Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: ČR neuznává výsledky hlasování o připojení Krymu k Rusku

Česko neuznává výsledky hlasování o připojení Krymu k Rusku. Po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Víkendové referendum podle něj bylo neregulérní. Sobotka si myslí, že bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou. "Chci připomenout, že na Krym nebyli vpuštěni mezinárodní pozorovatelé a vedle toho se na Krymu pohybovalo velké množství vojenských jednotek, které do oblasti vyslalo Rusko. Česká republika proto neuznává výsledky tohoto hlasování, a připojuje se tak k postoji většiny zemí mezinárodního společenství," řekl ministerský předseda. Spokojenost se stanoviskem vlády ke krymskému referendu vyjádřil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Nedělní referendum nemá za svobodné.Vláda také souhlasí s tím, aby byla koncem týdne podepsána politická část asociační dohody mezi EU a Ukrajinou. Plošné hospodářské sankce vůči Rusku zatím nechce.

Pokud jde o české krajany žijící na Ukrajině, je vláda připravena jim pomoci. V minulých letech se uskutečnilo několik programů na integraci Čechů z různých částí Evropy. "Já se domnívám, že v podobných intencích by nepochybně vláda byla schopna poskytnout podporu pro integraci těchto krajanů, pokud by se rozhodli přestěhovat z Ukrajiny sem do České republiky," uvedl k tomu premiér.

Prezident Zeman: Referendum na Krymu je v rozporu s ukrajinskou ústavou

Hlasování na Krymu o připojení k Rusku je v rozporu se současnou ústavou Ukrajiny, míní prezident Miloš Zeman. Uvedl to dnes jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Výsledek referenda podle hlavy státu ale svědčí o nespokojenosti tamních obyvatel se současným uspořádáním. V krymském referendu si tamní obyvatelstvo v neděli odhlasovalo připojení k Ruské federaci. Podle Zemana by reakcí na výsledek víkendového hlasování mělo být posílení autonomie Krymu. "Připomínám, že stejný názor vyslovil bývalý ministr zahraničích věcí USA Henry Kissinger," řekl novinářům na tiskové konferenci Ovčáček. V reakci na výsledek referenda dnes krymský parlament vyhlásil nezávislý svrchovaný stát s názvem Krymská republika. Požádal zároveň o vstup do Ruské federace jako její nový subjekt.

První dva pacienti z Ukrajiny se vrací domů

První dva ukrajinští pacienti, kteří si v pražské nemocnici Motol léčili svá zranění z nedávných demonstrací, se dnes vrátí domů. Zpět do vlasti odletí běžnou linkou. Jejich zdravotní stav je dobrý a poranění se velmi dobře zhojila, sdělil ČTK mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Dalších 36 pacientů v ČR zůstává. V rámci humanitárního programu Medevac Česká republika přivezla z Ukrajiny armádními letouny 27. února 27 pacientů a 6. března dalších 11. Pacienti měli středně těžká až těžká zranění, například střelná zranění hrudníku, hlavy či zranění vnitřních orgánů. Výběr pacientů obstarával český zastupitelský úřad v Kyjevě ve spolupráci s neziskovou organizací Člověk v tísni.

Do eurovoleb se zatím přihlásilo 16 uskupení

Zatím 16 uskupení předložilo ministerstvu vnitra kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu. Jsou mezi nimi tři sněmovní strany a neparlamentní seskupení, z nichž některá vsadila na kritiku Bruselu. Ostatním zájemcům zbývá ještě den. Lhůta skončí v úterý v 16:00. Ze sněmovních stran zatím kandidátky předložily ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Mezi kandidujícími uskupeními nechybějí tradiční účastníci volebních klání - strana Volte Pravý Blok disidenta Petra Cibulky, Česká pirátská strana, Romská demokratická strana, Československá strana socialistická, Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska, Aktiv nezávislých občanů a Klub angažovaných nestraníků. O místa v Evropském parlamentu mají zájem rovněž Strana svobodných občanů, Občanská konzervativní strana bývalého poslance ODS Jiřího Janečka nebo národní socialisté Jiřího Paroubka. Před pěti lety v evropských volbách kandidovalo 33 uskupení. Do Evropského parlamentu se ale dostali pouze zástupci ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.

