Denní souhrn zpráv

Papež ve velikonočním poselství vyzval k míru

Papež František ve svém tradičním velikonočním poselství vyzval svět k míru a konkrétně zmínil například konflikty v Sýrii či na Ukrajině. Požehnání Městu a světu (Urbi et orbi) pak pronesl v latině, a na zaplněném Svatopetrském náměstí tedy stejně jako loni nezazněla čeština ani další jazyky světa. Slavnostní mše pod širým nebem se účastnilo odhadem 150.000 poutníků z celého světa. Františkovi předchůdci, včetně předchozího papeže Benedikta XVI., zdravili věřící v desítkách jazyků.

Lidé si připomněli 69. výročí vypálení valašské osady Ploština

Pamětníci, příslušníci armády, politikové a další lidé se tuto neděli sešli u památníku na Ploštině, aby si připomněli 69. výročí vypálení tamní pasekářské osady. Nacisté 19. dubna 1945 zastřelili či zahnali do plamenů 24 lidí a zapálili deset z dvanácti domů. Byla to odveta za to, že tamní lidé pomáhali partyzánům. Účastníci pietního aktu se shodli na tom, že památku obětí je nutné stále připomínat. Podle premiéra Bohuslava Sobotky dnes už nehrozí, že se historie přepisuje jako před rokem 1989, ale spíš zapomíná. "Mladá generace tyto hrůzy nezažila. Měli bychom si je pořád připomínat, abychom nezapomněli, co všechno se může stát," doplnil Tomáš Zicha, starosta obce Drnovice, v jejímž katastrálním území se Ploština nachází. Podle místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (STAN) jsou hrůzy z konce války na Ploštině, ale i v Prlově, na Vařákových pasekách či v Juříčkově mlýně v Leskovci mementem toho, že "před zlem není nikdy možné zavírat oči".

V Lanškrouně vzplála galvanovna; předběžná škoda je 200 mil. Kč

V Lanškrouně v neděli dopoledne vypukl požár v galvanovně společnosti Kozák Svitavy, která se zabývá povrchovou úpravou různých materiálů. Hasiči nejprve nemohli do objektu vstoupit, protože uvnitř vybuchovaly nádoby s oxidem uhličitým, uvnitř byly také propan-butanové láhve a acetylenová souprava. Lidé v okolí byli upozorněni, aby nevětrali. Informovali o tom zástupci města, policie a hasičů. Upřesnili, že požár zasáhl fungující provoz. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Policie na místo vyšle vyšetřovatele s vycvičeným psem nejspíš až v pondělí, až vychladne požářiště, řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková. Škoda je předběžně odhadována na 200 milionů korun.

Škoda Auto představila v Číně nový model vozu Octavia a Yeti

Automobilka Škoda Auto představila na autosalonu v Pekingu nový model vozu Octavia, který bude na místní trh uvedený v květnu. Čínská verze octavie se liší především použitím různých chromových prvků a také jiných materiálů v interiéru vozidla. Poprvé se na autosalonu ukázala i prodloužené verze modelu Yeti. Další novinkou pro čínský trh je vůz Rapid Spaceback, což je první model Škody v kategorii kompaktních hatchbacků. "Uvedení nové Octavie v Číně je milníkem pro naši růstovou kampaň v zemi," prohlásil předseda představenstva Škody Winfried Vahland. "Octavia je nejprodávanějším modelem Škody jak v Číně, tak po celém světě. Od našeho příchodu do Číny jsem dodali zákazníkům na tomto trhu 690.000 Octavií," upozornil. Od r. 2007 automobilka prodala v Číně celkem více než 1,13 milionu vozů.

Do Česka přišly za prací tisíce cizinců

Česko po vstupu do EU a v letech konjunktury přilákalo tisíce pracovníků z ciziny. Jejich počet se za posledních deset let víc než zdvojnásobil. Před rozšířením unie v zemi působilo zhruba 100.000 zahraničních zaměstnanců. Ani v krizových letech jejich počet neklesl pod 215.000. Podle odhadů úřadů práce se zdá, že by zaměstnanců z ciziny zas mohlo začít přibývat.

Češi soudí, že se vyznají ve zdravých potravinách

Naprostá většina Češek a Čechů, přes 80 procent, se domnívá, že ví, jak vybírat potraviny vhodné pro zdravý životní styl. Výživové hodnoty ale pravidelně sleduje jen necelých 17 procent. Z průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju také vyplynulo, že dvě třetiny lidí považují svůj jídelníček za nevyvážený, důvodem je podle nich nedostatek vůle, času a peněz. V průzkumu odpovídalo v únoru 8082 lidí ve věku 20 až 60 let, kteří zodpovídají za nákup potravin pro domácnost.

Krejčířova vila zatím nemůže jít do dražby

Exekutoři zatím nemohou vyhlásit dražbu vily uprchlého kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy, kterou nedávno soud odmítl vyloučit z exekučního řízení. Zatím se nerozhodlo například o námitce na podjatost znalce, který by měl nemovitost ocenit. Bez toho nejde udělat znalecký posudek, který určuje obvyklou cenu nemovitosti. ČTK to řekla mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová. Exekuci proti Krejčířovi nařídil soud v roce 2011 na návrh společnosti Frymis kvůli dluhu bezmála 50 milionů korun.

