Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Premiér Sobotka: ČR upřednostňuje diplomatické řešení ukrajinské krize

Česká republika upřednostňuje diplomatické, politické řešení krize kolem Ukrajiny, řekl novinářům při příchodu na mimořádný summit EU český premiér Bohuslav Sobotka. Diskusi o možných opatřeních proti Rusku se podle něj Praha nebrání, je však opatrná, pokud se týká možnosti plošných ekonomických sankcí. Moskva nakonec bude respektovat rozhodný postoj mezinárodního společenství, Evropské unie a NATO, míní český premiér. Pokud ne, bude mít podle Sobotky EU možnost reagovat v příštích dnech a týdnech. V pondělí ministři zahraničí EU varovali Moskvu, že pokud se situace neuklidní, je možné pozastavení rozhovorů o uvolnění vízové politiky, konec jednání o obchodních smlouvách, ale i další kroky. Na summitu padaly návrhy omezit cestování do EU pro lidi s ruským diplomatickým pasem i o cílených opatřeních vůči představitelům moskevské vlády.

Předseda Senátu Štěch potvrdil, že do Ruska nyní nepojede

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) potvrdil úterní informace, že nepojede na plánovanou návštěvu Ruska. Cestu se rozhodl odložit v souvislosti s ruským postupem vůči Ukrajině. "Poslední kapkou" byly podle Štěcha informace o tom, že horní komora ruského parlamentu připravuje zákon, který by v případě protiruských sankcí umožnil konfiskovat majetek, aktiva a bankovní účty evropských a amerických firem i soukromých osob v Rusku. Odložení cesty, která se měla konat v půlce března, oznámil Štěch v úterý dopisem předsedkyni ruské horní komory (Rady federace) Valentině Matvijenkové. Případný náhradní termín je nyní na ruské straně. Podle Štěcha ale cesta nepřipadá v úvahu, pokud se nevyřeší situace v rusko-ukrajinských vztazích, které se vyhrotily po vpádu ruských ozbrojenců na Krym. Ruskou vojenskou agresi proti Ukrajině v úterý odsoudil i senátní zahraniční výbor.

Babiš: Ekonomické sankce situaci na Ukrajině nevyřeší

Ekonomické sankce by situaci na Ukrajině nevyřešily, naopak by měly katastrofální důsledky pro celou Evropu. Po setkání s kandidátem na šéfa evropské komise a šéfem aliance evropských liberálů a demokratů Guyem Verhofstadtem to řekl vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle Babiše jsou řešením diplomatická jednání, která stabilizují situaci v zemi. Babiš pochybuje, že by unie přistoupila k ekonomickým sankcím. Podle něj obyvatelé Ukrajiny chtějí žít v normální demokratické zemi, která není zkorumpovaná. Měli by si proto podle Babiše o své budoucnosti rozhodnout ve svobodných volbách.

Do Kyjeva odletěl speciál pro další zraněné demonstranty

Na Ukrajinu odletěl armádní speciál, který do Prahy přiveze další zraněné ukrajinské demonstranty. Tým Člověka v tísni v Kyjevě připravil k převozu 11 pacientů, převážně se střelnými poraněními rukou a nohou, složitými frakturami nebo poškozenými vnitřními orgány. Oproti původním předpokladům neveze letoun zpět do vlasti první vyléčené Ukrajince. Sdělil to mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Čeští lékaři měli v Kyjevě základnu, kde ošetřovali nejhůře postižené demonstranty. Ambulance nyní končí. Češi se v Kyjevě budou věnovat podpoře lidí, kteří v důsledku zranění zůstanou v dlouhodobé pracovní neschopnosti. Humanitární organizace také sbírá finanční pomoc pro Ukrajinu. Nyní má na bankovním účtu více než 950.000 korun.