Zeman: Když vláda poruší koaliční smlouvu jednou, poruší ji znovu

Pokud vláda poruší koaliční smlouvu v otázce vytvoření studie proveditelnosti kanálu Dunaj-Odra-Labe, může později porušit další body smlouvy, myslí si prezident Miloš Zeman. Uvedl to dnes jeho mluvčí Jiří Ovčáček, zároveň zdůraznil, že Zeman o projektu výstavby kanálu hovořil s evropskými partnery i českými politiky. Zeman o plánu výstavby evropské vodní cesty hovořil také při své loňské návštěvě Polska, kde mu podporu vyjádřil tamní prezident Bronislaw Komorowski. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) podle informací z minulého týdne plánuje soutěž na studii kanálu Dunaj-Odra-Labe zastavit. Prachař Hospodářským novinám řekl, že se chce zaměřit na menší projekty, jako je splavnění Labe u Děčína a Přelouče. Prachař argumentuje mimo jiné tím, že na projektu podle něj neexistuje mezinárodní shoda. Prezident je velkým zastáncem průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru. Podle něj by pomohl nastartovat české hospodářství.

Dohoda mezi Hradem a církví ohledně památek není jistá

Dohoda mezi Pražským hradem a církví ohledně památek v areálu Hradu není jistá. Podle prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka nyní kancelář hlavy státu vypořádává nároky, které církev vznesla. Teprve poté zasednou týmy Hradu i pražského arcibiskupství. Dohoda se má týkat formálního vydání některých nemovitostí katolické církvi a následné směně za jiné v areálu Hradu. Církev už podala žádosti o vydání devíti objektů; podle dřívějších informací by po směně mohla mít k dispozici asi třetinu původně vyžadovaných nemovitostí. S tím, že by se měly podle zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi vydávat jakékoli budovy na Hradě, nesouhlasí ČSSD. Její předseda Bohuslav Sobotka ale před časem řekl, že prezidentská kancelář se snaží najít dlouhodobě udržitelné a funkční řešení v rámci platné právní úpravy.

E15: V nových smlouvách na gripeny chybí offsetový program

Ve smlouvách o prodloužení pronájmu švédských nadzvukových stíhaček Gripen zcela chybí dohoda o offsetovém programu, píše deník E15. Důvodem je pět let stará směrnice Evropské komise, podle níž jsou offsety jako nedovolená podpora v rozporu s právem EU. U první smlouvy na pronájem gripenů se Česku podařilo vyjednat offsety ve výši 150 procent hodnoty kontraktu. Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR míní, že evropské nařízení se nevztahuje na offsety vázající se k samotné zakázce. "Jde o takzvané bezpečnostní offsety, které v praxi znamenají přesun části výroby nebo údržby na území uživatele nebo i investice do některé strategické společnosti. Dodavatel je tak částečně výrobně závislý na odběrateli a nemůže v případě krize nebo z politických důvodů zastavit dodávky náhradních dílů nebo servis," řekl deníku šéf asociace Jiří Hynek. Na začátku března se uskutečnilo jednání obou stran, kterého se zúčastnilo 11 českých podniků. Pokud se přece jenom průmyslovou spolupráci nakonec podaří navázat, nebude podle deníku tak rozsáhlá, jako kdyby Česko na bezpečnostních offsetech trvalo od začátku vyjednávání. Vláda schválila prodloužení pronájmu gripenů do roku 2027 s dvouletou opcí. Roční splátky mají být asi o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy. ČR by nakonec měla zaplatit celkem 20,4 miliardy korun.

HN: Ministr Babiš chce převést Explosii na ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce převést pardubickou společnost Explosia pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Za výrobce trhavin nyní zodpovídá právě ministerstvo financí. Firma je závislá na dodávkách surovin od chemičky Synthesia, kterou ovládá Babišův Agrofert. Ministr připouští, že jde o střet zájmů, píšou Hospodářské noviny (HN). Úředníci ministerstva financí už oslovili dopisem ministerstvo průmyslu a obchodu, zda by podnik nepřevzalo. O tom ale musí případně rozhodnout vláda. Explosia je od roku 2002 akciovou společností státu. Předtím patřila právě Agrofertu.

