Denní souhrn zpráv

Zeman se v Lánech radil o ekonomické diplomacii

Zahraniční politika České republiky a takzvaná ekonomická diplomacie - to byla hlavní témata porady prezidenta Miloše Zemana s jeho poradci na zámku v Lánech na Rakovnicku. Porady se zúčastnili i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, jeho předchůdce v úřadu Jan Kohout a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Zeman ve středu v rozhovoru pro ČTK uvedl, že není spokojen se současnou českou ekonomickou diplomacií. Česká republika by podle něj měla obchodovat i se státy kritizovanými za stav lidských práv. Zeman už na počátku března vyvolal diskuze svým výrokem, že Česká republika by neměla ohrožovat vývoz a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu nebo Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv. Prezidentova slova tehdy odmítl mezi jinými i ministr pro lidská práva a Zemanův soupeř z prezidentské volby Jiří Dienstbier (ČSSD).

Zeman: EU i NATO by měly zastrašit Rusko před akcemi na Ukrajině

Evropská unie i NATO by měly podniknout velmi razantní, preventivní akce, aby odstrašily Rusko od rozšíření vojenských akcí do dalších oblastí Ukrajiny, případně i Moldavska. Zabránilo by se tím řetězové reakci připojování dalších regionů k Rusku, řekl v pátek na konferenci k desátému výročí vstupu Česka do unie prezident Miloš Zeman. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je proti odstrašování Ruska; podle něj teď není doba, aby "duněly válečné bubny". Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pro televizi Nova upřesnil, že Zeman neměl na mysli vojenský zásah NATO vůči Rusku. Severoatlantická aliance by měla zlepšit svou obranyschopnost, mohla by například posílit leteckou obranu pobaltských států nebo zvýšit námořní přítomnost v Černém moři, objasnil prezidentova slova jeho mluvčí.

Jako starosta mohu více změnit, řekl Kličko po setkání s Hudečkem

Jako starosta Kyjeva toho mohu více změnit než jako prezident, řekl po setkání s pražským primátorem Tomášem Hudečkem ukrajinský politik a bývalý boxer Vitalij Kličko, který je hlavním favoritem květnové volby nového starosty ukrajinské metropole. V případě, že uspěje, chtěl by se Prahou inspirovat v mnoha oblastech, například i v tom, jak přilákat do Kyjeva větší množství turistů, kteří by pomohli naplnit městskou kasu a tím i vylepšit životy místních obyvatel. "Česká republika je mi velmi blízká, strávil jsem jako dítě pět let v Československu," uvedl na dotaz ČTK Kličko. Českou metropoli prý navštěvuje každý rok a pokaždé vidí velké množství pozitivních změn, ke kterým ve městě dochází.

MF zlepšilo odhad vývoje ekonomiky, letos čeká růst o 1,7 pct

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,7 procenta z lednových 1,4 procenta. Pro rok 2015 nadále počítá s růstem dvě procenta. "Prognóza české ekonomiky z pera ministerstva financí se ve světle dat ze začátku roku a zlepšeného výhledu pro Německo logicky mírně zvýšila. Přesto zůstává přiměřeně opatrná," komentoval data analytik Patria Finance David Marek. I přes oslabení koruny vlivem devizových intervencí ČNB by se rok 2014 měl podle MF vyznačovat velmi nízkou inflací. Tu úřad očekává letos na jednom procentu a příští rok její nárůst na 2,3 procenta.

V září se v Česku uskuteční cvičení NATO Ample Strike 2014

Přibližně 600 českých a tři stovky zahraničních vojáků se v České republice v první polovině září zúčastní mezinárodního cvičení Ample Strike 2014 (AMSE14). Využívat budou asi tři desítky vrtulníků a letadel. Cvičení se uskuteční na základnách v Náměšti nad Oslavou a Čáslavi, ve vojenských újezdech Boletice a Libavá a v posádce Bechyně. Cílem cvičení je sladit výcvik předsunutých leteckých návodčích, kteří určují pozemní cíle pro letectvo, s posádkami letadel a vrtulníků. Zapojí se také vojáci deseti dalších členských států NATO - Belgie, Dánska, Estonska, Nizozemska, Litvy, Maďarska, Německa, Slovenska, Velká Británie a USA.

