Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman vyzval Kyjev k jednání se separatisty na východě Ukrajiny

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s vojenským zásahem proti proruským separatistům na východě Ukrajiny, řešením situace je podle něj jednání ukrajinské vlády s představiteli ruskojazyčných regionů v zemi. Prohlásil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Současně odmítl, že by prezident prosazoval útok NATO na Rusko, pokud bude Moskva vojensky intervenovat i na východě Ukrajiny. Zeman je podle Ovčáčka v takovém případě pro posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v okolí Ruska, což ho má varovat, že jedná nepřípustně. Na tiskové konferenci na Hradě se mluvčí také vrátil k nedávným kontroverzním výrokům prezidenta k ukrajinské krizi. Zeman se nejprve vyslovil pro vstup NATO na území Ukrajiny, pokud Rusko zahájí širší vojenské operace mimo území Krymu. Minulý týden na konferenci k desátému výročí vstupu České republiky do EU pak Zeman vyzval unii a alianci k podniknutí velmi razantní, preventivní akce, aby odstrašily Rusko od rozšíření vojenských akcí do dalších oblastí Ukrajiny, případně do dalších zemí regionu. "Všichni ti, kteří kritizují názor pana prezidenta, že je třeba podniknout preventivní akci v okamžiku, kdy by Rusko zahájilo operaci vůči Ukrajině, tak by si měli vzpomenout na 21. srpen 1968 a na tuto zkušenost," prohlásil Ovčáček.

Zaorálek: EU má rozšířit sankce vůči konkrétním osobám

Evropská unie by měla na vývoj na východní Ukrajině reagovat rozšířením seznamu osob, kterým zakázala vstup a zmrazila majetek, míní český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Při příchodu na jednání šéfů diplomacií unijní osmadvacítky v Lucemburku novinářům řekl, že ministři by měli zadat evropské diplomacii vypracování návrhu, o které konkrétní osoby stávající seznam rozšířit. Podle Zaorálka jsou u dění na východní Ukrajině z posledních dní "indicie, které hraničí s jistotou", že tamní události nejsou bez ruské účasti. Český ministr upozornil na podobnost mezi obsazováním úřadů a policejních stanic proruskými ozbrojenci v některých východoukrajinských městech a děním, které předcházelo ruské anexi Krymu.

Do Prahy míří prezidenti na setkání Východního partnerství EU

Pražské setkání Východního partnerství navštíví prezidenti Rakouska, Polska, Slovenska, Maďarska, Gruzie či Arménie. O účasti zástupců Ukrajiny se jedná. Na tiskové konferenci na Pražském hradě to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Neformální setkání hlav států při příležitosti pátého výročí vzniku programu EU se uskuteční 24. a 25. dubna. Účast představitele Ukrajiny v uplynulých měsících vzbuzovala kontroverze. Původně pozvání platilo pro prezidenta Viktora Janukovyče, který byl po vlně protestů svržen. Později Hrad oznámil, že pozvánka platí pro nejvyššího představitele Ukrajiny. Tím je nyní Oleksandr Turčynov. Na pražské setkání podle informací médií nezamíří předseda Evropské komise José Manuel Barroso ani šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová. Ovčáček však uvedl, že seznam hostů ještě není definitivní. Za unii na Hrad přijede český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Vláda navrhne, aby Zeman povýšil Pavla na armádního generála

Vláda navrhne prezidentu Miloši Zemanovi, aby povýšil náčelníka generálního štábu Petra Pavla do nejvyšší armádní hodnosti. Namísto generálporučíka tak Pavel bude armádním generálem. Pavel byl do funkce náčelníka generálního štábu jmenován v roce 2012. Studoval v Británii a má za sebou práci v mezinárodních štábech. V roce 2003 například zastupoval českou armádu na velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě a působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení.