Martin Červíček se ujal funkce šéfa královéhradecké policie

Bývalý policejní prezident Martin Červíček se ujal funkce krajského policejního ředitele v Královéhradeckém kraji. Chce se zaměřit na fungování operačního řízení v rámci kraje či pokračovat v úsilí v kraji zřídit pohotovostní eskortní oddělení. Policie v hradeckém kraji bude také pokračovat v kontrolách na hlavních silničních tazích. Červíček také plánuje zlepšení spolupráce s vedením policie v Pardubickém kraji. Změna šéfa hradecké policie je součástí rozsáhlé výměny v policejních funkcích, která se týká také Pardubického a Jihočeského kraje a Vysočiny.

Útvar proti praní špinavých peněz loni zajistil více peněz

Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí, jehož úkolem je odhalovat praní špinavých peněz a financování terorismu, loni zajistil přes tři miliardy korun. O rok dříve to byla jedna miliarda. Vyplývá to ze zprávy útvaru, kterou zveřejnilo ministerstvo financí. Útvar loni podal 547 trestních oznámení. FAÚ je součástí celosvětové sítě takzvaných finančních zpravodajských jednotek zřízených proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Vedle toho je také koordinátorem uplatňování mezinárodních sankcí. Útvar rovněž informoval o kuriózním případu, který loni šetřil. Šlo o osobu, vystupující na internetu jako "Honza Pospíšil", která veřejně prezentovala nabídku, že každému, kdo zašle na její účty, vedené v několika bankách, částku až do 1000 korun, vrátí obratem dvojnásobek. "Zjištěné skutečnosti však odhalily pouze chuť neznámé osoby (Honza Pospíšil i další používaná jména byla smyšlená, účty byly založeny na základě padělaných dokladů) pomoci finančně jenom sobě. V poměrně krátké době se na účtech sešlo přibližně 2,6 milionu Kč. Ze strany FAÚ byly učiněny patřičné kroky k ukončení činnosti "lidumila" Honzy Pospíšila včetně zajištění prostředků a podání trestního oznámení," uvádí zpráva.

Před soudem v kauze Tatra vypovídal bývalý velvyslanec USA

Bývalý velvyslanec USA v ČR a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss celé pondělní dopoledne vypovídal před soudem v kauze bývalého ministra obrany Martina Bartáka. Ten společně se svým známým, zbrojařem Michalem Smržem, čelí obvinění v případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu. Na úvod své výpovědi Cabaniss uvedl, že mu Barták při návštěvě v USA řekl, že za několik milionů může vyřešit problémy mezi firmami Tatra a Praga. Jeden z klíčových svědků kauzy to prý považoval za nevhodnou nabídku a odešel. Obžaloba tvrdí, že Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po Cabanissovi na střelnici v Centreville neúspěšně požadoval peníze. Údajně šlo o úplatek ve výši pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Penězi si firma měla údajně zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany.

Soud v Ostravě rozhodl o vazbě Kramného

Krajský soud v Ostravě rozhodl o stížnosti na vzetí do vazby u Petra Kramného, obviněného z vraždy manželky a dcery v Egyptě. Podle informací ČTK byla žádost zamítnuta. Výsledek rozhodnutí samotný soud ale dosud nezveřejnil, protože musí být nejprve doručeno státnímu zástupci, obviněnému i jeho obhájci. Podle mluvčí soudu lze předpokládat, že strany rozhodnutí obdrží do konce týdne. Matka s dcerou zemřely koncem července v hotelu v egyptské Hurghadě, kde rodina trávila dovolenou. Média původně spekulovala, že ženy byly otráveny, posléze se objevily informace, že je mohl zabít elektrický proud. Kramný vinu od počátku popírá.

