Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka se v Německu setká s Gauckem i s Merkelovou

Český premiér Bohuslav Sobotka se během své návštěvy Berlína sejde ve čtvrtek i s německým prezidentem Joachimem Gauckem. Na svých internetových stránkách to zveřejnil úřad německého prezidenta. Gauck se sejde se Sobotkou ve čtvrtek dopoledne. Body, o kterých politici budou spolu hovořit, prezidentský úřad nezveřejnil. Sobotka, který jede do Německa na dvoudenní návštěvu, už dříve potvrdil schůzku s kancléřkou Angelou Merkelovou. Chce s ní mluvit o hospodářské spolupráci obou zemí a o investicích německých firem v Česku. Věnovat se chce i evropské tematice, mimo jiné energetickému a klimatickému balíčku. Šéfové vlád spolu budou jednat také o aktuální situaci na Ukrajině. Sobotka v rámci dvoudenní návštěvy Německa zavítá také do Wolfsburgu, kde navštíví společnost Volkswagen. Součástí německého koncernu, který je největším výrobcem automobilů v Evropě, je i mladoboleslavská Škoda Auto. Cesta do Berlína bude pro Sobotku první návštěvou Německa ve funkci premiéra.

McCain: Odpovědí Rusku by měla být raketová obrana v ČR a Polsku

Spojené státy by podle republikánského senátora Johna McCaina měly na ruskou invazi na ukrajinský Krym odpovědět realizací obranného raketového systému v Česku a v Polsku, od kterého v roce 2009 na příkaz současného prezidenta Baracka Obamy ustoupily. "Restartujte systém protiraketové obrany v České republice a Polsku, který Obama zrušil, aby uklidnil (ruského prezidenta Vladimira) Putina," řekl arizonský senátor v pořadu americké zpravodajské televize Fox News. McCain prohlásil, že ruské obsazení Krymu předpovídal, a dodal, že nyní má starosti o východní Ukrajinu. Doporučil, aby USA provedly společná vojenská cvičení s armádami pobaltských zemí, které kdysi byly součástí někdejšího Sovětského svazu a které jsou prý nyní pod obrovským Putinovým tlakem. Vyzval také k přijetí Gruzie a Moldavska, jejichž části nyní Rusko také okupuje, co nejdříve do NATO. Uznal, že sankce v podobě zákazu cestování na Západ pro vysoce postavené ruské činitele jsou také přínosné.

Zeman se stavbou protiraketového systému nesouhlasí

Prezident Miloš Zeman považuje výstavbu součástí amerického protiraketového systému v České republice a Polsku za neefektivní. Vzkázal to prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. "Pan prezident byl odpůrcem tohoto projektu, pokládal ho za neefektivní. A na tomto stanovisku se nic nezměnilo," řekl dnes ČTK Ovčáček. Plán výstavby protiraketového deštníku ve střední Evropě byl intenzivně řešen českou a americkou diplomacií v době vlády administrativy prezidenta George Bushe mladšího. Nynější vláda prezidenta Baracka Obamy od něj ale v roce 2009 upustila. Systém protiraketové obrany v Česku a v Polsku měl podle tehdejších tvrzení sloužit obraně západní Evropy a hlavně USA před případným útokem mezikontinentální rakety z nepřátelských zemí, jako je pro Američany Írán. Rusko s jeho zřízením ostře nesouhlasilo.

Vicepremiér Bělobrádek měl dopravní nehodu

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek měl v pondělí večer v Náchodě dopravní nehodu, při níž byl lehce zraněn člověk jedoucí na mopedu. Bělobrádek, který jel po vedlejší silnici a nedal muži na mopedu přednost, prý devětapadesátiletého řidiče neviděl. "Já jsem samozřejmě okamžitě vyskočil z automobilu, při tom prvotním ohledání jsem zjistil, že není potřeba dělat ani oživovací pokusy," popsal vicepremiér nehodu. "Nikde nebylo krvácení očividné, takže jsem s ním promluvil, viděl jsem, že reaguje," dodal. Pak okamžitě zavolal záchranku. Se zraněným, který bydlí poblíž jeho bydliště, se chce brzy sejít a omluvit se mu. Zraněný je nyní v domácím léčení. Policie škodu, podle níž nebyl ani jeden z řidičů pod vlivem alkoholu, odhadla na 40.000 korun. Nehodu vyšetřuje pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Řidiči v případě prokázání viny hrozí až roční vězení či zákaz činnosti. Podle Bělobrádka je věc řečena jako přestupek. Poslanecká imunita by se podle něj na podobné případy vztahovat neměla. Bělobrádek havaroval už v minulosti, když zhruba před dvěma lety nedobrzdil vůz a narazil v koloně v Praze. Nikdo podle něj tehdy nebyl zraněn.