Tuhý chce bojovat s extremismem, chuligány i daňovou kriminalitou

Nový policejní prezident Tomáš Tuhý řadí mezi své priority boj s pouliční a drogovou kriminalitou, extremismem nebo násilím na stadionech. Soustředí se i na daňovou kriminalitu, kvůli tomu má připravit speciální útvar Kobra. Do měsíce pak navrhne ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) tým svých nejbližších spolupracovníků, počet náměstků ale měnit nebude. Tuhý a Chovanec to řekli novinářům na tiskové konferenci. Ministerstvo vnitra je prý připraveno kvůli boji se závažnou hospodářskou kriminalitou vyjednat a poskytnout policistům lepší finanční podmínky a také technické vybavení.

Klíčový svědek vypověděl, že Babiše ke spolupráci s StB nezískal

Bývalý příslušník komunistické tajné policie (StB) Július Šuman před soudem popřel informace z archivních dokumentů, že v 80. letech získal nynějšího českého ministra financí Andreje Babiše ke spolupráci s StB jako agenta. Šumanovo svědectví by mohlo být klíčové ve věci žaloby nynějšího českého ministra financí, který se domáhá verdiktu, že byl v archivních svazcích neoprávněně uváděn jako agent StB s krycím jménem Bureš."Zpráva o získání agenta Bureše není pravdivá," prohlásil Šuman. Svědek také řekl, že zprávu o údajném získání spolupráce Babiše s StB mu předložil jeho nadřízený, který mu prý spis týkající se Babiše předtím odebral. "Tuto zprávu jsem odmítl podepsat, ale na přímý příkaz náčelníka odboru jsem tak učinil," řekl Šuman. Doplnil také, že Babiše osobně nezná. Podobně se vyjádřil před soudem také další bývalý příslušník StB František Hákač. "Neznám jej osobně. Vzhledem k tomu, že jsem měl dvě mozkové příhody, mnoho věcí jsem zapomněl. Na zmiňované období si nevzpomínám," řekl Hákač. Během výpovědi také nepotvrdil pravost svého podpisu na dokumentech StB, které mu předložil právní zástupce slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN), jenž čelí Babišově žalobě.

Policisté a hasiči evakuovali 500 lidí z třinecké nemocnice

Policisté a hasiči evakuovali přes 500 lidí z třinecké nemocnice Sosna kvůli anonymnímu ohlášení uložení bomby v areálu. Budovu museli opustit pacienti z lůžkové části i z ambulancí, evakuován byl i zdravotnický personál. Bomba ve zdravotnickém zařízení nalezena nebyla a pacienti se po poledni mohli začít vracet zpět. ČTK to řekli mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk a mluvčí nemocnice Jolana Filipová.

Čech nalezený v Norsku pracoval před lety na ministerstvu vnitra

Čech nalezený před Vánoci v norské metropoli Oslu pracoval v letech 1999 - 2002 na ministerstvu vnitra v oddělení zabývajícím se informačními technologiemi. Uvedl to zdroj z ministerstva, které dřívější práci muže se ztrátou paměti prověřovalo. Čech si na svou minulost zatím zcela nevzpomíná, postupně ale už začal mluvit česky a zotavovat se. Český ministr vnitra Milan Chovanec již dříve uvedl, že pokud by byl muž v nějakém bezpečnostním riziku a chtěl se vrátit Česka, úřady mu poskytnou ochranu. Čech se objevil 14. prosince v ulici Grenseveien ve východní části Osla ve sněhové závěji. Byl bez dokladů, na těle měl četná poranění a údajně si nepamatoval své jméno, ani odkud pochází. Norská policie v úterý zveřejnila jeho fotografii ve snaze dozvědět se o dotyčném více. Minulý týden ve středu česká policie identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali jeho rodiče. V pátek to potvrdily testy DNA.