Pervitin se z příhraničí podle inspektora šíří už dál do Německa

Užívání pervitinu se v Německu z příhraničních oblastí s Českem zřejmě postupně začíná přesouvat víc do vnitrozemí. Roste i zadržené množství drogy. Bavorská policie jí loni zajistila přes 36 kilogramů. V roce 2010 to bylo pět kilogramů. Na diskusi o řešení problémů s drogami to v Praze řekl inspektor bavorské policie z tamního ministerstva vnitra Thomas Hampel. Podle něj se crystal, jak se v Německu pervitinu říká, šíří především z asijských tržnic v Česku. Dodal, že zadržené množství drogy je jen špička ledovce.

Babiš by měl sám přispět na splácení státního dluhu, míní Zeman

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by měl osobně přispět penězi na splacení státního dluhu. Prezident Miloš Zeman to řekl na páteční dražbě velikonočních předmětů svého nadačního fondu, jehož cílem je částečně umořit dluh České republiky. Za peníze, které fond vybere, hlava státu plánuje koupit státní dluhopisy, které vedení fondu znehodnotí a předá miliardáři Babišovi. V dražbě fond získal 2,237 milionu korun, řekl ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Vejce se Zemanovým podpisem získal kupec za 755.000 korun. Jeho jméno Hrad nezveřejnil. Státní dluh nyní dosahuje 1,683 bilionu korun.

Analýza DNA potvrdila, že muž nalezený v Norsku je občanem Česka

Výsledky analýzy DNA potvrdily, že muž, který byl se ztrátou paměti loni v prosinci nalezen v norské metropoli Oslu, je šestatřicetiletý občan Česka. Zjistili to policejní genetici v České republice. Podle televize Nova je nalezeným Michal z Havířova, který v minulosti pracoval pro ministerstvo vnitra. Norským médiím muž řekl, že má z výsledku analýzy velkou radost. Otec nalezeného muže televizi Nova řekl, že jeho syn v Norsku nebyl dobrovolně, protože chtěl jet na Nový Zéland. Syna rodiče poznali na fotografii v médiích, do Norska se za ním vypraví příští týden. Nalezený muž doma nebydlí 14 let, s rodiči byl podle Novy v pravidelném kontaktu. Donedávna žil v pražské Krči, uvedla televize. Nalezený muž podle otce dělal počítačovou forenzní analýzu a měl bezpečnostní prověrku pro stupeň tajné.

Čecha v Norsku zachránil dle místního tisku kosovský Albánec

Českého občana trpícího ztrátou paměti našel v prosinci ve východní části norské metropole Osla kosovský Albánec, který žije 12 let v Norsku. Až do tohoto týdne se domníval, že muž, kterého zachránil, je po smrti, napsal norský deník Verdens Gang. Kosovský Albánec Sami Sadiki nalezl Čecha 14. prosince kolem 14:00 hodin, jak leží na chodníku před automyčkou v ulici Grenseveien. Hlavu a krk měl prý zabořené ve sněhové závěji a na zimní období byl málo oblečen, měl na sobě jen džíny a slabou bundu. Sadiki oslovil nejprve Čecha v norštině, ten ale nereagoval. Zachránce, který podobně jako „John Smith" umí několik evropských jazyků, pokračoval větami i v dalších řečech. „Teprve když jsem řekl něco polsky, viděl jsem v jeho očích odezvu, a pochopil jsem, že rozumí slovanským jazykům," dodal. „Byl vyzáblý, vyhladovělý a vystrašený. Nebyl schopen mluvit. Vydával pouze neartikulované zvuky. Výrazem v obličeji prosil o pomoc," uvedl zachránce.

