Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

MZV: Česká republika nebude nikdy souhlasit s anexí Krymu

Česká republika nikdy nebude souhlasit s podrýváním územní celistvosti Ukrajiny a anexí Krymu, a to už kvůli historickým zkušenostem s rozbitím Československa ve 30. letech minulého století. Uvedlo to dnes české ministerstvo zahraničí. Postup Ruska označilo v tiskovém prohlášení za bezprecedentní porušení mezinárodních norem a závazků Ruska a ohrožení pokojného soužití národů v Evropě. Rusko pokračuje v připojování Krymu, dosud ukrajinského území, poté co většina obyvatel Krymu v neděli v Západem neuznávaném referendu připojení k Rusku podpořila. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ruský postup již v úterý tvrdě kritizoval. Napětí na Krymu neustává. Sevastopolští demonstranti dnes obsadili štáb ukrajinské černomořské flotily.

Sobotka: Česko je rezervované k ekonomickým sankcím vůči Rusku

Česká republika má rezervovaný postoj k případným plošným hospodářským sankcím vůči Rusku kvůli jeho postupu na Ukrajině, zopakoval dnes před poslanci z evropského výboru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mohlo by se o nich debatovat na summitu Evropské unie ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, ministerský předseda dohodu nečeká. Česko podle premiéra analýzu dopadů ekonomických sankcí nemá, je ale nepochybné, že by byly záporné. Roční objem českého exportu do Ruska činí asi 116 miliard korun a na Ukrajinu zhruba 35 miliard, řekl. Ministerstvo průmyslu a obchodu má podle něho řadu negativních ohlasů z podnikové sféry. Česká republika bude na Evropské radě na dopady hospodářských sankcí podle Sobotky upozorňovat.

Hamáček: Vláda je připravena řešit situaci volyňských Čechů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je připraven pověřit ministry vnitra a zahraničí, aby řešili situaci volyňských Čechů na Ukrajině, ohrožované eskalací konfliktu s Ruskem. Po setkání s předsedkyní Spolku volyňských Čechů v Žitomyrské oblasti Emou Snidevyčovou to řekl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Situace české menšiny je podle něj složitá a vyžaduje rychlé řešení. Potvrdila to i Snidevyčová, která se obrátila na české představitele s prosbou o pomoc s přesídlením zhruba 40 rodin volyňských Čechů zpět do původní vlasti. Hamáček je přesvědčen o tom, že je v silách Česka nabídnout českým krajanům repatriaci. "Pokud Česká republika vyčlenila 50 milionů korun na podporu projektů nevládních organizací na Ukrajině, tak by bylo vhodné najít podobnou částku v rozpočtu a pomoci našim krajanům," připomněl Hamáček částku, kterou na pomoc Ukrajině nedávno schválila vláda. Na Ukrajině žije asi 20.000 Čechů. Spolek volyňských Čechů v Žitomyrské oblasti se v minulých dnech obrátil na české představitele s žádostí o pomoc pro asi 40 rodin, které by se chtěly vrátit do původní vlasti. "Situace na Ukrajině je taková, že my se bojíme o svůj život, o svoje rodiny a svoje syny. Situace se každý den horší a tlačí nás, abychom prosili české lidi, aby nás vzali zase domů," uvedla Snidevyčová. Podle ní se na Ukrajině zvýšila kriminalita potom, co příslušníci policie odešli chránit hranice.

Zeman podpořil Fica před finále prezidentské volby na Slovensku

Český prezident Miloš Zeman podpořil premiéra Roberta Fica (Směr-SD) před druhým kolem prezidentské volby na Slovensku. Český levicový politik by měl podpořit stejně orientovaného politika na Slovensku, řekl. Zároveň zdůraznil, že nijak neútočí na Ficova protikandidáta Andreje Kisku. Ostrá prezidentská kampaň před druhým kolem volby na Slovensku se podle něj nevymyká zvyklostem v západní Evropě nebo USA. V sobotním prvním kole voleb získal Fico 28 procent hlasů a Kiska 24 procent.

