Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sněmovna odmítla ruskou anexi Krymu

Sněmovna odmítla násilnou anexi ukrajinského Krymu Ruskem, podle poslanců jde o porušení mezinárodního práva. Poslanci taky podpořili vládu v jednáních o společném postupu v Evropské unii a NATO při řešení situace na Ukrajině. Sněmovna naopak nepodpořila návrh, aby vláda prosazovala v EU zavedení ekonomických sankcí, ani výzvu k navýšení českého rozpočtu na obranu. Usnesení o odmítnutí ruského záboru Krymu a o podpoře české vlády v jednáních o společném unijním postupu vůči Rusku navrhla někdejší předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová z opoziční ODS. Pro hlasovalo 121 poslanců z koaličních ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL i z opozičních TOP 09 a ODS. Z přítomných 179 poslanců bylo proti 16 komunistů a jeden člen klubu Úsvit. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podotkl, že základní usnesení dosáhlo více než ústavní třípětinové většiny.

Poslanci podpořili snížení odměn advokátů při vymáhání pohledávek

Sněmovna v prvním čtení podpořila poslaneckou předlohu, která by snížila odměny advokátů v občanskoprávních sporech u méně závažných pohledávek. Předloha, díky které by mohl klesnout počet exekucí, míří k posouzení ústavně-právnímu výboru. Pokud bude předloha platit, nebude se už moci stát, že například za dluh dopravnímu podniku v řádu stokorun musí dlužník uhradit nakonec mnohatisícovou částku. Předloha předpokládá, že v přípravném řízení by bylo možné účtovat 300 korun za úkon bez ohledu na to, zda se věřitel nechá zastupovat advokátem nebo ne. Běžné přitom jsou dva až tři úkony. Při bagatelních pohledávkách do 10.000 korun by byly maximální náklady související s vymáháním 600 či 900 korun. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) ale prosazuje jinou úpravu. Ministerstvo podle ní připravilo změnu vyhlášky o advokátním tarifu, která by rychle změnila sazby u bagatelních pohledávek. Přichystána je taky novela soudního a exekučního řádu, která na vyhlášku odkáže.

Koalice zabránila sněmovní debatě o výroku Válkové k protektorátu

Koalice zabránila sněmovní debatě o vyjádření ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO) k situaci Čechů v době protektorátu. Ministryně se před poslanci za svůj "zřejmě nešikovný výrok" omluvila. V rozhovoru pro server Echo24 k poválečném odsunu německého obyvatelstva z Československa uvedla: "Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo." Válková k tomu poslancům řekla, že její vyjádření bylo "zlovolně" interpretováno. Svým výrokem měla na mysli to, že Česko na rozdíl od jiných zemí nebylo válečným územím. Omluvila se také všem, koho by se její slova mohla dotknout. Předseda ODS Petr Fiala ji nicméně vyzval, aby zvážila své setrvání ve funkci. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska Válková relativizovala výklad dějin. Připomenul, že nacistická okupace českých zemí připravila o život 300.000 obyvatel. Ministryně se zastali její vládní kolegové Daniel Herman a Věra Jourová. Válková podle Hermana "ani v nejmenším" nechtěla relativizovat to, co se za druhé světové války dělo. Opozice by její vyjádření podle ministra neměla zneužívat k laciným populistickým postojům.