Soud: Krejčířova vila v Černošicích patří do exekuce

Okresní soud Praha-západ odmítl vyloučit černošickou vilu manželky podnikatele Radovana Krejčíře Kateřiny z exekučního řízení, do kterého se Krejčíř dostal kvůli dluhům. Krejčířová tvrdí, že vila je jen její a že ji koupila za 23 milionů, které dostala od Krejčířova otce. Soud tomu ale neuvěřil a nemovitost považuje za společné jmění manželů, na které se exekuce vztahuje. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat ke krajskému soudu. Krejčířovi jsou nyní v Jihoafrické republice, kde čelí trestnímu stíhání. Podnikatel z rozsáhlého objektu v Černošicích utekl v roce 2005, když jej přišla zadržet policie. Poté i s rodinou uprchl z Česka. Objekt začal postupně chátrat. Odborníci jeho hodnotu odhadovali na zhruba 400 milionů korun.

Škoda Auto chce v Evropě zvýšit podíl ze čtyř na více než pět pct

Škoda chce zvýšit svůj tržní podíl v Evropě do roku 2018 na více než pět procent. Loni automobilka v Evropě poprvé zvýšila podíl nad čtyři procenta. Na tiskové konferenci to dnes uvedl předseda představenstva Winfried Vahland. V západní Evropě značka loni zvýšila podíl o 0,2 bodu na 3,2 procenta. Podle Vahlanda již firma na mnoha důležitých trzích pětiprocentní hranici překonala, například v Německu má šest procent a je nejúspěšnější zahraniční značkou. Podobný podíl má i ve Švýcarsku nebo v Rakousku a ještě silnější je ve střední Evropě, kde má 19 procent a je vedle Česka jedničkou i v Polsku a na Slovensku. Rozhodující pro růstový kurz značky zůstane podle Vahlanda Čína, kde letos zahájí prodej klíčového modelu Octavia.

Ceny v průmyslu, zemědělství, stavebnictví i službách opět klesly

Ceny průmyslových výrobců se v únoru stejně jako v lednu meziročně snížily o 0,7 procenta. Proti loňskému únoru klesly i ceny v zemědělství, stavebnictví a službách. Ceny ve všech zmíněných odvětvích klesaly i o měsíc dřív. Aktuální údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Ty se v únoru meziročně zvýšily o 0,2 procenta, podle analytiků by měly pomalu růst až k jednomu procentu v druhé polovině roku.

Škoda Power dodá do Berlína strojovnu s turbínou za stovky mil.Kč

Doosan Škoda Power dodá do Německa strojovnu s parní turbínou za stovky milionů korun. Plzeňské strojírny se tak budou podílet na stavbě paroplynové elektrárny Lichterfelde v Berlíně, která bude vedle elektřiny pro hlavní distribuční firmy v Berlíně dodávat také teplo pro vytápění města, uvedla dnes firma v tiskové zprávě. Pro plzeňského výrobce je to od roku 2006 už o pátý kontrakt, který získal na velmi náročném německém trhu. V oboru paroplynových elektráren se tam Škodovka prosadila vůbec poprvé.

Platební bilance se v lednu vrátila k přebytku 26 miliard korun

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, se po třech měsících opět vrátil k přebytku. Lednové aktivum činilo 25,9 miliardy korun. V lednu nebyly vyplaceny dividendy, bilance obchodu byla aktivní a finanční účet zaznamenal příliv zahraničních investic. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky.

Echo24.cz: V Praze stojí od února pomník okupantům z roku 1968

V Praze na Olšanských hřbitovech stojí od února pomník sovětským okupantům z roku 1968, uvádí server echo24.cz. Ruské středisko vědy a kultury v Praze tvrdí, že byl odhalen s podporou českého ministerstva obrany, Senátu a pražského magistrátu, ty se ale od podpory distancují. Stavbu památníku financovalo sdružení veteránů války v Afghánistánu Afganvet. Žulový pomník byl slavnostně odhalen 15. února letošního roku poblíž pravoslavné kaple. Na desce je nápis v azbuce "Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům". Pod pojmem internacionalista se v Rusku rozumí voják, který poskytoval internacionální bratrskou pomoc v Československu v roce 1968, v Afghánistánu v 80. letech nebo nyní na Krymu, vysvětlil místopředseda rady pro národnostní menšiny při české vládě Igor Zolotarev. Ten podle serveru žádá odstranění pomníku.