MF chce obnovit slevy na druhé dítě; nechystá jednotnou sazbu DPH

Ministerstvo financí chystá od příštího roku opětovné zavedení slevy na druhé dítě a další dítě, navrácení daňové slevy pro pracující důchodce, zrušení povinnosti podávat daňové přiznání kvůli dodatečné dani pro vysokopříjmové zaměstnance a omezení výdajových paušálů. Úřad nechce zavést jednotnou sazbu DPH 17,5 procenta, která již byla schválena dříve. MF současně uvažuje o zavedení třetí sazby DPH pro léky a knihy. Hodlá rovněž odložit realizaci Jednoho inkasního místa /JIM/ a zavést opatření proti daňovým únikům. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho náměstkyně Simona Hornochová. Od roku 2016 pak plánuje MF po diskusi s odbornou veřejností zrušit koncept superhrubé mzdy a nahradit sedmiprocentní daň pro vysokopříjmové občany druhou sazbou daně. Jako jedno z opatření proti daňovým únikům by chtělo ministerstvo zavést on-line registrace tržeb a účtenkovou loterii. Koncem letošního roku by měla být hotová analýza chorvatského a maďarského modelu, který by úřad chtěl využít. Dále ministerstvo chce zvýšit zdanění hazardu a zdanit obecně loterie provozované prostřednictvím internetu. Od příštího roku by se měl rozšířit institut nespolehlivého plátce DPH, měl by být zřízen centrální registr bankovních účtů a od roku 2016 zavedena elektronická evidence pro účely DPH. Daňová kvóta v ČR je podle Babiše relativně vysoká a náklady na práci se blíží Francii.

Kalousek: Změny navrhované Babišem jsou nepřátelské podnikání

Změny navrhované ministerstvem financí v daňové oblasti jsou podle bývalého šéfa resortu Miroslava Kalouska (TOP 09) výrazně nepřátelské k podnikání, protože přinesou vyšší přímou daňovou zátěž. Exministr odmítá i navrhovanou třetí sazbu DPH, kterou považuje za nesystémovou. Podle Kalouska mělo zrušení superhrubé mzdy a zavedení Jednotného inkasního místa začít platit již od začátku příštího roku. Zvýšenou zátěž na přímých odvodech odhadl místopředseda TOP 09 na 20 miliard korun ročně.

Sobotka: EU by neměla zavádět cíl pro podíl obnovitelných zdrojů

Česká republika je proti tomu, aby Evropská unie stanovila jednotný závazný cíl pro podíl obnovitelných zdrojů energie. Poslancům sněmovního evropského výboru to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pokud cíl stanoven bude, Česko bude podle premiéra žádat, aby členské země měly možnost zvolit tempo, jakým se k němu budou přibližovat. Současný podíl obnovitelných zdrojů v Česku je kolem 12 procent, nárůst na navrhovaných 27 procent do roku 2030 se jeví příliš velký, upozornil Sobotka. Naopak cíl snížení emisí oxidu uhličitého o 35 až 40 procent by byl pro Českou republiku únosný, dodal.

Sněmovna podpořila úpravu exekuce společného jmění manželů

Ze soudního řádu možná zmizí ustanovení, podle něhož je při vymáhání dluhu spadajícího do společného jmění manželů možné postihnout i bankovní účet a mzdu manžela nebo manželky dlužníka. Vrátil by se tak stav, který platil před začátkem loňského roku. Sněmovna příslušnou poslaneckou novelu podpořila a poslala ji do ústavně-právního výboru. Předkladatelé tvrdí, že nynější úprava vytváří z manželství v podstatě neomezený ručitelský závazek. Je podle nich srovnatelná s tím, že by exekutoři mohli postihnout majetek příbuzných dlužníka. Úprava platná nyní se do občanského soudního řádu dostala v minulém volebním období při projednávání její vládní novely ve sněmovním ústavně-právním výboru. Současnou předlohu podepsala skupina poslanců TOP 09 a Starostů v čele s Helenou Langšádlovou.