Sobotka: Jednání s církvemi se pohybuje v uzavřeném kruhu

Jednání sociální demokracie a hnutí ANO s církvemi o restitucích se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) začíná pohybovat v uzavřeném kruhu. Schválení církevních restitucí podle něj navíc připomíná hlasování v ukrajinském parlamentu. Řekl to novinářům ve Sněmovně před dalším kolem jednání stran s církvemi. Sobotka kritizoval to, že se o církevních náhradách rozhodlo většinou jednoho hlasu "na poslední chvíli". U tak rozsáhlých převodů majetku to podle něj není v civilizované zemi možné. Sociální demokraté usilují spolu s koaličním hnutím ANO o snížení finanční části církevních restitucí o 13 miliard korun, ale ani po několika měsících od zahájení jednání se nedohodli. "Sociální demokracie předkládá nové a nové návrhy, ze strany církví jsme bohužel zatím ještě nenašli pochopení, vstřícnost církví byla zatím velmi omezená," řekl Sobotka. Připustil také, že vláda zatím nemá právní analýzu, jaký dopad by měla změna zákona na smlouvy uzavřené s církvemi. Navíc by takové změny podle všeho způsobily vážné problémy v koalici, protože lidovci trvají na tom, aby se církevní restituce upravovaly jen po dohodě s církvemi.

Gajdůšková: Finanční náhrady pro církve by se mohly zdanit

Pokud se tým sociální demokracie a hnutí ANO nedohodne s církvemi na úpravě restitucí, mohly by se zdanit finanční náhrady, které dostávají za nevydaný majetek. Uvedla to vedoucí vyjednávacího týmu Alena Gajdůšková (ČSSD). Požaduje také, aby měl stát u vydaného majetku předkupní právo. V dohodu s církvemi prý stále doufá. Gajdůšková připustila, že případná změna zákona o majetkovém vyrovnání by s sebou nesla rizika vážných sporů, kvůli tomu, že stát s církvemi uzavřel také restituční smlouvy, které se bez jejich vůle nedají změnit. Zdanění náhrad, například za pomoci zvláštní daně, by šlo ale prosadit i navzdory církvím. V takovém případě se podle ní dá předpokládat, že by církve přišly o více než 13 miliard korun, o něž chtějí sociální demokraté a hnutí ANO finanční náhrady snížit. Jaké důsledky by takový postup měl pro osud koalice, když koaliční lidovci změnu restitucí bez souhlasu církví odmítají, se podle ní nedá předjímat.

Češi mohou na operace do EU bez souhlasu pojišťovny

Češi budou moci podstoupit plánované operace v ostatních zemích Evropské unie bez předchozího souhlasu zdravotní pojišťovny. Ta zákrok uhradí v českých cenách. Příslušnou novelu zákona o zdravotním pojištění podepsal prezident Miloš Zeman. Takzvanou přeshraniční péči umožňuje od konce loňského října bruselská směrnice. Občané EU podle ní mají právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není, anebo by museli čekat nepřiměřeně dlouho. Informace o kvalitě a ceně péče mají mít kontaktní místa v jednotlivých zemích. Čeští pacienti museli až dosud o souhlas s plánovanou operací v jiné zemi EU žádat pojišťovnu. Od nynějška tento souhlas potřebovat nebudou. Na plánovanou péči českých pacientů v zahraničí bylo v předchozích letech vynakládáno zhruba deset milionů korun ročně. Je to minimálně procento z celkových výdajů zdravotních pojišťoven, které se ročně pohybují kolem 220 miliard korun.

ODS podá ústavní stížnost proti obvinění Nečase

Občanští demokraté podají ústavní stížnost proti obvinění expremiéra a bývalého předsedy strany Petra Nečase. Pod stížnost se podepsalo 27 zákonodárců z klubů ODS a TOP 09. ČTK to řekl Jakub Veinlich z tiskového oddělení strany. Nečas je obviněn z podplacení trojice bývalých poslanců, jakoukoliv korupci popírá. Občanští demokraté se už dříve Nečase zastali. Tvrdili, že jeho obvinění je pokusem o kriminalizaci politiky. Kritizovali také to, že se kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství, když záležitost věcně náleží do Prahy. Kauza údajného podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V případu je obviněn Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Volyňští Češi jsou zklamaní, že jim česká vláda nyní nepomůže