Mládek: Euro by mohlo být v ČR přijato v letech 2019 - 2021

Přijetí fiskálního paktu EU by pro Česko mělo být prvním krokem k přijetí eura v letech 2019 až 2021. Pro české exportéry to bude znamenat snížení transakčních nákladů a omezení nutnosti pojištění proti kurzovým rizikům. Na Žofínském fóru to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Vláda schválila přistoupení ČR k fiskálnímu paktu EU 24. března. Smlouva zavazuje zavedení pravidel hlídajících rozpočtovou kázeň do národní legislativy. Podle Mládka je současná situace na Krymu a na Ukrajině komplikací pro obchod s Ruskem, o to větší důraz bude kladen důraz na rozvoj vztahů s Čínou. Ta patří s Ruskem k zemím, kde chtěla vláda udělat průlom. Pro obchod s Ukrajinou je podle něj hlavním problémem chaos, který je nejen politický, ale i ekonomický. Export českých firem na Ukrajinu se v únoru propadl o 29 procent. Mírně také klesl vývoz do Ruska, a to o 0,4 procenta. Celkový český export v únoru přitom vzrostl podle údajů Českého statistického úřadu o 15 procent.

Lízal z ČNB: Intervence neukončíme skokově

Ukončení režimu devizových intervencí nebude skokové, ale pozvolné, ekonomika se totiž přizpůsobuje nové měnové hladině. Na Žofínském fóru v Praze to řekl člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Lubomír Lízal. Dodal, že režim, kterým banka od loňského listopadu udržuje kurz poblíž 27 korun za euro, potrvá nejméně do začátku roku 2015. Faktory ekonomické krize podle Lízala odeznívají. Upozornil na to, že letošní inflace bude v ČR nejnižší za poslední dekádu. Český statistický úřad minulý týden uvedl, že meziroční inflace zůstala v březnu stejná jako v lednu a únoru, tedy 0,2 procenta. Proti únoru nevzrostly v březnu ceny vůbec.

MF chce změnit poplatky za těžbu, očekává z toho 3,6 mld. Kč

Ministerstvo financí navrhuje nový systém těžebních poplatků, který by prý zjednodušil a zprůhlednil postup při výpočtu. Veřejné rozpočty by tak získaly dodatečně více než 3,6 miliardy korun. Současný systém je podle úřadu nevýhodný. V současnosti je systém poplatků nastaven tak, že z celkové výše úhrad dostávají obce 75 procent a státní rozpočet čtvrtinu. MF navrhuje podíl obrátit, tedy tři čtvrtiny by získal státní rozpočet. Návrh MF počítá vedle obrácení podílu příjmů také s desetiprocentní sazbou u hnědého uhlí a zdvojnásobením procentních sazeb úhrady u ostatních komodit s respektováním desetiprocentního stropu. Obecní rozpočty by i přes obrácení podílu rozpočtového určení úhrady ze 75 procent na 25 procent získaly ovšem podle MF o téměř 600 milionů korun více, státní rozpočet by byl posílen o více než tři miliardy korun ročně.

Westignhouse zklamalo zrušení tendru na dostavbu Temelína

Společnost Westinghouse Electric Company je zklamána z rozhodnutí firmy ČEZ zrušit tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín v jeho finální fázi. Podle ní to oddálí další rozvoj českých firem, které se mohly podílet na stavbě dalších jaderných elektráren v Evropě. To se negativně projeví z hlediska nových pracovních míst. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš minulý týden uvedl, že dostavba Temelína je bez státní garance nemožná. Zrušení tendru ale neznamená konec příprav na budoucí rozšíření Temelína. Nyní by prý ale tržní riziko investice do výstavby dvou bloků bez státní podpory nebo garance výkupní ceny bylo příliš veliké. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) uvedla, že má sice zájem pokračovat v rozvoji jaderné energetiky v ČR, ovšem bez jakéhokoliv typu státních záruk.

