Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka kritizuje Babiše za propojení byznysu a politiky

Nejčistším řešením by bylo, kdyby ministr financí Andrej Babiš (ANO) ukončil své podnikání a věnoval se jen politice, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jinak se podle něj Babiš musí vyvarovat střetu zájmů, za který ho ve čtvrtek kritizovala i členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Sobotka také řekl, že prohlášení šéfa ANO na adresu médií nejsou součástí politiky vlády. Babiše ve čtvrtek kritizovala členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová, která s kolegy přijela prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU. Podle političky by se měl Babiš, jehož firmy prý dostaly 2,6 milionu eur (71 milionů Kč) z evropských fondů, jako ministr svých firem vzdát. Babiš, jehož kvůli střetu zájmů hojně kritizuje i opozice, v reakci na její vyjádření ČTK sdělil, že neuvažuje o tom, že by se společností vzdával. "Já se zodpovídám svým voličům, ne paní Grässleové, která nemá správné informace. Dodržuju zákon o střetu zájmů," uvedl šéf hnutí ANO.

STEM: Babiš je nejpopulárnější politik, jeho náskok vzrostl

Nejpopulárnějším politikem je podle průzkumu agentury STEM ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, příznivě ho hodnotí 62 procent lidí. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který skončil na druhém místě, ztrácí pět procent. Třetí je premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, čtvrtý ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Šéf Úsvitu Tomio Okamura klesl z druhého na páté místo. Vyplývá to z aktuálního průzkumu STEM, který má ČTK k dispozici. Průzkum se uskutečnil od 11. do 20. března, zúčastnilo se jej 1070 lidí.

Ve vládním týmu k církevním restitucím by podle Sobotky měli být i lidovci

Vláda sestaví tým pro vyjednávání s církvemi o restitucích. Po jednání grémia ČSSD to řekl premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka. V týmu by podle něj měli být za každou stranu jeden nebo dva ministři. Sobotka chce, aby se účastnili i zástupci KDU-ČSL. Ti to zatím ale odmítají. Premiér řekl, že mu jde hlavně o to, aby se zavedlo předkupní právo státu na vydávaný majetek a dohodla se účelovost vyplácených finančních náhrad. Církve vznik vládního týmu navrhly, ale zároveň se již se zástupci politických stran nechtějí bavit o změnách církevních restitucí, ale diskutovat s nimi o "kooperativním modelu další spolupráce mezi státem a církvemi".

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se bude během 17 let církvím postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Zeman: Problémem církevních restitucí je, kolik půjde na prospěšné účely

Základním problémem církevních restitucí je podle prezidenta Miloše Zemana to, aby církev co nejvíce získaných prostředků věnovala na veřejně prospěšné účely. Možnost zdanění finančních náhrad, kterou navrhuje ČSSD, je podle prezidenta záležitostí Parlamentu. Pokud jde o případné snížení náhrad o inflaci, prezident podotkl, že inflační doložka je závislá na míře inflace, pokud jde o nejbližších 30 let. "A já sám se obávám, že po devalvačním opatření české centrální banky začne s nějakým časovým zpožděním tato inflace růst," dodal.

Novým předsedou hnutí STAN je liberecký hejtman Půta

Novým předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se stal liberecký hejtman Martin Půta. Půta v čele hnutí vystřídal Petra Gazdíka, který se rozhodl znovu nekandidovat a následně byl na volebním republikovém sněmu v Průhonicích u Prahy zvolen prvním místopředsedou hnutí. Dvaačtyřicetiletý Půta je dlouhodobě zastáncem volnější spolupráce s TOP 09, se kterou má STAN dohodu o spolupráci. V krajských a komunálních volbách by podle něj měli starostové na rozdíl od sněmovních voleb kandidovat samostatně.