Misi pozorovatelů OBSE se nedaří přesun na Krym

Misi vojenských pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se zatím nepodařilo proniknout na ukrajinský poloostrov Krym, kde má provést inspekci na ukrajinských a ruských vojenských objektech a vyhodnotit bezpečnostní situaci. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na zprávu ukrajinského ministerstva zahraničí. Členy mise je kolem čtyřiceti neozbrojených osob, jejichž úkolem má být prohlídka vojenských objektů na Krymu a sevastopolského sídla ruské Černomořské flotily. Skupina pozorovatelů, mezi nimiž jsou i zástupci České republiky, má na Ukrajině pobývat týden. Krymský parlament ve čtvrtek přijal usnesení o vstupu Krymské autonomní republiky do Ruské federace. Krymské referendum o připojení k Rusku se uskuteční 16. března, tedy o dva týdny dříve, než se předpokládalo. Ruský parlament zároveň už příští týden může schválit zákon o zjednodušeném začlenění "částí cizích států" do Ruské federace.

Prezident Zeman: Politika ochrany lidských práv nesmí kazit firmám export

Česká republika by podle prezidenta Miloše Zemana neměla ohrožovat rostoucí export a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu či Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv. Zeman to řekl při návštěvě společnosti Papcel Litovel, která je předním tuzemským výrobcem papírenských strojů a drtivou většinu produkce vyváží do zahraničí. "Poněkud mě znepokojuje, že třeba investice typu Uzbekistán, ale i v dalších zemích, jsou ohroženy politikou, která si říká politika ochrany lidských práv a která ve skutečnosti vede k tomu, že když k nám tito lidé nepřijedou, konkrétně uzbecký prezident (Islam) Karimov, tak my nemáme možnost jim říct do očí svůj názor na lidská práva," uvedl Zeman. Návštěva kontroverzního státníka Karimova byla letos odložena, do Prahy měl přijet 20. února. Podle Zemana se při jeho návštěvě mohly uzavřít kontrakty za 15 miliard korun a podepsat sedm dohod. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Zemanovi po jeho slovech o lidských právech doporučil, aby strávil měsíc ve vězení v Íránu či Uzbekistánu, aby tušil, o čem mluví.

Při schůzích Sněmovny bude v budovách zákaz prodeje alkoholu

Po dobu jednání pléna Sněmovny bude ve všech restauračních zařízeních v jejích budovách platit zákaz prodeje a podávání alkoholu. Rozhodl o tom nařízením předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). O zákaz prodeje alkoholu v prostorách Poslanecké sněmovny usilovalo hnutí ANO. Zákaz prodeje alkoholu prosazovala hlavně místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová. "Považujeme za naprosto normální, že se v zaměstnání nepije alkohol, a nevidíme důvod, proč by tomu mělo být jinak na půdě Poslanecké sněmovny," řekla už dřív. Nařízení kritizoval předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek, podle kterého snižuje vážnost Sněmovny. "Populisticky se snaží potvrdit něco, co není pravda," řekl novinářům Kalousek. Podle něho poslanci v práci alkohol nepijí.

Výsledky HDP prý nelze přeceňovat, první čtvrtletí bude horší

I když zpřesněné výsledky HDP za čtvrté čtvrtletí jsou nad očekáváními a potvrzují oživení ekonomiky, nelze je podle analytiků oslovených ČTK přeceňovat. Důvodem jsou především mimořádné faktory jako například předzásobení tabákovými výroby na konci roku, které bude v dalších čtvrtletích vykompenzováno. Proto tak podle ekonomů s velkou pravděpodobností HDP v prvním čtvrtletí poklesne. Za celý letošní rok by ovšem měla ekonomika růst o zhruba dvě procenta. Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí rostla rychleji, než byl původní odhad. Hrubý domácí produkt se zvýšil mezičtvrtletně o 1,9 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 0,9 procenta, což je také lepší výsledek než původní odhad.

Česko nevyčerpá z fondů EU až 63 miliard Kč

Česko nevyčerpá z evropských fondů za období 2007 až 2013 až 62,8 miliardy korun, uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Podle ministryně Věry Jourové (ANO) by se ale letošní ztráta odhadovaná až na 24,6 miliardy korun mohla snížit zhruba o polovinu na 12 miliard korun. Vláda ve středu schválila některé dopravní projekty či záměr ministerstva životního prostředí poslat na zateplování veřejných budov tři miliardy korun. Právě životní prostředí má s čerpáním evropských peněz dlouhodobě největší problémy. Česko mohlo v končícím programovacím období 2007-2013 získat až 800 miliard korun. Domácí příjemci dotací z evropských fondů však z toho získali k začátku letošního ledna 514,9 miliardy korun. Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 385,5 miliardy korun, tedy 47,7 procenta celkové částky.