Dienstbier chce prosadit právo na sociální bydlení či na školku

Právo na sociální bydlení i na místo dítěte v jeslích či ve školce, rovný přístup ke vzdělání či posílení pravomocí ombudsmana chce prosadit ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Soustředit se chce i na boj s chudobou a změnu pravidel exekucí. Řekl to na tiskové konferenci, kde zveřejnil své priority. Představil také svůj tým. Sociální bydlení v Česku chybí. Zákon o něm by měl podle navrhovaného legislativního plánu vlády platit od konce roku 2016. Diensbier na něm má spolupracovat s ministryněmi práce a pro místní rozvoj. Jisté místo v předškolních zařízeních by měly mít podle ministra děti od dvou let. Brzy by měla být na stole také novela, která by posílila pravomoci ombudsmanky. I ona by se mohla na Ústavní soud obracet s návrhem na zrušení sporných zákonů či jejich částí.

Téměř tři čtvrtiny Čechů hodnotí členství ČR v NATO pozitivně

Téměř tři čtvrtiny Čechů považují členství v Severoatlantické alianci za správné. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra transatlantických vztahů ke středečnímu 15. výročí vstupu České republiky do NATO. Nejvstřícnější postoj ke členství v alianci mají pravicoví a středopravicoví voliči, nejméně kladně ho hodnotí stoupenci KSČM. Členství v NATO má za správné 70 procent populace. Více než osmdesátiprocentní podporu má u voličů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Z voličů KSČM pozitiva na alianci vidí 53 procent. Více než tři čtvrtiny Čechů podle průzkumu podporují aktivní účast NATO v boji proti mezinárodnímu terorismu, 58 procent je pro vysílání českých vojáků do zahraničních misí.

ČR podepsala dohodu s Bahamami o výměně daňových informací

Česká republika podepsala s Bahamami dohodu o výměně informací v daňových záležitostech. Dohoda vstoupí v platnost, až ji schválí Parlament a podepíše prezident. Informovalo o tom ministerstvo financí. Bahamy jsou počítány mezi tzv. daňové ráje. Dohoda umožní daňovým správám získat informace potřebné pro zjištění, stanovení a zajištění úhrady daní. Takto získané informace mohou být také využity v rámci odhalování daňové trestné činnosti. "Smlouvy s takzvanými daňovými ráji jsou důležitým nástrojem k odhalování daňové kriminality. Jedná se o účinný nástroj, na jehož základě je možné prověřit, jestli příjem nebo majetek českých daňových subjektů byl řádně zdaněn," uvedl ministr financí Andrej Babiš. Česko dosud sjednalo třináct takových návrhů dohod o výměně informací.

MfD: Na ministerstvu financí končí šéf kontroly dotací EU Štraser

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvolal ředitele ministerského auditního orgánu Václava Štrasera, který kontroloval rozdělování evropských dotací. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). Babiš se tak podle deníku zbavil jednoho z věrných úředníků svého předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09). Štraser se stal nejvyšším auditorem rozdělování evropských dotací v roce 2007, když Kalousek na ministerstvo přišel jako člen Topolánkova kabinetu. V minulosti čelil kritice z Evropské unie. Předloni Evropský účetní dvůr ve své výroční zprávě psal o riziku, že Štraserův úřad upravuje výsledky auditů tak, aby podíl chyb v dotacích nepřevýšil dvouprocentní hranici. Vyšší podíl chyb musí totiž unijní státy v Bruselu vysvětlit a zároveň navrhnout cestu k nápravě. Ministerstvo financí tehdy zkreslování auditů popřelo, Evropská komise ale v reakci na zjištění účetního dvora proplácení dotací pro ČR zastavila.