Hejtmani ČSSD dali do diskuze návrh klouzavého mandátu poslance

Čtveřice sociálnědemokratických hejtmanů, kteří jsou zároveň poslanci, předložila ke vnitrostranické diskusi návrhy týkající se kumulace funkcí a zavedení klouzavého mandátu. Informaci ČTK potvrdil šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Hejtmani chtějí změnit ústavu i jednací řád Sněmovny. Poslanecký mandát by podle nich neměl být slučitelný s výkonem funkce ministra, hejtmana, starosty nebo primátora. "Oni to poslali všem poslancům s tím, aby případné připomínky směřovali na ně," řekl ČTK Sklenák.

Cizinci možná budou volit do samospráv, Dienstbier začne debatu

Cizinci ze zemí mimo EU, kteří v Česku dlouhodobě žijí, by možná v budoucnu mohli volit v komunálních volbách. Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by zapojení přistěhovalců do rozhodování o životě v jejich bydlišti přispělo k lepší integraci. Chce proto začít debatu o případném volebním právu pro migranty a o změně volebních zákonů. Řekl to TK. Ke konci loňska žilo v ČR legálně 441.500 cizinců, z nich 238.900 trvale. Česko patří v EU také k zemím, které udělují své občanství nejméně. Poměr počtu migrantů, kteří se českými občany stali, k celkovému počtu cizinců je v ČR pak vůbec nejnižší.

MPSV navrhuje kvůli zavírání dolů dřívější penzi pro víc horníků

Dřív do důchodu budou možná moci odcházet i horníci, kteří začali fárat až po 1. lednu 1993. Ministerstvo práce totiž navrhuje zmírnit pravidla pro předčasnou penzi a rozšířit okruh havířů, kteří by na ni měli nárok. Návrh novely zveřejnila na svém webu vláda. Jeho vypracování uložil ministerstvu loni na podzim expremiér Jiří Rusnok. Jeho tehdejší kabinet tak chtěl řešit situaci v Moravskoslezském kraji, kde hrozí zavírání dolů. Horníci už mají nyní možnost jít do důchodu dřív, a to nejméně o pět let. Museli ale pracovat pod zemí už před rokem 1993 a do konce roku 2008 museli mít odpracován určitý počet směn - několik tisíc. Ti, kteří nastoupili do dolů až od roku 1993 a nefárali dostatečně dlouho, podmínky nesplňují. Ministerstvo navrhuje hraniční datum "1. ledna 1993" ze zákona vypustit.

Válková podala k NS stížnost v Tykačův neprospěch

Ministryně spravedlnosti Helena Válková podala k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v neprospěch miliardáře Pavla Tykače obviněného z vytunelování CS Fondů. Válkové stížnost míří proti rozhodnutím Vrchního soudu v Praze, který zamítl zajištění Tykačova majetku, respektive zrušil usnesení dozorujícího žalobce o zajištění Tykačova majetku jakožto náhradní hodnoty za výnos z trestné činnosti. O rozhodnutí ministryně ČTK informoval mluvčí resortu Jiří Hovorka. V tiskové zprávě uvádí, že ačkoliv Nejvyšší soud svým výrokem nemůže zvrátit předchozí rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, bude mít důležitý význam pro sjednocení přístupů soudů v souvisejících řízeních.

ČNB: Zahraniční dluh ČR loni stoupl na 2,215 bilionu Kč

Zahraniční dluh České republiky loni vzrostl o 262,5 miliardy korun na 2,215 bilionu korun. Představoval tak 57,1 procenta hrubého domácího produktu. K růstu dluhu podle ČNB přispělo především zadlužení bankovního sektoru. Stav zahraniční zadluženosti byl v posledním loňském čtvrtletí ovlivněn zejména zvýšením krátkodobých pasiv bank, především formou navýšení krátkodobých vkladů přijatých od zahraničních bank. Podíl bankovního sektoru na zahraničním dluhu se zvýšil na 27,2 procenta.