Ministr Chovanec je opět v nemocnici, má pooperační komplikace

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je v nemocnici kvůli komplikacím po plastické operaci břicha, dostal infekci. ČTK to dnes sdělil mluvčí resortu Pavel Novák. Podle něj bude ministr hospitalizován do konce týdne, v nezbytných situacích jej zastoupí první náměstek Jan Sixta. Plánovanou plastickou operaci břicha, při níž lékaři odstranili kůži přebytečnou po zhubnutí několika desítek kilogramů, podstoupil třiačtyřicetiletý Chovanec v únoru v plzeňské fakultní nemocnici. Po operaci začal vnitřně krvácet a musel znovu na operační sál. Nyní se objevily další komplikace.

V domě v Plzni vybuchl plyn, evakuováno je 14 lidí

V jednom z bytů domu v plzeňské Karlově ulici vybuchl v noci na dnešek plyn. Hasiči evakuovali 14 lidí, jeden člověk utrpěl těžká zranění a musel být převezen do nemocnice, řekl ČTK v noci na místě řekl velitel zásahu hasičů Jan Hora. Podle policie vznikla na domě škoda předběžně odhadnutá na 3,5 milionu korun. Zraněného čtyřiapadesátiletého muže ze zasaženého bytu převezly sanitky do plzeňské fakultní nemocnice a odtud jej vrtulník transportoval do Prahy na specializovanou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. "Vybuchl plyn v bytu. Je zcela zničený, ostatní bytové jednotky jsou po zajištění konstrukcí obyvatelné," řekl v noci Hora. .

Český turista nepřežil pád laviny ve Vysokých Tatrách

Český turista o víkendu nepřežil pád laviny ve Vysokých Tatrách. Jde o první letošní oběť laviny v nejvyšším slovenském pohoří, napsal dnes slovenský list Nový čas. K neštěstí došlo v sobotu ve vysokohorském terénu pod sedlem Prielom. Podle listu si skupina českých turistů a horolezců vedená českým horským průvodcem navzdory výstraze před mimořádně silným větrem a sněžením naplánovala přechod z Popradského plesa přes sedlo Prielom na Zbojníckou chatu. V závěrečné části trasy jednoho z turistů zasypala lavina. Kolegové včetně přítomného lékaře se mu snažili na místě pomoci, muž ale při transportu na chatu zraněním podlehl. Podle deníku skupina vzhledem k špatnému počasí nechala tělo na místě a sestoupila do chaty. Po ostatcích začali pátrat členové horské služby.

Při požáru v zemědělském objektu na Přerovsku se zranilo pět lidí

Pět lidí se dnes ráno popálilo nebo nadýchalo kouře při požáru v zemědělském objektu ve Stříteži nad Ludinou na Přerovsku. Hořelo v jedné místnosti staršího statku, který se právě opravuje. Pro popálené přiletěly dva vrtulníky letecké záchranné služby. Oheň byl zlikvidován rychle, řekla ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Podle vyšetřovatele hasičů byla příčinou požáru nedbalost při manipulaci s hořlavou kapalinou.

Febiofest ocení Kristiánem i polského filmaře Andrzeje Wajdu

Legenda polské kinematografie Andrzej Wajda, ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick a africko-francouzsko-americký herec Isaach de Bankolé, známý z filmů Jima Jarmusche, se stanou držiteli ceny Kristián za přínos světové kinematografii. Na tiskové konferenci v Praze to oznámili organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest. Jeho 21. ročník se uskuteční od 20. do 28. března v multikině Cinestar Anděl. Přivítá 48 hostů a v rámci 18 programových sekcí uvede 141 filmů z šesti desítek zemí. Výběr z programu se objeví do 17. dubna při regionálních ozvěnách v tuctu měst. Celkem půjde o 542 projekcí, z nich 436 v Praze. Čestným předsedou 33členné laické poroty je oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Oblíbená jizerskohorská rozhledna Bramberk půjde do dražby

Oblíbená rozhledna Bramberk v Jizerských horách půjde do dražby. Vyvolávací cena rozhledny je stanovena na 800.000 korun, zároveň se budou dražit i tři penziony v jejím okolí. O oblíbený turistický cíl mají zájem nedaleké Lučany nad Nisou, které mají rozhlednu od roku 2010 v pronájmu. Rozhledna Bramberk patří k symbolům Lučan nad Nisou, její stavbu kdysi iniciovala a zaplatila tamní sekce Německého horského spolku. Kamenná rozhledna byla postavená ve výšce 787 metrů nad mořem na místě původní dřevěné rozhledny z roku 1889. Rozhledna stejně jako tři penziony patřily soukromé firmě, která zkrachovala.