Průměrná mzda ve 4. čtvrtletí 2013 klesla na 26.637 Kč

Průměrná mzda v Česku ve 4. čtvrtletí 2013 klesla o 484 korun na 26.637 Kč. Pokles tak činil 1,8 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 1,1 procenta, takže reálně průměrná mzda klesla o 2,9 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Průměrná mzda za celý loňský rok činila 25.128 Kč, což je meziročně o 0,1 procenta více. Reálně mzda ale klesla o 1,3 procenta. Pokles průměrné mzdy ve 4. čtvrtletí 2013 byl dle ČSÚ nejhorší za deset let. Dvě třetiny zaměstnanců v Česku přitom na průměrnou mzdu nedosáhnou. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10.546 a 43.413 Kč, uvedl ČSÚ. U průměrné mzdy v podnikatelské sféře činil pokles nominálně o 2,4 procenta a reálně o 3,5 procenta. V nepodnikatelské sféře mzda vzrostla nominálně o 0,8 procenta, ale reálně se snížila o 0,3.

Zaměstnavatelé zatím nebudou přijímat nové zaměstnance

Zaměstnavatelé přes ekonomické oživení nebudou ve druhém čtvrtletí zvyšovat počet zaměstnanců. Propouštět chce pět procent firem, naopak nabírat hodlají čtyři procenta, vyplývá ze studie společnosti Manpower nazvané Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami. Pro předchozí dvě čtvrtletí plánovalo stejně firem pracovníky propouštět jako nabírat. Celkem 89 procent firem nyní nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro následující čtvrtletí hodnotu minus jedna. V předchozím čtvrtletí nárůst zaměstnanců očekávala čtyři procenta firem, stejně jako jejich pokles. Výsledky průzkumu naznačují opatrnost ze strany zaměstnavatelů. S náborem zaměstnanců zatím vyčkávají.

Ahold koupí české obchody firmy SPAR za 5,2 miliardy Kč

Nizozemská maloobchodní společnost Ahold se dohodla s rakouskou firmou SPAR na koupi jejích obchodů v České republice. Hodnota transakce je 5,245 miliardy Kč. Oznámil to Ahold na svých internetových stránkách. Po dokončení akvizice by firma měla být s více než 330 obchody jedničkou v maloobchodním prodeji potravin v ČR. Podle dostupných údajů je nyní největší maloobchodní skupinou na českém trhu německá Schwarz s prodejnami Kaufland a Lidl. Řetězce velkoplošných prodejen, tedy supermarketů, hypermarketů a diskontních prodejen, se v Česku v posledních letech koncentrují do vlastnictví několika zahraničních firem. Z Česka již odešla řada řetězců, například v roce 2005 rakouský Julius Meinl (prodejny získal nizozemský Ahold), poté francouzský Carrefour a německá Edeka (obchody získalo britské Tesco), v roce 2007 belgická Delvita a o rok později Plus Discount (prodejny převzala německá Rewe, která provozuje řetězce Billa a Penny Market).

Zkrácené úvazky má v maloobchodě 70 pct zaměstnanců

V českém maloobchodu pracuje na nedobrovolný zkrácený pracovní úvazek již skoro 70 procent řadových zaměstnanců. Ještě před dvěma lety to bylo 40 procent. Obchodní řetězce tak využívají současné situace na trhu práce, kdy nezaměstnanost dosahuje rekordních hodnot. V rozhovoru pro ČTK to řekla předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová. Průměrná měsíční mzda pokladních a dalších řadových zaměstnanců v obchodních řetězcích podle ní zaostává za celostátním průměrem zhruba o 10.000 korun. "Mzdy jsou velmi nízké, hovoří se o tzv. pracujících chudých. Průměrná mzda dosahuje 14.500 korun, ale to je na plný úvazek. Problém, který řešíme, je otázka zkrácených úvazků," uvedla Burianová. Podle ní se pro letošní rok podařilo vyjednat s řetězci slušný nárůst mezd v průměru od 1,5 do tří procent. Situace na trhu práce v regionech také vede k tomu, že za pokladnou pracuje čím dál víc lidí s vysokoškolským titulem.