Průzkum: Češi díky mírné zimě ušetřili na vytápění 6500 Kč

Češi díky letošní mírné zimě ušetřili na vytápění 6500 korun, v předešlých letech utratili za zimu v průměru celkem 16.500 korun. Nižší výdaje měly zhruba dvě třetiny lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Provident a zjištění mezinárodní výzkumné agentury YouGov. Průměrné roční náklady za elektřinu jsou podle průzkumu 19.330 Kč, za plyn je to 18.083 Kč a za vodné a stočné 8828 Kč. Z průzkumu dále plyne, že účty platí včas a bez problémů tři pětiny lidí, občas s malým zpožděním asi třetina. Většina Čechů se snaží na účtech ušetřit. Čtvrtina domácností svítí a topí méně než dřív. Další čtvrtina uvádí, že již snížila spotřebu natolik, že "už více šetřit nemůže".

Od neděle pojedou auta na D1 u Jihlavy jen na polovině dálnice

V neděli kolem poledne by měla být doprava na dálnici D1 mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem (kilometr 112 až 104) a mezi Hořicemi a Loktem (kilometr 75 až 66) svedena do jednoho pásu ve směru na Prahu. Bude se v něm jezdit ve dvou zúžených pruzích v obou směrech. ČTK to potvrdil dispečer Národního dopravního informačního centra. Levý pruh bude široký 2,5 metru a pravý 3,15 metru. Na uzavřené polovině dálnice budou dělníci od příštího týdne až do začátku srpna měnit povrch. Mohou se tvořit kolony, policie v úsecích posílí hlídky. "Na situaci na D1 bude v neděli v úseku mezi 104. a 112. kilometrem dohlížet šest policejních hlídek. Pokud vzniknou komplikace, budou připraveny i hlídky z obvodních oddělení Jihlava a Pelhřimov," řekla TK krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková. Na dalším opravovaném úseku D1 mezi obcí Psáře a Šternovem (kilometr 47 až 41) na Benešovsku začnou v pondělí přípravné práce na přechod na stejný režim.

Geologický průzkum sesuvu na D8 provede AZ Conzult za dva mil.Kč.

Geologický průzkum zříceného svahu na dálnici D8 provede sdružení v čele se společností AZ Consult, které zvítězilo mezi devíti oslovenými uchazeči. Cena průzkumu, který má rozhodnout o budoucí sanaci sesuvu, vyjde na zhruba dva miliony korun. ČTK to řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Nová nabídka je podstatně lacinější než se odhadovalo v původní soutěži, kterou zadalo bez výběrového řízení bývalé vedení Ředitelství silnic a dálnic. Tuto zakázku s odhadovanou hodnotou 52 milionů zastavil nově pověřený šéf ŘSD Jiří Mayer.

O Velikonocích kvůli opravám nepojede metro na celé trase A

Pražský dopravní podnik (DPP) o Velikonocích obousměrně přeruší provoz metra na celé trase A. Metro nepojede od pátečního odpoledne, provoz bude obnoven v úterý ráno. Důvodem jsou opravy výhybek a výměna pražců. Informaci ČTK potvrdil mluvčí podniku Jiří Štábl. Podnik zajistí náhradní dopravu. Poslední stejně rozsáhlá výluka před dvěma lety se podle údajů dopravního podniku dotkla zhruba 50.000 cestujících.

Do ČR nebylo dosud dovezeno žádné léčebné konopí

Ani jeden gram léčebného konopí nebyl dovezen do ČR za celý rok, kdy to zákon umožňuje. Pacienti jsou tak stále odkázáni na své výpěstky, nebo kupují marihuanu na černém trhu a riskují konflikt se zákonem. Povolení k zacházení s konopím pro léčebné účely mají tři firmy - Phoenix, Czech Medical Herbs a Elkoplast, který má i povolení k dovozu. Od dubna 2013 povolil zákon léčbu marihuanou, od dubna 2014 umožní firmám pěstovat ji v tuzemsku. Léčebné konopí se má dovážet z Nizozemska. Nizozemská firma nabízí gram marihuany za 200 korun, pacient za povolených 30 gramů měsíčně bude muset dát 6000 korun, za rok 72.000 korun, což je podle propagátorů léčby příliš. Zdravotní pojišťovny léčebné konopí nehradí. Kritici tvrdí, že povolených 30 gramů nebude řadě pacientů stačit, argumentují dosavadní praxí i zahraničními příklady.

