Denní souhrn zpráv

Český export za dobu našeho členství v EU stoupl dvojnásobně

Vstup České republiky do Evropské unie před deseti lety měl významný vliv na export zboží a služeb. V samotném roce 2004 stoupl vývoz ČR o téměř 26 procent, zatímco o rok dříve export zaznamenal růst jen o devět procent. Za posledních deset let pak vývoz celkově stoupl více než dvojnásobně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Vstup do EU vedl rovněž k stále větší otevřenosti ekonomiky, kdy před vstupem činil export 59 procent hrubého domácího produktu (HDP), zatímco loni to bylo již téměř 79 procent. Největší nárůst exportu za dobu existence zaznamenala ČR v roce 1993, a to o téměř 70 procent.

Letos zatím vydělávají dluhopisové fondy, akciové fondy ztrácejí

Mezi podílovými fondy letos vydělávají hlavně ty dluhopisové, které si v průměru připsaly výnos přes dvě procenta. Smíšené fondy jsou v plusu necelé procento, fondy peněžního trhu okolo nuly. Ve ztrátě jsou zejména akciové fondy, které v průměru ztrácejí jedno procento. Vyplývá to z databáze serveru Penízenavíc.cz k 15. dubnu 2014. Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v roce 2013 o 35 miliard na Kč na 270 miliardy Kč. Celkem tři čtvrtiny majetku drží fyzické osoby a čtvrtina právnické osoby. V roce 2013 většina domácích podílových fondů vydělala. Ziskové byly zejména akciové fondy, naopak ztráty vykazovaly některé dluhopisové fondy.

V ČR se letos prodá milion elektronických knih

Letos by se v Česku mohl prodat milion elektronických knih, dvakrát víc než loni. Obrat trhu dosáhne zhruba 120 milionů korun. V rozhovoru pro ČTK to uvedl ředitel největšího obchodu s elektronickými knihami v ČR Palmknihy.cz Jiří Vlček. Obrat českého trhu s knihami dosahuje šest až osm miliard korun ročně, podíl e-knih na trhu tak podle Vlčka může letos být pod dvěma procenty. Ze žánrů vedou prodeje detektivky, thrillery, historické i ženské romány a fantastika. Nejprodávanější elektronickou knihou v březnu byla další ze série detektivek s norským policistou Harry Holem spisovatele Jo Nesba - Červenka. Dlouhodobě se cena e-knihy podle Vlčka drží na zhruba 70 procentech ceny papírové knihy.

Vyhořelou galvanovnu v Landškrouně hlídají hasiči i policisté

Vyhořelou galvanovnu v Lankšrouně na Orlickoústecku nepřetržitě hlídají policisté i hasiči. Během dne se podařilo uhasit další ohniska. Vyšetřování příčiny požáru začne v úterý. Uvedl to velitel městských strážníků Stanislav Popelář. Požár v objektu vypukl v neděli před polednem, předběžná škoda je 200 milionů korun. Hašení požáru bylo komplikované i proto, že se na místě našly nádoby s kyselinou dusičnou, sírovou, chlorovodíkovou a další chemikálie. Na místě také vybuchovaly tlakové nádoby s oxidem uhličitým (CO2). Kvůli požáru byla v neděli na půl dne zavřená ulice u nádraží. Obyvatelé v okolí galvanovny v neděli nesměli větrat a raději ani nevycházet ven. Požár vyšetřuje také Česká inspekce životního prostředí a Institut ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč. Na místě jejich pracovníci odebrali vzorky.

Na Hodonínsku se srazil autobus s autem, zasahoval vrtulník

Osobní automobil se srazil u Rohatce na Hodonínsku s autobusem. Podle prvních informací se pět lidí zranilo, žádné zranění by však nemělo být těžké, informovala mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová Na místě zasahoval vrtulník, který přepravil do nemocnice dítě z osobního auta. Příčiny vzniku nehody vyšetřuje policie.