Loni téměř po dvou desetiletích klesla produkce květin

V Česku loni poprvé po téměř dvou desítkách let klesla produkce květin. Zatímco v roce 2012 dosáhla ve finančním vyjádření 1,944 miliardy korun, v loňském roce se meziročně snížila o více než tři procenta na 1,881 miliardy korun. Protože se oproti předchozímu roku snížil také dovoz květin, po dlouhé době klesly také celkové prodeje květin na zhruba 850 korun na osobu za rok. Uvedl to předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák. Na poklesu produkce květin se podle něj výrazně podílelo nepříznivé počasí, především dlouhá zima a nedostatek slunečního svitu na jaře. Pěstitelům uškodily i červnové povodně. Dovozy květin do země loni dosáhly 2,5 miliardy korun, o tři procenta nižší částku než o rok dříve. Celkově lidé v Česku v roce 2013 v obchodech nakoupili květiny za 8,5 miliardy korun včetně DPH, meziročně zhruba o 12 procent méně.

Z vraždy novorozence v Třinci byla obviněna jeho matka

Policie obvinila z vraždy novorozence, kterého někdo minulý týden našel v Třinci na Frýdecko-Místecku, dvaatřicetiletou matku dítěte. Žena těhotenství tajila. Hrozí jí až výjimečný trest, řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Žena své zdravé dítě po porodu neošetřila a odložila ho na ulici v Třinci. "Motivem ženina jednání měla být osobní situace, dítě již nechtěla. Soud poslal obviněnou do vazby," uvedla Holčáková. Připomněla, že vzhledem k netypickému místu nálezu novorozence museli kriminalisté provést rozsáhlé prověřování a kontaktovali desítky lidí.

Libereckou radnici pokrývá obří plachta s Putinem

Libereckou radnici pokrývá od úterního rána obří plachta s podobou ruského prezidenta Vladimíra Putina. Se souhlasem vedení města ji tam vyvěsilo občanské sdružení Dekomunizace, které tak chce varovat před postupem sílící ruské diktatury na Krymu a směrem do Evropy. Protest vyvolal ve městě obrovský zájem lidí. Případem se zabývá i policie kvůli několika trestním oznámením. Obří plachta visí přímo nad pomníkem obětí ruské okupace z roku 1968 v Liberci. Příjezd ruských tanků tehdy životem zaplatilo devět lidí. Navzdory prohlášením ruské strany o oprávněnosti humanitární pomoci Rusům žijícím na Krymu a východní Ukrajině má podle sdružení Dekomunizace nynější ruská agrese jasné analogie v dějinách Evropy. Zabrání Sudet a Rakouska také předcházela nacistická kampaň o potřebě bránit Němce na území dalších států, dodává sdružení. I proto je ruský prezident Putin zpodobněn trochu jako Stalin i Hitler, nechybí ani znaky typické pro komunistickou a fašistickou ideologii - rudá hvězda, srp a kladivo a také hákový kříž. Právě to jsou zřejmě důvody, proč se někdo obrátil na policii.

Britové věnují Česku památník českým letcům RAF

Dvoumetrovou sochu okřídleného lva jako poctu českým pilotům bojujícím v RAF za druhé světové války věnuje Česku britská komunita žijící v ČR. Autorem bronzového památníku je britský sochař Colin Spofforth. Socha bude odlita v České republice a slavnostně odhalena v Praze 17. června. O jejím umístění nyní jedná britská ambasáda s Prahou, řekla britská velvyslankyně Jan Thompsonová. Duchovním otcem památníku je Euan Edworthy, který 17 let žije a pracuje v ČR. Na nápad vybudovat památník prý přišel v době, kdy přijel do Česka. "Můj otec, který sám byl důstojníkem RAF, mi často připomínal hrdinství československých letců," zdůvodnil Edworthy. Čeští a slovenští piloti se pozitivně zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během léta a podzimu 1940 v ní létalo podle údajů Muzea RAF 2917 pilotů, z toho asi pětina pocházela ze zahraničí, včetně 145 Poláků a 88 Čechoslováků. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu přes 2500 československých pilotů, 493 z nich v bojích zahynulo.