Oba zavraždění muži byli pražští taxikáři, policie varuje ostatní

Zavraždění mladík a starší muž, jejichž těla se našla v pátek Uhříněvsi, byli taxikáři a někdo je zabil právě kvůli tomu. Policie proto varuje ostatní taxikáře. "Byli zavražděni v souvislosti s výkonem tohoto povolání v nočních hodinách ze čtvrtka na pátek," uvedla mluvčí pražské policie Hana Jeřábková. Kriminalisté podle ní už vědí, že pachatel či pachatelé vražd si taxi zastavili v centru Prahy a požádali o odvoz na okraj města. Mladšímu zavražděnému bylo 26 a staršímu 60 let. Obě auta policie našla. Detektivové si podle Jeřábkové uvědomují, že zveřejnění těchto údajů jim může zkomplikovat vyšetřování, ale dospěli k závěru, že v tomto případě je třeba veřejnost informovat a hlavně upozornit pražské taxikáře na rizika spojená s jejich prací.

Nový web informuje přehledně o očkování dětí i dospělých

O očkování dětí i dospělých informuje nový web vakcíny.cz. Zájemci si přečtou odpovědi na nejčastější otázky týkající se vakcinace i detailní informace o nemocech, proti kterým se dá očkováním chránit. Témata jsou přehledně rozdělena podle věkových kategorií a věnují se očkování od narození po dospělost. Na webu je i sekce pro těhotné či interaktivní mapa s přehledem povinných a doporučených očkování při výjezdu do všech zemí světa.

iDnes.cz:Gott se neodvolá proti zamítnutí žaloby o náhradu výdajů

Zpěvák Karel Gott se nebude odvolávat proti pátečnímu verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 1, který neuznal jeho žalobu. Uvedl to s odvoláním na Gotta server iDnes.cz. Gott se žalobou domáhal po ministerstvu financí 1,3 milionu korun za výdaje na dřívější soudní spory o několikamilionové nedoplatky na dani. Zpěvák tyto spory před lety vyhrál. "Nejsem z toho nadšený a považuji to za nespravedlivé, protože vítězná strana by náklady řízení hradit neměla. Ale smířil jsem se s tím a nebudu se odvolávat," cituje iDnes.cz Gotta. Soud v pátek uvedl, že u předchozích soudů kvůli daním zastupoval zpěváka obecný zmocněnec, a nikoliv právník nebo daňový poradce, a tak na proplacení peněz od státu nemá nárok.

Před 20 lety zemřela herecká legenda Rudolf Hrušínský

Stovky divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí ztvárnil oblíbený český herec Rudolf Hrušínský, od jehož úmrtí uplyne 13. dubna 20 let. Umělec, který byl krátce i poslancem, zemřel po dlouhé těžké nemoci na jedné z pražských klinik ve věku nedožitých 74 let. Hrušínský pocházel ze staré herecké rodiny, jejíž kořeny sahají až k době Tylově. Oba jeho rodiče byli herci ve společnosti jeho dědy Budinského-Červíčka a v rodinné tradici pokračují i oba jeho synové Rudolf a Jan. Hrušínský se dokázal prosadit v jakémkoli žánru. Byl stejně uvěřitelný v rolích mrazivých a bezohledných (Kopfrkingl v Herzově Spalovači mrtvol), v postavách spolehlivých kriminalistů i svérázných lidových postaviček s přirozeným smyslem pro humor.

Květnou nedělí začíná nejvýznamnější liturgický týden v roce

Květnou nedělí, poslední nedělí před Velikonocemi, začíná podle křesťanské církevní tradice pašijový týden, jehož obřady jsou svázány s náboženskými motivy. Květné neděli se na různých místech Česka říká také květnice nebo beránková či palmová neděle. Palmové ratolesti mají připomínat vjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. V kostelích se proto světí jívové proutky a jiné zelené větvičky. Slavení Květné neděle je doloženo už od sedmého století. Květná neděle je spojována také s různými lidovými pověrami. V tento den by se například nemělo nic péct, protože by se prý zapekl květ na stromech a neurodilo by se žádné ovoce.