Volyňští Češi na Ukrajině jsou zklamaní z toho, že se jim česká vláda zatím nechystá poskytnout žádnou pomoc. V telefonickém rozhovoru to sdělila předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žitomirské oblasti Ema Snidevyčová, která počátkem března požádala české představitele o pomoc s návratem asi 40 rodin do původní vlasti. Zároveň si postěžovala na příliš krátkou dobu, po kterou zástupci českého velvyslanectví monitorovali situaci Čechů na Volyni. V pondělí večer oznámil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), že k přesídlení krajanů nejsou teď naléhavé bezpečnostní důvody. Ministerstvo zahraničí vyslalo o víkendu na severovýchod Ukrajiny tři pracovníky zastupitelského úřadu v Kyjevě, kteří podle Zaorálka zjistili, že česká komunita momentálně není vystavena žádné bezpečnostní hrozbě a snahy o návrat části volyňských Čechů jsou motivovány spíše ekonomicky a sociálně. Přehodnocení názoru české vlády podmínil "zásadní eskalací situace" v oblasti obývané českou komunitou. Spolek volyňských Čechů v Žitomirské oblasti se s rozhodnutím české vlády nechce smířit a plánuje poslat do Prahy další žádost o pomoc.

Česko a USA budou spolupracovat v oblasti jaderné energetiky

Česká republika a USA budou spolupracovat v oblasti jaderné energetiky. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ministr energetiky Spojených států amerických Ernest J. Moniz by ve středu měli podepsat dohodu o spolupráci na civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky. Bude také otevřeno česko-amerického Středisko pro civilní jadernou spolupráci. Informoval o tom mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Filip Matys. Společné centrum civilní jaderné spolupráce bylo připravováno ve spolupráci ministerstva zahraničních věcí, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Českého vysokého učení technického (ČVUT) a je zřízeno na ČVUT Praha. Tématem jednání ministrů bude spolupráce obou zemí v jaderné oblasti a také dostavba jaderné elektrárny Temelín, kde je americká společnost Westinghouse jedním z uchazečů o dodávky zařízení. Tendru se účastní také česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, předloni z tendru ČEZ vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

SPOZ se odvolala proti opatření soudu, který jí zakázal sněm

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) se odvolala proti předběžnému opatření soudu, který jí uložil, aby nekonala svůj sobotní mimořádný volební sněm. Podle politické rady SPOZ bylo předběžné opatření Obvodního soudu pro Prahu 1 vydáno zcela chybně. Strana se podáním odvolání snaží vyhnout tomu, aby musela plánovaný volební sněm zrušit. Návrh soudu, aby se sobotní volební sněm nekonal, podal bývalý místopředseda středočeské organizace strany Jiří Vodička kvůli údajně neplatné krajské konferenci z loňského srpna. Podle předsedy zemanovců Zdeňka Štengla se tak snaží bývalí členové strany její chod poškodit. Mimořádný volební sněm zemanovců se měl uskutečnit v sobotu v pražském TOP hotelu. Kandidátem na předsedu mohl být mimo jiné bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba, který to potvrdil na nedávném sjezdu komory v Olomouci. Na volebním sněmu SPOZ chtěl promluvit také prezident Zeman.

Při krácení daní za 2,3 mld. se využíval řetězec 66 firem

Daňové úniky v kauze obchodování s pohonnými hmotami za 2,3 miliardy korun vznikly od března 2012 do června 2013 při dovozu 409 milionů litrů pohonných hmot z Německa a Slovinska. Patnáct obviněných k tomuto účelu využívalo řetězec nejméně 66 obchodních společností, kam byli do vedoucích pozic instalováni takzvaní bílí koně. Daně se údajně krátily tak, že obvinění nakupujícím firmám záměrně vyhotovovali a podávali nepravdivá daňová přiznání s fiktivními údaji nebo daňová přiznání vůbec nepodali. Na DPH pak bylo místo 2,3 miliardy zaplaceno jen 2,6 milionu korun. Uvedli to zástupci protikorupční policie a olomouckého vrchního státního zastupitelství. Hlavou organizované zločinecké skupiny je vlivný íránský obchodník s ropou Shahram Abdullah Zadeh. Protikorupční policie provedla 16 domovních prohlídek a devět prohlídek jiných prostor. Podezřelí z této kauzy byli kromě krácení daní obviněni také z účasti na organizované zločinecké skupině. Hrozí jim devět až 13 let vězení. Třináct obviněných je ve vazbě, dvěma zbývajícím soud nařídil dohled probačního úředníka.