Francie rozhodla ve prospěch ČR v kauze Diag Human

Francouzský nejvyšší soud ve středu definitivně rozhodl ve prospěch České republiky v jejím dlouholetém sporu s firmou Diag Human. Společnost požadovala mnohamiliardové odškodné za zmařený obchod s krevní plazmou. Nyní má naopak českému státu ještě uhradit soudní výlohy, informoval tiskový odbor českého ministerstva zdravotnictví. Soud se přiklonil k právnímu názoru Prahy, že Diag Human nemůže na České republice vymáhat v exekuci více než osm miliard korun (s úroky je to o několik miliard více), které byly firmě přiznány v arbitráži z roku 2008, protože daný rozhodčí nález není pravomocný. Proti nálezu se Česko odvolalo. Diag Human ale na základě arbitráže zahajoval v cizině proti ČR exekuční řízení, což české straně způsobovalo komplikace například v podobě zadržování uměleckých děl zapůjčených do zahraničí.

Vláda posvětila vypsání tendrů na výstavbu 50 km dálnic a silnic

Vláda schválila vypsání tendrů na výstavbu téměř 50 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotkla (ČSSD). Jde o parametry osmi velkých veřejných zakázek na vybudování například dvou úseků dálnice D3, prodloužení rychlostní komunikace R4 nebo o průtah přes Červenohorské sedlo. Předpokládaná hodnota těchto zakázek je zhruba 8,8 miliardy korun bez DPH. Návrh kabinetu předložil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Na jednotlivé zakázky chystá dopravní resort otevřená výběrová řízení. Vítěze soutěží vybere především podle nabídnuté ceny. Hodnota zakázky bude představovat 90 procent celkového hodnocení. Zbylých deset procent připadá na délku záruční doby, kterou budou stavební firmy ochotny na stavbu komunikací poskytnout.

Do srpna předloží ministerstvo plán na otevření železničního trhu

Ministerstvo dopravy připraví do konce srpna plán na otevírání trhu železniční dopravy. Ten by měl obsahovat způsob, jak vznikne nezávislý železniční regulátor a jakým způsobem se bude řešit převod nádraží z Českých drah na správce kolejí. Na setkání s novináři to řekl ministr dopravy Antonín Prachař. Právě zvládnutím těchto kroků podmiňuje nové vedení resortu případný vstup konkurenčních železničních dopravců na dotované rychlíkové tratě. Proti prodeji nádraží dlouhodobě vystupuje majitel Student Agency Radim Jančura. "Pokud se tak stane, okamžitě podáme žalobu na krajský soud a podnět k Evropské komisi kvůli nedovolené podpoře," uvedl již dříve Jančura, který na lince do Ostravy provozuje komerční vlaky RegioJet. Dráhy by proti ostatním dopravcům byly podle něj zvýhodněné tím, že stát za miliardy korun prodává jiné státní organizaci majetek, který už fakticky vlastní.

Florentinum v centru Prahy nabízí pasáž s obchody

V kancelářské a obchodní budově Florentinum v centru Prahy se ve čtvrtek otevřela pasáž se zhruba 20 obchody a restauracemi. Lidé tu najdou tabák s vinotékou, restaurace, čistírnu oděvů, papírnictví nebo květinářství a budoucnu také pobočku České pošty. Obchodní pasáž o rozloze 3500 metrů čtverečních zkrášluje fontána, která ukazuje reálný čas v podobě vodotrysku. Je otevřena denně od 07:00 do 23:00. Budova nabízí celkem 49.000 metrů čtverečních kancelářské plochy v devíti podlažích, 7860 metrů čtverečních obchodních ploch, 3426 metrů čtverečních skladů a 602 parkovacích míst. Součástí je 3000 metrů čtverečních velké náměstí a Desfourská zahrada.