Výstava v Olomouci připomene dva nově svatořečené papeže

Olomoucké arcibiskupství otevře na konci dubna výstavu připomínající osobnosti papežů Jana XXIII. a Jana Pavla II. Expozici mapující tyto dvě výrazné osobnosti 20. století na papežském stolci připravilo arcibiskupství při příležitosti jejich svatořečení. Výstavu otevře arcibiskup Jan Graubner 25. dubna. Expozice má podle zástupců arcibiskupství zároveň propojit tři unikátní objekty v Olomouci - katedrálu svatého Václava, Arcibiskupský palác a baziliku na Svatém Kopečku. Výstavu doplní zajímavé exponáty a fotografie. Chybět mezi nimi nebude například škapulíř (část církevního oděvu), který měl Jan Pavel II. na sobě při atentátu, spáchaném na něj v roce 1981.

Hrad Šternberk vystavil unikátní Müllerovy mapy Čech a Moravy

Obří mapa Čech kartografa Jana Kryštofa Müllera zdobí prostory hradu Šternberka na Olomoucku. Historickou mapu z 18. století o rozměrech 2,8 krát 2,4 metru najdou návštěvníci v jedné z místností na prohlídkovém okruhu hradu. Společně s ní je vystavena i Müllerova takzvaná střední mapa Čech a mapa Moravy. Na dobu pěti let tato cenná kartografická díla památce bezplatně propůjčil slovenský sběratel Pavel Chovaňák.

Mapa Čech německého kartografa Jana Kryštofa Müllera z roku 1720 patří k nejcennějším kartografickým dílům. Čechy zachycuje v měřítku 1:132 000. Jde o největší starou mapu Čech, která má dohromady 25 sekcí. Mapování Müller zahájil v roce 1712 v bechyňském kraji a dokončil jej v roce 1717. Vydání mapy se již nedožil. Velkou pozornost na mapě věnoval říční síti, největší bohatostí mapy však je podle odborníků detailní zakreslení sídel a hospodářských činností. Mapa má také kvalitní uměleckou výzdobu, kterou navrhl malíř Václav Vavřinec Reiner.

Voskové Srdce pro Václava Havla se natrvalo usídlilo v Litomyšli

Ve sklepení litomyšlského zámku byla otevřena trvalá expozice plastiky Srdce pro Václava Havla. Dílo ze zbytků svíček zapalovaných po smrti prvního českého prezidenta na pietních místech po celé České republice vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda. V podzemních prostorách bude srdce umístěno spolu se sousoším Olbrama Zoubka nazvaným Strážci ztvárňujícím Jana Palacha a Jana Zajíce. Expozice vznikla k 20. výročí setkání sedmi středoevropských prezidentů v Litomyšli, které inicioval právě Havel.

Srdce dosahuje dvoumetrové výšky, váží 2300 kilogramů. Uspořádání expozice Srdce pro Václava Havla ve sklepení zámku Litomyšl navrhl architekt Josef Pleskot. Po celém obvodu samostatné místnosti, v jejímž středu bude srdce, umístil svítící verš z prologu knihy Kazatel. Na dotykové obrazovce si budou moci návštěvníci prohlédnout fotografie zachycující vznik plastiky, zhlédnout dokumentární film Viktora Portela a přečíst si text rozhovoru s autory.

V Kroměříži odhalením pamětní desky odstartovali Rok Karla Kryla

Rodný dům písničkáře a básníka Karla Kryla v Kroměříži zdobí ode dneška pamětní deska. Jejím odhalením zástupci města odstartovali sérii akcí, které mají návštěvníkům připomenout letošní 70. výročí narození a 20 let od úmrtí tohoto významného kroměřížského rodáka. Až do podzimu letošního roku je budou provázet koncerty, výstavy, film i divadlo. Vrcholem projektu Rok Karla Kryla by mělo být letní otevření nové expozice ve Starém pivovaru.

Začala plavební sezona na Brněnské přehradě, potrvá šest měsíců

Nové zvýhodněné tarify připravil pro letošní plavební sezonu Dopravní podnik města Brna, jehož lodě křižují přehradu na řece Svratce. Rozšířil se také počet turistických cílů, kde jízdenka přináší slevu na vstupném. Sezonu, jež potrvá šest měsíců, zahájil nástup kapitánů, následovalo vytažení vlajky a defilé všech lodí. Slunečné počasí přilákalo stovky lidí, kteří využili příležitost k první projížďce. Tradice lodní dopravy na Brněnské přehradě sahá do roku 1946.

