krok totiž vyžadují evropské účetní standardy. Podíl vládního dluhu na HDP by měl podle Gregora letos činit 44 procent. Loni byl 46 procent.

Singer: Průměrná inflace letos bude druhá nejnižší za deset let

Průměrná inflace v letošním roce bude druhou nejnižší za posledních deset let, a to i přes oslabení koruny v rámci devizových intervencí. Na konferenci k prorůstové politice české vlády to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. ČNB čeká letos průměrnou míru inflace 1,2 procenta. Za posledních deset let byla inflace nejnižší v roce 2009, a to jedno procento. Podle Singera tak intervence, které ČNB zahájila loni v listopadu, zabránilaydeflaci. K devizovým intervencím Singer dále uvedl, že kurz koruny je od té doby pět měsíců určován jen trhem bez zásahu ČNB. "Samotné intervence trvaly jen několik dnů," uvedl. Zároveň zopakoval, že intervenční režim potrvá přinejmenším do počátku roku 2015.

Odbory žádají růst minimální mzdy aspoň o 500 Kč

Odbory žádají růst minimální mzdy od ledna aspoň o 500 korun. Dosahovala by tak přinejmenším 9000 korun. Po jednání tripartity to řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že jeho vláda se zvýšením minimálního výdělku počítá. Podle něj by se ale na částce nejprve měli shodnout odboroví předáci se zaměstnavateli. Minimální mzda se zvedla po letech loni od srpna, a to o 500 korun na 8500 korun. Předtím vzrostla naposledy v roce 2007. Mnozí zaměstnavatelé v minulosti se zvyšováním minimální mzdy nesouhlasili. Argumentovali tím, že pokud by ji zvedli, museli by přidat i ostatním zaměstnancům, což si prý v recesi nemohou dovolit. Zvlášť malé výrobní podniky by prý bojovaly o přežití a musely by propouštět. Odbory a zaměstnavatelé na tripartritě také podpořili vládní návrhy na podporu zaměstnanosti a konkurenceschopnosti. Žádají na ně dostatek peněz.

Stát se dohodl na útlumu těžby v Dole Paskov, přispěje 600 mil.Kč

Stát se dohodl se společností New World Resources (NWR) o pomoci na útlumu těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba v dole bude pokračovat tři roky a vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků, sdělil ředitel legislativního odboru ministerstva financí Robert Pelikán. Vláda bude dohodu schvalovat na své schůzi 28. dubna, řekl ministr průmyslu Jan Mládek. Finální verze dohody je v souladu s verzí, kterou domluvil ministr financí Andrej Babiš. Podle Pelikána to pro stát představuje přijatelný kompromis. "Stát nebude muset vydat ani korunu, dokud OKD nesplní všechny svoje závazky, dokud nezajistí provozování dolu v plném rozsahu až do konce roku 2017," uvedl Pelikán. Dodal zároveň, že dohoda obsahuje takové mechanismy, které zajistí, že státní pomoc přijde výhradně horníkům, ne akcionářům.

Vedení ČEZ nechce na dividendách vyplatit akcionářům celý zisk

Představenstvo energetické společnosti ČEZ nechce akcionářům vyplatit celý loňský zisk, jak v březnu požadoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vedení firmy na úterním zasedání navrhlo za rok 2013 dividendu ve výši 40 korun za akcii, takže částka navrhovaná k výplatě představuje 61 procent z konsolidovaného zisku po zdanění, informoval mluvčí firmy Ladislav Kříž. Pokud by návrh představenstva schválila červnová valná hromada, stát by jako majoritní vlastník získal přes 15 miliard korun.

Stavebnictví v krizi ztratilo 443 mld. Kč a 50.000 pracovních míst

České stavebnictví přišlo během krize o 443 miliard korun, práci v oboru od roku 2008 ztratilo na 50.000 lidí. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Miloslav Mašek. O čtvrtinu také klesl počet velkých stavebních firem. Obrat stavaři nečekají ani letos. Mohl by podle nich nastat až v roce 2016.