Cizinci asi budou místo zelené karty dostávat zaměstnaneckou

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně novela, podle níž by cizinci, kteří do Česka legálně míří za prací, mohli místo zelené karty získat novou zaměstnaneckou. Nemuseli by zvlášť žádat o povolení k pobytu. Největší debatu v dnešním druhém čtení vyvolal návrh šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury na zrušení nároku na sociální dávky pro cizince, kteří ztratili práci a pro jejich rodinné příslušníky. "Pokud tito cizinci o práci přijdou a nemají novou, není žádoucí, aby v Česku dále byli," uvedl Okamura. Česko podle něho nemá peníze na to, aby uživilo ze sociálních dávek všechny cizince a jejich rodiny, které o ně budou mít zájem. "Česká republika nemůže spasit všechny chudé ze třetího světa," dodal. Poslanci z některých jiných stran hovořili o populismu a xenofobii. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zdůraznil, že novela je čistě přijetím evropské směrnice. Uvedl, že xenofobní postoje Úsvitu k vládnímu návrhu ho prý nepřekvapují, vicepremiér se ale pozastavil nad obdobnými vyjádřeními poslanců koaličního hnutí ANO.

Operace v EU budou platit zdravotní pojišťovny v českých cenách

Češi budou mít stejně jako občané dalších zemí EU možnost podstoupit plánovanou operaci v ostatních zemích unie. Zdravotní pojišťovna by ji uhradila v českých cenách, o souhlas by ji její klienti žádat nemuseli. Počítá s tím novela zákona o zdravotním pojištění, kterou dnes beze změn schválil Senát. Takzvanou přeshraniční péči umožňuje od konce loňského října bruselská směrnice. Občané EU podle ní mají právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není, anebo by museli čekat nepřiměřeně dlouho. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že počty lidí, kteří pojedou na plánovanou operaci do ciziny, a cizinců, kteří se dají operovat v Česku, budou zhruba vyrovnané.

Babiš: Zrušení poplatku za pobyt v nemocnici byla chyba

Zrušení poplatku za pobyt v nemocnici byla chyba. Připustil to dnes ve Sněmovně ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj to nyní zdravotnictví používá jako argument, proč je do resortu nutné přidat více peněz. Poplatky za pobyt v nemocnici byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna. Neobnovit je byla priorita ČSSD, proti byli lidovci. Koalice navíc počítá od příštího roku se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře.

Bulharsko zahájilo kroky k odebrání licencí ČEZ a Energo-Pro

Bulharské úřady zahájily kroky k odebrání licencí na prodej českým distributorům energie ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN. Oznámil to tamní energetický regulátor. Proces odebrání licence je reakcí na to, že firmy do úterní půlnoci nezaplatily údajný dluh vůči bulharské státní energetické společnosti NEK. Všechny tři firmy ale tvrdí, že nic nedluží. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová ČTK sdělila, že ČEZ zatím neobdržel oficiální stanovisko od regulátora. Zopakovala, že ČEZ vždy postupoval plně v souladu s bulharskou legislativou a že pro odebrání licence neexistuje žádný důvod. ČEZ v Bulharsku obsluhuje zhruba dva miliony klientů z domácností i firem na západě země.

Hašek: Jihomoravský kraj učiní Amazonu další nabídku

Jihomoravský kraj připraví a nabídne společnosti Amazon další prostor pro její zamýšlenou investici v Česku. Rozhodovat o ní bude kraj, nikoliv město Brno, protože nabízené pozemky budou krajské. Na tiskové konferenci to oznámil jihomoravský hejtman Michal Hašek. O jakou jde lokalitu, neuvedl. Je ale přesvědčen, že pokud americká firma nabídku přijme, krajské zastupitelstvo ji schválí. Brněnští zastupitelé se opakovaně vyslovili proti.

Exmanažer Tatry u soudu: Barták si řekl o několik milionů dolarů

Někdejší manažer automobilky Tatra Duncan Sellars před pražským městským soudem v Praze uvedl, že si bývalý náměstek ministryně obrany Martin Barták řekl tehdejšímu předsedovi dozorčí rady Williamu Cabanissovi o několik milionů dolarů za vyřešení problémů při dodávce terénních aut pro českou armádu. Po této nabídce bylo setkání ukončeno a Američané z něj odešli. Sellars uvedl, že Cabaniss na setkání hovořil například s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími členy delegace. Jedním z nich byl Barták. Při jejich rozhovoru prý Sellars "byl stínem" a konverzaci poslouchal. "Stačilo by nám pár milionů a bylo by to vyřešeno," parafrázoval Sellars před soudem Bartákovu údajnou žádost o úplatek. Pak podle něj Cabaniss rozhovor ukončil a odešel z místnosti do prostor střelnice. Právník bývalého ministra Josef Monsport se snažil věrohodnost Sellarsovy výpovědi zpochybnit. Poukázal například na to, že některé podrobnosti ze schůzky líčil Američan jinak u soudu než dříve u čtyř výslechů na policii. Barták označil Sellarsovu výpověď za lež.