LN: Vysoké školy kvůli eurodotacím žalují ministerstvo školství

Některé vysoké školy podaly nebo se chystají podat žaloby na ministerstvo školství kvůli "úřední šikaně". Nelíbí se jim přístup úřadu při čerpání peněz z evropských dotací, kvůli němuž prý univerzity a vědecká pracoviště přicházejí o velké finanční částky. Upozornily na to Lidové noviny. Ministerstvo se hájí, že postupuje v souladu s pravidly a právním řádem Česka. Podle rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petra Sáhy ale ministerstvo určuje pravidla ještě nad rámec zákona o veřejných zakázkách a navíc je neustále mění. Ministerští úředníci navíc vydávají rozhodnutí o snížení dotace a neoprávněném použití financí bez možnosti opravných kroků. Kvestor Masarykovy univerzity Ladislav Janíček poukázal i na nejednoznačný přístup ministerských úředníků. Stalo se prý, že ve dvou zcela identických projektech bylo rozhodnuto jednou souhlasně a podruhé nesouhlasně. Ministr školství Marcel Chládek před dvěma měsíci řekl, že z evropských fondů na vědu chce jeho úřad vyčerpat ještě 4,5 miliardy korun. Původně se počítalo se ztrátou 7,5 miliardy, ale připravil takzvaný havarijní plán řešení, kterým by se mohla část peněz ještě dočerpat. Klíčové však podle něj je, aby byly projekty dobře připravené a nehrozilo, že je unie odmítne proplatit úplně.

Nejvyšší soud vypracoval metodiku pro odškodňování újmy na zdraví

Nejvyšší soud vypracoval metodiku pro odškodnění újmy na zdraví, kterou zveřejní na svém webu. Místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala řekl, že metodika pomůže soudům při stanovení výše odškodnění za bolest a ztížené společenské uplatnění v případě trvalých zdravotních následků. Umožní také, aby podobné případy odškodňovaly soudy po celé republice podobně. Proškoleno v metodice je zatím 500 znalců, další přibudou. Základní částka sto procent je 10,051.200 korun jako 400násobek průměrné měsíční mzdy pro "průměrnou osobu, průměrného věku a průměrné aktivity". Navýšit se může až na 20 milionů, třeba pro mladé lidi, jimž poškození naruší celý další život, či pro sportovce, do jejichž tréninku vložila rodina velké prostředky. Těchto hodnot už teď dosahují některá odškodnění a podle odborníků by neměla být vyšší, aby platba nebyla likvidační pro toho, kdo škodu způsobil. Metodiku vytvořili společně soudci, advokáti a lékaři v reakci na nový občanský zákoník. Dosavadní odškodňovací tabulky byly zrušeny a hrozilo, že stejný případ odškodní každý soud jinak.

Přerovský primátor Lajtoch jde před soud

Státní zástupce obžaloval senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a dalších pět zástupců přerovského magistrátu kvůli veřejným zakázkám ve městě. Řekl to šéf olomouckého krajského státního zastupitelství Vít Kasík. Údajná korupční kauza jde k soudu po třech letech vyšetřování. Protikorupční policie šestici zástupců radnice navrhla obžalovat celkem čtyřikrát. Třikrát však bylo trestní stíhání zastaveno s tím, že trestný čin nespáchali. Primátor Lajtoch a jeho kolegové se budou před soudem zodpovídat ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě Lajtocha je stíhán jeho náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba.

Přijímání akutních pacientů má zlepšit elektronický systém

Komunikaci pražských nemocnic se záchrankou ohledně přijímání akutních pacientů má zlepšit elektronický systém, ministerstvo zdravotnictví přehodnotí i počty akutních lůžek. Uvedli to náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal a ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Schůzka se uskutečnila poté, co minulý týden záchranka vozila otrávenou ženu déle než hodinu po Praze a postupně ji odmítlo přijmout sedm nemocnic. Software pro komunikaci mezi nemocnicemi existuje, podle Schwarze je ale zastaralý a zhruba polovina nemocnic jej nevyužívá. Nový elektronický systém má sloužit ke komunikaci mezi nemocnicemi a záchrankou, ale také k tomu, aby si zdravotnická zařízení navzájem předávala informace o počtu akutních lůžek. Problémy s umístěním pacientů ze sanitek mají hlavně záchranáři v Praze. Pražské nemocnice tvrdí, že se to stává jen ve výjimečných případech, kdy mají zcela naplněné kapacity.

Většině Čechů by nevadily zavřené obchody v neděli a o svátcích

Téměř dvě třetiny Čechů by neměly problém se zavřením obchodů v neděli a o státních svátcích. Proti oběma variantám se naopak ohradilo 13 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG. Změnu nákupních zvyklostí by podle výsledků nesli hůře mladí lidé do 24 let, muži a Pražané. O změně otevírací doby obchodů o svátcích bude koncem dubna rozhodovat Senát. Uzavření obchodů o svátcích je pro veřejnost přijatelnější, než v neděli. Nedělní uzavření by si nepřál každý třetí Čech, zatímco sváteční jen každý šestý. Dvěma třetinám starších lidí by zavření obchodů v neděli a ve svátek nevadilo, u mladší generace je tento podíl ale poloviční.