Praha zaplatí za tunel Blanka do pátku, stavbaři se vrátí příští týden

Praha do konce týdne odešle firmě Metrostav dlužné 2,7 miliardy korun za stavbu tunelu Blanka. Na základě pátečního rozsudku soudu o tom rozhodla rada města. Metrostav je podle mluvčího Františka Poláka připraven do dvou dnů od doručení peněz obnovit práce. Stát by se tak mělo na začátku příštího týdne. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR v pátek po několika týdnech jednání uložil Praze povinnost zaplatit čtyři miliardy, mimo jiné za faktury z minulosti, s jejichž proplacením město kvůli možnému střetu se zákonem váhalo. Po zaplacení zmíněných 2,7 miliardy má Praha dalších 1,34 miliardy proplácet postupně v průběhu stavby. Stavební firma musí podle rozhodnutí arbitrů dokončit stavbu do pěti měsíců. Arbitráž tím ale nekončí. Metrostav totiž minulý týden rozšířil žalobu o další miliardu, mimo jiné za problematický Trojský most. Náklady na stavbu tunelu se postupně vyšplhaly až na zhruba 36 miliard korun.

Linet zvýší obrat o 20 procent na 2,4 miliardy korun

Výrobce zdravotnických lůžek Linet, který je součástí mezinárodního holdingu Linet Group SE, očekává ve fiskálním roce 2013/2014 nárůst obratu až o 20 procent na 2,4 miliardy korun. Uvedl to generální ředitel Linet Group SE Zbyněk Frolík. Dvacetiprocentní nárůst obratu odpovídá jeho zvýšení o zhruba 400 milionů korun oproti minulému fiskálnímu roku. Nyní Linet nejvíce expanduje ve Spojených státech, kde obrat roste ročně o sto procent. Růst obratu očekává společnost například i v několika afrických státech či Indii. Od loňského roku má Linet dceřinou společnost i v Rusku. Společnost se také chystá expandovat na čínský trh, čeká na dokončení certifikace, která trvá tři roky.

Automobilka TPCA chce do konce léta přijmout 700 zaměstnanců

Kolínská automobilka TPCA chce do konce léta přijmout dalších 700 lidí. Firma v březnu vyrobila 18.000 vozů, meziročně je to o 6,5 procenta více, řekl mluvčí automobilky Radek Kňava. Důvodem je podle něj oživení poptávky v západní Evropě, například prodej modelu Toyota Aygo vzrostl v prvním čtvrtletí o 17 procent. TPCA začne od května vyrábět nové modely, které nedávno představila na autosalonu v Ženevě. Nábor pracovníků se týká dělnických pozic, na nichž se průměrná mzda pohybuje kolem 30.000 korun.Automobilka nabírá zaměstnance prostřednictvím personálních agentur. Nyní jsou téměř všichni zaměstnanci TPCA z České republiky, část pochází ze Slovenska.

Zkrachovalá lesnická firma Less&Forest je v konkurzu

Někdejší největší tuzemská lesnická společnost Less & Forest je v konkurzu. O práci přijdou asi tři stovky lidí. O přeměně reorganizace v konkurz rozhodl Krajský soud v Praze, který tak vyhověl návrhu dlužníka. Majitel zkrachovalého holdingu Less Jan Mičánek ČTK řekl, že důvodem konkurzu je opakované odvolávání státního podniku Lesy České republiky proti reorganizačnímu plánu. Státní firma tvrdí, že tento plán negarantuje ochranu práv Lesů ČR coby věřitele.

Vyhořelou galvanovnu v Lanškrouně prohledají vyšetřovatelé

Vyhořelou galvanovnu v Lanškrouně na Orlickoústecku začali v úterý dopoledne prohledávat vyšetřovatelé hasičů a policie. Chtějí zjistit příčinu požáru. Oheň podle předběžných odhadů způsobil škody za 200 milionů korun. Objekt je zabezpečný a hlídají ho policisté. Galvanovna začala hořet v neděli před polednem. Hasičům se požár podařilo dostat pod kontrolu zhruba po sedmi hodinách. Ještě v pondělí dohašovali ohniska požáru. Na místě je mnoho chemikálií, podle hasičů jsou však zabezpečené a neunikají. Odborníci na životní prostředí měřili ovzduší v době požáru a šlo jen o zplodiny hoření. Odebrali také vzorky vody a půdy, zda nebylo okolí kontaminované. Výsledky by měly být nejspíš dnes.