Národní knihovna má depozitář pro pět milionů knih

Pět milionů svazků je uloženo v nově budově Centrálního depozitáře Národní knihovny (NK) v Praze Hostivaři. Z hlavního sídla NK v Klementinu se sem přestěhovala i pracoviště pro digitalizaci fondů a jejich další zpracování. V plánu je ještě rekonstrukce starší části depozitáře, kde je uloženo na tři miliony knih, a stavba další budovy. Poté by v Hostivaři mělo být celkem sto milionů svazků, v Klementinu zůstane asi 1,7 milionu knih. Dostavba depozitáře řeší dlouhodobý nedostatek prostoru knihovny. Nahradila ambicióznější projekt knihovní novostavby. Projekt tzv. chobotnice Jana Kaplického, který zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži, zůstal nerealizován. Projekt zčásti skončil kvůli odporu politiků ke Kaplického návrhu, čelil ale také kritice kvůli údajnému nedodržení pravidel soutěže. Celkové náklady na rekonstrukci Klementina by měly být 1,9 miliardy korun. Náklady na rekonstrukci a dostavbu depozitáře v Hostivaři nejsou ještě známy. Oboje hradí program péče o národní kulturní poklad. NK chce těmito úpravami získat kapacity pro své fondy na příštích 50 až 60 let. V depozitáři jsou i místa s přísnými klimatickými podmínkami, neboť v něm bude uložen Národní konzervační fond.

Spisovatel Rudiš získal usedomskou literární cenu

Český spisovatel Jaroslav Rudiš získal letošní usedomskou literární cenu, kterou každoročně uděluje knižní festival pořádaný na německém baltském ostrově Usedom. V tiskové zprávě to oznámila porota vedená německým literárním kritikem Hellmuthem Karasekem. Porota ocenila Rudiše za to, že se svými díly zasadil o evropský dialog. Rudiš je čtvrtým nositelem ocenění, které je dotované 5000 eury (136.000 korunami). Cenu by měl převzít 13. dubna na závěr tradičního knižního festivalu. V prvním ročníku porota udělila cenu české spisovatelce Radce Denemarkové a její překladatelce Evě Profousové. V roce 2012 cenu získala polská spisovatelka Olga Tokarczuková, loni byl oceněn německý autor Jan Koneffke.

V Rudolfinu zahraje držitel Řádu britského impéria Barry Douglas

Britský klavírista Barry Douglas ve Dvořákově síni pražského Rudolfina předvede 15. března své umění v rámci cyklu klavírních recitálů Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Program koncertu držitele Řádu britského impéria je sestavený z děl romantických skladatelů Johannesa Brahmse a Franze Schuberta. V Rudolfinu zazní Brahmsovy Čtyři klavírní kusy a Schubertovy Fantazie C dur Wanderer a Impromptu č. 1 c moll. Úspěšnou kariéru Douglase odstartovalo vítězství na věhlasné Čajkovského soutěži. Účinkoval s předními symfonickými orchestry a uskutečnil řadu recitálů po celém světě. V Londýně má svůj cyklus Barry Douglas a přátelé.

V Lačnově začal kvést vzácný šafrán bělokvětý

Vzácný šafrán bělokvětý začal kvést na loukách v Lačnově na Vsetínsku. Chráněná rostlina bývá poslem jara. Letos začala kvést skoro o měsíc dříve než loni. Je to asi nejdříve za posledních patnáct let, řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody z Valašského Meziříčí. Šafrán není původní rostlinou, pravděpodobně se do Lačnova dostal z alpské oblasti v době napoleonských válek s krmivem pro koně. Květina kvete v okolí obce na sedmnácti lokalitách. Tisíce květů vytvářejí barevné koberce. Rozkvetlé louky lákají každoročně stovky návštěvníků. Někteří však, často v touze po kvalitní fotografii, vstupují na louku mezi květy. Podle starostky obce Marie Vlčkové však nikdo květy cíleně neničí. "Jezdí sem v posledních letech stále více a více lidí," řekla starostka.