Policie obvinila vězně z Valdic z pokusu vraždy spoluvězně

Kriminalisté obvinili pětadvacetiletého vězně, který se v pátek ve valdické věznici pokusil zavraždit svého jednapadesátiletého spoluvězně. Útočníkovi hrozí v případě prokázání viny až výjimečný trest, řekla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková. Znalci podle ní budou zkoumat psychický stav obviněného v době útoku. Útočník zůstává pod dozorem vězeňské služby, proto nebylo nutné dávat podnět k jeho vzetí do vazby. Pokus vraždy se stal na pracovišti v areálu věznice. Oba muži si ve Valdicích odpykávají trest za vraždu. Zraněný muž zůstává v péči lékařů hradecké fakultní nemocnice. Náměstek jejího ředitele Zdeněk Tušl dnes serveru iDnes.cz řekl, že napadený muž je mimo ohrožení života, má však těžké poranění mozku.

Soud dal první nepodmíněný trest za manipulaci armádních zakázek

Českobudějovický soud uložil první trest vězení za manipulaci armádních zakázek. Na tři roky do věznice s dozorem poslal jednoho muže. Dalších osm obžalovaných potrestal tříletými podmínkami, jeden muž dostal dvouletý podmíněný trest. V celé kauze tendrů Vojenské ubytovací a stavební zprávy bylo obžalováno 52 lidí, kteří podle vyšetřování způsobili škodu 330 milionů korun. V minulém týdnu soud uložil 27 lidem podmíněné tresty od dvou do tří let, dva lidi zprostil obžaloby a jednou upustil od potrestání. Další rozsudky vynese soud ve středu. Verdikty nejsou pravomocné, obžalovaní se proti nim mohou odvolat. Podle soudu několik lidí vytvořilo organizaci, jež v letech 2005 až 2007 ovlivňovala výběrová řízení. Tato organizace se podílela mimo jiné na manipulaci zakázek plynofikace kotelny v Jindřichově Hradci, práce na ubytovně a středisku v Litoměřicích, výměny oken, rekonstrukce nebo zateplení střech na objektech v Praze, Pardubicích, Olomouci a Lipníku nad Bečvou.

Tluchoř dostal pokutu 20.000 korun, odmítl prý vypovídat

Bývalý poslanec Petr Tluchoř (ODS) dostal pokutu 20.000 korun za to, že při úterním výslechu odmítl odpovídat na otázky státního zástupce. ČTK to řekl jeho advokát Marek Nespala, který proti udělení pokuty podal stížnost. Tluchoř byl vyslýchán v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, tentokrát ovšem jako svědek, nikoliv jako obviněný. Podle Nespaly nemá Tluchoř povinnost na otázky státního zástupce odpovídat. Tluchoř byl loni společně s dalšími exposlanci ODS Markem Šnajdrem, který byl dnes podle České televize také u výslechu, a Petrem Fuksou obviněn, že přijal úplatek v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů. "Trafiky" ve státních společnostech jim údajně nabízel tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS). Nejvyšší soud ale později rozhodl, že jsou chráněni poslaneckou imunitou až do chvíle, než se vzdali mandátu, tudíž je jejich stíhání prakticky vyloučené.

Doprava se letos chystá vypsat stavební zakázky za 54 mld. Kč.