Jezdci v Lukavci vyjeli do polí a uctili Velikonoce

Památku vzkříšení Krista uctili obyvatelé Lukavce na Novojičínsku tradiční jízdou na koních okolo osení. Do polí hodinu po poledni vyjely na koních dvě desítky mužů v černých oblecích. Jejich předkové si tímto způsobem vyprošovali požehnání pro svá pole a pro celou obec. Jezdci objeli stavení v Lukavci i v nedaleké osadě Nové Dvory. Jízda končila za doprovodu duchovních písní u pomníku padlých pod kostelem a za vyzvánění zvonů. Zvyk místní obyvatelé drží od středověku. Podobnou tradici udržují už jen v Německu Lužičtí Srbové.

V Rothmayerově vile bude expozice o jejím autorovi a o Plečnikovi

Dlouho nevyužívaná památkově chráněná Rothmayerova vila ve Střešovicích se příští rok otevře veřejnosti. Muzeum hlavního města Prahy jako její nový správce v ní plánuje otevřít expozici věnovanou architektu Otto Rothmayerovi a jeho učiteli Josipu Plečnikovi. Uvedla to ředitelka muzea Zuzana Strnadová. Muzeum spravuje i nedalekou Müllerovu vilu, která nabízí návštěvnicky oblíbené expozice. Obě vily budou tvořit logický celek. Nedávna rekonstrukce Rothmayerovy vily za 23 milionů korun jí vrátila její původní vzhled. Otto Rothmayer, student a později i spolupracovník významného slovinského architekta Josipa Plečnika, navrhl nejen dům včetně interiérů, ale také zahradu, její oplocení i venkovní nábytek. V zahradě mimo jiné vznikly známé snímky fotografa Josefa Sudka. Rothmayerova rodina žila ve střešovické vile až do roku 2008. Tehdy architektův syn pod podmínkou celkové rekonstrukce a zpřístupnění prodal vilu Praze.

Pálavským okruhem začne sezona historických vlaků na Moravě

Pálavským okruhem začne v sobotu 26. dubna sezona jízd historických vlaků na jižní Moravě. Region může v tomto směru zájemcům hodně nabídnout i díky tomu, že nadšenci v brněnském depu pečují nejen o parní lokomotivy, ale i o historické motorové vozy. Provoz vlaků je však možný pouze díky sponzorům, řekl zástupce Českých drah Michal Teplík z Krajského centra osobní dopravy Brno. Na Pálavský okruh vyráží z Brna do Mikulova, Valtic a Lednice už tradičně souprava vedená parní rychlíkovou lokomotivou, které se říká Šlechtična. Do provozu se však během roku dostanou i menší parní lokomotivy, mezi nejmenší provozovaná vozidla patří motoráček zvaný Hurvínek, který pendluje v létě mezi Břeclaví a Lednicí. Celodenní jízdenka na Pálavský okruh stojí například 290 korun. Rodinná jízdenka pro dva dospělé a až tři děti přijde na 700 korun.

Sport

České tenistky postoupily potřetí za čtyři roky do finále Fed Cupu. Do boje o další trofej poslala výběr kapitána Petra Pály jednička týmu Petra Kvitová, která výhrou nad Robertovou Vinciovou 6:3, 7:5 v souboji s italskými obhájkyněmi trofeje přidala třetí vítězný bod. Češky přivítají ve finále Německo a hrát se bude nejspíše v Praze 8. a 9. listopadu.

Hokejisté Lva Praha prohráli druhé finále Kontinentální ligy v Magnitogorsku 1:4. Série se za vyrovnaného stavu 1:1 přesune do Prahy, kde bude pokračovat v úterý a ve čtvrtek. Jediný gól Lva vstřelil až v závěru Justin Azevedo. Na porážce Pražanů se gólem a asistencí podílel útočník Jan Kovář.

Házenkáři Plzně vedou po polovině extraligové nadstavby už o šest bodů. Na jejich sobotní výhru ve Frýdku-Místku (31:23) dnes nedokázaly odpovědět druhé Lovosice, které prohrály v Hranicích 27:29. Místo boje o titul se tak přiostřil souboj o stříbro, protože Hraničtí teď za Lovosicemi zaostávají jen o dva body.

Fotbalisté Viktorie Žižkov ve 23. kole druhé nejvyšší soutěže doma překvapivě podlehli 0:1 Vlašimi. Zkomplikovali si tak boj o postup, protože mohou na první dvě příčky ztrácet až osm bodů, pokud Hradec Králové uspěje v odpoledním utkání.

Lukáš Konečný prohrál zápas o titul profesionálního mistra světa v boxu ve střední váze organizace WBO s Peterem Quillinem z USA 0:3 na body. Pětatřicetiletý Konečný předvedl v posledním duelu v kariéře solidní výkon, o pět let mladší Američan měl ale souboj pod kontrolou od prvního kola. Konečný už před zápasem ohlásil, že ve Washingtonu ukončí kariéru. Po prohře je navíc prakticky jisté, že Konečný nedostane lukrativní nabídku, která by mohla jeho rozhodnutí změnit. S profesionálním boxem se loučí s bilancí 50 výher a pět porážek.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, na Moravě a ve východních Čechách občas déšť. Jinde přechodně až polojasno. Teploty vystoupí přes den na 15 až 19 stupňů.