Každý druhý Čech žije ve dvougenerační domácnosti

Každý druhý Čech žije v domácnosti, kde se setkávají dvě generace. Jde zejména o soužití rodičů a dětí. Třígenerační soužití je už téměř výjimečné, sdílí ho pouze čtyři procenta domácností. Naopak zcela samo žije 13 procent Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti ppm factum. Dvougenerační bydlení se týká 46 procent lidí. Dvě třetiny z nich bydlí s dětmi, třetina s rodiči. Soužití s rodiči někdy trvá dokonce až do středního věku a takzvaný mama hotel je využíván spíše muži. Ve věku 35 až 44 let žije s rodiči každý desátý muž a dvacátá žena. Svou domácnost s jinou generací nesdílí polovina Čechů. Více než třetina lidí žije s partnerem či manželem nebo manželkou. Pouhé jedno procento lidí sdílí domácnost s jiným spolubydlícím své generace.

Jeslí v Česku ubývá, fungují jich jen čtyři desítky se 1400 místy

Jeslí v Česku každoročně ubývá. Zatímco v 80. letech existovala v zemi více než tisícovka těchto zdravotnických zařízení s desítkami tisíc míst, teď jich jsou zhruba čtyři desítky a zajistí péči o 1400 dětí do tří let. Vyplývá to ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Obce své jesle většinou zrušily. Vznikají ale soukromá či firemní zařízení. Radnice na péči v nich často poskytují příspěvky. Za prudkým úbytkem počtu míst je pokles porodnosti, prodloužení rodičovské dovolené i změna přístupu k péči.

Na brněnském výstavišti začíná tradiční Motosalon

Na brněnském výstavišti začíná tradiční motocyklový veletrh Motosalon. Vystavuje na něm podobně jako v minulých letech stovka firem. Nově návštěvníci uvidí značky Kawasaki, Suzuki nebo Ducati. Zástupci Veletrhů Brno očekávají, že na čtyřdenní akci přijde 45.000 lidí. V Praze na Výstavišti se koná ve stejné dny veletrh Motocykl. Italská značka Ducati v Brně představí nový velký Monster 1200, který disponuje výkonem 135 koní. Kompletní modely představí také Harley-Davidson. Kromě zahraničních budou v Brně i někteří tuzemští vystavovatelé. Jawa předvede například svůj nejluxusnější model JAWA 660 Sportard Adenium, který dělá jen na objednávku. Pořadatelé Motosalonu lákají návštěvníky i na testovací jízdy. Lidé si mohou vyzkoušet skútry či motocykly vyšších kubatur. Vyjíždět mohou i mimo areál a na brněnský automotodrom. Dopředu se ale musí zaregistrovat na webu Motosalonu.

Loupež století nemá pachatele, rozsudek nad Saletou byl zrušen

Takzvaná loupež století z roku 2002 zůstává nepotrestána. Pražský vrchní soud zrušil odsuzující rozsudek nad posledním obviněným v kauze a vrátil věc k novému projednání. Prvoinstanční soud přitom dispečera oloupené agentury G4S Antonína Saletu potrestal devíti lety vězení a povinností uhradit uloupených 154 milionů korun. Obžaloba z činu dříve vinila i členy Berdychova gangu, soudy je ale zprostily viny pro nedostatek důkazů.

Státní zástupce podal obžalobu na primátora Č. Budějovic Thomu

Státní zástupce podal obžalobu na českobudějovického primátora Juraje Thomu (OPB). Policie ho viní z toho, že v roce 2010 podepsal pro město nevýhodný dodatek smlouvy k provozu IT služeb na magistrátu, čímž městu údajně způsobil škodu až devět milionů korun. ČTK o podání obžaloby informovala vedoucí trestní kanceláře krajského soudu v Českých Budějovicích Věra Michalová. Primátor už od začátku stíhání vinu popírá. Thoma v minulosti několikrát postup policie zpochybnil. "Před podpisem onoho nešťastného dokumentu jsem měl k dispozici písemné ubezpečení tří pracovníků magistrátu, že je vše v pořádku," uvedl.