NS zrušil téměř 60 let starý rozsudek nad jihočeskou statkářkou

Nejvyšší soud (NS) zrušil téměř 60 let starý verdikt nad Marií Švejdovou, jihočeskou statkářkou odsouzenou v roce 1955 v politickém procesu. Její případ znovu dostane na stůl státní zástupce a nejspíš stíhání zastaví. NS tak vyhověl stížnosti, kterou ve prospěch Švejdové podala bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Statkářka žila v letech 1905 až 1989, po pádu komunismu ji justice rehabilitovala jen částečně. Trestní oznámení na ženu vyloučenou ze zemědělského družstva podal místní národní výbor v Marčovicích na Strakonicku. Jihočeské soudy v roce 1955 označily Švejdovou za zarputilou kulačku. Přestože byla vážně nemocná, poslaly ji na tři roky do vězení za sabotáž, útok proti skupinám obyvatelů, urážku veřejného činitele a poškozování družstevního majetku. Navíc ztratila majetek i občanská práva. V roce 2009 proces se Švejdovou rekonstruovali studenti práv při festivalu Mene Tekel jako příklad zneužití justice proti "třídním nepřátelům".

Lupič hrozil v centru Prahy bombou, policie zavřela dvě ulice

Bankovní pobočku ČSOB na Václavském náměstí v centru Prahy se ve středu odpoledne pokusil vyloupit muž. Neuspěl, na místě ale nechal kufr, o kterém předtím řekl, že je v něm bomba. Policie proto vyklidila budovu a na zhruba dvě hodiny uzavřela Vodičkovu a Jindřišskou ulici, půl hodiny se řidiči a pěší nedostali ani do části Václavského náměstí. Policie kufřík z místa odvezla a jeho obsah zkoumala. Při akci nebyl nikdo zraněn. Po pachateli policisté pátrají.

Kardinál Duka požehnal novou vojenskou bibli

Novou vojenskou bibli v kostele sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech požehnal kardinál Dominik Duka. Ekumenické bohoslužbě ve vojenském kostele přihlíželi vojáci i zástupci ministerstva obrany. Malá knížka s obalem v béžové barvě opatřená zipem vychází ve čtyřtisícovém nákladu. Ten by měl vojákům české armády stačit přibližně na příštích pět let. Bible by měla oproti běžným tiskům vydržet i náročné podmínky v terénu. Armáda čelila kritice za to, že současné vydání pořídila bez výběrového řízení za 1,8 milionu korun. Jeden výtisk podle médií vyšel o polovinu dráž, než stojí běžné vydání bible. Hlavní armádní kaplan Jan Kozler ale vyšší náklady vysvětluje tím, že běžné bible nemají v podmínkách vojenského života dlouhé trvání.

Desítky lidí v Praze podpořily kubánské hnutí Dámy v bílém

Několik desítek lidí s bílými deštníky a balónky pochodem v historickém centru Prahy podpořilo kubánské protirežimní hnutí Dámy v bílém. Akce začala na Křižovnickém náměstí a průvod směřoval přes Karlův most na Malou Stranu ke kostelu sv. Tomáše, kde následovala ekumenická bohoslužba. Zúčastnili se jí i kněz Tomáš Halík, který nedávno jako první Čech dostal prestižní Templetonovu cenu, a biskup Václav Malý. V kostele se po mši konala panelová diskuse o současné situaci na Kubě.