Akci Bílý kámen na Libavé doprovodí výstavy, otevřou se památky

Ve střeženém vojenském prostoru Libavá se během akce Bílý kámen otevřou výjimečně návštěvníkům běžně nepřístupné památky. Cyklisté, ale i pěší turisté zde budou moci 1. května navštívit například střeleckou pozorovatelnu, poutní kostel ve Staré Vodě či větrný mlýn ve Městě Libavá. Zpřístupněn bude i zámeček Bores.

Na Chvalském zámku se uskuteční vernisáž výstavy o Čtyřlístku

Na Chvalském zámku v Horních Počernicích se dnes koná vernisáž výstavy o Čtyřlístku. Součástí programu o Myšpulínovi, Bobíkovi, Fifince a Pinďovi z oblíbeného komiksu bude divadelní představení Čtyřlístek v pohádce, jehož kulisy výtvarně ztvárnil tvůrce komiksu Jaroslav Němeček. Ve vitrínách budou unikátní exponáty, mezi které patří marionety Čtyřlístku či původní scénář k filmu Čtyřlístek ve službách krále. Snad žádný jiný český komiksový seriál nezískal takovou popularitu jako Čtyřlístek, který vymyslel koncem 60. let výtvarník Němeček a jehož příběhy psla scenáristka Ljuba Štíplová. Na vrcholu slávy se tisklo 220.000 exemplářů komiksu a v trafikách se po nedostatkovém magazínu jen zaprášilo. Čtyřlístek díky tomu přežil i nástup západní konkurence po roce 1989.

Vodáci odemkli Vltavu, hned na dvou místech

Téměř šest stovek vodáků se sjelo do Českého Krumlova a Vyššího Brodu, aby odemkli královnu českých řek Vltavu. Nechyběli u toho vyšebrodští vodníci a českokrumlovský hastrman. Ve Vyšším Brodě požehnal řece převor cisterciáckého kláštera, v Českém Krumlově křtili vodácké nováčky. Ani letos se pořadatelé neshodli na jedné akci a vodáci museli volit, kde chtějí Vltavu odemknout. Zatímco na jiných řekách, třeba na Lužnici, sezonu zahajují a ukončují vodácké kluby, na Vltavě tradici před čtyřmi lety založili podnikatelé. Vltava je 430 kilometrů dlouhá. Z Vyššího Brodu protéká krásnou zalesněnou krajinou s mnoha historickými památkami. Dnes už prakticky všechny sjížděné úseky lemuje hustá síť hospůdek, kiosků a kempů.

Cyklistům se po letech otevřela lávka přes Vltavu, stála 60 milionů

Pro cyklisty, bruslaře i pro pěší se otevřela ocelová lávka zavěšená pod Radotínským mostem v Praze. Lávka propojí velmi frekventované cyklostezky na obou stranách Vltavy. Za stavbu zaplatila Praha přes 60 milionů korun, řekla na dotaz ČTK mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Na otevření ale museli sportovci čekat několik let. Vedení Prahy si za to v minulosti vysloužilo kritiku. Zavěšená lávka vznikla při výstavbě jižní části vnějšího okruhu, který byl otevřen v roce 2010. Kvůli chybějícím nájezdovým rampám ji ale cyklisté nemohli používat. Lávka nad Vltavou měří 225 metrů a je široká 3,5 metru. Město za ni zaplatilo 41,4 milionu korun.

Sport

Hokejisté Zlína jsou prvními finalisty play off extraligy a po roce si opět zahrají o titul. V šestém semifinále doma porazili Třinec 5:1 a sérii vyhráli 4:2. Za čtvrtou výhrou za sebou nad Oceláři vykročili loňští vicemistři hned v úvodu, když v 5. minutě vedli již 2:0. Zlín vyřadil Třinec v play off pošesté v řadě a má šanci vynahradit si loňský finálový nezdar s Plzní.