Architekti se nemusí omlouvat bývalému pedagogovi Snášelovi

Tři architekti se s konečnou platností nemusejí omlouvat svému bývalému pedagogovi a funkcionáři KSČ Janu Snášelovi za kritická tvrzení, která o něm pronesli krátce po listopadu 1989. Nejvyšší soud (NS) odmítl Snášelovo dovolání. Definitivně tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně, podle kterého studenti svobodně projevili názor na veřejně činnou osobu. Spor o omluvu patří k nejdelším v Česku, táhl se od roku 1991. Snášel musel v roce 1990 z fakulty kvůli svému předchozímu působení v KSČ odejít. V následujícím roce podal žalobu na ochranu osobnosti na tři mladé posluchače architektury Jiřího Slezáka, Martina Laštovičku a Zdeňka Hirnšala. Právě oni se jako studentští vůdci na Vysokém učení technickém v Brně podepsali pod dokument, který vyjadřoval nedůvěru Snášelovi. Jako důvod tehdy uvedli zneužívání politického postavení a "demagogické, arogantní a kariéristické vystupování". Případem se opakovaně zabývaly soudy všech stupňů. Několikrát to vypadalo, že se studenti skutečně budou muset omluvit. Nakonec ale krajský soud loni změnil opačný verdikt Městského soudu v Brně a Snášelovu žalobu zamítl.

Nova: IKEM provedl řetězovou transplantaci ledvin u sedmi párů

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedl v posledních dnech zatím největší řetězovou transplantaci ledvin v ČR. Lékaři operovali sedm živých dárců a sedm příjemců. Uvedla to televize Nova. Poprvé institut podobnou řetězovou transplantaci úspěšně provedl předloni u šesti párů. Řetězová transplantace umožňuje uskutečnit darování orgánů v případě, kdy dárci chtějí dát ledvinu třeba svému partnerovi, ale není mezi nimi shoda. Lékaři pak propojí několik takových párů a někdy také samostatné dobrovolné dárce. Série 14 operací trvala lékařům IKEM podle Novy tři pracovní dny, dohromady 21 hodin. Všech sedm příjemců i sedm dárců je po operacích v pořádku.

V Terezíně začala výstava o vězních zavražděných v Osvětimi

Osudy terezínských vězňů transportovaných za druhé světové války do koncentračního tábora Osvětim - Birkenau připomíná výstava Rodinmý tábor, která začala v Muzeu ghetta v Terezíně. Jejich osud přibližují návštěvníkům fotografie, dokumenty, psané vzpomínky spoluvězňů nebo kresby dětí. Terezínský rodinný tábor byl jednou ze sekcí tábora v Osvětimi. Vznikl v září 1943, kdy do něj nacisté deportovali prvních 5000 terezínských vězňů. O půl roku později, v noci z 8. na 9. března 1944, je povraždili v plynových komorách. "Je to největší masová vražda československých občanů v období nacistické okupace," řekl ČTK mluvčí Památníku Terezín Tomáš Rieger. Do Osvětimi přijelo v prosinci 1943 a v květnu 1944 ještě několik velkých transportů z Terezína. Vězni umístění v rodinném táboře žili v obavách, že je potká stejný osud. Ten se naplnil v červenci 1944. Ze 17.500 vězňů rodinného tábora přežilo pouhých 1294.

Na Špilberku vystavují Dalího dílo ze zahraniční soukromé sbírky

Litografie, dřevoryty, keramiku a desítky dalších, převážně drobných prací Salvadora Dalího vystavuje Muzeum města Brna na hradě Špilberku. Všechna představená díla pochází ze zahraniční soukromé sbírky, jejíž majitel zůstává v anonymitě. Brno je jedinou českou zastávkou putovní kolekce nazvané Zhmotnění neskutečného. Návštěvníci na Špilberku do 6. dubna najdou například litografie, které Dalí vytvořil jako ilustrace k životopisu italského sochaře Benvenuta Celliniho. Další celek tvoří dřevoryty inspirované Danteho Božskou komedií. Objednala si je italská vláda v 50. letech minulého století k uctění jubilea renesančního spisovatele. Italská veřejnost však nelibě nesla, že úkol získal provokující Španěl. Z původní zakázky proto sešlo, výtvarník přesto svou práci dokončil.