Resort dopravy se letos chystá vypsat velké stavební zakázky za 54 miliard korun. Větší část z toho, 38 miliard Kč, by měla připadnout na železniční stavby. Na Žofínském fóru to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Ještě během roku by se tak mohla začít soutěžit rekonstrukce zastřešení pražského hlavního nádraží, dále obnova trati mezi Smíchovem a Berounem přes Rudnou u Prahy, průjezd Brnem z Židenic do Maloměřic nebo rekonstrukce pražského Negrelliho viaduktu. Seznam stavebních zakázek obsahuje 68 projektů, uvedl mluvčí ministerstva Martin Novák. Část těchto staveb za téměř devět miliard korun už šéf dopravy vládě představil začátkem března. Zveřejněním rozsahu připravovaných projektů chce úřad dosáhnout navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), jehož prostřednictvím se dopravní stavby financují. V letech 2015 a 2016 bude ve fondu podle ministerstva chybět přibližně 25 miliard korun. "Pro rok 2015 je nutné dosáhnout minimálního objemu 75 miliard korun, abychom měli finanční prostředky na kofinancování," uvedl Prachař. Pokud se rozpočet navýšit nepodaří, hrozí podle ministerstva dopravy, že se Česku nepodaří vyčerpat dalších zhruba 23 miliard korun z fondů EU.

Na D1 přibylo omezení u Hořic, kvůli zúžení u Jihlavy jsou kolony

Na dálnici D1 dnes kvůli rekonstrukci začalo další omezení u Hořic, práce se tam o den zpozdily kvůli sněžení. Dopravu na 75. kilometru směrem na Prahu stáhli dělníci do jednoho pruhu kolem 08:00 a pak tam začali pokládat provizorní svodidla. V pondělí už začaly přípravné práce na převedení dopravy do jedné poloviny dálnice u Jihlavy. Od té doby se tam tvoří kolony, které jsou dnes dlouhé sedm kilometrů. Jedním pruhem se u Jihlavy jezdí mezi 114. a 110. kilometrem. V pondělí odpoledne měřila v tomto úseku D1 řada aut i deset kilometrů. Auta sjíždějící z dálnice u Velkého Beranova ucpala odpoledne také hlavní příjezdové trasy v Jihlavě. Po nejvytíženější tuzemské dálnici přes Vysočinu denně projede kolem 35.000 vozidel, blíže k Brnu a Praze intenzita dopravy ještě stoupá. Objízdné trasy pro dobu oprav nebyly stanoveny.

Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal končí

Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal k 1. dubnu skončí. Stál v čele státního podniku od května 2011. Ministr vnitra Milan Chovanec jmenoval dočasným generálním ředitelem České pošty dosavadního vrchního ředitele obchodu a marketingu Martina Elkána. Chovanec to uvedl na tiskové konferenci. Pošta zaměstnává přes 32.000 lidí a má roční tržby okolo 20 miliard korun. V posledních letech se potýká s poklesem doručování listovních zásilek, které nahrazuje elektronická komunikace. Naopak rostou balíkové služby. Pošta provozuje kontaktní místa veřejné správy Czech POINT i další IT služby pro státní sektor. Česká pošta loni udržela zisk před zdaněním na úrovni 305 milionů korun, což je o jeden milion pod výsledkem roku 2012. Tržby ale kvůli poklesu počtu doručovaných listovních zásilek a poukázek klesly o 532 milionů na 19,53 miliardy Kč. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Děti způsobily požár ve školce v Kralupech

Děti v úterý ráno způsobily požár ve školce v Kralupech nad Vltavou, když si hrály s plynovým zapalovačem. Jde o mateřskou školu v městské části Lobeč. Hasiči odtud evakuovali 34 dětí a osm dospělých, zraněn nebyl nikdo. Uvedla to mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Zatím není známo, proč byly děti bez dozoru. Neupřesnila ani, kolik dětí ve skladu s lůžkovinami bylo. Škoda je 300.000 korun. Na místě zasahovali profesionální hasiči, podnikoví hasiči z firmy Synthos Kralupy, drážní i dobrovolní hasiči.