Na Mendelovu stanici byla na čtvrtý pokus vyložena technika

Vědci spolu s chilským vojenským námořnictvem v úterý přepravili bedny s novou technikou z chilského ledoborce Oscar Viel na polární stanici J.G. Mendela v Antarktidě. Vykládka trvala 36 hodin a zdařila se až na čtvrtý pokus. Předešlé zmařily především kry, které zaplnily pobřeží Rossova ostrova, kde je základna. ČTK to dnes řekla Ema Wiesnerová z tiskového odboru Masarykovy univerzity v Brně. Škola polární stanici provozuje. Přírodovědci se v Antarktidě zabývají měřením rychlosti ústupu ledovců či rozmrzání vrstvy trvale zmrzlé půdy, dále proměnlivostí UV záření a reakcí vegetace na extrémní klimatické podmínky. Věnují se studiu mikroorganismů či parazitologii antarktických ryb a magnetorecepci u bezobratlých živočichů.

Divadlo na Vinohradech bylo místem posledního rozloučení s Otakarem Brouskem

Smutečně vyzdobené pražské Divadlo na Vinohradech dnes bylo místem posledního rozloučení s hercem Otakarem Brouskem, který po dlouhé nemoci zemřel 14. března ve věku 89 let. Rakev na jevišti, kde od roku 1959 ztvárnil téměř 140 rolí, obklopovaly věnce a kytice. Otakar Brousek v posledních letech na Vinohradech zářil jako Sir Robinson v komedii Jistě, pane ministře, První houslista v přepisu Felliniho Zkoušky orchestru nebo jako Rand v inscenaci Byl jsem při tom; ta byla jeho rolí poslední. Mnohé připomínají fotografie u pietního místa na průčelí budovy. Naposled tu vystoupil loni v květnu. Spousty milovníků jeho hereckého mistrovství dnes procházely ztichlým divadlem. Otakar Brousek byl i uznávaným dabérem, jeho nezaměnitelného hlasu, dokonalého přednesu a citu pro český jazyk často využíval rozhlas, do jehož studia chodil neuvěřitelných 67 let. Tvrdil, že toto médium tvoří druhou polovinu jeho hereckého života. V roce 1996 byl oceněn za mistrovství v dabingu, v činoherním oboru získal v roce 2003 Thálii.

ČR darovala knihy pro barmské knihovny Su Ťij

České ministerstvo zahraničí darovalo barmské opoziční vůdkyni a nositelce Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij kolekci anglických vydání českých knih pro její projekt mobilních knihoven. Podle české diplomacie jsou v souboru díla spisovatelů Karla Čapka, Jaroslava Haška nebo exprezidenta Václava Havla. Při předání knih Su Ťij prý nejvíce zaujala Krtkova dobrodružství. Kolekci političce předal český velvyslanec v Bangkoku Vítězslav Grepl. Podle ministerstva knihy pomohou barmským dětem i dospělým rozšířit znalosti angličtiny a zvýšit jejich zájem o čtení.

V kapli na zámku v Bystřici bude expozice napoleonských vojsk

Bystřice pod Hostýnem letos pokročí v opravách tamního zámku. V plánu je rekonstrukce kaple na konci západního křídla předzámčí, kterou bude poté využívat místní Klub vojenské historie francouzského císařství. Expozice představí výstroj a výzbroj napoleonských vojsk, řekl ČTK starosta Zdeněk Pánek. Podle starosty budou jsou práce načasovány tak, aby si lidé mohli napoleonskou expozici prohlédnout v závěru léta nebo na podzim. Expozice nabídne uniformy, chladné zbraně i repliky střelných zbraní a také další části výstroje i výzbroje tehdejšího vojáka. K vidění budou i sošky, medaile a fotky z akcí, kterých se bystřičtí napoleonisté zúčastnili po celé Evropě. Počítá se i s besedami a promítáním pro děti.

V Liberci poprvé vystoupil čínský národní cirkus a nadchl

Příběh zasazený do jednoho ze šanghajských barů, strhující hudba a v tuzemsku málokdy vídaná akrobatická čísla. To vše nabídlo představení čínského národního cirkusu v liberecké Tipsport areně, výkonům zhruba dvaceti artistů tleskalo přes 2000 diváků. Elita světové akrobacie se s výpravnou show nazvanou Šanghajské noci - čínský zázrak mezi včerejškem a dneškem představí ještě v Ostravě, Brně, Pardubicích, Praze a Českých Budějovicích. Velký potlesk sklidila zejména hadí žena. "Skoro to vypadalo, že je bez kosti, až mi z toho bylo špatně. Nevěřil bych, že něco takového je možné. V jejím podání to přitom vypadalo tak přirozeně," ocenil vystoupení další z diváků Martin Pešek. Zaujalo ho také žonglování s velkými vázami, k čemuž artisté příliš nepoužívali ruce. Čínský národní cirkus vznikl teprve před 25 lety, jeho umění ale vychází z tradice staré více než 2000 let. Představení v Česku jsou součástí velkého evropského turné, během čtyř měsíců absolvuje čínský národní cirkus téměř 200 představení.