Anticenu Bludný balvan dostala lékařka za tažení proti očkování

Anticenu Bludný balvan letos dostala praktická lékařka Ludmila Eleková za "udatné tažení proti očkování" v kategorii jednotlivců a firmy ZAT a.s. a MDM Centrum s.r.o. v kategorii družstev za "originální humánní přínos pro společnost při prosazování šarlatánské metody do medicíny". Český klub skeptiků Sisyfos vyhlásil již pošestnácté zlatý, stříbrný a bronzový balvan za matení veřejnosti. Držitelka zlatého balvanu Eleková se věnuje homeopatii. Převzít cenu si nepřišla a o klubu se podle předsedy Čeňka Zlatníka vyjádřila "nikoli pochvalně". Klub upoutala výrokem, že očkovat není nutné žádné děti. "I u závažných nemocí platí, že očkování oslabí imunitu proti všem infekcím, včetně té, proti níž se očkuje," tvrdí. Slovy o zbytečnosti či nebezpečnosti očkování si podle klubu jen získává coby mediální hvězda nové klienty pro svoji homeopatickou praxi.

Činoherní divadlo odehraje zřejmě vůbec poslední představení

Pravděpodobně poslední dvě představení odehraje o víkendu Činoherní divadlo města Ústí nad Labem. Soubor přerušil činnost na konci ledna kvůli nejasnostem ve financování, na jehož způsobu se nedohodl s městem. Dočasně ji obnovil v pondělí. Městské zastupitelstvo na začátku března rozhodlo, že založí novou organizaci Činoherní studio, současné divadlo tak spěje k zániku. Soubor se přes víkend rozhodne, jestli pod novou příspěvkovou organizaci přejde.

V Liberci se otevřel obří zábavní vědecký park iQLandia

V Liberci se otevřel obří zábavní vědecký park iQLandia. Na výstavní ploše o rozloze jednoho hektaru nabízí návštěvníkům na 350 většinou interaktivních exponátů v deseti expozicích a také 3D planetárium pro 50 diváků ve střešní kopuli. Nejdražším exponátem je první humanoidní robot v Česku jménem Thespian. Centrum za něj zaplatilo dva miliony korun, řekl ČTK při slavnostním otevření science centra jeho ředitel Pavel Coufal. Vědecký park vyrostl za necelé dva roky v sousedství zábavního Centra Babylon. Stojí na místě zchátralé továrny Desta, kterou obecně prospěšná společnost iQLandia (dříve Labyrint Bohemia) koupila za 25 milionů korun. Přestavba a dostavba areálu stály dalších 250 milionů.

V Plzni se otevřelo výrazně rozšířené science centrum Techmania

Plzeňské science centrum Techmania, zaměřené na popularizaci vědy a techniky, je ode pátku třikrát větší. Sedmiměsíční rekonstrukce zchátralé historické škodovácké haly stála včetně vybavení 330 milionů korun. Centrum neformálního vzdělávání má nyní plochu 12.500 metrů čtverečních. Pro veřejnost bude nová budova přístupná od soboty, řekl ČTK mluvčí Techmanie Tomáš Moravec. Návštěvníci se v hlavní budově science centra setkají s novými expozicemi Obnovitelné zdroje energie nebo Člověk a zvíře. Vyzkoušet si mohou 60 tradičních exponátů zaměřených na fyzikální jevy v expozici Edutorium, v novém lesku se jim představuje kontroverzní plastika Davida Černého Entropa. Nová hlavní expoziční hala doplní svou nabídkou činnost prvního 3D planetária v ČR za 150 milionů Kč, jež se otevřelo loni v listopadu. Celý areál science centra se tak nyní rozkládá na ploše téměř 30.000 metrů čtverečních.