Fotografka Leibovitzová si pro cenu do Prahy nepřijede

Známá americká fotografka Annie Leibovitzová byla navržena na cenu Trebbia za tvůrčí činnost. Organizátoři ceny ale uvedli, že autorka se z ceremoniálu udílení cen omluvila. "Komitét ji nominoval již v roce 2011, ale nikdy zatím nemohla přijet. Nyní to slíbila, ale včera napsala, že z vážných důvodů nemůže přijet a pošle videozáznam svého pozdravu," řekl ve čtvrtek galerista Miro Smolák, iniciátor cen. Podmínkou udělení ceny je však podle něj přítomnost na ceremoniálu. Leibovitzová se proslavila jako fotografka celebrit, fotila většinu známých osobností včetně anglické královny. Známá je ale hlavně díky portrétu nahého Johna Lennona a oblečené Yoko Ono, který vznikl v den, kdy byl Lennon zastřelen. Nadační fond Trebbia v neděli ve Španělském sále Pražského hradu ocení třeba zakladatele Černého divadla Jiřího Srnce, britskou sochařku a pravnučku Sigmunda Freuda Jane McAdamovou Freudovou nebo slovenského herce Štefana Kvietika.

Sport

Čeští fotbalisté remizovali v přípravném utkání v Edenu s Norskem 2:2. Trenér Pavel Vrba měl blízko k vítězné premiéře na lavičce národního týmu, jeho noví svěřenci přišli o výhru dvě minuty před koncem, kdy srovnal Pedersen. Češi v prvním letošním zápase dvakrát vedli po trefách kapitána Tomáše Rosického a Matěje Vydry z první půle, oplatit Norům porážku 0:3 z léta 2011 z Osla ale nedokázali.

Šárka Pančochová se jako první Češka stala celkovou vítězkou freestylového Světového poháru ve snowboardingu a získala zároveň malý křišťálový globus za slopestyle. Česká jezdkyně si oba triumfy zajistila dnešním vítězstvím ve slopestylu v rakouském Kreischbergu.

Biatlonista Jaroslav Soukup obsadil v prvním závodě po úspěšných olympijských hrách 19. místo ve sprintu Světového poháru v Pokljuce. V disciplíně, v níž v Soči vybojoval bronz, ztratil na vítězného Björna Ferryho ze Švédska i vinou dvou trestných kol přes minutu. Další strůjce českých úspěchů v Soči Ondřej Moravec skončil v desetikilometrovém závodě 26. a vypadl z první desítky pořadí SP.

Šárka Strachová nepostoupila v obřím slalomu Světového poháru v Aare do druhého kola. Česká lyžařka obsadila 43. místo s odstupem 4,77 sekundy za vedoucí Tinou Mazeovou ze Slovinska, olympijskou vítězkou v této disciplíně ze Soči.

Výprava českých atletů na halovém mistrovství světa v Sopotech není příliš početná, ale vyvažuje to kvalitou vzbuzující medailové šance. Největší nadějí je čtyřstovkař Pavel Maslák. Vedle Masláka by v Polsku mohli do pořadí promluvit další čtyřstovkařka Denisa Rosolová, halová mistryně Evropy z Paříže 2011, tyčkaři Jan Kudlička a Jiřina Svobodová, bez šance není ani Jakub Holuša.

České tenistky nastoupí v semifinále Fed Cupu proti Itálii podle očekávání v Ostravě. Na rychlém povrchu ČEZ areny se zápas uskuteční 19. a 20. dubna a kapitán Petr Pála může počítat i s Petrou Kvitovou. Tenistky v 1. kole porazily Španělsko 3:2. V Seville přitom hrály právě bez nemocné aktuální světové devítky Kvitové.

Počasí

Oblačno, zpočátku místy až zataženo. Během odpoledne a večer postupně polojasno až skoro jasno. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C.