NP Šumava letos vysází 275.000 stromů, hlavně jedle a buky

Šumavský národní park letos vysází 275.000 nových stromů, což je meziročně o deset procent více. Plánuje vysázet především jedli, buk, javor nebo jeřáb. Zalesní tak plochu o rozloze přibližně 100 hektarů, řekl mluvčí šumavského národního parku Pavel Pechoušek. Největší podíl nových stromů bude vysázen především v místech, která v minulých třech letech nejvýrazněji postihla kůrovcová kalamita. To znamená především okolí Prášil, Srní a Modravy. Ve skladbě stromů bude chybět smrk. Listnaté stromy a jedle dříve tvořily téměř polovinu šumavských lesů, ale postupem času vymizely.

Dobrovolníci posbírali u řek na Moravě celkem 24 tun odpadků

Břehy moravských řek uklidilo v uplynulých dvou týdnech 1300 dobrovolníků, kteří na nich posbírali přes 24 tun odpadků. Šlo zatím o největší úklid u vodních toků na Moravě. Nejvíce se do něj zapojili lidé na Zlínsku, Přerovsku, Brněnsku a Olomoucku, řekla mluvčí podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Na březích řek našli dobrovolníci stovky PET lahví, staré pneumatiky, kočárky, zbytky elektrických kabelů, oblečení, vyhozené koberce, části elektrospotřebičů, dopravní značku i gauč. Při úklidu prošli 210 kilometrů břehů. Nejvíce odpadu, 5000 kilogramů, posbírali na Zlínsku na březích Moravy, Rusavy, Dřevnice a Fryštáckého potoka.

V Česku loni o pětinu vzrostla produkce růžových vín

V Česku loni vinaři vyrobili více než pět milionů litrů růžového vína. Znamená to meziroční nárůst o pětinu. Růžová vína už nejsou sezonní záležitostí. Zatímco ještě před pěti lety využívali vinaři jen zhruba dvě procenta hroznů pro výrobu růžových vín, loni to bylo už osm procent. Vyplývá to z informací Svazu vinařů. Růžová vína už v Česku vyrábí tři čtvrtiny vinařů. Podle odborníků kvalita tuzemských růžových vín spočívá zejména v dobré geografické poloze.

V Brně začal festival duchovní hudby, na úvod zazněl Dvořák

Ve vyprodaném minoritském kostele svatých Janů v Brně zazněla slavná kantáta Stabat Mater Antonína Dvořáka. Filharmonie Brno s dirigentem Liborem Peškem, Slovenským filharmonickým sborem a čtyřmi pěveckými sólisty tak zahájila Velikonoční festival duchovní hudby, a zároveň připomněla květnové 110. výročí Dvořákova úmrtí. Festival potrvá do 27. dubna. Velký zájem posluchačů poutá připravovaná světová premiéra programu Tenebrae Ivy Bittové. Zazní v pondělí v chrámu svatého Jakuba, pořadatelé vyprodali místa k sezení a začali nabízet vstupenky k stání.

V Náchodě odhalili pamětní desku Josefa Škvoreckého

Na Staroměstském hřbitově v Náchodě odhalili pamětní desku spisovatele Josefa Škvoreckého. Desku navrhl Luboš Mědílek z Řešetovy Lhoty. Město u příležitosti letošních nedožitých 90. narozenin spisovatele připravuje na květen také odhalení lavičky Josefa Škvoreckého na Masarykově náměstí. Uvedla to mluvčí radnice Nina Adlof. Lavičku vytvořil sochař Josef Faltus ze Záryb u Kostelce nad Labem. Pomník kromě realistické sochy spisovatele nabídne dvě místa k sezení a informační desku. Spisovatele tradičně připomene i květnový festival studentské tvořivosti Náchodská Prima sezona a na podzim se v městské knihovně uskuteční výstava. Náchodský rodák Škvorecký zemřel v lednu 2012 ve věku 87 let v kanadském Torontu. Náchod zachytil v několika svých knihách, vedle Prima sezony také v Příběhu inženýra lidských duší a ve Zbabělcích.