Hokejisté Sparty v extraligovém play off rázně odvrátili hrozbu vyřazení z bojů o mistrovský titul. Na ledě Brna vyhráli vysoko 5:2 a vyrovnali stav série na 3:3. Dvě branky vítěze základní části, který vedl ve 13. minutě již 4:0, vstřelil útočník Jaroslav Hlinka. Rozhodující sedmý souboj se odehraje v pondělí v Praze.

Fotbalisté Sparty ovládli 281. pražské derby se Slavií a před vyprodanou Letnou vyhráli díky brankám Davida Lafaty, Josefa Hušbauera a Bořka Dočkala 3:0. V čele prvoligové tabulky mají díky vítězství jedenáctibodový náskok před druhou Plzní, která má však k dobru nedělní zápas 24. kola s Jihlavou. Slavia už je naopak jen bod od sestupového pásma. Vedoucí Spartu před zápasem dělilo od čtrnácté Slavie rekordních 38 bodů a rozdílné postavení bylo vidět i na hřišti.

Policie během průvodu stovek slávistických fanoušků na ligové derby se Spartou na Letné zatím zadržela nebo zajistila 83 lidí. Zadržené podezřívá z trestných činů, zajištěné pak z přestupků. Příznivci fotbalové Slavie se cestou na derby, hlavně na Čechově mostě, několikrát dostali do potyček s policií. Ta proti nim zasáhla, když přes její varování začali házet dělbuchy a dýmovnice. Po zákroku na Čechově mostě byli podle zpravodaje ČTK někteří fanoušci zraněni a měli v obličeji krev.

Letošní mistrovství světa basketbalistek do 17 let se nakonec uskuteční v České republice. Rozhodla tak Mezinárodní basketbalová federace FIBA, která odebrala pořadatelství Slovensku. To má pozastavené členství kvůli nesplaceným závazkům z let 2006 až 2012 a hrozí mu vyloučení ze všech soutěží FIBA. Šampionát se odehraje od 28. června do 6. července v Plzni a v Klatovech. České reprezentantky už měly premiérovou účast na MS jistou zásluhou stříbrných medailí z mistrovství Evropy šestnáctiletých z minulého roku.

Čeští hokejisté i podruhé v zápase Euro Hockey Challenge v Děčíně zdolali Dánsko. Vítězství 2:0 zařídili brankami debutující Jakub Valský a Lukáš Radil, gólman Pavel Francouz při pátém reprezentačním startu udržel podruhé čisté konto. Svěřence trenéra Vladimíra Růžičky čekají další zápasy v přípravě na mistrovství světa ve středu a ve čtvrtek v Havlíčkově Brodu proti Norsku.

Soupeřem hokejistů Lva Praha ve finále play off Kontinentální ligy bude Metallurg Magnitogorsk. Ten v semifinále vyřadil Ufu 4:1 na zápasy, poslední duel doma vyhrál 1:0 v prodloužení. Gólem z 62. minuty poslal Metallurg do finále obránce Jaroslav Chabarov.

Hokejisté Kladna porazili v 8. kole baráže o extraligu Chomutov 6:2 a poprvé v boji o udržení mezi elitou naplno bodovali. Rytíři o své výhře rozhodli již v první třetině, ve které třikrát skórovali. Kladno je i nadále v tabulce skupiny poslední, na druhou Olomouc ztrácí čtyři kola před koncem šest bodů.

Volejbalisté Českých Budějovic budou znovu po roce hrát ve finále extraligy o mistrovský titul. Svěřenci bývalého reprezentačního trenéra Jana Svobody v semifinále vyřadili Zlín 4:1 na zápasy, poslední výhru přidali poměrem 3:1 v domácím prostředí. Finálová série začne v pátek 18. dubna v hale liberecké Dukly, Zlín bude hrát o bronz s Příbramí.

Počasí

Zpočátku zataženo až oblačno, na většině území déšť. Během dne od západu oblačno, místy přeháňky. K večeru ustávání srážek a další ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C.