Sport:

Olympijská vítězka Eva Samková se zranila po pádu v dopoledním tréninku na závod Světového poháru ve snowboardcrossu ve švýcarském Veysonnaz. Po jednom ze skoků upadla, vážně si poranila kotník, vyhodila rameno a má otřes mozku. Na další vyšetření do nemocnice ji odvezl vrtulník. Samková byla v pondělní kvalifikaci druhá, prohrála jen s Kanaďankou Dominique Maltaisovou, vedoucí ženou průběžného hodnocení Světového poháru. Samková figurovala před dnešním závodem v seriálu na třetí pozici 200 bodů za Američankou Lindsey Jacobellisovou. David Bakeš, rovněž druhý v kvalifikaci, ani Jan Kubičík, který si prožil premiéru ve Světovém poháru, nepostoupili z osmifinálových jízd.

Sjezdař Ondřej Bank ukončil kvůli zranění sezonu Světového poháru, jehož finále hostí tento týden Lenzerheide. Pojede závody nižší kategorie.

Tenistka Petra Kvitová postoupila v Indian Wells do osmifinále. Osmá nasazená ve třetím kole porazila Rusku Světlanu Kuzněcovovou 6:3, 2:6 a 6:0 a o čtvrtfinále bude hrát s Dominikou Cibulkovou ze Slovenska.

Dvě branky Ondřeje Paláta nepomohly hokejistům Tampy Bay k vítězství nad Phoenixem. Český útočník přidal asistenci i u třetího gólu, ale Tampa prohrála 3:4 po samostatných nájezdech. V dresu vítězů vstřelil první gól po výměně z Washingtonu Martin Erat a jako jediný uspěl v rozstřelu Radim Vrbata. Třemi body se v pondělí v NHL blýskl i Aleš Hemský, jenž asistoval u všech tří gólů Ottawy proti Nashvillu, ale Ottawa prohrála 3:4 v prodloužení.

Hokejový trenér Miloš Říha nečekaně skončil v Omsku. Vedení jej podle ruských médií odvolalo poté, co se v pondělí nedostavil na trénink týmu.

Hokejisté Lva Praha dnes mohou vybojovat svůj premiérový postup v play off Kontinentální ligy. Po třech výhrách nad Medveščakem Záhřeb jsou krok od čtvrtfinále Gagarinova poháru. Čtvrtý duel se hraje dnes večer od 19:30 v chorvatské metropoli, kde Pražané v pondělí zvítězili 5:2.

Fotbalisté Slavie v prvním zápase pod vedením nového trenéra Nizozemce Alexe Pastoora, který před týdnem nahradil nečekaně odvolaného Miroslava Koubka, prohráli 0:1 v Teplicích. Jedinou branku dohrávky 19. kola dal pět minut před koncem obránce Jan Hošek a pro bývalého slávistu to byl první ligový gól v kariéře. Hosté skoro celý druhý poločas hráli bez vyloučeného kapitána Marcela Gecova.

Po devíti měsících opouští Jaromír Šeterle funkci generálního ředitele fotbalové Slavie. S klubem se dnes dohodl na ukončení spolupráce. Nesouhlasil s některými kroky Slavie, nelíbilo se mu hlavně odvolání trenéra Miroslava Koubka z minulého týdne.

V úvodních zápasech předkola play off hokejové extraligy se dařilo domácím. Pardubice zdolaly Slavii 3:0 a Vítkovice udolaly Liberec 2:0.

Tenisový talent Jiří Veselý nedotáhl ve 3. kole turnaje Masters v Indian Wells slibně rozehraný zápas s Andym Murrayem z Británie a wimbledonskému vítězi podlehl 7:6, 4:6 a 4:6. V boji o postup do osmifinále neuspěla ani Karolína Plíšková, kterou zdolala turnajová jednička Li Na z Číny 6:3 a 6:4.

Hokejisté Mladé Boleslavi a Olomouce vstoupili v první lize úspěšně do svých semifinálových sérií, jejichž vítězové postoupí do baráže o extraligu. Mladá Boleslav zdolala 4:2 Třebíč, Olomouc porazila 2:0 Jihlavu.

Počasí

Bude slunečno, teploty mezi 12 a 16 stupni.

V sobotu dorazí do ČR studená fronta, víkendové teploty spadnou o deset stupňů a nasněží. Příští týden má počasí odpovídat březnovému průměru.