Na Velikonoce přijede do ČR až 300.000 turistů

Během Velikonoc navštíví Česko až 300.000 zahraničních turistů, meziročně o šest procent víc. Zhruba dvě třetiny z nich zavítají do Prahy. Nárůst příjezdů je hlavně u individuálních návštěvníků. Oznámila to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Období Velikonoc využívají pro svou dovolenou o prodlouženém víkendu nejvíce Němci, Italové, Španělé, Poláci a Francouzi. Zejména Italové a Španělé přijíždějí do ČR týden před Velikonocemi a na svátky se vracejí domů. Naopak například Němci a Rakušané přijíždějí do Čech od čtvrtka a zůstávají až do Velikonočního pondělí.

Začíná osmidenní židovský svátek Pesach

S pondělním soumrakem začíná osmidenní židovský svátek Pesach. Letos se kryje s termínem křesťanských Velikonoc, s nimiž úzce souvisí. Nový zákon totiž datuje ukřižování a vzkříšení Ježíše, židovského kazatele a podle víry křesťanů Božího syna a Spasitele, právě do doby Pesachu. Týdennímu svátku se také říká svátek nekvašených chlebů. Připomíná vysvobození Židů z egyptského otroctví pod Mojžíšovým vedením před více než 3500 lety. Podle tradice si Židé při rychlém odchodu z Egypta nestačili připravit jídlo na cestu, tedy ani nechat vykvasit těsto na chléb. Současně svátek vyjadřuje naději na konečné osvobození národa a na příchod dosud očekávaného Mesiáše.

Britský objev zpěvačka Eyreová vystoupí v Praze na United Islands

Dvacetiletá zpěvačka Ella Eyreová, která patří mezi největší britské objevy poslední doby, bude mezi hvězdami 11. ročníku United Islands of Prague. Ten se uskuteční 20. a 21. června na Střeleckém ostrově, na Kampě, na Petříně, Žofíně a na Újezdu. O umístění hlavní scény rozhodnou lidé prostřednictvím sbírky HitHit.cz. Festivalu bude 19. června předcházet tradiční Klubová noc s koncerty desítek kapel.

Cirkopolis Fest vrcholí do středy v pražském Paláci Akropolis

Pražský festival nového cirkusu Cirkopolis Fest vyvrcholí v úterý v Paláci Akropolis vystoupením vynikajícího francouzského žongléra s lany Alexise Rouvra a ve středu představením evropských akrobatů nazkoušeným přímo pro tuto příležitost. Závěrečný večer vzniká pod vedením renomovaného francouzského režiséra Florenta Bergala se skupinou evropských akrobatů a performerů. V první části festivalu se za velkého zájmu publika v Paláci Akropolis představila francouzsko-katalánská dvojice Fet a Mà, která v silně emotivním představení propojila fyzické divadlo, tanec a akrobacii, a provokativní francouzský soubor Subliminati Corporation.

Sport

Jakub Kornfeil dojel ve třídě Moto3 pátý v motocyklové Velké ceně Ameriky v Austinu a o jedno místo vylepšil svůj výsledek z úvodní letošní Grand Prix v Kataru. Pátý je i celkově v šampionátu. Debutant v mistrovství světa Karel Hanika se zlepšil na desátou pozici. Bodoval i Karel Abraham. V MotoGP byl čtrnáctý.

Fotbalisté Sparty porazili v 24. kole v pražském derby Slavii 3:0 a udělali další krok k titulu. Před druhou Plzní, která jen remizovala 1:1 s Jihlavou, mají totiž v čele tabulky už desetibodový náskok. Slavii naopak po prohře před vyprodanou Letnou dělí už jen bod od pásma sestupu, protože Bohemians 1905 porazily v páteční předehrávce čtvrté Teplice 3:1. Poslední Ostrava podlehla 0:1 Slovácku a výrazně si zkomplikovala boj o udržení. Po porážce byl navíc odvolán trenér František Komňacký, kterého u týmu Baníku pro zbývajících šest kol nahradil sportovní manažer Radek Slončík.