V Plzni za rok vznikne pomník Čechům vyhnaným z pohraničí

Nový pomník věnovaný tisícům Čechů, kteří byli před druhou světovou válkou nuceni opustit své domovy v pohraničí, bude stát příští rok v Plzni. Pomník bude stát v Plzni - Borech, nedaleko věznice, na dohled od linie někdejšího protektorátního území. Bude to první pomník tohoto typu. Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS), který pomník i přes některé protesty ze zahraničí připravuje, jej chtěl původně odhalit už letos. Náklady na pylon z hořického pískovce jsou do 900.000 korun, finanční pomoc přislíbil Plzeňský kraj.

Kunovice představily letošního krále

Kunovice na velikonoční besedě při cimbálu představily nového krále pro letošní Jízdu králů. V čele průvodu v dívčím kroji a s růží v ústech pojede v neděli 18. května Radovan Siman. Desetiletý chlapec je zvyklý na diváky při vystoupeních folklorního souboru i cimbálové muzičky. "Musím se naučit jezdit na koni a kroj abych měl nachystaný," plánoval. Jízda králů se pojede v duchu letitých tradic, pořadatelé se ale snažili obohatit doprovodný program. Vystoupí i mužský sbor z Chorvatska, jehož tvorba je zapsána na seznam UNESCO. Kompletní program je na internetových stránkách radnice http://www.mesto-kunovice.cz/node/2190 www.mesto-kunovice.cz. Týden po kunovické se pojede i Jízda králů ve Vlčnově. Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi. Pochází zřejmě už z pohanských dob.

Končí Matějská pouť, letos přilákala více lidí než v předchozích letech

Matějská pouť v Praze, která končí toto pondělí, přilákala letos více návštěvníků než v předchozích dvou letech. Branami pražského Výstaviště zatím prošlo zhruba 157.000 lidí. Do večera, kdy se pouť uzavře, by mohly přijít ještě asi 3000 lidí. Loni kvůli nepřízni počasí a dlouhé zimě přišlo na Matějskou pouť asi 117.000 lidí, o rok dříve přes 154.000. Rekordní byl rok 2011, kdy do areálu zavítalo více než 215.000 návštěvníků. Pouť od letošního 1. března nabídla na 120 atrakcí, od kolotočů, vláčků, autodromů, houpaček, skluzavek po centrifugy a adrenalinová zařízení. Pouť na Výstavišti navazuje na tradici výročních poutních slavností u kostela sv. Matěje v Dejvicích. První záznam o konání poutí je z roku 1595, kdy papež Klement VIII. vyhlásil plnomocné odpustky pro poutníky do tamního kostela.

Lesníci obnovili historickou lipovou alej u hradu Bítova

Pracovníci podniku Lesy ČR obnovili historickou lipovou alej lemující cestu mezi hradem Bítov a nedalekou obcí. Jde o jednu z nejstarších alejí na Moravě. Je zhruba 600 metrů dlouhá. Práce na obnově lipového stromořadí začaly loni v září. Odborníci ošetřili 140 stromů a v přilehlém lesoparku vysázeli 125 nejrůznějších dřevin. Alej leží v přírodní rezervaci U Doutné skály a tvoří turistickou trasu v okolí řeky Dyje. V 19. století ji nechal vysázet tehdejší majitel hradu hrabě Jinřich Daun, řekl bítovský kastelán Jan Binder.

Sport

Pražská policie zadržela před stadionem v Edenu čtyři fanoušky fotbalové Slavie při protestu zhruba 150 lidí před ligovým zápasem s Viktorií Plzeň. Zadržení údajně používali zapálenou pyrotechniku. Dva dostali pokutu, zbylé odvedla policie k přestupkovému řízení. Skalní příznivci Slavie akcí reagovali na zásah policie proti průvodu fanoušků klubu před deseti dny cestou na derby se Spartou. Považují jej za nepřiměřený. Policie tehdy zadržela desítky lidí.