Pivovar Nymburk pokřtil na počest Hrabala nový pivní speciál

Sté výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala připomínají tento týden vzpomínkové akce po celé republice. Vznikla například divadelní představení, naučné stezky, soutěže nebo památná místa. Pořádají se besedy, konference, výstavy a projekty mezinárodního formátu.V nymburském pivovaru, kde Hrabal strávil část svého života, byl v pátek na jeho počest pokřtěn nový pivní speciál. V Brně se několik desítek lidí zúčastnilo happeningu divadla Husa na provázku před rodným domem Bohumila Hrabala. V sobotu hostí Husa na provázku několikahodinový komponovaný večer Via Hrabal. V poslední den přehlídky, tedy v neděli 30. března, po skončení mše na Petrově vyletí z divadelní terasy holubi. Večer přehlídku uzavře mimořádné představení Rozvzpomínání na motivy románu Obsluhoval jsem anglického krále, jež se na repertoáru drží 29 let. Bohumil Hrabal za své dílo získal několik českých i světových literárních cen, například za knihy Příliš hlučná samota a Obsluhoval jsem anglického krále. Ve svých dílech čerpal z autentických životních zkušeností. Umělecky je dokázal převést do nadsázky a komických situací, objevovala se také skepse, černý humor a melancholický podtext.

V katedrále sv. Víta budou poprvé uvedeny pašijové hry

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se budou poprvé konat pašijové hry. Upravená verze Hořických pašijí se bude hrát na Květnou neděli 13. dubna od 15:00, sdělil ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka chce pašijové hry počínaje letošním rokem v katedrále pořádat každoročně. Pašijové hry představí Otakar Brousek ml., Nela Boudová a Jakub Gottwald v režii Václava Lautnera, zazní hudba Jaroslava Krčka v provedení souboru Chorea Bohemica. Hry s náboženskou tematikou v Hořicích na Šumavě byly původně spojeny s cisterciáckým klášterem ve Vyšším Brodě. Rozšířily se v 19. století, kdy byla postavena nová divadelní budova a navštěvovali je tehdy i členové císařské rodiny, šlechtických rodů a vysocí církevní hodnostáři. Hry byly zrušeny za druhé světové války a snahu českých přistěhovalců tradici po válce obnovit zhatil komunistický režim. V roce 1990 vznikla společnost pro obnovu pašijových her. Hrát se začalo na přírodní scéně v lesoparku, v těsném sousedství bývalého pašijového divadla.

Odpůrci střídání času se zaměří na zrušení letního času

Odpůrci střídání zimního a letního času zaměří svou kampaň nově na zrušení letního času. Podporu budou hledat u nových europoslanců a české vlády. Zjednodušit chtějí také registraci podporovatelů evropské občanské iniciativy, jejímž prostřednictvím chtějí přimet EU k zavedení jednoho času. Na dotaz ČTK to uvedl manažer projektu Jaroslav Pospíšil. Poznamenal, že unijní podmínky registrace podporovatelů evropské občanské iniciativy vyžadují, aby kvůli zabránění zneužití uváděli také své osobní údaje včetně čísla dokladu. Kvůli tomu se ale počet podporovatelů projektu od loňského podzimu nijak nezvýšil. "V současné době se registrovalo celkem 7075 občanů, 4696 z Česka a 2379 ze Slovenska," sdělil Pospíšil.