Část Bíliny a Teplic jsou bez dodávek tepla

Šestnáctitisícová Bílina na Teplicku a část Teplic jsou kvůli havárii na blocích elektrárny Ledvice od pondělního večera bez dodávek tepla. Řekl to mluvčí bílinské radnice Karel Schön, přerušení dodávek se podle něj týká tisíců lidí. "Odstávka dodávek tepla se týká sídliště Teplické předměstí, sídliště Za Chlumem, sídliště u Nového nádraží, středu města včetně plavecké a zimní haly, nákupního centra Interspar a Obchodní galerie," řekl ČTK Schön. Na dvě sídliště dodávají teplo záložní zdroje. Porucha bude odstraněna a dodávky tepla budou obnoveny podle vyjádření zástupců elektrárny Ledvice ve středu v ranních hodinách.

Čeští archeologové si v Abúsíru připsali nový objev

Čeští archeologové v uplynulých dnech objevili v egyptském Abúsíru poblíž Káhiry kostru vysokého hodnostáře z doby vlády faraonů páté dynastie, tedy z období 2500 až 2350 let před naším letopočtem. Jeho jméno zatím neznají, předpokládají ale, že šlo o významného člena rodiny královských úředníků. Jeden z nich měl za manželku princeznu Šeretnebtej, jejíž hrob našli před dvěma lety. O novém nálezu informoval internetový časopis Forum Univerzity Karlovy. Nedotčenou pohřební komoru a zapečetěný sarkofág archeologové otevřeli 19. března za přísných bezpečnostních podmínek. Loni na podzim archeologové v čele s Bártou objevili v Abúsíru unikátní hrobku královského lékaře jménem Šepseskafanch, který vedle dalších funkcí zastával posty v několika slunečních chrámech v době 5. dynastie. Díky tomuto nálezu se Češi dostali i na šestou příčku deseti nejvýznamnějších archeologických objevů roku 2013. Jejich žebříček sestavil archeologický časopis Heritage Daily.

Hrabalovo rodné Brno oslaví 100. výročí spisovatelova narození

Odkaz spisovatele Bohumila Hrabala připomene festival v jeho rodném Brně. Připravili jej divadelníci kolem Husy na provázku a Hrabalovi přátelé spolu s městskou částí Židenice, na jejímž území stojí literátův rodný dům. Na programu oslav, které potrvají do neděle, jsou divadelní představení, filmové projekce a happeningy včetně vypouštění stovky holubů. První část přehlídky se odehraje hlavně v Židenicích, v Kulturním centru Karas otevřou výstavu fotografií ze spisovatelova života. Ve středu studenti brněnské akademie sehrají v Dělnickém domě představení Kabaret Hrabal. Na páteční poledne připravuje Husa na provázku happening před rodným domem spisovatele v Balbínově ulici. O víkendu se přehlídka přesune do centra města. V sobotu hostí Husa na provázku několikahodinový komponovaný večer Via Hrabal. V neděli večer přehlídku uzavře mimořádné představení Rozvzpomínání na motivy románu Obsluhoval jsem anglického krále, jež se na repertoáru drží 29 let. Hrabal se narodil v Brně 28. března 1914. Rodina se brzy přestěhovala do Nymburku, většinu dospělého života Hrabal prožil v Praze a Kersku na Nymbursku. Zemřel v roce 1997. Výročí jeho narození si letos nepřipomínají jeho obdivovatelé jen v Brně, ale také v Praze, Nymburku, Kersku či Polné.