Krejčíř byl v JAR obžalován z podílu na další vraždě

Radovan Krejčíř byl před jihoafrickým soudem dodatečně obžalován z podílu na vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů. Na svém twitterovém účtu o tom informoval přímo ze soudní síně jeden z jihoafrických novinářů. Líčení bylo zároveň kvůli pokračujícímu vyšetřování odročeno na 13. června. Krejčíř v úterý stanul před soudem spolu s šesti dalšími obžalovanými. Tří z nich se týká i nová obžaloba. Jihoafrická justice dosud vinila českého podnikatele z pokusu o vraždu a z únosu. Krejčíř čtyřikrát žádal o propuštění na kauci, soud však žádost vždy odmítl, naposledy 15. dubna. V soudní síni byla údajně přítomna také Krejčířova manželka Kateřina se synem Denisem. V Česku pravomocně odsouzený Krejčíř byl v JAR zatčen loni v listopadu. Vyšetřovatelé tvrdí, že se spolupachateli loni v červnu unesl a mučil bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (48 milionů Kč). Kurýr i s drogami ale zmizel a podnikatel ho prý chtěl přes bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění popírá.

Policie našla v orlické přehradě zavražděného muže

Kriminalisté našli na dně orlické přehrady nedaleko hradu Zvíkov mrtvého muže. Tělo podle nich bylo ve vodě dva roky, možná i déle. Muž byl omotán řetězem, který byl u dna ukotven podstavcem přenosné dopravní značky. Policisté totožnost mrtvého neznají. Uvedl to policejní mluvčí Jiří Matzner. Před 19 lety policejní potápěči našli pod Žďákovským mostem tři oběti pachatelů takzvaných orlických vražd. Vrazi těla dvou zavražděných podnikatelů uložili do sudů a zalili louhem. Sudy pak vhodili do přehrady. Třetí tělo policisté našli na dně přehrady zabalené do role pletiva.

Chládek chystá jednotné přijímací zkoušky na střední školy

Ministerstvo školství připravuje jednotné přijímací zkoušky na střední školy, museli by je složit všichni zájemci o maturitní obory. Zkoušky by mohly být spuštěny už v příštím roce, dělaly by se na počítači. Uvedl to ministr školství Marcel Chládek. Podle něj je důvodem pro jednotné zkoušky roztříštěná úroveň žáků, kteří přicházejí ze základních škol. Kvůli demografickému propadu chodí na střední školy čím dál méně dětí. Školy kvůli naplnění tříd pak často berou i žáky se špatným prospěchem. Podle statistik Národního ústavu vzdělávání se zkoušky konají na 82 procentech čtyřletých gymnázií, 88 procentech šestiletých gymnázií a 95 procentech osmiletých gymnázií. Ze středních odborných škol jich přijímací zkoušky pořádá 59 procent, z učilišť šest procent. Letošní přijímací zkoušky, které začaly na středních školách v úterý, potrvají do 29. dubna.

Gymnázium v Nymburku ponese jméno Bohumila Hrabala

Nymburské gymnázium ponese od 1. září název Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce. Návrh na přejmenování školy schválilo ministerstvo školství na základě návrhu školy u příležitosti jejího 111. výročí. Významný český spisovatel žil v Nymburku od pěti do 34 let a inspirace tímto městem se projevuje také v jeho díle. Proti pojmenování školy po Hrabalovi ale protestovali její studenti i někteří rodiče. Argumentovali například proto, že se Hrabal špatně učil, údajně nežil vzorný život nebo že tím škola může ztratit své dobré jméno. Většina z nich podepsala petici proti návrhu na přejmenování. Podle ředitele školy Jiřího Kuhna ale studenti rozhodnutí nakonec akceptovali a nebudou proti němu už vystupovat. Bohumil Hrabal byl nejpřekládanějším českým autorem 20. století. Za své dílo získal několik českých i světových literárních ocenění, například za knihy Příliš hlučná samota nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