Svět Tima Burtona lze navštívit v Domě U Kamenného zvonu

Hororový, fantaskní a groteskní svět filmového režiséra Tima Burtona představuje od pátku výstava v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Expozice ve třech podlažích gotického domu představuje pět stovek děl - kresby, fotografie, loutky, makety, filmy, 150 exponátů z nich ještě nebylo nikdy vystaveno. Práce, které ještě nebyly zveřejněny, se podle pořadatelů Burton rozhodl v Praze ukázat díky svému okouzlení českým loutkářským uměním. K těm, kdo ovlivnili jeho práci, řadí českého filmového režiséra Karla Zemana. Má rád také tuzemské surrealisty, obdivuje tvorbu Jana Švankmajera. Designéři propojili artefakty Tima Burtona s českým sklářstvím a jeho loutky a další figurky umístili do velkých skleněných baněk a koulí. Uzavřené pod sklem návštěvníci výstavy najdou marťany ze snímku Mars útočí, kostlivce z Mrtvé nevěsty a umpalumpy z Karlíka a továrny na čokoládu. V přízemí je otevřen Obchod Tima Burtona s katalogy, knížkami a četnými předměty čerpajícími z Burtonovy estetiky. V podzemí se promítají Burtonovy filmy a budou se v něm konat dílny. Výstava potrvá do 3. srpna.

Sáblíková si v mincovně vyrazila minci s vlastním portrétem

Zlaté a stříbrné mince s portréty českých olympijských vítězek z nedávných her v Soči v Jablonci nad Nisou razila Česká mincovna. Svůj portrét na rubovou stranu zlaté mince si osobně vyrazila rychlobruslařka Martina Sáblíková, zraněnou snowboardistku Evu Samkovou zastoupil při ražbě její trenér Jakub Flejšar. Sáblíková byla z mince se svou podobiznou nadšená. Předlohy vytvořil akademický sochař Jiří Dostál stejně jako po olympijských hrách v Londýně. Rychlobruslařku i snowboardcrossařku výtvarník zachytil v pohybu. Sáblíková se na minci poznala. "Posed a postoj, to jsem přesně já," ocenila. "I když mi připadá, že se na té minci směju, což musím říci, že při té jízdě moc nejde," dodala se smíchem.

Fotbalové kluby podle ministra vnitra s chuligány nebojují

Fotbalové kluby a FAČR podle ministra vnitra Milana Chovance nástroje k boji s chuligány a násilím na stadionech dávno mají, pouze je však nevyužívají. Na tiskové konferenci mimo jiné prohlásil, že databázi problémových příznivců měly prvoligové celky zavést už v roce 2008. Diskuze o změnách v legislativě se rozhořela po sobotním ligovém utkání Ostravy se Spartou, které po poločasové přestávce na dvacet minut narušilo řádění výtržníků na tribunách. "Nejsme zastánci uspěchaného postupu, protože současná legislativa umožňuje potížisty tvrdě trestat," řekl Chovanec. "Výtržníci dnes například můžou dostat až desetileté tresty zákazu vstupu na stadiony a musí se hlásit na policejních stanicích. Ale současná legislativa se nevyužívá," přidal ministr. Na vině jsou podle Chovance i kluby, které mimo jiné za šest let nedokázaly vytvořit databázi problémových fanoušků, přestože od ministerstva dostaly návod, aby vše proběhlo v souladu se zákonem na ochranu osobních dat.

Sport

Krasobruslař Tomáš Verner se na mistrovství světa propadl ze čtvrtého místa po krátkém programu na konečnou desátou příčku. Sedmadvacetiletý Čech se totiž s kariérou rozloučil až patnáctou volnou jízdou pátečního večera v japonské Saitamě.

Hokejisté Vítkovic jsou momentálně bez trenérů. Peter Oremus s Romanem Šimíčkem zatím na příští sezonu nemají smlouvy, klub však nevyloučil, že u týmu budou pokračovat. Podle generálního manažera Petra Husičky by mělo být jasno v příštím týdnu.

Počasí

Sobota bude slunečná s teplotami 15 až 19 stupňů Celsia, na horách kolem 10 stupňů.