Sport

Hokejisté Pardubic porazili v rozhodujícím pátém zápase předkola play off extraligy Slavii 6:4 a ve čtvrtfinále se utkají s Třincem. Východočeši o svém vítězství rozhodli na začátku třetí třetině, kdy i díky dvěma gólům Radoslava Tybora otočili stav z 3:4. Kouč Vladimír Růžička se tak rozloučil se střídačkou Slavie porážkou, teď převezme reprezentaci místo Aloise Hadamczika. Výsledek zápasu rozhodl i o tom, že Sparta se ve čtvrtfinále střetne s Vítkovicemi.

Fotbalisté Sparty mají po 20. kole v čele první ligy už desetibodový náskok. Zatímco letenský celek si v sobotu poradil 1:0 s Příbramí, obhájce titulu Plzeň v neděli jen remizovala 0:0 se Slováckem. Na poslední příčku se propadla Ostrava, kterou díky výhře 1:0 nad Libercem přeskočili Bohemians Praha 1905.

Český cyklista Zdeněk Štybar neudržel v závěrečné osmé etapě závodu Paříž-Nice průběžnou třetí pozici a klesl na konečnou patnáctou příčku. Tradiční "závod za sluncem" vyhrál jako první Kolumbijec v historii Carlos Betancur. Štybar se blýskl třetím místem v páteční nejdelší etapě závodu a v sobotu se dokonce posunul na pomyslné stupně vítězů i průběžně. V neděli se však neudržel s nejlepšími a do cíle dovezl druhou skupinu na 23. místě s odstupem 1:08 na vítěze Francouze Arthura Vichota. "Tohle je jedno z největších zklamání v mém sportovním životě. První trojka v konečném pořadí byla tak blízko. Nedá se nic dělat, musím se soustředit na příští týdny," uvedl na Twitteru Štybar. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu se nyní zaměří hlavně na prestižní jednorázové závody.

Tenista Lukáš Rosol ovládl challenger v americkém Irvingu a na těchto turnajích nižší kategorie získal sedmý titul v kariéře. Daviscupový reprezentant si "odskočil" do Irvingu mezi Masters v Indian Wells a Miami. Rosol nejprve v dohrávaném semifinále porazil Ukrajince Sergeje Stachovského 5:7, 6:1 a 6:0, v sobotu vyhnal oba z kurtu déšť za stavu 4:4 v prvním setu. Pak třetí nasazený český tenista nedal ve finále šanci domácímu Stevu Johnsonovi a nad 119. hráčem světového žebříčku zvítězil 6:0 a 6:3.

Devatenáctiletý český šermíř Alexander Choupenitch obsadil třetí místo na Světovém poháru fleretistů v Benátkách. V semifinále prohrál s Číňanem Ma Ťien-fejem, který ho porazil před necelým měsícem v La Coruni ve finále. Sedmý muž z olympijských her v Londýně, kterému Choupenitch podlehl 5:15, nakonec celou soutěž ovládl. Na únorovém turnaji ve Španělsku se Choupenitch probojoval na stupně vítězů ve Světovém poháru seniorů poprvé, nyní to dokázal znovu. Mezitím se stal juniorským mistrem Evropy.

Počasí

Oblačno až zataženo, nejvyšší teploty 9 až 13 °C.

Hasiči kvůli silnému větru, který se přehnal přes Českou republiku, vyjeli od nedělního rána k více než 500 případům. Odstraňovali zejména spadlé stromy ze silnic, aby je zprůjezdnili. Popadané větve přerušily rovněž provoz na železnici, zpožděno bylo několik rychlíků.