Zlínská filharmonie odehraje turné s tenoristou Villazónem

Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů odehraje v nadcházející sezoně turné se světovým tenoristou Rolandem Villazónem. Turné nazvané Bel canto po evropských městech zahájí mexický pěvec v říjnu ve zlínském kongresovém centru. Filharmonie ho zaujala moderním a akusticky kvalitním kongresovým centrem. Je vystavěné podle návrhu architektky Evy Jiřičné. Filharmonici odehrají s Villazónem koncerty ve Vídni, Paříži, Mnichově či Hamburku. Villazón zazpívá nejznámější operní árie, vystoupí s ním jihoafrická sopranistka Pumeza Matshikiza. Dirigovat bude ruský dirigent Guerassim Voronkov.

Na letošní Noc divadel se chystá stovka scén ze 30 měst

Druhého ročníku Noci divadel se v polovině listopadu zúčastní až stovka souborů z více než třiceti měst. Návštěvnost se oproti minulému roku zvýší nejméně o třetinu. Uvedla to Judita Hoffmanová z pražského Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU), který je koordinátorem této akce. Společným tématem druhého ročníku bude Rok české hudby. Podle ředitelky IDU Pavly Petrové se Noc divadel loni stala jednou z hlavních divadelních událostí. První ročník se konal ve více než 25 českých a moravských městech, zúčastnilo se ho na 80 souborů a do divadel přivedl přes 40.000 návštěvníků. Program Noci divadel 2014 bude zveřejněn v září na internetové stránce http://www.nocdivadel.cz www.nocdivadel.cz .

Skanzen v Kouřimi bude více než rok zavřený

Rekonstrukce skanzenu v Kouřimi na Kolínsku za 100 milionů korun si vyžádá jeho uzavření na více než jeden rok. Stavební práce, které budou zahrnovat restaurování a postavení nových památek lidové architektury, začnou v červnu. Znovu se muzeum lidových staveb otevře pravděpodobně adventními programy v prosinci 2015, řekl ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink. Kouřimský skanzen byl založen v roce 1972 a jeho výstavba trvala do začátku 90. let. Byla ukončena kvůli restitučním nárokům na většinu pozemků, které v areálu muzea jsou. Soudní spory s restituentem pak trvaly dvacet let, takže muzeum nepokračovalo ve výstavbě dalších objektů, které do něj byly v minulosti přeneseny, řekl Rišlink. V muzeu proto leží množství rozebraných památek lidové architektury. Spor byl nyní vyřešen a s novým majitelem byla uzavřena smlouva po dobu trvání existence skanzenu. V něm nyní stojí devět objektů, v budoucnu by jich tam mělo být kolem 30. Skanzen v Kouřimi je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Nedaleko od něj se nalézají rozsáhlá archeologická naleziště dokládající staré slovanské osídlení.

V září přijde do kin nový dokument o Hanzelkovi a Zikmundovi

Dosud nezveřejněné skutečnosti o Miroslavu Zikmundovi a Jiřím Hanzelkovi odkryje celovečerní dokument režiséra Petra Horkého. Má název Století Miroslava Zikmunda a v kinech se objeví 4. září. Dokument podle mluvčí projektu Uljany Donátové oba cestovatele představí v nových souvislostech. "Bude pohledem do soukromých až intimních sfér obou mužů, pohledem na jejich rodiny, přátele a nepřátele i pohledem na jejich chyby, omyly a poučení, které jim umožnily odolat největším politickým tlaků a pronásledování," uvedla mluvčí. Právě v těchto dnech uplynulo 55 let od startu jejich v pořadí druhé asijské cesty. O dva roky dříve vyrazili na svou první pouť do Afriky a Jižní Ameriky. Za roky společného putování je spojilo 110.000 kilometrů cest, 8,5 milionu prodaných knih v jedenácti světových jazycích, čtyři celovečerní filmy a 147 televizních dokumentů. Miroslav Zikmund se letos dožil 95 let.