Hokejisté Kladna prohráli v 9. kole baráže o extraligu na ledě Olomouce 3:5 a už nemají šanci udržet se mezi elitou. Sestupují po dvanácti letech, domácí tým se naopak přiblížil postupu do nejvyšší soutěže. Jen těžko hledal slova kapitán Pavel Patera. "Pro mě je to samozřejmě nejhorší okamžik hokejové kariéry. Co bude dál, nyní nechci řešit. Je to opravdu hodně brzy, ale je to obrovské zklamání," přiznal olympijský vítěz a čtyřnásobný světový šampion. Šanci na záchranu extraligy udržel Chomutov, který po sérii pěti porážek zabral a porazil vedoucí Mladou Boleslav 3:1. Středočeši naopak přišli o pětizápasovou šňůru výher a na potvrzení postupu mezi elitu si musejí ještě počkat.

V sobotním fotbalovém derby měl rozhodčí Jan Jílek nařídit pokutový kop proti Spartě za faul obránce Costy na slávistického útočníka Tomáše Necida. Prohlásila to předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková. Penaltu měl podle ní ve 24. kole odpískat také Pavel Královec ve prospěch Plzně proti Jihlavě. Sporné penalty v duelu Příbrami s Libercem naopak sudí Petr Ardeleánu posoudil prý správně.

Hokejovou reprezentaci v přípravě na mistrovství světa doplní útočník Martin Růžička a obránce Tomáš Linhart z Třince. Oba se k týmu připojí v úterý. Výběr trenéra Vladimíra Růžičky po čtvrtečním a pátečním utkání s Dánskem v Děčíně opět pokračuje v tréninku v pražském Edenu. Ještě bez dvojice semifinalistů extraligy se sešlo 28 hráčů, protože kvůli problémům s kotníkem chyběl vítkovický útočník Ondřej Roman.

Český tenista Radek Štěpánek vstoupil suverénně do turnaje série Masters v Monte Carlu. V duelu dvou pětatřicátníků deklasoval na monacké antuce Chorvata Iva Karloviče za 59 minut 6:1, 6:2. Postoupil i jeho daviscupový kolega Lukáš Rosol, který potřeboval o deset minut víc na vítězství 7:5, 6:1 nad Jevgenijem Donským z Ruska.

České tenisové reprezentantky zahájily společnou přípravu na semifinálové utkání Fed Cupu proti Itálii. Nehrající kapitán Petr Pála měl v Ostravě na úvodním tréninku kompletní čtveřici hráček, tedy Petru Kvitovou, Lucii Šafářovou, Andreu Hlaváčkovou a Kláru Koukalovou, která se po úspěšném startu na turnaji v Katovicích připojila jako poslední. Utkání se v ostravské ČEZ Aréně hraje o víkendu.

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková si vyzkoušela, jaké je to letět s nejlepším českým akrobatickým pilotem Martinem Šonkou. Při závodu Red Bull Air Race v Chorvatsku usedla do dvoumístného letadla a užila si dávku adrenalinu. Šonka nakonec v závodu obsadil šesté místo a vylepšil tak o tři pozice své dosud nejlepší umístění z minulého závodu v Abú Zabí. Závod vyhrál Rakušan Hannes Arch. Další závod se koná 18. května v Malajsii.

Počasí:

Do Česka dorazila studená fronta, až do středy rtuť přes den nepřekročí deset stupňů Celsia. Nad ránem může mrznout, na horách má sněžit. Napadne až 20 centimetrů sněhu, na silnicích to může klouzat. Oteplit by se mělo od čtvrtka, o Velikonocích může být až 20 stupňů. Nejvyšší denní teploty se budou dnes ještě pohybovat mezi osmi až 12 stupni, v úterý a ve středu ale jen mezi šesti a deseti stupni Celsia.