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička pozval do týmu před MS v Minsku třiadvacetiletého obránce Michala Jordána z farmy Caroliny Hurricanes.

Čeští hokejisté do 18 let porazili ve svém třetím utkání na mistrovství světa pořadatelské Finsko 4:3 po samostatných nájezdech a připsali si druhou výhru. Svěřenci trenéra Jakuba Petra přišli o vítězství za tři body 72 sekund před třetí sirénou, nájezdy rozhodl Jakub Vrána.

Tenista Radek Štěpánek vypadl v prvním kole antukového turnaje v Barceloně s mladým Rakušanem Dominicem Thiemem. S dvacetiletým hráčem, jenž se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace, pětatřicetiletý Čech prohrál 4:6, 4:6.

Tenista Jiří Veselý vstoupil vítězně do antukového turnaje v Bukurešti. Devětasedmdesátý hráč světa porazil v prvním kole 7:6, 6:0 Francouze Jérémyho Chardyho, jenž je v žebříčku o 31 míst výš.

Český squashista Jan Koukal vybojoval 29. turnajový triumf na okruhu PSA. Z pozice druhého nasazeného hráče ovládl Cerdil Open v brazilském Campo Grande. Ve finále soutěže s dotací 10.000 dolarů porazil Argentince Robertina Pezzotu 9:11, 11:8, 11:4 a 11:4. V pátém ročníku ovládl tento turnaj už potřetí.

Tomáš Berdych klesl po turnaji Masters v Monte Carlu ve světovém žebříčku z pátého místa na šesté. Na antuce v Monaku dohrál stejně jako loni v osmifinále. V novém pořadí ATP ho přeskočil Španěl David Ferrer, jenž vyřadil světovou jedničku krajana Rafaela Nadala a prošel do semifinále.

Kladenský centr Pavel Patera byl nejproduktivnějším hráčem baráže o hokejovou extraligu o tři body před Davidem Ostřížkem z Olomouce. Dvaačtyřicetiletý olympijský vítěz z Nagana a čtyřnásobný mistr světa Patera nasbíral ve 12 zápasech 14 bodů, byl s deseti asistencemi i nejlepším nahrávačem, ale ani tím Rytířům k záchraně nepomohl. Druhý Ostřížek přispěl k postupu Olomouce pěti góly a šesti asistencemi.

Fotbalisté Sparty ve 25. kole první ligy zvítězili na hřišti pražského rivala Dukly 3:1 a vedou ligu o třináct bodů před Plzní. Ta má však k dobru pondělní dohrávku na Slavii. Za letenský celek se dvakrát trefil Josef Hušbauer a se čtrnácti góly se posunul do čela tabulky střelců. Skóre otevřel hostující Pavel Kadeřábek, za Duklu v závěru snížil Zbyněk Pospěch.

Hokejisté Mladé Boleslavi i Olomouce, kteří si v pátek zajistili postup do extraligy, v nedělních zápasech závěrečného 12. kola baráže prohráli. Středočeši doma podlehli 1:6 Chomutovu, Olomouc prohrála na ledě Kladna 1:2.

Triatlonový reprezentant Tomáš Řenč vybojoval na akademickém mistrovství světa v Brasílii stříbrnou medaili. Ke stupňům vítězů měla blízko i Petra Kuříková, doběhla čtvrtá se ztrátou 37 sekund na bronz.

Basketbalisté Prostějova jsou po Pardubicích a Nymburku dalšími semifinalisty ligového play off. Kolín vyřadili 3:0 na zápasy, sérii ukončili domácím vítězstvím 85:69, o němž však rozhodli až drtivým nástupem do závěrečné čtvrtiny. Prostějov se v semifinále utká s Pardubicemi.

Počasí

Bude převážně oblačno, hlavně odpoledne přeháňky nebo bouřky. Teploty 17 až 21 stupňů.