Národní technické muzeum vystavuje vozy Maserati

Do pátku 25. dubna jsou v Národním technickém muzeu v Praze na Letné vystaveny vzácné vozy italské značky Maserati. Dva z nich byly zapůjčeny ze světoznámé sbírky rodiny Paniniových, kteří patří k jejich největším sběratelům na světě. První zájemci je zhlédli už o Velikonočním pondělí, kdy sem byly instalovány. Unikátem mezi čtveřicí exponátů je závodní monopost 6C-34 s kompresorem přeplňovaným šestiválcovým motorem o objemu 3729 cm a výkonu 270 koní. Na voze stejného typu dojel v září 1934 Tazio Nuvolari třetí ve Velké ceně na Masarykově okruhu v Brně. Z Paniniho muzea je zapůjčeno i coupé Maserati A6G54 z let 1954-1957, vyrobené v sérii pouhých dvaceti kusů. Automobilka se však koncem 50. let přeorientovala na výrobu cestovních vozů. Dokumentuje to řadový šestiválec 3500 GT. Vzniklo jich jen 1972 a mezi jejich majiteli byli třeba monacký princ Rainier III. a herci Alberto Sordi a Anthony Quinn.

Klisna Zeta v Mongolsku porodila deváté hříbě

Klisna Zeta, která byla v roce 1998 mezi prvními koni Převalského přepravenými z Česka do Mongolska, přivedla minulý týden na svět deváté hříbě. S největší pravděpodobností jde o klisničku, uvedla pražská zoologická zahrada. Zeta, které Mongolci říkají Hvězda, je ve svých dvaceti letech nejstarší klisnou koně Převalského v národním parku Gobi. "To, že se dožila dvaceti let v tvrdých podmínkách a dokonce porodila další hříbě, je v historii reintrodukce koní Převalského opravdu výjimečnou i symbolickou událostí dokreslující úspěchy pražské zoo na návratu posledního divokého koně do jeho někdejší domoviny," uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Letos v červenci chce pražská zoo přepravit do Mongolska další tři koně Převalského. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před 40 lety. Nyní žije po celém světě zhruba 1900 koní Převalského, z toho asi 300 ve dvou národních parcích v Mongolsku.

Praha nepodepíše smlouvu o konání fotbalového ME 2020 v Edenu

Praha nepodepíše smlouvu nutnou k pořádání části evropského fotbalového šampionátu v roce 2020 na vršovickém stadionu v Edenu. Vedení metropole se obává, že by muselo v případě problémů hradit náklady na konání akce. Na tiskové konferenci to řekl radní hlavního města Lukáš Manhart. Projekt je podle něj nepřipravený a nikdo o něm poslední tři měsíce s Prahou oficiálně nejednal. Bez podpisu se akce v hlavním městě neuskuteční. O kandidaturu na pořádání mistrovství Evropy v roce 2020 usiluje Fotbalová asociace České republiky (FAČR). Turnaj se netradičně uskuteční ve 13 evropských městech. V Praze by se mohla konat čtyři utkání, tři v základní skupině a jedno z osmifinále. Přihlášku je nutné podat do 25. dubna. Podmínkou kandidatury je ale stadion o minimální kapacitě 30.000 míst. FAČR chtěla původně mistrovství Evropy spolupořádat na Strahově, kde by vybudovala nový stadion. Vláda ale odmítla dát projektu finanční záruky. Podle FAČR by se akce mohla uskutečnit i v Edenu. Ten by se ale musel rozšířit, náklady na rekonstrukci by podle tisku činily asi miliardu korun.

Sport

České tenistky se po víkendovém postupu do finále Fed Cupu vrátily do čela žebříčku družstev mezinárodní federace ITF a na prvním místě vystřídaly Itálii.