Danny Elfman v Praze představí svou hudbu z filmů

Koncert s názvem Hudba Dannyho Elfmana z filmů Tima Burtona se uskuteční dnes v pražském Obecním domě za osobní účasti amerického režiséra Tima Burtona a dalších významných osobností. Na koncertu vystoupí i Elfman, který zazpívá píseň z filmu Ukradené vánoce Tima Burtona. Hudbu z Burtonových filmů zahraje Český národní symfonický orchestr s dirigentem Johnem Maucerim. Elfman byl za svou filmovou hudbu čtyřikrát oceněn na festivalu Benátkách, je držitelem Zlatého glóbu. Stal se mimo jiné tvůrcem hudby k úvodní znělce kresleného seriálu Simpsonovi a zkomponoval hudbu k filmům Dobrý Will Hunting, Muži v černém, Chicago, Terapie láskou nebo Spider-Man. Za svoji tvorbu obdržel 33 ocenění včetně Grammy a Emmy.

Sport

Páteční utkání první fotbalové ligy mezi Bohemians Praha 1905 a Baníkem Ostrava budou provázet mimořádná bezpečnostní opatření. Vstupenky se budou prodávat jen v předprodeji ve fanshopu v Ďolíčku, a to na jméno a datum narození. V den zápasu již nebude možné vstupenky koupit. Distribuci vstupenek do sektoru hostů bude řešit Baník.

Lukáš Rosol, Radek Štěpánek, Jiří Veselý a Jan Hájek jsou v nominaci kapitána českých tenistů Jaroslava Navrátila na čtvrtfinále Davisova poháru v Japonsku. V Tokiu se hraje 4. až 6. dubna a v českém kvartetu podle očekávání chybí Tomáš Berdych, který s předstihem oznámil, že minimálně čtvrtfinále vynechá.

Tomáš Berdych zvládl na tenisovém turnaji Masters v Miami zápas třetího kola s Joaem Sousou z Portugalska a po vítězství 6:2, 6:4 si zahraje osmifinále. Sedmého hráče světa nyní čeká Američan John Isner, jenž vyřadil Španěla Nicolase Almagra i s pomocí 17 es 7:5 a 6:3.

Hokejisté Lva Praha prohráli čtvrté čtvrtfinále KHL v Bratislavě s domácím Donbassem Doněck 1:3 a série je vyrovnaná 2:2 na zápasy. Ukrajinský klub vedl po trefách Oskarse Bartulise a Alexandra Torjanika, za Lva snížil v 56. minutě Justin Azevedo, ale v závěru pojistil výhru při power play Pražanů do prázdné branky Jevgenij Dadonov. Souboj na čtyři vítězství pokračuje ve středu opět v Bratislavě.

Fotbalisté Mladé Boleslavi se posunuli na třetí místo ligové tabulky. V přímém souboji o něj zvítězili v dohrávce 21. kola v Teplicích 1:0 díky hlavičce Ščuka z 77. minuty.

Petra Kvitová si zahraje na elitním turnaji v Miami poprvé čtvrtfinále. Čtyřiadvacetiletá tenistka sice prohrála s Anou Ivanovičovou úvodní set, jenže pak bývalou světovou jedničku zostudila dvěma "kanáry" a může se těšit na zápas s ruskou hvězdou Marií Šarapovovou.

Basketbalisté Nymburku se rozloučili se sezonou na mezinárodní scéně vítězně, v závěrečném utkání VTB ligy doma porazili Petrohrad 89:79. Nic to však nezměnilo na tom, že základní část zakončili s druhou nejhorší bilancí ve skupině A a do play off nepostoupili. Kontumace Doněcku však v konečné tabulce posunula Nymburk na osmé místo, které znamená i finanční bonus. Už předtím Středočeši vypadli také z Evropského poháru a zbývá jim tak již jen účinkování v české lize.

Podle předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty je současným největším problémem boje proti chuligánům, že kluby neumějí z davu fanoušků vyčlenit ty, které na fotbal nemají pouštět. Po pondělní schůzce s ministrem školství Marcelem Chládkem je přesvědčen, že bude nalezen efektivní způsob, jak zajistit bezpečnost na stadionech. Pomoci má zejména registrace fanoušků.

Počasí

Ráno bude skoro jasno, postupně ale většinou oblačno, místy přeháňky. Středeční teploty 7 až 11°C