Zlatokopové z celé země zahájí na Jesenicku svou sezonu

Do Zlatých Hor na Jesenicku zamíří na konci března novodobí zlatokopové z České republiky a Polska. Rozmrazením první pánve se zlatým pískem zde symbolicky přivítají jaro. Na akci "Klondike" čeká dobrodruhy desetikilometrový přesun. Zdolávat při něm budou úkoly symbolizující překážky v životě někdejších zlatokopů a už tradičně budou vařit fazole podle vlastních receptů. Akce s recesistickým nádechem je koncipována v duchu Jacka Londona a přechodu zlatokopů přes průsmyk ke zlatým ložiskům. Připomenout má lidem dobu na konci 19. století, kdy se do odlehlé oblasti Klondike vydaly tisíce lidí z celého světa.

Sport

Úřadující mistr světa v běhu na 800 metrů Mohamed Aman z Etiopie se má na Zlaté tretře Ostrava pokusit o světový rekord na 1000 metrů. Jeho držitelem je už patnáct let Keňan Noah Ngeny, který v září 1999 v italském Rieti zaběhl čas 2:11,96 minuty. Pořadatelé oznámili také účast čerstvého halového světového šampiona v běhu na 60 metrů Brita Richarda Kiltyho a stříbrného olympijského medailisty ve výšce Američana Erika Kynarda, který by měl vylepšit rekord mítinku 232 centimetrů. Samozřejmostí je účast české jedničky Jaroslava Báby. Hlavní superstar 53. ročníku mítinku, který se uskuteční 17. června ve Vítkovicích, byl už dříve potvrzen jamajský sprinter Usain Bolt.

Do čtvrtfinále play off hokejové extraligy lépe vykročily týmy Sparty, Brna, Zlína a Pardubic. Vítěz základní části Sparta se nadřel na výhru 3:2 s Vítkovicemi. Zaváhal obhájce titulu Plzeň, která nestačila na Kometu Brno (1:4). Ani jediný gól nedokázal úspěšnému celku z předkola Pardubicím vstřelit Třinec. Podlehl 0:4. Zlín přetlačil Hradec Králové v prodloužení 2:1. Druhé duely sérií na čtyři vítězství se hrají ve středu.

Staronového reprezentačního kouče Vladimíra Růžičku nahradí ve funkci trenéra hokejistů Slavie Ladislav Lubina. Jeho asistentem bude Josef Beránek. Pro Lubinu to bude teprve druhé extraligové angažmá v roli hlavního kouče, před třemi roky vedl v závěru sezony Kometu Brno.

Ivan Lendl po dvou letech skončil jako trenér britského tenisty Andyho Murrayho, jenž pod jeho vedením vyhrál dva grandslamy a olympijské hry v Londýně. Jeden z nejslavnějších tenistů české historie a úřadující wimbledonský vítěz se rozcházejí po vzájemné dohodě.

Další překážku pro hokejisty Lva Praha na jejich cestě za vysněným Gagarinovým pohárem představuje ve čtvrtfinále play off Kontinentální ligy ukrajinský Donbass Doněck. Úspěšnější ze série na čtyři vítězství se může těšit už na finále Západní konference. Pražané se ale mají na pozoru a soustředí se především na dobrý vstup do série.

Nejlepší český profesionální boxer současnosti Lukáš Konečný se za měsíc ve Washingtonu utká s Američanem Peterem Quillinem o titul profesionálního mistra světa ve střední váze. Přestože nebude favoritem, věří, že soupeře překvapí a následně s pásem světového šampiona nad hlavou ukončí úspěšnou kariéru.

Počasí:

Je oblačno, teploty 9 až 13, na jihovýchodě až 15 stupňů Celsia.