Tenista Lukáš Rosol zahájil obhajobu loňského titulu na turnaji v Bukurešti vítězstvím 6:1, 7:6 nad Italem Filippem Volandrim. V druhém kole se český daviscupový reprezentant utká s osmým nasazeným Jarkkem Nieminenem z Finska. Osmadvacetiletý Rosol hraje jako obhájce na okruhu ATP Tour poprvé v kariéře. Na bukurešťské antuce získal před rokem svůj první a dosud jediný titul.

Útočník Milan Gulaš ze švédského Färjestadu doplní kádr české hokejové reprezentace v přípravě na mistrovství světa v Minsku. Osmadvacetiletý Gulaš hrál s klubem z Karlstadu ještě v pondělí finále švédské ligy, v kterém jeho tým prohrál se Skellefteou 0:4 na zápasy. Českobudějovický odchovanec se do národního týmu vrací po roce.

Čeští hokejisté do 18 let porazili ve svém posledním utkání v základní skupině MS Švýcarsko 4:2. Z druhé příčky půjdou na Švédsko, nebo Rusko.

Hokejisté Zlína vyhráli ve třetím finále play off extraligy na ledě Komety Brno 4:1 a jsou krok od mistrovského titulu. V sérii vedou 3:0 a již v úterý mohou slavit druhý extraligový triumf v klubové historii. Zlín sice inkasoval gól již po patnácti sekundách, ale podařilo se mu vývoj zápasu otočit.

Dohrávku 25. kola fotbalové ligy mezi Slavií a Plzní provázely emoce a nejvíce rozruchu vzbudila údajná hádka domácího obránce Fernanda Nevese s koučem Západočechů Dušanem Uhrinem mladším. Slávistický trenér Alex Pastoor tvrdil, že mu hráči řekli, že plzeňský kouč kapverdského zadáka rasisticky urazil. Uhrin to ale odmítl s tím, že Nevesovi vůbec nic neřekl.

Fotbalistům Slovácka budou ve 26. ligovém kole chybět hned dva potrestaní hráči. Martin Kuncl dostal v utkání s Libercem červenou kartu podobně jako příbramský Jakub Jugas v Olomouci. Oba čeká minimálně jednozápasová pauza podobně jako dalšího hráče Slovácka Jaroslava Diviše, ostravského obránce Ondřeje Sukupa a slávistu Fernanda Nevese z Kapverdských ostrovů, kteří obdrželi čtvrtou žlutou kartu v sezoně.

Třinecký útočník Martin Růžička by se měl podle agentury ITAR-TASS stát posilou hokejistů Čeljabinsku. Vedení ruského klubu prý s osmadvacetiletým hráčem dojednává smlouvu na dva roky. V dresu Traktoru, který v této sezoně nepostoupil do play off KHL, by se Růžička sešel s dalším českým útočníkem Janem Bulisem.

Za vyrovnaného stavu 1:1 pokračuje třetím duelem finále Kontinentální hokejové ligy mezi Lvem Praha a Magnitogorskem. První ze dvou zápasů v pražské O2 areně se hraje od 19:00.

Brankáře Petra Čecha dnes čeká v úvodním semifinále fotbalové Ligy mistrů zajímavý souboj. Chelsea nastoupí na hřišti Atlética Madrid, za které chytá belgický talent Thibaut Courtois, o němž se mluví jako o nástupci českého reprezentanta v londýnském celku.

Tenistka Klára Koukalová vypadla na halovém antukovém turnaji ve Stuttgartu v prvním kole. Po setech 6:3, 6:4 ji porazila osmá nasazená Sara Erraniová z Itálie, s níž dvaatřicetiletá Češka prohrála už pošesté za sebou.

Rakušan Richard Schallert se po pěti letech vrací k české reprezentaci skokanů na lyžích. Na postu hlavního kouče nahradí Davida Jiroutka, který dostal nabídku pracovat se Slovincem Matjažem Zupanem u ruského týmu. Domů se naopak po působení v Itálii vrací Jakub Jiroutek a povede české béčko.

Počasí

Bude převážně oblačno, hlavně odpoledne přeháňky nebo bouřky. Teploty 17 až 21 stupňů.